stdClass Object ( [id] => 271423 [title] => U prosvjedu sudjelovalo između osam i deset tisuća ljudi, s Glogoškim i braniteljima vikali 'U boj, u boj!' [alias] => u-prosvjedu-sudjelovalo-izmedu-osam-i-deset-tisuca-ljudi-s-glogoskim-i-braniteljima-vikali-u-boj-u-boj [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U višesatnom prosvjedu u organizaciji udruge Franak u Zagrebu je po procjenama policije u subotu sudjelovalo između osam i deset tisuća građana, a prosvjed je završen ispred Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), gdje su prosvjednici još jednom zatražili ostavku guvernera Borisa Vujčića, a Vladi poručili da počne štititi interese svojih građana.

"Stop pljačkama", "Ostavka Vujčiću" i "Ropstvo", orilo se ispred zgrade HNB-a, kamo je nakon uvoda na Trgu Franje Tuđmana otišao najveći broj prosvjednika.

Prosvjednici su se u Zagrebu okupljali od jutarnjih sati, a autobusima su pristizali iz svih krajeva Hrvatske - Zadra, Pule, Istre, Slavonije, Koprivnice, Rijeke i Bjelovara, a podršku su dobili i iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije i BiH.

S Trga Franje Tuđmana, u podne su u povorci krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje ih je među brojnim građanima dočekao i predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, zajedno s prosvjednicima iz Savske 66, koji su povorku dočekali vrlo emotivno, Glogoški je čak i zaplakao.

"Hrvatski branitelji dali su svoje živote, mnogi dijelove svoga tijela, svoje zdravlje, sigurno ne da bi imali ovakvu Hrvatsku", rekao je novinarima Glogoški, koji je zadovoljan brojem prosvjednika. Zadovoljan je i što su brojni prosvjednici prilazili braniteljima i pozdravljali ih, a tumači kako je na današnjem okupljanju pokazano zajedništvo koje Hrvatskoj treba.

"Vidimo da od Vlade Republike Hrvatske i od čelnih ljudi nema razumijevanja ni za njih, kao ni za nas. Vlada Republike Hrvatske, sve institucije ove države, odgovorne su za sve ono što se događa u hrvatskom društvu, pa tako i za ove ljude. Zato idemo svi zajedno do pobjede, da pokažemo onima koji su na čelu institucija da moraju imati odgovornost prema hrvatskom narodu", poručio je Glogoški.

Ispred zgrade HNB-a, okupljenima se ponovno obratio Ivan Kontrec iz Udruge Franak. U više je navrata za probleme sa švicarskim frankom optužio monetarnu vlast, nazivajući HNB "mjenjačnicom koja preprodaje strani novac po visokim kamatama". "Rizična smo država, imaju hipoteke, jamce, jel' im trebaju još i naši bubrezi", upitao je Kontrec.

HNB je optužio da štiti banke te zaključio kako je Hrvatska "po pravima potrošača afrička kolonija".

Kontreca vesele posljednje oštre izjave ministra financija Borisa Lalovca na račun banaka, no poručio je kako je vrijeme da se nešto napravi.

Okupljenima na Trgu sv. Marka obratio se koordinator udruge Franak Damir Šlogar, koji je vladajuće pozvao da "napokon počnu djelovati u interesu građana, a ne protiv svojeg naroda".

Ustvrdio je da banke u stranom vlasništvu čine izravnu štetu Hrvatskoj izvlačenjem milijardi kuna u matične banke u inozemstvu, bez ijedne kune poreza. "Vrijeme je da se konačno stane na kraj bezakonju i nepravdi te da se odgovorni i banke napokon kazne za ono što nam čine. Nećemo odustati, dosta je", poručio je Šlogar.

Kazao je i kako vladajući nemaju dovoljno volje ni odlučnosti da riješe probleme svojih građana, poručio im je da će još jače djelovati sve dok ne nestane nepravda, pljačka i lihvarenje zbog kojeg je Udruga Franak osnovana.

Božo Ivošević iz Udruge Franak uvjeren je, pak, kako Vlada ima instrumenata da riješi pljačku, ali kako nije upotrijebila ni jedan mehanizam da bi zaštitila građane. "Čija ste vi vlada – vlada hrvatskog naroda ili vlada koju su postavili i nadziru bankari", upitao je.

Ivošević je Vladi poručio da se probudi, da prestane zabijati glavu u pijesak i da zaustavi pljačku, jer se problem neće riješiti sam te obećao kako će se prosvjednici vratiti.

Na prosvjedu pred Vladom uzvikivalo se, "Bando lopovska", "lihvari", "lopovi", "dosta je".

Prosvjednici su se oko 15 sati i s Trga sv. Marka i ispred HNB-a, uz policijsku pratnju, počeli vraćati na početnu točku, prema Trgu Franje Tuđmana.

h, foto: goran mehkek / cropix

U iščekivanju rješenja Vrhovnog suda: sedam mogućih odluka o francima

Na današnjem prosvjedu okupit će se, prema najavama, do 30 tisuća građana kako bi izvršili pritisak na Vladu, Hrvatsku narodnu banku i banke da što prije predlože rješenja dužnika kredita s klauzulom u švicarskim francima.

Međutim, jasno je kako Vlada, HNB i banke sada zapravo čekaju da se oglasi Vrhovni sud, jer je Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, kazao kako će za 15 dana donijeti svoje gledište u odnosu na presudu Visokog trgovačkog suda u povodu kolektivne tužbe Udruge franaka.

Žalile se i banke i Franak

Podsjetimo, Visoki trgovački sud je presudio da je valutna klauzula pravovaljana, kao i promjenjiva kamatna stopa, ali da su banke netransparentno obračunavale promjenjivu kamatnu stopu.

Na takvu odluku VTS-a su se Vrhovnom sudu žalile banke i Udruga “Franak”, a u međuvremenu su pojedini dužnici tužili banke općinskim sudovima.

Prve nepravomoćne presude općinskih sudova su različite od slučaja do slučaja, a do sada je bila samo jedna pravomoćna presuda u kojem je banka morala platiti oko šest tisuća eura preplaćenih kamata dužniku. Presuda Vrhovnog suda neće biti obvezujuća za niže sudove, ali će im svakako biti glavni “putokaz”.

Podsjetimo, Zakonom o potrošačkom kreditiranju već je smanjena kamata na “švicarce” za buduće otplate kreditnih rata, a u tužbama dužnici nastoje dobiti nadoknadu za prethodno obračunate kamate (i promjenjivu valutnu klauzulu).

Dakle, postoji najmanje sedam mogućih odluka Vrhovnog suda.

1. Prva je potvrda u cijelosti presude Visokoga trgovačkog suda, pa i dalje dužnici moraju u pojedinačnim tužbama pokušati ishoditi naknadu štete za eventualno preplaćenu kamatu, ali mogu zaboraviti na naknadu štete zbog korištenja valutne klauzule.

2. Druga odluka je zapravo podvrsta prve odluke, odnosila bi se na to da Vrhovni sud sam odredi kamatu ili formulu po kojoj bi se promjenjiva kamata trebala određivati.

3. Treća odluka je također podvrsta prve odluke i njome bi Vrhovni sud dao HNB-u, Vladi i bankama određeni period u kojem moraju odrediti formulu (ili formule) prema kojoj bi se određivala promjenjiva kamata.

Ne bi bilo ništa čudno, dapače, čini se vjerojatnim da će Vrhovni sud u najvećem dijelu prihvatiti presudu Visokoga trgovačkog suda, odnosno da će valutnu klauzulu i promjenjivu proglasiti zakonitom, uz odluku da je kamatna stopa obračunavana netransparentno (dakle, neku od prve tri navedene moguće odluke).

Stoga bi u tom slučaju bilo poželjno da Vrhovni sud ili sam utvrdi formulu i izračun kamata (za različite banke različito) kako bi se odredilo je li i u kojem omjeru banka “prekomjerno granatirala” dužnike ili da za to “ovlasti” nadležne institucije.

Ovakva presuda ne bi ništa koštala državu, banke bi vjerojatno izgubile par stotina milijuna ili oko milijardu kuna zbog preplaćenih kamata, a dužnike bi za te preplaćene kamate obeštetili.

4. Četvrtom odlukom bi Vrhovni sud proglasio promjenjivu kamatnu stopu nezakonitom, ali valutnu klauzulu zakonitom.

To znači da bi se cijeli kredit obračunao po prvotnoj kamatnoj stopi, što bi bankama zasigurno donijelo gubitak od nekoliko milijardi kuna, a dužnicima lijepe svote novca kao obeštećenje.

No, valja reći kako je teško očekivati da će sud donijeti takvu odluku, jer je promjenjiva kamatna stopa redoviti, “univerzalni” bankarski instrument.

Lako je moguće da bi neke banke u toj situaciji zapale u probleme vezane za adekvatnost kapitala pa bi možda trebale i dokapitalizaciju, mada to možda ne bi bilo ni potrebno jer je domaći bankarski sektor, pogotovo osam najvećih banaka, visoko kapitalizirano i u tom pogledu “sigurno”.

Međutim, kako bi postojala mogućnost da se odluka o nelegalnosti promjenjivih kamatnih stopa proširi na sve ostale kredite, tada bi trošak za bankarski sektor bio vjerojatno razarajući, a time i za gospodarstvo i državne financije.

5. Petom odlukom bi Vrhovni sud odlučio kako je promjenjiva kamatna stopa zakonita, ali valutna klauzula nezakonita.

Takva odluka srušla bi devizne rezerve, financijsku stabilnost države i tečaj kune, kao i bankarski sustav. HNB je izračunao da kada bi se samo sve stambene kredite pretvorilo u kunske po tržišnom tečaju devizne rezerve bi pale za 7,8 milijardi eura, odnosno za 73 posto, a za održavanje stabilnih cijena i tečaja bi ostalo tek 2,9 milijardi eura.

6. Šesta moguća odluka suda po kojoj bi i promjenjiva kamatna stopa i devizna klauzula bile proglašene nezakonitom, bila bi još pogubnija, ako je to moguće, u odnosu na sve državne i privatne sustave.

7. Sedma bi presuda bila da su u potpunosti zakonite i promjenjiva kamatna stopa i valutna klauzula, te da su banke transparento obračunavale promjenjivu kamatnu stopu.

Takvo bi rješenje bilo najgore za dužnike, a najbolje za banke, ali se i to vjerojatno neće dogoditi.

Frenki LAUŠIĆ


 


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => protiv kredita u francima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-25 09:40:17 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-04-27 10:18:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-25 14:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12548 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed36-250415_2.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed17-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed42-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed41-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed40-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed39-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed38-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed36-250415_2.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed34-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed33-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/izbori_bih15-121014.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed26-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed23-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed22-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed20-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed18-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed1-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed16-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed15-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed14-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed13-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed12-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed11-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed10-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed9-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed8-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed7-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed6-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed5-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed4-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed3-250415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/25\/AAA\/franak\/franak_prosvjed2-250415.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x477"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x477"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14876069 Threads: 2 Questions: 3138342421 Slow queries: 6993945 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234737743 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-prosvjedu-sudjelovalo-izmedu-osam-i-deset-tisuca-ljudi-s-glogoskim-i-braniteljima-vikali-u-boj-u-boj-271423 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-prosvjedu-sudjelovalo-izmedu-osam-i-deset-tisuca-ljudi-s-glogoskim-i-braniteljima-vikali-u-boj-u-boj-271423?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354633 [name] => franak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => franak [link] => /tag/franak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230508 [name] => švicarskifranak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svicarskifranak [link] => /tag/svicarskifranak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 232505 [name] => udrugafranak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udrugafranak [link] => /tag/udrugafranak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => protiv kredita u francima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U prosvjedu sudjelovalo između osam i deset tisuća ljudi, s Glogoškim i braniteljima vikali 'U boj, u boj!' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-13-25-25-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed36-250415_2.jpg [galleryCount] => 32 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed36-250415_2.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed17-250415.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed42-250415.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed41-250415.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed40-250415.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed39-250415.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed38-250415.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed36-250415_2.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed34-250415.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed33-250415.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/izbori_bih15-121014.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed26-250415.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed23-250415.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed22-250415.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed20-250415.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed18-250415.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed1-250415.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed16-250415.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed15-250415.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed14-250415.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed13-250415.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed12-250415.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed11-250415.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed10-250415.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed9-250415.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed8-250415.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed7-250415.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed6-250415.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed5-250415.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed4-250415.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed3-250415.jpg [title] => ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/25/AAA/franak/franak_prosvjed2-250415.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U višesatnom prosvjedu u organizaciji udruge Franak u Zagrebu je po procjenama policije u subotu sudjelovalo između osam i deset tisuća građana, a prosvjed je završen ispred Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), gdje su prosvjednici još jednom zatražili ostavku guvernera Borisa Vujčića, a Vladi poručili da počne štititi interese svojih građana.

"Stop pljačkama", "Ostavka Vujčiću" i "Ropstvo", orilo se ispred zgrade HNB-a, kamo je nakon uvoda na Trgu Franje Tuđmana otišao najveći broj prosvjednika.

Prosvjednici su se u Zagrebu okupljali od jutarnjih sati, a autobusima su pristizali iz svih krajeva Hrvatske - Zadra, Pule, Istre, Slavonije, Koprivnice, Rijeke i Bjelovara, a podršku su dobili i iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije i BiH.

S Trga Franje Tuđmana, u podne su u povorci krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje ih je među brojnim građanima dočekao i predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, zajedno s prosvjednicima iz Savske 66, koji su povorku dočekali vrlo emotivno, Glogoški je čak i zaplakao.

"Hrvatski branitelji dali su svoje živote, mnogi dijelove svoga tijela, svoje zdravlje, sigurno ne da bi imali ovakvu Hrvatsku", rekao je novinarima Glogoški, koji je zadovoljan brojem prosvjednika. Zadovoljan je i što su brojni prosvjednici prilazili braniteljima i pozdravljali ih, a tumači kako je na današnjem okupljanju pokazano zajedništvo koje Hrvatskoj treba.

"Vidimo da od Vlade Republike Hrvatske i od čelnih ljudi nema razumijevanja ni za njih, kao ni za nas. Vlada Republike Hrvatske, sve institucije ove države, odgovorne su za sve ono što se događa u hrvatskom društvu, pa tako i za ove ljude. Zato idemo svi zajedno do pobjede, da pokažemo onima koji su na čelu institucija da moraju imati odgovornost prema hrvatskom narodu", poručio je Glogoški.

Ispred zgrade HNB-a, okupljenima se ponovno obratio Ivan Kontrec iz Udruge Franak. U više je navrata za probleme sa švicarskim frankom optužio monetarnu vlast, nazivajući HNB "mjenjačnicom koja preprodaje strani novac po visokim kamatama". "Rizična smo država, imaju hipoteke, jamce, jel' im trebaju još i naši bubrezi", upitao je Kontrec.

HNB je optužio da štiti banke te zaključio kako je Hrvatska "po pravima potrošača afrička kolonija".

Kontreca vesele posljednje oštre izjave ministra financija Borisa Lalovca na račun banaka, no poručio je kako je vrijeme da se nešto napravi.

Okupljenima na Trgu sv. Marka obratio se koordinator udruge Franak Damir Šlogar, koji je vladajuće pozvao da "napokon počnu djelovati u interesu građana, a ne protiv svojeg naroda".

Ustvrdio je da banke u stranom vlasništvu čine izravnu štetu Hrvatskoj izvlačenjem milijardi kuna u matične banke u inozemstvu, bez ijedne kune poreza. "Vrijeme je da se konačno stane na kraj bezakonju i nepravdi te da se odgovorni i banke napokon kazne za ono što nam čine. Nećemo odustati, dosta je", poručio je Šlogar.

Kazao je i kako vladajući nemaju dovoljno volje ni odlučnosti da riješe probleme svojih građana, poručio im je da će još jače djelovati sve dok ne nestane nepravda, pljačka i lihvarenje zbog kojeg je Udruga Franak osnovana.

Božo Ivošević iz Udruge Franak uvjeren je, pak, kako Vlada ima instrumenata da riješi pljačku, ali kako nije upotrijebila ni jedan mehanizam da bi zaštitila građane. "Čija ste vi vlada – vlada hrvatskog naroda ili vlada koju su postavili i nadziru bankari", upitao je.

Ivošević je Vladi poručio da se probudi, da prestane zabijati glavu u pijesak i da zaustavi pljačku, jer se problem neće riješiti sam te obećao kako će se prosvjednici vratiti.

Na prosvjedu pred Vladom uzvikivalo se, "Bando lopovska", "lihvari", "lopovi", "dosta je".

Prosvjednici su se oko 15 sati i s Trga sv. Marka i ispred HNB-a, uz policijsku pratnju, počeli vraćati na početnu točku, prema Trgu Franje Tuđmana.

h, foto: goran mehkek / cropix

U iščekivanju rješenja Vrhovnog suda: sedam mogućih odluka o francima

Na današnjem prosvjedu okupit će se, prema najavama, do 30 tisuća građana kako bi izvršili pritisak na Vladu, Hrvatsku narodnu banku i banke da što prije predlože rješenja dužnika kredita s klauzulom u švicarskim francima.

Međutim, jasno je kako Vlada, HNB i banke sada zapravo čekaju da se oglasi Vrhovni sud, jer je Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, kazao kako će za 15 dana donijeti svoje gledište u odnosu na presudu Visokog trgovačkog suda u povodu kolektivne tužbe Udruge franaka.

Žalile se i banke i Franak

Podsjetimo, Visoki trgovački sud je presudio da je valutna klauzula pravovaljana, kao i promjenjiva kamatna stopa, ali da su banke netransparentno obračunavale promjenjivu kamatnu stopu.

Na takvu odluku VTS-a su se Vrhovnom sudu žalile banke i Udruga “Franak”, a u međuvremenu su pojedini dužnici tužili banke općinskim sudovima.

Prve nepravomoćne presude općinskih sudova su različite od slučaja do slučaja, a do sada je bila samo jedna pravomoćna presuda u kojem je banka morala platiti oko šest tisuća eura preplaćenih kamata dužniku. Presuda Vrhovnog suda neće biti obvezujuća za niže sudove, ali će im svakako biti glavni “putokaz”.

Podsjetimo, Zakonom o potrošačkom kreditiranju već je smanjena kamata na “švicarce” za buduće otplate kreditnih rata, a u tužbama dužnici nastoje dobiti nadoknadu za prethodno obračunate kamate (i promjenjivu valutnu klauzulu).

Dakle, postoji najmanje sedam mogućih odluka Vrhovnog suda.

1. Prva je potvrda u cijelosti presude Visokoga trgovačkog suda, pa i dalje dužnici moraju u pojedinačnim tužbama pokušati ishoditi naknadu štete za eventualno preplaćenu kamatu, ali mogu zaboraviti na naknadu štete zbog korištenja valutne klauzule.

2. Druga odluka je zapravo podvrsta prve odluke, odnosila bi se na to da Vrhovni sud sam odredi kamatu ili formulu po kojoj bi se promjenjiva kamata trebala određivati.

3. Treća odluka je također podvrsta prve odluke i njome bi Vrhovni sud dao HNB-u, Vladi i bankama određeni period u kojem moraju odrediti formulu (ili formule) prema kojoj bi se određivala promjenjiva kamata.

Ne bi bilo ništa čudno, dapače, čini se vjerojatnim da će Vrhovni sud u najvećem dijelu prihvatiti presudu Visokoga trgovačkog suda, odnosno da će valutnu klauzulu i promjenjivu proglasiti zakonitom, uz odluku da je kamatna stopa obračunavana netransparentno (dakle, neku od prve tri navedene moguće odluke).

Stoga bi u tom slučaju bilo poželjno da Vrhovni sud ili sam utvrdi formulu i izračun kamata (za različite banke različito) kako bi se odredilo je li i u kojem omjeru banka “prekomjerno granatirala” dužnike ili da za to “ovlasti” nadležne institucije.

Ovakva presuda ne bi ništa koštala državu, banke bi vjerojatno izgubile par stotina milijuna ili oko milijardu kuna zbog preplaćenih kamata, a dužnike bi za te preplaćene kamate obeštetili.

4. Četvrtom odlukom bi Vrhovni sud proglasio promjenjivu kamatnu stopu nezakonitom, ali valutnu klauzulu zakonitom.

To znači da bi se cijeli kredit obračunao po prvotnoj kamatnoj stopi, što bi bankama zasigurno donijelo gubitak od nekoliko milijardi kuna, a dužnicima lijepe svote novca kao obeštećenje.

No, valja reći kako je teško očekivati da će sud donijeti takvu odluku, jer je promjenjiva kamatna stopa redoviti, “univerzalni” bankarski instrument.

Lako je moguće da bi neke banke u toj situaciji zapale u probleme vezane za adekvatnost kapitala pa bi možda trebale i dokapitalizaciju, mada to možda ne bi bilo ni potrebno jer je domaći bankarski sektor, pogotovo osam najvećih banaka, visoko kapitalizirano i u tom pogledu “sigurno”.

Međutim, kako bi postojala mogućnost da se odluka o nelegalnosti promjenjivih kamatnih stopa proširi na sve ostale kredite, tada bi trošak za bankarski sektor bio vjerojatno razarajući, a time i za gospodarstvo i državne financije.

5. Petom odlukom bi Vrhovni sud odlučio kako je promjenjiva kamatna stopa zakonita, ali valutna klauzula nezakonita.

Takva odluka srušla bi devizne rezerve, financijsku stabilnost države i tečaj kune, kao i bankarski sustav. HNB je izračunao da kada bi se samo sve stambene kredite pretvorilo u kunske po tržišnom tečaju devizne rezerve bi pale za 7,8 milijardi eura, odnosno za 73 posto, a za održavanje stabilnih cijena i tečaja bi ostalo tek 2,9 milijardi eura.

6. Šesta moguća odluka suda po kojoj bi i promjenjiva kamatna stopa i devizna klauzula bile proglašene nezakonitom, bila bi još pogubnija, ako je to moguće, u odnosu na sve državne i privatne sustave.

7. Sedma bi presuda bila da su u potpunosti zakonite i promjenjiva kamatna stopa i valutna klauzula, te da su banke transparento obračunavale promjenjivu kamatnu stopu.

Takvo bi rješenje bilo najgore za dužnike, a najbolje za banke, ali se i to vjerojatno neće dogoditi.

Frenki LAUŠIĆ


 


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-prosvjedu-sudjelovalo-izmedu-osam-i-deset-tisuca-ljudi-s-glogoskim-i-braniteljima-vikali-u-boj-u-boj-271423 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a57c31afb87b8b998d2e663fb67d14a8c64c2306 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+prosvjedu+sudjelovalo+izme%C4%91u+osam+i+deset+tisu%C4%87a+ljudi%2C+s+Glogo%C5%A1kim+i+braniteljima+vikali+%26%23039%3BU+boj%2C+u+boj%21%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-prosvjedu-sudjelovalo-izmedu-osam-i-deset-tisuca-ljudi-s-glogoskim-i-braniteljima-vikali-u-boj-u-boj-271423 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-prosvjedu-sudjelovalo-izmedu-osam-i-deset-tisuca-ljudi-s-glogoskim-i-braniteljima-vikali-u-boj-u-boj-271423 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => protiv kredita u francima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaprotiv kredita u francima

U prosvjedu sudjelovalo između osam i deset tisuća ljudi, s Glogoškim i braniteljima vikali 'U boj, u boj!'

Piše PSD.
25. travnja 2015. - 16:15
U višesatnom prosvjedu u organizaciji udruge Franak u Zagrebu je po procjenama policije u subotu sudjelovalo između osam i deset tisuća građana, a prosvjed je završen ispred Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), gdje su prosvjednici još jednom zatražili ostavku guvernera Borisa Vujčića, a Vladi poručili da počne štititi interese svojih građana.

"Stop pljačkama", "Ostavka Vujčiću" i "Ropstvo", orilo se ispred zgrade HNB-a, kamo je nakon uvoda na Trgu Franje Tuđmana otišao najveći broj prosvjednika.

Prosvjednici su se u Zagrebu okupljali od jutarnjih sati, a autobusima su pristizali iz svih krajeva Hrvatske - Zadra, Pule, Istre, Slavonije, Koprivnice, Rijeke i Bjelovara, a podršku su dobili i iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije i BiH.

S Trga Franje Tuđmana, u podne su...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:25