stdClass Object ( [id] => 1000858 [title] => Ulupali smo u njih milijarde, a ni danas se ne zna koliko smo ih stvarno platili. No, nije nam dosta, Hrvatska bi novo prvenstvo i novu dvoranu!? [alias] => ulupali-smo-u-njih-milijarde-a-ni-danas-se-ne-zna-koliko-smo-ih-stvarno-platili-no-nije-nam-dosta-hrvatska-bi-novo-prvenstvo-i-novu-dvoranu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska će se kandidirati za Svjetsko rukometno prvenstvo. Opet. Još se ne zna hoće li to biti za 2025. ili 2027. godinu, ali će se kandidirati. Hoće. Sigurno.

Tako je rekao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac. Bez da mu je itko proturječio. A tko bi i smjeo nakon još jedne veličanstvene - postoji li kod nas ikakva drukčija od veličanstvene?! - pobjede nad Njemačkom.

A sad ćemo sjesti u vremeplov i odvesti vas u 2016. godinu - dakle, ne tako davno - pa ćemo aterirati u članak našega kolege Vedrana Marjanovića, i to direktno u njegov prvi pasus.

"Hrvatska će za nešto manje od dvije godine biti domaćin Europskog prvenstva u rukometu, iako još nije sačinjen završni račun za prethodnu veliku rukometnu manifestaciju koju je organizirala prije sedam godina."

U članku, za one koji su (ne)moguće zaboravili, dalje piše:

"Riječ je o Svjetskom rukometnom prvenstvu čiji su organizacijski troškovi bili između 70 milijuna i 100 milijuna kuna, dok su troškovi gradnje i održavanja šest velikih dvorana do, za vrijeme i nakon SP-a koštali između milijardu i 700 milijuna i milijardu i 800 milijuna kuna."

Kolega Marjanović potom se opravdava zbog čega donosi samo okvirne brojke:

"Preciznog ukupnog iznosa troškova rukometnog mundijala u Hrvatskoj 2009. nema jer, kako je pokazalo izvješće Državnog ureda za reviziju o dvoranama izgrađenima za potrebe SP-a što je nedavno usvojeno u Saboru, nema preciznih troškova održavanja i upravljanja za sve dvorane, a investitori poput Vlade nisu upoznati s načinom trošenja novca odvojenog za dvorane, a u čak tri slučaja, Spaladium arena, zadarski Višnjik i Gradska dvorana u Osijeku, zamišljena gradnja ni dandanas nije dovršena."

Divna je sprava taj vremeplov, morate priznati. Pametnima, recimo, služi da budu još pametniji. Da ne ponavljaju greške iz prošlosti. A u našoj prošlosti je bilo svega. Evo još jednog citata iz staroga članka:

"Kada je Državni ured za reviziju objavio podatke o cijeni izgradnje i održavanja dvorana za rukometni mundijal, u većini slučajeva pokazalo se da su troškovi veći od planiranih i deklariranih. Tako je dvorana 'Žatika' u Poreču, prema izračunu Revizije, koštala 221 milijun i 464 tisuća kuna, dok se ranije iz službenih izvora moglo čuti kako se ne radi o iznosu većem od 200 milijuna kuna."

Sitnica. Nestalo dvadesetak milijuna kuna. Pih. A opet, to je ništa prema mitskoj Spaladium Areni, betonskom čudovištu pod Marjanom.

"Dok su konačni troškovi za porečku dvoranu poznati, kod splitske 'Spaladium Arene' takav je podatak nemoguće utvrditi jer kompleks u Lori još nije sagrađen do kraja, a i ono što je sagrađeno propada s neizvjesnim konačnim financijskim učinkom. Podsjetimo, zamišljena investicija uključivala je veliku i malu dvoranu s prostranim poslovnim prostorima (...) U svakom slučaju, cijena dosadašnjih pripremnih i graditeljskih radova na 'Spaladium Areni' je, prema Državnoj reviziji, 463 milijuna kuna."

Veselo, priznajte. A bit će, je li tako predsjedniče Gorahovac, još veselije.

"Sudbinu splitske arene kao nedovršenog sportsko-poslovnog kompleksa zamalo je doživjela i zagrebačka 'Arena'. Vjerojatno bi je i doživjela da Vlada u Zagrebu nije podmetnula svoja leđa preuzimanjem zamašnog dijela godišnjeg najma, ali negativne posljedice navrat-nanos sklopljenog aranžmana ni u metropoli nisu izostale. Arena Zagreb, naime, dan danas posluje s gubitkom što se od 2009. do 2014. umnožio do ukupnog iznosa od dvadesetak milijuna kuna. Graditelji zagrebačke Arene predvođeni 'Ingrom' ispostavili su gradskoj upravi i Vladi račun na iznos od 85 milijuna i 600 tisuća eura. Investicija se isplaćuje kroz plaćanje najma od sedam milijuna i 200 tisuća eura godišnje, po principu “pola grad, pola država”, i tako 28 godina, što kao konačnu cijenu gradnje i održavanje daje svotu od 201 milijun eura."

---

image
Jure Mišković/HANZA MEDIA
---

Ovaj dio sa zdanjem na Laništu posebno je važan, jer:

"Revizija je, među ostalim, utvrdila da tvrtka 'Lanište d.o.o.' kojoj Vlada i Grad Zagreb plaćaju najam Arene vrijednost dvorane s pripadajućim parkiralištima i infrastrukturom procjenjuje na 111 milijuna eura, što je 26 milijuna eura više od spomenutog graditeljskog računa."

Plješćete li? Jeste li ushićeni? Slobodno ustanite, jer hrvatski rukometni neimari i ne zaslužuju ništa manje od vašega naklona.

Joj, da, ostao nam je i Zadar. Umalo ga zaboravismo. Srećom, Vedran Marjanović nije:

"Revizija spornim nalazi način financiranja (izdavanje vrijednosnica i krediti kod poslovnih banaka) koji je zadarska gradska uprava izabrala za gradnju kompleksa 'Višnjik'. Primjetan je nerazmjer između troškova zaduženja Grada Zadra izdavanjem obveznica i uzimanjem kredita, gdje su, za približno jednake iznose glavnice i rokove otplate, troškovi zaduženja izdavanjem obveznica više od tri puta veći od troškova zaduženja uzimanjem kredita. Stoga Državni ured za reviziju ocjenjuje da financiranje izgradnje sportske dvorane i zatvorenog bazena Športskog centra Višnjik nije bilo učinkovito."

Krasno. A jednako krasno je stanje i s dvoranama u Osijeku i Varaždinu, no ponestaje nam vremena, vremeplov se mora vratiti natrag, u 2020. godinu. Među glupe. Ipak, prije nego poletimo, evo još samo jedan citat:

"Sve nedostatke u financiranju, građenju i upravljanju arenama sagrađenim za rukometni mundijal koje je uočila Državna revizija još bi se nekako i dalo 'pregrmiti' da nema poraznih podataka o iskorištenosti tih dvorana (...) Ukupno su država i lokalna samouprava za zakup zagrebačke, splitske i varaždinske arene u prvih šest godina njihova postojanja platile 609 milijuna kuna, a zauzvrat su lokalne zajednice i njihovi gosti u dvoranama mogli nešto pogledati manje od jednom mjesečno."

Evo nas natrag. Oprostite na tvrdom slijetanju. Jesmo li svi tu? Okej, da ponovimo gradivo:

"Hrvatska će se kandidirati za Svjetsko rukometno prvenstvo. Opet. Još se ne zna hoće li to biti za 2025. ili 2027. godinu, ali će se kandidirati. Hoće. Sigurno. Tako je rekao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac bez da mu je itko proturječio."

Dakle, nakon svega, nakon financijske i upravljačke katastrofe koja nam je ostala nakon Svjetskoga rukometnog prvenstva iz 2009. godine mi želimo još. Pardon, imali smo još. Imali smo i Europsko prvenstvo 2018. godine - eno po Splitu i dalje naljepnice po prometnim znakovima o tome svjedoče - ali kako se samo svjetska prvenstva broje, kako se tamo puno veći novac vrti, tako je još jednom i ovu priču trebalo zavrtjeti.

A uz to i koju novu dvoranu izgraditi, jer sve one rupčage bez dna sagrađene prije desetak godina malo su, treba nam još jedna.

Idealno bi bilo u – Dubrovniku. Za 5000 ljudi. Da u nju stanu svi gosti s jednoga kruzera.

Kako javljaju naši kolege iz Dubrovnika, u Gradu je vijest iz Beča - jer u Beču smo objavili kandidaturu - dočekana s oduševljenjem. Dvorana im treba, i to multifunkcionalna, a ono novca što im manjka dat će – Vlada.

"Trenutačno ne znamo cijenu novu dvorane, no u njenoj izgradnji računamo i na pomoć Vlade RH", kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

"Želja nam je uključiti Dubrovnik na rukometnu kartu svijeta. Naravno, Hrvatski rukometni savez nema novca za izgradnju sportske dvorane, koju Dubrovnik mora imati kako bi zadovoljio uvjete odigravanja velikog natjecanja. A hoće li imatu uvjete, prije svega ovisi o Gradu, Županiji i državi", kazao je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

Blaženi bili. Obojica. Oni, eto, para nemaju. Ali bi gradili. I organizirali. Svjetski prvaci u organiziranju. Jer rukomet to zaslužuje. I jebo sad reviziju, otkad se revizori razumiju u organizaciju.

Nitko u državi nema pojma kako se trošio državni novac za potrebe prošloga prvenstva, nitko nema pojma ni koliko se državnog novca potrošilo, stotine milijuna neznanih kuna je u pitanju, a mi već idemo u novu potrošnju. Mi Hrvati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odakle vam pare? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => odakle vam pare? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-21 13:29:04 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-21 14:38:22 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2020-01-21 14:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/21\/1483539.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/21\/8514003.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/21\/12664150.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/21\/12664188.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/21\/10701665.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Ranko \u0160uvar\/HANZA MEDIA","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/HANZA MEDIA","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zbog Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine diljem zemlje niknule su nove sportske dvorane","Nedovr\u0161ena Spaladium Arena u Splitu i dalje je podsjetnik na","Graditelji zagreba\u010dke Arene ispostavili su gradskoj upravi i Vladi ra\u010dun na iznos od 85 milijuna i 600 tisu\u0107a eura","Popularna 'Peka', nova dvorana na Vi\u0161njiku danas je dok ko\u0161arka\u0161ima Zadra",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_1483539_1280.jpg":"1280x1280","k_1483539_1024.jpg":"1024x1024","k_1483539_640.jpg":"640x640","k_1483539_480.jpg":"480x480","k_1483539_340.jpg":"340x340","k_1483539_220.jpg":"220x220","o_1483539_1280.jpg":"1280x853","o_1483539_1024.jpg":"1024x682","o_1483539_640.jpg":"640x426","o_1483539_480.jpg":"480x320","o_1483539_340.jpg":"340x226","o_1483539_220.jpg":"220x146","h_1483539_1280.jpg":"1280x854","h_1483539_1024.jpg":"1024x683","h_1483539_640.jpg":"640x427","h_1483539_480.jpg":"480x320","h_1483539_340.jpg":"340x227","h_1483539_220.jpg":"220x147","pp_1483539_1280.jpg":"1006x1280","pp_1483539_1024.jpg":"805x1024","pp_1483539_640.jpg":"503x640","pp_1483539_480.jpg":"377x480","pp_1483539_340.jpg":"267x340","pp_1483539_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1334","k_8514003_1280.jpg":"1280x1280","k_8514003_1024.jpg":"1024x1024","k_8514003_640.jpg":"640x640","k_8514003_480.jpg":"480x480","k_8514003_340.jpg":"340x340","k_8514003_220.jpg":"220x220","o_8514003_1280.jpg":"1280x889","o_8514003_1024.jpg":"1024x711","o_8514003_640.jpg":"640x444","o_8514003_480.jpg":"480x333","o_8514003_340.jpg":"340x236","o_8514003_220.jpg":"220x152","h_8514003_1280.jpg":"1280x854","h_8514003_1024.jpg":"1024x683","h_8514003_640.jpg":"640x427","h_8514003_480.jpg":"480x320","h_8514003_340.jpg":"340x227","h_8514003_220.jpg":"220x147","pp_8514003_1280.jpg":"1006x1280","pp_8514003_1024.jpg":"805x1024","pp_8514003_640.jpg":"503x640","pp_8514003_480.jpg":"377x480","pp_8514003_340.jpg":"267x340","pp_8514003_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_12664150_1280.jpg":"1280x1280","k_12664150_1024.jpg":"1024x1024","k_12664150_640.jpg":"640x640","k_12664150_480.jpg":"480x480","k_12664150_340.jpg":"340x340","k_12664150_220.jpg":"220x220","o_12664150_1280.jpg":"1280x851","o_12664150_1024.jpg":"1024x681","o_12664150_640.jpg":"640x425","o_12664150_480.jpg":"480x319","o_12664150_340.jpg":"340x226","o_12664150_220.jpg":"220x146","h_12664150_1280.jpg":"1280x854","h_12664150_1024.jpg":"1024x683","h_12664150_640.jpg":"640x427","h_12664150_480.jpg":"480x320","h_12664150_340.jpg":"340x227","h_12664150_220.jpg":"220x147","pp_12664150_1280.jpg":"1006x1280","pp_12664150_1024.jpg":"805x1024","pp_12664150_640.jpg":"503x640","pp_12664150_480.jpg":"377x480","pp_12664150_340.jpg":"267x340","pp_12664150_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1230","k_12664188_1280.jpg":"1280x1280","k_12664188_1024.jpg":"1024x1024","k_12664188_640.jpg":"640x640","k_12664188_480.jpg":"480x480","k_12664188_340.jpg":"340x340","k_12664188_220.jpg":"220x220","o_12664188_1280.jpg":"1280x820","o_12664188_1024.jpg":"1024x656","o_12664188_640.jpg":"640x410","o_12664188_480.jpg":"480x307","o_12664188_340.jpg":"340x217","o_12664188_220.jpg":"220x140","h_12664188_1280.jpg":"1280x854","h_12664188_1024.jpg":"1024x683","h_12664188_640.jpg":"640x427","h_12664188_480.jpg":"480x320","h_12664188_340.jpg":"340x227","h_12664188_220.jpg":"220x147","pp_12664188_1280.jpg":"1006x1280","pp_12664188_1024.jpg":"805x1024","pp_12664188_640.jpg":"503x640","pp_12664188_480.jpg":"377x480","pp_12664188_340.jpg":"267x340","pp_12664188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_10701665_1280.jpg":"1280x1280","k_10701665_1024.jpg":"1024x1024","k_10701665_640.jpg":"640x640","k_10701665_480.jpg":"480x480","k_10701665_340.jpg":"340x340","k_10701665_220.jpg":"220x220","o_10701665_1280.jpg":"1280x853","o_10701665_1024.jpg":"1024x682","o_10701665_640.jpg":"640x426","o_10701665_480.jpg":"480x320","o_10701665_340.jpg":"340x226","o_10701665_220.jpg":"220x146","h_10701665_1280.jpg":"1280x854","h_10701665_1024.jpg":"1024x683","h_10701665_640.jpg":"640x427","h_10701665_480.jpg":"480x320","h_10701665_340.jpg":"340x227","h_10701665_220.jpg":"220x147","pp_10701665_1280.jpg":"1006x1280","pp_10701665_1024.jpg":"805x1024","pp_10701665_640.jpg":"503x640","pp_10701665_480.jpg":"377x480","pp_10701665_340.jpg":"267x340","pp_10701665_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4343885 Threads: 5 Questions: 136387575 Slow queries: 58264 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4084229 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ulupali-smo-u-njih-milijarde-a-ni-danas-se-ne-zna-koliko-smo-ih-stvarno-platili-no-nije-nam-dosta-hrvatska-bi-novo-prvenstvo-i-novu-dvoranu-1000858 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ulupali-smo-u-njih-milijarde-a-ni-danas-se-ne-zna-koliko-smo-ih-stvarno-platili-no-nije-nam-dosta-hrvatska-bi-novo-prvenstvo-i-novu-dvoranu-1000858?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531229 [name] => sportske dvorane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-21 15:34:19 [main_article_id] => 0 [alias] => sportske-dvorane [link] => /tag/sportske-dvorane ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286272 [name] => rukomet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rukomet [link] => /tag/rukomet ) [2] => stdClass Object ( [id] => 311795 [name] => Svjetsko prvenstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetsko-prvenstvo [link] => /tag/svjetsko-prvenstvo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 273947 [name] => državna revizija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavna-revizija [link] => /tag/drzavna-revizija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odakle vam pare? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ulupali smo u njih milijarde, a ni danas se ne zna koliko smo ih stvarno platili. No, nije nam dosta, Hrvatska bi novo prvenstvo i novu dvoranu!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/21/1483539.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Zbog Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine diljem zemlje niknule su nove sportske dvorane [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/21/1483539.jpg [title] => Zbog Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine diljem zemlje niknule su nove sportske dvorane Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/21/8514003.jpg [title] => Nedovršena Spaladium Arena u Splitu i dalje je podsjetnik na Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/21/12664150.jpg [title] => Graditelji zagrebačke Arene ispostavili su gradskoj upravi i Vladi račun na iznos od 85 milijuna i 600 tisuća eura Ranko Šuvar/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/21/12664188.jpg [title] => Popularna 'Peka', nova dvorana na Višnjiku danas je dok košarkašima Zadra Jure Mišković/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/21/10701665.jpg [title] => Jure Mišković/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska će se kandidirati za Svjetsko rukometno prvenstvo. Opet. Još se ne zna hoće li to biti za 2025. ili 2027. godinu, ali će se kandidirati. Hoće. Sigurno.

Tako je rekao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac. Bez da mu je itko proturječio. A tko bi i smjeo nakon još jedne veličanstvene - postoji li kod nas ikakva drukčija od veličanstvene?! - pobjede nad Njemačkom.

A sad ćemo sjesti u vremeplov i odvesti vas u 2016. godinu - dakle, ne tako davno - pa ćemo aterirati u članak našega kolege Vedrana Marjanovića, i to direktno u njegov prvi pasus.

"Hrvatska će za nešto manje od dvije godine biti domaćin Europskog prvenstva u rukometu, iako još nije sačinjen završni račun za prethodnu veliku rukometnu manifestaciju koju je organizirala prije sedam godina."

U članku, za one koji su (ne)moguće zaboravili, dalje piše:

"Riječ je o Svjetskom rukometnom prvenstvu čiji su organizacijski troškovi bili između 70 milijuna i 100 milijuna kuna, dok su troškovi gradnje i održavanja šest velikih dvorana do, za vrijeme i nakon SP-a koštali između milijardu i 700 milijuna i milijardu i 800 milijuna kuna."

Kolega Marjanović potom se opravdava zbog čega donosi samo okvirne brojke:

"Preciznog ukupnog iznosa troškova rukometnog mundijala u Hrvatskoj 2009. nema jer, kako je pokazalo izvješće Državnog ureda za reviziju o dvoranama izgrađenima za potrebe SP-a što je nedavno usvojeno u Saboru, nema preciznih troškova održavanja i upravljanja za sve dvorane, a investitori poput Vlade nisu upoznati s načinom trošenja novca odvojenog za dvorane, a u čak tri slučaja, Spaladium arena, zadarski Višnjik i Gradska dvorana u Osijeku, zamišljena gradnja ni dandanas nije dovršena."

Divna je sprava taj vremeplov, morate priznati. Pametnima, recimo, služi da budu još pametniji. Da ne ponavljaju greške iz prošlosti. A u našoj prošlosti je bilo svega. Evo još jednog citata iz staroga članka:

"Kada je Državni ured za reviziju objavio podatke o cijeni izgradnje i održavanja dvorana za rukometni mundijal, u većini slučajeva pokazalo se da su troškovi veći od planiranih i deklariranih. Tako je dvorana 'Žatika' u Poreču, prema izračunu Revizije, koštala 221 milijun i 464 tisuća kuna, dok se ranije iz službenih izvora moglo čuti kako se ne radi o iznosu većem od 200 milijuna kuna."

Sitnica. Nestalo dvadesetak milijuna kuna. Pih. A opet, to je ništa prema mitskoj Spaladium Areni, betonskom čudovištu pod Marjanom.

"Dok su konačni troškovi za porečku dvoranu poznati, kod splitske 'Spaladium Arene' takav je podatak nemoguće utvrditi jer kompleks u Lori još nije sagrađen do kraja, a i ono što je sagrađeno propada s neizvjesnim konačnim financijskim učinkom. Podsjetimo, zamišljena investicija uključivala je veliku i malu dvoranu s prostranim poslovnim prostorima (...) U svakom slučaju, cijena dosadašnjih pripremnih i graditeljskih radova na 'Spaladium Areni' je, prema Državnoj reviziji, 463 milijuna kuna."

Veselo, priznajte. A bit će, je li tako predsjedniče Gorahovac, još veselije.

"Sudbinu splitske arene kao nedovršenog sportsko-poslovnog kompleksa zamalo je doživjela i zagrebačka 'Arena'. Vjerojatno bi je i doživjela da Vlada u Zagrebu nije podmetnula svoja leđa preuzimanjem zamašnog dijela godišnjeg najma, ali negativne posljedice navrat-nanos sklopljenog aranžmana ni u metropoli nisu izostale. Arena Zagreb, naime, dan danas posluje s gubitkom što se od 2009. do 2014. umnožio do ukupnog iznosa od dvadesetak milijuna kuna. Graditelji zagrebačke Arene predvođeni 'Ingrom' ispostavili su gradskoj upravi i Vladi račun na iznos od 85 milijuna i 600 tisuća eura. Investicija se isplaćuje kroz plaćanje najma od sedam milijuna i 200 tisuća eura godišnje, po principu “pola grad, pola država”, i tako 28 godina, što kao konačnu cijenu gradnje i održavanje daje svotu od 201 milijun eura."

---

image
Jure Mišković/HANZA MEDIA
---

Ovaj dio sa zdanjem na Laništu posebno je važan, jer:

"Revizija je, među ostalim, utvrdila da tvrtka 'Lanište d.o.o.' kojoj Vlada i Grad Zagreb plaćaju najam Arene vrijednost dvorane s pripadajućim parkiralištima i infrastrukturom procjenjuje na 111 milijuna eura, što je 26 milijuna eura više od spomenutog graditeljskog računa."

Plješćete li? Jeste li ushićeni? Slobodno ustanite, jer hrvatski rukometni neimari i ne zaslužuju ništa manje od vašega naklona.

Joj, da, ostao nam je i Zadar. Umalo ga zaboravismo. Srećom, Vedran Marjanović nije:

"Revizija spornim nalazi način financiranja (izdavanje vrijednosnica i krediti kod poslovnih banaka) koji je zadarska gradska uprava izabrala za gradnju kompleksa 'Višnjik'. Primjetan je nerazmjer između troškova zaduženja Grada Zadra izdavanjem obveznica i uzimanjem kredita, gdje su, za približno jednake iznose glavnice i rokove otplate, troškovi zaduženja izdavanjem obveznica više od tri puta veći od troškova zaduženja uzimanjem kredita. Stoga Državni ured za reviziju ocjenjuje da financiranje izgradnje sportske dvorane i zatvorenog bazena Športskog centra Višnjik nije bilo učinkovito."

Krasno. A jednako krasno je stanje i s dvoranama u Osijeku i Varaždinu, no ponestaje nam vremena, vremeplov se mora vratiti natrag, u 2020. godinu. Među glupe. Ipak, prije nego poletimo, evo još samo jedan citat:

"Sve nedostatke u financiranju, građenju i upravljanju arenama sagrađenim za rukometni mundijal koje je uočila Državna revizija još bi se nekako i dalo 'pregrmiti' da nema poraznih podataka o iskorištenosti tih dvorana (...) Ukupno su država i lokalna samouprava za zakup zagrebačke, splitske i varaždinske arene u prvih šest godina njihova postojanja platile 609 milijuna kuna, a zauzvrat su lokalne zajednice i njihovi gosti u dvoranama mogli nešto pogledati manje od jednom mjesečno."

Evo nas natrag. Oprostite na tvrdom slijetanju. Jesmo li svi tu? Okej, da ponovimo gradivo:

"Hrvatska će se kandidirati za Svjetsko rukometno prvenstvo. Opet. Još se ne zna hoće li to biti za 2025. ili 2027. godinu, ali će se kandidirati. Hoće. Sigurno. Tako je rekao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac bez da mu je itko proturječio."

Dakle, nakon svega, nakon financijske i upravljačke katastrofe koja nam je ostala nakon Svjetskoga rukometnog prvenstva iz 2009. godine mi želimo još. Pardon, imali smo još. Imali smo i Europsko prvenstvo 2018. godine - eno po Splitu i dalje naljepnice po prometnim znakovima o tome svjedoče - ali kako se samo svjetska prvenstva broje, kako se tamo puno veći novac vrti, tako je još jednom i ovu priču trebalo zavrtjeti.

A uz to i koju novu dvoranu izgraditi, jer sve one rupčage bez dna sagrađene prije desetak godina malo su, treba nam još jedna.

Idealno bi bilo u – Dubrovniku. Za 5000 ljudi. Da u nju stanu svi gosti s jednoga kruzera.

Kako javljaju naši kolege iz Dubrovnika, u Gradu je vijest iz Beča - jer u Beču smo objavili kandidaturu - dočekana s oduševljenjem. Dvorana im treba, i to multifunkcionalna, a ono novca što im manjka dat će – Vlada.

"Trenutačno ne znamo cijenu novu dvorane, no u njenoj izgradnji računamo i na pomoć Vlade RH", kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

"Želja nam je uključiti Dubrovnik na rukometnu kartu svijeta. Naravno, Hrvatski rukometni savez nema novca za izgradnju sportske dvorane, koju Dubrovnik mora imati kako bi zadovoljio uvjete odigravanja velikog natjecanja. A hoće li imatu uvjete, prije svega ovisi o Gradu, Županiji i državi", kazao je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

Blaženi bili. Obojica. Oni, eto, para nemaju. Ali bi gradili. I organizirali. Svjetski prvaci u organiziranju. Jer rukomet to zaslužuje. I jebo sad reviziju, otkad se revizori razumiju u organizaciju.

Nitko u državi nema pojma kako se trošio državni novac za potrebe prošloga prvenstva, nitko nema pojma ni koliko se državnog novca potrošilo, stotine milijuna neznanih kuna je u pitanju, a mi već idemo u novu potrošnju. Mi Hrvati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Ranko Šuvar/HANZA MEDIA Jure Mišković/HANZA MEDIA Jure Mišković/HANZA MEDIA
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA
Zbog Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine diljem zemlje niknule su nove sportske dvorane
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Nedovršena Spaladium Arena u Splitu i dalje je podsjetnik na
Ranko Šuvar/HANZA MEDIA
Graditelji zagrebačke Arene ispostavili su gradskoj upravi i Vladi račun na iznos od 85 milijuna i 600 tisuća eura
Jure Mišković/HANZA MEDIA
Popularna 'Peka', nova dvorana na Višnjiku danas je dok košarkašima Zadra
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ulupali-smo-u-njih-milijarde-a-ni-danas-se-ne-zna-koliko-smo-ih-stvarno-platili-no-nije-nam-dosta-hrvatska-bi-novo-prvenstvo-i-novu-dvoranu-1000858 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cfb82f87e7d09b4dcee19d3204d19b7f4adf445c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ulupali+smo+u+njih+milijarde%2C+a+ni+danas+se+ne+zna+koliko+smo+ih+stvarno+platili.+No%2C+nije+nam+dosta%2C+Hrvatska+bi+novo+prvenstvo+i+novu+dvoranu%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fulupali-smo-u-njih-milijarde-a-ni-danas-se-ne-zna-koliko-smo-ih-stvarno-platili-no-nije-nam-dosta-hrvatska-bi-novo-prvenstvo-i-novu-dvoranu-1000858 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fulupali-smo-u-njih-milijarde-a-ni-danas-se-ne-zna-koliko-smo-ih-stvarno-platili-no-nije-nam-dosta-hrvatska-bi-novo-prvenstvo-i-novu-dvoranu-1000858 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odakle vam pare? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaodakle vam pare?

Ulupali smo u njih milijarde, a ni danas se ne zna koliko smo ih stvarno platili. No, nije nam dosta, Hrvatska bi novo prvenstvo i novu dvoranu!?

21. siječnja 2020. - 15:33
Zbog Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine diljem zemlje niknule su nove sportske dvoraneVladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Hrvatska će se kandidirati za Svjetsko rukometno prvenstvo. Opet. Još se ne zna hoće li to biti za 2025. ili 2027. godinu, ali će se kandidirati. Hoće. Sigurno.

Tako je rekao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac. Bez da mu je itko proturječio. A tko bi i smjeo nakon još jedne veličanstvene - postoji li kod nas ikakva drukčija od veličanstvene?! - pobjede nad Njemačkom.

A sad ćemo sjesti u vremeplov i odvesti vas u 2016. godinu - dakle, ne tako davno - pa ćemo aterirati u članak našega kolege Vedrana Marjanovića, i to direktno u njegov prvi pasus.

"Hrvatska će za nešto manje od dvije godine biti domaćin Europskog prvenstva u rukometu, iako još nije sačinjen završni račun za prethodnu veliku rukometnu manifestaciju koju je organizirala prije sedam god...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 11:06