stdClass Object ( [id] => 1362261 [title] => ‘Tjeraju me da budem zatočenik u vlastitom domu!‘: Ivana država sili da izabere između dvije opcije. A nužne su mu obje [alias] => tjeraju-me-da-budem-zatocenik-u-vlastitom-domu-ivana-drzava-tjera-da-izabere-izmedu-dvije-opcije-a-nuzne-su-mu-obje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako se odreknem osobne asistencije, ostajem zatočenik u vlastitom domu, bez ikakvog društvenog života. Ako se odreknem usluge pomoći u kući stambeni prostor u kojemu živim, u svega nekoliko dana pretvorit će se u smetlište nedostojno života čovjeka.

Od vas molim odgovor tko će mi u tom slučaju pomoći da održavam higijenu, da se presvučem, da se obujem? Tko će pomoći u čišćenju stana, pranju podova, pripremi jednostavnih obroka, jer to su stvari koje sam ne mogu? Pođite od toga da nitko od nas koji smo rođeni s invaliditetom ili smo ga stekli kroz život to nije izabrao. Vjerujete mi, svi mi biramo biti zdravi.

---

---

Državni zahtjev

Ivan Milatić, 53-godišnjak je iz Rijeke, stopostotni invalid kojemu je od rođenja dijagnosticirana cerebralna paraliza, ovim je riječima pokušao riječkom Centru za socijalnu skrb objasniti zašto se ne može odreći nijedne od usluga koje trenutačno koristi – usluge pomoći u kući te osobne asistencije – koje mu pomažu živjeti što je normalnije moguće.

Ivan Milatić živi sam, roditelji su stari i bolesni, nisu u stanju brinuti se o njemu, brat radi u Njemačkoj. Obitelj mu ne može pomoći u samostalnom životu, ali zato je zahvaljujući dosadašnjim zakonskim rješenjima imao pravo na dvije važne usluge: uslugu pomoći u kući, koju je plaćao Grad Rijeka, što uključuje kvalificirane njegovateljice iz Doma za starije osobe "Kantrida" (obično dva sata dnevno, od ponedjeljka do subote) te jedan obrok.

Drugo je pravo ono na osobnog asistenta (četiri sata dnevno, od ponedjeljka do petka), što ostvaruje putem udruge CDP Rijeka, iz projekta financiranog sredstvima Europske unije. Njegovateljica mu pomaže u životu u kući – higijena, presvlačenje, održavanje domaćinstva, a asistentica u životu izvan kuće, administrativnim poslovima, odlasku kod liječnika, na društvene i kulturne događaje.

---

image

Ivan Milatic sa asistenticom Tanjom Simanić bez čije pomoći u svakodnevnom životu ne može obaviti more običnih ‘malih‘ stvari
 

Damir Škomrlj/Cropix
---

Međutim, zahvaljujući novom Zakonu o osobnoj asistenciji, koji bi u punom opsegu trebao profunkcionirati od 1. ožujka, država od Ivana traži da bira, odnosno da se odrekne usluge pomoći u kući kako bi mogao koristiti uslugu osobnog asistenta, čiji će rad ubuduće financirati država.

Konkretno, novi zakon u članku 13, stavak 1, kaže kako "pravo na uslugu osobne asistencije koju pruža osobni asistent ne može ostvariti osoba koja ostvaruje uslugu pomoći u kući temeljem zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugog propisa".

- To je potpuno sumanuto rješenje. Garantiram vam da u ovom trenutku nijedan osobni asistent koji ovaj posao radi putem projekata i programa udruga ne ispunjava zakonske uvjete da bi od 1. ožujka mogao nastaviti raditi taj posao. Zar će svi oni dobiti otkaze? Mojoj osobnoj asistentici ugovor istječe 29. veljače.

Ako se, pak, ranije odreknem usluge pomoći u kući što mogu očekivati od 1. ožujka? – niz je logičnih pitanja u potpuno nelogičnoj situaciji u koju je država dovela ove osobe.

Rješenje nije na vidiku

Prema Ivanovim saznanjima, u Hrvatskoj trenutačno oko 150 osoba s invaliditetom koristi obje usluge (pomoć u kući i osobni asistent putem udruga), a njih do 15 žive kao samci.

- Nema nas veliki broj. Zar država nije mogla napraviti iznimke za nas, barem za nas koji živimo sami, i omogućiti da zadržimo i pravo na pomoć u kući i uslugu osobnog asistenta, čiji će rad ubuduće financirati sama država? – ogorčen je Ivan Milatić, pred kojim je potpuno neizvjesna i nejasna situacija.

Odgovor smo pokušali naći i u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ministra Marina Piletića. Međutim, iz dostavljenih (pisanih) odgovora teško se može razaznati da je bilo kakvo rješenje na pomolu. Naprotiv, situacija bi se mogla dodatno zakomplicirati!

---

image

‘Nema nas veliki broj. Zar država nije mogla napraviti iznimke za nas, barem za nas koji živimo sami, i omogućiti da zadržimo i pravo na pomoć u kući i uslugu osobnog asistenta?‘

Damir Škomrlj/Cropix
---

Naime, pozivajući se na rješenja iz novog Zakona o osobnoj asistenciji, iz Ministarstva tvrde kako nikakvih problema ne bi trebalo biti jer će zahvaljujući novim odredbama - pokušat ćemo to ugrubo prevesti – osobni asistenti koje će ubuduće plaćati država objediniti i raditi sve poslove koje su dosad radile dvije osobe (njegovatelji/ce iz pomoći u kući i osobni asistenti putem udruga).

- Zakonom o osobnoj asistenciji propisano je da usluga osobne asistencije (na teret države op.a.), sukladno individualnim potrebama koje korisnik iskazuje prilikom podnošenja zahtjeva Hrvatskom zavodu za socijalni rad, može obuhvatiti puno veći opseg usluga: obavljanje kućanskih poslova, uključujući i organiziranje prehrane, koje korisnik nije u mogućnosti samostalno obaviti ili koje umjesto korisnika nisu u mogućnosti obaviti članovi kućanstva, hranjenje, održavanje osobne higijene, omogućavanje mobiliteta i kretanja, rukovanje pomagalima, pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima, uključujući i putovanja unutar i izvan Republike Hrvatske, pomoć pri obavljanju administrativnih aktivnosti, pružanje podrške u komunikaciji između osobe s oštećenjem sluha i čujuće okoline u svrhu pristupa informacijama u svim područjima života – i tako dalje, nadugačko i naširoko opisuju iz Ministarstva rada Marina Piletića.

Gluhonijemi i slijepi

Pravo na obje usluge, pak, "iako se radi o sadržajnom preklapanju usluga", kažu u Piletićevu Ministarstvu, ipak će moći zadržati korisnici poput onih koji trebaju pomoć komunikacijskih posrednika i videćih pratitelja, dakle gluhonijeme i slijepe osobe. Ali, ne i one poput Ivana.

Ono što bi dodatno moglo stvoriti zbrku jest to što novi Zakon o osobnoj asistenciji predviđa kako će uslugu osobnog asistenta, a što bi se trebalo primjenjivati od 1. ožujka, ubuduće moći ostvarivati samo za to educirane osobe koje, uz ostalo, "moraju imati završen program obrazovanja odraslih (osposobljavanja) za osobnog asistenta i najmanje razinu obrazovanja 4.1 ili 4.2 Hrvatskog kvalifikacijskog okvira ili, pak, najmanje razinu obrazovanja 1 HKO-a i završen program za stjecanje odgovarajuće kvalifikacije ili skupova ishoda učenja za zanimanje njegovatelj".

- Stoga nije moguće zaposliti osobnog asistenta koji neće biti educiran za rad s osobama s invaliditetom, odnosno koji neće znati osobi s invaliditetom pružati pomoć i podršku u svakodnevnim aktivnostima koje osoba s invaliditetom nije u mogućnosti samostalno obavljati - poručuju iz Ministarstva rada.

Pozivaju se i na to da je u ovom trenutku putem projekata i programa udruga zaposleno 2457 osobnih asistenata, komunikacijskih posrednika i videćih pratitelja koji pružaju usluge za više od četiri tisuće korisnika, a prema novom zakonu te će usluge moći pružati i domovi socijalne skrbi te centri za pomoć u kući i drugi.

- To je tek izvan pameti. Ponavljam, od ovih 2457 osobnih asistenata koji trenutačno rade taj posao niti jedan ne udovoljava propisanim zakonskim uvjetima koji bi se trebali primjenjivati od 1. ožujka.

Ministarstvo je procijenilo kako će trebati oko 15 tisuća osobnih asistenata za pomoć osobama s invaliditetom, a u ovom trenutku, ako obuhvatimo postojeće osobne asistente, pomoćnike u nastavi, gerontodomaćice i ostale, možemo ih imati maksimalno 9000.

---

image

‘Hoće li doći netko s ceste i ženi koja nema nogu znati staviti protezu? Namazati ranu, okrenuti nepokretnu osobu, staviti je u kolica?‘

Damir Škomrlj/Cropix
---

Neprovediva odluka

Pa mi u ovom trenutku nemamo ni Registar osobnih asistenata! Gdje oni do 1. ožujka misle naći potreban broj asistenata i educirati ih da ispunjavaju zakonske uvjete? Neprovedivo – zgrožen je Ivan Milatić.

- Hoće li doći netko s ceste i ženi koja nema nogu znati staviti protezu? Namazati ranu, okrenuti nepokretnu osobu, staviti je u kolica? To ne može svatko. To znaju za to osposobljene njegovateljice, a ne netko kome bi još moglo doći slabo i tko će pobjeći glavom bez obzira.

Svi osobni asistenti koji trenutno rade taj posao putem projekata udruga izabrani su ili osobnim kontaktima i poznanstvima ili bi se javili na natječaj. Otkad koristim uslugu osobnog asistenta sam sam pronalazio te osobe i mogu tvrditi da vrlo mali broj njih može, želi i pristaje raditi ono što od njega traži novi zakon – kaže Ivan Milatić, čovjek kojemu bi se zbog potpuno bizarne situacije u kojoj se našao i izbora pred koji je stavljen kvaliteta života mogla dodatno pogoršati.

---

MILATIĆU NIJE JASNO: ‘Hoću li hibernirati preko vikenda?‘

Iako iz Ministarstva rada tvrde kako na osnovi novog zakona osobe s invaliditetom mogu u znatno većem opsegu i satnici koristiti usluge osobnog asistenta – i to u rasponu od 44 do čak 352 sata mjesečno, ili od 10 do 80 sati tjedno, naspram dosadašnjih 80 sati mjesečno za većinu korisnika – Ivan Milatić i tu ima određene skepse.

- Meni pripada maksimalno 168 sati mjesečno na osobnog asistenta, što bi značilo oko 5,6 sati dnevno, ako računamo sedmodnevni tjedan. U novom zakonu nije jasno propisano uključuje li to i rad vikendom i praznicima.

Na primjer, sadašnjoj osobnoj asistentici u ugovoru stoji da radi od ponedjeljka do petka, s tim da mi njegovateljica iz usluge pomoć u kući dolazi i subotom.

Što će se dogoditi ako ubuduće osobni asistenti ne budu u mogućnosti raditi vikendom i praznikom? Hoće li nepokretne osobe hibernirati do ponedjeljka, a onda se ponovno uključiti? – ironičan je Ivan Milatić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stopostotni invalid [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => stopostotni invalid 2 0 8050 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-08 13:57:06 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-09 06:59:17 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2024-02-09 06:58:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Tjeraju me da budem zatočenik u vlastitom domu': Ivana država tjera da izabere između dvije opcije. A nužne su mu obje page_title='Tjeraju me da budem zatočenik u vlastitom domu': Ivana država tjera da izabere između dvije opcije. A nužne su mu obje [metakey] => invalid, invalidna osoba, Ivan Milatić, osobni asistent [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26527901.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26527896.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26527898.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26527906.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26527906.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26527905.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26527897.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26527894.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novi zakon nala\u017ee Ivanu da odabere izme\u0111u osobne asistencije i njegovateljice, vi\u0161e ne mo\u017ee imati oboje, premda su mu neophodne. Takvih kao Ivan ima jo\u0161 150 u Hrvatskoj<\/p>","","

Ivan Milatic sa asistenticom Tanjom Simani\u0107 bez \u010dije pomo\u0107i u svakodnevnom \u017eivotu ne mo\u017ee obaviti more obi\u010dnih \u2018malih\u2018 stvari
\n\u00a0<\/p>","

\u2018Ho\u0107e li do\u0107i netko s ceste i \u017eeni koja nema nogu znati staviti protezu? Namazati ranu, okrenuti nepokretnu osobu, staviti je u kolica?\u2018<\/p>","","","","

\u2018Nema nas veliki broj. Zar dr\u017eava nije mogla napraviti iznimke za nas, barem za nas koji \u017eivimo sami, i omogu\u0107iti da zadr\u017eimo i pravo na pomo\u0107 u ku\u0107i i uslugu osobnog asistenta?\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_26527901_1920.jpg":"1920x1080","k_26527901_1280.jpg":"1280x1280","k_26527901_1024.jpg":"1024x1024","k_26527901_640.jpg":"640x640","k_26527901_480.jpg":"480x480","k_26527901_340.jpg":"340x340","k_26527901_220.jpg":"220x220","o_26527901_1280.jpg":"1280x856","o_26527901_1024.jpg":"1024x685","o_26527901_640.jpg":"640x428","o_26527901_480.jpg":"480x321","o_26527901_340.jpg":"340x227","o_26527901_220.jpg":"220x147","h_26527901_1280.jpg":"1280x854","h_26527901_1024.jpg":"1024x683","h_26527901_640.jpg":"640x427","h_26527901_480.jpg":"480x320","h_26527901_340.jpg":"340x227","h_26527901_220.jpg":"220x147","pp_26527901_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527901_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527901_640.jpg":"640x814","pp_26527901_480.jpg":"480x611","pp_26527901_340.jpg":"340x432","pp_26527901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_26527896_1920.jpg":"1920x1080","k_26527896_1280.jpg":"1280x1280","k_26527896_1024.jpg":"1024x1024","k_26527896_640.jpg":"640x640","k_26527896_480.jpg":"480x480","k_26527896_340.jpg":"340x340","k_26527896_220.jpg":"220x220","o_26527896_1280.jpg":"1280x846","o_26527896_1024.jpg":"1024x677","o_26527896_640.jpg":"640x423","o_26527896_480.jpg":"480x317","o_26527896_340.jpg":"340x224","o_26527896_220.jpg":"220x145","h_26527896_1280.jpg":"1280x854","h_26527896_1024.jpg":"1024x683","h_26527896_640.jpg":"640x427","h_26527896_480.jpg":"480x320","h_26527896_340.jpg":"340x227","h_26527896_220.jpg":"220x147","pp_26527896_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527896_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527896_640.jpg":"640x814","pp_26527896_480.jpg":"480x611","pp_26527896_340.jpg":"340x432","pp_26527896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3008","hd_26527898_1920.jpg":"1920x1080","k_26527898_1280.jpg":"1280x1280","k_26527898_1024.jpg":"1024x1024","k_26527898_640.jpg":"640x640","k_26527898_480.jpg":"480x480","k_26527898_340.jpg":"340x340","k_26527898_220.jpg":"220x220","o_26527898_1280.jpg":"1280x2005","o_26527898_1024.jpg":"1024x1604","o_26527898_640.jpg":"640x1002","o_26527898_480.jpg":"480x752","o_26527898_340.jpg":"340x532","o_26527898_220.jpg":"220x344","h_26527898_1280.jpg":"1280x854","h_26527898_1024.jpg":"1024x683","h_26527898_640.jpg":"640x427","h_26527898_480.jpg":"480x320","h_26527898_340.jpg":"340x227","h_26527898_220.jpg":"220x147","pp_26527898_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527898_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527898_640.jpg":"640x814","pp_26527898_480.jpg":"480x611","pp_26527898_340.jpg":"340x432","pp_26527898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_26527906_1920.jpg":"1920x1080","k_26527906_1280.jpg":"1280x1280","k_26527906_1024.jpg":"1024x1024","k_26527906_640.jpg":"640x640","k_26527906_480.jpg":"480x480","k_26527906_340.jpg":"340x340","k_26527906_220.jpg":"220x220","o_26527906_1280.jpg":"1280x857","o_26527906_1024.jpg":"1024x685","o_26527906_640.jpg":"640x428","o_26527906_480.jpg":"480x321","o_26527906_340.jpg":"340x227","o_26527906_220.jpg":"220x147","h_26527906_1280.jpg":"1280x854","h_26527906_1024.jpg":"1024x683","h_26527906_640.jpg":"640x427","h_26527906_480.jpg":"480x320","h_26527906_340.jpg":"340x227","h_26527906_220.jpg":"220x147","pp_26527906_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527906_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527906_640.jpg":"640x814","pp_26527906_480.jpg":"480x611","pp_26527906_340.jpg":"340x432","pp_26527906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_26527906_1920.jpg":"1920x1080","k_26527906_1280.jpg":"1280x1280","k_26527906_1024.jpg":"1024x1024","k_26527906_640.jpg":"640x640","k_26527906_480.jpg":"480x480","k_26527906_340.jpg":"340x340","k_26527906_220.jpg":"220x220","o_26527906_1280.jpg":"1280x857","o_26527906_1024.jpg":"1024x685","o_26527906_640.jpg":"640x428","o_26527906_480.jpg":"480x321","o_26527906_340.jpg":"340x227","o_26527906_220.jpg":"220x147","h_26527906_1280.jpg":"1280x854","h_26527906_1024.jpg":"1024x683","h_26527906_640.jpg":"640x427","h_26527906_480.jpg":"480x320","h_26527906_340.jpg":"340x227","h_26527906_220.jpg":"220x147","pp_26527906_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527906_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527906_640.jpg":"640x814","pp_26527906_480.jpg":"480x611","pp_26527906_340.jpg":"340x432","pp_26527906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1158","hd_26527905_1920.jpg":"1920x1080","k_26527905_1280.jpg":"1280x1280","k_26527905_1024.jpg":"1024x1024","k_26527905_640.jpg":"640x640","k_26527905_480.jpg":"480x480","k_26527905_340.jpg":"340x340","k_26527905_220.jpg":"220x220","o_26527905_1280.jpg":"1280x772","o_26527905_1024.jpg":"1024x617","o_26527905_640.jpg":"640x386","o_26527905_480.jpg":"480x289","o_26527905_340.jpg":"340x205","o_26527905_220.jpg":"220x132","h_26527905_1280.jpg":"1280x854","h_26527905_1024.jpg":"1024x683","h_26527905_640.jpg":"640x427","h_26527905_480.jpg":"480x320","h_26527905_340.jpg":"340x227","h_26527905_220.jpg":"220x147","pp_26527905_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527905_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527905_640.jpg":"640x814","pp_26527905_480.jpg":"480x611","pp_26527905_340.jpg":"340x432","pp_26527905_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1509","hd_26527897_1920.jpg":"1920x1080","k_26527897_1280.jpg":"1280x1280","k_26527897_1024.jpg":"1024x1024","k_26527897_640.jpg":"640x640","k_26527897_480.jpg":"480x480","k_26527897_340.jpg":"340x340","k_26527897_220.jpg":"220x220","o_26527897_1280.jpg":"1280x1006","o_26527897_1024.jpg":"1024x804","o_26527897_640.jpg":"640x503","o_26527897_480.jpg":"480x377","o_26527897_340.jpg":"340x267","o_26527897_220.jpg":"220x172","h_26527897_1280.jpg":"1280x854","h_26527897_1024.jpg":"1024x683","h_26527897_640.jpg":"640x427","h_26527897_480.jpg":"480x320","h_26527897_340.jpg":"340x227","h_26527897_220.jpg":"220x147","pp_26527897_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527897_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527897_640.jpg":"640x814","pp_26527897_480.jpg":"480x611","pp_26527897_340.jpg":"340x432","pp_26527897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_26527894_1920.jpg":"1920x1080","k_26527894_1280.jpg":"1280x1280","k_26527894_1024.jpg":"1024x1024","k_26527894_640.jpg":"640x640","k_26527894_480.jpg":"480x480","k_26527894_340.jpg":"340x340","k_26527894_220.jpg":"220x220","o_26527894_1280.jpg":"1280x866","o_26527894_1024.jpg":"1024x692","o_26527894_640.jpg":"640x433","o_26527894_480.jpg":"480x324","o_26527894_340.jpg":"340x230","o_26527894_220.jpg":"220x148","h_26527894_1280.jpg":"1280x854","h_26527894_1024.jpg":"1024x683","h_26527894_640.jpg":"640x427","h_26527894_480.jpg":"480x320","h_26527894_340.jpg":"340x227","h_26527894_220.jpg":"220x147","pp_26527894_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527894_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527894_640.jpg":"640x814","pp_26527894_480.jpg":"480x611","pp_26527894_340.jpg":"340x432","pp_26527894_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15057245 Threads: 3 Questions: 3155834238 Slow queries: 7050897 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235071344 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/tjeraju-me-da-budem-zatocenik-u-vlastitom-domu-ivana-drzava-tjera-da-izabere-izmedu-dvije-opcije-a-nuzne-su-mu-obje-1362261 [printLink] => /vijesti/hrvatska/tjeraju-me-da-budem-zatocenik-u-vlastitom-domu-ivana-drzava-tjera-da-izabere-izmedu-dvije-opcije-a-nuzne-su-mu-obje-1362261?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 429366 [name] => invalid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => invalid [link] => /tag/invalid ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747284 [name] => invalidna osoba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-08 16:36:29 [main_article_id] => 0 [alias] => invalidna-osoba [link] => /tag/invalidna-osoba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 747285 [name] => Ivan Milatić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-08 16:36:29 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-milatic [link] => /tag/ivan-milatic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 265794 [name] => osobni asistent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osobni-asistent [link] => /tag/osobni-asistent ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stopostotni invalid [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Tjeraju me da budem zatočenik u vlastitom domu!‘: Ivana država sili da izabere između dvije opcije. A nužne su mu obje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527901.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Škomrlj/Cropix [mainImageDesc] =>

Novi zakon nalaže Ivanu da odabere između osobne asistencije i njegovateljice, više ne može imati oboje, premda su mu neophodne. Takvih kao Ivan ima još 150 u Hrvatskoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527901.jpg [title] =>

Novi zakon nalaže Ivanu da odabere između osobne asistencije i njegovateljice, više ne može imati oboje, premda su mu neophodne. Takvih kao Ivan ima još 150 u Hrvatskoj

Damir Škomrlj/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527896.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527898.jpg [title] =>

Ivan Milatic sa asistenticom Tanjom Simanić bez čije pomoći u svakodnevnom životu ne može obaviti more običnih ‘malih‘ stvari
 

Damir Škomrlj/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527906.jpg [title] =>

‘Hoće li doći netko s ceste i ženi koja nema nogu znati staviti protezu? Namazati ranu, okrenuti nepokretnu osobu, staviti je u kolica?‘

Damir Škomrlj/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527906.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527905.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527897.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26527894.jpg [title] =>

‘Nema nas veliki broj. Zar država nije mogla napraviti iznimke za nas, barem za nas koji živimo sami, i omogućiti da zadržimo i pravo na pomoć u kući i uslugu osobnog asistenta?‘

Damir Škomrlj/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako se odreknem osobne asistencije, ostajem zatočenik u vlastitom domu, bez ikakvog društvenog života. Ako se odreknem usluge pomoći u kući stambeni prostor u kojemu živim, u svega nekoliko dana pretvorit će se u smetlište nedostojno života čovjeka.

Od vas molim odgovor tko će mi u tom slučaju pomoći da održavam higijenu, da se presvučem, da se obujem? Tko će pomoći u čišćenju stana, pranju podova, pripremi jednostavnih obroka, jer to su stvari koje sam ne mogu? Pođite od toga da nitko od nas koji smo rođeni s invaliditetom ili smo ga stekli kroz život to nije izabrao. Vjerujete mi, svi mi biramo biti zdravi.

---

---

Državni zahtjev

Ivan Milatić, 53-godišnjak je iz Rijeke, stopostotni invalid kojemu je od rođenja dijagnosticirana cerebralna paraliza, ovim je riječima pokušao riječkom Centru za socijalnu skrb objasniti zašto se ne može odreći nijedne od usluga koje trenutačno koristi – usluge pomoći u kući te osobne asistencije – koje mu pomažu živjeti što je normalnije moguće.

Ivan Milatić živi sam, roditelji su stari i bolesni, nisu u stanju brinuti se o njemu, brat radi u Njemačkoj. Obitelj mu ne može pomoći u samostalnom životu, ali zato je zahvaljujući dosadašnjim zakonskim rješenjima imao pravo na dvije važne usluge: uslugu pomoći u kući, koju je plaćao Grad Rijeka, što uključuje kvalificirane njegovateljice iz Doma za starije osobe "Kantrida" (obično dva sata dnevno, od ponedjeljka do subote) te jedan obrok.

Drugo je pravo ono na osobnog asistenta (četiri sata dnevno, od ponedjeljka do petka), što ostvaruje putem udruge CDP Rijeka, iz projekta financiranog sredstvima Europske unije. Njegovateljica mu pomaže u životu u kući – higijena, presvlačenje, održavanje domaćinstva, a asistentica u životu izvan kuće, administrativnim poslovima, odlasku kod liječnika, na društvene i kulturne događaje.

---

image

Ivan Milatic sa asistenticom Tanjom Simanić bez čije pomoći u svakodnevnom životu ne može obaviti more običnih ‘malih‘ stvari
 

Damir Škomrlj/Cropix
---

Međutim, zahvaljujući novom Zakonu o osobnoj asistenciji, koji bi u punom opsegu trebao profunkcionirati od 1. ožujka, država od Ivana traži da bira, odnosno da se odrekne usluge pomoći u kući kako bi mogao koristiti uslugu osobnog asistenta, čiji će rad ubuduće financirati država.

Konkretno, novi zakon u članku 13, stavak 1, kaže kako "pravo na uslugu osobne asistencije koju pruža osobni asistent ne može ostvariti osoba koja ostvaruje uslugu pomoći u kući temeljem zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugog propisa".

- To je potpuno sumanuto rješenje. Garantiram vam da u ovom trenutku nijedan osobni asistent koji ovaj posao radi putem projekata i programa udruga ne ispunjava zakonske uvjete da bi od 1. ožujka mogao nastaviti raditi taj posao. Zar će svi oni dobiti otkaze? Mojoj osobnoj asistentici ugovor istječe 29. veljače.

Ako se, pak, ranije odreknem usluge pomoći u kući što mogu očekivati od 1. ožujka? – niz je logičnih pitanja u potpuno nelogičnoj situaciji u koju je država dovela ove osobe.

Rješenje nije na vidiku

Prema Ivanovim saznanjima, u Hrvatskoj trenutačno oko 150 osoba s invaliditetom koristi obje usluge (pomoć u kući i osobni asistent putem udruga), a njih do 15 žive kao samci.

- Nema nas veliki broj. Zar država nije mogla napraviti iznimke za nas, barem za nas koji živimo sami, i omogućiti da zadržimo i pravo na pomoć u kući i uslugu osobnog asistenta, čiji će rad ubuduće financirati sama država? – ogorčen je Ivan Milatić, pred kojim je potpuno neizvjesna i nejasna situacija.

Odgovor smo pokušali naći i u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ministra Marina Piletića. Međutim, iz dostavljenih (pisanih) odgovora teško se može razaznati da je bilo kakvo rješenje na pomolu. Naprotiv, situacija bi se mogla dodatno zakomplicirati!

---

image

‘Nema nas veliki broj. Zar država nije mogla napraviti iznimke za nas, barem za nas koji živimo sami, i omogućiti da zadržimo i pravo na pomoć u kući i uslugu osobnog asistenta?‘

Damir Škomrlj/Cropix
---

Naime, pozivajući se na rješenja iz novog Zakona o osobnoj asistenciji, iz Ministarstva tvrde kako nikakvih problema ne bi trebalo biti jer će zahvaljujući novim odredbama - pokušat ćemo to ugrubo prevesti – osobni asistenti koje će ubuduće plaćati država objediniti i raditi sve poslove koje su dosad radile dvije osobe (njegovatelji/ce iz pomoći u kući i osobni asistenti putem udruga).

- Zakonom o osobnoj asistenciji propisano je da usluga osobne asistencije (na teret države op.a.), sukladno individualnim potrebama koje korisnik iskazuje prilikom podnošenja zahtjeva Hrvatskom zavodu za socijalni rad, može obuhvatiti puno veći opseg usluga: obavljanje kućanskih poslova, uključujući i organiziranje prehrane, koje korisnik nije u mogućnosti samostalno obaviti ili koje umjesto korisnika nisu u mogućnosti obaviti članovi kućanstva, hranjenje, održavanje osobne higijene, omogućavanje mobiliteta i kretanja, rukovanje pomagalima, pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima, uključujući i putovanja unutar i izvan Republike Hrvatske, pomoć pri obavljanju administrativnih aktivnosti, pružanje podrške u komunikaciji između osobe s oštećenjem sluha i čujuće okoline u svrhu pristupa informacijama u svim područjima života – i tako dalje, nadugačko i naširoko opisuju iz Ministarstva rada Marina Piletića.

Gluhonijemi i slijepi

Pravo na obje usluge, pak, "iako se radi o sadržajnom preklapanju usluga", kažu u Piletićevu Ministarstvu, ipak će moći zadržati korisnici poput onih koji trebaju pomoć komunikacijskih posrednika i videćih pratitelja, dakle gluhonijeme i slijepe osobe. Ali, ne i one poput Ivana.

Ono što bi dodatno moglo stvoriti zbrku jest to što novi Zakon o osobnoj asistenciji predviđa kako će uslugu osobnog asistenta, a što bi se trebalo primjenjivati od 1. ožujka, ubuduće moći ostvarivati samo za to educirane osobe koje, uz ostalo, "moraju imati završen program obrazovanja odraslih (osposobljavanja) za osobnog asistenta i najmanje razinu obrazovanja 4.1 ili 4.2 Hrvatskog kvalifikacijskog okvira ili, pak, najmanje razinu obrazovanja 1 HKO-a i završen program za stjecanje odgovarajuće kvalifikacije ili skupova ishoda učenja za zanimanje njegovatelj".

- Stoga nije moguće zaposliti osobnog asistenta koji neće biti educiran za rad s osobama s invaliditetom, odnosno koji neće znati osobi s invaliditetom pružati pomoć i podršku u svakodnevnim aktivnostima koje osoba s invaliditetom nije u mogućnosti samostalno obavljati - poručuju iz Ministarstva rada.

Pozivaju se i na to da je u ovom trenutku putem projekata i programa udruga zaposleno 2457 osobnih asistenata, komunikacijskih posrednika i videćih pratitelja koji pružaju usluge za više od četiri tisuće korisnika, a prema novom zakonu te će usluge moći pružati i domovi socijalne skrbi te centri za pomoć u kući i drugi.

- To je tek izvan pameti. Ponavljam, od ovih 2457 osobnih asistenata koji trenutačno rade taj posao niti jedan ne udovoljava propisanim zakonskim uvjetima koji bi se trebali primjenjivati od 1. ožujka.

Ministarstvo je procijenilo kako će trebati oko 15 tisuća osobnih asistenata za pomoć osobama s invaliditetom, a u ovom trenutku, ako obuhvatimo postojeće osobne asistente, pomoćnike u nastavi, gerontodomaćice i ostale, možemo ih imati maksimalno 9000.

---

image

‘Hoće li doći netko s ceste i ženi koja nema nogu znati staviti protezu? Namazati ranu, okrenuti nepokretnu osobu, staviti je u kolica?‘

Damir Škomrlj/Cropix
---

Neprovediva odluka

Pa mi u ovom trenutku nemamo ni Registar osobnih asistenata! Gdje oni do 1. ožujka misle naći potreban broj asistenata i educirati ih da ispunjavaju zakonske uvjete? Neprovedivo – zgrožen je Ivan Milatić.

- Hoće li doći netko s ceste i ženi koja nema nogu znati staviti protezu? Namazati ranu, okrenuti nepokretnu osobu, staviti je u kolica? To ne može svatko. To znaju za to osposobljene njegovateljice, a ne netko kome bi još moglo doći slabo i tko će pobjeći glavom bez obzira.

Svi osobni asistenti koji trenutno rade taj posao putem projekata udruga izabrani su ili osobnim kontaktima i poznanstvima ili bi se javili na natječaj. Otkad koristim uslugu osobnog asistenta sam sam pronalazio te osobe i mogu tvrditi da vrlo mali broj njih može, želi i pristaje raditi ono što od njega traži novi zakon – kaže Ivan Milatić, čovjek kojemu bi se zbog potpuno bizarne situacije u kojoj se našao i izbora pred koji je stavljen kvaliteta života mogla dodatno pogoršati.

---

MILATIĆU NIJE JASNO: ‘Hoću li hibernirati preko vikenda?‘

Iako iz Ministarstva rada tvrde kako na osnovi novog zakona osobe s invaliditetom mogu u znatno većem opsegu i satnici koristiti usluge osobnog asistenta – i to u rasponu od 44 do čak 352 sata mjesečno, ili od 10 do 80 sati tjedno, naspram dosadašnjih 80 sati mjesečno za većinu korisnika – Ivan Milatić i tu ima određene skepse.

- Meni pripada maksimalno 168 sati mjesečno na osobnog asistenta, što bi značilo oko 5,6 sati dnevno, ako računamo sedmodnevni tjedan. U novom zakonu nije jasno propisano uključuje li to i rad vikendom i praznicima.

Na primjer, sadašnjoj osobnoj asistentici u ugovoru stoji da radi od ponedjeljka do petka, s tim da mi njegovateljica iz usluge pomoć u kući dolazi i subotom.

Što će se dogoditi ako ubuduće osobni asistenti ne budu u mogućnosti raditi vikendom i praznikom? Hoće li nepokretne osobe hibernirati do ponedjeljka, a onda se ponovno uključiti? – ironičan je Ivan Milatić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix
Damir Škomrlj/Cropix

Novi zakon nalaže Ivanu da odabere između osobne asistencije i njegovateljice, više ne može imati oboje, premda su mu neophodne. Takvih kao Ivan ima još 150 u Hrvatskoj

Damir Škomrlj/Cropix

Ivan Milatic sa asistenticom Tanjom Simanić bez čije pomoći u svakodnevnom životu ne može obaviti more običnih ‘malih‘ stvari
 

Damir Škomrlj/Cropix

‘Hoće li doći netko s ceste i ženi koja nema nogu znati staviti protezu? Namazati ranu, okrenuti nepokretnu osobu, staviti je u kolica?‘

Damir Škomrlj/Cropix

‘Nema nas veliki broj. Zar država nije mogla napraviti iznimke za nas, barem za nas koji živimo sami, i omogućiti da zadržimo i pravo na pomoć u kući i uslugu osobnog asistenta?‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/tjeraju-me-da-budem-zatocenik-u-vlastitom-domu-ivana-drzava-tjera-da-izabere-izmedu-dvije-opcije-a-nuzne-su-mu-obje-1362261 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=504bde8d7cacd3b260c937e10a297c27fc462bbe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Tjeraju+me+da+budem+zato%C4%8Denik+u+vlastitom+domu%21%E2%80%98%3A+Ivana+dr%C5%BEava+sili+da+izabere+izme%C4%91u+dvije+opcije.+A+nu%C5%BEne+su+mu+obje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftjeraju-me-da-budem-zatocenik-u-vlastitom-domu-ivana-drzava-tjera-da-izabere-izmedu-dvije-opcije-a-nuzne-su-mu-obje-1362261 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftjeraju-me-da-budem-zatocenik-u-vlastitom-domu-ivana-drzava-tjera-da-izabere-izmedu-dvije-opcije-a-nuzne-su-mu-obje-1362261 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stopostotni invalid [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskastopostotni invalid

‘Tjeraju me da budem zatočenik u vlastitom domu!‘: Ivana država sili da izabere između dvije opcije. A nužne su mu obje

Piše Marijana Cvrtila
9. veljače 2024. - 07:58
Novi zakon nalaže Ivanu da odabere između osobne asistencije i njegovateljice, više ne može imati oboje, premda su mu neophodne. Takvih kao Ivan ima još 150 u HrvatskojDamir Škomrlj/Cropix

Ako se odreknem osobne asistencije, ostajem zatočenik u vlastitom domu, bez ikakvog društvenog života. Ako se odreknem usluge pomoći u kući stambeni prostor u kojemu živim, u svega nekoliko dana pretvorit će se u smetlište nedostojno života čovjeka.

Od vas molim odgovor tko će mi u tom slučaju pomoći da održavam higijenu, da se presvučem, da se obujem? Tko će pomoći u čišćenju stana, pranju podova, pripremi jednostavnih obroka, jer to su stvari koje sam ne mogu? Pođite od toga da nitko od nas koji smo rođeni s invaliditetom ili smo ga stekli kroz život to nije izabrao. Vjerujete mi, svi mi biramo biti zdravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:45