StoryEditorOCM
Politikaoptužen za klevetu

MIP odbio skinuti imunitet Nikoli Grmoji, konačnu odluku donosi Sabor. Sve je povezano sa slikom razrušene kuće

Piše Hina
17. siječnja 2024. - 11:18

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je u srijedu skinuti imunitet zastupniku Mosta Nikoli Grmoji na zahtjev privatne tužiteljice zbog kaznenog djela klevete.

Zahtjev za skidanje imuniteta podnijela je Dragana Kukoleča, vijećnica u Glini s nezavisne liste Branke Bakšić zbog Grmojine objave na Facebooku od prije godinu dana u kojoj je proziva da je koristila sliku razrušene kuće Vasilja Kukoleče kako bi vrlo vjerojatno ostvarila neku financijsku korist jer je uz sliku objavila i vlastiti broj žiro-računa.

Tužiteljica tvrdi kako je Grmoja bio svjestan da navedeno nije istina i unatoč tome to prenio većem broju osoba putem društvene mreže, izvijestio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics (NZ).

Uobičajena je praksa MIP-a da ne udovolji zahtjevima privatnih tužitelja za skidanjem imuniteta zastupniku kako bi ga mogli tužiti, pa tužitelji morati pričekati kraj mandata, a za trajanja imuniteta ne teče zastarni rok.

Jankovics međutim dvoji je li to najbolja praksa u slučajevima kao što je Grmojin, s obzirom na to da je govorio o nečemu što nema veze sa njegovim saborskim mandatom.

"Zapravo je tužiteljica manje više u neravnopravnom položaju jer bi on nju mogao tužiti da je nešto suprotno i išlo bi se na sud, a ona njega ne može", kazao je.

U ovom sazivu ima puno više zahtjeva za skidanjem imuniteta zbog objava zastupnika na društvenim mrežama. Možda u sljedećem sazivu MIP dogovori promijeniti uobičajenu praksu, dodao je.

Konačnu odluku o Grmojinom imunitetu donijeti će Sabor na glasanju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:26