stdClass Object ( [id] => 591776 [title] => Vratio vojnicima ponos, dostojanstvo i naknade za stražu, vojsku rasporedio po gradovima, a planira kupiti i borbene avione: Damir Krstičević zadovoljan svojim radom [alias] => vratio-vojnicima-ponos-dostojanstvo-i-naknade-za-strazu-vojsku-rasporedio-po-gradovima-a-planira-kupiti-i-borbene-avione-damir-krsticevic-zadovoljan-svojim-radom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević u posljednje je vrijeme jedan od u javnosti najspominjanijih članova Vlade Andreja Plenkovića. Oporba je zazivala i njegovu ostavku zbog nerealiziranog posla kupovine američkih vojnih zrakoplova od Izraelaca, no premijer je čvrsto stao uz Krstičevića, s kojim smo razgovarali o aktualnostima i planovima u sektoru obrane...

Rezimirate li svoj dosadašnji ministarski mandat, jeste li zadovoljni učinjenim?

- Uspoređujući stanje kada sam preuzeo Ministarstvo obrane 2016. godine i danas, smatram kako možemo itekako biti zadovoljni postignutim. Hrvatskom vojniku smo vratili ponos i dostojanstvo kakvo je imao u Domovinskom ratu! Značajno smo povećali obrambeni proračun. Svaka kuna uložena je namjenski, kako bi našem vojniku, dočasniku i časniku bilo bolje.
Vojniku, kojem su bila oduzeta materijalna prava, vratili smo naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu, poboljšali smo uvjete života i rada u vojarnama, obnovili smještajne kapacitete i otvorili nove vojarne te osigurali sigurnost zaposlenja za naše pripadnike.

Sukladno novom operativnom rasporedu, realizirali smo povratak postrojbi Hrvatske vojske u gradove Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin, kako bi vojnici bili bliže svojim obiteljima, ali i kako bi poboljšali kvalitetu života i rada. Vrlo je važno što smo zakonom omogućili sigurnost zaposlenja za vojnike, i tako nakon isteka prvog ugovora za vojnike na određeno vrijeme omogućili smo potpisivanje drugog ugovora za vojnike na neodređeno vrijeme. Značajno smo podigli financijsku naknadu za dragovoljne ročnike s 1190 na 3000 kuna, te je ona najveća od uvođenja modela dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Sve ove mjere utjecale su i na povećan interes mladih za Hrvatsku vojsku, što mi je drago. Hrvatska vojska nudi odlične uvjete za mlade, sigurno zaposlenje i brojne beneficije. Biti vojnik je poziv i čast služenja svojoj domovini i svome narodu.

Zbog čega ste posebno zadovoljni, na što ste posebno ponosni? Je li to možda povratak Hrvatske vojske u Dalmaciju?

- U mandatu ove Vlade obnovili smo Hrvatsku vojsku i vratili joj sjaj kakav je imala u Domovinskom ratu. Sustavno radimo na poboljšanju uvjeta za naše pripadnike, koji su svojim zalaganjem za domovinu to zaista zaslužili.
Naravno da sam ponosan što je hrvatski vojnik ponovno u viteškom Sinju i u Pločama. Novi operativni razmještaj Hrvatske vojske je od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, posebno se to odnosi na ovaj dio u Dalmaciji jer imamo bržu reakciju tijekom protupožarne sezone.

Također, prije ustrojavanja satnije mornaričko desantnog pješaštva nismo imali manevarsku postrojbu južnije od Knina. Sada to imamo u Pločama, a znamo kolika je važnost Ploča u oslobađanju južne Dalmacije u Domovinskom ratu.

Povratak hrvatskog vojnika u grad heroj i simbol Domovinskog rata, Vukovar čini me posebno ponosnim. Ova Vlada je i kroz ovaj, a i kroz brojne druge projekte pokazala kako živi i radi za Vukovar tijekom cijele godine. Njegujemo i poštujemo vrijednosti Domovinskog rata, koje su bile zaboravljene i drago mi je što smo obnovili svečanost dodjele beretki novim pripadnicima gardijskih brigada. Obnovili smo ovu lijepu tradiciju i ispunjen sam ponosom i sretan kada novim pripadnicima uručujemo beretke kao simbol pripadnosti postrojbe.

Još su svježa sjećanja kada su pripadnici legendarne Četvrte gardijske brigade pred kapelom Svetog križa u Dračevcu položili prisegu i dobili crvene beretke, a upravo slijedeći tjedan mladim Paucima uručit ćemo beretke u Dračevcu, što je velika čast.

ASDA kao promocija Splita

Ima li novosti oko započete suradnje sa splitskim Sveučilištem vezano uz studij vojnog pomorstva?

- Ove akademske godine upisali smo prvu generaciju kadeta studija Vojno pomorstvo i prisega kadeta ove jeseni prvi put održana je u Splitu, što mi je iznimno drago. Studij vojnog pomorstva je od samog početka uključivao suradnju Ministarstva obrane, Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog vojnog učilišta i Hrvatske ratne mornarice.

Važno je naglasiti kako je ovim studijem predviđeno školovanje svih pomorskih časnika, kako za potrebe Hrvatske vojske tako i za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Imamo odličnu suradnju i drago mi je što zajedno sudjelujemo u programima obrazovanja za buduće pomorske časnike. Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti, a zahvaljujući ovom studiju dobiti kvalitetne pomorske kadrove koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije.
Također, u predstojećem razdoblju predviđeno je održavanje studija na engleskom jeziku, što otvara prilike za školovanje pomorskih časnika naših savezničkih i prijateljskih zemalja.

U Splitu će se, od 10. do 12. travnja, održati i ASDA 2019. (Adriatic Sea Defence & Aerospace), izložba vojne opreme i naoružanja. Po čemu je taj događaj važan za hrvatsku vojnu industriju?

- ASDA je najveća izložba vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima. Ove godine u Splitu očekujemo najveći broj izlagača do sada, predstavit će se 22 zemlje s proizvodima svoje vojne opreme i naoružanja. Očekujemo dolazak brojnih stranih delegacija ministarstava obrane u Split. Po prvi put Izrael ima svoj nacionalni štand, što nam je iznimno drago.

Ovo je izvrsna promocija za Hrvatsku i grad Split, za hrvatsko gospodarstvo i turizam. Brojni gospodarstvenici iz inozemstva imat će se prilike uvjeriti u kvalitetu hrvatskih proizvoda, ali i prirodne ljepote koje nude Split i Dalmacija.

Na popisu izlagača na ASDA je i američka tvrtka Lockheed Martin koja je po nekima, zbog svojih poslovnih interesa, bila jedan od glavnih kočničara američkog odobrenja dovršetka posla s Izraelom oko kupovine zrakoplova F-16 Barak. Je li ovo potvrda da partnerski odnosi s američkom stranom nisu ugroženi?

- Kao što sam već napomenuo, drago mi je što će se na ovogodišnjoj izložbi ASDA u Splitu sudjelovati brojni svjetski izlagači, među kojima i američka tvrtka Lockheed Martin. To je svjetska kompanija s kojom imamo izvrsnu dugogodišnju suradnju, a koja će u Splitu predstaviti spektar svojih proizvoda. Što se tiče odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, oni su odlični. Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti. Američke donacije značajan su doprinos u razvoju Hrvatske vojske.

Ovog tjedna smo u Ministarstvu obrane potpisali Memorandum o razumijevanju između Vlade SAD-a i Ministarstva obrane RH o potpori u uništavanju konvencionalnog naoružanja, što je još jedna potvrda izvrsne suradnje.

Zasad je izostala kruna mandata u vidu realizacije nabave novih višenamjenskih borbenih zrakoplova. Kad možemo očekivati da će se krenuti u novi proces nabave borbenih zrakoplova?

- Ova Vlada je odlučna u namjeri da riješi pitanje ratnog zrakoplovstva, a imamo i podršku Hrvatskog sabora u rješavanju ovog pitanja.

Izgubljenih 15 godina

S obzirom na stanje u kojem su raspoloživi MiG-ovi 21, a i činjenicu da je planirana kupnja F-16 Baraka smatrana povoljnom i zbog relativno brze isporuke letjelica, možete li barem načelno kazati kad će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti u stanju djelovati po svim strateškim ciljevima te svojom snagom postati čimbenik odvraćanja bilo čijih eventualnih oružanih avantura na tlu Hrvatske?

- Višenamjenski borbeni avion kao sredstvo važan je faktor odvraćanja, međutim, Hrvatsku vojsku treba promatrati kao cjelinu! A Hrvatska vojska je sa svojim sposobnostima i obučenim pripadnicima čimbenik odvraćanja i jamac sigurnosti i stabilnosti. To smo dokazali provedbom vježbe Velebit prošle godine. Vježba Velebit 18 – Združena snaga pokazala kako je Hrvatska vojska u potpunosti spremna za provedbu svoje primarne misije, obrane Republike Hrvatske. Provedbom vježbe na 11 vojnih lokacija i sudjelovanjem više od 5500 tisuća vojnika pokazali smo kako izgleda usklađeno međurodovsko združeno djelovanje kroz integraciju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Zapovjedništva za potporu i pristožernih postrojbi. Pokazali smo moć Hrvatske vojske!
Za razliku od bivših Vlada, svjesni smo izazova u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i ova Vlada je odlučna u pronalaženju rješenja za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona i time zadržavanja sposobnosti nadzvučnog borbenog zrakoplovstva.

Znamo da su za propalim poslom na sva zvona žalili i neki koji su od početka bili izričito protiv, pa i oni koji su po izboru F-16 Baraka prigovarali da su te letjelice prestare, da bi na kraju bili nezadovoljni i tražili vaš odlazak jer je posao nabave tih “prastarih” i “preskupih” lovaca - propao. Prigovarali su vam i da niste shvatili ozbiljnost američkih non-papera... Možete li na kraju te priče išta prigovoriti samome sebi i biste li, da možete, išta drukčije uradili u tom procesu koji na kraju nije okončao kako smo očekivali?

- Jasno je da su projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona kritizirali upravo oni koji su od početka govorili kako Hrvatskoj nije potrebno borbeno zrakoplovstvo. Ova Vlada odbacila je sve navode iz Interpelacije kao neosnovane, neutemeljene i netočne. Iznimno složen postupak proveden je transparentno, s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane sukladno Zakonu o obrani i Zakonu o javnoj nabavi. Nije nastala nikakva šteta, ni za proračun, ni za naš međunarodni ugled, a niti za odnose s našim saveznicima. Postupali smo s dužnom pažnjom. Ispravno smo postupili i nismo mogli utjecati na ishod. I Izrael i SAD su potvrdili kako nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane.
Izgubljeno je vrijeme onda kada se ništa nije radilo, proteklih 15 godina kada nijedna Vlada do sada nije imala odlučnosti za ovo pitanje. Ova Vlada odlučna je u namjeri da modernizira ratno zrakoplovstvo, a nakon odgovarajućih analiza i priprema, krenut ćemo u novi proces.

Ali u ovom trenutku očito ne možete kazati kad bi taj proces nabave mogao započeti?

- Kao što sam rekao, predani smo rješavanju ovog pitanja, idemo korak po korak i naći ćemo najbolju opciju za Hrvatsku.

U planu nabave MORH-a za ovu godinu sam vidio i stavku “generalna revizija tenka M84”. Znači li to i mogućnost zamjene novim tenkovima ili...? Općenito, što si još postavljate kao strateške ciljeve do kraja mandata?

- Zadovoljni smo postojećim sposobnostima tenka M84, no svjesni smo potrebe daljnjih ulaganja u održavanje tih sposobnosti, što i činimo. Naš najvažniji prioritet su ljudi. Mnogo puta do sada, počevši od Domovinskog rata, međunarodnih misija i pomoći civilnim institucijama naš čovjek je pokazao kako je najvrjedniji dio sustava. Zato nastavljamo dalje s unaprjeđenjem radnih i smještajnih kapaciteta u vojarnama. U ovoj godini postavili smo tri primarna cilja, ustrojavanje Središta za razvoj vođa u Udbini, novo Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Središte za besposadne zrakoplovne sustave.

U Udbini ćemo ustrojiti Središte za razvoj vođa Marko Babić, po uzoru na Šepurine iz Domovinskog rata. Novo središte nastaje na tradiciji i duhu obuke vođa koja je provođena tijekom Domovinskog rata, a cilj je razvijati i jačati sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, unaprijediti vođenje i zapovijedanje na nižim taktičkim razinama (vod/satnija) te tako stvoriti visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe te instruktore na početnim dočasničkim i časničkim dužnostima, u okviru daljnjeg razvoja i potreba Hrvatske vojske. Planirano je da će tečaj prolaziti pripadnici svih rodova vojske, a završna hodnja pripadnika održat će se od Udbine do Knina u dužini oko 100 kilometara. Svečana promocija Središta planirana je na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu ove jeseni. Ustrojavanjem Zapovjedništva za kibernetički prostor razvijamo i integriramo sposobnost zaštite i obrane u kibernetičkom prostoru.

Uspostava novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave u Puli također je značajna novina u razvoju Hrvatske vojske, kojom unaprjeđujemo postojeće sposobnosti Hrvatske vojske za izviđanjem i nadzorom teritorija RH iz zraka.
Kruna mandata će biti 2020. godine, kada ćemo razmjestiti cijelu inženjerijsku bojnu u Vukovar. Grad heroj je gravitacijsko središte ove države i Hrvatske vojske i stoga sam iznimno ponosan što smo u mandatu ove Vlade otvorili vojarnu i vratili pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar.

Također, zadovoljstvo mi je najaviti da smo donijeli odluku da će se od ove jeseni prisega kadeta Hrvatskog vojnog učilišta održavati u Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Povezujemo budućnost Hrvatske vojske, kadete sa tradicijom i gradovima simbolima Domovinskog rata, Kninom i Vukovarom. Akademsku godinu kadeti će započeti u Kninu, simbolu pobjede, polaganjem svečane prisege, a završiti svečanom promocijom u Vukovaru, gradu heroju. Ova mjesta daju posebnu dimenziju budućim časnicima Hrvatske vojske.

Besposadne letjelice i u Sinju

Predsjednik ste i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, kojeg ste nazvali brendom ove Vlade... Što je još važno učiniti da bi on beziznimno funkcionirao, uostalom, to i razlikuje samu riječ “sustav” od improvizacije?

- Moram naglasiti kako smo već prve godine djelovanja Sustava postigli odlične rezultate. Izgradili smo sustav koji počiva na Partnerstvu za sigurnost, odnosno zajedništvu, združenom djelovanju i sinergiji svih sastavnica Sustava, lokalne zajednice i građana. Sustav domovinske sigurnosti svakog od nas čini boljim, koordinacija je bolja, reagiramo brže i jedino se kroz Sustav, uz zajedništvo i sinergiju, možemo nositi sa svim sigurnosnim ugrozama. To zajedništvo i sinergija očituje se i na primjeru park šume Marjan - simbolu Grada Splita, gdje Hrvatska vojska svakodnevno pomaže lokalnoj sredini u sanaciji oboljelih stabala.
Razmještajem vojske u Sinj i Ploče znatno smo povećali brzinu reakcije prilikom gašenja požara. Uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama vrlo je važna za poboljšanje funkcioniranja svih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti. U sklopu Zapovjedništva, formirano je i situacijsko središte sa modernim zapovjednim informacijsko – komunikacijskim sustavom.

Osim jačanja suradnje između svih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti, u 2019. godini idemo korak dalje. Ustrojavanjem Središta za besposadne sustave s razmještajem u Puli i Sinju razvijamo sposobnosti besposadnih letjelica koje će biti vrlo važne tijekom protupožarnih aktivnosti, ali i u drugim zadaćama izviđanja i nadzora teritorija Republike Hrvatske.
Ova Vlada je izmjenama zakonskih okvira krajem 2018. godine stvorila uvjete za osnivanje Središnjeg državnog ureda za vatrogastvo kao središnjeg državnog tijela čije osnivanje predstavlja unaprjeđenje vatrogasne zaštite naših građana a tako i vatrogastva unutar Sustava domovinske sigurnosti. U tijeku su intenzivne pripreme za predstojeću protupožarnu sezonu, a u petom mjesecu održat će se i protupožarna vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Kad se u Hrvatskom saboru govori o angažmanu Hrvatske vojske izvan granica RH, u mirovnim operacijama od Poljske, preko Kosova, do Afganistana, i ovih dana spominjanog Kašmira, onda oporba često govori kako je taj angažman nepotreban, skup te da predstavlja i izlaganje zemlje u sigurnosnom smislu? Što kažete na takve prigovore?

- Ne bih se složio s tom konstatacijom, podsjećam kako su odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u operacijama i misijama donesene u Hrvatskom saboru uglavnom dvotrećinskom veličinom. Dio oporbe, prvenstveno populistički dio, je protiv NATO saveza i sudjelovanja u misijama, međutim, koja je alternativa!?

Danas se niti jedna država ne može samostalno boriti sa suvremenim izazovima i ugrozama današnjeg društva. Sigurnost, pa tako i članstvo u najmoćnijem vojnom savezu ima cijenu, ali je korist višestruka. Članstvo u NATO savezu je garancija kako nikada više nećemo proživljavati one strahote i razaranja iz Domovinskog rata.

Smatram kako je vrlo važno da Hrvatska vojska sudjeluje u mirovnim misijama diljem svijeta. Osim što doprinosimo međunarodnoj sigurnosti, sudjelovanjem usvajamo mnoga znanja i iskustva koja dalje prenosimo na našu vojsku, a dobivamo i priliku da se uspoređujemo s našim saveznicima. Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen opremom i naoružanjem hrvatskih tvrtki te sudjelovanjem u misijama promoviramo proizvode naše industrije. Nastavit ćemo i dalje s našim NATO saveznicima doprinositi miru u svijetu, racionalno vodeći računa o financijskim troškovima.

Za širenje NATO-a

Makedonija je početkom veljače potpisala protokol o pristupanju NATO-u. Istodobno, Rusija poručuje da širenje NATO-a potkopava regionalnu sigurnost na Balkanu... Kakvo je vaše mišljenje kad je u pitanju stupanj regionalne sigurnosti i stabilnosti, ugrožava li ga baš širenje NATO-a?

- Temeljni hrvatski vanjskopolitički i sigurnosni interes jest sigurnost i stabilnost u našem jugoistočnom susjedstvu. Integracija zemalja Jugoistočne Europe u euro-atlantsku sigurnosnu zajednicu jedan je od ključnih temelja dugoročne stabilnosti regije.
Članstvo država u NATO-u i u Europskoj uniji omogućava jačanje sigurnosnog okvira za nesmetani razvoj svake države te umanjuje mogućnost konflikta, kako među državama, tako i unutar njih. Stoga smatramo kako širenje NATO-a na zemlje Jugoistočne Europe, prije Crnu Goru, sada Sjevernu Makedoniju, ima povoljan utjecaj na našu nacionalnu sigurnost, ali i na sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe. Hrvatska, također, smatra kako svaka država ima suvereno pravo samostalno odlučivati o svojoj vanjskoj politici, uključujući o svome odnosu s međunarodnim sigurnosnim mehanizmima i organizacijama.

Prošlog tjedna u posjeti MORH-u bili su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga države Izrael, a glavna tema bila je suradnja u području razvoja sposobnosti kibernetičke obrane. Očito je da se suradnja dviju država nastavlja unatoč nerealiziranom poslu sa zrakoplovima?

- Država Izrael ostaje naš strateški parter i saveznik. Suradnja u području kibernetike samo je jedno od planiranih područja obrambene suradnje. Hrvatska vojska ove godine osniva već spomenuta dva nova zapovjedništva, Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Središte za besposadne sustave. To je rezultat konkretne suradnje s Državom Izrael, koja je u tim područjima među vodećim u svijetu. Također, uspostavljena je i zajednička suradnja hrvatskih i izraelskih specijalnih snaga, a očekujemo suradnju i u drugim područjima.

Hrvatska nakon dugo vremena povećava proračun za obranu, naposljetku, to od nas očekuje i NATO. Kao vojnik i ministar ste sigurno zadovoljni time, no ujedno ste i potpredsjednik Vlade, pa vas pitam: mislite li da naše gospodarstvo dovoljno brzo raste da bismo modernizirali vojsku onako kako biste zaista željeli?

- Hrvatska vojska u modernizaciji i opremanju mora biti solidarna s ostatkom društva, svjesni smo kako su sredstva potrebna i bolnicama, školama, vrtićima, umirovljenicima. Ova Vlada od 2017. godine kontinuirano povećava izdvajanja za obranu. Ukupno je obrambeni proračun povećan za milijardu kuna, što nam omogućuje daljnje unaprjeđenje i modernizaciju Hrvatske vojske.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve sami uspjesi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-03-03 19:12:41 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-03-03 21:34:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-03-03 19:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9683 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/02/28/Spektar/10734898.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1290" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38657891 Threads: 4 Questions: 7115671594 Slow queries: 3306215 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608817049 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/vratio-vojnicima-ponos-dostojanstvo-i-naknade-za-strazu-vojsku-rasporedio-po-gradovima-a-planira-kupiti-i-borbene-avione-damir-krsticevic-zadovoljan-svojim-radom-591776 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vratio-vojnicima-ponos-dostojanstvo-i-naknade-za-strazu-vojsku-rasporedio-po-gradovima-a-planira-kupiti-i-borbene-avione-damir-krsticevic-zadovoljan-svojim-radom-591776?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291693 [name] => vojska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojska [link] => /tag/vojska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 330178 [name] => Krstičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krsticevic [link] => /tag/krsticevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 381614 [name] => avioni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => avioni [link] => /tag/avioni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve sami uspjesi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vratio vojnicima ponos, dostojanstvo i naknade za stražu, vojsku rasporedio po gradovima, a planira kupiti i borbene avione: Damir Krstičević zadovoljan svojim radom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/28/Spektar/10734898.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/28/Spektar/10734898.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević u posljednje je vrijeme jedan od u javnosti najspominjanijih članova Vlade Andreja Plenkovića. Oporba je zazivala i njegovu ostavku zbog nerealiziranog posla kupovine američkih vojnih zrakoplova od Izraelaca, no premijer je čvrsto stao uz Krstičevića, s kojim smo razgovarali o aktualnostima i planovima u sektoru obrane...

Rezimirate li svoj dosadašnji ministarski mandat, jeste li zadovoljni učinjenim?

- Uspoređujući stanje kada sam preuzeo Ministarstvo obrane 2016. godine i danas, smatram kako možemo itekako biti zadovoljni postignutim. Hrvatskom vojniku smo vratili ponos i dostojanstvo kakvo je imao u Domovinskom ratu! Značajno smo povećali obrambeni proračun. Svaka kuna uložena je namjenski, kako bi našem vojniku, dočasniku i časniku bilo bolje.
Vojniku, kojem su bila oduzeta materijalna prava, vratili smo naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu, poboljšali smo uvjete života i rada u vojarnama, obnovili smještajne kapacitete i otvorili nove vojarne te osigurali sigurnost zaposlenja za naše pripadnike.

Sukladno novom operativnom rasporedu, realizirali smo povratak postrojbi Hrvatske vojske u gradove Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin, kako bi vojnici bili bliže svojim obiteljima, ali i kako bi poboljšali kvalitetu života i rada. Vrlo je važno što smo zakonom omogućili sigurnost zaposlenja za vojnike, i tako nakon isteka prvog ugovora za vojnike na određeno vrijeme omogućili smo potpisivanje drugog ugovora za vojnike na neodređeno vrijeme. Značajno smo podigli financijsku naknadu za dragovoljne ročnike s 1190 na 3000 kuna, te je ona najveća od uvođenja modela dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Sve ove mjere utjecale su i na povećan interes mladih za Hrvatsku vojsku, što mi je drago. Hrvatska vojska nudi odlične uvjete za mlade, sigurno zaposlenje i brojne beneficije. Biti vojnik je poziv i čast služenja svojoj domovini i svome narodu.

Zbog čega ste posebno zadovoljni, na što ste posebno ponosni? Je li to možda povratak Hrvatske vojske u Dalmaciju?

- U mandatu ove Vlade obnovili smo Hrvatsku vojsku i vratili joj sjaj kakav je imala u Domovinskom ratu. Sustavno radimo na poboljšanju uvjeta za naše pripadnike, koji su svojim zalaganjem za domovinu to zaista zaslužili.
Naravno da sam ponosan što je hrvatski vojnik ponovno u viteškom Sinju i u Pločama. Novi operativni razmještaj Hrvatske vojske je od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, posebno se to odnosi na ovaj dio u Dalmaciji jer imamo bržu reakciju tijekom protupožarne sezone.

Također, prije ustrojavanja satnije mornaričko desantnog pješaštva nismo imali manevarsku postrojbu južnije od Knina. Sada to imamo u Pločama, a znamo kolika je važnost Ploča u oslobađanju južne Dalmacije u Domovinskom ratu.

Povratak hrvatskog vojnika u grad heroj i simbol Domovinskog rata, Vukovar čini me posebno ponosnim. Ova Vlada je i kroz ovaj, a i kroz brojne druge projekte pokazala kako živi i radi za Vukovar tijekom cijele godine. Njegujemo i poštujemo vrijednosti Domovinskog rata, koje su bile zaboravljene i drago mi je što smo obnovili svečanost dodjele beretki novim pripadnicima gardijskih brigada. Obnovili smo ovu lijepu tradiciju i ispunjen sam ponosom i sretan kada novim pripadnicima uručujemo beretke kao simbol pripadnosti postrojbe.

Još su svježa sjećanja kada su pripadnici legendarne Četvrte gardijske brigade pred kapelom Svetog križa u Dračevcu položili prisegu i dobili crvene beretke, a upravo slijedeći tjedan mladim Paucima uručit ćemo beretke u Dračevcu, što je velika čast.

ASDA kao promocija Splita

Ima li novosti oko započete suradnje sa splitskim Sveučilištem vezano uz studij vojnog pomorstva?

- Ove akademske godine upisali smo prvu generaciju kadeta studija Vojno pomorstvo i prisega kadeta ove jeseni prvi put održana je u Splitu, što mi je iznimno drago. Studij vojnog pomorstva je od samog početka uključivao suradnju Ministarstva obrane, Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog vojnog učilišta i Hrvatske ratne mornarice.

Važno je naglasiti kako je ovim studijem predviđeno školovanje svih pomorskih časnika, kako za potrebe Hrvatske vojske tako i za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Imamo odličnu suradnju i drago mi je što zajedno sudjelujemo u programima obrazovanja za buduće pomorske časnike. Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti, a zahvaljujući ovom studiju dobiti kvalitetne pomorske kadrove koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije.
Također, u predstojećem razdoblju predviđeno je održavanje studija na engleskom jeziku, što otvara prilike za školovanje pomorskih časnika naših savezničkih i prijateljskih zemalja.

U Splitu će se, od 10. do 12. travnja, održati i ASDA 2019. (Adriatic Sea Defence & Aerospace), izložba vojne opreme i naoružanja. Po čemu je taj događaj važan za hrvatsku vojnu industriju?

- ASDA je najveća izložba vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima. Ove godine u Splitu očekujemo najveći broj izlagača do sada, predstavit će se 22 zemlje s proizvodima svoje vojne opreme i naoružanja. Očekujemo dolazak brojnih stranih delegacija ministarstava obrane u Split. Po prvi put Izrael ima svoj nacionalni štand, što nam je iznimno drago.

Ovo je izvrsna promocija za Hrvatsku i grad Split, za hrvatsko gospodarstvo i turizam. Brojni gospodarstvenici iz inozemstva imat će se prilike uvjeriti u kvalitetu hrvatskih proizvoda, ali i prirodne ljepote koje nude Split i Dalmacija.

Na popisu izlagača na ASDA je i američka tvrtka Lockheed Martin koja je po nekima, zbog svojih poslovnih interesa, bila jedan od glavnih kočničara američkog odobrenja dovršetka posla s Izraelom oko kupovine zrakoplova F-16 Barak. Je li ovo potvrda da partnerski odnosi s američkom stranom nisu ugroženi?

- Kao što sam već napomenuo, drago mi je što će se na ovogodišnjoj izložbi ASDA u Splitu sudjelovati brojni svjetski izlagači, među kojima i američka tvrtka Lockheed Martin. To je svjetska kompanija s kojom imamo izvrsnu dugogodišnju suradnju, a koja će u Splitu predstaviti spektar svojih proizvoda. Što se tiče odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, oni su odlični. Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti. Američke donacije značajan su doprinos u razvoju Hrvatske vojske.

Ovog tjedna smo u Ministarstvu obrane potpisali Memorandum o razumijevanju između Vlade SAD-a i Ministarstva obrane RH o potpori u uništavanju konvencionalnog naoružanja, što je još jedna potvrda izvrsne suradnje.

Zasad je izostala kruna mandata u vidu realizacije nabave novih višenamjenskih borbenih zrakoplova. Kad možemo očekivati da će se krenuti u novi proces nabave borbenih zrakoplova?

- Ova Vlada je odlučna u namjeri da riješi pitanje ratnog zrakoplovstva, a imamo i podršku Hrvatskog sabora u rješavanju ovog pitanja.

Izgubljenih 15 godina

S obzirom na stanje u kojem su raspoloživi MiG-ovi 21, a i činjenicu da je planirana kupnja F-16 Baraka smatrana povoljnom i zbog relativno brze isporuke letjelica, možete li barem načelno kazati kad će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti u stanju djelovati po svim strateškim ciljevima te svojom snagom postati čimbenik odvraćanja bilo čijih eventualnih oružanih avantura na tlu Hrvatske?

- Višenamjenski borbeni avion kao sredstvo važan je faktor odvraćanja, međutim, Hrvatsku vojsku treba promatrati kao cjelinu! A Hrvatska vojska je sa svojim sposobnostima i obučenim pripadnicima čimbenik odvraćanja i jamac sigurnosti i stabilnosti. To smo dokazali provedbom vježbe Velebit prošle godine. Vježba Velebit 18 – Združena snaga pokazala kako je Hrvatska vojska u potpunosti spremna za provedbu svoje primarne misije, obrane Republike Hrvatske. Provedbom vježbe na 11 vojnih lokacija i sudjelovanjem više od 5500 tisuća vojnika pokazali smo kako izgleda usklađeno međurodovsko združeno djelovanje kroz integraciju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Zapovjedništva za potporu i pristožernih postrojbi. Pokazali smo moć Hrvatske vojske!
Za razliku od bivših Vlada, svjesni smo izazova u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i ova Vlada je odlučna u pronalaženju rješenja za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona i time zadržavanja sposobnosti nadzvučnog borbenog zrakoplovstva.

Znamo da su za propalim poslom na sva zvona žalili i neki koji su od početka bili izričito protiv, pa i oni koji su po izboru F-16 Baraka prigovarali da su te letjelice prestare, da bi na kraju bili nezadovoljni i tražili vaš odlazak jer je posao nabave tih “prastarih” i “preskupih” lovaca - propao. Prigovarali su vam i da niste shvatili ozbiljnost američkih non-papera... Možete li na kraju te priče išta prigovoriti samome sebi i biste li, da možete, išta drukčije uradili u tom procesu koji na kraju nije okončao kako smo očekivali?

- Jasno je da su projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona kritizirali upravo oni koji su od početka govorili kako Hrvatskoj nije potrebno borbeno zrakoplovstvo. Ova Vlada odbacila je sve navode iz Interpelacije kao neosnovane, neutemeljene i netočne. Iznimno složen postupak proveden je transparentno, s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane sukladno Zakonu o obrani i Zakonu o javnoj nabavi. Nije nastala nikakva šteta, ni za proračun, ni za naš međunarodni ugled, a niti za odnose s našim saveznicima. Postupali smo s dužnom pažnjom. Ispravno smo postupili i nismo mogli utjecati na ishod. I Izrael i SAD su potvrdili kako nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane.
Izgubljeno je vrijeme onda kada se ništa nije radilo, proteklih 15 godina kada nijedna Vlada do sada nije imala odlučnosti za ovo pitanje. Ova Vlada odlučna je u namjeri da modernizira ratno zrakoplovstvo, a nakon odgovarajućih analiza i priprema, krenut ćemo u novi proces.

Ali u ovom trenutku očito ne možete kazati kad bi taj proces nabave mogao započeti?

- Kao što sam rekao, predani smo rješavanju ovog pitanja, idemo korak po korak i naći ćemo najbolju opciju za Hrvatsku.

U planu nabave MORH-a za ovu godinu sam vidio i stavku “generalna revizija tenka M84”. Znači li to i mogućnost zamjene novim tenkovima ili...? Općenito, što si još postavljate kao strateške ciljeve do kraja mandata?

- Zadovoljni smo postojećim sposobnostima tenka M84, no svjesni smo potrebe daljnjih ulaganja u održavanje tih sposobnosti, što i činimo. Naš najvažniji prioritet su ljudi. Mnogo puta do sada, počevši od Domovinskog rata, međunarodnih misija i pomoći civilnim institucijama naš čovjek je pokazao kako je najvrjedniji dio sustava. Zato nastavljamo dalje s unaprjeđenjem radnih i smještajnih kapaciteta u vojarnama. U ovoj godini postavili smo tri primarna cilja, ustrojavanje Središta za razvoj vođa u Udbini, novo Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Središte za besposadne zrakoplovne sustave.

U Udbini ćemo ustrojiti Središte za razvoj vođa Marko Babić, po uzoru na Šepurine iz Domovinskog rata. Novo središte nastaje na tradiciji i duhu obuke vođa koja je provođena tijekom Domovinskog rata, a cilj je razvijati i jačati sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, unaprijediti vođenje i zapovijedanje na nižim taktičkim razinama (vod/satnija) te tako stvoriti visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe te instruktore na početnim dočasničkim i časničkim dužnostima, u okviru daljnjeg razvoja i potreba Hrvatske vojske. Planirano je da će tečaj prolaziti pripadnici svih rodova vojske, a završna hodnja pripadnika održat će se od Udbine do Knina u dužini oko 100 kilometara. Svečana promocija Središta planirana je na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu ove jeseni. Ustrojavanjem Zapovjedništva za kibernetički prostor razvijamo i integriramo sposobnost zaštite i obrane u kibernetičkom prostoru.

Uspostava novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave u Puli također je značajna novina u razvoju Hrvatske vojske, kojom unaprjeđujemo postojeće sposobnosti Hrvatske vojske za izviđanjem i nadzorom teritorija RH iz zraka.
Kruna mandata će biti 2020. godine, kada ćemo razmjestiti cijelu inženjerijsku bojnu u Vukovar. Grad heroj je gravitacijsko središte ove države i Hrvatske vojske i stoga sam iznimno ponosan što smo u mandatu ove Vlade otvorili vojarnu i vratili pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar.

Također, zadovoljstvo mi je najaviti da smo donijeli odluku da će se od ove jeseni prisega kadeta Hrvatskog vojnog učilišta održavati u Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Povezujemo budućnost Hrvatske vojske, kadete sa tradicijom i gradovima simbolima Domovinskog rata, Kninom i Vukovarom. Akademsku godinu kadeti će započeti u Kninu, simbolu pobjede, polaganjem svečane prisege, a završiti svečanom promocijom u Vukovaru, gradu heroju. Ova mjesta daju posebnu dimenziju budućim časnicima Hrvatske vojske.

Besposadne letjelice i u Sinju

Predsjednik ste i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, kojeg ste nazvali brendom ove Vlade... Što je još važno učiniti da bi on beziznimno funkcionirao, uostalom, to i razlikuje samu riječ “sustav” od improvizacije?

- Moram naglasiti kako smo već prve godine djelovanja Sustava postigli odlične rezultate. Izgradili smo sustav koji počiva na Partnerstvu za sigurnost, odnosno zajedništvu, združenom djelovanju i sinergiji svih sastavnica Sustava, lokalne zajednice i građana. Sustav domovinske sigurnosti svakog od nas čini boljim, koordinacija je bolja, reagiramo brže i jedino se kroz Sustav, uz zajedništvo i sinergiju, možemo nositi sa svim sigurnosnim ugrozama. To zajedništvo i sinergija očituje se i na primjeru park šume Marjan - simbolu Grada Splita, gdje Hrvatska vojska svakodnevno pomaže lokalnoj sredini u sanaciji oboljelih stabala.
Razmještajem vojske u Sinj i Ploče znatno smo povećali brzinu reakcije prilikom gašenja požara. Uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama vrlo je važna za poboljšanje funkcioniranja svih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti. U sklopu Zapovjedništva, formirano je i situacijsko središte sa modernim zapovjednim informacijsko – komunikacijskim sustavom.

Osim jačanja suradnje između svih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti, u 2019. godini idemo korak dalje. Ustrojavanjem Središta za besposadne sustave s razmještajem u Puli i Sinju razvijamo sposobnosti besposadnih letjelica koje će biti vrlo važne tijekom protupožarnih aktivnosti, ali i u drugim zadaćama izviđanja i nadzora teritorija Republike Hrvatske.
Ova Vlada je izmjenama zakonskih okvira krajem 2018. godine stvorila uvjete za osnivanje Središnjeg državnog ureda za vatrogastvo kao središnjeg državnog tijela čije osnivanje predstavlja unaprjeđenje vatrogasne zaštite naših građana a tako i vatrogastva unutar Sustava domovinske sigurnosti. U tijeku su intenzivne pripreme za predstojeću protupožarnu sezonu, a u petom mjesecu održat će se i protupožarna vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Kad se u Hrvatskom saboru govori o angažmanu Hrvatske vojske izvan granica RH, u mirovnim operacijama od Poljske, preko Kosova, do Afganistana, i ovih dana spominjanog Kašmira, onda oporba često govori kako je taj angažman nepotreban, skup te da predstavlja i izlaganje zemlje u sigurnosnom smislu? Što kažete na takve prigovore?

- Ne bih se složio s tom konstatacijom, podsjećam kako su odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u operacijama i misijama donesene u Hrvatskom saboru uglavnom dvotrećinskom veličinom. Dio oporbe, prvenstveno populistički dio, je protiv NATO saveza i sudjelovanja u misijama, međutim, koja je alternativa!?

Danas se niti jedna država ne može samostalno boriti sa suvremenim izazovima i ugrozama današnjeg društva. Sigurnost, pa tako i članstvo u najmoćnijem vojnom savezu ima cijenu, ali je korist višestruka. Članstvo u NATO savezu je garancija kako nikada više nećemo proživljavati one strahote i razaranja iz Domovinskog rata.

Smatram kako je vrlo važno da Hrvatska vojska sudjeluje u mirovnim misijama diljem svijeta. Osim što doprinosimo međunarodnoj sigurnosti, sudjelovanjem usvajamo mnoga znanja i iskustva koja dalje prenosimo na našu vojsku, a dobivamo i priliku da se uspoređujemo s našim saveznicima. Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen opremom i naoružanjem hrvatskih tvrtki te sudjelovanjem u misijama promoviramo proizvode naše industrije. Nastavit ćemo i dalje s našim NATO saveznicima doprinositi miru u svijetu, racionalno vodeći računa o financijskim troškovima.

Za širenje NATO-a

Makedonija je početkom veljače potpisala protokol o pristupanju NATO-u. Istodobno, Rusija poručuje da širenje NATO-a potkopava regionalnu sigurnost na Balkanu... Kakvo je vaše mišljenje kad je u pitanju stupanj regionalne sigurnosti i stabilnosti, ugrožava li ga baš širenje NATO-a?

- Temeljni hrvatski vanjskopolitički i sigurnosni interes jest sigurnost i stabilnost u našem jugoistočnom susjedstvu. Integracija zemalja Jugoistočne Europe u euro-atlantsku sigurnosnu zajednicu jedan je od ključnih temelja dugoročne stabilnosti regije.
Članstvo država u NATO-u i u Europskoj uniji omogućava jačanje sigurnosnog okvira za nesmetani razvoj svake države te umanjuje mogućnost konflikta, kako među državama, tako i unutar njih. Stoga smatramo kako širenje NATO-a na zemlje Jugoistočne Europe, prije Crnu Goru, sada Sjevernu Makedoniju, ima povoljan utjecaj na našu nacionalnu sigurnost, ali i na sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe. Hrvatska, također, smatra kako svaka država ima suvereno pravo samostalno odlučivati o svojoj vanjskoj politici, uključujući o svome odnosu s međunarodnim sigurnosnim mehanizmima i organizacijama.

Prošlog tjedna u posjeti MORH-u bili su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga države Izrael, a glavna tema bila je suradnja u području razvoja sposobnosti kibernetičke obrane. Očito je da se suradnja dviju država nastavlja unatoč nerealiziranom poslu sa zrakoplovima?

- Država Izrael ostaje naš strateški parter i saveznik. Suradnja u području kibernetike samo je jedno od planiranih područja obrambene suradnje. Hrvatska vojska ove godine osniva već spomenuta dva nova zapovjedništva, Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Središte za besposadne sustave. To je rezultat konkretne suradnje s Državom Izrael, koja je u tim područjima među vodećim u svijetu. Također, uspostavljena je i zajednička suradnja hrvatskih i izraelskih specijalnih snaga, a očekujemo suradnju i u drugim područjima.

Hrvatska nakon dugo vremena povećava proračun za obranu, naposljetku, to od nas očekuje i NATO. Kao vojnik i ministar ste sigurno zadovoljni time, no ujedno ste i potpredsjednik Vlade, pa vas pitam: mislite li da naše gospodarstvo dovoljno brzo raste da bismo modernizirali vojsku onako kako biste zaista željeli?

- Hrvatska vojska u modernizaciji i opremanju mora biti solidarna s ostatkom društva, svjesni smo kako su sredstva potrebna i bolnicama, školama, vrtićima, umirovljenicima. Ova Vlada od 2017. godine kontinuirano povećava izdvajanja za obranu. Ukupno je obrambeni proračun povećan za milijardu kuna, što nam omogućuje daljnje unaprjeđenje i modernizaciju Hrvatske vojske.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vratio-vojnicima-ponos-dostojanstvo-i-naknade-za-strazu-vojsku-rasporedio-po-gradovima-a-planira-kupiti-i-borbene-avione-damir-krsticevic-zadovoljan-svojim-radom-591776 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1c61414622b959a9e5fd680094ed14541d95324a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vratio+vojnicima+ponos%2C+dostojanstvo+i+naknade+za+stra%C5%BEu%2C+vojsku+rasporedio+po+gradovima%2C+a+planira+kupiti+i+borbene+avione%3A+Damir+Krsti%C4%8Devi%C4%87+zadovoljan+svojim+radom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvratio-vojnicima-ponos-dostojanstvo-i-naknade-za-strazu-vojsku-rasporedio-po-gradovima-a-planira-kupiti-i-borbene-avione-damir-krsticevic-zadovoljan-svojim-radom-591776 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvratio-vojnicima-ponos-dostojanstvo-i-naknade-za-strazu-vojsku-rasporedio-po-gradovima-a-planira-kupiti-i-borbene-avione-damir-krsticevic-zadovoljan-svojim-radom-591776 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve sami uspjesi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSve sami uspjesi

Vratio vojnicima ponos, dostojanstvo i naknade za stražu, vojsku rasporedio po gradovima, a planira kupiti i borbene avione: Damir Krstičević zadovoljan svojim radom

3. ožujka 2019. - 20:12

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević u posljednje je vrijeme jedan od u javnosti najspominjanijih članova Vlade Andreja Plenkovića. Oporba je zazivala i njegovu ostavku zbog nerealiziranog posla kupovine američkih vojnih zrakoplova od Izraelaca, no premijer je čvrsto stao uz Krstičevića, s kojim smo razgovarali o aktualnostima i planovima u sektoru obrane...

Rezimirate li svoj dosadašnji ministarski mandat, jeste li zadovoljni učinjenim?

- Uspoređujući stanje kada sam preuzeo Ministarstvo obrane 2016. godine i danas, smatram kako možemo itekako biti zadovoljni postignutim. Hrvatskom vojniku smo vratili ponos i dostojanstvo kakvo je imao u Domovinskom ratu! Značajno smo povećali obrambeni proračun. Svaka kuna uložena je namjenski, kako bi našem vojniku, dočasni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:50