stdClass Object ( [id] => 563270 [title] => Zašto nam se događaju tragedije koje su se mogle izbjeći? Šef makarske Hitne službe progovara o nonsensima hrvatskog zdravstva i upozorava: Od 15. rujna za nas počinje sezona 'survivora'... [alias] => zasto-nam-se-dogadaju-tragedije-koje-su-se-mogle-izbjeci-sef-makarske-hitne-sluzbe-progovara-o-nonsensima-hrvatskog-zdravstva-i-upozorava-od-15-rujna-za-nas-pocinje-sezona-survivora [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nesretni slučaj mladića iz Zaprešića, koji je preminuo jer je Hitna pomoć došla bez liječnika i defibrilatora, otvorila je brojna pitanja u javnosti, a osim oko administrativnog uređenja očito previše rascjepkanog sustava, najviše se prašine podiglo zbog deficita timova Hitne medicinske pomoći.

Osim tragedije u Zaprešiću koja je ukazala na manjkavost sustava, proteklog su tjedna problemi zdravstva aktualizirani i na lokalnoj razini.

Podsjetimo na slučaj poroda na Hitnoj koji se zamalo pretvorio u tragičan slučaj. Podsjetimo i na laboratorij koji ponovno radi samo do devet sati, a nalazi se šalju u Split jer je magistra na godišnjem.

Uza sve to, Makarska ni po čemu nije iznimka kad se radi o Hitnoj službi – naime, od 15. rujna službeno završava turistička sezona i počinje sezona “survivora” u kojoj nas od tragedije spašava samo Božja providnost, ili puki slučaj, već prema čitateljevim uvjerenjima.

Naime, od 15. rujna do 15. lipnja na Hitnoj medicinskoj pomoći samo je jedan jedini tim u smjeni. U prijevodu, Zaprešić se može zbiti i u Makarskoj.

Dr. Mate Kasalo, šef ispostave u Makarskoj, već je u javnosti stekao imidž borca za poboljšanje sustava hitne službe. Kaže kako uvijek treba imati na umu lokalne osobitosti, a to je prije svega činjenica da smo poželjna i vrlo posjećena turistička destinacija.

- Osim turizma, imamo činjenicu da na ovo stanovništvo od oko 40.000 ljudi treba pribrojiti i nekih 5000 koji tu stalno cirkuliraju. Imamo stanogradnju od Brela do Gradca i sve što se u građevinskoj djelatnosti zbiva, zbiva se tu. Tako da se radi o ljudima koji statistički nisu priznati, ali oni su tu, i mogu biti korisnici naše zdravstvene usluge – kaže Kasalo.

Dakle, nije problematična samo sezona u kojoj se broj stanovnika udvostruči, ako ne i utrostruči.

- Od 15. lipnja do 15. rujna Ministarstvo turizma sufinancira nadstandard. Dakle, u standardu Makarska ima pravo na tim T1, a to su liječnik, medicinska sestra i vozač, dok se u ljetnim mjesecima pridodaje tim T2, kojega čine dva medicinska tehničara ili medicinski tehničar i sestra. No, mora se znati da sezona ne završava 15. rujna, niti počinje 15. lipnja. Jer, kad dežurni tim ode za Split, cijela 53 kilometra i 40.000 stanovnika ostaju bez žurne medicinske skrbi – dodaje Kasalo.

Iz tog razloga pokrenuta je zajednička inicijativa saborske zastupnice Dragice Roščić i Zavoda za HMP Splitsko-dalmatinske županije prema Ministarstvu zdravstva i HZZO-a, što je u konačnici ovo ljeto rezultiralo početkom rada tima T2 u Baškoj Vodi uz financijsku pomoć Županije, županijskog Zavoda za HMP te Općine Baška Voda koja je opremila prostor za rad hitne službe. Tijekom cijele godine, prema nekim projekcijama, takav bi tim stajao oko 1,2 milijuna kuna.

- Ovo bi stoga ujedno bio i svojevrsni apel. Nemojmo se bojati tima T2, niti biti skeptični prema tome, jer svuda vani timovi T2, kao educirani medicinski tehničari, bez problema rade svoj posao. Mogu to raditi i paramedikusi, a u Zagrebačkoj županiji imate slučajeve da vatrogasci sudjeluju u reanimaciji. Zadatak tog tima je da zbrine čovjeka, otkloni po život opasno stanje i kupi vrijeme do dolaska tima s liječnikom – veli Kasalo dodajući kako je tim u Baškoj Vodi itekako opravdao svoju nazočnost.

Do sada su, od početka srpnja, imali čak 120 intervencija i preko 200 ambulantnih pregleda, što opravdava nazočnost tog tima u Baškoj Vodi, osobito u svjetlu blizine tunela i auto ceste. Zanimljivo je da se ovaj tim rotirao po potrebi, pa je uskakao i u makarsku Hitnu.

Bura koja se podigla proteklog tjedna zbog preminulog mladića temu o sufinanciranju hitne službe ponovno je aktualizirala. Iako gradske oce nismo uspjeli dobiti da nam kažu nešto više o tome, Kasalo kaže kako je u kontaktu s gradskom vlašću navodeći da je Grad spreman učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti.

Kuloarske priče da je Grad sreman izdvojiti pola milijuna kuna Kasalo nije želio komentirati, tvrdi kako još uvijek nije dogovoren model sufinanciranja. Otkrio nam je tek da su u planu sastanci s čelnicima ostalih općina.

Podsjetimo da su razgovori na ovu temu vođeni i u svibnju, a od Kasala doznajemo da je inicijativa s njegove strane pokrenuta još protekle godine, kada je uputio dopis u kojem je Grad Makarsku obavijestio o problemima HMP-a.

Treba li podsjećati da se ovaj problem vuče već 15 godina, te da nijedna vlast do sada nije uspjela okupiti susjedne općine i dogovoriti zajedničko financiranje, a čini se da odgađanja više nema.

Prema Kasalovim riječima, dobar bi model bio i izdvajanje iz boravišne pristojbe za nadstandard. Najbolji primjer sufinanciranja pruža Grad Poreč koji je u tekućoj godini za dodatne timove izdvojio pola milijuna kuna, a ispostava dobiva još cca 120 tisuća kuna od susjednih općina te čak 275 tisuća od turističkih tvrtki, od čega samo Valamar plaća skoro polovicu iznosa.

- Na taj bismo način spriječili mogućnost da netko naiđe na zaključana vrata jer je tim T1 otišao u Split – kaže Kasalo.

Takvih dramatičnih situacija do sada, kaže, nije bilo, ali...

- Nitko od nas ne zna kada može nastupiti po život opasno stanje. Može se dogoditi da u jednoj smjeni 11 sati i 55 minuta proteče mirno, a onda sve nastupi u pet minuta, to vam je čar hitne službe – tumači šef Hitne.

- Mislim da je došlo vrijeme da mjerodavne osobe iz jedinica lokalne samouprave pozovu za okrugli stol ravnatelja županijskog Zavoda za HMP te da zajednički iznađu rješenje kako osigurati nadstandard, odnosno uvođenje dodatnog tima.

Suradnja uvijek može biti bolja iako kvalitetna suradnja i međusobni suport već postoji – kaže Kasalo zatvarajući priču optimističnom porukom kako možemo postići poboljšanje ako svi skupa, svatko u svojoj branši, zasučemo rukave.

- Trenutak je sad ili nikad – dodaje.

 


Alkoholna koma

Rad na Hitnoj kompliciraju pojedinci koji ne mogu odoljeti alkoholu pa se nerijetko dovedu i do stanja alkoholne kome.

- Dojave nam da čovjek bez svijesti leži na podu i po svemu to je crveni alarm, ali riječ je o trovanju alkoholom i sve što treba jest da se čovjek odmori i da netko na njega pripazi. O takim ljudima, međutim, najčešće nema tko skrbiti, pa padnu na teret nama. A mi moramo na svaki žurni poziv izići – dodaje Kasalo.


Zatvaranje ljekarni nakon 22 sata nema smisla

Kasalo je do sada za "Kroniku" već govorio o tome kako Makarskoj trebaju laboratorij, radiološka služba i dežurna ljekarna.

- Na rendgenu doduše imamo pomak, došao nam je raditi kolega dr. Boris Zoltner koji je u mirovini. On radi na četiri sata. Ali problem ljekarne je velik. Moramo imati dežurnu ljekarnu, jer ovako turistima šaljemo poruku da ne mogu riješiti neki problem nakon 22 sata. Onda mi na Hitnoj pokušavamo amortizirati taj problem, pa u jutarnjim satima može sam kupiti lijek koji mu treba.

Previše je ljekarni na ovom području i nemoguće je da se ne može postići rješenje. Samo trebaju sjesti i dogovoriti se, vi radite ovaj tjedan, mi dežuramo sljedeći... - veli Kasalo dodajući kako je zatvaranje ljekarni poslije 22 sata jednako kao da turistu kažete kako ga ne smije boljeti poslije te ure.


Hitna ima EKG, ali nema CTG

U prošlom broju "Kronike" pisali smo o porodu na Hitnoj u Makarskoj, pa smo spomenuli kako nemamo rodilište, no da ni Hitna ne raspolaže bazičnom opremom koja bi olakšala praćenje poroda. Dogodio se lapsus pa je napisano da nemaju EKG, dok je trebalo pisati CTG. Hitna služba ima tri EKG-a jer je to, dakako, dio osnovne opreme Hitne, ali nema CTG kojim bi se pratili otkucaji srca djeteta.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve manjkavosti sustava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-08-30 15:32:54 [created_by] => 3131 [created_by_alias] => Ivona Ćirak / Makarska kronika [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-08-30 19:37:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-08-30 15:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 34450 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187875.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187876.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187868.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187867.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187866.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187837.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187834.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187833.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187829.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187828.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187827.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187826.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187813.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187812.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187811.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187806.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187805.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187808.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/30\/SD Portal\/10187804.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2880"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8130407 Threads: 5 Questions: 1680997590 Slow queries: 5006918 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112475496 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zasto-nam-se-dogadaju-tragedije-koje-su-se-mogle-izbjeci-sef-makarske-hitne-sluzbe-progovara-o-nonsensima-hrvatskog-zdravstva-i-upozorava-od-15-rujna-za-nas-pocinje-sezona-survivora-563270 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zasto-nam-se-dogadaju-tragedije-koje-su-se-mogle-izbjeci-sef-makarske-hitne-sluzbe-progovara-o-nonsensima-hrvatskog-zdravstva-i-upozorava-od-15-rujna-za-nas-pocinje-sezona-survivora-563270?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 367315 [name] => zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravstvo [link] => /tag/zdravstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 374574 [name] => makarska kronika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska-kronika [link] => /tag/makarska-kronika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 408691 [name] => mate kasalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-kasalo [link] => /tag/mate-kasalo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 408692 [name] => hitna služba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hitna-sluzba [link] => /tag/hitna-sluzba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve manjkavosti sustava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto nam se događaju tragedije koje su se mogle izbjeći? Šef makarske Hitne službe progovara o nonsensima hrvatskog zdravstva i upozorava: Od 15. rujna za nas počinje sezona 'survivora'... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3131 [name] => Ivona Ćirak [username] => ivona-irak [email] => ivona-irak@sd.hr [password] => $2y$10$NWVp9CJ2FAf.tC3BdlxF6OPIWdPGjwUoSXZ0S2dr7ZQXbyj09P0dm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivona-cirak-3131 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1649 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ffa632ff6ff670d6ffefcddd6a924042?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187875.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187875.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187876.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187868.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187867.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187866.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187837.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187834.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187833.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187829.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187828.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187827.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187826.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187813.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187812.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187811.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187806.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187805.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187808.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/30/SD Portal/10187804.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nesretni slučaj mladića iz Zaprešića, koji je preminuo jer je Hitna pomoć došla bez liječnika i defibrilatora, otvorila je brojna pitanja u javnosti, a osim oko administrativnog uređenja očito previše rascjepkanog sustava, najviše se prašine podiglo zbog deficita timova Hitne medicinske pomoći.

Osim tragedije u Zaprešiću koja je ukazala na manjkavost sustava, proteklog su tjedna problemi zdravstva aktualizirani i na lokalnoj razini.

Podsjetimo na slučaj poroda na Hitnoj koji se zamalo pretvorio u tragičan slučaj. Podsjetimo i na laboratorij koji ponovno radi samo do devet sati, a nalazi se šalju u Split jer je magistra na godišnjem.

Uza sve to, Makarska ni po čemu nije iznimka kad se radi o Hitnoj službi – naime, od 15. rujna službeno završava turistička sezona i počinje sezona “survivora” u kojoj nas od tragedije spašava samo Božja providnost, ili puki slučaj, već prema čitateljevim uvjerenjima.

Naime, od 15. rujna do 15. lipnja na Hitnoj medicinskoj pomoći samo je jedan jedini tim u smjeni. U prijevodu, Zaprešić se može zbiti i u Makarskoj.

Dr. Mate Kasalo, šef ispostave u Makarskoj, već je u javnosti stekao imidž borca za poboljšanje sustava hitne službe. Kaže kako uvijek treba imati na umu lokalne osobitosti, a to je prije svega činjenica da smo poželjna i vrlo posjećena turistička destinacija.

- Osim turizma, imamo činjenicu da na ovo stanovništvo od oko 40.000 ljudi treba pribrojiti i nekih 5000 koji tu stalno cirkuliraju. Imamo stanogradnju od Brela do Gradca i sve što se u građevinskoj djelatnosti zbiva, zbiva se tu. Tako da se radi o ljudima koji statistički nisu priznati, ali oni su tu, i mogu biti korisnici naše zdravstvene usluge – kaže Kasalo.

Dakle, nije problematična samo sezona u kojoj se broj stanovnika udvostruči, ako ne i utrostruči.

- Od 15. lipnja do 15. rujna Ministarstvo turizma sufinancira nadstandard. Dakle, u standardu Makarska ima pravo na tim T1, a to su liječnik, medicinska sestra i vozač, dok se u ljetnim mjesecima pridodaje tim T2, kojega čine dva medicinska tehničara ili medicinski tehničar i sestra. No, mora se znati da sezona ne završava 15. rujna, niti počinje 15. lipnja. Jer, kad dežurni tim ode za Split, cijela 53 kilometra i 40.000 stanovnika ostaju bez žurne medicinske skrbi – dodaje Kasalo.

Iz tog razloga pokrenuta je zajednička inicijativa saborske zastupnice Dragice Roščić i Zavoda za HMP Splitsko-dalmatinske županije prema Ministarstvu zdravstva i HZZO-a, što je u konačnici ovo ljeto rezultiralo početkom rada tima T2 u Baškoj Vodi uz financijsku pomoć Županije, županijskog Zavoda za HMP te Općine Baška Voda koja je opremila prostor za rad hitne službe. Tijekom cijele godine, prema nekim projekcijama, takav bi tim stajao oko 1,2 milijuna kuna.

- Ovo bi stoga ujedno bio i svojevrsni apel. Nemojmo se bojati tima T2, niti biti skeptični prema tome, jer svuda vani timovi T2, kao educirani medicinski tehničari, bez problema rade svoj posao. Mogu to raditi i paramedikusi, a u Zagrebačkoj županiji imate slučajeve da vatrogasci sudjeluju u reanimaciji. Zadatak tog tima je da zbrine čovjeka, otkloni po život opasno stanje i kupi vrijeme do dolaska tima s liječnikom – veli Kasalo dodajući kako je tim u Baškoj Vodi itekako opravdao svoju nazočnost.

Do sada su, od početka srpnja, imali čak 120 intervencija i preko 200 ambulantnih pregleda, što opravdava nazočnost tog tima u Baškoj Vodi, osobito u svjetlu blizine tunela i auto ceste. Zanimljivo je da se ovaj tim rotirao po potrebi, pa je uskakao i u makarsku Hitnu.

Bura koja se podigla proteklog tjedna zbog preminulog mladića temu o sufinanciranju hitne službe ponovno je aktualizirala. Iako gradske oce nismo uspjeli dobiti da nam kažu nešto više o tome, Kasalo kaže kako je u kontaktu s gradskom vlašću navodeći da je Grad spreman učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti.

Kuloarske priče da je Grad sreman izdvojiti pola milijuna kuna Kasalo nije želio komentirati, tvrdi kako još uvijek nije dogovoren model sufinanciranja. Otkrio nam je tek da su u planu sastanci s čelnicima ostalih općina.

Podsjetimo da su razgovori na ovu temu vođeni i u svibnju, a od Kasala doznajemo da je inicijativa s njegove strane pokrenuta još protekle godine, kada je uputio dopis u kojem je Grad Makarsku obavijestio o problemima HMP-a.

Treba li podsjećati da se ovaj problem vuče već 15 godina, te da nijedna vlast do sada nije uspjela okupiti susjedne općine i dogovoriti zajedničko financiranje, a čini se da odgađanja više nema.

Prema Kasalovim riječima, dobar bi model bio i izdvajanje iz boravišne pristojbe za nadstandard. Najbolji primjer sufinanciranja pruža Grad Poreč koji je u tekućoj godini za dodatne timove izdvojio pola milijuna kuna, a ispostava dobiva još cca 120 tisuća kuna od susjednih općina te čak 275 tisuća od turističkih tvrtki, od čega samo Valamar plaća skoro polovicu iznosa.

- Na taj bismo način spriječili mogućnost da netko naiđe na zaključana vrata jer je tim T1 otišao u Split – kaže Kasalo.

Takvih dramatičnih situacija do sada, kaže, nije bilo, ali...

- Nitko od nas ne zna kada može nastupiti po život opasno stanje. Može se dogoditi da u jednoj smjeni 11 sati i 55 minuta proteče mirno, a onda sve nastupi u pet minuta, to vam je čar hitne službe – tumači šef Hitne.

- Mislim da je došlo vrijeme da mjerodavne osobe iz jedinica lokalne samouprave pozovu za okrugli stol ravnatelja županijskog Zavoda za HMP te da zajednički iznađu rješenje kako osigurati nadstandard, odnosno uvođenje dodatnog tima.

Suradnja uvijek može biti bolja iako kvalitetna suradnja i međusobni suport već postoji – kaže Kasalo zatvarajući priču optimističnom porukom kako možemo postići poboljšanje ako svi skupa, svatko u svojoj branši, zasučemo rukave.

- Trenutak je sad ili nikad – dodaje.

 


Alkoholna koma

Rad na Hitnoj kompliciraju pojedinci koji ne mogu odoljeti alkoholu pa se nerijetko dovedu i do stanja alkoholne kome.

- Dojave nam da čovjek bez svijesti leži na podu i po svemu to je crveni alarm, ali riječ je o trovanju alkoholom i sve što treba jest da se čovjek odmori i da netko na njega pripazi. O takim ljudima, međutim, najčešće nema tko skrbiti, pa padnu na teret nama. A mi moramo na svaki žurni poziv izići – dodaje Kasalo.


Zatvaranje ljekarni nakon 22 sata nema smisla

Kasalo je do sada za "Kroniku" već govorio o tome kako Makarskoj trebaju laboratorij, radiološka služba i dežurna ljekarna.

- Na rendgenu doduše imamo pomak, došao nam je raditi kolega dr. Boris Zoltner koji je u mirovini. On radi na četiri sata. Ali problem ljekarne je velik. Moramo imati dežurnu ljekarnu, jer ovako turistima šaljemo poruku da ne mogu riješiti neki problem nakon 22 sata. Onda mi na Hitnoj pokušavamo amortizirati taj problem, pa u jutarnjim satima može sam kupiti lijek koji mu treba.

Previše je ljekarni na ovom području i nemoguće je da se ne može postići rješenje. Samo trebaju sjesti i dogovoriti se, vi radite ovaj tjedan, mi dežuramo sljedeći... - veli Kasalo dodajući kako je zatvaranje ljekarni poslije 22 sata jednako kao da turistu kažete kako ga ne smije boljeti poslije te ure.


Hitna ima EKG, ali nema CTG

U prošlom broju "Kronike" pisali smo o porodu na Hitnoj u Makarskoj, pa smo spomenuli kako nemamo rodilište, no da ni Hitna ne raspolaže bazičnom opremom koja bi olakšala praćenje poroda. Dogodio se lapsus pa je napisano da nemaju EKG, dok je trebalo pisati CTG. Hitna služba ima tri EKG-a jer je to, dakako, dio osnovne opreme Hitne, ali nema CTG kojim bi se pratili otkucaji srca djeteta.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>



















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zasto-nam-se-dogadaju-tragedije-koje-su-se-mogle-izbjeci-sef-makarske-hitne-sluzbe-progovara-o-nonsensima-hrvatskog-zdravstva-i-upozorava-od-15-rujna-za-nas-pocinje-sezona-survivora-563270 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d24de28dc4ae361da6063e2bf25a252414577a05 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+nam+se+doga%C4%91aju+tragedije+koje+su+se+mogle+izbje%C4%87i%3F+%C5%A0ef+makarske+Hitne+slu%C5%BEbe+progovara+o+nonsensima+hrvatskog+zdravstva+i+upozorava%3A+Od+15.+rujna+za+nas+po%C4%8Dinje+sezona+%26%23039%3Bsurvivora%26%23039%3B...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzasto-nam-se-dogadaju-tragedije-koje-su-se-mogle-izbjeci-sef-makarske-hitne-sluzbe-progovara-o-nonsensima-hrvatskog-zdravstva-i-upozorava-od-15-rujna-za-nas-pocinje-sezona-survivora-563270 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzasto-nam-se-dogadaju-tragedije-koje-su-se-mogle-izbjeci-sef-makarske-hitne-sluzbe-progovara-o-nonsensima-hrvatskog-zdravstva-i-upozorava-od-15-rujna-za-nas-pocinje-sezona-survivora-563270 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve manjkavosti sustava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasve manjkavosti sustava

Zašto nam se događaju tragedije koje su se mogle izbjeći? Šef makarske Hitne službe progovara o nonsensima hrvatskog zdravstva i upozorava: Od 15. rujna za nas počinje sezona 'survivora'...

Piše Ivona Ćirak / Makarska kronika
30. kolovoza 2018. - 17:34

Nesretni slučaj mladića iz Zaprešića, koji je preminuo jer je Hitna pomoć došla bez liječnika i defibrilatora, otvorila je brojna pitanja u javnosti, a osim oko administrativnog uređenja očito previše rascjepkanog sustava, najviše se prašine podiglo zbog deficita timova Hitne medicinske pomoći.

Osim tragedije u Zaprešiću koja je ukazala na manjkavost sustava, proteklog su tjedna problemi zdravstva aktualizirani i na lokalnoj razini.

Podsjetimo na slučaj poroda na Hitnoj koji se zamalo pretvorio u tragičan slučaj. Podsjetimo i na laboratorij koji ponovno radi samo do devet sati, a nalazi se šalju u Split jer je magistra na godišnjem.

Uza sve to, Makarska ni po čemu nije iznimka kad se radi o Hitnoj službi – naime, od 15. rujna službeno završava turistička sezona i počinj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:17