stdClass Object ( [id] => 1348012 [title] => U Dubaiju je i naš premijer bio ozbiljno zabrinut za klimu. A malo prije odlaska otvorio je radove na novom plinovodu! [alias] => u-dubaiju-je-i-nas-premijer-bio-ozbiljno-zabrinut-za-klimu-a-malo-prije-odlaska-otvorio-je-radove-na-novom-plinovodu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Glavni problem koji se iskristalizirao na ovoga tjedna završenoj klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju najčešće se ilustrira time što je skupom o štetnosti emisija fosilnih goriva predsjedao naftaš s idejom širenja naftnog i plinskog biznisa. Postojao je, zatim, već i od prijašnjih COP-ova, otpor “stavljanju na papir” izraza “fosilna goriva” u kontekstu potrebe da se postupno ukida njihova upotreba.

Umjesto toga, pokušavalo se naći načina da se dobije i ovce i novce: nastavit ćemo koristiti fosilna goriva (jer su dostupna, imamo tehnologiju i donose grdnu lovu), a štetne emisije ćemo nekako “hvatati” i negdje pohranjivati, u zemlju, napuštene rudnike ili gdje već (za što nemamo razvijenu tehnologiju, ono što postoji skupo je, a rezultati bi mogli biti vrlo, vrlo upitne efilkasnosti).

Događanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji koja leži na nafti, prošlih su dana svima na globusu bila pred očima, i svi su mogli pratiti tko tu zastupa kakve interese, tko za što lobira, tko što želi i tko je što na koncu dobio. No i daleko od svjetala svjetske pozornice, kakva je protekla dva tjedna bio Dubai, također se može pratiti koliko teško i sporo zaživljava spajanje riječi i djela. Primjer toga nesklada, toga “govorimo jedno, radimo drugo”, imamo i u vlastitu dvorištu.

’Sumorna stvarnost’

Premijer Andrej Plenković, na primjer, zajedno se sa svjetskom političkom elitom našao početkom prosinca u Dubaiju, pa pod svjetlima kamera najvećih svjetskih medija održao govor u kojemu je, upućen u problematiku, rekao kako cilj da se porast zagrijavanja planeta ograniči na 1,5 Celzijevih stupnjeva više nije dohvatljiv, ali svijet sad mora odlučno djelovati da ono ostane ispod dva stupnja, posebno bogatije države, zaslužne za najviše emisija stakleničkih plinova.

Upozorio je naš premijer na “sumornu stvarnost” u kojoj se “globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava”, te da “emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti umjesto da padaju”. Do sada dostignute globalne temperature jasno su “upozorenje da se mora učiniti više”, no “svijet čini suprotno”. “Znanstvenici su jednoglasni oko posljedica klimatskih promjena”, pa ih je i nabrojio: “Migracije na skali bez presedana, politička i ekonomska nestabilnost i ugrožena bioraznolikost, hrana, sigurnost i svjetski mir.”

“Moramo učiniti sve da izbjegnemo takav katastrofalan scenarij”, poentirao je premijer Plenković.

No samo desetak dana ranije premijer je bio na puno manje glamuroznom mjestu: Bosiljevu. Tamo je otvorio radove na izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo, dugog 58 kilometara, “teškog” 155 milijuna eura. Poručio je da je taj plinovod “iskorak u energetsku sigurnost i jačanje kritične infrastrukture u zemlji”.

---

image

Andrej Plenković u Dubaiju je upozorio na ‘sumornu stvarnost‘ u kojoj se ‘globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava‘

Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp
---

Povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo dodatno će diverzificirati putove i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske i stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije, dok će ovo područje postati strateško regionalno čvorište države kada je riječ o plinskom transportnom sustavu, pisali su mediji.

Plenković je tom prilikom govorio o povećanju kapaciteta protočnosti plina i da će prva dionica velikog ulaganja Zlobin – Bosiljevo predstavljati samo prvu fazu onoga što tek slijedi prema Sisku i Sloveniji; postat ćemo još zanimljiviji kao regionalno energetsko čvorište našim susjedima – Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.

Tako je to (i) doma. Što se može. Treba nam taj plinovod. Ali pred svijetom nije spomenuto širenje i diverzificiranje putova i opskrbe plinom; tamo je, prigodno, jasno izrečeno upozorenje da se kontra klimatskih promjena “mora učiniti više”, “moramo učiniti sve da izbjegnemo katastrofalan scenarij”, no, u sumornoj stvarnosti, “svijet čini suprotno”.

Što je, na koncu – i kako – dogovoreno na COP-u 28 u Dubaiju? Postignut je dogovor koji jedni smatraju povijesnim, onim koji je konačno oglasio početak kraja doba fosilnih goriva, dok ga drugi smatraju neuspješnim jer ni na što ne obvezuje, niti postavlja čvrste rokove, ima nedefinirane i dubiozne definicije koje se mogu tumačiti na različite načine. Razvodnjenost teksta dogovora ilustrira formulacija o pomoći zemljama koje su najgore pogođene klimatskom krizom: u nacrtu teksta bilo je navedeno da se “od razvijenih zemalja traži” da zemljama u razvoju osiguraju financiranje, no konačna verzija to je pretvorila u hitnu potrebu za “kontinuiranom i pojačanom međunarodnom potporom” zemljama u razvoju.

Tekst dogovora uključuje potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija stakleničkih plinova u skladu s ciljem od 1,5 °C, a što se tiče fosilnih goriva, poziva zemlje na prijelaz s fosilnih goriva u energetskim sustavima na pravedan, uredan i ravnopravan način, ubrzavajući djelovanje u ovom kritičnom desetljeću, kako bi se postigla neto nula do 2050., u skladu sa znanošću.

---

image

U Bosiljevu je premijer govorio o povećanju kapaciteta protočnosti plina

Damir Krajač/Cropix
---

Strahovi fosilne industrije

Evo kako je zadovoljstvo i nezadovoljstvo postignutim sažeo Greenpeace, odnosno Kaisa Kosonen, voditeljica kampanje za klimu i energiju Greenpeace Internationala: “Ono od čega je fosilna industrija strahovala dogodilo se, kraj ere fosilnih goriva i poziv na masovno širenje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ovom desetljeću. Međutim, u ovom sporazumu leže brojni nedostaci i on ne predviđa dovoljno sredstava da se ciljevi postignu na pravedan i brz način. Tako u tekstu sporazuma nećete pronaći izraz ‘postupno ukidanje’, a to je ono što znanost zahtijeva i što bi omogućilo pravedan i održiv prijelaz s fosilnih goriva u skladu s 1,5 °C.”

U tekstu sporazuma stoji da države moraju “uložiti napore” da fosilna goriva zamijene čistom energijom kako bi se postigla neto nulta emisija do 2050. godine. Sporazum poziva i da se do 2030. godine utrostruče kapaciteti obnovljive energije i udvostruče stope rasta energetske učinkovitosti. Sporazum predviđa i “znatno smanjenje” emisija ostalih stakleničkih plinova do 2030., posebno metana, te smanjenje emisija iz cestovnog prometa.

Nema nikakvih čvrstih obaveza i ograničenja, a zagovornici postupnog odbacivanja fosilnih goriva ipak ne mogu reći da “fosilna goriva” nisu konačno unesena u dogovor. Ali na tom unošenju moglo bi – barem zasad – sve i završiti.

Premijeru Plenkoviću, na koncu, treba priznati da je na Bosiljevu rekao i da se plinovodi prilagođavaju za budući protok vodika. “Dakle, ovo je pravodobna investicija, inteligentno korištenje financijskih sredstava Europske unije za najveće energetske krize s pogledom na energetsku tranziciju i nove energente”, rekao je.

Jest, točno, jednom će i vodik doći na red. Do tada će se, međutim, proizvesti i otvorenim cijevima proteći oho-ho plina.

Da, moramo učiniti više, rekao je premijer u Dubaiju.

I hoćemo. Jednom. Valjda.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Postojao je prejak otpor da se svijet svesrdno, brzo i s preciznim rokovima i zadacima ‘baci’ na problem klimatskih promjena, što je vidljivo i u postignutom dogovoru. Uostalom, i naš je premijer ozbiljna upozorenja o potrebi da se ‘učini više’ u Dubaiju izrekao nakon što je koji dan ranije doma otvorio radove na novom plinovodu i govorio o Hrvatskoj koja će postati regonalno energetsko čvorište [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Završio COP28 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Postojao je prejak otpor da se svijet svesrdno, brzo i s preciznim rokovima i zadacima ‘baci’ na problem klimatskih promjena, što je vidljivo i u postignutom dogovoru. Uostalom, i naš je premijer ozbiljna upozorenja o potrebi da se ‘učini više’ u Dubaiju izrekao nakon što je koji dan ranije doma otvorio radove na novom plinovodu i govorio o Hrvatskoj koja će postati regonalno energetsko čvorište Završio COP28 2 0 6781 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-13 20:09:30 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-16 15:22:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-16 15:21:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Postojao je prejak otpor da se svijet svesrdno, brzo i s preciznim rokovima i zadacima ‘baci’ na problem klimatskih promjena, što je vidljivo i u postignutom dogovoru. Uostalom, i naš je premijer ozbiljna upozorenja o potrebi da se ‘učini više’ u Dub [metadata] => robots= author= title=U Dubaiju je i naš premijer bio ozbiljno zabrinut za klimu. A malo prije odlaska otvorio je radove na novom plinovodu page_title=U Dubaiju je i naš premijer bio ozbiljno zabrinut za klimu. A malo prije odlaska otvorio je radove na novom plinovodu [metakey] => Cop 28, klimatski samit, andrej plenković, Klimatske promjene, dubai [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26207027.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26214767.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26103552.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Giuseppe Cacace\/Afp","Dominika Zarzycka\/Nurphoto Via Afp","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Andrej Plenkovi\u0107 u Dubaiju je upozorio na \u2018sumornu stvarnost\u2018 u kojoj se \u2018globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava\u2018<\/p>","

U Bosiljevu je premijer govorio o pove\u0107anju kapaciteta proto\u010dnosti plina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26207027_1920.jpg":"1920x1080","k_26207027_1280.jpg":"1280x1280","k_26207027_1024.jpg":"1024x1024","k_26207027_640.jpg":"640x640","k_26207027_480.jpg":"480x480","k_26207027_340.jpg":"340x340","k_26207027_220.jpg":"220x220","o_26207027_1280.jpg":"1280x853","o_26207027_1024.jpg":"1024x682","o_26207027_640.jpg":"640x426","o_26207027_480.jpg":"480x320","o_26207027_340.jpg":"340x226","o_26207027_220.jpg":"220x146","h_26207027_1280.jpg":"1280x854","h_26207027_1024.jpg":"1024x683","h_26207027_640.jpg":"640x427","h_26207027_480.jpg":"480x320","h_26207027_340.jpg":"340x227","h_26207027_220.jpg":"220x147","pp_26207027_1280.jpg":"1280x1628","pp_26207027_1024.jpg":"1024x1303","pp_26207027_640.jpg":"640x814","pp_26207027_480.jpg":"480x611","pp_26207027_340.jpg":"340x432","pp_26207027_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x913","hd_26214767_1920.jpg":"1920x1080","k_26214767_1280.jpg":"1280x1280","k_26214767_1024.jpg":"1024x1024","k_26214767_640.jpg":"640x640","k_26214767_480.jpg":"480x480","k_26214767_340.jpg":"340x340","k_26214767_220.jpg":"220x220","o_26214767_1280.jpg":"1280x608","o_26214767_1024.jpg":"1024x486","o_26214767_640.jpg":"640x304","o_26214767_480.jpg":"480x228","o_26214767_340.jpg":"340x161","o_26214767_220.jpg":"220x104","h_26214767_1280.jpg":"1280x854","h_26214767_1024.jpg":"1024x683","h_26214767_640.jpg":"640x427","h_26214767_480.jpg":"480x320","h_26214767_340.jpg":"340x227","h_26214767_220.jpg":"220x147","pp_26214767_1280.jpg":"1280x1628","pp_26214767_1024.jpg":"1024x1303","pp_26214767_640.jpg":"640x814","pp_26214767_480.jpg":"480x611","pp_26214767_340.jpg":"340x432","pp_26214767_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103552_1920.jpg":"1920x1080","k_26103552_1280.jpg":"1280x1280","k_26103552_1024.jpg":"1024x1024","k_26103552_640.jpg":"640x640","k_26103552_480.jpg":"480x480","k_26103552_340.jpg":"340x340","k_26103552_220.jpg":"220x220","o_26103552_1280.jpg":"1280x853","o_26103552_1024.jpg":"1024x682","o_26103552_640.jpg":"640x426","o_26103552_480.jpg":"480x320","o_26103552_340.jpg":"340x226","o_26103552_220.jpg":"220x146","h_26103552_1280.jpg":"1280x854","h_26103552_1024.jpg":"1024x683","h_26103552_640.jpg":"640x427","h_26103552_480.jpg":"480x320","h_26103552_340.jpg":"340x227","h_26103552_220.jpg":"220x147","pp_26103552_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103552_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103552_640.jpg":"640x814","pp_26103552_480.jpg":"480x611","pp_26103552_340.jpg":"340x432","pp_26103552_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7495062 Threads: 1 Questions: 1604949054 Slow queries: 4764123 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110635440 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-dubaiju-je-i-nas-premijer-bio-ozbiljno-zabrinut-za-klimu-a-malo-prije-odlaska-otvorio-je-radove-na-novom-plinovodu-1348012 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-dubaiju-je-i-nas-premijer-bio-ozbiljno-zabrinut-za-klimu-a-malo-prije-odlaska-otvorio-je-radove-na-novom-plinovodu-1348012?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 740688 [name] => Cop 28 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-15 18:59:36 [main_article_id] => 0 [alias] => cop-28 [link] => /tag/cop-28 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 740689 [name] => klimatski samit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-15 18:59:36 [main_article_id] => 0 [alias] => klimatski-samit [link] => /tag/klimatski-samit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 418529 [name] => klimatske promjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klimatske-promjene [link] => /tag/klimatske-promjene ) [4] => stdClass Object ( [id] => 306003 [name] => dubai [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubai [link] => /tag/dubai ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Postojao je prejak otpor da se svijet svesrdno, brzo i s preciznim rokovima i zadacima ‘baci’ na problem klimatskih promjena, što je vidljivo i u postignutom dogovoru. Uostalom, i naš je premijer ozbiljna upozorenja o potrebi da se ‘učini više’ u Dubaiju izrekao nakon što je koji dan ranije doma otvorio radove na novom plinovodu i govorio o Hrvatskoj koja će postati regonalno energetsko čvorište [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Završio COP28 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Dubaiju je i naš premijer bio ozbiljno zabrinut za klimu. A malo prije odlaska otvorio je radove na novom plinovodu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26207027.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Giuseppe Cacace/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26207027.jpg [title] => Giuseppe Cacace/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26214767.jpg [title] =>

Andrej Plenković u Dubaiju je upozorio na ‘sumornu stvarnost‘ u kojoj se ‘globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava‘

Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26103552.jpg [title] =>

U Bosiljevu je premijer govorio o povećanju kapaciteta protočnosti plina

Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Glavni problem koji se iskristalizirao na ovoga tjedna završenoj klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju najčešće se ilustrira time što je skupom o štetnosti emisija fosilnih goriva predsjedao naftaš s idejom širenja naftnog i plinskog biznisa. Postojao je, zatim, već i od prijašnjih COP-ova, otpor “stavljanju na papir” izraza “fosilna goriva” u kontekstu potrebe da se postupno ukida njihova upotreba.

Umjesto toga, pokušavalo se naći načina da se dobije i ovce i novce: nastavit ćemo koristiti fosilna goriva (jer su dostupna, imamo tehnologiju i donose grdnu lovu), a štetne emisije ćemo nekako “hvatati” i negdje pohranjivati, u zemlju, napuštene rudnike ili gdje već (za što nemamo razvijenu tehnologiju, ono što postoji skupo je, a rezultati bi mogli biti vrlo, vrlo upitne efilkasnosti).

Događanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji koja leži na nafti, prošlih su dana svima na globusu bila pred očima, i svi su mogli pratiti tko tu zastupa kakve interese, tko za što lobira, tko što želi i tko je što na koncu dobio. No i daleko od svjetala svjetske pozornice, kakva je protekla dva tjedna bio Dubai, također se može pratiti koliko teško i sporo zaživljava spajanje riječi i djela. Primjer toga nesklada, toga “govorimo jedno, radimo drugo”, imamo i u vlastitu dvorištu.

’Sumorna stvarnost’

Premijer Andrej Plenković, na primjer, zajedno se sa svjetskom političkom elitom našao početkom prosinca u Dubaiju, pa pod svjetlima kamera najvećih svjetskih medija održao govor u kojemu je, upućen u problematiku, rekao kako cilj da se porast zagrijavanja planeta ograniči na 1,5 Celzijevih stupnjeva više nije dohvatljiv, ali svijet sad mora odlučno djelovati da ono ostane ispod dva stupnja, posebno bogatije države, zaslužne za najviše emisija stakleničkih plinova.

Upozorio je naš premijer na “sumornu stvarnost” u kojoj se “globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava”, te da “emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti umjesto da padaju”. Do sada dostignute globalne temperature jasno su “upozorenje da se mora učiniti više”, no “svijet čini suprotno”. “Znanstvenici su jednoglasni oko posljedica klimatskih promjena”, pa ih je i nabrojio: “Migracije na skali bez presedana, politička i ekonomska nestabilnost i ugrožena bioraznolikost, hrana, sigurnost i svjetski mir.”

“Moramo učiniti sve da izbjegnemo takav katastrofalan scenarij”, poentirao je premijer Plenković.

No samo desetak dana ranije premijer je bio na puno manje glamuroznom mjestu: Bosiljevu. Tamo je otvorio radove na izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo, dugog 58 kilometara, “teškog” 155 milijuna eura. Poručio je da je taj plinovod “iskorak u energetsku sigurnost i jačanje kritične infrastrukture u zemlji”.

---

image

Andrej Plenković u Dubaiju je upozorio na ‘sumornu stvarnost‘ u kojoj se ‘globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava‘

Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp
---

Povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo dodatno će diverzificirati putove i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske i stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije, dok će ovo područje postati strateško regionalno čvorište države kada je riječ o plinskom transportnom sustavu, pisali su mediji.

Plenković je tom prilikom govorio o povećanju kapaciteta protočnosti plina i da će prva dionica velikog ulaganja Zlobin – Bosiljevo predstavljati samo prvu fazu onoga što tek slijedi prema Sisku i Sloveniji; postat ćemo još zanimljiviji kao regionalno energetsko čvorište našim susjedima – Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.

Tako je to (i) doma. Što se može. Treba nam taj plinovod. Ali pred svijetom nije spomenuto širenje i diverzificiranje putova i opskrbe plinom; tamo je, prigodno, jasno izrečeno upozorenje da se kontra klimatskih promjena “mora učiniti više”, “moramo učiniti sve da izbjegnemo katastrofalan scenarij”, no, u sumornoj stvarnosti, “svijet čini suprotno”.

Što je, na koncu – i kako – dogovoreno na COP-u 28 u Dubaiju? Postignut je dogovor koji jedni smatraju povijesnim, onim koji je konačno oglasio početak kraja doba fosilnih goriva, dok ga drugi smatraju neuspješnim jer ni na što ne obvezuje, niti postavlja čvrste rokove, ima nedefinirane i dubiozne definicije koje se mogu tumačiti na različite načine. Razvodnjenost teksta dogovora ilustrira formulacija o pomoći zemljama koje su najgore pogođene klimatskom krizom: u nacrtu teksta bilo je navedeno da se “od razvijenih zemalja traži” da zemljama u razvoju osiguraju financiranje, no konačna verzija to je pretvorila u hitnu potrebu za “kontinuiranom i pojačanom međunarodnom potporom” zemljama u razvoju.

Tekst dogovora uključuje potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija stakleničkih plinova u skladu s ciljem od 1,5 °C, a što se tiče fosilnih goriva, poziva zemlje na prijelaz s fosilnih goriva u energetskim sustavima na pravedan, uredan i ravnopravan način, ubrzavajući djelovanje u ovom kritičnom desetljeću, kako bi se postigla neto nula do 2050., u skladu sa znanošću.

---

image

U Bosiljevu je premijer govorio o povećanju kapaciteta protočnosti plina

Damir Krajač/Cropix
---

Strahovi fosilne industrije

Evo kako je zadovoljstvo i nezadovoljstvo postignutim sažeo Greenpeace, odnosno Kaisa Kosonen, voditeljica kampanje za klimu i energiju Greenpeace Internationala: “Ono od čega je fosilna industrija strahovala dogodilo se, kraj ere fosilnih goriva i poziv na masovno širenje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ovom desetljeću. Međutim, u ovom sporazumu leže brojni nedostaci i on ne predviđa dovoljno sredstava da se ciljevi postignu na pravedan i brz način. Tako u tekstu sporazuma nećete pronaći izraz ‘postupno ukidanje’, a to je ono što znanost zahtijeva i što bi omogućilo pravedan i održiv prijelaz s fosilnih goriva u skladu s 1,5 °C.”

U tekstu sporazuma stoji da države moraju “uložiti napore” da fosilna goriva zamijene čistom energijom kako bi se postigla neto nulta emisija do 2050. godine. Sporazum poziva i da se do 2030. godine utrostruče kapaciteti obnovljive energije i udvostruče stope rasta energetske učinkovitosti. Sporazum predviđa i “znatno smanjenje” emisija ostalih stakleničkih plinova do 2030., posebno metana, te smanjenje emisija iz cestovnog prometa.

Nema nikakvih čvrstih obaveza i ograničenja, a zagovornici postupnog odbacivanja fosilnih goriva ipak ne mogu reći da “fosilna goriva” nisu konačno unesena u dogovor. Ali na tom unošenju moglo bi – barem zasad – sve i završiti.

Premijeru Plenkoviću, na koncu, treba priznati da je na Bosiljevu rekao i da se plinovodi prilagođavaju za budući protok vodika. “Dakle, ovo je pravodobna investicija, inteligentno korištenje financijskih sredstava Europske unije za najveće energetske krize s pogledom na energetsku tranziciju i nove energente”, rekao je.

Jest, točno, jednom će i vodik doći na red. Do tada će se, međutim, proizvesti i otvorenim cijevima proteći oho-ho plina.

Da, moramo učiniti više, rekao je premijer u Dubaiju.

I hoćemo. Jednom. Valjda.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Giuseppe Cacace/Afp Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp Damir Krajač/Cropix
Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp

Andrej Plenković u Dubaiju je upozorio na ‘sumornu stvarnost‘ u kojoj se ‘globalno zatopljenje ubrzava umjesto da usporava‘

Damir Krajač/Cropix

U Bosiljevu je premijer govorio o povećanju kapaciteta protočnosti plina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-dubaiju-je-i-nas-premijer-bio-ozbiljno-zabrinut-za-klimu-a-malo-prije-odlaska-otvorio-je-radove-na-novom-plinovodu-1348012 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c4f17ae0ee2dc4238b8a1d1cd8e278967f8f16c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Dubaiju+je+i+na%C5%A1+premijer+bio+ozbiljno+zabrinut+za+klimu.+A+malo+prije+odlaska+otvorio+je+radove+na+novom+plinovodu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-dubaiju-je-i-nas-premijer-bio-ozbiljno-zabrinut-za-klimu-a-malo-prije-odlaska-otvorio-je-radove-na-novom-plinovodu-1348012 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-dubaiju-je-i-nas-premijer-bio-ozbiljno-zabrinut-za-klimu-a-malo-prije-odlaska-otvorio-je-radove-na-novom-plinovodu-1348012 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Postojao je prejak otpor da se svijet svesrdno, brzo i s preciznim rokovima i zadacima ‘baci’ na problem klimatskih promjena, što je vidljivo i u postignutom dogovoru. Uostalom, i naš je premijer ozbiljna upozorenja o potrebi da se ‘učini više’ u Dubaiju izrekao nakon što je koji dan ranije doma otvorio radove na novom plinovodu i govorio o Hrvatskoj koja će postati regonalno energetsko čvorište [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Završio COP28 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZavršio COP28

U Dubaiju je i naš premijer bio ozbiljno zabrinut za klimu. A malo prije odlaska otvorio je radove na novom plinovodu!

Piše Lidija Gnjidić Krnić
16. prosinca 2023. - 16:21

Glavni problem koji se iskristalizirao na ovoga tjedna završenoj klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju najčešće se ilustrira time što je skupom o štetnosti emisija fosilnih goriva predsjedao naftaš s idejom širenja naftnog i plinskog biznisa. Postojao je, zatim, već i od prijašnjih COP-ova, otpor “stavljanju na papir” izraza “fosilna goriva” u kontekstu potrebe da se postupno ukida njihova upotreba.

Umjesto toga, pokušavalo se naći načina da se dobije i ovce i novce: nastavit ćemo koristiti fosilna goriva (jer su dostupna, imamo tehnologiju i donose grdnu lovu), a štetne emisije ćemo nekako “hvatati” i negdje pohranjivati, u zemlju, napuštene rudnike ili gdje već (za što nemamo razvijenu tehnologiju, ono što postoji skupo je, a rezultati bi mogli biti vrlo, vrlo upitne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:48