StoryEditorOCM
PolitikaUSPJEH NA KVARNERU

Butkoviću se isplatio sukob s Milanovićem, sada je pred najvećom odlukom svoje političke karijere: što će odlučiti?

Piše KREŠIMIR ŽABEC/JL
18. travnja 2024. - 18:20

U finišu prebrojavanja glasova HDZ se uspio dokopati dodatnog saborskog mandata i to u izbornoj jedinici u kojoj mu birači nikada nisu bili skloni. U toj VIII. Izbornoj jedinici HDZ je tako ponovio rezultat s prethodnih izbora i osvojio četiri mandata. Riječ je o izbornoj jedinici koja je uz III. jedinicu najmanje sklona HDZ-u i u pravilu ta stranka na tom prostoru loše prolazi - piše Jutarnji list.

Nositelj HDZ-ove liste u VIII. izbornoj jedinici bio je Oleg Butković, aktualni ministar prometa i uz Andreja Plenkovića najistureniji HDZ-ov kandidat u protekloj predizbornoj kampanji. Zahvaljujući predsjedniku Milanoviću preko noći se premetnuo u jednoj od glavnih lica HDZ-ove kampanje.

Predsjednik države preko noći ga je uzeo na zub. Krenulo je optužbama da bratu sređuje poslove s državnim tvrtkama a nastavilo se s optužbama oko izgradnje lukobrana ispred ugostiteljskog objekta njegovih roditelja. Žestoko je uzvraćao na napade i natjerao Milanovića da se fokusira na njega a ne na Plenkovića. Isprovocirao je Milanovića da pokaže svoje vrlo agresivno i prijeteće lice, da prijeti hapšenjima, uzimanjem krčme i krave.

U finišu kampanje Milanović se odjednom najviše fokusirao na priču o kravi umjesto na korupciju i Andreja Plenkovića. S druge strane Butković je konstantno tražio od Milanovića da mu odgovori na pitanja oko pogodovanja svom rođaku i što je s mađarskom predsjednicom radio na Braču. Milanović mu na to nikada nije odgovorio. Takvo Milanovićevo ponašanje i fokusiranje na Butkovića izazvalo je veliko nezadovoljstvo i u Rijekama pravde a zasigurno je utjecalo i na ukupni rezultat SDP-a. Sudeći prema izbornim rezultatima koje su Butković i HDZ polučili na izborima, u toj bitci Milanović je doživio poraz.

Za ‘vratom‘ Grbinu

Butković je osvojio već spomenuta četiri mandata i uz to sam je osvojio tek 336 preferencijalnih glasova manje u direktnoj borbi s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom. S 19.646 preferencijalnih glasova Butković je među pet HDZ-ovih kandidata s najviše direktnih glasova birača. Prije četiri godine osvojio ih sedam tisuća manje.

Prema urbanoj legendi u prilog mu nije trebala ići ni velika izlaznost birača koja je u toj izbornoj jedinici bila 59,13 posto. Prema toj legendi veća izlaznost pogoduje lijevim strankama no u ovom slučaju ona je pomogla i HDZ-u jer su na ovim izborima osvojili devet tisuća glasova više nego prije četiri godine.

Butkovićev izborni slogan "Čovjek koji gradi" birače je trebao podsjetiti da je u posljednjih osam godina njegova mandata kao ministar prometa na prostoru Kvarnera, Primorja i Istre realizirano ogroman broj prometnih projekata od Istarskog ipsilona, tunela Učke, prometnice DC 404, obilaznice Novog Vinodolskog, riječke luke itd. Ti projekti zasigurno su Butkoviću donijeli određeni broj glasova iako je on vjerojatno na osnovu toga očekivao koji mandat više - piše Jutarnji list.

Ipak, činjenica da je HDZ u osmoj izbornoj jedinici ponovio najbolji izborni rezultat na parlamentarnim izborima pokazuje da je Butkovićeva glava i nadalje visoko iznad vode i da je njegov dosadašnji rad kod birača honoriran. Sada je pitanje u kom će smjeru s tim političkim kapitalom Butković krenuti dalje. Hoće li ući u treći ministarski mandat, povući se u saborsku klupu ili je na redu nešto novo? Veće od svega dosadašnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:59