StoryEditorOCM
Hrvatskakockar uvijek gubi

U Hrvatskoj je sve više ovisnika o kocki, stručnjak upozorava: ‘Polovica pacijenata je ovdje zbog online casina‘

Piše Ahmet Kalajdžić
2. travnja 2024. - 09:57

Ovisnost o kockanju od davnina je dio civilizacije, a u posljednje vrijeme pogoduju mu društvene mreže i poplava internetskih kladionica koje obećavaju instant bogatstvo. Jedan je hazarder ‘klasičar’ iz Dubrovnika na kocki izgubio čak 280 tisuća eura. Kod ljudi koji kockaju ključno je imati kontrolu nad s vremenom i novcem koji je cijena te zabave, no to je najteže..

No, gubitak je najizgledniji ishod. Ali, odgovorni igrači ne igraju da povrate izgubljeno niti da se uz kockanje lakše nose sa životnim problemima. Kad se ovisnost razvije, uz stalni poriv za igrom ovisnici ne mogu tek povremeno igrati, a slično kao kod liječenja ostalih ovisnosti i za kockanje vrijedi “zlatno pravilo” potpune apstinencije i prekida kockanja. To je preduvjet izlječenja. Obitelji kockara moraju znati da je dug samo posljedica i sanacija duga ne rješava problem.

Taj oblik ovisnosti sve je rašireniji. Simptomi ovisnika su nervoza, razdražljivost, neispavanost, dekoncentracija, promjene raspoloženja, spavanja, prehrane i seksualnih aktivnosti. Neki imaju napade panike i tjeskobe pa i suicidalne misli. Sve češće TV reklame online casina povod su da o toj ovisnosti nešto više doznamo od renomiranog psihijatra, voditelja jedine hrvatske Dnevne bolnice za liječenje bolesti ovisnosti doc. dr. sc. Davora Bodora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 23:56