stdClass Object ( [id] => 1372923 [title] => Ako u Europi zazivaš mir u Ukrajini, ispadaš rusofil; mir traže samo argentinski papa, turski sultan i kineski komunist [alias] => ako-u-europi-zazivas-mir-u-ukrajini-ispadas-rusofil-mir-traze-samo-argentinski-papa-turski-sultan-i-kineski-komunist [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad vidite da miševi drže lekcije mački, postoje tri objašnjenja: ili sanjate, ili gledate crtani film "Tom & Jerry", ili je svijet otišao kvragu. A ovo nije ni san, ni crtani film: rimski Papa doista poziva Ukrajinu na mirovne pregovore s Rusijom, a europski ministri i šef NATO-a doista drže moralne lekcije Papi. Stoga je posrijedi ovo treće: kad potkapacitirani političari negiraju Papin mirovni nauk, znamo da je svijet otišao kvragu.

- Nemojte se sramiti pregovora prije nego što se stvari pogoršaju! – poručio je papa Franjo Ukrajincima u intervjuu snimljenom prošli mjesec za švicarsku televiziju RSI, koji bi se trebao emitirati 20. ožujka, a dijelovi razgovora prezentirani su prošlog vikenda. Zbog te se rečenice protiv Pape podigla kuka i motika.

Argentinski svećenik u razgovoru je rekao da bi Ukrajina trebala imati ono što je nazvao "hrabrost bijele zastave" i ispregovarati završetak rata s Rusijom. To je bio Papin odgovor na novinarski upit što misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage, kao i o onima koji drže da bi se time dao legitimitet jačoj strani (pri čemu je upravo novinar u svom pitanju upotrijebio taj termin "bijela zastava").

- To je pitanje točke gledišta. Ali mislim da je najjači onaj koji sagleda situaciju, misli na ljude, ima hrabrost bijele zastave i pregovara. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore. Netko će se možda osjećati posramljen, ali s koliko će mrtvih rat završiti? Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik - rekao je Papa, spomenuvši Tursku kao mogućeg posrednika.

O Banderi i drugim nečistim silama

Kao poglavar države Vatikan, koja ima jednu od jačih obavještajnih službi na svijetu, papa Franjo je dobro informiran o svjetskim zbivanjima, pa tako i o kretanju ukrajinskog rata. Sjetimo se da je još preklani rekao da je do rata došlo "zbog laveža NATO-a pred vratima Rusije" – do dana današnjeg još nitko nije uspio u manje riječi preciznije objasniti glavni uzrok ukrajinskog rata.

Stoga, kad Papa kaže da bi se stvari mogle još pogoršati za Kijev i da je možda krajnji čas za pregovore, to nije izraz Papina rusofilstva, nego izraz Papine informiranosti o smjeru rata i njegove želje da Ukrajina opstane kao država, makar i smanjenih gabarita. Jer jedna od alternativa je da potpuno nestane.

Pa ipak, kako rekosmo, protiv Pape se nadigla kuka i motika, pri čemu je najbizarnija optužba došla iz usta ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, koji je prozvao Vatikan zbog uloge u Drugom svjetskom ratu:

"Kad je riječ o bijeloj zastavi, znamo tu vatikansku strategiju iz prve polovice 20. stoljeća. Pozivam (Vatikan) da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti i da podrži Ukrajinu i njezin narod u njihovoj pravednoj borbi za svoje živote", poručio je Kuleba, aludirajući da ondašnji papa Pio XII. nije poduzeo ništa protiv nacističke tiranije u Drugom svjetskom ratu, iako je bio upućen u razmjere holokausta.

---

image

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan javno je 8. ožujka pozvao na pregovore između Ukrajine i Rusije, ponudivši se za domaćina; na fotografiji snimljenoj istoga dana Erogan je s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u predsjedničkom uredu Dolmabahcea u Istanbulu

Handout/Afp
---

Ova optužba nije bizarna zato što bi bila netočna – više je indicija da ratni papa nije bio na visini poslanja – nego zato što ju je izrekao član vlade u Kijevu koja se ideološki neskriveno naslanja na ostavštinu ukrajinskoga nacističkog kolaboracionista Stepana Bandere (među ostalim, današnje ukrajinske vlasti koriste upravo Banderin nacistički pozdrav "Slava Ukrajini"), čije su jedinice u Drugom svjetskom ratu počinile brojne zločine protiv Židova, Poljaka, Rusa i ukrajinskih antifašista.

Iz takve ideološke pozicije prigovarati Vatikanu ponašanje u WW2, otprilike je jednako uvjerljivo i vjerodostojno kao da onaj naš nesretnik Skejo s pozicija antifašizma optuži Vatikan da je 1945. pomogao Paveliću da pobjegne iz zemlje, umjesto da sudski odgovara za svoju kolaboraciju, rasne zakone i ostale zločine.

Nove rijeke krvi

I brojni europski dužnosnici kritizirali su Papu: njemački kancelar Olaf Scholz (koji je preko glasnogovornika poručio da "ne dijeli Papino mišljenje"), latvijski predsjednik Edgars Rinkevics, poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock... Upravo je ova potonja političarka u osudi Papinih riječi bila i najiskrenija:

- Ja to ne razumijem – priznala je na javnom TV-servisu ARD.

Cinici bi rekli: eh, kad bi to bila jedina stvar koju njemačka ministrica iz redova Zelenih ne razumije. A realisti bi kroz ovu naoko bezazlenu rečenicu Annalene Baerbock apostrofirali radikalnu ideološku promjenu Zelenih od 80-ih do danas: političku stranku koja je nekoć privlačila svojim pacifizmom danas predstavljaju ljudi koji "ne razumiju" pozive na mir.

Dakako, oglasio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, inače nedavno nominiran za Nobelovu nagradu za mir (!), koji je rezolutno odbacio Papinu mirovnu inicijativu:

- To bi bila tragedija za Ukrajince – rekao je Stoltenberg, ocijenivši da Kijevu ne trebaju mirovni pregovori, nego još oružja i vojne pomoći

- Ako želimo ispregovarano, dugotrajno mirovno rješenje, način da ga postignemo jest pružanjem vojne podrške Ukrajini – zaključio je šef NATO-a.

I tako smo došli u situaciju da do mirovnog izvora vode dva putića – jedan kroz pregovore, kako sugerira Papa, a drugi kroz "pružanje vojne podrške Ukrajini", kako sugerira šef NATO-a. Kako ovaj potonji pristup nudi samo nove rijeke krvi, a s jednakim konačnim ishodom, u ovom tekstu ćemo se pozabaviti onim rijetkim glasovima koji pozivaju na mirovne pregovore.

Pritom već i sama činjenica da se takvi mirotvorni glasovi mogu nabrojiti na prste – i to jedne ruke – a da pritom ni jedan takav glas ne dolazi iz Europe (ako ne računamo Vatikan), dosta govori o aktualnom političkom sumraku Starog kontinenta, obilježenog tragičnom nekompetentnošću europskih političkih elita koje "ne razumiju" mirovnu ideju, ali im ratno huškanje ide sasvim dobro.

Kina gradi mostove

Rekosmo da je papa Franjo kao mogućeg mirovnog posrednika označio Tursku. Ankara nema ništa protiv, naprotiv: turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan javno je 8. ožujka pozvao na pregovore između Ukrajine i Rusije, ponudivši se za domaćina, baš kako je Turska bila domaćin onih obećavajućih pregovora iz ožujka 2022., kada su ukrajinski i ruski pregovarači praktično dogovorili prestanak rata, ali je intervencija tadašnjeg britanskog premijera Borisa Johnsona spriječila takav mirovni rasplet.

- Dajemo najveći doprinos da se rat završi na temelju pregovora. Spremni smo biti domaćin mirovnom samitu na kojem će sudjelovati i Rusija - rekao je Erdogan tog 8. ožujka na konferenciji za medije, nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a koji tjedan prije no što bi u Tursku trebao doći ruski predsjednik Vladimir Putin, čiji je posjet predviđen nakon što se ovog vikenda održe izbori u Rusiji.

---

image

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govori uoči mirovnih pregovora između izaslanstava Rusije i Ukrajine u predsjedničkom uredu Dolmabahce u Istanbulu u ožujku 2022. Dogovor je u to vrijeme praktično postignut, no onda se umiješao tadašnji britanski premijer Johnson...

Afp
---

Osim Turske, za mirovnog posrednika odnedavno se opet nudi i Kina. Kažemo "opet", jer Kina je već jednom, u veljači prošle godine, javno iznijela svoj mirovni plan u 12 točaka za okončanje ukrajinskog rata. Ali Zapad je tada bio uvjeren da će ukrajinska protuofenziva promijeniti stanje na frontu u korist Kijeva, pa je taj kineski prijedlog faktički ignoriran.

Ovog puta oglasio se kineski izaslanik u UN-u Geng Shuang, koji je 8. ožujka na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a pozvao na "izravan dijalog" između Rusije i Ukrajine, rekavši da je Kina voljna odigrati svoju ulogu u "izgradnji mostova" kako bi dovela obje strane za pregovarački stol.

- Spremni smo nastaviti održavati komunikaciju i kontakt sa svim stranama, graditi konsenzus za prekid vatre i kraj rata, utrti put i graditi mostove za dijalog i mirovne pregovore. Što prije počnemo razgovarati, prije će doći mir – rekao je Geng.

Kako vidimo, kineska filozofija je u suprotnosti s filozofijom NATO-pakta, barem što se puteva prema miru tiče. Pritom je kineska filozofija stara tri milenija, a NATO filozofija 75 godina.

Gost iz Mađarske

Prema tome, baš kako rekosmo, aktualne mirotvorce možemo nabrojiti na prste jedne ruke: rimski papa, turski sultan, kineski komunist. Vatikan, Turska, Kina. Na lageru trenutno nema drugih mirovnih ponuda ni posrednika, osim ako u tu kategoriju ne uvrstimo i američkog autokrata Donalda Trumpa – bivšeg, a možda i budućeg predsjednika SAD-a – čiji je mirovni recept za Ukrajinu prilično brutalan i tako američki: ako postane predsjednik, zaustavit će američku potporu Kijevu, a onda Rusija više neće imati težak vojni zadatak.

Takav Trumpov plan slutio se i ranije, ali sada ga je definitivno potvrdio njegov prošlotjedni gost, mađarski autokratski premijer Viktor Orban. Jedan od rijetkih europskih političara koji agitira za povratak Trumpa u Bijelu kuću, Orban je svoje dojmove iz susreta na Floridi iznio za mađarski kanal M1, gdje je istaknuo da Trump "ima detaljni plan za okončanje rata u Ukrajini":

- On kaže sljedeće: prvo, neće dati ni peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti, jer je očito da Ukrajina ne može opstati sama. Ako Amerikanci ne daju novac i oružje zajedno s Europljanima, rat će završiti. A ako Amerikanci ne daju novac, onda Europljani neće moći sami financirati ovaj rat. I tada će rat također završiti – ispričao je Orban.

Opisujući Trumpa kao "prvog američkog predsjednika nakon dugo vremena koji tijekom svog mandata nije započeo niti jedan rat", mađarski premijer je izrazio uvjerenje da će upravo Trump biti taj "čovjek mira" koji će okončati ukrajinski rat.

- Želimo prekid vatre što je prije moguće. Želimo skori kraj ovog rata koji se polako bliži kraju. Ne vidim nikoga drugog tko ima više odlučnosti i snage za to od Donalda Trumpa - kaže Orban.

Sve u svemu, čak i da na listu mirotvoraca uključimo i Trumpa, još uvijek smo na prstima jedne ruke. A situacija je takva praktično od početka ukrajinskog rata: mirovne inicijative su mršave i rijetke, te bi nam za kratki popis njihovih protagonista sasvim dostajali prsti one druge ruke.

Upozorenje nordijskih komunista

Zapravo je najviše mirovnih inicijativa bilo na početku rata. Tako je u travnju 2022. skupina njemačkih intelektualaca uputila otvoreno pismo kancelaru Olafu Scholzu - objavljeno u listu Berliner Zeitung - u kojem ga u interesu europskog mira pozivaju da zaustavi isporuke oružja Ukrajini, jer to samo produljuje ukrajinsku agoniju i ne pomaže postizanju mirnog rješenja.

"Duboko osuđujemo neopravdani rat Rusije u Ukrajini. Jedinstveni smo (...) u protivljenju produljivanju rata i krvoprolića isporukama oružja. Slanjem oružja Njemačka i druge zemlje NATO-a de facto su postale ratna strana. I tako je Ukrajina postala bojno polje za sukob između NATO-a i Rusije oko sigurnosnog poretka u Europi", stoji u pismu, uz opasku da bi NATO trebao uzeti u obzir interese Moskve i da bi same NATO članice trebale dati prijedloge o sigurnosti Rusije i susjednih država.

Osim njemačkih intelektualaca, obustavu slanja oružja u Ukrajinu tada su tražili i talijanski sudionici tradicionalnog marša mira od Perugie do Asiza, koji je u travnju 2022. okupio 50.000 ljudi.

- Uvjeren sam da za ovaj rat u ovoj situaciji još postoje mogući putevi za dijalog, za pregovore. Moramo ih sve primijeniti i isprobati, nemam dojam da su pristup oružju i naoružavanje rješenje problema - rekao je tada za AFP svećenik Marco Moroni, gvardijan bazilike svetoga Franje Asiškoga.

Uz talijanske fratre, militarizaciji Europe tada su se usprotivili i skandinavski komunisti. Nakon što su 13. travnja 2022. tadašnje premijerke Finske i Švedske, Sanna Marin i Magdalena Andersson, dale zajedničku izjavu da je ukrajinski rat "drastično promijenio europsku sigurnosnu situaciju" i da zato "obje zemlje razmatraju ulazak u NATO", protiv te ideje zajedno su u listu Peoples Dispatch istupile komunističke partije Finske i Švedske.

---

image

U ožujku prije dvije godine na videokonferenciji su o stanju u Ukrajini razgovarali francuski predsjednik Emmanuel Macron (dolje lijevo), njemački kancelar Olaf Scholz (dolje desno) i kineski predsjednik Xi Jinpinga (gore)

Afp
---

- Mi smo protiv ruskog rata u Ukrajini, ali također vidimo Rusiju kao susjeda, a ne neprijatelja - rekao je šef Komunističke partije Finske Juha-Pekka Väisänen, dok je čelnik Komunističke partije Švedske Andreas Sörensen zatražio od svoje vlade da zadrži status neutralnosti i suzdrži se od ulaska u NATO:

- Od početka rata mediji su preplavljeni militarističkom i pro-NATO propagandom. Ovi koraci pripremili su teren za formalno članstvo Švedske u NATO-u, što mi vidimo kao vrlo opasan razvoj događaja. Protivimo se članstvu naše zemlje u NATO-u jer ono ne samo jača švedski imperijalizam, već i učvršćuje imperijalistički blok NATO-EU-SAD. To pretvara naš narod u moguću metu budućih sukoba kapitalističko-imperijalističkog sustava - poručio je tada vođa švedskih komunista.

Afrička mirovna misija

Njemački intelektualci, talijanski hodači i nordijski komunisti: to su bile građanske i političke skupine koje su u proljeće 2022. neuspješno pokušale zaustaviti suicidalni smjer kojim je tada krenula Europa. U to vrijeme zbog britanske subverzije – koja nije mogla biti izvedena bez odobrenja i naloga SAD-a - propali su i oni obećavajući pregovori u Turskoj.

Ni prošla godina nije obilovala mirovnim planovima. Među tri glavna pokušaja – također redom neuspješna – možemo uvrstiti ranije spomenuti kineski plan u 12 točaka, mirovnu inicijativu pape Franje te mirovnu misiju šest afričkih država.

O kineskom planu već smo govorili. Što se tiče Papine inicijative, on je lani slao u Kijev, Moskvu i Washington talijanskog kardinala Mattea Zuppija kao svog mirovnog izaslanika, ali je Papino posredništvo odbio ukrajinski predsjednik Zelenski:

- Uz dužno poštovanje prema Papi, ne trebaju nam posrednici, trebamo pravedan mir - rekao je Zelenski tada talijanskim medijima nakon razgovora s Papom u Vatikanu, ustvrdivši da "ne možete posredovati s Putinom".

Bolje sreće nije bila ni afrička mirovna misija, koju su lani zajedno pokrenuli Egipat, Južna Afrika, Republika Kongo, Senegal, Uganda i Zambija. Iako su afrički lideri u lipnju i srpnju posjetili Ukrajinu i Rusiju, rezultata nije bilo.

Kako vidimo, nivjedna mirovna inicijativa u ove dvije godine nije došla sa Zapada (ako ne računamo Vatikan i Trumpa). U Europi se među političkom i medijskom klasom stvorio narativ da govor o miru znači favoriziranje Rusije, pa je čak i Papa ovog tjedna doživio da ga prozivaju kao rusofila i da mu trećerazredni europski političari i ratni huškači drže moralne lekcije. A nije san, niti crtani film.

Budući da su mirotvorci u manjini, ili su barem odveć šutljivi, pobjeđuju ratni huškači, čiji se planovi u praksi svode na nastavak razaranja Ukrajine, uz nepromjenjivo fatalni ishod, ali i uz sve veće šanse za prerastanjem rata u globalni sukob s nuklearnim posljedicama. Tko zucne da je to nepametno i potencijalno pogubno za čitav svijet, te da bi stoga valjalo misliti o pregovorima, taj je rusofil. Jer znamo: rat je mir.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Europi se među političkom i medijskom klasom stvorio narativ da govor o miru znači favoriziranje Rusije, pa je čak i papa Frane ovog tjedna doživio da ga prozivaju kao rusofila i da mu europski političari drže moralne lekcije. Šef NATO-a za Papinu mirovnu inicijativu kaže da bi to bila tragedija za Ukrajince jer Kijevu ne trebaju mirovni pregovori, nego još oružja i vojne pomoći. Kako takav pristup nudi samo nove rijeke krvi, pozabavit ćemo se onim rijetkim glasovima koji pozivaju upravo na mirovne pregovore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mir nepoželjan? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => U Europi se među političkom i medijskom klasom stvorio narativ da govor o miru znači favoriziranje Rusije, pa je čak i papa Frane ovog tjedna doživio da ga prozivaju kao rusofila i da mu europski političari drže moralne lekcije. Šef NATO-a za Papinu mirovnu inicijativu kaže da bi to bila tragedija za Ukrajince jer Kijevu ne trebaju mirovni pregovori, nego još oružja i vojne pomoći. Kako takav pristup nudi samo nove rijeke krvi, pozabavit ćemo se onim rijetkim glasovima koji pozivaju upravo na mirovne pregovore Mir nepoželjan? 2 0 14661 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-13 07:32:55 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-17 07:13:17 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2024-03-17 06:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U Europi se među političkom i medijskom klasom stvorio narativ da govor o miru znači favoriziranje Rusije, pa je čak i papa Frane ovog tjedna doživio da ga prozivaju kao rusofila i da mu europski političari drže moralne lekcije. Šef NATO-a za Papinu [metadata] => robots= author= title=Ako u Europi zazivaš mir, u Ukrajini ispadaš rusofil; mir traže samo argentinski papa, turski sultan i kineski komunist page_title=Ako u Europi zazivaš mir, u Ukrajini ispadaš rusofil; mir traže samo argentinski papa, turski sultan i kineski komunist [metakey] => papa frane, Tayyip Erdogan, Xi Jinping, Ukrajina, rusija, mirovni pregovori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26766246.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26766249.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26766251.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26766252.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Alberto Pizzoli\/Afp","Handout\/Afp"," Afp"," Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Argentinski sve\u0107enik u intervjuu je rekao da bi Ukrajina trebala imati ono \u0161to je nazvao \u2018hrabrost bijele zastave\u2018 i ispregovarati zavr\u0161etak rata s Rusijom, modgovaraju\u0107i na pitanje u kojemu je upravo novinar upotrijebio termin \u2018bijela zastava\u2018<\/p>","

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan javno je 8. o\u017eujka pozvao na pregovore izme\u0111u Ukrajine i Rusije, ponudiv\u0161i se za doma\u0107ina; na fotografiji snimljenoj istoga dana Erogan je s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u predsjedni\u010dkom uredu Dolmabahcea u Istanbulu<\/p>","

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govori uo\u010di mirovnih pregovora izme\u0111u izaslanstava Rusije i Ukrajine u predsjedni\u010dkom uredu Dolmabahce u Istanbulu u o\u017eujku 2022. Dogovor je u to vrijeme prakti\u010dno postignut, no onda se umije\u0161ao tada\u0161nji britanski premijer Johnson...<\/p>","

U o\u017eujku prije dvije godine na videokonferenciji su o stanju u Ukrajini razgovarali francuski predsjednik Emmanuel Macron (dolje lijevo), njema\u010dki kancelar Olaf Scholz (dolje desno) i kineski predsjednik Xi Jinpinga (gore)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26766246_1920.jpg":"1920x1080","k_26766246_1280.jpg":"1280x1280","k_26766246_1024.jpg":"1024x1024","k_26766246_640.jpg":"640x640","k_26766246_480.jpg":"480x480","k_26766246_340.jpg":"340x340","k_26766246_220.jpg":"220x220","o_26766246_1280.jpg":"1280x853","o_26766246_1024.jpg":"1024x682","o_26766246_640.jpg":"640x426","o_26766246_480.jpg":"480x320","o_26766246_340.jpg":"340x226","o_26766246_220.jpg":"220x146","h_26766246_1280.jpg":"1280x854","h_26766246_1024.jpg":"1024x683","h_26766246_640.jpg":"640x427","h_26766246_480.jpg":"480x320","h_26766246_340.jpg":"340x227","h_26766246_220.jpg":"220x147","pp_26766246_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766246_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766246_640.jpg":"640x814","pp_26766246_480.jpg":"480x611","pp_26766246_340.jpg":"340x432","pp_26766246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_26766249_1920.jpg":"1920x1080","k_26766249_1280.jpg":"1280x1280","k_26766249_1024.jpg":"1024x1024","k_26766249_640.jpg":"640x640","k_26766249_480.jpg":"480x480","k_26766249_340.jpg":"340x340","k_26766249_220.jpg":"220x220","o_26766249_1280.jpg":"1280x886","o_26766249_1024.jpg":"1024x709","o_26766249_640.jpg":"640x443","o_26766249_480.jpg":"480x332","o_26766249_340.jpg":"340x235","o_26766249_220.jpg":"220x152","h_26766249_1280.jpg":"1280x854","h_26766249_1024.jpg":"1024x683","h_26766249_640.jpg":"640x427","h_26766249_480.jpg":"480x320","h_26766249_340.jpg":"340x227","h_26766249_220.jpg":"220x147","pp_26766249_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766249_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766249_640.jpg":"640x814","pp_26766249_480.jpg":"480x611","pp_26766249_340.jpg":"340x432","pp_26766249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26766251_1920.jpg":"1920x1080","k_26766251_1280.jpg":"1280x1280","k_26766251_1024.jpg":"1024x1024","k_26766251_640.jpg":"640x640","k_26766251_480.jpg":"480x480","k_26766251_340.jpg":"340x340","k_26766251_220.jpg":"220x220","o_26766251_1280.jpg":"1280x853","o_26766251_1024.jpg":"1024x682","o_26766251_640.jpg":"640x426","o_26766251_480.jpg":"480x320","o_26766251_340.jpg":"340x226","o_26766251_220.jpg":"220x146","h_26766251_1280.jpg":"1280x854","h_26766251_1024.jpg":"1024x683","h_26766251_640.jpg":"640x427","h_26766251_480.jpg":"480x320","h_26766251_340.jpg":"340x227","h_26766251_220.jpg":"220x147","pp_26766251_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766251_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766251_640.jpg":"640x814","pp_26766251_480.jpg":"480x611","pp_26766251_340.jpg":"340x432","pp_26766251_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26766252_1920.jpg":"1920x1080","k_26766252_1280.jpg":"1280x1280","k_26766252_1024.jpg":"1024x1024","k_26766252_640.jpg":"640x640","k_26766252_480.jpg":"480x480","k_26766252_340.jpg":"340x340","k_26766252_220.jpg":"220x220","o_26766252_1280.jpg":"1280x853","o_26766252_1024.jpg":"1024x682","o_26766252_640.jpg":"640x426","o_26766252_480.jpg":"480x320","o_26766252_340.jpg":"340x226","o_26766252_220.jpg":"220x146","h_26766252_1280.jpg":"1280x854","h_26766252_1024.jpg":"1024x683","h_26766252_640.jpg":"640x427","h_26766252_480.jpg":"480x320","h_26766252_340.jpg":"340x227","h_26766252_220.jpg":"220x147","pp_26766252_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766252_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766252_640.jpg":"640x814","pp_26766252_480.jpg":"480x611","pp_26766252_340.jpg":"340x432","pp_26766252_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7521721 Threads: 1 Questions: 1607666155 Slow queries: 4770940 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110698759 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/ako-u-europi-zazivas-mir-u-ukrajini-ispadas-rusofil-mir-traze-samo-argentinski-papa-turski-sultan-i-kineski-komunist-1372923 [printLink] => /vijesti/politika/ako-u-europi-zazivas-mir-u-ukrajini-ispadas-rusofil-mir-traze-samo-argentinski-papa-turski-sultan-i-kineski-komunist-1372923?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 370771 [name] => papa frane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-frane [link] => /tag/papa-frane ) [1] => stdClass Object ( [id] => 506186 [name] => Tayyip Erdogan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tayyip-erdogan [link] => /tag/tayyip-erdogan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 610709 [name] => Xi Jinping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 22:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => xi-jinping [link] => /tag/xi-jinping ) [3] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 671422 [name] => mirovni pregovori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 17:10:49 [main_article_id] => 0 [alias] => mirovni-pregovori [link] => /tag/mirovni-pregovori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Europi se među političkom i medijskom klasom stvorio narativ da govor o miru znači favoriziranje Rusije, pa je čak i papa Frane ovog tjedna doživio da ga prozivaju kao rusofila i da mu europski političari drže moralne lekcije. Šef NATO-a za Papinu mirovnu inicijativu kaže da bi to bila tragedija za Ukrajince jer Kijevu ne trebaju mirovni pregovori, nego još oružja i vojne pomoći. Kako takav pristup nudi samo nove rijeke krvi, pozabavit ćemo se onim rijetkim glasovima koji pozivaju upravo na mirovne pregovore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mir nepoželjan? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako u Europi zazivaš mir u Ukrajini, ispadaš rusofil; mir traže samo argentinski papa, turski sultan i kineski komunist [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26766246.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Alberto Pizzoli/Afp [mainImageDesc] =>

Argentinski svećenik u intervjuu je rekao da bi Ukrajina trebala imati ono što je nazvao ‘hrabrost bijele zastave‘ i ispregovarati završetak rata s Rusijom, modgovarajući na pitanje u kojemu je upravo novinar upotrijebio termin ‘bijela zastava‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26766246.jpg [title] =>

Argentinski svećenik u intervjuu je rekao da bi Ukrajina trebala imati ono što je nazvao ‘hrabrost bijele zastave‘ i ispregovarati završetak rata s Rusijom, modgovarajući na pitanje u kojemu je upravo novinar upotrijebio termin ‘bijela zastava‘

Alberto Pizzoli/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26766249.jpg [title] =>

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan javno je 8. ožujka pozvao na pregovore između Ukrajine i Rusije, ponudivši se za domaćina; na fotografiji snimljenoj istoga dana Erogan je s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u predsjedničkom uredu Dolmabahcea u Istanbulu

Handout/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26766251.jpg [title] =>

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govori uoči mirovnih pregovora između izaslanstava Rusije i Ukrajine u predsjedničkom uredu Dolmabahce u Istanbulu u ožujku 2022. Dogovor je u to vrijeme praktično postignut, no onda se umiješao tadašnji britanski premijer Johnson...

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26766252.jpg [title] =>

U ožujku prije dvije godine na videokonferenciji su o stanju u Ukrajini razgovarali francuski predsjednik Emmanuel Macron (dolje lijevo), njemački kancelar Olaf Scholz (dolje desno) i kineski predsjednik Xi Jinpinga (gore)

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad vidite da miševi drže lekcije mački, postoje tri objašnjenja: ili sanjate, ili gledate crtani film "Tom & Jerry", ili je svijet otišao kvragu. A ovo nije ni san, ni crtani film: rimski Papa doista poziva Ukrajinu na mirovne pregovore s Rusijom, a europski ministri i šef NATO-a doista drže moralne lekcije Papi. Stoga je posrijedi ovo treće: kad potkapacitirani političari negiraju Papin mirovni nauk, znamo da je svijet otišao kvragu.

- Nemojte se sramiti pregovora prije nego što se stvari pogoršaju! – poručio je papa Franjo Ukrajincima u intervjuu snimljenom prošli mjesec za švicarsku televiziju RSI, koji bi se trebao emitirati 20. ožujka, a dijelovi razgovora prezentirani su prošlog vikenda. Zbog te se rečenice protiv Pape podigla kuka i motika.

Argentinski svećenik u razgovoru je rekao da bi Ukrajina trebala imati ono što je nazvao "hrabrost bijele zastave" i ispregovarati završetak rata s Rusijom. To je bio Papin odgovor na novinarski upit što misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage, kao i o onima koji drže da bi se time dao legitimitet jačoj strani (pri čemu je upravo novinar u svom pitanju upotrijebio taj termin "bijela zastava").

- To je pitanje točke gledišta. Ali mislim da je najjači onaj koji sagleda situaciju, misli na ljude, ima hrabrost bijele zastave i pregovara. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore. Netko će se možda osjećati posramljen, ali s koliko će mrtvih rat završiti? Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik - rekao je Papa, spomenuvši Tursku kao mogućeg posrednika.

O Banderi i drugim nečistim silama

Kao poglavar države Vatikan, koja ima jednu od jačih obavještajnih službi na svijetu, papa Franjo je dobro informiran o svjetskim zbivanjima, pa tako i o kretanju ukrajinskog rata. Sjetimo se da je još preklani rekao da je do rata došlo "zbog laveža NATO-a pred vratima Rusije" – do dana današnjeg još nitko nije uspio u manje riječi preciznije objasniti glavni uzrok ukrajinskog rata.

Stoga, kad Papa kaže da bi se stvari mogle još pogoršati za Kijev i da je možda krajnji čas za pregovore, to nije izraz Papina rusofilstva, nego izraz Papine informiranosti o smjeru rata i njegove želje da Ukrajina opstane kao država, makar i smanjenih gabarita. Jer jedna od alternativa je da potpuno nestane.

Pa ipak, kako rekosmo, protiv Pape se nadigla kuka i motika, pri čemu je najbizarnija optužba došla iz usta ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, koji je prozvao Vatikan zbog uloge u Drugom svjetskom ratu:

"Kad je riječ o bijeloj zastavi, znamo tu vatikansku strategiju iz prve polovice 20. stoljeća. Pozivam (Vatikan) da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti i da podrži Ukrajinu i njezin narod u njihovoj pravednoj borbi za svoje živote", poručio je Kuleba, aludirajući da ondašnji papa Pio XII. nije poduzeo ništa protiv nacističke tiranije u Drugom svjetskom ratu, iako je bio upućen u razmjere holokausta.

---

image

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan javno je 8. ožujka pozvao na pregovore između Ukrajine i Rusije, ponudivši se za domaćina; na fotografiji snimljenoj istoga dana Erogan je s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u predsjedničkom uredu Dolmabahcea u Istanbulu

Handout/Afp
---

Ova optužba nije bizarna zato što bi bila netočna – više je indicija da ratni papa nije bio na visini poslanja – nego zato što ju je izrekao član vlade u Kijevu koja se ideološki neskriveno naslanja na ostavštinu ukrajinskoga nacističkog kolaboracionista Stepana Bandere (među ostalim, današnje ukrajinske vlasti koriste upravo Banderin nacistički pozdrav "Slava Ukrajini"), čije su jedinice u Drugom svjetskom ratu počinile brojne zločine protiv Židova, Poljaka, Rusa i ukrajinskih antifašista.

Iz takve ideološke pozicije prigovarati Vatikanu ponašanje u WW2, otprilike je jednako uvjerljivo i vjerodostojno kao da onaj naš nesretnik Skejo s pozicija antifašizma optuži Vatikan da je 1945. pomogao Paveliću da pobjegne iz zemlje, umjesto da sudski odgovara za svoju kolaboraciju, rasne zakone i ostale zločine.

Nove rijeke krvi

I brojni europski dužnosnici kritizirali su Papu: njemački kancelar Olaf Scholz (koji je preko glasnogovornika poručio da "ne dijeli Papino mišljenje"), latvijski predsjednik Edgars Rinkevics, poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock... Upravo je ova potonja političarka u osudi Papinih riječi bila i najiskrenija:

- Ja to ne razumijem – priznala je na javnom TV-servisu ARD.

Cinici bi rekli: eh, kad bi to bila jedina stvar koju njemačka ministrica iz redova Zelenih ne razumije. A realisti bi kroz ovu naoko bezazlenu rečenicu Annalene Baerbock apostrofirali radikalnu ideološku promjenu Zelenih od 80-ih do danas: političku stranku koja je nekoć privlačila svojim pacifizmom danas predstavljaju ljudi koji "ne razumiju" pozive na mir.

Dakako, oglasio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, inače nedavno nominiran za Nobelovu nagradu za mir (!), koji je rezolutno odbacio Papinu mirovnu inicijativu:

- To bi bila tragedija za Ukrajince – rekao je Stoltenberg, ocijenivši da Kijevu ne trebaju mirovni pregovori, nego još oružja i vojne pomoći

- Ako želimo ispregovarano, dugotrajno mirovno rješenje, način da ga postignemo jest pružanjem vojne podrške Ukrajini – zaključio je šef NATO-a.

I tako smo došli u situaciju da do mirovnog izvora vode dva putića – jedan kroz pregovore, kako sugerira Papa, a drugi kroz "pružanje vojne podrške Ukrajini", kako sugerira šef NATO-a. Kako ovaj potonji pristup nudi samo nove rijeke krvi, a s jednakim konačnim ishodom, u ovom tekstu ćemo se pozabaviti onim rijetkim glasovima koji pozivaju na mirovne pregovore.

Pritom već i sama činjenica da se takvi mirotvorni glasovi mogu nabrojiti na prste – i to jedne ruke – a da pritom ni jedan takav glas ne dolazi iz Europe (ako ne računamo Vatikan), dosta govori o aktualnom političkom sumraku Starog kontinenta, obilježenog tragičnom nekompetentnošću europskih političkih elita koje "ne razumiju" mirovnu ideju, ali im ratno huškanje ide sasvim dobro.

Kina gradi mostove

Rekosmo da je papa Franjo kao mogućeg mirovnog posrednika označio Tursku. Ankara nema ništa protiv, naprotiv: turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan javno je 8. ožujka pozvao na pregovore između Ukrajine i Rusije, ponudivši se za domaćina, baš kako je Turska bila domaćin onih obećavajućih pregovora iz ožujka 2022., kada su ukrajinski i ruski pregovarači praktično dogovorili prestanak rata, ali je intervencija tadašnjeg britanskog premijera Borisa Johnsona spriječila takav mirovni rasplet.

- Dajemo najveći doprinos da se rat završi na temelju pregovora. Spremni smo biti domaćin mirovnom samitu na kojem će sudjelovati i Rusija - rekao je Erdogan tog 8. ožujka na konferenciji za medije, nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a koji tjedan prije no što bi u Tursku trebao doći ruski predsjednik Vladimir Putin, čiji je posjet predviđen nakon što se ovog vikenda održe izbori u Rusiji.

---

image

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govori uoči mirovnih pregovora između izaslanstava Rusije i Ukrajine u predsjedničkom uredu Dolmabahce u Istanbulu u ožujku 2022. Dogovor je u to vrijeme praktično postignut, no onda se umiješao tadašnji britanski premijer Johnson...

Afp
---

Osim Turske, za mirovnog posrednika odnedavno se opet nudi i Kina. Kažemo "opet", jer Kina je već jednom, u veljači prošle godine, javno iznijela svoj mirovni plan u 12 točaka za okončanje ukrajinskog rata. Ali Zapad je tada bio uvjeren da će ukrajinska protuofenziva promijeniti stanje na frontu u korist Kijeva, pa je taj kineski prijedlog faktički ignoriran.

Ovog puta oglasio se kineski izaslanik u UN-u Geng Shuang, koji je 8. ožujka na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a pozvao na "izravan dijalog" između Rusije i Ukrajine, rekavši da je Kina voljna odigrati svoju ulogu u "izgradnji mostova" kako bi dovela obje strane za pregovarački stol.

- Spremni smo nastaviti održavati komunikaciju i kontakt sa svim stranama, graditi konsenzus za prekid vatre i kraj rata, utrti put i graditi mostove za dijalog i mirovne pregovore. Što prije počnemo razgovarati, prije će doći mir – rekao je Geng.

Kako vidimo, kineska filozofija je u suprotnosti s filozofijom NATO-pakta, barem što se puteva prema miru tiče. Pritom je kineska filozofija stara tri milenija, a NATO filozofija 75 godina.

Gost iz Mađarske

Prema tome, baš kako rekosmo, aktualne mirotvorce možemo nabrojiti na prste jedne ruke: rimski papa, turski sultan, kineski komunist. Vatikan, Turska, Kina. Na lageru trenutno nema drugih mirovnih ponuda ni posrednika, osim ako u tu kategoriju ne uvrstimo i američkog autokrata Donalda Trumpa – bivšeg, a možda i budućeg predsjednika SAD-a – čiji je mirovni recept za Ukrajinu prilično brutalan i tako američki: ako postane predsjednik, zaustavit će američku potporu Kijevu, a onda Rusija više neće imati težak vojni zadatak.

Takav Trumpov plan slutio se i ranije, ali sada ga je definitivno potvrdio njegov prošlotjedni gost, mađarski autokratski premijer Viktor Orban. Jedan od rijetkih europskih političara koji agitira za povratak Trumpa u Bijelu kuću, Orban je svoje dojmove iz susreta na Floridi iznio za mađarski kanal M1, gdje je istaknuo da Trump "ima detaljni plan za okončanje rata u Ukrajini":

- On kaže sljedeće: prvo, neće dati ni peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti, jer je očito da Ukrajina ne može opstati sama. Ako Amerikanci ne daju novac i oružje zajedno s Europljanima, rat će završiti. A ako Amerikanci ne daju novac, onda Europljani neće moći sami financirati ovaj rat. I tada će rat također završiti – ispričao je Orban.

Opisujući Trumpa kao "prvog američkog predsjednika nakon dugo vremena koji tijekom svog mandata nije započeo niti jedan rat", mađarski premijer je izrazio uvjerenje da će upravo Trump biti taj "čovjek mira" koji će okončati ukrajinski rat.

- Želimo prekid vatre što je prije moguće. Želimo skori kraj ovog rata koji se polako bliži kraju. Ne vidim nikoga drugog tko ima više odlučnosti i snage za to od Donalda Trumpa - kaže Orban.

Sve u svemu, čak i da na listu mirotvoraca uključimo i Trumpa, još uvijek smo na prstima jedne ruke. A situacija je takva praktično od početka ukrajinskog rata: mirovne inicijative su mršave i rijetke, te bi nam za kratki popis njihovih protagonista sasvim dostajali prsti one druge ruke.

Upozorenje nordijskih komunista

Zapravo je najviše mirovnih inicijativa bilo na početku rata. Tako je u travnju 2022. skupina njemačkih intelektualaca uputila otvoreno pismo kancelaru Olafu Scholzu - objavljeno u listu Berliner Zeitung - u kojem ga u interesu europskog mira pozivaju da zaustavi isporuke oružja Ukrajini, jer to samo produljuje ukrajinsku agoniju i ne pomaže postizanju mirnog rješenja.

"Duboko osuđujemo neopravdani rat Rusije u Ukrajini. Jedinstveni smo (...) u protivljenju produljivanju rata i krvoprolića isporukama oružja. Slanjem oružja Njemačka i druge zemlje NATO-a de facto su postale ratna strana. I tako je Ukrajina postala bojno polje za sukob između NATO-a i Rusije oko sigurnosnog poretka u Europi", stoji u pismu, uz opasku da bi NATO trebao uzeti u obzir interese Moskve i da bi same NATO članice trebale dati prijedloge o sigurnosti Rusije i susjednih država.

Osim njemačkih intelektualaca, obustavu slanja oružja u Ukrajinu tada su tražili i talijanski sudionici tradicionalnog marša mira od Perugie do Asiza, koji je u travnju 2022. okupio 50.000 ljudi.

- Uvjeren sam da za ovaj rat u ovoj situaciji još postoje mogući putevi za dijalog, za pregovore. Moramo ih sve primijeniti i isprobati, nemam dojam da su pristup oružju i naoružavanje rješenje problema - rekao je tada za AFP svećenik Marco Moroni, gvardijan bazilike svetoga Franje Asiškoga.

Uz talijanske fratre, militarizaciji Europe tada su se usprotivili i skandinavski komunisti. Nakon što su 13. travnja 2022. tadašnje premijerke Finske i Švedske, Sanna Marin i Magdalena Andersson, dale zajedničku izjavu da je ukrajinski rat "drastično promijenio europsku sigurnosnu situaciju" i da zato "obje zemlje razmatraju ulazak u NATO", protiv te ideje zajedno su u listu Peoples Dispatch istupile komunističke partije Finske i Švedske.

---

image

U ožujku prije dvije godine na videokonferenciji su o stanju u Ukrajini razgovarali francuski predsjednik Emmanuel Macron (dolje lijevo), njemački kancelar Olaf Scholz (dolje desno) i kineski predsjednik Xi Jinpinga (gore)

Afp
---

- Mi smo protiv ruskog rata u Ukrajini, ali također vidimo Rusiju kao susjeda, a ne neprijatelja - rekao je šef Komunističke partije Finske Juha-Pekka Väisänen, dok je čelnik Komunističke partije Švedske Andreas Sörensen zatražio od svoje vlade da zadrži status neutralnosti i suzdrži se od ulaska u NATO:

- Od početka rata mediji su preplavljeni militarističkom i pro-NATO propagandom. Ovi koraci pripremili su teren za formalno članstvo Švedske u NATO-u, što mi vidimo kao vrlo opasan razvoj događaja. Protivimo se članstvu naše zemlje u NATO-u jer ono ne samo jača švedski imperijalizam, već i učvršćuje imperijalistički blok NATO-EU-SAD. To pretvara naš narod u moguću metu budućih sukoba kapitalističko-imperijalističkog sustava - poručio je tada vođa švedskih komunista.

Afrička mirovna misija

Njemački intelektualci, talijanski hodači i nordijski komunisti: to su bile građanske i političke skupine koje su u proljeće 2022. neuspješno pokušale zaustaviti suicidalni smjer kojim je tada krenula Europa. U to vrijeme zbog britanske subverzije – koja nije mogla biti izvedena bez odobrenja i naloga SAD-a - propali su i oni obećavajući pregovori u Turskoj.

Ni prošla godina nije obilovala mirovnim planovima. Među tri glavna pokušaja – također redom neuspješna – možemo uvrstiti ranije spomenuti kineski plan u 12 točaka, mirovnu inicijativu pape Franje te mirovnu misiju šest afričkih država.

O kineskom planu već smo govorili. Što se tiče Papine inicijative, on je lani slao u Kijev, Moskvu i Washington talijanskog kardinala Mattea Zuppija kao svog mirovnog izaslanika, ali je Papino posredništvo odbio ukrajinski predsjednik Zelenski:

- Uz dužno poštovanje prema Papi, ne trebaju nam posrednici, trebamo pravedan mir - rekao je Zelenski tada talijanskim medijima nakon razgovora s Papom u Vatikanu, ustvrdivši da "ne možete posredovati s Putinom".

Bolje sreće nije bila ni afrička mirovna misija, koju su lani zajedno pokrenuli Egipat, Južna Afrika, Republika Kongo, Senegal, Uganda i Zambija. Iako su afrički lideri u lipnju i srpnju posjetili Ukrajinu i Rusiju, rezultata nije bilo.

Kako vidimo, nivjedna mirovna inicijativa u ove dvije godine nije došla sa Zapada (ako ne računamo Vatikan i Trumpa). U Europi se među političkom i medijskom klasom stvorio narativ da govor o miru znači favoriziranje Rusije, pa je čak i Papa ovog tjedna doživio da ga prozivaju kao rusofila i da mu trećerazredni europski političari i ratni huškači drže moralne lekcije. A nije san, niti crtani film.

Budući da su mirotvorci u manjini, ili su barem odveć šutljivi, pobjeđuju ratni huškači, čiji se planovi u praksi svode na nastavak razaranja Ukrajine, uz nepromjenjivo fatalni ishod, ali i uz sve veće šanse za prerastanjem rata u globalni sukob s nuklearnim posljedicama. Tko zucne da je to nepametno i potencijalno pogubno za čitav svijet, te da bi stoga valjalo misliti o pregovorima, taj je rusofil. Jer znamo: rat je mir.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Alberto Pizzoli/Afp Handout/Afp  Afp  Afp
Alberto Pizzoli/Afp

Argentinski svećenik u intervjuu je rekao da bi Ukrajina trebala imati ono što je nazvao ‘hrabrost bijele zastave‘ i ispregovarati završetak rata s Rusijom, modgovarajući na pitanje u kojemu je upravo novinar upotrijebio termin ‘bijela zastava‘

Handout/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan javno je 8. ožujka pozvao na pregovore između Ukrajine i Rusije, ponudivši se za domaćina; na fotografiji snimljenoj istoga dana Erogan je s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u predsjedničkom uredu Dolmabahcea u Istanbulu

Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govori uoči mirovnih pregovora između izaslanstava Rusije i Ukrajine u predsjedničkom uredu Dolmabahce u Istanbulu u ožujku 2022. Dogovor je u to vrijeme praktično postignut, no onda se umiješao tadašnji britanski premijer Johnson...

Afp

U ožujku prije dvije godine na videokonferenciji su o stanju u Ukrajini razgovarali francuski predsjednik Emmanuel Macron (dolje lijevo), njemački kancelar Olaf Scholz (dolje desno) i kineski predsjednik Xi Jinpinga (gore)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/ako-u-europi-zazivas-mir-u-ukrajini-ispadas-rusofil-mir-traze-samo-argentinski-papa-turski-sultan-i-kineski-komunist-1372923 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6eb3575ef84ac3362b454a9b1087a4a8f952ffad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+u+Europi+zaziva%C5%A1+mir+u+Ukrajini%2C+ispada%C5%A1+rusofil%3B+mir+tra%C5%BEe+samo+argentinski+papa%2C+turski+sultan+i+kineski+komunist&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fako-u-europi-zazivas-mir-u-ukrajini-ispadas-rusofil-mir-traze-samo-argentinski-papa-turski-sultan-i-kineski-komunist-1372923 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fako-u-europi-zazivas-mir-u-ukrajini-ispadas-rusofil-mir-traze-samo-argentinski-papa-turski-sultan-i-kineski-komunist-1372923 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Europi se među političkom i medijskom klasom stvorio narativ da govor o miru znači favoriziranje Rusije, pa je čak i papa Frane ovog tjedna doživio da ga prozivaju kao rusofila i da mu europski političari drže moralne lekcije. Šef NATO-a za Papinu mirovnu inicijativu kaže da bi to bila tragedija za Ukrajince jer Kijevu ne trebaju mirovni pregovori, nego još oružja i vojne pomoći. Kako takav pristup nudi samo nove rijeke krvi, pozabavit ćemo se onim rijetkim glasovima koji pozivaju upravo na mirovne pregovore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mir nepoželjan? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaMir nepoželjan?

Ako u Europi zazivaš mir u Ukrajini, ispadaš rusofil; mir traže samo argentinski papa, turski sultan i kineski komunist

Piše Damir Pilić
17. ožujka 2024. - 07:07
Argentinski svećenik u intervjuu je rekao da bi Ukrajina trebala imati ono što je nazvao ‘hrabrost bijele zastave‘ i ispregovarati završetak rata s Rusijom, modgovarajući na pitanje u kojemu je upravo novinar upotrijebio termin ‘bijela zastava‘Alberto Pizzoli/Afp

Kad vidite da miševi drže lekcije mački, postoje tri objašnjenja: ili sanjate, ili gledate crtani film "Tom & Jerry", ili je svijet otišao kvragu. A ovo nije ni san, ni crtani film: rimski Papa doista poziva Ukrajinu na mirovne pregovore s Rusijom, a europski ministri i šef NATO-a doista drže moralne lekcije Papi. Stoga je posrijedi ovo treće: kad potkapacitirani političari negiraju Papin mirovni nauk, znamo da je svijet otišao kvragu.

- Nemojte se sramiti pregovora prije nego što se stvari pogoršaju! – poručio je papa Franjo Ukrajincima u intervjuu snimljenom prošli mjesec za švicarsku televiziju RSI, koji bi se trebao emitirati 20. ožujka, a dijelovi razgovora prezentirani su prošlog vikenda. Zbog te se rečenice protiv Pape podigla kuka i motika.

Argentinski svećenik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:12