StoryEditorOCM
Hrvatskasvaka treća tvrtka

U hrvatskoj drvnoj industriji se počeli masovno dijeliti otkazi, a glavni krivac je Njemačka. ‘Situacija je neizvjesna‘

Piše vijesti sd
9. prosinca 2023. - 22:55

Kada Njemačka doživi teškoće, cijela Europa osjeća posljedice, a Hrvatska već pokazuje prve simptome. Trećina domaćih tvrtki koje se bave obradom drva suočava se s otpuštanjima zbog smanjenja narudžbi iz Njemačke.

Filip Galeković, vlasnik jedne od takvih tvrtki, ističe da je drvo ključno u njegovom poslu, ali i da je prvi sektor koji trpi uočljive posljedice nadolazeće recesije. Narudžbe su u opadanju od početka godine, posebno iz Njemačke, koja je tradicionalno važno tržište za hrvatske proizvode od drva.

"Početak godine bio je ozbiljan, počevši od Njemačke, proširilo se na ostatak Europe, a sada se već osjeća, mogli bismo reći, diljem svijeta", komentira Galeković za Dnevnik.

Njemačka, gdje su hrvatski proizvodi od drva popularni u građevinskom sektoru, posebno je pogođena jer je gradnja znatno usporena.

"Kada pogledate njemačku povijest u posljednjih pedeset godina, ovo je možda najozbiljnija kriza u njihovom građevinskom sektoru", dodaje Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

image

Na fotografiji: Hrvoje Stojic.

Darko Tomas/Cropix

Ulazak u Europsku uniju donio je rast izvoza, uključujući proizvode od drva, kao ključni čimbenik gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Međutim, taj trend se sada mijenja.

"U strukturi BDP-a, udio izvoza opao je za 20,4 posto. To je zaista upozoravajući znak", upozorava Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Da bi sačuvali poslovanje usprkos smanjenju prihoda, tvrtke u sektoru obrade drva već su pokrenule otpuštanja. Svaka treća tvrtka već je smanjila broj zaposlenih, a neke čak do 20 posto.

"Zapošljavamo 120 ljudi na Baniji i sada je sudbina tvrtke izuzetno neizvjesna, posebno s obzirom da smo jedini poslodavac u krugu od 50-60 kilometara. Situacija je vrlo neizvjesna", izjavljuje Galeković.

U drvnoj industriji Hrvatske radi oko 18 tisuća radnika, ali ako ne dođe do brze promjene na tržištu, taj će broj značajno pasti već na proljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 10:16