stdClass Object ( [id] => 1334320 [title] => ‘Splićani blokiraju razvoj vlastitoga grada, za ionako sve skuplje parcele traže iznose koje Grad više ne može pratiti‘ [alias] => splicani-blokiraju-razvoj-vlastitoga-grada-za-ionako-sve-skuplje-parcele-traze-iznose-koje-grad-vise-ne-moze-pratiti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivica Grubišić-Gire, dugogodišnji je uspješni predsjednik Gradskog kotara Sirobuja. Bio je Gire i predsjednik Koordinacije istočnih gradskih kotareva, nezavisni gradski vijećnik, savjetnik gradonačelnika za komunalu...

Nema splitske vlasti s kojom Grubišić na ovaj ili onaj način nije surađivao u interesu razvoja svoga kotara, stoga je pravi sugovornik na temu gradskih projekata koji su desetljećima na čekanju. Curi još jedan mandat još jedne lokalne vlade, a u Splitu se (g)radi malo i ništa. Jedva mrdamo s mjesta.

Žnjan je najveći projekt za koji će se splitski porezni obveznici dobro zadužiti. Hoće li ga vlast dovršiti u mandatu?

- Nije toliko važno hoće li se Žnjan završiti u ovome mandatu. Ne mora četverogodišnji mandat biti mjerna jedinica. Neka se kasni i godinu dana, dvije, pa što, samo neka se napravi. Kako sada stvari stoje, završiti se neće, a početi bi moglo. Zapravo, to je gradski projekt samo kad je u pitanju izgradnja infrastrukture; kasnije su na redu koncesionari koji će uređivati svoje objekte u skladu s projektom. Glavno je da Žnjan i ubuduće ostane javna gradska plaža dostupna građanima.

Splićanima je Žnjana preko glave; uređen je 1998. godine, a od tada se napravilo malo i ništa. Vele da će izgradnja garaže predstavljati najveći problem?

- Da. To je najskuplji i najzahtjevniji dio projekta jer će se dio radova praktički odvijati u moru. Osim toga, kako se puno kasni s početkom radova, jer ovo što se sada radi jest u indirektnoj vezi s glavnim projektom ali se ne radi o njemu, sve će zbog inflacije biti znatno skuplje od planiranog. Glavni problem je bio i jest u kompliciranoj proceduri pripreme projekta, krutom zakonodavstvu i sporom sudstvu. Od trenutka kad se zatvori financijska konstrukcija do odabira izvođača radova, proći će vremena. Do sada su za uređenje žnjanskog platoa na uvid stigle dvije građevinske dozvole od ukupno njih šest. Ukratko, načekat ćemo se.

---

image

‘Žnjan ne mora biti završen u jednom mandatu’

Sasa Burić/Cropix
---
---
image

Šetnica između Duilova i Stobreča

Duje Klarić/Cropix
---

Vraćanje novca

A što je sa šetnicom koja bi konačno Duilovo povezala sa Stobrečom? EU je odavno osigurala dio sredstava?

- Ako se konačno ne krene s radovima, onda će se dio novca morati vratiti. Šetnica će se graditi u sklopu vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin na kojoj se već intenzivno radi, ali još ne u Duilovu. Realne su šanse da se konačno u proljeće krene s tim radovima na 1700 metara dugoj trasi cjevovoda i šetnici uz more (Duilovo - Stobreč) jer jer dobivena građevinska dozvola i izabran je izvođač. Znači, cjevovod i šetnica do Stobreča mogli bi se barem dijelom realizirati do lokalnih izbora 2025. Treba imati na umu da su u području Dulova klifovi pa prijete odroni zemlje. O tome će se prilikom izgradnje morati itekako voditi računa.

Kad smo kod Žnjana i Duilova, hoće li više Bračka i Lovrinačka ulica spojiti istočni dio Splita sa Stobrečom i Jadranskom magistralom?

- Od središta grada prema istoku imamo tri pravca. S južne strane je Bračka ulica, središnje ulice su Poljička cesta na koju se nastavlja ulica Kralja Stjepana Držislava (Državna cesta D8) a sa sjeverne strane je Vukovarska ulica. One spajaju zapadni i istočni dio Splita, te su izuzetno važne za budući razvoj grada, pogotovo njegov istočni dio. Bračka ulica je izgrađena do Žnjanske ulicde (Žnjanski blizanci op.a.). Dobar dio terena je otkupljen do ulice Put Duilova, a inače ona završava u Stobreču. Ulica Kralja Stjepana Držislava je izgrađena do križanja Stobreč -TTTS. Vukovarska ulica je izgrađena do Brnika, odnosno do City Centra, a i ona završava u Stobreču preko nadvožnjaka u Vukovarskoj. Gradu nedostaje i poprečnih ulica koje spajaju razne dijelove grada. Važnost poprečnih ulica se odlično vidi na primjeru tunela u Dubrovačkoj ulici na Škrapama koji je povezao sjeverni i južni dio grada.

Grad Split je u velikom postotku otkupio teren za Bračku ulicu do križanja sa ulicom Put Duilova. S obzirom da se nije odmah počistilo sve što se nalazi na otkupljenoj trasi, a to se odnosi na građevine kao i na poljoprivredne kulture, bit će velikih problema prilikom izgradnje ulice jer se pojedini bivši vlasnici više ne žele maknuti s toga terena,

a neki su i legalizirali novoizgrađene objekte ili dogradnje zatečenih objekata. Problem je, kao i na drugim mjestima, što se odmah nije ušlo u posjed već su ljudi izmolili vlasti da ostanu u kućama i na prodanim parcelama, dok ne počnu radovi. Poslije vam ima pojedinaca koji se jednostavno ne daju izbaciti vani. Grad radi grešku što otkupljene parcele odmah ne počisti bagerima, već se čeka s početkom radova. Ovo se u pravilu odnosi i na mnoge druge ulice i stambene objekte.

Milijuni za zemljište

Gdje je zapela Lovrinačka cesta?

- Što se nje tiče, za zemljište od stambenog objekta na završetku Lovrinačke do Bračke ulice, Grad bi trebao izdvojiti dvadeset milijuna kuna i još petnaest milijuna za radove. Potrebno je ishoditi i građevinsku dozvolu. Isto je i s Putem Žnjana koji danas izgleda gore od ijedne ulice na mojoj Sirobuji. Nota bene, Sirobuja danas ima školu, ambulantu, crkvu, sportski centar, dječje igralište, autobusne linije, povezani smo s trgovačkim centrima Lidl, Konzum, City i nismo više prometno izolirani. Smeće odvajamo besprijekorno, a i šaranje zidova neprimjerenim parolama i porukama smo riješili oslikavanjem zidova grafitima na temu Hajduka. Što od svega toga imaju neki “elitni” kvartovi u gradu?!

---

image

Gužve na putu prema trajektnoj luci

Paun Paunović/Cropix
---

Ulica Put Žnjana je zapravo seoski put kojim su prolazila zaprežna kola u splitsko polje prije sedamdeset godina, a sada funkcionira kao prometnica za osobne automobile i teretna vozila?!

- Ovako tu stvaru stoje: prema dokumentaciji za Put Žnjana koji povezuje istok i zapad toga kvarta, ta će ulica biti od iznimne prometne važnosti kad se krene s uređenjem platoa. Predviđeni su radovi na tri dionice: za prve dvije su provedeni elaborati, a za treću napravljen idejni projekt, pa je u tijeku izdavanje lokacijske dozvole. Prva dionica proteže se od Velebitske ulice do potoka Radoševac u dužini od 340 metara i bit će dvosmjerna s nogostupima od dva metra i predviđenim skretanjem lijevo. Za nju je potrebno otkupiti 947 metara četvornih zemlje, što bi Grad stajalo 2.800 000 kuna, a radovi još 7 milijuna kuna.

Znači, sve je na dugom štapu, u oblacima. I za druge dvije dionice, pretpostavljam, mora se otkupiti privatno zemljište koje danas stoji kao svetog Petra kajgana. Neki vlasnici traže i po 500 eura i više za metar četvorni i to na rubnim dijelovima Splita s vrlo lošom infrastrukturom?

- Istina. Druga dionica Puta Žnjana bila bi duga 350 metara, također dvosmjerna, a da bi se gradilo treba otkupiti 1841 metar četvorni zemljište u vrijednosti oko pet i pol milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost radova 6.500 000 kuna. Treća dionica Puta Žnjana imat će 521,57 metara i također će biti dvosmjerna s nogostupima.

O tom - potom, u to više nitko ne vjeruje. Kroz Bračku ulicu, od hotela Radison Blu, izgrađen je vrlo neobičan pločnik koji se, kao u crtiću poznatom kao “A je to”, nastavlja s jedne na drugu stranu ulice?! Je li ta improvizacija bila jedino moguće rješenje?

- Da, jedino se na taj način moglo zaobići imovinsko-pravne probleme. Isto je i u Primoštenskoj ulici koju smo otvorili za promet ali jedan ugao kuće strši na ulicu jer se s vlasnikom nije mogao postići drugačiji dogovor. Isto je i s Maslinskom ulicom na Pazdigradu, nedaleko od škole, koja se odjednom neočekivano sužava, a tako je i sa Zajčevom ulicom. To su kompromisi i splitska realnost. Možete napraviti tako ili nikako. Nije ovo više bivša država pa da se vlasnika zemlje koji ne dopušta da preko njegovog prođe cesta strpa u “maricu” dok se ne ohladi, a u međuvremenu na teren dovedu bageri i krene s radovima.

---

image

Željeznički kolodvor i industrijska zona Kopilica

Tom Dubravec/Cropix
---

Tri paralelna postupka

Improviziralo se i sa Zajčevom na Trsteniku koja je danas parkiralište, a ne ulica?

- Tu postoji jedan stambeni objekat koji je u potpunosti otkupljen. Grad je tu vodio tri postupka paralelno. Prvi postupak naknade sa bivšim vlasnicima objekta je završen. U drugome dio vlasnika traži svoj dio objekta u povrat, a u trećem se radi o postupku ispražnjenja objekta i predaje u vlasništvo Grada. Do sada se otkupljeni dio objekta nije mogao srušiti jer je jedna stambena jedinica ostala neriješena, a nalazi se pod istim krovom kao i ostale u objektu. Zajčeva ulica je jako važna jer bi bio manji pritisak na Poljičku cestu od strane automobila koji dolaze do bolnice, a koji bi mogli izaći na Šoltansku ulicu. Upravo zbog izuzetno teškog rješavanja imovinsko-pravnih problema, gradske vlasti su prisiljene neke ulice graditi po fazama u onoj dužini za koju su,”očistili” zemljište.

Ključni problemi

Znači, manje-više sve su petljanije oko cesta vezane uz pojas uz more u južnom dijelu Splita gdje je zemljište iznimno skupo i često vlasnički nesređeno. Nije drugačije ni u sjevernom dijelu Splita. Za otkup privatnih parcela u Ulici hrvatske neovisnosti, plaćalo se, ako se ne varam, po 270 eura za kvadrat zemlje?

- Upravo su to ključni problemi. Svi znaju koliko je već Grad potrošio novca za otkup zemlje i objekata na Putu iza nove bolnice i koja se prašina zbog toga digla, a za tu malu dionicu koja bi puno značila za Split tek treba izdvojiti silan novac. Vlasnik za poslovni prostor od 55 kavdrata na parceli od 75 kvadrata traži dva zamjenska poslovna prostora od 50 kvadrata na istoj lokaciji. Procjena je da se radi o iznosu od oko 1. 500 000 kuna. Za poslovni prostor od 120 metara četvornih, na parceli od 109 metara četvornih, traži da mu se da poslovni prostor od 45 kvadrata i 250 tisuća eura. Procjena vlasništva je 2.700 000 kuna.

To su cifre od kojih boli glava, a samo za ono malo puta?!

- Polako, tek smo počeli, ima toga još. Postoji poslovni prostor od 35 metara kvadratnih oko kojeg se spore vlasnici vrijedan 700 000 kuna. Zatim zemljište od 150 metara kvadratnih na kojem je objekt na tri etaže površine 345 kvadrata. Vlasnik traži zamjenski prostor na čestici odmah do njegove na kojoj je Grad suvlasnik i 600.000 tisuća kuna da bi taj prostor preuredio za svoju djelatnost, međutim, po važećem planu rekonstrukcija objekata kojom bi se omogućio nastavak radova, to nije moguće. Drugi problem je što za svoj udio vlasništva traži prostor na drugoj lokaciji čemu također Grad nije u mogućnosti udovoljiti. Kao rješenje preostaje otkupiti cijeli poslovni prostor objekta koji je procijenjen na trinaest, a traži se 26 milijuna kuna. Sve ove informacije mogu se dobiti u nadležnoj gradskoj službi, ali problem je u tome što se protokom vremena mijenjaju i zahtjevi, tako da je teško reći kakvi su zahtjevi i koje su kombinacije ovoga trenutka na djelu. Neki vlasnici žele ostati na postojećim lokacijama, neki su se mislili preseliti u budući objekat koji bi se tu gradio od strane privatnog investitora, neki traže novčane naknade, neki bi otišli na druge lokacije, ali ne gore od ove...

---

image

Oronula zgrada Dalmacijavina u Gradskoj luci

Nikola Vilić/Cropix
---

Prodaja kolodvora

Opet znanstvena fantastika. Idemo dalje: na novi izlaz iz gradske luke čekamo preko pola stoljeća jer ljeti svjedočimo velikim gužvama. Ima li nade da će se to već nekako riješiti?

- Nema, jer su napravljene velike greške. Stalno se govori o alternativnoj prometnici, tunelu koji bi povezao luku i Bijankinijevu ulicu, odnosno Poljičku, jer bi izlaz bio negdje kod knjižnice “Marko Marulić”, a zaboravlja se da se radi o zemljištu u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Grad je prodao autobusni kolodvor, a privatnik ga drži u stanju u kakvom jest. Ta se prodaja nikako nije smjela dogoditi. Dalje; da bi se išta gradilo na istočnom dijelu obale u sve treba uključiti HŽ, a oni se očito ne žele odreći iznimno vrijednog zemljišta uz more. Na koncu, imamo problem i sa ruinom od zgrade nekadašnjeg “Dalmacijavina” koja je zaštićena kao kulturno dobro, a njena obnova je na dugom štapu. Prije će se izgraditi međunarodni putnički terminal u luci, nego obnoviti zgrada “Dalmacijavina”, tako da će ona i dalje biti šaka u oko svima koji s mora dolaze u Split.

Zastoj u otkupu nekretnina

U gradu je prometni krkljanac i zbog famozne Manđerove ulice. Njeno probijanje se spominje skoro dvadeset godina. Pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković izjavio je da ćemo na taj, u građevinskom smislu banalan poduhvat, čekati barem još petnaest godina?! Pa je li to moguće?

- Je, jer se 2010. godine stalo s otkupom nekretnina na tom pravcu i tako je godinama. Kad bi se probilo tih stotinjak metara pa povezalo Kavanjinovu i Bihaćku s Vukovarskom ulicom, moglo bi se od Marjana doći ravno do Brnika. Prema procjeni, Grad bi za otkup privatnih nekretnina na trasi ceste trebao odvojiti petnaest milijuna kuna, a izgradnja bi stajala pet milijuna kuna. Naravno, treba ishoditi i građevinsku dozvolu.

Hoćemo li ikada preselite službenike iz Banovine na Trg Hrvatske bratske zajednice?

- Ne znam. Tamo je jedna privatna parcela bez koje se ne može početi gradnja novog objekta, a Grad se tek mora dogovoriti sa vlasnikom. I tako ni od te ideje već dvadesetak godina nema ništa.

Treba imati na umu da je tu davno planirana i trasa lokalnog metroa, odnosno njegova stanica. Sad je tu napravljena nova zgrada Suda i ne znam kako će se uopće parkirati na tom mjestu kad na dnevnoj bazi tu budu dolazili zaposlenici i stranke, a već sada u pojedinim danima i terminima nema slobodnih mjesta za parkiranje. To je ogroman komunalni problem, iste naravi kao onaj koji se već pojavio kod novih poslovnih nebodera na Kmanu. Ne vidim načina kako to riješiti.

---

image

‘Lokacija Spaladium Arene strateška je pogreška koju se više ne da ispraviti’

Jakov Prkić/Cropix
---

Nemamo sreće ni sa Spaladium Arenom koja je u stečaju. Onakav objekt je prepušten propadanju?

- Ona se mogla održavati samo da je zaživio poslovni toranj uz multifunkcionalnu dvoranu koji zbog krize nikad nije napravljen, te da su se prostori u njemu iznajmljivali ili koristili za gradske tvrtke, a njihovi se postojeći prostori dali u najam ili bi se prodali. Spaladium Arena nikako ne može funkcionirati bez tog tornja jer nema dovoljnu popunjenost tijekom godine, niti je realno u ovim okolnostima očekivati izgradnju tornja. Inače, ta priča sa preseljenjem gradske uprave iz Banovine ima više varijanti, odnosno lokacija, a niti jedna se nije realizirala.

Dogovoriti se s HŽ-om

Da zaključim; od svega - ništa. A POS na Korešnici? I o tome smo slušali koješta?

- Kakav POS?! Pa do tamo ni ceste prave nema! Trebalo bi izgraditi kompletnu prometnu i energetsku infrastrukturu da bi se uopće krenulo s gradnjom stanova, a to je potpuno nerealno očekivati u trenutku kad se Grad zadužuje za izgradnju važnih objekata koji mu nedostaju. Osim toga na Korešnici nisu predviđeni samo POS-ovi stanovi već je tu predviđen čitav jedan gradski kvart.

Može li Kopilica biti alternativa Korešnici? Tamo već postoji sva infrastruktura.

- Treba sjesti s HŽ-om za stol i pregovarati. Mislim da se oni tomu ne bi protivili. Lakše bi se u svakom slučaju dogovorilo s državom nego s privatnicima.

Barem ćemo dobiti novi ulaz s autoceste u Split. Kinezi će nam napraviti tunel kroz Kozjak?

- Hoće, jer su isti izvođači napravili i Pelješki most. Vjerujem i da će sve ići bez problema s prometnicom koja će povezati tunel s brzom cestom Trogir - Split, međutim, onda ćemo tek imati krkljanac jer bi mostom trebalo preskočiti Kaštelanski zaljev.

A to je kompliciran, skup i iznimno zahtjevan projekt, tim više jer nitko još nije odgovorio na pitanje kako i kuda toliki broj automobila usmjeriti prema centru grada. Problem je što je taj dio Splita prenapučen: tu je brodogradilište, Spaladium Arena, Poljud, bazeni, a predviđena je i stanogradnja. Umjesto da se dvoranu gradilo na istoku Splita koji je pretvoren u spavaonicu, zbog činjenice da se tu radilo o državnom zemljištu i prekratkim rokovima za izgradnju u svrhu organizacije Europskog prvenstva u rukometu, napravilo se stratešku pogrešku koja se više ne da ispraviti.

Jesmo li u međuvremenu barem kadri riješiti onaj prometni trak Vukovarske koji nedostaje na putu prema City Centru, jer se promet glavnom gradskom žilom kucavicom odjednom slijeva u “piriju”?

- U punom profilu cesta je napravljena od Lovrinačke ulice do Puta Kile, a na njenoj drugoj trećini od ulice Put Kile do prometnice zapadno od City centra, izgrađen je sjeverni kolnik preko kojeg se odvija dvosmjerni promet. Na tom je potezu potrebno riješiti još dvije parcele za koje je pokrenut postupak izvlaštenja, a za to treba izdvojiti oko 1,5 milijuna kuna. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dovršit će se građevinski radovi u visini oko dva milijuna kuna. Treća dionica te ceste već je dovršena u punom profilu.

---

image

Parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice: planove blokira mala parcela

Ante Čizmić/Cropix
---

Jednog lijepog dana

Po jednoj teoriji bivša Općina Split platila je otkup parcela bivšim vlasnicima, ali se zbog nemara na njih nije uknjižila. Zato, navodno, danas potomci bivših vlasnika traže da im se plati po drugi put?! Hoće li Vukovarska, kao glavna gradska prometnica, jednog lijepog dana konačno stići do Stobreča?

- Jednog lijepog dana hoće. Ona, inače, ide prema Šinama pa ka Stobreču. Križanje koje vodi prema Stobreču, TTTS-u i dalje za Žrnovnicu i Podstranu, uređuje se u sklopu izgradnje brze ceste Split - Omiš, a tu će većinu poslova odraditi Vlada i Hrvatske ceste. I inače bi se trebalo izboriti da što više cesta dobije državni status jer onda izvlaštenje vlasnika s kojima se ne može postići razuman dogovor ide po kratkom postupku. Po tome modelu bi se završio i Zagorski put do Dujmovače.

Karepovac čeka izgradnju Lećevice?

- Da, a ona još nije ni krenula punom parom, iako je sve odavno moralo biti gotovo. Veseli da je Karepovac pravno splitski “jedan kroz jedan”, a izgradnjom prometnice Put Kamena do novog čvora Mravinci, povezalo bi ga se s brzom cestom Solin-Klis. To bi bilo značajno za izdvajanje teretnog prometa buduće pretovarne stanice za Lećevicu na rubne dijelove grada. Izrađen je idejni projekt, a u tijeku je prikupljanje posebnih uvjeta od javno-pravnih tijela.

Kad se to prikupi, podnijet će se zahtjev za lokacijsku dozvolu. Za imovinsko-pravne odnose potrebno je izdvojiti 25, a za izgradnju - 30 milijuna kuna.

Turska kula je neiskorištena potpuno. Mogla je, a nije, biti prekrasan gradski park?

- Bilo je govora o tome da se ona pretvori u rekreacijsku zonu jer ne moraju i ne mogu svi ići na Marjan, no i tu ima privatnih parcela, a bez dogovora s vlasnicima ništa se ne može napraviti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Događa se da Grad otkupi privatne parcele za radove na cesti, a njihovi bivši vlasnici umole vlasti da ih ostave u kućama do početka radova, pa se kasnije ne daju izbaciti van. Osim toga, cijene zemljišta su odletjele u nebo i Grad Split to ne može više pratiti, kaže Grubišić, predsjednik GK Sirobuja i dobar poznavatelj teme o splitskim projektima s obzirom na to da nema splitske vlasti s kojom naš sugovornik nije na ovaj ili onaj način surađivao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVICA GRUBIŠIĆ-GIRE: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Događa se da Grad otkupi privatne parcele za radove na cesti, a njihovi bivši vlasnici umole vlasti da ih ostave u kućama do početka radova, pa se kasnije ne daju izbaciti van. Osim toga, cijene zemljišta su odletjele u nebo i Grad Split to ne može više pratiti, kaže Grubišić, predsjednik GK Sirobuja i dobar poznavatelj teme o splitskim projektima s obzirom na to da nema splitske vlasti s kojom naš sugovornik nije na ovaj ili onaj način surađivao IVICA GRUBIŠIĆ-GIRE: 2 0 18267 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-18 10:30:24 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-28 13:46:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-28 13:46:14 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Događa se da Grad otkupi privatne parcele za radove na cesti, a njihovi bivši vlasnici umole vlasti da ih ostave u kućama do početka radova, pa se kasnije ne daju izbaciti van. Osim toga, cijene zemljišta su odletjele u nebo i Grad Split to ne može v [metadata] => robots= author= title='Splićani blokiraju razvoj vlastitoga grada, za ionako sve skuplje parcele traže iznose koje Grad više ne može pratiti' [metakey] => iVICA gRUBIŠIĆ gIRE, Grad Split, gradski projekti, Žnjan, Gradska Lika, Kopilica, šetnica Duilovo - Stobreč [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/18\/23365797.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25818570.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25866274.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25509288.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/1461344.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/23414175.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25733580.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/24558690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivica Grubi\u0161i\u0107 Gire, predsjednik Gradskog kotara Sirobuja<\/p>","

\u2018\u017dnjan ne mora biti zavr\u0161en u jednom mandatu\u2019<\/p>","

\u017deljezni\u010dki kolodvor i industrijska zona Kopilica<\/p>","

Gu\u017eve na putu prema trajektnoj luci<\/p>","

\u0160etnica izme\u0111u Duilova i Stobre\u010da<\/p>","

Oronula zgrada Dalmacijavina u Gradskoj luci<\/p>","

Parkirali\u0161te na Trgu Hrvatske bratske zajednice: planove blokira mala parcela<\/p>","

\u2018Lokacija Spaladium Arene strate\u0161ka je pogre\u0161ka koju se vi\u0161e ne da ispraviti\u2019<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1255","hd_23365797_1920.jpg":"1920x1080","k_23365797_1280.jpg":"1280x1280","k_23365797_1024.jpg":"1024x1024","k_23365797_640.jpg":"640x640","k_23365797_480.jpg":"480x480","k_23365797_340.jpg":"340x340","k_23365797_220.jpg":"220x220","o_23365797_1280.jpg":"1280x836","o_23365797_1024.jpg":"1024x669","o_23365797_640.jpg":"640x418","o_23365797_480.jpg":"480x313","o_23365797_340.jpg":"340x222","o_23365797_220.jpg":"220x143","h_23365797_1280.jpg":"1280x854","h_23365797_1024.jpg":"1024x683","h_23365797_640.jpg":"640x427","h_23365797_480.jpg":"480x320","h_23365797_340.jpg":"340x227","h_23365797_220.jpg":"220x147","pp_23365797_1280.jpg":"1280x1628","pp_23365797_1024.jpg":"1024x1303","pp_23365797_640.jpg":"640x814","pp_23365797_480.jpg":"480x611","pp_23365797_340.jpg":"340x432","pp_23365797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1089","hd_25818570_1920.jpg":"1920x1080","k_25818570_1280.jpg":"1280x1280","k_25818570_1024.jpg":"1024x1024","k_25818570_640.jpg":"640x640","k_25818570_480.jpg":"480x480","k_25818570_340.jpg":"340x340","k_25818570_220.jpg":"220x220","o_25818570_1280.jpg":"1280x726","o_25818570_1024.jpg":"1024x580","o_25818570_640.jpg":"640x363","o_25818570_480.jpg":"480x272","o_25818570_340.jpg":"340x192","o_25818570_220.jpg":"220x124","h_25818570_1280.jpg":"1280x854","h_25818570_1024.jpg":"1024x683","h_25818570_640.jpg":"640x427","h_25818570_480.jpg":"480x320","h_25818570_340.jpg":"340x227","h_25818570_220.jpg":"220x147","pp_25818570_1280.jpg":"1280x1628","pp_25818570_1024.jpg":"1024x1303","pp_25818570_640.jpg":"640x814","pp_25818570_480.jpg":"480x611","pp_25818570_340.jpg":"340x432","pp_25818570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_25866274_1920.jpg":"1920x1080","k_25866274_1280.jpg":"1280x1280","k_25866274_1024.jpg":"1024x1024","k_25866274_640.jpg":"640x640","k_25866274_480.jpg":"480x480","k_25866274_340.jpg":"340x340","k_25866274_220.jpg":"220x220","o_25866274_1280.jpg":"1280x781","o_25866274_1024.jpg":"1024x625","o_25866274_640.jpg":"640x390","o_25866274_480.jpg":"480x293","o_25866274_340.jpg":"340x207","o_25866274_220.jpg":"220x134","h_25866274_1280.jpg":"1280x854","h_25866274_1024.jpg":"1024x683","h_25866274_640.jpg":"640x427","h_25866274_480.jpg":"480x320","h_25866274_340.jpg":"340x227","h_25866274_220.jpg":"220x147","pp_25866274_1280.jpg":"1280x1628","pp_25866274_1024.jpg":"1024x1303","pp_25866274_640.jpg":"640x814","pp_25866274_480.jpg":"480x611","pp_25866274_340.jpg":"340x432","pp_25866274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_25509288_1920.jpg":"1920x1080","k_25509288_1280.jpg":"1280x1280","k_25509288_1024.jpg":"1024x1024","k_25509288_640.jpg":"640x640","k_25509288_480.jpg":"480x480","k_25509288_340.jpg":"340x340","k_25509288_220.jpg":"220x220","o_25509288_1280.jpg":"1280x850","o_25509288_1024.jpg":"1024x680","o_25509288_640.jpg":"640x425","o_25509288_480.jpg":"480x319","o_25509288_340.jpg":"340x225","o_25509288_220.jpg":"220x146","h_25509288_1280.jpg":"1280x854","h_25509288_1024.jpg":"1024x683","h_25509288_640.jpg":"640x427","h_25509288_480.jpg":"480x320","h_25509288_340.jpg":"340x227","h_25509288_220.jpg":"220x147","pp_25509288_1280.jpg":"1280x1628","pp_25509288_1024.jpg":"1024x1303","pp_25509288_640.jpg":"640x814","pp_25509288_480.jpg":"480x611","pp_25509288_340.jpg":"340x432","pp_25509288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1806x2500","hd_1461344_1920.jpg":"1920x1080","k_1461344_1280.jpg":"1280x1280","k_1461344_1024.jpg":"1024x1024","k_1461344_640.jpg":"640x640","k_1461344_480.jpg":"480x480","k_1461344_340.jpg":"340x340","k_1461344_220.jpg":"220x220","o_1461344_1280.jpg":"1280x1771","o_1461344_1024.jpg":"1024x1417","o_1461344_640.jpg":"640x885","o_1461344_480.jpg":"480x664","o_1461344_340.jpg":"340x470","o_1461344_220.jpg":"220x304","h_1461344_1280.jpg":"1280x854","h_1461344_1024.jpg":"1024x683","h_1461344_640.jpg":"640x427","h_1461344_480.jpg":"480x320","h_1461344_340.jpg":"340x227","h_1461344_220.jpg":"220x147","pp_1461344_1280.jpg":"1280x1628","pp_1461344_1024.jpg":"1024x1303","pp_1461344_640.jpg":"640x814","pp_1461344_480.jpg":"480x611","pp_1461344_340.jpg":"340x432","pp_1461344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23414175_1920.jpg":"1920x1080","k_23414175_1280.jpg":"1280x1280","k_23414175_1024.jpg":"1024x1024","k_23414175_640.jpg":"640x640","k_23414175_480.jpg":"480x480","k_23414175_340.jpg":"340x340","k_23414175_220.jpg":"220x220","o_23414175_1280.jpg":"1280x853","o_23414175_1024.jpg":"1024x682","o_23414175_640.jpg":"640x426","o_23414175_480.jpg":"480x320","o_23414175_340.jpg":"340x226","o_23414175_220.jpg":"220x146","h_23414175_1280.jpg":"1280x854","h_23414175_1024.jpg":"1024x683","h_23414175_640.jpg":"640x427","h_23414175_480.jpg":"480x320","h_23414175_340.jpg":"340x227","h_23414175_220.jpg":"220x147","pp_23414175_1280.jpg":"1280x1628","pp_23414175_1024.jpg":"1024x1303","pp_23414175_640.jpg":"640x814","pp_23414175_480.jpg":"480x611","pp_23414175_340.jpg":"340x432","pp_23414175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_25733580_1920.jpg":"1920x1080","k_25733580_1280.jpg":"1280x1280","k_25733580_1024.jpg":"1024x1024","k_25733580_640.jpg":"640x640","k_25733580_480.jpg":"480x480","k_25733580_340.jpg":"340x340","k_25733580_220.jpg":"220x220","o_25733580_1280.jpg":"1280x828","o_25733580_1024.jpg":"1024x662","o_25733580_640.jpg":"640x414","o_25733580_480.jpg":"480x310","o_25733580_340.jpg":"340x219","o_25733580_220.jpg":"220x142","h_25733580_1280.jpg":"1280x854","h_25733580_1024.jpg":"1024x683","h_25733580_640.jpg":"640x427","h_25733580_480.jpg":"480x320","h_25733580_340.jpg":"340x227","h_25733580_220.jpg":"220x147","pp_25733580_1280.jpg":"1280x1628","pp_25733580_1024.jpg":"1024x1303","pp_25733580_640.jpg":"640x814","pp_25733580_480.jpg":"480x611","pp_25733580_340.jpg":"340x432","pp_25733580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_24558690_1920.jpg":"1920x1080","k_24558690_1280.jpg":"1280x1280","k_24558690_1024.jpg":"1024x1024","k_24558690_640.jpg":"640x640","k_24558690_480.jpg":"480x480","k_24558690_340.jpg":"340x340","k_24558690_220.jpg":"220x220","o_24558690_1280.jpg":"1280x832","o_24558690_1024.jpg":"1024x665","o_24558690_640.jpg":"640x416","o_24558690_480.jpg":"480x312","o_24558690_340.jpg":"340x221","o_24558690_220.jpg":"220x143","h_24558690_1280.jpg":"1280x854","h_24558690_1024.jpg":"1024x683","h_24558690_640.jpg":"640x427","h_24558690_480.jpg":"480x320","h_24558690_340.jpg":"340x227","h_24558690_220.jpg":"220x147","pp_24558690_1280.jpg":"1280x1628","pp_24558690_1024.jpg":"1024x1303","pp_24558690_640.jpg":"640x814","pp_24558690_480.jpg":"480x611","pp_24558690_340.jpg":"340x432","pp_24558690_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7449054 Threads: 3 Questions: 1533808981 Slow queries: 4663907 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110738905 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/splicani-blokiraju-razvoj-vlastitoga-grada-za-ionako-sve-skuplje-parcele-traze-iznose-koje-grad-vise-ne-moze-pratiti-1334320 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splicani-blokiraju-razvoj-vlastitoga-grada-za-ionako-sve-skuplje-parcele-traze-iznose-koje-grad-vise-ne-moze-pratiti-1334320?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 388141 [name] => ivica grubišić gire [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-grubisic-gire [link] => /tag/ivica-grubisic-gire ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236108 [name] => Grad Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-split [link] => /tag/grad-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 465287 [name] => gradski projekti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradski-projekti [link] => /tag/gradski-projekti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 229892 [name] => Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 734881 [name] => Gradska Lika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 18:43:15 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-lika [link] => /tag/gradska-lika ) [5] => stdClass Object ( [id] => 219978 [name] => kopilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kopilica [link] => /tag/kopilica ) [6] => stdClass Object ( [id] => 710850 [name] => šetnica Duilovo - Stobreč [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-28 21:45:44 [main_article_id] => 0 [alias] => setnica-duilovo-stobrec [link] => /tag/setnica-duilovo-stobrec ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Događa se da Grad otkupi privatne parcele za radove na cesti, a njihovi bivši vlasnici umole vlasti da ih ostave u kućama do početka radova, pa se kasnije ne daju izbaciti van. Osim toga, cijene zemljišta su odletjele u nebo i Grad Split to ne može više pratiti, kaže Grubišić, predsjednik GK Sirobuja i dobar poznavatelj teme o splitskim projektima s obzirom na to da nema splitske vlasti s kojom naš sugovornik nije na ovaj ili onaj način surađivao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVICA GRUBIŠIĆ-GIRE: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Splićani blokiraju razvoj vlastitoga grada, za ionako sve skuplje parcele traže iznose koje Grad više ne može pratiti‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/23365797.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivica Grubišić Gire, predsjednik Gradskog kotara Sirobuja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/23365797.jpg [title] =>

Ivica Grubišić Gire, predsjednik Gradskog kotara Sirobuja

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25818570.jpg [title] =>

‘Žnjan ne mora biti završen u jednom mandatu’

Sasa Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25866274.jpg [title] =>

Željeznički kolodvor i industrijska zona Kopilica

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25509288.jpg [title] =>

Gužve na putu prema trajektnoj luci

Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/1461344.jpg [title] =>

Šetnica između Duilova i Stobreča

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/23414175.jpg [title] =>

Oronula zgrada Dalmacijavina u Gradskoj luci

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25733580.jpg [title] =>

Parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice: planove blokira mala parcela

Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/24558690.jpg [title] =>

‘Lokacija Spaladium Arene strateška je pogreška koju se više ne da ispraviti’

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ivica Grubišić-Gire, dugogodišnji je uspješni predsjednik Gradskog kotara Sirobuja. Bio je Gire i predsjednik Koordinacije istočnih gradskih kotareva, nezavisni gradski vijećnik, savjetnik gradonačelnika za komunalu...

Nema splitske vlasti s kojom Grubišić na ovaj ili onaj način nije surađivao u interesu razvoja svoga kotara, stoga je pravi sugovornik na temu gradskih projekata koji su desetljećima na čekanju. Curi još jedan mandat još jedne lokalne vlade, a u Splitu se (g)radi malo i ništa. Jedva mrdamo s mjesta.

Žnjan je najveći projekt za koji će se splitski porezni obveznici dobro zadužiti. Hoće li ga vlast dovršiti u mandatu?

- Nije toliko važno hoće li se Žnjan završiti u ovome mandatu. Ne mora četverogodišnji mandat biti mjerna jedinica. Neka se kasni i godinu dana, dvije, pa što, samo neka se napravi. Kako sada stvari stoje, završiti se neće, a početi bi moglo. Zapravo, to je gradski projekt samo kad je u pitanju izgradnja infrastrukture; kasnije su na redu koncesionari koji će uređivati svoje objekte u skladu s projektom. Glavno je da Žnjan i ubuduće ostane javna gradska plaža dostupna građanima.

Splićanima je Žnjana preko glave; uređen je 1998. godine, a od tada se napravilo malo i ništa. Vele da će izgradnja garaže predstavljati najveći problem?

- Da. To je najskuplji i najzahtjevniji dio projekta jer će se dio radova praktički odvijati u moru. Osim toga, kako se puno kasni s početkom radova, jer ovo što se sada radi jest u indirektnoj vezi s glavnim projektom ali se ne radi o njemu, sve će zbog inflacije biti znatno skuplje od planiranog. Glavni problem je bio i jest u kompliciranoj proceduri pripreme projekta, krutom zakonodavstvu i sporom sudstvu. Od trenutka kad se zatvori financijska konstrukcija do odabira izvođača radova, proći će vremena. Do sada su za uređenje žnjanskog platoa na uvid stigle dvije građevinske dozvole od ukupno njih šest. Ukratko, načekat ćemo se.

---

image

‘Žnjan ne mora biti završen u jednom mandatu’

Sasa Burić/Cropix
---
---
image

Šetnica između Duilova i Stobreča

Duje Klarić/Cropix
---

Vraćanje novca

A što je sa šetnicom koja bi konačno Duilovo povezala sa Stobrečom? EU je odavno osigurala dio sredstava?

- Ako se konačno ne krene s radovima, onda će se dio novca morati vratiti. Šetnica će se graditi u sklopu vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin na kojoj se već intenzivno radi, ali još ne u Duilovu. Realne su šanse da se konačno u proljeće krene s tim radovima na 1700 metara dugoj trasi cjevovoda i šetnici uz more (Duilovo - Stobreč) jer jer dobivena građevinska dozvola i izabran je izvođač. Znači, cjevovod i šetnica do Stobreča mogli bi se barem dijelom realizirati do lokalnih izbora 2025. Treba imati na umu da su u području Dulova klifovi pa prijete odroni zemlje. O tome će se prilikom izgradnje morati itekako voditi računa.

Kad smo kod Žnjana i Duilova, hoće li više Bračka i Lovrinačka ulica spojiti istočni dio Splita sa Stobrečom i Jadranskom magistralom?

- Od središta grada prema istoku imamo tri pravca. S južne strane je Bračka ulica, središnje ulice su Poljička cesta na koju se nastavlja ulica Kralja Stjepana Držislava (Državna cesta D8) a sa sjeverne strane je Vukovarska ulica. One spajaju zapadni i istočni dio Splita, te su izuzetno važne za budući razvoj grada, pogotovo njegov istočni dio. Bračka ulica je izgrađena do Žnjanske ulicde (Žnjanski blizanci op.a.). Dobar dio terena je otkupljen do ulice Put Duilova, a inače ona završava u Stobreču. Ulica Kralja Stjepana Držislava je izgrađena do križanja Stobreč -TTTS. Vukovarska ulica je izgrađena do Brnika, odnosno do City Centra, a i ona završava u Stobreču preko nadvožnjaka u Vukovarskoj. Gradu nedostaje i poprečnih ulica koje spajaju razne dijelove grada. Važnost poprečnih ulica se odlično vidi na primjeru tunela u Dubrovačkoj ulici na Škrapama koji je povezao sjeverni i južni dio grada.

Grad Split je u velikom postotku otkupio teren za Bračku ulicu do križanja sa ulicom Put Duilova. S obzirom da se nije odmah počistilo sve što se nalazi na otkupljenoj trasi, a to se odnosi na građevine kao i na poljoprivredne kulture, bit će velikih problema prilikom izgradnje ulice jer se pojedini bivši vlasnici više ne žele maknuti s toga terena,

a neki su i legalizirali novoizgrađene objekte ili dogradnje zatečenih objekata. Problem je, kao i na drugim mjestima, što se odmah nije ušlo u posjed već su ljudi izmolili vlasti da ostanu u kućama i na prodanim parcelama, dok ne počnu radovi. Poslije vam ima pojedinaca koji se jednostavno ne daju izbaciti vani. Grad radi grešku što otkupljene parcele odmah ne počisti bagerima, već se čeka s početkom radova. Ovo se u pravilu odnosi i na mnoge druge ulice i stambene objekte.

Milijuni za zemljište

Gdje je zapela Lovrinačka cesta?

- Što se nje tiče, za zemljište od stambenog objekta na završetku Lovrinačke do Bračke ulice, Grad bi trebao izdvojiti dvadeset milijuna kuna i još petnaest milijuna za radove. Potrebno je ishoditi i građevinsku dozvolu. Isto je i s Putem Žnjana koji danas izgleda gore od ijedne ulice na mojoj Sirobuji. Nota bene, Sirobuja danas ima školu, ambulantu, crkvu, sportski centar, dječje igralište, autobusne linije, povezani smo s trgovačkim centrima Lidl, Konzum, City i nismo više prometno izolirani. Smeće odvajamo besprijekorno, a i šaranje zidova neprimjerenim parolama i porukama smo riješili oslikavanjem zidova grafitima na temu Hajduka. Što od svega toga imaju neki “elitni” kvartovi u gradu?!

---

image

Gužve na putu prema trajektnoj luci

Paun Paunović/Cropix
---

Ulica Put Žnjana je zapravo seoski put kojim su prolazila zaprežna kola u splitsko polje prije sedamdeset godina, a sada funkcionira kao prometnica za osobne automobile i teretna vozila?!

- Ovako tu stvaru stoje: prema dokumentaciji za Put Žnjana koji povezuje istok i zapad toga kvarta, ta će ulica biti od iznimne prometne važnosti kad se krene s uređenjem platoa. Predviđeni su radovi na tri dionice: za prve dvije su provedeni elaborati, a za treću napravljen idejni projekt, pa je u tijeku izdavanje lokacijske dozvole. Prva dionica proteže se od Velebitske ulice do potoka Radoševac u dužini od 340 metara i bit će dvosmjerna s nogostupima od dva metra i predviđenim skretanjem lijevo. Za nju je potrebno otkupiti 947 metara četvornih zemlje, što bi Grad stajalo 2.800 000 kuna, a radovi još 7 milijuna kuna.

Znači, sve je na dugom štapu, u oblacima. I za druge dvije dionice, pretpostavljam, mora se otkupiti privatno zemljište koje danas stoji kao svetog Petra kajgana. Neki vlasnici traže i po 500 eura i više za metar četvorni i to na rubnim dijelovima Splita s vrlo lošom infrastrukturom?

- Istina. Druga dionica Puta Žnjana bila bi duga 350 metara, također dvosmjerna, a da bi se gradilo treba otkupiti 1841 metar četvorni zemljište u vrijednosti oko pet i pol milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost radova 6.500 000 kuna. Treća dionica Puta Žnjana imat će 521,57 metara i također će biti dvosmjerna s nogostupima.

O tom - potom, u to više nitko ne vjeruje. Kroz Bračku ulicu, od hotela Radison Blu, izgrađen je vrlo neobičan pločnik koji se, kao u crtiću poznatom kao “A je to”, nastavlja s jedne na drugu stranu ulice?! Je li ta improvizacija bila jedino moguće rješenje?

- Da, jedino se na taj način moglo zaobići imovinsko-pravne probleme. Isto je i u Primoštenskoj ulici koju smo otvorili za promet ali jedan ugao kuće strši na ulicu jer se s vlasnikom nije mogao postići drugačiji dogovor. Isto je i s Maslinskom ulicom na Pazdigradu, nedaleko od škole, koja se odjednom neočekivano sužava, a tako je i sa Zajčevom ulicom. To su kompromisi i splitska realnost. Možete napraviti tako ili nikako. Nije ovo više bivša država pa da se vlasnika zemlje koji ne dopušta da preko njegovog prođe cesta strpa u “maricu” dok se ne ohladi, a u međuvremenu na teren dovedu bageri i krene s radovima.

---

image

Željeznički kolodvor i industrijska zona Kopilica

Tom Dubravec/Cropix
---

Tri paralelna postupka

Improviziralo se i sa Zajčevom na Trsteniku koja je danas parkiralište, a ne ulica?

- Tu postoji jedan stambeni objekat koji je u potpunosti otkupljen. Grad je tu vodio tri postupka paralelno. Prvi postupak naknade sa bivšim vlasnicima objekta je završen. U drugome dio vlasnika traži svoj dio objekta u povrat, a u trećem se radi o postupku ispražnjenja objekta i predaje u vlasništvo Grada. Do sada se otkupljeni dio objekta nije mogao srušiti jer je jedna stambena jedinica ostala neriješena, a nalazi se pod istim krovom kao i ostale u objektu. Zajčeva ulica je jako važna jer bi bio manji pritisak na Poljičku cestu od strane automobila koji dolaze do bolnice, a koji bi mogli izaći na Šoltansku ulicu. Upravo zbog izuzetno teškog rješavanja imovinsko-pravnih problema, gradske vlasti su prisiljene neke ulice graditi po fazama u onoj dužini za koju su,”očistili” zemljište.

Ključni problemi

Znači, manje-više sve su petljanije oko cesta vezane uz pojas uz more u južnom dijelu Splita gdje je zemljište iznimno skupo i često vlasnički nesređeno. Nije drugačije ni u sjevernom dijelu Splita. Za otkup privatnih parcela u Ulici hrvatske neovisnosti, plaćalo se, ako se ne varam, po 270 eura za kvadrat zemlje?

- Upravo su to ključni problemi. Svi znaju koliko je već Grad potrošio novca za otkup zemlje i objekata na Putu iza nove bolnice i koja se prašina zbog toga digla, a za tu malu dionicu koja bi puno značila za Split tek treba izdvojiti silan novac. Vlasnik za poslovni prostor od 55 kavdrata na parceli od 75 kvadrata traži dva zamjenska poslovna prostora od 50 kvadrata na istoj lokaciji. Procjena je da se radi o iznosu od oko 1. 500 000 kuna. Za poslovni prostor od 120 metara četvornih, na parceli od 109 metara četvornih, traži da mu se da poslovni prostor od 45 kvadrata i 250 tisuća eura. Procjena vlasništva je 2.700 000 kuna.

To su cifre od kojih boli glava, a samo za ono malo puta?!

- Polako, tek smo počeli, ima toga još. Postoji poslovni prostor od 35 metara kvadratnih oko kojeg se spore vlasnici vrijedan 700 000 kuna. Zatim zemljište od 150 metara kvadratnih na kojem je objekt na tri etaže površine 345 kvadrata. Vlasnik traži zamjenski prostor na čestici odmah do njegove na kojoj je Grad suvlasnik i 600.000 tisuća kuna da bi taj prostor preuredio za svoju djelatnost, međutim, po važećem planu rekonstrukcija objekata kojom bi se omogućio nastavak radova, to nije moguće. Drugi problem je što za svoj udio vlasništva traži prostor na drugoj lokaciji čemu također Grad nije u mogućnosti udovoljiti. Kao rješenje preostaje otkupiti cijeli poslovni prostor objekta koji je procijenjen na trinaest, a traži se 26 milijuna kuna. Sve ove informacije mogu se dobiti u nadležnoj gradskoj službi, ali problem je u tome što se protokom vremena mijenjaju i zahtjevi, tako da je teško reći kakvi su zahtjevi i koje su kombinacije ovoga trenutka na djelu. Neki vlasnici žele ostati na postojećim lokacijama, neki su se mislili preseliti u budući objekat koji bi se tu gradio od strane privatnog investitora, neki traže novčane naknade, neki bi otišli na druge lokacije, ali ne gore od ove...

---

image

Oronula zgrada Dalmacijavina u Gradskoj luci

Nikola Vilić/Cropix
---

Prodaja kolodvora

Opet znanstvena fantastika. Idemo dalje: na novi izlaz iz gradske luke čekamo preko pola stoljeća jer ljeti svjedočimo velikim gužvama. Ima li nade da će se to već nekako riješiti?

- Nema, jer su napravljene velike greške. Stalno se govori o alternativnoj prometnici, tunelu koji bi povezao luku i Bijankinijevu ulicu, odnosno Poljičku, jer bi izlaz bio negdje kod knjižnice “Marko Marulić”, a zaboravlja se da se radi o zemljištu u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Grad je prodao autobusni kolodvor, a privatnik ga drži u stanju u kakvom jest. Ta se prodaja nikako nije smjela dogoditi. Dalje; da bi se išta gradilo na istočnom dijelu obale u sve treba uključiti HŽ, a oni se očito ne žele odreći iznimno vrijednog zemljišta uz more. Na koncu, imamo problem i sa ruinom od zgrade nekadašnjeg “Dalmacijavina” koja je zaštićena kao kulturno dobro, a njena obnova je na dugom štapu. Prije će se izgraditi međunarodni putnički terminal u luci, nego obnoviti zgrada “Dalmacijavina”, tako da će ona i dalje biti šaka u oko svima koji s mora dolaze u Split.

Zastoj u otkupu nekretnina

U gradu je prometni krkljanac i zbog famozne Manđerove ulice. Njeno probijanje se spominje skoro dvadeset godina. Pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković izjavio je da ćemo na taj, u građevinskom smislu banalan poduhvat, čekati barem još petnaest godina?! Pa je li to moguće?

- Je, jer se 2010. godine stalo s otkupom nekretnina na tom pravcu i tako je godinama. Kad bi se probilo tih stotinjak metara pa povezalo Kavanjinovu i Bihaćku s Vukovarskom ulicom, moglo bi se od Marjana doći ravno do Brnika. Prema procjeni, Grad bi za otkup privatnih nekretnina na trasi ceste trebao odvojiti petnaest milijuna kuna, a izgradnja bi stajala pet milijuna kuna. Naravno, treba ishoditi i građevinsku dozvolu.

Hoćemo li ikada preselite službenike iz Banovine na Trg Hrvatske bratske zajednice?

- Ne znam. Tamo je jedna privatna parcela bez koje se ne može početi gradnja novog objekta, a Grad se tek mora dogovoriti sa vlasnikom. I tako ni od te ideje već dvadesetak godina nema ništa.

Treba imati na umu da je tu davno planirana i trasa lokalnog metroa, odnosno njegova stanica. Sad je tu napravljena nova zgrada Suda i ne znam kako će se uopće parkirati na tom mjestu kad na dnevnoj bazi tu budu dolazili zaposlenici i stranke, a već sada u pojedinim danima i terminima nema slobodnih mjesta za parkiranje. To je ogroman komunalni problem, iste naravi kao onaj koji se već pojavio kod novih poslovnih nebodera na Kmanu. Ne vidim načina kako to riješiti.

---

image

‘Lokacija Spaladium Arene strateška je pogreška koju se više ne da ispraviti’

Jakov Prkić/Cropix
---

Nemamo sreće ni sa Spaladium Arenom koja je u stečaju. Onakav objekt je prepušten propadanju?

- Ona se mogla održavati samo da je zaživio poslovni toranj uz multifunkcionalnu dvoranu koji zbog krize nikad nije napravljen, te da su se prostori u njemu iznajmljivali ili koristili za gradske tvrtke, a njihovi se postojeći prostori dali u najam ili bi se prodali. Spaladium Arena nikako ne može funkcionirati bez tog tornja jer nema dovoljnu popunjenost tijekom godine, niti je realno u ovim okolnostima očekivati izgradnju tornja. Inače, ta priča sa preseljenjem gradske uprave iz Banovine ima više varijanti, odnosno lokacija, a niti jedna se nije realizirala.

Dogovoriti se s HŽ-om

Da zaključim; od svega - ništa. A POS na Korešnici? I o tome smo slušali koješta?

- Kakav POS?! Pa do tamo ni ceste prave nema! Trebalo bi izgraditi kompletnu prometnu i energetsku infrastrukturu da bi se uopće krenulo s gradnjom stanova, a to je potpuno nerealno očekivati u trenutku kad se Grad zadužuje za izgradnju važnih objekata koji mu nedostaju. Osim toga na Korešnici nisu predviđeni samo POS-ovi stanovi već je tu predviđen čitav jedan gradski kvart.

Može li Kopilica biti alternativa Korešnici? Tamo već postoji sva infrastruktura.

- Treba sjesti s HŽ-om za stol i pregovarati. Mislim da se oni tomu ne bi protivili. Lakše bi se u svakom slučaju dogovorilo s državom nego s privatnicima.

Barem ćemo dobiti novi ulaz s autoceste u Split. Kinezi će nam napraviti tunel kroz Kozjak?

- Hoće, jer su isti izvođači napravili i Pelješki most. Vjerujem i da će sve ići bez problema s prometnicom koja će povezati tunel s brzom cestom Trogir - Split, međutim, onda ćemo tek imati krkljanac jer bi mostom trebalo preskočiti Kaštelanski zaljev.

A to je kompliciran, skup i iznimno zahtjevan projekt, tim više jer nitko još nije odgovorio na pitanje kako i kuda toliki broj automobila usmjeriti prema centru grada. Problem je što je taj dio Splita prenapučen: tu je brodogradilište, Spaladium Arena, Poljud, bazeni, a predviđena je i stanogradnja. Umjesto da se dvoranu gradilo na istoku Splita koji je pretvoren u spavaonicu, zbog činjenice da se tu radilo o državnom zemljištu i prekratkim rokovima za izgradnju u svrhu organizacije Europskog prvenstva u rukometu, napravilo se stratešku pogrešku koja se više ne da ispraviti.

Jesmo li u međuvremenu barem kadri riješiti onaj prometni trak Vukovarske koji nedostaje na putu prema City Centru, jer se promet glavnom gradskom žilom kucavicom odjednom slijeva u “piriju”?

- U punom profilu cesta je napravljena od Lovrinačke ulice do Puta Kile, a na njenoj drugoj trećini od ulice Put Kile do prometnice zapadno od City centra, izgrađen je sjeverni kolnik preko kojeg se odvija dvosmjerni promet. Na tom je potezu potrebno riješiti još dvije parcele za koje je pokrenut postupak izvlaštenja, a za to treba izdvojiti oko 1,5 milijuna kuna. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dovršit će se građevinski radovi u visini oko dva milijuna kuna. Treća dionica te ceste već je dovršena u punom profilu.

---

image

Parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice: planove blokira mala parcela

Ante Čizmić/Cropix
---

Jednog lijepog dana

Po jednoj teoriji bivša Općina Split platila je otkup parcela bivšim vlasnicima, ali se zbog nemara na njih nije uknjižila. Zato, navodno, danas potomci bivših vlasnika traže da im se plati po drugi put?! Hoće li Vukovarska, kao glavna gradska prometnica, jednog lijepog dana konačno stići do Stobreča?

- Jednog lijepog dana hoće. Ona, inače, ide prema Šinama pa ka Stobreču. Križanje koje vodi prema Stobreču, TTTS-u i dalje za Žrnovnicu i Podstranu, uređuje se u sklopu izgradnje brze ceste Split - Omiš, a tu će većinu poslova odraditi Vlada i Hrvatske ceste. I inače bi se trebalo izboriti da što više cesta dobije državni status jer onda izvlaštenje vlasnika s kojima se ne može postići razuman dogovor ide po kratkom postupku. Po tome modelu bi se završio i Zagorski put do Dujmovače.

Karepovac čeka izgradnju Lećevice?

- Da, a ona još nije ni krenula punom parom, iako je sve odavno moralo biti gotovo. Veseli da je Karepovac pravno splitski “jedan kroz jedan”, a izgradnjom prometnice Put Kamena do novog čvora Mravinci, povezalo bi ga se s brzom cestom Solin-Klis. To bi bilo značajno za izdvajanje teretnog prometa buduće pretovarne stanice za Lećevicu na rubne dijelove grada. Izrađen je idejni projekt, a u tijeku je prikupljanje posebnih uvjeta od javno-pravnih tijela.

Kad se to prikupi, podnijet će se zahtjev za lokacijsku dozvolu. Za imovinsko-pravne odnose potrebno je izdvojiti 25, a za izgradnju - 30 milijuna kuna.

Turska kula je neiskorištena potpuno. Mogla je, a nije, biti prekrasan gradski park?

- Bilo je govora o tome da se ona pretvori u rekreacijsku zonu jer ne moraju i ne mogu svi ići na Marjan, no i tu ima privatnih parcela, a bez dogovora s vlasnicima ništa se ne može napraviti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Sasa Burić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Paun Paunović/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Ivica Grubišić Gire, predsjednik Gradskog kotara Sirobuja

Sasa Burić/Cropix

‘Žnjan ne mora biti završen u jednom mandatu’

Tom Dubravec/Cropix

Željeznički kolodvor i industrijska zona Kopilica

Paun Paunović/Cropix

Gužve na putu prema trajektnoj luci

Duje Klarić/Cropix

Šetnica između Duilova i Stobreča

Nikola Vilić/Cropix

Oronula zgrada Dalmacijavina u Gradskoj luci

Ante Čizmić/Cropix

Parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice: planove blokira mala parcela

Jakov Prkić/Cropix

‘Lokacija Spaladium Arene strateška je pogreška koju se više ne da ispraviti’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splicani-blokiraju-razvoj-vlastitoga-grada-za-ionako-sve-skuplje-parcele-traze-iznose-koje-grad-vise-ne-moze-pratiti-1334320 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e1797e743ee00378eb456b6c6e1c75d1373d6c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Spli%C4%87ani+blokiraju+razvoj+vlastitoga+grada%2C+za+ionako+sve+skuplje+parcele+tra%C5%BEe+iznose+koje+Grad+vi%C5%A1e+ne+mo%C5%BEe+pratiti%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicani-blokiraju-razvoj-vlastitoga-grada-za-ionako-sve-skuplje-parcele-traze-iznose-koje-grad-vise-ne-moze-pratiti-1334320 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicani-blokiraju-razvoj-vlastitoga-grada-za-ionako-sve-skuplje-parcele-traze-iznose-koje-grad-vise-ne-moze-pratiti-1334320 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Događa se da Grad otkupi privatne parcele za radove na cesti, a njihovi bivši vlasnici umole vlasti da ih ostave u kućama do početka radova, pa se kasnije ne daju izbaciti van. Osim toga, cijene zemljišta su odletjele u nebo i Grad Split to ne može više pratiti, kaže Grubišić, predsjednik GK Sirobuja i dobar poznavatelj teme o splitskim projektima s obzirom na to da nema splitske vlasti s kojom naš sugovornik nije na ovaj ili onaj način surađivao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVICA GRUBIŠIĆ-GIRE: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaIVICA GRUBIŠIĆ-GIRE:

‘Splićani blokiraju razvoj vlastitoga grada, za ionako sve skuplje parcele traže iznose koje Grad više ne može pratiti‘

Piše Saša Ljubičić
28. listopada 2023. - 15:46

Ivica Grubišić-Gire, dugogodišnji je uspješni predsjednik Gradskog kotara Sirobuja. Bio je Gire i predsjednik Koordinacije istočnih gradskih kotareva, nezavisni gradski vijećnik, savjetnik gradonačelnika za komunalu...

Nema splitske vlasti s kojom Grubišić na ovaj ili onaj način nije surađivao u interesu razvoja svoga kotara, stoga je pravi sugovornik na temu gradskih projekata koji su desetljećima na čekanju. Curi još jedan mandat još jedne lokalne vlade, a u Splitu se (g)radi malo i ništa. Jedva mrdamo s mjesta.

Žnjan je najveći projekt za koji će se splitski porezni obveznici dobro zadužiti. Hoće li ga vlast dovršiti u mandatu?

- Nije toliko važno hoće li se Žnjan završiti u ovome mandatu. Ne mora četverogodišnji mandat biti mjerna jedinica. Neka se kasni i godinu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:26