stdClass Object ( [id] => 252999 [title] => Splićanin nije plaćao porez, izvarao je partnere i ušao u sudsku povijest - osam puta zaredom dobio uvjetnu osudu [alias] => splicanin-nije-placao-porez-izvarao-je-partnere-i-usao-u-sudsku-povijest-osam-puta-zaredom-dobio-uvjetnu-osudu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Već je odavno poznato da su u hrvatskom pravosuđu moguće svakakve “kombinacije” i situacije, no činjenica da jedna osoba može biti na istom sudu i zbog istovrsnih kaznenih djela u roku od četiri godine čak osam puta osuđena, i to svaki put na uvjetnu kaznu, doista izaziva čuđenje i pitanje kako je to moguće. Posebice zato jer je osnovna svrha uvjetne kazne ta da bi trebala biti svojevrsno upozorenje koje bi trebalo utjecati na počinitelja da više ne čini kaznena djela.

U praksi se znalo događati da netko bude dva ili tri puta osuđen uvjetno, no kad netko u tako kratkom razdoblju bude osam puta pravomoćno kažnjen na uvjetnu osudu, postavlja se logično pitanje kako je to moguće i koji je uzrok tome. Koliko toj osobi treba “upozorenja”?

Gospodarski kriminal


Riječ je o 51-godišnjem Ivanu D., građevinskom poduzetniku iz Splita, kojem trenutno na Županijskom sudu u Splitu traje postupak zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pogodovanja vjerovniku, te za utaju poreza.

Tu mu sude zbog optužbi da je tvrtki “Antonio trade”, koja je dugovala njegovoj tvrtki “Barilac” d.o.o. 230 tisuća kuna, prikazao da on nije zaposlenik svoje tvrtke te da mu je “Barilac” dužan za plaću tih 230 tisuća kuna. Zbog toga je “Antonio trade” iznos uplatio na njegov osobni račun, a ne na račun tvrtke.

Nadalje ga se tereti da je 2009. godine, kad je “Barilac” bio u blokadi zbog duga Poreznoj upravi, a da ne bi platio porez, dogovarao s dužnicima da novac uplaćuju njemu na osobni račun, a ne na račun tvrtke “Barilac”, pa je tako njemu uplaćeno oko 3,4 milijuna kuna. I, naposljetku, optužnica ga tereti za utaju poreza od više od milijun kuna za 2009. i 2010. godinu.

A upravo u tom postupku na vidjelo je izišao podatak da je Ivan do sada čak osam puta uvjetno kažnjavan na Općinskom sudu u Splitu zbog djela iz domene gospodarskog kriminala te jednom na Općinskom sudu u Imotskom, u ožujku 2008. godine, zbog nanošenja teške tjelesne ozljede, kada je osuđen na šest mjeseci zatvora – uvjetno na godinu dana.

Prvi put građevinar je na splitskom Općinskom sudu osuđen na pet mjeseci – uvjetno na dvije godine, i to u ožujku 2006. godine, zbog povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. U listopadu 2008. osuđen je zbog prijevare u gospodarskom poslovanju na osam mjeseci – uvjetno na dvije godine, koja presuda postaje pravomoćna u travnju 2009. godine. U prosincu 2009. godine postaje mu pravomoćna presuda kojom je također zbog prijevare u gospodarskom poslovanju osuđen na devet mjeseci zatvora – uvjetno na tri godine.

Obnova postupka


Sredinom svibnja 2010. godine ponovno je zbog prijevare u gospodarskom poslovanju osuđen na 10 mjeseci s rokom kušnje od tri godine, a ta presuda postaje pravomoćna u lipnju iste godine.

Nižu se tih godina i dalje presude protiv Ivana D., pa je tako opet u lipnju 2010. godine, zbog prijevare, osuđen na osam mjeseci – uvjetno na tri godine, s tim što je u roku od tri mjeseca bio dužan isplatiti svotu osobi koju je prevario. U tom je slučaju 2012. godine dobio obnovu postupka.

Nadalje, 16. rujna 2010. godine opet je zbog prijevare osuđen na pola godine zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a ta presuda postaje pravomoćna u listopadu te godine. Zatim u prosincu 2010. godine slijedi nova presuda koja postaje pravomoćna u listopadu 2011. godine, kada je zbog prijevare u gospodarskom poslovanju osuđen na 11 mjeseci – uvjetno na tri godine. Uvidom u stranice Ministarstva pravosuđa, odnosno njihovu aplikaciju e-predmet, vidjeli smo da je sve te četiri presude u 2010. godini donio isti sudac splitskog Općinskog suda.

I, naposljetku, posljednja u nizu presuda je ona od 16. rujna 2009. godine, koja je postala pravomoćna u svibnju 2012. godine. Tada je zbog zlouporabe položaja i ovlasti osuđen na 10 mjeseci – uvjetno na tri godine.
Iako smo, pokušavajući razjasniti ovu zavrzlamu, kontaktirali s više sudaca Županijskog i Općinskog suda u Splitu, nitko nam nije znao objasniti kako je ovo moguće i zašto ni jedna od uvjetnih osuda nije opozvana. Spremno su izrazili svoje čuđenje ovim slučajem, no nitko od njih nije želio govoriti imenom i prezimenom.

Posebne okolnosti


– Moram reći da ovo baš i nije praksa i da je ovaj slučaj vrlo neuobičajen i netipičan. Činjenica je da je 2010. godine u nekoliko mjeseci dobio četiri uvjetne osude, no zašto je tako bilo, teško je znati. Ipak, ovo sigurno nije sudska praksa – kazala nam je jedna sutkinja Općinskog suda, dodajući kako su možda njezini kolege bili tako blagi prema Ivanu D. zbog nekih “posebnih okolnosti, poput teških obiteljskih okolnosti i slično”. Ipak, pokušavajući doznati je li takvih okolnosti bilo, saznajemo da su svi spisi vezani uz njega iz arhiva Općinskog suda poslani na Županijski sud koji ih je tražio te da u njegovu slučaju “nema posebnih okolnosti”.

– Ne mogu vjerovati da je takvo što moguće. Na sudu sam više od 30 godina i imao sam svakakvih situacija, ali da je netko osam puta pravomoćno uvjetno osuđivan zbog gotovo istih djela, to još nisam čuo, a pogotovo da ni jedna od tih presuda nije opozvana. Imao sam nekoliko njih koji bi bili po dva ili maksimalno tri puta uvjetno osuđeni, ali osam... to mi je stvarno šok! – rekao nam je jedan od iskusnijih sudaca splitskoga Županijskog suda.

VLADIMIR URUKALO

Pucali iz pištolja na njegovu kuću

Ivan D. je svojedobno, i to baš 2010. godine, imao problema zbog dugova osobama s kojima je kao građevinar imao poslovne odnose. Tako je u svibnju te godine pucano iz pištolja na njegovu kuću. Iako je ispucano osam metaka, srećom nitko nije ozlijeđen. Nekoliko mjeseci kasnije uhićena su dva muškarca iz Splita i Križevaca koji su bili osumnjičeni kao naručitelji pucnjave.


Ivan D.: Sve san novce vratija

– Svaki put kad san bija osuđen, bija je dvostruki uvjet da moran vratiti novce i svaki put san vratija novce oštećenima... Mislin da se tu sve skupa radi o nekih 300-injak tisuća kuna. Znači, sudac me osudi, ja platin i to je to... nikome nisan ni kune osta dužan jer da jesan, onda bi završija u zatvoru, jel? I sad ja ispadan neki kriminalac. Sve san dosad izgura, pa ću i ovo šta mi sad traje na Županijskom sudu – komentirao nam je jučer Ivan D.


Obvezna je kaznena evidencija, ali...

– Nisam mu ja nikad sudio, ali sam čuo za njega. Moguće je da se takvo što dogodi ako se u isto vrijeme ili u razmaku od nekoliko mjeseci vodilo više kaznenih postupaka kod više sudaca. Sudac je obvezan tražiti izvadak iz kaznene evidencije, a moguće je da Ivan D. tad nije bio ili je možda bio jednom pravomoćno osuđen. Moguće je i da su presude bile rezultat nagodbe, a i da je suđen dvostruki uvjet, odnosno da uz uvjetnu zatvorsku kaznu mora oštećenima vratiti novac. U takvim slučajevima moguće je da se takvo što dogodi jer odvjetništvo krene s optužnicom za, recimo, jednog oštećenog, a tijekom postupka ispadne da ih je više, pa se onda za svakog pokreće poseban postupak – pojašnjava nam jedan od mlađih sudaca Općinskog suda u Splitu.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne mogu vjerovati da je takvo što moguće. Na sudu sam više od 30 godina i imao sam svakakvih situacija, ali za ovo još nisam čuo - komentira jedan od iskusnijih splitskih sudaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEROVALI ILI NE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-11-11 15:10:10 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-11-12 09:33:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-11-11 21:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14465 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/11/11/Novosti/shutterstock_165039416.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7435507 Threads: 2 Questions: 1598735822 Slow queries: 4745250 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110488163 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/splicanin-nije-placao-porez-izvarao-je-partnere-i-usao-u-sudsku-povijest-osam-puta-zaredom-dobio-uvjetnu-osudu-252999 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splicanin-nije-placao-porez-izvarao-je-partnere-i-usao-u-sudsku-povijest-osam-puta-zaredom-dobio-uvjetnu-osudu-252999?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 222664 [name] => utajaporeza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => utajaporeza [link] => /tag/utajaporeza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 420429 [name] => prijevara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prijevara [link] => /tag/prijevara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne mogu vjerovati da je takvo što moguće. Na sudu sam više od 30 godina i imao sam svakakvih situacija, ali za ovo još nisam čuo - komentira jedan od iskusnijih splitskih sudaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEROVALI ILI NE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanin nije plaćao porez, izvarao je partnere i ušao u sudsku povijest - osam puta zaredom dobio uvjetnu osudu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-09-15-44-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/11/Novosti/shutterstock_165039416.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/11/Novosti/shutterstock_165039416.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Već je odavno poznato da su u hrvatskom pravosuđu moguće svakakve “kombinacije” i situacije, no činjenica da jedna osoba može biti na istom sudu i zbog istovrsnih kaznenih djela u roku od četiri godine čak osam puta osuđena, i to svaki put na uvjetnu kaznu, doista izaziva čuđenje i pitanje kako je to moguće. Posebice zato jer je osnovna svrha uvjetne kazne ta da bi trebala biti svojevrsno upozorenje koje bi trebalo utjecati na počinitelja da više ne čini kaznena djela.

U praksi se znalo događati da netko bude dva ili tri puta osuđen uvjetno, no kad netko u tako kratkom razdoblju bude osam puta pravomoćno kažnjen na uvjetnu osudu, postavlja se logično pitanje kako je to moguće i koji je uzrok tome. Koliko toj osobi treba “upozorenja”?

Gospodarski kriminal


Riječ je o 51-godišnjem Ivanu D., građevinskom poduzetniku iz Splita, kojem trenutno na Županijskom sudu u Splitu traje postupak zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pogodovanja vjerovniku, te za utaju poreza.

Tu mu sude zbog optužbi da je tvrtki “Antonio trade”, koja je dugovala njegovoj tvrtki “Barilac” d.o.o. 230 tisuća kuna, prikazao da on nije zaposlenik svoje tvrtke te da mu je “Barilac” dužan za plaću tih 230 tisuća kuna. Zbog toga je “Antonio trade” iznos uplatio na njegov osobni račun, a ne na račun tvrtke.

Nadalje ga se tereti da je 2009. godine, kad je “Barilac” bio u blokadi zbog duga Poreznoj upravi, a da ne bi platio porez, dogovarao s dužnicima da novac uplaćuju njemu na osobni račun, a ne na račun tvrtke “Barilac”, pa je tako njemu uplaćeno oko 3,4 milijuna kuna. I, naposljetku, optužnica ga tereti za utaju poreza od više od milijun kuna za 2009. i 2010. godinu.

A upravo u tom postupku na vidjelo je izišao podatak da je Ivan do sada čak osam puta uvjetno kažnjavan na Općinskom sudu u Splitu zbog djela iz domene gospodarskog kriminala te jednom na Općinskom sudu u Imotskom, u ožujku 2008. godine, zbog nanošenja teške tjelesne ozljede, kada je osuđen na šest mjeseci zatvora – uvjetno na godinu dana.

Prvi put građevinar je na splitskom Općinskom sudu osuđen na pet mjeseci – uvjetno na dvije godine, i to u ožujku 2006. godine, zbog povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. U listopadu 2008. osuđen je zbog prijevare u gospodarskom poslovanju na osam mjeseci – uvjetno na dvije godine, koja presuda postaje pravomoćna u travnju 2009. godine. U prosincu 2009. godine postaje mu pravomoćna presuda kojom je također zbog prijevare u gospodarskom poslovanju osuđen na devet mjeseci zatvora – uvjetno na tri godine.

Obnova postupka


Sredinom svibnja 2010. godine ponovno je zbog prijevare u gospodarskom poslovanju osuđen na 10 mjeseci s rokom kušnje od tri godine, a ta presuda postaje pravomoćna u lipnju iste godine.

Nižu se tih godina i dalje presude protiv Ivana D., pa je tako opet u lipnju 2010. godine, zbog prijevare, osuđen na osam mjeseci – uvjetno na tri godine, s tim što je u roku od tri mjeseca bio dužan isplatiti svotu osobi koju je prevario. U tom je slučaju 2012. godine dobio obnovu postupka.

Nadalje, 16. rujna 2010. godine opet je zbog prijevare osuđen na pola godine zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a ta presuda postaje pravomoćna u listopadu te godine. Zatim u prosincu 2010. godine slijedi nova presuda koja postaje pravomoćna u listopadu 2011. godine, kada je zbog prijevare u gospodarskom poslovanju osuđen na 11 mjeseci – uvjetno na tri godine. Uvidom u stranice Ministarstva pravosuđa, odnosno njihovu aplikaciju e-predmet, vidjeli smo da je sve te četiri presude u 2010. godini donio isti sudac splitskog Općinskog suda.

I, naposljetku, posljednja u nizu presuda je ona od 16. rujna 2009. godine, koja je postala pravomoćna u svibnju 2012. godine. Tada je zbog zlouporabe položaja i ovlasti osuđen na 10 mjeseci – uvjetno na tri godine.
Iako smo, pokušavajući razjasniti ovu zavrzlamu, kontaktirali s više sudaca Županijskog i Općinskog suda u Splitu, nitko nam nije znao objasniti kako je ovo moguće i zašto ni jedna od uvjetnih osuda nije opozvana. Spremno su izrazili svoje čuđenje ovim slučajem, no nitko od njih nije želio govoriti imenom i prezimenom.

Posebne okolnosti


– Moram reći da ovo baš i nije praksa i da je ovaj slučaj vrlo neuobičajen i netipičan. Činjenica je da je 2010. godine u nekoliko mjeseci dobio četiri uvjetne osude, no zašto je tako bilo, teško je znati. Ipak, ovo sigurno nije sudska praksa – kazala nam je jedna sutkinja Općinskog suda, dodajući kako su možda njezini kolege bili tako blagi prema Ivanu D. zbog nekih “posebnih okolnosti, poput teških obiteljskih okolnosti i slično”. Ipak, pokušavajući doznati je li takvih okolnosti bilo, saznajemo da su svi spisi vezani uz njega iz arhiva Općinskog suda poslani na Županijski sud koji ih je tražio te da u njegovu slučaju “nema posebnih okolnosti”.

– Ne mogu vjerovati da je takvo što moguće. Na sudu sam više od 30 godina i imao sam svakakvih situacija, ali da je netko osam puta pravomoćno uvjetno osuđivan zbog gotovo istih djela, to još nisam čuo, a pogotovo da ni jedna od tih presuda nije opozvana. Imao sam nekoliko njih koji bi bili po dva ili maksimalno tri puta uvjetno osuđeni, ali osam... to mi je stvarno šok! – rekao nam je jedan od iskusnijih sudaca splitskoga Županijskog suda.

VLADIMIR URUKALO

Pucali iz pištolja na njegovu kuću

Ivan D. je svojedobno, i to baš 2010. godine, imao problema zbog dugova osobama s kojima je kao građevinar imao poslovne odnose. Tako je u svibnju te godine pucano iz pištolja na njegovu kuću. Iako je ispucano osam metaka, srećom nitko nije ozlijeđen. Nekoliko mjeseci kasnije uhićena su dva muškarca iz Splita i Križevaca koji su bili osumnjičeni kao naručitelji pucnjave.


Ivan D.: Sve san novce vratija

– Svaki put kad san bija osuđen, bija je dvostruki uvjet da moran vratiti novce i svaki put san vratija novce oštećenima... Mislin da se tu sve skupa radi o nekih 300-injak tisuća kuna. Znači, sudac me osudi, ja platin i to je to... nikome nisan ni kune osta dužan jer da jesan, onda bi završija u zatvoru, jel? I sad ja ispadan neki kriminalac. Sve san dosad izgura, pa ću i ovo šta mi sad traje na Županijskom sudu – komentirao nam je jučer Ivan D.


Obvezna je kaznena evidencija, ali...

– Nisam mu ja nikad sudio, ali sam čuo za njega. Moguće je da se takvo što dogodi ako se u isto vrijeme ili u razmaku od nekoliko mjeseci vodilo više kaznenih postupaka kod više sudaca. Sudac je obvezan tražiti izvadak iz kaznene evidencije, a moguće je da Ivan D. tad nije bio ili je možda bio jednom pravomoćno osuđen. Moguće je i da su presude bile rezultat nagodbe, a i da je suđen dvostruki uvjet, odnosno da uz uvjetnu zatvorsku kaznu mora oštećenima vratiti novac. U takvim slučajevima moguće je da se takvo što dogodi jer odvjetništvo krene s optužnicom za, recimo, jednog oštećenog, a tijekom postupka ispadne da ih je više, pa se onda za svakog pokreće poseban postupak – pojašnjava nam jedan od mlađih sudaca Općinskog suda u Splitu.



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splicanin-nije-placao-porez-izvarao-je-partnere-i-usao-u-sudsku-povijest-osam-puta-zaredom-dobio-uvjetnu-osudu-252999 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e3bce6284e52dac7a84a34355a4b52b612224b88 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anin+nije+pla%C4%87ao+porez%2C+izvarao+je+partnere+i+u%C5%A1ao+u+sudsku+povijest+-+osam+puta+zaredom+dobio+uvjetnu+osudu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicanin-nije-placao-porez-izvarao-je-partnere-i-usao-u-sudsku-povijest-osam-puta-zaredom-dobio-uvjetnu-osudu-252999 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicanin-nije-placao-porez-izvarao-je-partnere-i-usao-u-sudsku-povijest-osam-puta-zaredom-dobio-uvjetnu-osudu-252999 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne mogu vjerovati da je takvo što moguće. Na sudu sam više od 30 godina i imao sam svakakvih situacija, ali za ovo još nisam čuo - komentira jedan od iskusnijih splitskih sudaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEROVALI ILI NE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaVJEROVALI ILI NE

Splićanin nije plaćao porez, izvarao je partnere i ušao u sudsku povijest - osam puta zaredom dobio uvjetnu osudu

Piše PSD.
11. studenog 2014. - 22:42

Pucali iz pištolja na njegovu kuću

Ivan D. je svojedobno, i to baš 2010. godine, imao problema zbog dugova osobama s kojima je kao građevinar imao poslovne odnose. Tako je u svibnju te godine pucano iz pištolja na njegovu kuću. Iako je ispucano osam metaka, srećom nitko nije ozlijeđen. Nekoliko mjeseci kasnije uhićena su dva muškarca iz Splita i Križevaca koji su bili osumnjičeni kao naručitelji pucnjave.


Ivan D.: Sve san novce vratija

– Svaki put kad san bija osuđen, bija je dvostruki uvjet da moran vratiti novce i svaki put san vratija novce oštećenima... Mislin da se tu sve skupa radi o nekih 300-injak tisuća kuna. Znači...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:15