stdClass Object ( [id] => 1357918 [title] => Šok djeci s dijabetesom - bez ‘stabilnog stanja svijesti‘ ne mogu u medicinske sestre, kuhare... Što je ‘sss‘? [alias] => sok-djeci-s-dijabetesom-bez-stabilnog-stanja-svijesti-ne-mogu-u-medicinske-sestre-kuhare-sto-je-sss [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mogu li liječnik ili medicinska sestra biti dobri u svome poslu ako imaju dijabetes tipa 1? Ili kuhari, slastičari, parketari, kiparski dizajneri?

Kvalitetu nečijeg rada sigurno ne definira isključivo bolest s kojom živi. Ali, što kada mlada osoba koja boluje od šećerne bolesti uopće ne dobije šansu školovati se u željenom zanimanju?

Upravo pred takvim nepremostivim preprekama nerijetko se nađu djeca koja boluju od dijabetesa 1 i njihovi roditelji nakon završetka osmoljetke i pokušaja odabira srednjoškolskog programa. Osmaši s dijabetesom tipa 1 do zadnjeg časa pred upise strahuju hoće li uspjeti dobiti liječničku potvrdu medicine rada koja im napokon daje "zeleno svjetlo" za upis zanimanja koje su odabrali.

Ili od toga neće biti ništa, jer će specijalist medicine rada procijeniti kako je dovoljno to što neko dijete ima dijabetes da mu automatski izda – odbijenicu. A na takvu procjenu moraju ova djeca za upis u više od stotinu srednjoškolskih strukovnih zanimanja!

– Naša djeca odbijena su za upis u neke srednje škole, unatoč tome što je medicina napredovala. Činjenica je da danas imamo senzore koji omogućuju kontinuirano mjerenje glukoze u krvi i time sprječavaju tešku hipoglikemiju. Naša djeca iz Udruge odbijena su za zanimanja medicinska sestra/tehničar, iako imamo nekoliko mladih liječnika s dijagnozom dijabetesa, potom za vozače, soboslikare, instalatere grijanja i klimatizacije, slastičare, veterinarske tehničare – prenosi iskustva članova svoje udruge Andrea Opačak, predsjednica Udruge malih dijabetičara "MaDi" iz Osijeka.

---

image
Afp
---

Na snazi je već desetak godina Jedinstveni popis zdravstvenih zahtjeva srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u prvi razred srednje škole, dokument koji su, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, izradili stručnjaci međuresornog povjerenstva medicinske i obrazovne struke.

Za određene srednjoškolske programe propisani su tako zdravstveni zahtjevi i funkcionalne sposobnosti koje kandidati trebaju ispuniti kako bi dobili liječničke potvrde bez kojih se inače ne mogu upisati u taj program/zanimanje.

Dokument je već 2014., prve godine kada je donesen, podigao veliku buru u javnosti zbog niza zdravstvenih zahtjeva, odnosno ograničenja, koja su otežavala upis za određena zanimanja djeci s nekim zdravstvenim teškoćama.

Iako je u međuvremenu Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) – Služba za medicinu rada – dao eksplicitno pojašnjenje kako "dijabetes tipa 1 ne predstavlja apsolutnu medicinsku kontraindikaciju" za upis u pojedino srednjoškolsko zanimanje, odnosno da se djeca koja boluju od dijabetesa ne smiju automatizmom odbijati za određeno zanimanje nego je potrebna detaljna individualna procjena, u različitim ambulantama, čini se, različito se pristupa tome naputku.

I to je ono što, kaže Davor Skeledžija, urednik na portalu nainzulinu.com, dugogodišnji volonter društva "Veliki za Male sa šećernom bolešću" te bivši predsjednik, a sada aktivni član Zagrebačkog dijabetičkog društva, stvara dodatni kaos.

---

image

Davor Skeledžija: Ne smije se više događati da, karikiram, dijete iz Virovitice dobije potvrdu, a ono iz Splita ne, samo zato jer je završilo u drugoj medicini rada

Dragan Matić/Cropix
---

– Prošle godine postigli smo određeni napredak za upise u zdravstvene škole i zanimanje medicinska sestra/tehničar jer smo, nakon korespondencije s HZJZ-om, dobili od njih konkretno tumačenje kako dijabetes tipa 1 ne predstavlja apsolutnu medicinsku kontraindikaciju za osposobljavanje za to zanimanje nego je potreban individualan pristup – ističe Skeledžija, za kojega je nedopustivo da neke medicine rada procjeni djeteta s dijabetesom pristupaju profesionalno i etički i rade individualnu procjenu, pri tome uvažavajući mišljenje pedijatra dijabetologa, a druge ih automatski odbijaju.

Trenutačno, doznajemo i to, u Hrvatskoj oko 2500 djece mlađe od 18 godina boluje od dijabetesa.

– Nismo nerazumni. Ne tražimo da se osoba koja ima lošu regulaciju dijabetesa automatizmom upisuje u određeni srednjoškolski program. Želimo samo da se uvede red, da se poštuju preporuke i da medicina rada, ako ima određene sumnje, učenika pošalje liječniku dijabetologu. Ne smije se više događati da, karikiram, dijete iz Virovitice dobije potvrdu, a ono iz Splita ne, samo zato jer je završilo u drugoj medicini rada – naglašava Skeledžija.

---

image

Senzor za kontinuirano mjerenje šećera omogućuje praćenje razine šećera u krvi

Afp
---

A što tek reći za "zdravstveni zahtjev" koji se, prema jedinstvenom popisu zdravstvenih kontraindikacija, primjenjuje i ispituje u slučaju djece s dijabetesom tipa 1? Naime, prema aktualnom dokumentu, kod ove se djece na pregledu treba, uz ostalo, ustanoviti i – "stabilno stanje svijesti".

– Što to znači, da djeca s dijabetesom ne mogu imati "stabilno stanje svijesti"? Iz zaključaka pojedinih medicina rada zapravo proizlazi taj suludi zaključak – ogorčen je Davor Skeledžija.

– Razumijemo da neka ograničenja mogu postojati ako se dijete želi upisati recimo u program za krovopokrivače. Ili zrakoplovnog tehničara. Ali, slastičari? Zar se netko boji da će dijete doći u iskušenje i pojesti sve kolače i slastice oko sebe? Kuhari? Oko čega se tu treba bojati? Da će pasti u lonac? – ironičan je Davor Skeledžija.

Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada, međutim, sve optužbe odbacuje.

– Nama je svima u interesu da postoji jedinstvena praksa u postupanju, držimo se pravila struke i važećih zakonskih propisa. Mi nismo ti koji smijemo ignorirati zakonske propise – odgovara na prozivke Furlan.

– Postoje smjernice, odnosno jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa, i mi smo dužni postupati po njima samim tim jer moramo voditi računa hoće li dijete nakon završetka škole moći raditi u tom zanimanju. Da se ne školuje uzalud. Ali, slažem se, za svakoga je kandidata potreban individualan pristup – ističe Furlan.

---

image

Razvojem medicine dijabetes se može držati pod kontrolom, a oboljeli mogu obavljati gotovo sve poslove

Neja Markičević/Cropix
---

On strelice "odapinje" i prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja jer, kako kaže, prilikom upisa u srednje škole daje prekratke rokove, tri do četiri dana, za ocjenu zdravstvene sposobnosti učenika. Slaže se i kako bi postojeća pravila, to jest aktualni popis, trebalo ažurirati.

Dok se to ne dogodi, dodali bismo, pitanje je koliko će djece sa šećernom bolesti izgubiti šansu školovati se za ono što žele i mogu.

---

S tom bolešću može se raditi gotovo sve

– Današnja tehnologija toliko je daleko otišla da osobe s tom bolesti, uz pravilnu primjenu, mogu najnormalnije obavljati sve dužnosti koje su stavljene pred njih. Znamo da i među liječnicima i medicinskim sestrama ima onih koji boluju od dijabetesa. Razumijemo da postoje objektivne okolnosti kod kojih mogu postojati određena ograničenja, recimo kad je u pitanju nošenje oružja, to jest kod zanimanja poput policijskog. Ali, slastičar? Kuhar? Štogod! Postojeći je popis zdravstvenih zahtjeva za upis u određene srednjoškolske programe potrebno što prije revidirati jer nema smisla – odlučna je prim. dr. sc. Manja Prašek, umirovljena internistica dijabetologinja i predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva.

---

---

Ni mlinar, ni mljekar, ni staklar...

U djece s dijabetesom tipa 1 za upis u čak stotinu srednjoškolskih strukovnih zanimanja utvrđuje se "stabilno stanje svijesti", odnosno ono je preduvjet za dobivanje liječničke svjedodžbe medicine rada.

Osim već pobrojanih medicinskih sestara, slastičara, kuhara, veterinarskih tehničara i ostalih tu je i čitav niz industrijskih i obrtničkih zanimanja "na zemlji, nebu i moru" pa se tako, bez potvrde, ne možete upisati ni u zanimanja poput elektromontera, tehničara za elektroniku, tehničara za mehatroniku, fasadere, klesare, tesare, zidare, građevinske tehničare, staklare, dimnjačare, soboslikare, mesare, poljoprivredne tehničare, mlinare, mljekare, pivare, vozače, nautičare unutarnje plovidbe, autolimare, automehatroničare, brodograditelje, brodske mehaničare, pomorske nautičare, CNC operatere, limare, tokare, glazbarale za trzalačka glazbala, drvodjeljske tehničare dizajnere, parketare, stolare, šumare, sanitarne tehničare, aranžersko-scenografske dizajnere, kiparske dizajnere, plesače klasičnog baleta, scenske plesače… i niz drugih.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APSURDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => APSURDI 2 0 6252 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-21 09:24:49 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-24 08:00:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-24 08:00:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Šok djeci s dijabetesom - bez 'stabilnog stanja svijesti' ne mogu u medicinske sestre, kuhare... Što je 'sss'? page_title=Šok djeci s dijabetesom - bez 'stabilnog stanja svijesti' ne mogu u medicinske sestre, kuhare... Što je 'sss'? [metakey] => Dijabetes tip 1, Ministarstvo zdravstva, Medicina rada, upis u srednje škole [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/21\/13784688.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/21\/23457282.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/21\/24507482.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/21\/24425925.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/21\/20434930.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Dragan Mati\u0107\/Cropix","Afp","Afp","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dovoljno je \u0161to je upis u srednju \u0161kolu sam po sebi stres, za djecu s dijabetesom to je tek dio problema<\/p>","

Davor Skeled\u017eija: Ne smije se vi\u0161e doga\u0111ati da, karikiram, dijete iz Virovitice dobije potvrdu, a ono iz Splita ne, samo zato jer je zavr\u0161ilo u drugoj medicini rada<\/p>","","

Senzor za kontinuirano mjerenje \u0161e\u0107era omogu\u0107uje pra\u0107enje razine \u0161e\u0107era u krvi<\/p>","

Razvojem medicine dijabetes se mo\u017ee dr\u017eati pod kontrolom, a oboljeli mogu obavljati gotovo sve poslove<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_13784688_1920.jpg":"1920x1080","k_13784688_1280.jpg":"1280x1280","k_13784688_1024.jpg":"1024x1024","k_13784688_640.jpg":"640x640","k_13784688_480.jpg":"480x480","k_13784688_340.jpg":"340x340","k_13784688_220.jpg":"220x220","o_13784688_1280.jpg":"1280x853","o_13784688_1024.jpg":"1024x682","o_13784688_640.jpg":"640x426","o_13784688_480.jpg":"480x320","o_13784688_340.jpg":"340x226","o_13784688_220.jpg":"220x146","h_13784688_1280.jpg":"1280x854","h_13784688_1024.jpg":"1024x683","h_13784688_640.jpg":"640x427","h_13784688_480.jpg":"480x320","h_13784688_340.jpg":"340x227","h_13784688_220.jpg":"220x147","pp_13784688_1280.jpg":"1280x1628","pp_13784688_1024.jpg":"1024x1303","pp_13784688_640.jpg":"640x814","pp_13784688_480.jpg":"480x611","pp_13784688_340.jpg":"340x432","pp_13784688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23457282_1920.jpg":"1920x1080","k_23457282_1280.jpg":"1280x1280","k_23457282_1024.jpg":"1024x1024","k_23457282_640.jpg":"640x640","k_23457282_480.jpg":"480x480","k_23457282_340.jpg":"340x340","k_23457282_220.jpg":"220x220","o_23457282_1280.jpg":"1280x853","o_23457282_1024.jpg":"1024x682","o_23457282_640.jpg":"640x426","o_23457282_480.jpg":"480x320","o_23457282_340.jpg":"340x226","o_23457282_220.jpg":"220x146","h_23457282_1280.jpg":"1280x854","h_23457282_1024.jpg":"1024x683","h_23457282_640.jpg":"640x427","h_23457282_480.jpg":"480x320","h_23457282_340.jpg":"340x227","h_23457282_220.jpg":"220x147","pp_23457282_1280.jpg":"1280x1628","pp_23457282_1024.jpg":"1024x1303","pp_23457282_640.jpg":"640x814","pp_23457282_480.jpg":"480x611","pp_23457282_340.jpg":"340x432","pp_23457282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24507482_1920.jpg":"1920x1080","k_24507482_1280.jpg":"1280x1280","k_24507482_1024.jpg":"1024x1024","k_24507482_640.jpg":"640x640","k_24507482_480.jpg":"480x480","k_24507482_340.jpg":"340x340","k_24507482_220.jpg":"220x220","o_24507482_1280.jpg":"1280x853","o_24507482_1024.jpg":"1024x682","o_24507482_640.jpg":"640x426","o_24507482_480.jpg":"480x320","o_24507482_340.jpg":"340x226","o_24507482_220.jpg":"220x146","h_24507482_1280.jpg":"1280x854","h_24507482_1024.jpg":"1024x683","h_24507482_640.jpg":"640x427","h_24507482_480.jpg":"480x320","h_24507482_340.jpg":"340x227","h_24507482_220.jpg":"220x147","pp_24507482_1280.jpg":"1280x1628","pp_24507482_1024.jpg":"1024x1303","pp_24507482_640.jpg":"640x814","pp_24507482_480.jpg":"480x611","pp_24507482_340.jpg":"340x432","pp_24507482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24425925_1920.jpg":"1920x1080","k_24425925_1280.jpg":"1280x1280","k_24425925_1024.jpg":"1024x1024","k_24425925_640.jpg":"640x640","k_24425925_480.jpg":"480x480","k_24425925_340.jpg":"340x340","k_24425925_220.jpg":"220x220","o_24425925_1280.jpg":"1280x853","o_24425925_1024.jpg":"1024x682","o_24425925_640.jpg":"640x426","o_24425925_480.jpg":"480x320","o_24425925_340.jpg":"340x226","o_24425925_220.jpg":"220x146","h_24425925_1280.jpg":"1280x854","h_24425925_1024.jpg":"1024x683","h_24425925_640.jpg":"640x427","h_24425925_480.jpg":"480x320","h_24425925_340.jpg":"340x227","h_24425925_220.jpg":"220x147","pp_24425925_1280.jpg":"1280x1628","pp_24425925_1024.jpg":"1024x1303","pp_24425925_640.jpg":"640x814","pp_24425925_480.jpg":"480x611","pp_24425925_340.jpg":"340x432","pp_24425925_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_20434930_1920.jpg":"1920x1080","k_20434930_1280.jpg":"1280x1280","k_20434930_1024.jpg":"1024x1024","k_20434930_640.jpg":"640x640","k_20434930_480.jpg":"480x480","k_20434930_340.jpg":"340x340","k_20434930_220.jpg":"220x220","o_20434930_1280.jpg":"1280x916","o_20434930_1024.jpg":"1024x732","o_20434930_640.jpg":"640x458","o_20434930_480.jpg":"480x343","o_20434930_340.jpg":"340x243","o_20434930_220.jpg":"220x157","h_20434930_1280.jpg":"1280x854","h_20434930_1024.jpg":"1024x683","h_20434930_640.jpg":"640x427","h_20434930_480.jpg":"480x320","h_20434930_340.jpg":"340x227","h_20434930_220.jpg":"220x147","pp_20434930_1280.jpg":"1280x1628","pp_20434930_1024.jpg":"1024x1303","pp_20434930_640.jpg":"640x814","pp_20434930_480.jpg":"480x611","pp_20434930_340.jpg":"340x432","pp_20434930_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14868838 Threads: 2 Questions: 3137633246 Slow queries: 6991552 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234723234 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/sok-djeci-s-dijabetesom-bez-stabilnog-stanja-svijesti-ne-mogu-u-medicinske-sestre-kuhare-sto-je-sss-1357918 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sok-djeci-s-dijabetesom-bez-stabilnog-stanja-svijesti-ne-mogu-u-medicinske-sestre-kuhare-sto-je-sss-1357918?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745219 [name] => Dijabetes tip 1 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 09:00:53 [main_article_id] => 0 [alias] => dijabetes-tip-1 [link] => /tag/dijabetes-tip-1 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 463006 [name] => Ministarstvo zdravstva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-zdravstva [link] => /tag/ministarstvo-zdravstva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 745220 [name] => Medicina rada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 09:00:53 [main_article_id] => 0 [alias] => medicina-rada [link] => /tag/medicina-rada ) [3] => stdClass Object ( [id] => 610104 [name] => upis u srednje škole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-09 14:33:41 [main_article_id] => 0 [alias] => upis-u-srednje-skole [link] => /tag/upis-u-srednje-skole ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APSURDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šok djeci s dijabetesom - bez ‘stabilnog stanja svijesti‘ ne mogu u medicinske sestre, kuhare... Što je ‘sss‘? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/21/13784688.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Dovoljno je što je upis u srednju školu sam po sebi stres, za djecu s dijabetesom to je tek dio problema

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/21/13784688.jpg [title] =>

Dovoljno je što je upis u srednju školu sam po sebi stres, za djecu s dijabetesom to je tek dio problema

Neja Markičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/21/23457282.jpg [title] =>

Davor Skeledžija: Ne smije se više događati da, karikiram, dijete iz Virovitice dobije potvrdu, a ono iz Splita ne, samo zato jer je završilo u drugoj medicini rada

Dragan Matić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/21/24507482.jpg [title] => Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/21/24425925.jpg [title] =>

Senzor za kontinuirano mjerenje šećera omogućuje praćenje razine šećera u krvi

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/21/20434930.jpg [title] =>

Razvojem medicine dijabetes se može držati pod kontrolom, a oboljeli mogu obavljati gotovo sve poslove

Neja Markičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mogu li liječnik ili medicinska sestra biti dobri u svome poslu ako imaju dijabetes tipa 1? Ili kuhari, slastičari, parketari, kiparski dizajneri?

Kvalitetu nečijeg rada sigurno ne definira isključivo bolest s kojom živi. Ali, što kada mlada osoba koja boluje od šećerne bolesti uopće ne dobije šansu školovati se u željenom zanimanju?

Upravo pred takvim nepremostivim preprekama nerijetko se nađu djeca koja boluju od dijabetesa 1 i njihovi roditelji nakon završetka osmoljetke i pokušaja odabira srednjoškolskog programa. Osmaši s dijabetesom tipa 1 do zadnjeg časa pred upise strahuju hoće li uspjeti dobiti liječničku potvrdu medicine rada koja im napokon daje "zeleno svjetlo" za upis zanimanja koje su odabrali.

Ili od toga neće biti ništa, jer će specijalist medicine rada procijeniti kako je dovoljno to što neko dijete ima dijabetes da mu automatski izda – odbijenicu. A na takvu procjenu moraju ova djeca za upis u više od stotinu srednjoškolskih strukovnih zanimanja!

– Naša djeca odbijena su za upis u neke srednje škole, unatoč tome što je medicina napredovala. Činjenica je da danas imamo senzore koji omogućuju kontinuirano mjerenje glukoze u krvi i time sprječavaju tešku hipoglikemiju. Naša djeca iz Udruge odbijena su za zanimanja medicinska sestra/tehničar, iako imamo nekoliko mladih liječnika s dijagnozom dijabetesa, potom za vozače, soboslikare, instalatere grijanja i klimatizacije, slastičare, veterinarske tehničare – prenosi iskustva članova svoje udruge Andrea Opačak, predsjednica Udruge malih dijabetičara "MaDi" iz Osijeka.

---

image
Afp
---

Na snazi je već desetak godina Jedinstveni popis zdravstvenih zahtjeva srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u prvi razred srednje škole, dokument koji su, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, izradili stručnjaci međuresornog povjerenstva medicinske i obrazovne struke.

Za određene srednjoškolske programe propisani su tako zdravstveni zahtjevi i funkcionalne sposobnosti koje kandidati trebaju ispuniti kako bi dobili liječničke potvrde bez kojih se inače ne mogu upisati u taj program/zanimanje.

Dokument je već 2014., prve godine kada je donesen, podigao veliku buru u javnosti zbog niza zdravstvenih zahtjeva, odnosno ograničenja, koja su otežavala upis za određena zanimanja djeci s nekim zdravstvenim teškoćama.

Iako je u međuvremenu Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) – Služba za medicinu rada – dao eksplicitno pojašnjenje kako "dijabetes tipa 1 ne predstavlja apsolutnu medicinsku kontraindikaciju" za upis u pojedino srednjoškolsko zanimanje, odnosno da se djeca koja boluju od dijabetesa ne smiju automatizmom odbijati za određeno zanimanje nego je potrebna detaljna individualna procjena, u različitim ambulantama, čini se, različito se pristupa tome naputku.

I to je ono što, kaže Davor Skeledžija, urednik na portalu nainzulinu.com, dugogodišnji volonter društva "Veliki za Male sa šećernom bolešću" te bivši predsjednik, a sada aktivni član Zagrebačkog dijabetičkog društva, stvara dodatni kaos.

---

image

Davor Skeledžija: Ne smije se više događati da, karikiram, dijete iz Virovitice dobije potvrdu, a ono iz Splita ne, samo zato jer je završilo u drugoj medicini rada

Dragan Matić/Cropix
---

– Prošle godine postigli smo određeni napredak za upise u zdravstvene škole i zanimanje medicinska sestra/tehničar jer smo, nakon korespondencije s HZJZ-om, dobili od njih konkretno tumačenje kako dijabetes tipa 1 ne predstavlja apsolutnu medicinsku kontraindikaciju za osposobljavanje za to zanimanje nego je potreban individualan pristup – ističe Skeledžija, za kojega je nedopustivo da neke medicine rada procjeni djeteta s dijabetesom pristupaju profesionalno i etički i rade individualnu procjenu, pri tome uvažavajući mišljenje pedijatra dijabetologa, a druge ih automatski odbijaju.

Trenutačno, doznajemo i to, u Hrvatskoj oko 2500 djece mlađe od 18 godina boluje od dijabetesa.

– Nismo nerazumni. Ne tražimo da se osoba koja ima lošu regulaciju dijabetesa automatizmom upisuje u određeni srednjoškolski program. Želimo samo da se uvede red, da se poštuju preporuke i da medicina rada, ako ima određene sumnje, učenika pošalje liječniku dijabetologu. Ne smije se više događati da, karikiram, dijete iz Virovitice dobije potvrdu, a ono iz Splita ne, samo zato jer je završilo u drugoj medicini rada – naglašava Skeledžija.

---

image

Senzor za kontinuirano mjerenje šećera omogućuje praćenje razine šećera u krvi

Afp
---

A što tek reći za "zdravstveni zahtjev" koji se, prema jedinstvenom popisu zdravstvenih kontraindikacija, primjenjuje i ispituje u slučaju djece s dijabetesom tipa 1? Naime, prema aktualnom dokumentu, kod ove se djece na pregledu treba, uz ostalo, ustanoviti i – "stabilno stanje svijesti".

– Što to znači, da djeca s dijabetesom ne mogu imati "stabilno stanje svijesti"? Iz zaključaka pojedinih medicina rada zapravo proizlazi taj suludi zaključak – ogorčen je Davor Skeledžija.

– Razumijemo da neka ograničenja mogu postojati ako se dijete želi upisati recimo u program za krovopokrivače. Ili zrakoplovnog tehničara. Ali, slastičari? Zar se netko boji da će dijete doći u iskušenje i pojesti sve kolače i slastice oko sebe? Kuhari? Oko čega se tu treba bojati? Da će pasti u lonac? – ironičan je Davor Skeledžija.

Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada, međutim, sve optužbe odbacuje.

– Nama je svima u interesu da postoji jedinstvena praksa u postupanju, držimo se pravila struke i važećih zakonskih propisa. Mi nismo ti koji smijemo ignorirati zakonske propise – odgovara na prozivke Furlan.

– Postoje smjernice, odnosno jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa, i mi smo dužni postupati po njima samim tim jer moramo voditi računa hoće li dijete nakon završetka škole moći raditi u tom zanimanju. Da se ne školuje uzalud. Ali, slažem se, za svakoga je kandidata potreban individualan pristup – ističe Furlan.

---

image

Razvojem medicine dijabetes se može držati pod kontrolom, a oboljeli mogu obavljati gotovo sve poslove

Neja Markičević/Cropix
---

On strelice "odapinje" i prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja jer, kako kaže, prilikom upisa u srednje škole daje prekratke rokove, tri do četiri dana, za ocjenu zdravstvene sposobnosti učenika. Slaže se i kako bi postojeća pravila, to jest aktualni popis, trebalo ažurirati.

Dok se to ne dogodi, dodali bismo, pitanje je koliko će djece sa šećernom bolesti izgubiti šansu školovati se za ono što žele i mogu.

---

S tom bolešću može se raditi gotovo sve

– Današnja tehnologija toliko je daleko otišla da osobe s tom bolesti, uz pravilnu primjenu, mogu najnormalnije obavljati sve dužnosti koje su stavljene pred njih. Znamo da i među liječnicima i medicinskim sestrama ima onih koji boluju od dijabetesa. Razumijemo da postoje objektivne okolnosti kod kojih mogu postojati određena ograničenja, recimo kad je u pitanju nošenje oružja, to jest kod zanimanja poput policijskog. Ali, slastičar? Kuhar? Štogod! Postojeći je popis zdravstvenih zahtjeva za upis u određene srednjoškolske programe potrebno što prije revidirati jer nema smisla – odlučna je prim. dr. sc. Manja Prašek, umirovljena internistica dijabetologinja i predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva.

---

---

Ni mlinar, ni mljekar, ni staklar...

U djece s dijabetesom tipa 1 za upis u čak stotinu srednjoškolskih strukovnih zanimanja utvrđuje se "stabilno stanje svijesti", odnosno ono je preduvjet za dobivanje liječničke svjedodžbe medicine rada.

Osim već pobrojanih medicinskih sestara, slastičara, kuhara, veterinarskih tehničara i ostalih tu je i čitav niz industrijskih i obrtničkih zanimanja "na zemlji, nebu i moru" pa se tako, bez potvrde, ne možete upisati ni u zanimanja poput elektromontera, tehničara za elektroniku, tehničara za mehatroniku, fasadere, klesare, tesare, zidare, građevinske tehničare, staklare, dimnjačare, soboslikare, mesare, poljoprivredne tehničare, mlinare, mljekare, pivare, vozače, nautičare unutarnje plovidbe, autolimare, automehatroničare, brodograditelje, brodske mehaničare, pomorske nautičare, CNC operatere, limare, tokare, glazbarale za trzalačka glazbala, drvodjeljske tehničare dizajnere, parketare, stolare, šumare, sanitarne tehničare, aranžersko-scenografske dizajnere, kiparske dizajnere, plesače klasičnog baleta, scenske plesače… i niz drugih.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markičević/Cropix Dragan Matić/Cropix Afp Afp Neja Markičević/Cropix
Neja Markičević/Cropix

Dovoljno je što je upis u srednju školu sam po sebi stres, za djecu s dijabetesom to je tek dio problema

Dragan Matić/Cropix

Davor Skeledžija: Ne smije se više događati da, karikiram, dijete iz Virovitice dobije potvrdu, a ono iz Splita ne, samo zato jer je završilo u drugoj medicini rada

Afp
Afp

Senzor za kontinuirano mjerenje šećera omogućuje praćenje razine šećera u krvi

Neja Markičević/Cropix

Razvojem medicine dijabetes se može držati pod kontrolom, a oboljeli mogu obavljati gotovo sve poslove

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sok-djeci-s-dijabetesom-bez-stabilnog-stanja-svijesti-ne-mogu-u-medicinske-sestre-kuhare-sto-je-sss-1357918 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1581ed298a0447a27e75d98361bb824423018632 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0ok+djeci+s+dijabetesom+-+bez+%E2%80%98stabilnog+stanja+svijesti%E2%80%98+ne+mogu+u+medicinske+sestre%2C+kuhare...+%C5%A0to+je+%E2%80%98sss%E2%80%98%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsok-djeci-s-dijabetesom-bez-stabilnog-stanja-svijesti-ne-mogu-u-medicinske-sestre-kuhare-sto-je-sss-1357918 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsok-djeci-s-dijabetesom-bez-stabilnog-stanja-svijesti-ne-mogu-u-medicinske-sestre-kuhare-sto-je-sss-1357918 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APSURDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaAPSURDI

Šok djeci s dijabetesom - bez ‘stabilnog stanja svijesti‘ ne mogu u medicinske sestre, kuhare... Što je ‘sss‘?

Piše Marijana Cvrtila
24. siječnja 2024. - 09:00
Dovoljno je što je upis u srednju školu sam po sebi stres, za djecu s dijabetesom to je tek dio problemaNeja Markičević/Cropix

Mogu li liječnik ili medicinska sestra biti dobri u svome poslu ako imaju dijabetes tipa 1? Ili kuhari, slastičari, parketari, kiparski dizajneri?

Kvalitetu nečijeg rada sigurno ne definira isključivo bolest s kojom živi. Ali, što kada mlada osoba koja boluje od šećerne bolesti uopće ne dobije šansu školovati se u željenom zanimanju?

Upravo pred takvim nepremostivim preprekama nerijetko se nađu djeca koja boluju od dijabetesa 1 i njihovi roditelji nakon završetka osmoljetke i pokušaja odabira srednjoškolskog programa. Osmaši s dijabetesom tipa 1 do zadnjeg časa pred upise strahuju hoće li uspjeti dobiti liječničku potvrdu medicine rada koja im napokon daje "zeleno svjetlo" za upis zanimanja koje su odabrali.

Ili od toga neće biti ništa, jer će specijalist medicine rada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:24