stdClass Object ( [id] => 592035 [title] => Splitski književnici, novinari i kolumnisti predlažu pet naslova koje bi trebalo uvrstiti u lektiru: Želite da mladi čitaju? Dajte im 'Šalu', 'Lovca u žitu' i Julesa Vernea! [alias] => splitski-knjizevnici-novinari-i-kolumnisti-predlazu-pet-naslova-koje-bi-trebalo-uvrstiti-u-lektiru-zelite-da-mladi-citaju-dajte-im-39-salu-39-39-lovca-u-zitu-39-i-julesa-vernea [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije dva tjedna, u nadzvučnoj brzini, u zadnji čas, Kurikulum hrvatskoga jezika objavljen je u Narodnim novinama.

Usput rečeno, za tu bi publikaciju, s obzirom na to koliko ispravaka i dopuna objavljuje u narednim brojevima i koliko je naroda čita, bilo puno preciznije zvati Narednim novinama.

Za objavljeni popis, ministrica Blaženka Divjak je tvrdila da je konačan kao Baščanska ploča, ali trakavica oko lektire, kako vidimo, još traje. Kako obično i biva kad se radi na prišu.

Suočena s burom prosvjeda, nakon prospavane noći, u kojoj joj se valjda ukazao "Dnevnik Anne Frank" i druga izostavljena djela, odlučila je popustiti pred brojem nezadovoljnih nastavnika, pisaca i roditelja. U epilogu je odlučila poslušati i bazu pa će se učiteljima i nastavnicima hrvatskog jezika poslati anketni upitnici na kojima će oni unijeti nekoliko svojih djela po izboru.

Ministrica im je čak zatitrala "da oni svaki dan provode s učenicima i najbolje mogu autonomno procijeniti kojim će lektirnim djelima najbolje ostvariti ishode učenja". Koliko je ganutljivo, još je više zakasnjelo.

Navedena baza i ovaj je potez s razlogom dočekala negativno. Pitajući se, naravno, zašto ih se pita u zadnji čas, kako će se zbrajati rezultati i, najvažnije, zašto bi oni preuzimali odgovornost za nešto što bi trebali raditi drugi, kojima je to posao. I to puno bolje plaćen. Jer nakon ove ankete svaki prigovor iz baze o lektirama vukao bi onaj poznati odgovor: Jer ste vi to tražili!
Recept podsjeća na slavnu formulu "Ideje naše, benzin vaš" Ostapa Bendera, lika iz djela neuvrštenog dvojca Ilje Iljfa i Jevgenija Petrova. Možda su se propisivači lektire bojali da će, ako prime Petrova, umjesto Iljfa uskočiti Nikola Grmoja ili Miro Bulj?

Formula ministarstva sada glasi: Odgovornost vaša, zasluge naše. "Zlatno tele" je kurikulum, samo što umjesto "12 stolica" imamo 304 fotelje (290 službenika i 14 namještenika, prema podacima iz samog ministarstva iz veljače 2018.).

Odmah je primijećeno da je opet preskočena struka, koja se kod nas preskače s mjesta, iz zaleta, u troskoku, u zgrčki i raznoški. Preskočeni su školski knjižničari, kao i doktori znanosti s Učiteljskog fakulteta.

Nezadovoljni su ponovno i članovi i predsjednici Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Zoran Ferić i Silvija Šesto. A kako i ne bi, svi temeljni prigovori su ostali.

U emisiji "Knjiga ili život" Trećeg programa HTV-a 26. veljače, novinarka Koraljka Kirinčić razgovarala je sa Zoranom Ferićem i dr. sc. Marijanom Togonal, članicom Radne skupine za izradu kurikuluma hrvatskoga jezika, koja je iznijela nekoliko zanimljivih detalja oko njegove izrade.

Ona je kazala da dokument koji je objavljen u Narodnim novinama nije onaj koji su oni predali. Pomalo kafkijanski, priznalo je oboje gostiju, do danas se ne znaju imena onih koji su mijenjali dokument radne skupine, koja je radila u petoj brzini. Imenovani su 12. prosinca, prvi sastanak imali su 21. prosinca, a tekst su predali za nekoliko tjedana. Djelovali su, dakle, gotovo po principu "najbrži prst" u resoru ministrice Gabrijele Žalac, a skupinu bi zbog brzine i sastava točnije bilo zvati ekspresnom nego ekspertnom.

Zbog tako kratkog roka Togonal je priznala da kurikulum nije cjelovit, da nedostaju temeljni dijelovi. A zbog kratkog roka nisu se htjeli upletati ni u izbor lektire.

Njezina ideja je, kaže, bila da se skupina proširi i članovima akademske zajednice, metodičarima književnosti, stručnjacima za hrvatsku i svjetsku književnost, stručnjacima iz psiholingvistike i obvezno iz medijske pismenosti. No sve je ostala želja pusta, nakon predaje dokumenta nikakvu povratnu informaciju nisu dobili. Tko žuri, nema vremena gledati u retrovizor.

Togonal je dodala i da je u njihovu dokumentu pisalo kako se mora voditi računa da prijelaz iz osnovne u srednju školu bude što mekši, preporučilo se da se u prvom srednje krene sa suvremenim tekstovima. Ona je predložila da u obveznoj lektiri bude "Lovac u žitu" umjesto starijih "Patnji mladoga Werthera". No Werther je opstao, a Holden Caulfield je ispao s popisa. O tome da klasici budu u završnim razredima, priznao je Ferić, već se trideset godina govori po zbornicama.

Svim time je potpuno obezvrijeđen rad te radne skupine, kao što je – po istoj maskimi: Džaba si krečio – obezvrijeđen i rad one prethodne, takozvane Jokićeve.

U kojoj su uz voditelja Borisa Jokića, najviše iz čistog entuzijazma, radile stotine uglednih stručnjaka iz prakse. Cijena tih samoubilačkih šaltanja iz pete brzine u rikverc je golema, ne samo u vraćanju stvari iz ciljne ravnine na start, nego i u dugoročnoj psihološkoj demotiviranosti tih vrijednih, kompetentnih, entuzijastičnih ljudi koji šokantno shvate da njihov sustav radi protiv njih.

Vjerojatno će ministarstvo za koji dan dobiti dovoljno anketnih listića, zbrojiti rezultate i to što brže objelodaniti. Pretpostavljamo, u Narodnim novinama, u prvom narednom broju.

A onda će u velikoj priši kurikulum dobiti utjecajni nakladnici, koji već nezadovoljno brundaju, potom pisci udžbenika, grafičari, tiskari, distributeri. Kako i obično biva u tim lancima nesreće, buletu će platiti posljednji u lancu, učenici. A s njima i pretposljednji, nastavnici. Koji su dobili nedefiniranu stvar u ruke i s njom moraju raditi.

A to će, kako je kazao Zoran Ferić u navedenoj emisiji, biti gotovo nemoguće. Ali on je ponudio i moguće rješenje: Neki će nastavnici raditi po svojoj savjesti.

Tako je, kaže, radila i njegova nastavnica hrvatskoga koja je u dnevnik upisivala jedno, a predavala drugo, pa i Markiza de Sadea. A na satu njegove profesorice marksizma govorili su o filmu "Ponoćni kauboj". Marksizma više nema, a pitanje je hoće li nastavnica njegove zamjene, vjeronauka, biti toliko senzibilna.

I to nije sve što nam se sprema oko kurikuluma, za koji neki kao glavno pokušavaju nametnuti pitanje da je ispravno pisati kurikul. To je važno otprilike kao dilema hoće li te smaknuti krvnik ili dželat. U jeku polemika oko Istanbulske konvencije isticano je da je borba za nju samo živa simulacija predstojeće bitke oko pobačaja.

Tako bi kurikulum hrvatskoga jezika mogao biti zagrijavanje za borbu oko kurikuluma povijesti, gdje će se struka i ideologija znatno snažnije sukobiti. Istanbulska konvencija je izglasana, ali žrtvama nasilja je, vidimo, gore nego prije nje.
Tako bi, bojimo se, moglo biti i s lektirom nakon kurikuluma i svih njegovih izmjena i dopuna.

Ali ovakvim potezima Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili smo, valja priznati, to da su lektira i knjige dobile prostor kakav nikad nisu imale. Oni koji su čitali propisano štivo samo kad bi im prijetio pad školske godine i koji su u lirskim momentima ganuto pjevali stari hit Kiće Slabinca "Dan koji se pamti nije prva lektira...", sada raspravljaju o lektirnim imenima strastveno kao da je riječ o izboru predsjednika Hajduka.

Po kafićima se čuju prijedlozi da u lektiri mora biti Zane Grey, netko špila Mickeya Spillanea, pred fajront spominje se "Lun kralj ponoći", dok konobarica ne stavi veto s neopozivim prijedlogom Ane Žube. Ili neće biti putne ture... Kako je kazala sama ministrica, zaista imamo izbor lektire kakav nema nigdje.

JURICA PAVIČIĆ PREDLAŽE:

Jules Verne
Put u središte zemlje

Ako je svrha školske lektire da se djeca trajno "navuku" na čitanje, onda nema idealnije "eške" nego što je to Verne. Mogao sam na listi staviti bilo koji od njegova tri najpoznatija klasika, a stavio sam ovaj samo iz osobnih razloga: "Put u središte zemlje" bio je prva knjiga koju sam samostalno pročitao sa sedam godina. Tko uzme Vernea, nikad neće više reći da je književnost dosadna.
 

Edgar Allan Poe
Crni mačak i druge priče

Koji god školarac uzme ove priče, s prepašću će shvatiti da je iz njih izišlo sve. Svi filmski horori i trileri, cijeli "gothic", pola hollywoodskih filmova i četvrtina igrica isklijali su iz ovog, jednog sjemena proklijalog prije 150 godina. Poeove su priče kratke, čitke, jezive i uzbudljive. One su prvorazredna reklama za strast čitanja.
 

Franz Kafka
Proces

U doba kad "nije bilo jogurta" dio moje srednjoškolske lektire bili su Sartre, Camus, Hesse – ali i Kafka. U međuvremenu, Kafka je nekako ispao s radara, procijenilo se valjda da nema veze s bildanjem nacionalnog identiteta.
No, Kafka zato ima veze s nečim drugim: s razumijevanjem našeg svijeta, "čitanjem" 20. i 21. stoljeća. Nijedan pisac nam nije toliko kao Kafka dao ključ da razumijemo u kakvom svijetu živimo. Svaki pravi čitatelj svoj život dijeli na dva razdoblja: prije i nakon što je pročitao Kafku.
 

Suzanne Collins
Igre gladi

"Igre gladi" dijele sudbinu mnogih bestselera po kojima su snimljeni hollywoodski hitovi: zato što su hollywoodski bestseleri, podrazumijeva se da su sranje. A nije tako. "Hunger Games" su suvremeni omladinski klasik – sjajna politička distopija sa zanimljivim zapletom i sjajnim pripovjedačkim glasom nepouzdane, jetke pripovjedačice. Dakako, navijam za ovu knjigu i zato što je riječ o knjizi-kliconoši. "Igre gladi" su knjiga o tome kako je svijet nepravedan, te da je način da se to promijeni pobuna. Iskreno, želi li vladajuća Hrvatska takvu poruku u lektiri?
 

Tanja Mravak
Naša žena

Jedna od nevolja s lektirom je ta što učenicima stvara predodžbu da književnost nema nikakve veze sa životom oko njih. I nema ako su lektira Zoranić i Gundulić. Ali ima – ako je lektira Tanja Mravak.
Budu li čitali priče Tanje Mravak, dalmatinski će srednjoškolci prepoznavati u njima svoje susjede, babe i tete, svoje bližnje i znance, te će im priča artikulirati dojmove koje imaju o vlastitu društvu i obitelji, a nikad ih nisu znali kristalizirati. Naučit će iz tih priča nešto neprocjenjivo: da je svaki od ljudi koje sretnu u portunu književna tema.

IVICA IVANIŠEVIĆ PREDLAŽE:

J.D. Salinger
Lovac u žitu

De jure se radi o romanu, a de facto o priručniku za preživljavanje adolescencije. Siguran sam da bi milijuni klinaca diljem globusa s puno više ožiljaka prošli kroz te delikatne godine da ih nisu pregrmjeli u dobrome društvu Holdena Caulfielda. Tko voli svoje dijete, nagovorit će ga – ili natjerati, ako je baš potrebno – da pročita ovu knjigu.
 

Evelyn Waugh
Povratak u Brideshead

Anglikanac koji je postao katolik, gorljiv koliko samo obraćenici mogu biti, protivio se Drugom vatikanskom koncilu jer je čvrsto vjerovao da je "aggiornamento" tek providna izlika za ugađanje razmaženim masama. U političkim pitanjima bio je, naravno, tvrdokorni desničar.

Unatoč svemu, napisao je veličanstveni, nostalgijom natopljeni roman s dva važna lika, od kojih za jednog možemo reći da je homoseksualac, a za drugog ne možemo reći da nije. Bilo bi lijepo da ga djeca pročitaju i shvate kako svi desničari ne moraju nužno biti sirovine kao ovi naši.
 

Danilo Kiš
Grobnica za Borisa Davidoviča

Ovu zbirku priča Josif Brodski nazvao je "knjigom bez nade". Pokraj tolikih koji će našoj djeci naviještati blistavu budućnost, neka nama i jednoga koji udara kontru svim lažnim prorocima. On će podučiti klince da ne nasjedaju nitkovima i huljama, uz njega će shvatiti kako je samo sloboda pojedinca sveta.
 

Dušan Radović
Beograde, dobro jutro

Aforizmi su, veli stara mudrost, romani za lijenčine. Okrenimo, dakle, pilu naopako, ugodimo potrebi djece da se izvuku s čitanjem kratkih formi. Jamčim da će se lijep broj njih navući i progutati sve tri knjige sabranih tekstova ovoga genijalnog aforističara. Svašta će naučiti. Recimo i ovo: "Ne mogu svi biti srećni. Nema toliko sreće."
 

Boris Dežulović
Pjesme iz Lore

Ovaj je libar najvažnija poetska zbirka napisana i objavljena u Hrvatskoj od neovisnosti do danas. I točka. Kome to nije dosta, evo i još osobnijeg dodatka: meni bi bilo puno teže živjeti u Splitu i Hrvatskoj sve ove godine da je jedan Splićanin i Hrvat nije napisao.

SINIŠA KEKEZ PREDLAŽE:

Milan Kundera
Šala

Iako je na prvom mjestu trebao biti "Lovac u žitu", precizan indikator emocionalnih razlika među ljudima, kao zadnji u nizu odlučujem se za Kunderinu "Šalu". Odlična knjiga o totalitarizmu, neslobodi govorenja i šaljenja bila bi i te kako korisna u vremenu i na mjestu, gdje se osuđuje i satiričare.

Pripovjedna vještina, uz komunikativnost i gustoću značenja, srednjoškolcima bi trebala pokazati najviše domete proze druge polovine 20. stoljeća. I pisca bez kojega se sve donedavno, do novih kurikuluma, nije mogao zamisliti čovjek koji nešto čita.
 

Erich Maria Remarque
Na zapadu ništa novo

Remarqueov roman o devetnaestogodišnjaku koji jedva čeka stići na prvu crtu antiratni je klasik. Tko pročita ovu priču o ratnoj klaonici, shvatit će da rat ne bi smio biti posljednja nego nemoguća opcija.
I aktivnije bi se uključio i u borbu protiv i danas prisutnih ratnih huškanja utjecajnih pozadinaca. Mlade ne treba držati pod staklenim zvonom. Bolje da čitaju o ratu nego da im se on dogodi dok čitaju neku pastoralu ili komedijicu.
 

Dušan Kovačević
Balkanski špijun

Što da se radi kad prolupaju susjedi, ili, ne daj bože, otac, majka i stric, kad "velike" ideje uđu u male ljude, kad se na svakoga motri kao na neprijatelja, odlično pokazuje klasična Kovačevićeva kritička, crna komedija.
Ona je dobrodošla i za komparaciju s kazalištem i filmom. Ali još više da pokaže da prvog susjeda ne smiješ nadzirati, ali bi ga trebao poznavati i pozdravljati. A i Iliju Čvorovića bolje je upoznati na papiru i na sceni nego preko plota.
 

Dubravka Ugrešić
Forsiranje romana reke

S Dubravkom Ugrešić ne bi se moglo pogriješiti niti sa "Šteficom Cvek" ili nekom drugom knjigom, ali ovaj NIN-ovom nagradom nagrađeni roman na malom prostoru pun je književnih referencija, humora, topline i dobrih vibracija. Nećemo valjda jednu od naših najboljih i najpoznatijih spisateljica prepustiti samo forsiranju inozemne publike?
 

Zoran Ferić
Anđeo u ofsajdu

Po nekim izborima struke, najbolja hrvatska proza od 1990. naovamo. Kultni spoj bizarnosti, groteske, horora, pripovjedne vještine i neočekivanih obrata trebalo bi uvrstiti i samo kao obranu autora od neutemeljenih žestokih ideoloških napada, neovisno o tome što je riječ o dobroj književnosti.
Ferić je zaslužio uvrštenje i zbog višedesetljetnog angažmana u školstvu, a najviše zbog prava na slobodu književnosti, kao i na slobodu života uopće.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUDI OD PERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-03-05 11:36:01 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-03-05 12:17:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-03-05 11:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3237 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/8956524.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813673.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813674.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813675.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813676.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813677.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813694.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813695.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813696.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813697.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10813698.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10817279.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10817284.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10817285.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/05\/Novosti\/10817286.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"481x612"},{"size0":"331x500"},{"size0":"300x505"},{"size0":"300x463"},{"size0":"715x1109"},{"size0":"625x1000"},{"size0":"339x500"},{"size0":"218x355"},{"size0":"310x477"},{"size0":"886x1363"},{"size0":"452x683"},{"size0":"204x343"},{"size0":"208x362"},{"size0":"500x500"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38032582 Threads: 3 Questions: 7076538664 Slow queries: 3295930 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607805671 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/splitski-knjizevnici-novinari-i-kolumnisti-predlazu-pet-naslova-koje-bi-trebalo-uvrstiti-u-lektiru-zelite-da-mladi-citaju-dajte-im-39-salu-39-39-lovca-u-zitu-39-i-julesa-vernea-592035 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splitski-knjizevnici-novinari-i-kolumnisti-predlazu-pet-naslova-koje-bi-trebalo-uvrstiti-u-lektiru-zelite-da-mladi-citaju-dajte-im-39-salu-39-39-lovca-u-zitu-39-i-julesa-vernea-592035?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 441805 [name] => lektira [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lektira [link] => /tag/lektira ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679250 [name] => JURICA PAVIČIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurica-pavicic [link] => /tag/jurica-pavicic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 241224 [name] => Ivica Ivanišević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-ivanisevic [link] => /tag/ivica-ivanisevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 313418 [name] => srednja škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednja-skola [link] => /tag/srednja-skola ) [4] => stdClass Object ( [id] => 445372 [name] => Siniša Kekz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-kekz [link] => /tag/sinisa-kekz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUDI OD PERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski književnici, novinari i kolumnisti predlažu pet naslova koje bi trebalo uvrstiti u lektiru: Želite da mladi čitaju? Dajte im 'Šalu', 'Lovca u žitu' i Julesa Vernea! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/8956524.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/8956524.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813673.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813674.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813675.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813676.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813677.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813694.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813695.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813696.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813697.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10813698.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10817279.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10817284.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10817285.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/05/Novosti/10817286.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije dva tjedna, u nadzvučnoj brzini, u zadnji čas, Kurikulum hrvatskoga jezika objavljen je u Narodnim novinama.

Usput rečeno, za tu bi publikaciju, s obzirom na to koliko ispravaka i dopuna objavljuje u narednim brojevima i koliko je naroda čita, bilo puno preciznije zvati Narednim novinama.

Za objavljeni popis, ministrica Blaženka Divjak je tvrdila da je konačan kao Baščanska ploča, ali trakavica oko lektire, kako vidimo, još traje. Kako obično i biva kad se radi na prišu.

Suočena s burom prosvjeda, nakon prospavane noći, u kojoj joj se valjda ukazao "Dnevnik Anne Frank" i druga izostavljena djela, odlučila je popustiti pred brojem nezadovoljnih nastavnika, pisaca i roditelja. U epilogu je odlučila poslušati i bazu pa će se učiteljima i nastavnicima hrvatskog jezika poslati anketni upitnici na kojima će oni unijeti nekoliko svojih djela po izboru.

Ministrica im je čak zatitrala "da oni svaki dan provode s učenicima i najbolje mogu autonomno procijeniti kojim će lektirnim djelima najbolje ostvariti ishode učenja". Koliko je ganutljivo, još je više zakasnjelo.

Navedena baza i ovaj je potez s razlogom dočekala negativno. Pitajući se, naravno, zašto ih se pita u zadnji čas, kako će se zbrajati rezultati i, najvažnije, zašto bi oni preuzimali odgovornost za nešto što bi trebali raditi drugi, kojima je to posao. I to puno bolje plaćen. Jer nakon ove ankete svaki prigovor iz baze o lektirama vukao bi onaj poznati odgovor: Jer ste vi to tražili!
Recept podsjeća na slavnu formulu "Ideje naše, benzin vaš" Ostapa Bendera, lika iz djela neuvrštenog dvojca Ilje Iljfa i Jevgenija Petrova. Možda su se propisivači lektire bojali da će, ako prime Petrova, umjesto Iljfa uskočiti Nikola Grmoja ili Miro Bulj?

Formula ministarstva sada glasi: Odgovornost vaša, zasluge naše. "Zlatno tele" je kurikulum, samo što umjesto "12 stolica" imamo 304 fotelje (290 službenika i 14 namještenika, prema podacima iz samog ministarstva iz veljače 2018.).

Odmah je primijećeno da je opet preskočena struka, koja se kod nas preskače s mjesta, iz zaleta, u troskoku, u zgrčki i raznoški. Preskočeni su školski knjižničari, kao i doktori znanosti s Učiteljskog fakulteta.

Nezadovoljni su ponovno i članovi i predsjednici Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Zoran Ferić i Silvija Šesto. A kako i ne bi, svi temeljni prigovori su ostali.

U emisiji "Knjiga ili život" Trećeg programa HTV-a 26. veljače, novinarka Koraljka Kirinčić razgovarala je sa Zoranom Ferićem i dr. sc. Marijanom Togonal, članicom Radne skupine za izradu kurikuluma hrvatskoga jezika, koja je iznijela nekoliko zanimljivih detalja oko njegove izrade.

Ona je kazala da dokument koji je objavljen u Narodnim novinama nije onaj koji su oni predali. Pomalo kafkijanski, priznalo je oboje gostiju, do danas se ne znaju imena onih koji su mijenjali dokument radne skupine, koja je radila u petoj brzini. Imenovani su 12. prosinca, prvi sastanak imali su 21. prosinca, a tekst su predali za nekoliko tjedana. Djelovali su, dakle, gotovo po principu "najbrži prst" u resoru ministrice Gabrijele Žalac, a skupinu bi zbog brzine i sastava točnije bilo zvati ekspresnom nego ekspertnom.

Zbog tako kratkog roka Togonal je priznala da kurikulum nije cjelovit, da nedostaju temeljni dijelovi. A zbog kratkog roka nisu se htjeli upletati ni u izbor lektire.

Njezina ideja je, kaže, bila da se skupina proširi i članovima akademske zajednice, metodičarima književnosti, stručnjacima za hrvatsku i svjetsku književnost, stručnjacima iz psiholingvistike i obvezno iz medijske pismenosti. No sve je ostala želja pusta, nakon predaje dokumenta nikakvu povratnu informaciju nisu dobili. Tko žuri, nema vremena gledati u retrovizor.

Togonal je dodala i da je u njihovu dokumentu pisalo kako se mora voditi računa da prijelaz iz osnovne u srednju školu bude što mekši, preporučilo se da se u prvom srednje krene sa suvremenim tekstovima. Ona je predložila da u obveznoj lektiri bude "Lovac u žitu" umjesto starijih "Patnji mladoga Werthera". No Werther je opstao, a Holden Caulfield je ispao s popisa. O tome da klasici budu u završnim razredima, priznao je Ferić, već se trideset godina govori po zbornicama.

Svim time je potpuno obezvrijeđen rad te radne skupine, kao što je – po istoj maskimi: Džaba si krečio – obezvrijeđen i rad one prethodne, takozvane Jokićeve.

U kojoj su uz voditelja Borisa Jokića, najviše iz čistog entuzijazma, radile stotine uglednih stručnjaka iz prakse. Cijena tih samoubilačkih šaltanja iz pete brzine u rikverc je golema, ne samo u vraćanju stvari iz ciljne ravnine na start, nego i u dugoročnoj psihološkoj demotiviranosti tih vrijednih, kompetentnih, entuzijastičnih ljudi koji šokantno shvate da njihov sustav radi protiv njih.

Vjerojatno će ministarstvo za koji dan dobiti dovoljno anketnih listića, zbrojiti rezultate i to što brže objelodaniti. Pretpostavljamo, u Narodnim novinama, u prvom narednom broju.

A onda će u velikoj priši kurikulum dobiti utjecajni nakladnici, koji već nezadovoljno brundaju, potom pisci udžbenika, grafičari, tiskari, distributeri. Kako i obično biva u tim lancima nesreće, buletu će platiti posljednji u lancu, učenici. A s njima i pretposljednji, nastavnici. Koji su dobili nedefiniranu stvar u ruke i s njom moraju raditi.

A to će, kako je kazao Zoran Ferić u navedenoj emisiji, biti gotovo nemoguće. Ali on je ponudio i moguće rješenje: Neki će nastavnici raditi po svojoj savjesti.

Tako je, kaže, radila i njegova nastavnica hrvatskoga koja je u dnevnik upisivala jedno, a predavala drugo, pa i Markiza de Sadea. A na satu njegove profesorice marksizma govorili su o filmu "Ponoćni kauboj". Marksizma više nema, a pitanje je hoće li nastavnica njegove zamjene, vjeronauka, biti toliko senzibilna.

I to nije sve što nam se sprema oko kurikuluma, za koji neki kao glavno pokušavaju nametnuti pitanje da je ispravno pisati kurikul. To je važno otprilike kao dilema hoće li te smaknuti krvnik ili dželat. U jeku polemika oko Istanbulske konvencije isticano je da je borba za nju samo živa simulacija predstojeće bitke oko pobačaja.

Tako bi kurikulum hrvatskoga jezika mogao biti zagrijavanje za borbu oko kurikuluma povijesti, gdje će se struka i ideologija znatno snažnije sukobiti. Istanbulska konvencija je izglasana, ali žrtvama nasilja je, vidimo, gore nego prije nje.
Tako bi, bojimo se, moglo biti i s lektirom nakon kurikuluma i svih njegovih izmjena i dopuna.

Ali ovakvim potezima Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili smo, valja priznati, to da su lektira i knjige dobile prostor kakav nikad nisu imale. Oni koji su čitali propisano štivo samo kad bi im prijetio pad školske godine i koji su u lirskim momentima ganuto pjevali stari hit Kiće Slabinca "Dan koji se pamti nije prva lektira...", sada raspravljaju o lektirnim imenima strastveno kao da je riječ o izboru predsjednika Hajduka.

Po kafićima se čuju prijedlozi da u lektiri mora biti Zane Grey, netko špila Mickeya Spillanea, pred fajront spominje se "Lun kralj ponoći", dok konobarica ne stavi veto s neopozivim prijedlogom Ane Žube. Ili neće biti putne ture... Kako je kazala sama ministrica, zaista imamo izbor lektire kakav nema nigdje.

JURICA PAVIČIĆ PREDLAŽE:

Jules Verne
Put u središte zemlje

Ako je svrha školske lektire da se djeca trajno "navuku" na čitanje, onda nema idealnije "eške" nego što je to Verne. Mogao sam na listi staviti bilo koji od njegova tri najpoznatija klasika, a stavio sam ovaj samo iz osobnih razloga: "Put u središte zemlje" bio je prva knjiga koju sam samostalno pročitao sa sedam godina. Tko uzme Vernea, nikad neće više reći da je književnost dosadna.
 

Edgar Allan Poe
Crni mačak i druge priče

Koji god školarac uzme ove priče, s prepašću će shvatiti da je iz njih izišlo sve. Svi filmski horori i trileri, cijeli "gothic", pola hollywoodskih filmova i četvrtina igrica isklijali su iz ovog, jednog sjemena proklijalog prije 150 godina. Poeove su priče kratke, čitke, jezive i uzbudljive. One su prvorazredna reklama za strast čitanja.
 

Franz Kafka
Proces

U doba kad "nije bilo jogurta" dio moje srednjoškolske lektire bili su Sartre, Camus, Hesse – ali i Kafka. U međuvremenu, Kafka je nekako ispao s radara, procijenilo se valjda da nema veze s bildanjem nacionalnog identiteta.
No, Kafka zato ima veze s nečim drugim: s razumijevanjem našeg svijeta, "čitanjem" 20. i 21. stoljeća. Nijedan pisac nam nije toliko kao Kafka dao ključ da razumijemo u kakvom svijetu živimo. Svaki pravi čitatelj svoj život dijeli na dva razdoblja: prije i nakon što je pročitao Kafku.
 

Suzanne Collins
Igre gladi

"Igre gladi" dijele sudbinu mnogih bestselera po kojima su snimljeni hollywoodski hitovi: zato što su hollywoodski bestseleri, podrazumijeva se da su sranje. A nije tako. "Hunger Games" su suvremeni omladinski klasik – sjajna politička distopija sa zanimljivim zapletom i sjajnim pripovjedačkim glasom nepouzdane, jetke pripovjedačice. Dakako, navijam za ovu knjigu i zato što je riječ o knjizi-kliconoši. "Igre gladi" su knjiga o tome kako je svijet nepravedan, te da je način da se to promijeni pobuna. Iskreno, želi li vladajuća Hrvatska takvu poruku u lektiri?
 

Tanja Mravak
Naša žena

Jedna od nevolja s lektirom je ta što učenicima stvara predodžbu da književnost nema nikakve veze sa životom oko njih. I nema ako su lektira Zoranić i Gundulić. Ali ima – ako je lektira Tanja Mravak.
Budu li čitali priče Tanje Mravak, dalmatinski će srednjoškolci prepoznavati u njima svoje susjede, babe i tete, svoje bližnje i znance, te će im priča artikulirati dojmove koje imaju o vlastitu društvu i obitelji, a nikad ih nisu znali kristalizirati. Naučit će iz tih priča nešto neprocjenjivo: da je svaki od ljudi koje sretnu u portunu književna tema.

IVICA IVANIŠEVIĆ PREDLAŽE:

J.D. Salinger
Lovac u žitu

De jure se radi o romanu, a de facto o priručniku za preživljavanje adolescencije. Siguran sam da bi milijuni klinaca diljem globusa s puno više ožiljaka prošli kroz te delikatne godine da ih nisu pregrmjeli u dobrome društvu Holdena Caulfielda. Tko voli svoje dijete, nagovorit će ga – ili natjerati, ako je baš potrebno – da pročita ovu knjigu.
 

Evelyn Waugh
Povratak u Brideshead

Anglikanac koji je postao katolik, gorljiv koliko samo obraćenici mogu biti, protivio se Drugom vatikanskom koncilu jer je čvrsto vjerovao da je "aggiornamento" tek providna izlika za ugađanje razmaženim masama. U političkim pitanjima bio je, naravno, tvrdokorni desničar.

Unatoč svemu, napisao je veličanstveni, nostalgijom natopljeni roman s dva važna lika, od kojih za jednog možemo reći da je homoseksualac, a za drugog ne možemo reći da nije. Bilo bi lijepo da ga djeca pročitaju i shvate kako svi desničari ne moraju nužno biti sirovine kao ovi naši.
 

Danilo Kiš
Grobnica za Borisa Davidoviča

Ovu zbirku priča Josif Brodski nazvao je "knjigom bez nade". Pokraj tolikih koji će našoj djeci naviještati blistavu budućnost, neka nama i jednoga koji udara kontru svim lažnim prorocima. On će podučiti klince da ne nasjedaju nitkovima i huljama, uz njega će shvatiti kako je samo sloboda pojedinca sveta.
 

Dušan Radović
Beograde, dobro jutro

Aforizmi su, veli stara mudrost, romani za lijenčine. Okrenimo, dakle, pilu naopako, ugodimo potrebi djece da se izvuku s čitanjem kratkih formi. Jamčim da će se lijep broj njih navući i progutati sve tri knjige sabranih tekstova ovoga genijalnog aforističara. Svašta će naučiti. Recimo i ovo: "Ne mogu svi biti srećni. Nema toliko sreće."
 

Boris Dežulović
Pjesme iz Lore

Ovaj je libar najvažnija poetska zbirka napisana i objavljena u Hrvatskoj od neovisnosti do danas. I točka. Kome to nije dosta, evo i još osobnijeg dodatka: meni bi bilo puno teže živjeti u Splitu i Hrvatskoj sve ove godine da je jedan Splićanin i Hrvat nije napisao.

SINIŠA KEKEZ PREDLAŽE:

Milan Kundera
Šala

Iako je na prvom mjestu trebao biti "Lovac u žitu", precizan indikator emocionalnih razlika među ljudima, kao zadnji u nizu odlučujem se za Kunderinu "Šalu". Odlična knjiga o totalitarizmu, neslobodi govorenja i šaljenja bila bi i te kako korisna u vremenu i na mjestu, gdje se osuđuje i satiričare.

Pripovjedna vještina, uz komunikativnost i gustoću značenja, srednjoškolcima bi trebala pokazati najviše domete proze druge polovine 20. stoljeća. I pisca bez kojega se sve donedavno, do novih kurikuluma, nije mogao zamisliti čovjek koji nešto čita.
 

Erich Maria Remarque
Na zapadu ništa novo

Remarqueov roman o devetnaestogodišnjaku koji jedva čeka stići na prvu crtu antiratni je klasik. Tko pročita ovu priču o ratnoj klaonici, shvatit će da rat ne bi smio biti posljednja nego nemoguća opcija.
I aktivnije bi se uključio i u borbu protiv i danas prisutnih ratnih huškanja utjecajnih pozadinaca. Mlade ne treba držati pod staklenim zvonom. Bolje da čitaju o ratu nego da im se on dogodi dok čitaju neku pastoralu ili komedijicu.
 

Dušan Kovačević
Balkanski špijun

Što da se radi kad prolupaju susjedi, ili, ne daj bože, otac, majka i stric, kad "velike" ideje uđu u male ljude, kad se na svakoga motri kao na neprijatelja, odlično pokazuje klasična Kovačevićeva kritička, crna komedija.
Ona je dobrodošla i za komparaciju s kazalištem i filmom. Ali još više da pokaže da prvog susjeda ne smiješ nadzirati, ali bi ga trebao poznavati i pozdravljati. A i Iliju Čvorovića bolje je upoznati na papiru i na sceni nego preko plota.
 

Dubravka Ugrešić
Forsiranje romana reke

S Dubravkom Ugrešić ne bi se moglo pogriješiti niti sa "Šteficom Cvek" ili nekom drugom knjigom, ali ovaj NIN-ovom nagradom nagrađeni roman na malom prostoru pun je književnih referencija, humora, topline i dobrih vibracija. Nećemo valjda jednu od naših najboljih i najpoznatijih spisateljica prepustiti samo forsiranju inozemne publike?
 

Zoran Ferić
Anđeo u ofsajdu

Po nekim izborima struke, najbolja hrvatska proza od 1990. naovamo. Kultni spoj bizarnosti, groteske, horora, pripovjedne vještine i neočekivanih obrata trebalo bi uvrstiti i samo kao obranu autora od neutemeljenih žestokih ideoloških napada, neovisno o tome što je riječ o dobroj književnosti.
Ferić je zaslužio uvrštenje i zbog višedesetljetnog angažmana u školstvu, a najviše zbog prava na slobodu književnosti, kao i na slobodu života uopće.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splitski-knjizevnici-novinari-i-kolumnisti-predlazu-pet-naslova-koje-bi-trebalo-uvrstiti-u-lektiru-zelite-da-mladi-citaju-dajte-im-39-salu-39-39-lovca-u-zitu-39-i-julesa-vernea-592035 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=46c9d50da74291eb227d3e3b0cd20831f300872f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+knji%C5%BEevnici%2C+novinari+i+kolumnisti+predla%C5%BEu+pet+naslova+koje+bi+trebalo+uvrstiti+u+lektiru%3A+%C5%BDelite+da+mladi+%C4%8Ditaju%3F+Dajte+im+%26%23039%3B%C5%A0alu%26%23039%3B%2C+%26%23039%3BLovca+u+%C5%BEitu%26%23039%3B+i+Julesa+Vernea%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplitski-knjizevnici-novinari-i-kolumnisti-predlazu-pet-naslova-koje-bi-trebalo-uvrstiti-u-lektiru-zelite-da-mladi-citaju-dajte-im-39-salu-39-39-lovca-u-zitu-39-i-julesa-vernea-592035 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplitski-knjizevnici-novinari-i-kolumnisti-predlazu-pet-naslova-koje-bi-trebalo-uvrstiti-u-lektiru-zelite-da-mladi-citaju-dajte-im-39-salu-39-39-lovca-u-zitu-39-i-julesa-vernea-592035 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUDI OD PERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaLJUDI OD PERA

Splitski književnici, novinari i kolumnisti predlažu pet naslova koje bi trebalo uvrstiti u lektiru: Želite da mladi čitaju? Dajte im 'Šalu', 'Lovca u žitu' i Julesa Vernea!

5. ožujka 2019. - 12:36

Prije dva tjedna, u nadzvučnoj brzini, u zadnji čas, Kurikulum hrvatskoga jezika objavljen je u Narodnim novinama.

Usput rečeno, za tu bi publikaciju, s obzirom na to koliko ispravaka i dopuna objavljuje u narednim brojevima i koliko je naroda čita, bilo puno preciznije zvati Narednim novinama.

Za objavljeni popis, ministrica Blaženka Divjak je tvrdila da je konačan kao Baščanska ploča, ali trakavica oko lektire, kako vidimo, još traje. Kako obično i biva kad se radi na prišu.

Suočena s burom prosvjeda, nakon prospavane noći, u kojoj joj se valjda ukazao "Dnevnik Anne Frank" i druga izostavljena djela, odlučila je popustiti pred brojem nezadovoljnih nastavnika, pisaca i roditelja. U epilogu je odlučila poslušati i bazu pa će se učiteljima i nastavnicima hrvatskog jezika poslati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:08