stdClass Object ( [id] => 486143 [title] => U ovoj državnoj agenciji zaposlenici doslovce žive bolje nego ministri: troše, arče i banče kao da je smak svijeta, a ono što su pronašli revizori iznenadilo je sve [alias] => u-ovoj-drzavnoj-agenciji-zaposlenici-doslovce-zive-bolje-nego-ministri-trose-arce-i-bance-kao-da-je-smak-svijeta-a-ono-sto-su-pronasli-revizori-iznenadilo-je-sve [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nemojmo zaboraviti, ima u Hrvatskoj života i izvan Sabora. Evo, recimo, u HANDI, Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, tamo se živi sve u šesnaest. Pokazalo je to i izvješće Državne revizije koje posjedujemo i koje ćemo vam u nastavku teksta bez prevelikog pametovanja podastrijeti.

Revizija je provedena od 10. listopada 2016. do 21. travnja 2017., potpisala ju je Vesna Kasum, pomoćnica glavnog državnog revizora, a odnosi se na 2015. godinu. Mišljenje revizije po HANDU je, ako ćemo upotrijebiti samo jednu riječ, porazno. A doslovni citat glasi: "Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima".

Toliko je bombona u ovom dokumentu da naprosto ne znamo odakle krenuti. Ipak, struka nam nalaže da prvo objavimo vijest, a u njoj stoji kako je zbog brojnih nepravilnosti u radu protiv vodstva HANDE, odnosno njenog ravnatelja Srđana Vlaovića koji je tu funkciju napustio prije nešto više od mjesec dana, podnesena kaznena prijava. A podnio ju je Zdeslav Matić, 7. travnja imenovani vršitelj dužnosti ravnatelja te agencije zadužene za formiranje, održavanje i prodavanje obvezne zalihe nafte i
naftnih derivata.

Rastrošnost i nebriga

Prva točka tipični je primjer rastrošnosti i nebrige kad je u pitanju raspolaganje društvenim financijama. Lako je, kaža stara hrvatska, tuđim novcem plaćati svoje troškove. Uglavnom, HANDA je pri stalnom arbitražnom sudu Hrvatske gospodarske komore pokrenula dva postupka protiv JANAF-a, tužbeni su to bili zahtjevi radi neizgrađenih a dogovorenih skladišta u Omišlju i na zagrebačkom Žitnjaku u ukupnom iznosu od 5.160.000 eura. JANAF je odgovorio milijunskim protutužbama, a na koncu je presuđeno da nitko nije kriv, tužbe su odbijene, a obje strane morale su platiti troškove postupka.



HANDU je to stajalo 1.837.362 kune (od toga je za odvjetničke usluge otišlo 1.592.000 kuna), pri čemu je revizore šokirala spoznaja da čelnici HANDE uopće nisu iskoristili mogućnost mirnog rješavanja spora pred Povjerenstvom za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova. Tim više, jer i HANDA i JANAF imaju istoga vlasnika - ludu državu - i jer je HANDA, da stvar bude još luđa, ujedno i dioničar JANAFA-a.

Druga točka novi je biser. Potpuno objašnjenje zahtijevalo bi malo više prostora, pa ćemo se za ovu prigodu poslužiti revizorskim sažetkom. Dakle: HANDA je od studenoga 2014. do sredine ožujka 2015. istovremeno plaćala naknadu za korištenje spremnika i u Zadru i na Žitnjaku.

A plan je bio da Zadar posluži samo dok se na Žitnjaku ne dovrši izgradnja novog spremnika. No, eto, i najbolji planovi se izjalove, pa je HANDA (čitaj: luda država jer je HANDA od 1. siječnja 2013. uvrštena u korisnike državnoga proračuna) nastavila plaćati i vamo i tamo. Za Zadar je tako u tom razdoblju plaćeno 3.848.481 kunu, a kada se tome pridodaju Žitnjak i PDV dobije se ukupnih 6.328.000 kuna.

Trećoj točki ne treba posebno pojašnjenje - kao da se u ovoj ludoj državi nismo nagledali trošenja državnoga, našega, novca bez natječaja i postupaka javne nabave - ali je zato četvrta točka prava poslastica. Vašem reporteru, ako dopustite toliku intimnost, najdraža.

Privatni Ovalni ured

Ovako, HANDA ima sedam zaposlenika. I samo jedno vozilo, malo bolji volvo. HANDA, međutim, već godinama plaća od tri do pet parkirnih mjesta. Revizija navodi kako je od prosinca 2012. do studenoga 2014. za tri parkirna mjesta plaćeno 163.200 kuna, dok je istovremeno sklopljen ugovor i s Gradom Zagrebom za još dva parkirna mjesta za što je izdvojeno dodatnih 211.200 kuna. Ukratko, gospodi iz HANDE hrvatski su građani godinama osiguravali besplatan i siguran parking. Odmah pored radnoga mjesta. Ludo, a? No, ima toga još.

Dužni smo vam reći kako sedmorka iz HANDE nije uživala samo povlastice ispred zgrade, nego i u njoj. Revizori su se, naime, umalo pogubili kad su kročili u prostorije koje HANDA koristi. Na raspolaganju im je 468 kvadrata po prvotno ugovorenoj cijeni od 17 eura za četvorni metar. Po glavi je to 61 kvadrat. Kao da svatko ima svoj privatni Ovalni ured.

A zakon kaže da radna površina po zaposleniku u državnoj službi maksimalno smije iznositi 15 kvadrata. I to po cijeni ne većoj od 11 eura po kvadratu! No, tko u ludoj državi šljivi zakone... I još su vrijedni handovci u opremu prostora, koji nas godišnje košta oko 600.000 kuna, uložili 326.00 kuna što su propustili staviti u ugovor o zajmu.
Ludo, rekosmo.

Digli cijenu na 5 eura po kubiku

Energetskim direktivama propisano je da su članice Europske unije obvezne formirati i držati zalihe nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza ili 61 dan prosječne dnevne domaće potrošnje. Revizija je, međutim, utvrdila da je HANDA ničim izazvana formirala zalihe nafte veće od dogovorenih. A to košta. Recimo, dva eura po kubnome metru, to je neka europska cijena po kojoj je i HANDA skladištila gorivo.

No, početkom 2013. godine zaključeni su s JANAF-om novi ugovori o skladištenju po cijeni od pet eura po kubiku. Zašto? Ni reviziji nije jasno. U lipnju 2014. iz HANDE su od JANAF-a tražili revidiranje ugovora i smanjenje cijene skladištenja na 2,5 eura po kubiku, ali ovi, naravno, nisu pristali. Nisu ludi, ako je već država luda. Inače, HANDA je za najam spremnika samo JANAF-u u 2015. godini isplatila 142.650.931. kunu.

Kaznena prijave u četiri točke

1. isplata 1.837.362 kuna za sudske troškove u sporu do kojega, smatra revizija, uopće nije trebalo doći

2. isplata 6.328.000 kuna za skladištenje iste nafte u dva različita skladišta

3. isplata ukupno 925.000 kuna za usluge čišćenja spremnika te osiguranja vozila i goriva bez provedenog postupka javne nabave

4. isplata 374.400 kuna za pet parkirnih mjesta iako Agencija ima samo jedan automobil.

Još bisera iz nalaza

Za kraj smo ostavili još nekoliko citata iz nalaza Državne revizije:

- Utvrđene su nepravilnosti i propusti koji se odnose na planiranje, računovodstveno poslovanje, rashode i javnu nabavu

- Više pozornosti treba pridavati planiranju kako bi planovi bili realni i u funkciji donošenja poslovnih odluka

- Rashodi u pojedinim slučajevima nisu evidentirani na propisanim računima

- Nisu obrazloženi razlozi odstupanja prihoda od prodaje nefinancijske imovine u 2015. godini koji su za 80 posto manji u odnosu na 2014. godinu

- Usluge vaganja vagona kod prijevoza naftnih derivata (268.000 kuna) evidentirane su kao rashodi za intelektualne usluge.

Demanti JANAF d.o.o.-a: Ugledna smo tvrtka s odličnim rezultatima

Poštovani,

u Slobodnoj Dalmaciji, od 15. svibnja 2017., na naslovnoj stranici objavljena je najava "Troše, arče i banče, žive kao u Ovalnom uredu", a na stranici 5 objavljen je članak pod naslovom "Troše, arče i banče", autora novinara Vinka Vukovića. Isti članak objavljen je 15. svibnja 2017. u 22.03 sati i na internetskoj stranici www.slobodnadalmacija.hr,  s najavom na naslovnici te stranice.

U spomenutom članku autor se osvće na Izvješće o obavljenoj reviziji Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (nastavno: HANDA), u kojem je Državni ured za reviziju dao nepovoljno mišljenje.

Smatramo kako su članak i njegova oprema sugestivni te čitatelje dovode u zabludu, što nanosi štetu javnom ugledu i interesima Društva JANAF d.d. te vas pozivamo da sukladno odredbama članka 40. Zakona o medijima (Narodne novine brojevi 59/04., 84/11. i 81/13.) objavite ovaj ispravak objavljene informacije u cijelosti.

Naime, u sklopu članka autor u negativnom kontekstu ističe poslovne odnose između JANAF-a d.d. i HANDA-e i na taj način negativno interpretira Društvo JANAF i njegovo poslovanje, premda se članak uopće ne bavi Društvom JANAF d.d. i njegovim poslovanjem.

Ponajprije, sama oprema teksta na naslovnici i na stranici 5 tiskanog izdanja Slobodne Dalmacije - naslov i fotografije JANAF-ovih lokacija s vidno istaknutim korporativnim obilježjima Društva - upućuju čitatelja na pogrešan zaključak kako je JANAF d.d. taj koji je netransparentan u svom poslovanju, premda se članak bavi poslovanjem HANDA-e.

Nadalje, u tekstu se navodi krivi podatak kako je HANDA dioničar JANAF-a d.d., unatoč tome što je iz strukture dioničara JANAF-a, objavljene na web stranicama Društva od 30. 04. 2017., razvidno kako spomenuta Agencija nije dioničar JANAF-a, a taj se podatak, također, može provjeriti i u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu.

Također, u članku se ističe podatak kako je HANDA plaćala skladištenje iste nafte na dva različita mjesta. Nažalost, neupućeni čitatelj iz tog članka ne može doznati kako JANAF d.d. od spomenute dvije lokacije HANDA-i iznajmljuje spremnike za naftne derivate samo na zagrebačkom Žitnjaku. JANAF d.d. obavlja djelatnost skladištenje nafte i naftnih derivata za brojne korisnike, sukladno zakonskom propisima te tržišnim uvjetima.

Važno je istaći kako je JANAF d.d. trgovačko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi te podatke o svom poslovanju transparentno i ažurno objavljuje sukladno zakonskim propisima te propisima regulatora tržišta kapitala.

Posljednjih godina JANAF d.d. ostvaruje iznimne poslovne rezulate šireći svoje poslovanje na inozemnim tržištima i pridonosi stvaranju nove vrijednosti u kompaniji te daje doprinos sveukupnim dobrim gospodarskim pokazateljima u Hrvatskoj.

Smatramo da dosadašnjim uspješnim poslovanjem, transparentnom objavom svih informacija od interesa javnosti te stalnom raspoloživošću predstavnicima medija za sve njihove upite nismo zaslužili iznimno loš tretman u predmetnom članku.

 

S poštovanjem,

                                                                                                                                Michaela Julijana Vranješ

                                                                                                                                Koordinator korporativnih komunikacija

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => K'O BUBREZI U LOJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-05-15 22:03:44 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-05-23 12:35:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-05-15 22:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 31673 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/05/15/Novosti/8716386.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x800" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4282808 Threads: 6 Questions: 132665793 Slow queries: 57102 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3992935 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-ovoj-drzavnoj-agenciji-zaposlenici-doslovce-zive-bolje-nego-ministri-trose-arce-i-bance-kao-da-je-smak-svijeta-a-ono-sto-su-pronasli-revizori-iznenadilo-je-sve-486143 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-ovoj-drzavnoj-agenciji-zaposlenici-doslovce-zive-bolje-nego-ministri-trose-arce-i-bance-kao-da-je-smak-svijeta-a-ono-sto-su-pronasli-revizori-iznenadilo-je-sve-486143?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 273947 [name] => državna revizija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavna-revizija [link] => /tag/drzavna-revizija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 317917 [name] => Handa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => handa [link] => /tag/handa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => K'O BUBREZI U LOJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U ovoj državnoj agenciji zaposlenici doslovce žive bolje nego ministri: troše, arče i banče kao da je smak svijeta, a ono što su pronašli revizori iznenadilo je sve [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Novosti/8716386.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Novosti/8716386.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nemojmo zaboraviti, ima u Hrvatskoj života i izvan Sabora. Evo, recimo, u HANDI, Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, tamo se živi sve u šesnaest. Pokazalo je to i izvješće Državne revizije koje posjedujemo i koje ćemo vam u nastavku teksta bez prevelikog pametovanja podastrijeti.

Revizija je provedena od 10. listopada 2016. do 21. travnja 2017., potpisala ju je Vesna Kasum, pomoćnica glavnog državnog revizora, a odnosi se na 2015. godinu. Mišljenje revizije po HANDU je, ako ćemo upotrijebiti samo jednu riječ, porazno. A doslovni citat glasi: "Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima".

Toliko je bombona u ovom dokumentu da naprosto ne znamo odakle krenuti. Ipak, struka nam nalaže da prvo objavimo vijest, a u njoj stoji kako je zbog brojnih nepravilnosti u radu protiv vodstva HANDE, odnosno njenog ravnatelja Srđana Vlaovića koji je tu funkciju napustio prije nešto više od mjesec dana, podnesena kaznena prijava. A podnio ju je Zdeslav Matić, 7. travnja imenovani vršitelj dužnosti ravnatelja te agencije zadužene za formiranje, održavanje i prodavanje obvezne zalihe nafte i
naftnih derivata.

Rastrošnost i nebriga

Prva točka tipični je primjer rastrošnosti i nebrige kad je u pitanju raspolaganje društvenim financijama. Lako je, kaža stara hrvatska, tuđim novcem plaćati svoje troškove. Uglavnom, HANDA je pri stalnom arbitražnom sudu Hrvatske gospodarske komore pokrenula dva postupka protiv JANAF-a, tužbeni su to bili zahtjevi radi neizgrađenih a dogovorenih skladišta u Omišlju i na zagrebačkom Žitnjaku u ukupnom iznosu od 5.160.000 eura. JANAF je odgovorio milijunskim protutužbama, a na koncu je presuđeno da nitko nije kriv, tužbe su odbijene, a obje strane morale su platiti troškove postupka.



HANDU je to stajalo 1.837.362 kune (od toga je za odvjetničke usluge otišlo 1.592.000 kuna), pri čemu je revizore šokirala spoznaja da čelnici HANDE uopće nisu iskoristili mogućnost mirnog rješavanja spora pred Povjerenstvom za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova. Tim više, jer i HANDA i JANAF imaju istoga vlasnika - ludu državu - i jer je HANDA, da stvar bude još luđa, ujedno i dioničar JANAFA-a.

Druga točka novi je biser. Potpuno objašnjenje zahtijevalo bi malo više prostora, pa ćemo se za ovu prigodu poslužiti revizorskim sažetkom. Dakle: HANDA je od studenoga 2014. do sredine ožujka 2015. istovremeno plaćala naknadu za korištenje spremnika i u Zadru i na Žitnjaku.

A plan je bio da Zadar posluži samo dok se na Žitnjaku ne dovrši izgradnja novog spremnika. No, eto, i najbolji planovi se izjalove, pa je HANDA (čitaj: luda država jer je HANDA od 1. siječnja 2013. uvrštena u korisnike državnoga proračuna) nastavila plaćati i vamo i tamo. Za Zadar je tako u tom razdoblju plaćeno 3.848.481 kunu, a kada se tome pridodaju Žitnjak i PDV dobije se ukupnih 6.328.000 kuna.

Trećoj točki ne treba posebno pojašnjenje - kao da se u ovoj ludoj državi nismo nagledali trošenja državnoga, našega, novca bez natječaja i postupaka javne nabave - ali je zato četvrta točka prava poslastica. Vašem reporteru, ako dopustite toliku intimnost, najdraža.

Privatni Ovalni ured

Ovako, HANDA ima sedam zaposlenika. I samo jedno vozilo, malo bolji volvo. HANDA, međutim, već godinama plaća od tri do pet parkirnih mjesta. Revizija navodi kako je od prosinca 2012. do studenoga 2014. za tri parkirna mjesta plaćeno 163.200 kuna, dok je istovremeno sklopljen ugovor i s Gradom Zagrebom za još dva parkirna mjesta za što je izdvojeno dodatnih 211.200 kuna. Ukratko, gospodi iz HANDE hrvatski su građani godinama osiguravali besplatan i siguran parking. Odmah pored radnoga mjesta. Ludo, a? No, ima toga još.

Dužni smo vam reći kako sedmorka iz HANDE nije uživala samo povlastice ispred zgrade, nego i u njoj. Revizori su se, naime, umalo pogubili kad su kročili u prostorije koje HANDA koristi. Na raspolaganju im je 468 kvadrata po prvotno ugovorenoj cijeni od 17 eura za četvorni metar. Po glavi je to 61 kvadrat. Kao da svatko ima svoj privatni Ovalni ured.

A zakon kaže da radna površina po zaposleniku u državnoj službi maksimalno smije iznositi 15 kvadrata. I to po cijeni ne većoj od 11 eura po kvadratu! No, tko u ludoj državi šljivi zakone... I još su vrijedni handovci u opremu prostora, koji nas godišnje košta oko 600.000 kuna, uložili 326.00 kuna što su propustili staviti u ugovor o zajmu.
Ludo, rekosmo.

Digli cijenu na 5 eura po kubiku

Energetskim direktivama propisano je da su članice Europske unije obvezne formirati i držati zalihe nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza ili 61 dan prosječne dnevne domaće potrošnje. Revizija je, međutim, utvrdila da je HANDA ničim izazvana formirala zalihe nafte veće od dogovorenih. A to košta. Recimo, dva eura po kubnome metru, to je neka europska cijena po kojoj je i HANDA skladištila gorivo.

No, početkom 2013. godine zaključeni su s JANAF-om novi ugovori o skladištenju po cijeni od pet eura po kubiku. Zašto? Ni reviziji nije jasno. U lipnju 2014. iz HANDE su od JANAF-a tražili revidiranje ugovora i smanjenje cijene skladištenja na 2,5 eura po kubiku, ali ovi, naravno, nisu pristali. Nisu ludi, ako je već država luda. Inače, HANDA je za najam spremnika samo JANAF-u u 2015. godini isplatila 142.650.931. kunu.

Kaznena prijave u četiri točke

1. isplata 1.837.362 kuna za sudske troškove u sporu do kojega, smatra revizija, uopće nije trebalo doći

2. isplata 6.328.000 kuna za skladištenje iste nafte u dva različita skladišta

3. isplata ukupno 925.000 kuna za usluge čišćenja spremnika te osiguranja vozila i goriva bez provedenog postupka javne nabave

4. isplata 374.400 kuna za pet parkirnih mjesta iako Agencija ima samo jedan automobil.

Još bisera iz nalaza

Za kraj smo ostavili još nekoliko citata iz nalaza Državne revizije:

- Utvrđene su nepravilnosti i propusti koji se odnose na planiranje, računovodstveno poslovanje, rashode i javnu nabavu

- Više pozornosti treba pridavati planiranju kako bi planovi bili realni i u funkciji donošenja poslovnih odluka

- Rashodi u pojedinim slučajevima nisu evidentirani na propisanim računima

- Nisu obrazloženi razlozi odstupanja prihoda od prodaje nefinancijske imovine u 2015. godini koji su za 80 posto manji u odnosu na 2014. godinu

- Usluge vaganja vagona kod prijevoza naftnih derivata (268.000 kuna) evidentirane su kao rashodi za intelektualne usluge.

Demanti JANAF d.o.o.-a: Ugledna smo tvrtka s odličnim rezultatima

Poštovani,

u Slobodnoj Dalmaciji, od 15. svibnja 2017., na naslovnoj stranici objavljena je najava "Troše, arče i banče, žive kao u Ovalnom uredu", a na stranici 5 objavljen je članak pod naslovom "Troše, arče i banče", autora novinara Vinka Vukovića. Isti članak objavljen je 15. svibnja 2017. u 22.03 sati i na internetskoj stranici www.slobodnadalmacija.hr,  s najavom na naslovnici te stranice.

U spomenutom članku autor se osvće na Izvješće o obavljenoj reviziji Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (nastavno: HANDA), u kojem je Državni ured za reviziju dao nepovoljno mišljenje.

Smatramo kako su članak i njegova oprema sugestivni te čitatelje dovode u zabludu, što nanosi štetu javnom ugledu i interesima Društva JANAF d.d. te vas pozivamo da sukladno odredbama članka 40. Zakona o medijima (Narodne novine brojevi 59/04., 84/11. i 81/13.) objavite ovaj ispravak objavljene informacije u cijelosti.

Naime, u sklopu članka autor u negativnom kontekstu ističe poslovne odnose između JANAF-a d.d. i HANDA-e i na taj način negativno interpretira Društvo JANAF i njegovo poslovanje, premda se članak uopće ne bavi Društvom JANAF d.d. i njegovim poslovanjem.

Ponajprije, sama oprema teksta na naslovnici i na stranici 5 tiskanog izdanja Slobodne Dalmacije - naslov i fotografije JANAF-ovih lokacija s vidno istaknutim korporativnim obilježjima Društva - upućuju čitatelja na pogrešan zaključak kako je JANAF d.d. taj koji je netransparentan u svom poslovanju, premda se članak bavi poslovanjem HANDA-e.

Nadalje, u tekstu se navodi krivi podatak kako je HANDA dioničar JANAF-a d.d., unatoč tome što je iz strukture dioničara JANAF-a, objavljene na web stranicama Društva od 30. 04. 2017., razvidno kako spomenuta Agencija nije dioničar JANAF-a, a taj se podatak, također, može provjeriti i u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu.

Također, u članku se ističe podatak kako je HANDA plaćala skladištenje iste nafte na dva različita mjesta. Nažalost, neupućeni čitatelj iz tog članka ne može doznati kako JANAF d.d. od spomenute dvije lokacije HANDA-i iznajmljuje spremnike za naftne derivate samo na zagrebačkom Žitnjaku. JANAF d.d. obavlja djelatnost skladištenje nafte i naftnih derivata za brojne korisnike, sukladno zakonskom propisima te tržišnim uvjetima.

Važno je istaći kako je JANAF d.d. trgovačko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi te podatke o svom poslovanju transparentno i ažurno objavljuje sukladno zakonskim propisima te propisima regulatora tržišta kapitala.

Posljednjih godina JANAF d.d. ostvaruje iznimne poslovne rezulate šireći svoje poslovanje na inozemnim tržištima i pridonosi stvaranju nove vrijednosti u kompaniji te daje doprinos sveukupnim dobrim gospodarskim pokazateljima u Hrvatskoj.

Smatramo da dosadašnjim uspješnim poslovanjem, transparentnom objavom svih informacija od interesa javnosti te stalnom raspoloživošću predstavnicima medija za sve njihove upite nismo zaslužili iznimno loš tretman u predmetnom članku.

 

S poštovanjem,

                                                                                                                                Michaela Julijana Vranješ

                                                                                                                                Koordinator korporativnih komunikacija

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-ovoj-drzavnoj-agenciji-zaposlenici-doslovce-zive-bolje-nego-ministri-trose-arce-i-bance-kao-da-je-smak-svijeta-a-ono-sto-su-pronasli-revizori-iznenadilo-je-sve-486143 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68a3240303f88487981e6532e6ba1b69f591b140 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+ovoj+dr%C5%BEavnoj+agenciji+zaposlenici+doslovce+%C5%BEive+bolje+nego+ministri%3A+tro%C5%A1e%2C+ar%C4%8De+i+ban%C4%8De+kao+da+je+smak+svijeta%2C+a+ono+%C5%A1to+su+prona%C5%A1li+revizori+iznenadilo+je+sve&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-ovoj-drzavnoj-agenciji-zaposlenici-doslovce-zive-bolje-nego-ministri-trose-arce-i-bance-kao-da-je-smak-svijeta-a-ono-sto-su-pronasli-revizori-iznenadilo-je-sve-486143 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-ovoj-drzavnoj-agenciji-zaposlenici-doslovce-zive-bolje-nego-ministri-trose-arce-i-bance-kao-da-je-smak-svijeta-a-ono-sto-su-pronasli-revizori-iznenadilo-je-sve-486143 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => K'O BUBREZI U LOJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaK'O BUBREZI U LOJU

U ovoj državnoj agenciji zaposlenici doslovce žive bolje nego ministri: troše, arče i banče kao da je smak svijeta, a ono što su pronašli revizori iznenadilo je sve

16. svibnja 2017. - 00:03

Nemojmo zaboraviti, ima u Hrvatskoj života i izvan Sabora. Evo, recimo, u HANDI, Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, tamo se živi sve u šesnaest. Pokazalo je to i izvješće Državne revizije koje posjedujemo i koje ćemo vam u nastavku teksta bez prevelikog pametovanja podastrijeti.

Revizija je provedena od 10. listopada 2016. do 21. travnja 2017., potpisala ju je Vesna Kasum, pomoćnica glavnog državnog revizora, a odnosi se na 2015. godinu. Mišljenje revizije po HANDU je, ako ćemo upotrijebiti samo jednu riječ, porazno. A doslovni citat glasi: "Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima".

Toliko je bombona u ovom dokumentu da naprosto ne znamo odakle krenuti. Ipak, struka nam nalaže da prvo objavimo vijest, a u njoj s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:08