stdClass Object ( [id] => 309462 [title] => Tisuće vjernika stiglo u Dubravu pokloniti se sv. Leopoldu: Muž mi je 13 dana bio u komi, pomolila sam se našem Bogdanu i dobio je nevjerojatan novi lijek [alias] => tisuce-vjernika-stiglo-u-dubravu-pokloniti-se-sv-leopoldu-muz-mi-je-13-dana-bio-u-komi-pomolila-sam-se-nasem-bogdanu-i-dobio-je-nevjerojatan-novi-lijek [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Baš onako kako se znalo satima čekati za susret i mudre i svete savjete u njegovoj ispovjedaonici u Padovi, vjernici iz cijele Hrvatske u redovima od nekoliko stotina metara strpljivo su čekali i na molitvu pred neraspadnutim tijelom svetoga Leopolda Bogdana Mandića, drugog kanoniziranog hrvatskog sveca, čije je tijelo u jubilarnoj Godini milosrđa ovih dana izloženo u Zagrebu.

Vratio se kući

– Došao je k nama, vratio se kući, pa kako bismo to mogli zanemariti – posvjedočila nam je Splićanka Dražena Peović, koja je na višednevno hodočašće došla u pratnji obitelji.

– Svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću već smo obiteljski hodočastili u Padovu, a tako sam radosna što smo sada pred njegovim relikvijama u Hrvatskoj! Došla sam s mužem i devetnaestogodišnjim sinom Mislavom u četvrtak ujutro, dvoje djece nam je, nažalost, ostalo kod kuće, nisu mogli s nama. Čekali smo u redu 45 minuta, molili smo za obitelj, prijatelje koji nose križ teške bolesti, svećenike i našu Hrvatsku. Dolazak pred neraspadnuto tijelo osjećam kao veliku, neizrecivu milost – kaže vjernica iz župe svetog Stjepana pod borovima.

Ovaj mali svetac velikih djela prirastao je srcu cijeloj njezinoj obitelji, ponajprije zbog svoje blagosti i poniznosti.
– Izabrao je svećenički poziv, no imao je problem s izgovorom, mucao je i nije mogao propovijedati. Mora da mu je bilo vrlo teško, odabereš životni poziv, a ne možeš ga obavljati kako treba, no i to je prihvatio s poniznošću. Divim se njegovoj samozatajnosti i predanosti, zaista smo blagoslovljeni ovim danima – emotivna je Dražena.
Pred crkvu svetog Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi samo je u petak došlo više od stotinu prepunih autobusa iz svih krajeva Lijepe naše. Dug put prevalili su i Dubrovčani koji su nam rado posvjedočili milosti koje je molitva po svečevu zagovoru donijela u njihov život.

– Muž mi je imao tešku prometnu nesreću, baš jutro kada sam se za njega molila sv. Leopoldu. Trinaest dana bio je u komi, probudio se, no na transfuziji je bio zaražen hepatitisom C. Zahvaljujući ustrajnim molitvama svetom Bogdanu Mandiću dobili smo nevjerojatnu mogućnost liječenja novim lijekom. Danas je moj muž sedamdesettrogodišnjak, a nalazi su dobri – spremno je posvjedočila Gordana Marčić iz dubrovačke župe svetog Mihajla. Nevenka Curić iz župe sv. Spasitelja iz Mokošice za ovoga je sveca prvi put čula u Međugorju.

Zavjetovala cijelu obitelj

– Od bake sam naučila da sve koje volim nekom zavjetujem. Međugorsko svetište je mjesto velikih ispovjednih milosti, tamo sam ostavila brojne suze i probleme, ali i naišla na kip u prirodnoj veličini nekog fratra. Pitala sam se tko je taj sveti starac dječjeg izgleda. Toliko mi je prirastao srcu da sam cijelu svoju obitelj njemu zavjetovala i zato nisam ni trenutka promišljala hoću li ići pred njegove relikvije. On je pravo oruđe Božjeg milosrđa, mali div evanđeoske ljubavi – kazala nam je Nevenka.

Hodočašća su organizirale i brojne splitske župe, od Sv. Frane na Obali, preko varoškog Svetog Križa, do, naravno, kapucinske župe Gospe od Pojišana, čiji su franjevci u petak ujutro poveli 150 hodočasnika. Prepuni dojmova bili su i hodočasnici iz župe Pohođenja Blažene Djevice Marije sa Spinuta pod vodstvom župnika don Damira Vuletića, s kojom je putovala i ekipa "Slobodne".

– Prije osam godina dobila sam knjižicu "365 dana s Leopoldom Bogdanom Mandićem". Kroz godinu dana takvoga druženja približio mi je sakrament ispovijedi i tajnu Božje providnosti. Sada, kada sam došla pred njegovo tijelo, osjećaj milosti mi je bio tako jak da su suze same počele teći. Pola sata nisam mogla govoriti, morala sam to proživjeti u svojoj duši – rekla nam je Katica Rimac.

U redu za molitvu pred relikvijom na zagrebačkoj Dubravi zatekli smo i dvije studentice, Anamariju Sučić iz Poreča i Viktoriju Sršen iz Metkovića.

– Bila sam u četvrtak u katedrali, odmah rano ujutro. Osjećaj je bio izvanredan i zato sam sada željela povesti i prijateljicu. Danima sam osjećala nagon da moram doći, priznajem, pronašla sam mir – tvrdi Anamarija.
Vinko Dodić, župljanin zagrebačke župe svetoga Leopolda Mandića, u redu je čekao već treći put u dva dana. Ovaj put poveo je i svojih dvoje mališana.

– Živimo blizu; dok supruga radi, doveo sam djecu. Nemam riječi, ovo je neponovljivo iskustvo. Budući da je ovo moja župa, o njemu sam puno znao i zato je ovo još i posebnije. Prozvan je apostolom ispovjedaonice zbog gotovo 40 godina svakodnevnog ispovijedanja, ponekad i više od deset sati dnevno. I što se dogodilo, velike pozornice su nestale, no njegova mala soba ostala je oličenje Božje dobrote i blagosti – smatra Vinko.

– Jedinstven je ovo događaj, pa zašto ne doći, do kraja našeg života ovo se više zasigurno neće ponoviti. Zato smo iskoristile priliku, pa ćemo se pomoliti za buduće generacije, i za Zagorce, i Slavonce i vas Dalmatince, da u našoj državi bude blagoslova i prosperiteta – zaključuju s dobrim željama Zagorke Milka Radočaj i Manda Rukavina.
 


RELIKVIJE
U nauku crkve, relikvije se svrstavaju u oblik pučke pobožnosti, a po klasifikaciji neraspadnuto tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića spada u relikviju prvoga reda, poput onih izravno povezanih s događajima iz života Isusa, primjerice križa ili jaslica, te dijelova tijela svetaca.


BRINUO SE ZA KATOLIKE I PRAVOSLAVNE

U jubileju Godine milosrđa, čiji je sv. Leopold suzaštitnik, slavi se 150. godišnjica njegova rođenja. Papa Pavao VI. nazvao ga je pretečom duhovnog ekumenizma, a kada se uzme u obzir geslo Leopoldovih riječi "Sigurno će se dogoditi", teško je ostati imun na činjenicu i podudarnost da se susret pape Frane i patrijarha Kirila dogodio baš 12. veljače 2016. godine, točno istog datuma, na dan kad je prije 40 godina, 12. veljače 1976., papa Pavao VI. potpisao dekret kojim se potvrđuju i čudom proglašavaju dva ozdravljenja zagovorom oca Leopolda.

Leopoldovu misionarsku dušu polaganu za odijeljene kršćane, subraća su nazivala svetom ludošću. Toliko je bio kristolik da se, čini se olako, uzdigao nad zemaljske politike i ranjavanja u području iz kojeg je potekao, cijeli život moleći za pravoslavni i katolički narod.


DOŽIVLJENU MILOST NOSIMO U SVOJ SPLIT

Od početka sedmosatnog puta do relikvije omiljenog sveca, u autobusu hodočasnika iz spinutske župe Pohođenja Blažene Djevice Marije molilo se i pjevalo iz sveg srca i glasa.

"Do nebesa nek se ori naših grudi gromki glas", ­ pjevala je spinutska ekipa, a pauze između molitve i pjesme bile su ispunjene smijehom i izvrsnim raspoloženjem.

"Sveti Leopolde, stižemo", ­ ponavljali su hodočasnici, a vrijeme su kratile i pomno pripremljene meditacije i šale don Damira, duhovnog pastira ove skupine, koja nas je u svoju zajednicu širokogrudno prihvatila, ma kao da se znamo sto godina. Stalo se kratko i u Krašiću, pomolilo se blaženom Alojziju Stepincu, a onda se nestrpljivo iščekivao dolazak u Dubravu. Slučajno, zbog molitve, ili Božje providnosti, izbjegnute su najveće gužve, a hodočasnici tvrde kako je sveti Leopold zasigurno prepoznao njihovu žarku želju za dugo iščekivanim susretom. U molitvi su se nosila djeca, roditelji, prijatelji, ali i teške životne situacije.

Nakon ovog susreta, život će zasigurno biti lakši, složili su se svi, noseći dio doživljene milosti u svoj grad.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Emotivan skup [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-04-17 13:56:36 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-04-17 20:09:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-04-17 16:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9471 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa7-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/dubrava_vjernici5-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/dubrava_vjernici4-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/dubrava_vjernici3-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/dubrava_vjernici2-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/dubrava_vjernici1-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/dubrava_vjernici-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa23-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa22-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa21-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa20-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa19-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa18-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa17-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa16-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa9-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa6-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa8-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa5-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa4-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa3-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa14-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa15-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa2-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa13-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa12-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa11-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava27-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa1-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_misa10-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava26-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava25-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava24-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava21-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava22-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava23-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava20-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava19-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava18-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava15-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava16-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava17-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava8-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava9-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava14-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava7-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava6-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava5-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava2-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava13-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava1-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/mandic_dubrava10-150416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/20160416_094237.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/17\/Novosti\/20160416_094547.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x639"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x638"},{"size0":"960x1442"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x1442"},{"size0":"960x1442"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x1441"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x1441"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x638"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x638"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x720"},{"size0":"960x720"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38114272 Threads: 3 Questions: 7080991488 Slow queries: 3296735 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607921411 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/tisuce-vjernika-stiglo-u-dubravu-pokloniti-se-sv-leopoldu-muz-mi-je-13-dana-bio-u-komi-pomolila-sam-se-nasem-bogdanu-i-dobio-je-nevjerojatan-novi-lijek-309462 [printLink] => /vijesti/hrvatska/tisuce-vjernika-stiglo-u-dubravu-pokloniti-se-sv-leopoldu-muz-mi-je-13-dana-bio-u-komi-pomolila-sam-se-nasem-bogdanu-i-dobio-je-nevjerojatan-novi-lijek-309462?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241168 [name] => Leopold Mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => leopold-mandic [link] => /tag/leopold-mandic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Emotivan skup [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tisuće vjernika stiglo u Dubravu pokloniti se sv. Leopoldu: Muž mi je 13 dana bio u komi, pomolila sam se našem Bogdanu i dobio je nevjerojatan novi lijek [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa7-150416.jpg [galleryCount] => 54 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa7-150416.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/dubrava_vjernici5-150416.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/dubrava_vjernici4-150416.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/dubrava_vjernici3-150416.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/dubrava_vjernici2-150416.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/dubrava_vjernici1-150416.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/dubrava_vjernici-150416.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa23-150416.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa22-150416.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa21-150416.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa20-150416.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa19-150416.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa18-150416.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa17-150416.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa16-150416.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa9-150416.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa6-150416.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa8-150416.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa5-150416.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa4-150416.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa3-150416.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa14-150416.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa15-150416.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa2-150416.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa13-150416.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa12-150416.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa11-150416.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava27-150416.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa1-150416.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_misa10-150416.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava26-150416.jpg [title] => ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava25-150416.jpg [title] => ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava24-150416.jpg [title] => ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava21-150416.jpg [title] => ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava22-150416.jpg [title] => ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava23-150416.jpg [title] => ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava20-150416.jpg [title] => ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava19-150416.jpg [title] => ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava18-150416.jpg [title] => ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava15-150416.jpg [title] => ) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava16-150416.jpg [title] => ) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava17-150416.jpg [title] => ) [42] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava8-150416.jpg [title] => ) [43] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava9-150416.jpg [title] => ) [44] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava14-150416.jpg [title] => ) [45] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava7-150416.jpg [title] => ) [46] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava6-150416.jpg [title] => ) [47] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava5-150416.jpg [title] => ) [48] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava2-150416.jpg [title] => ) [49] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava13-150416.jpg [title] => ) [50] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava1-150416.jpg [title] => ) [51] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/mandic_dubrava10-150416.jpg [title] => ) [52] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/20160416_094237.jpg [title] => ) [53] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/17/Novosti/20160416_094547.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Baš onako kako se znalo satima čekati za susret i mudre i svete savjete u njegovoj ispovjedaonici u Padovi, vjernici iz cijele Hrvatske u redovima od nekoliko stotina metara strpljivo su čekali i na molitvu pred neraspadnutim tijelom svetoga Leopolda Bogdana Mandića, drugog kanoniziranog hrvatskog sveca, čije je tijelo u jubilarnoj Godini milosrđa ovih dana izloženo u Zagrebu.

Vratio se kući

– Došao je k nama, vratio se kući, pa kako bismo to mogli zanemariti – posvjedočila nam je Splićanka Dražena Peović, koja je na višednevno hodočašće došla u pratnji obitelji.

– Svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću već smo obiteljski hodočastili u Padovu, a tako sam radosna što smo sada pred njegovim relikvijama u Hrvatskoj! Došla sam s mužem i devetnaestogodišnjim sinom Mislavom u četvrtak ujutro, dvoje djece nam je, nažalost, ostalo kod kuće, nisu mogli s nama. Čekali smo u redu 45 minuta, molili smo za obitelj, prijatelje koji nose križ teške bolesti, svećenike i našu Hrvatsku. Dolazak pred neraspadnuto tijelo osjećam kao veliku, neizrecivu milost – kaže vjernica iz župe svetog Stjepana pod borovima.

Ovaj mali svetac velikih djela prirastao je srcu cijeloj njezinoj obitelji, ponajprije zbog svoje blagosti i poniznosti.
– Izabrao je svećenički poziv, no imao je problem s izgovorom, mucao je i nije mogao propovijedati. Mora da mu je bilo vrlo teško, odabereš životni poziv, a ne možeš ga obavljati kako treba, no i to je prihvatio s poniznošću. Divim se njegovoj samozatajnosti i predanosti, zaista smo blagoslovljeni ovim danima – emotivna je Dražena.
Pred crkvu svetog Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi samo je u petak došlo više od stotinu prepunih autobusa iz svih krajeva Lijepe naše. Dug put prevalili su i Dubrovčani koji su nam rado posvjedočili milosti koje je molitva po svečevu zagovoru donijela u njihov život.

– Muž mi je imao tešku prometnu nesreću, baš jutro kada sam se za njega molila sv. Leopoldu. Trinaest dana bio je u komi, probudio se, no na transfuziji je bio zaražen hepatitisom C. Zahvaljujući ustrajnim molitvama svetom Bogdanu Mandiću dobili smo nevjerojatnu mogućnost liječenja novim lijekom. Danas je moj muž sedamdesettrogodišnjak, a nalazi su dobri – spremno je posvjedočila Gordana Marčić iz dubrovačke župe svetog Mihajla. Nevenka Curić iz župe sv. Spasitelja iz Mokošice za ovoga je sveca prvi put čula u Međugorju.

Zavjetovala cijelu obitelj

– Od bake sam naučila da sve koje volim nekom zavjetujem. Međugorsko svetište je mjesto velikih ispovjednih milosti, tamo sam ostavila brojne suze i probleme, ali i naišla na kip u prirodnoj veličini nekog fratra. Pitala sam se tko je taj sveti starac dječjeg izgleda. Toliko mi je prirastao srcu da sam cijelu svoju obitelj njemu zavjetovala i zato nisam ni trenutka promišljala hoću li ići pred njegove relikvije. On je pravo oruđe Božjeg milosrđa, mali div evanđeoske ljubavi – kazala nam je Nevenka.

Hodočašća su organizirale i brojne splitske župe, od Sv. Frane na Obali, preko varoškog Svetog Križa, do, naravno, kapucinske župe Gospe od Pojišana, čiji su franjevci u petak ujutro poveli 150 hodočasnika. Prepuni dojmova bili su i hodočasnici iz župe Pohođenja Blažene Djevice Marije sa Spinuta pod vodstvom župnika don Damira Vuletića, s kojom je putovala i ekipa "Slobodne".

– Prije osam godina dobila sam knjižicu "365 dana s Leopoldom Bogdanom Mandićem". Kroz godinu dana takvoga druženja približio mi je sakrament ispovijedi i tajnu Božje providnosti. Sada, kada sam došla pred njegovo tijelo, osjećaj milosti mi je bio tako jak da su suze same počele teći. Pola sata nisam mogla govoriti, morala sam to proživjeti u svojoj duši – rekla nam je Katica Rimac.

U redu za molitvu pred relikvijom na zagrebačkoj Dubravi zatekli smo i dvije studentice, Anamariju Sučić iz Poreča i Viktoriju Sršen iz Metkovića.

– Bila sam u četvrtak u katedrali, odmah rano ujutro. Osjećaj je bio izvanredan i zato sam sada željela povesti i prijateljicu. Danima sam osjećala nagon da moram doći, priznajem, pronašla sam mir – tvrdi Anamarija.
Vinko Dodić, župljanin zagrebačke župe svetoga Leopolda Mandića, u redu je čekao već treći put u dva dana. Ovaj put poveo je i svojih dvoje mališana.

– Živimo blizu; dok supruga radi, doveo sam djecu. Nemam riječi, ovo je neponovljivo iskustvo. Budući da je ovo moja župa, o njemu sam puno znao i zato je ovo još i posebnije. Prozvan je apostolom ispovjedaonice zbog gotovo 40 godina svakodnevnog ispovijedanja, ponekad i više od deset sati dnevno. I što se dogodilo, velike pozornice su nestale, no njegova mala soba ostala je oličenje Božje dobrote i blagosti – smatra Vinko.

– Jedinstven je ovo događaj, pa zašto ne doći, do kraja našeg života ovo se više zasigurno neće ponoviti. Zato smo iskoristile priliku, pa ćemo se pomoliti za buduće generacije, i za Zagorce, i Slavonce i vas Dalmatince, da u našoj državi bude blagoslova i prosperiteta – zaključuju s dobrim željama Zagorke Milka Radočaj i Manda Rukavina.
 


RELIKVIJE
U nauku crkve, relikvije se svrstavaju u oblik pučke pobožnosti, a po klasifikaciji neraspadnuto tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića spada u relikviju prvoga reda, poput onih izravno povezanih s događajima iz života Isusa, primjerice križa ili jaslica, te dijelova tijela svetaca.


BRINUO SE ZA KATOLIKE I PRAVOSLAVNE

U jubileju Godine milosrđa, čiji je sv. Leopold suzaštitnik, slavi se 150. godišnjica njegova rođenja. Papa Pavao VI. nazvao ga je pretečom duhovnog ekumenizma, a kada se uzme u obzir geslo Leopoldovih riječi "Sigurno će se dogoditi", teško je ostati imun na činjenicu i podudarnost da se susret pape Frane i patrijarha Kirila dogodio baš 12. veljače 2016. godine, točno istog datuma, na dan kad je prije 40 godina, 12. veljače 1976., papa Pavao VI. potpisao dekret kojim se potvrđuju i čudom proglašavaju dva ozdravljenja zagovorom oca Leopolda.

Leopoldovu misionarsku dušu polaganu za odijeljene kršćane, subraća su nazivala svetom ludošću. Toliko je bio kristolik da se, čini se olako, uzdigao nad zemaljske politike i ranjavanja u području iz kojeg je potekao, cijeli život moleći za pravoslavni i katolički narod.


DOŽIVLJENU MILOST NOSIMO U SVOJ SPLIT

Od početka sedmosatnog puta do relikvije omiljenog sveca, u autobusu hodočasnika iz spinutske župe Pohođenja Blažene Djevice Marije molilo se i pjevalo iz sveg srca i glasa.

"Do nebesa nek se ori naših grudi gromki glas", ­ pjevala je spinutska ekipa, a pauze između molitve i pjesme bile su ispunjene smijehom i izvrsnim raspoloženjem.

"Sveti Leopolde, stižemo", ­ ponavljali su hodočasnici, a vrijeme su kratile i pomno pripremljene meditacije i šale don Damira, duhovnog pastira ove skupine, koja nas je u svoju zajednicu širokogrudno prihvatila, ma kao da se znamo sto godina. Stalo se kratko i u Krašiću, pomolilo se blaženom Alojziju Stepincu, a onda se nestrpljivo iščekivao dolazak u Dubravu. Slučajno, zbog molitve, ili Božje providnosti, izbjegnute su najveće gužve, a hodočasnici tvrde kako je sveti Leopold zasigurno prepoznao njihovu žarku želju za dugo iščekivanim susretom. U molitvi su se nosila djeca, roditelji, prijatelji, ali i teške životne situacije.

Nakon ovog susreta, život će zasigurno biti lakši, složili su se svi, noseći dio doživljene milosti u svoj grad.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






















































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/tisuce-vjernika-stiglo-u-dubravu-pokloniti-se-sv-leopoldu-muz-mi-je-13-dana-bio-u-komi-pomolila-sam-se-nasem-bogdanu-i-dobio-je-nevjerojatan-novi-lijek-309462 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c878ede6bfe327f3eca065aeeb6953145dcb26d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tisu%C4%87e+vjernika+stiglo+u+Dubravu+pokloniti+se+sv.+Leopoldu%3A+Mu%C5%BE+mi+je+13+dana+bio+u+komi%2C+pomolila+sam+se+na%C5%A1em+Bogdanu+i+dobio+je+nevjerojatan+novi+lijek&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftisuce-vjernika-stiglo-u-dubravu-pokloniti-se-sv-leopoldu-muz-mi-je-13-dana-bio-u-komi-pomolila-sam-se-nasem-bogdanu-i-dobio-je-nevjerojatan-novi-lijek-309462 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftisuce-vjernika-stiglo-u-dubravu-pokloniti-se-sv-leopoldu-muz-mi-je-13-dana-bio-u-komi-pomolila-sam-se-nasem-bogdanu-i-dobio-je-nevjerojatan-novi-lijek-309462 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Emotivan skup [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaEmotivan skup

Tisuće vjernika stiglo u Dubravu pokloniti se sv. Leopoldu: Muž mi je 13 dana bio u komi, pomolila sam se našem Bogdanu i dobio je nevjerojatan novi lijek

17. travnja 2016. - 18:31

Baš onako kako se znalo satima čekati za susret i mudre i svete savjete u njegovoj ispovjedaonici u Padovi, vjernici iz cijele Hrvatske u redovima od nekoliko stotina metara strpljivo su čekali i na molitvu pred neraspadnutim tijelom svetoga Leopolda Bogdana Mandića, drugog kanoniziranog hrvatskog sveca, čije je tijelo u jubilarnoj Godini milosrđa ovih dana izloženo u Zagrebu.

Vratio se kući

– Došao je k nama, vratio se kući, pa kako bismo to mogli zanemariti – posvjedočila nam je Splićanka Dražena Peović, koja je na višednevno hodočašće došla u pratnji obitelji.

– Svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću već smo obiteljski hodočastili u Padovu, a tako sam radosna što smo sada pred njegovim relikvijama u Hrvatskoj! Došla sam s mužem i devetnaestogodišnjim sinom Mislavom u ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:49