stdClass Object ( [id] => 1371637 [title] => Tko radi kampanju? Macan je s IDS-om; Hoće li Alex Braun opet skupo koštati SDP, a Kopal tražiti ‘crnog labuda‘ HDZ-a? [alias] => tko-radi-kampanju-macan-je-s-ids-om-hoce-li-alex-braun-opet-skupo-kostati-sdp-a-kopal-traziti-crnog-labuda-hdz-a [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako bi izborna utakmica bila fer i poštena, Gong, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije da javno zatraže od svih komunikacijskih savjetnika i analitičara da deklariraju za koga rade. Građani i građanke imaju pravo znati za kojeg kandidata ili stranku rade analitičari i/ili komunikacijski savjetnici koji u medijima komentiraju političke, posebno izborne teme u pretkampanji i kampanji, navode u apelu.

Ovo, naime, nije prvi put da se upozorava javnost na (ne)pristranost komentatora pod egidom "nezavisni", a nedavno je Krešimir Macan među prvima u dva tv studija napomenuo da radi kampanju za IDS.

Gong, HND i SNH upozoravaju da se medijski prostor koristi za partikularne i prikrivene interese pa građani i građanke mogu biti dovedeni u zabludu vjerujući procjenama "nezavisnih" stručnjaka. Dok pod egidom nezavisnosti i stručnosti nastupaju u medijima, zapravo rade za određene kandidate ili imaju poslovne aranžmane s vladajućima.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

"Kada su agencije za odnose s javnošću u poslovnom odnosu s političkim strankama, ali i državnim tijelima i javnim tvrtkama, zavaravajuće je da njihovi vlasnici ili zaposlenici u medijima nastupaju kao neovisni analitičari bez da deklariraju svoj interes, odnosno poslovne aranžmane s vlašću ili strankama", dodali su u svom obraćanju javnosti.

Stalno im to govorimo

- Mi već u osam zadnjih izbornih ciklusa našim članovima šaljemo smjernice da prilikom javnog istupanja moraju deklarirati za koga rade. Stoga, možemo samo pozdraviti da su u Gongu prepoznali i našu inicijativu – komentirao je Mario Aunedi Medek, direktor agencije Val grupa i ujedno predsjednik Udruge za odnose s javnošću.

"Javno iskazivanje angažmana za vrijeme trajanja izborne promidžbe za parlamentarne i europske izbore dodatno dolazi do izražaja kada komunikacijski savjetnici nastupaju u medijima ili na društvenim mrežama kao analitičari političkih i komunikacijskih događanja i procesa. Medijski istupi kao i rasprave na društvenim mrežama u potpunosti su prihvatljivi, uz jasno navođenje političkih izbornih kampanja stranaka ili individualnih kandidata koje se komunikacijski savjetuje odnosno aktivno sudjeluje u njihovim kampanjama", dodali su u svom priopćenju za javnost.

---

image

Krešimir Macan je uz IDS u Osmoj izbornoj jedinici

 

 

Josip Moler/Cropix
---

- Baš smo u utorak imali sjednicu Upravnog odbora na tu temu. Mi pozivamo na transparentnost još od 2013. godine i zato smatramo da su Gong, HND i SNH uradili potpuno ispravnu stvar – dodao je Medek. Val grupa radi, inače, za stranku Fokus, ali Medek je naglasio da ne namjeravaju na bilo koji način istupati u javnosti.

Nedavno je voditelj emisije Otvoreno prilikom gostovanja komunikacijskih i političkih konzultanata Aleksandra Musića i Mate Mijića prije samog početka pitao da kažu za koga rade. Nije smatrao potrebnim to pitati i trećeg gosta, Peru Maldinija, politologa i profesora na Sveučilištu u Dubrovniku, premda je on u više navrata prozivan od strane oporbe kao "dvorski komentator u obrani vlade". Mijić je u jednom studiju rekao da, među ostalim, savjetuje neke ljude u Mostu.

Koga možemo zvati?

Splitski analitičar Jerko Trogrlić iz agencije VAJT, rekao nam je da ne sudjeluje u kampanji za ove parlamentarne izbore. Preferira, kaže, lokalne jer među kandidatima ima svih stranaka. Njega se, dakle, može kontaktirati radi neovisne analize predstojećih izbora.

Također, novinari mirne duše mogu kontaktirati komunikacijski stručnjakinju i analitičarku Ankicu Mamić jer već u više navrata je potvrdila da više ne radi za Reformiste Radimira Čačića, što mnogi još ne znaju i stalno je vezuju za tu stranku. Ona nam je pojasnila kako više ne radi ni za koju stranku jer je uvidjela da joj je to otegotna okolnost za privatni posao kojim se bavi.

---

image

Ankica Mamić više ne radi za Čačićeve Reformiste

 

Boris Kovačev/Cropix
---

- U potpunosti podržavam ovaj apel Gonga, HND i SNH, i mislim da je jako važno da javnost zna za koga tko radi. Možemo imati kredibilitet jedino ukoliko se zna radimo li ili ne u nečijem interesu. Mi smo još od prošlih lokalnih izbora prestali suradnju s Reformistima. Kad radite kampanje za izbore imate neku vrstu izloženosti, a s profesionalnog stanovišta je dosta frustrirajuće jer nekoga možete savjetovati, ali taj vas ne mora slušati i radi po svome – komentirala je Mamić.

Za Ratka Mačeka, bivšeg HRT-ovog dopisnika iz Varaždina koji je svojevremeno bio glasnogovornik HDZ-a i Vlade RH u mandatima Ive Sanadera, govori se da na ovim izborima radi kampanju za Ivicu Todorića s obzirom da je njegov sin svojevremeno izradio web stranicu za bivšeg tajkuna, ali on nam je to demantirao.

- Ne radim ni sa kim za parlamentarne izbore. Angažirani smo jedino na lokalnim izborima – kazao nam je Maček koji također pozdravlja igru otvorenih karata.

---

image

Jerko Trogrlić ne savjetuje nikoga na sljedećim izborima, njegov je angažman rezerviran za lokalne izbore












 

Nikola Vilić/Cropix
---

Stranka Centar nikada nije krila da surađuje s Ivicom Relkovićem, Juricom Galešićem i Anom Lučin pa će, potvrdila nam je Marijana Puljak, tako biti i u ovoj kampanji. Oni će ih savjetovati kao i do sada.

Krešimir Macan, vjerojatno najpoznatiji i najeksponiraniji PR stručnjak, upozorio nas je da je trasparentnost važna samo ukoliko netko javno istupa. U suprotnom, niti stranke niti oni koji za njih rade ne moraju to javno deklarirati.

- Ja sam uvijek javno govorio za koga radim. Ako se nisam pojavljivao u javnosti, to je značilo da radim nešto veće. Prvi put radim parlamentarne izbore i to u 8. izbornoj jedinici. Radio sam za IDS, ali samo u Puli, radio sam Ivu Josipovića, riječkog gradonačelnika Marka Filipovića... - kazao je Macan kojemu smo prenijeli i kako se šuška da tajno radi za SDP što je odmah oštro opovrgnuo.

---

image

Robert Kopal je postao poznat po fenomenu ‘crnog labuda‘ s prošlih izbora za Europarlament

Goran Mehkek/Cropix
---

- Tako su mi rekli da radim s Domovinskim pokretom, ali ja sa svima pričam osim s Mostom, a plaća me jedino IDS. Također, u ovom trenutku ne radimo ništa s državom, inače nešto povremeno dobijemo na javnim pozivima. Imamo nešto javnog sektora i par gradova i općina i to je to - dodao je.

‘Crni labud‘

SDP smo kontakirali da nam potvrde nastavljaju li suradnju s Alexom Braunom, američkim stručnjakom za strategiju i komunikaciju u izbornim kampanjama, koji s tom strankom surađuje još od 2015. godine, ali nismo dobili odgovor. "Braun je teška prevara. To što je on isporučio za te pare... Pa, za taj smo novac mogli angažirati sve macane, medeke i trogrliće i još bi nam ostalo za druženje s našim članovima", kazao je prošlo ljeto novinaru Jutarnjeg jedan frustrirani član Predsjedništva SDP-a.

Iz stranka Možemo! odgovorili su nam da većinu medijskih strategija rade interno, a kao podršku koriste agenciju Josipa Jagića. On je, inače, vlasnik Signal media i suvlasnik Melden komunikacija.

---

image

 Ratko Maček - čovjek iz Sanaderove ekipe, demantira da radi za Todorića

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Pitanje smo uputili i HDZ-u kako bismo provjerili hoće li se i ovoga puta osloniti na ekipu pod vodstvom Roberta Kopala koju su činili, među ostalim, Ines Kozina, Miljenko Manjkas i Zoltan Kabok. Kopal je, sjetite se, ostalo upamćen po teoriji "crni labud".

Također smo pokušali doznati s kim radi Most, odnosno koga točno savjetuje Mate Mijić i njegov Media Consulting, odnosno radi li itko i tko kampanju za Domovinski pokret...

Široj javnosti manje je poznato koliko je šarolik svijet famoznog PR-a (public relations ili odnosi s javnošću), mada smo se s tom kraticom i glasnogovornicima već odavno saživjeli jer izviru iz svake firme, firmice, javne institucije, čak lokalne udruge... Trebaju li nas ozbiljno zabrinuti apeli za transparentnost? Znači li to da neki "komunikacijski stručnjaci" rade jedan posao javno, a drugi tajno? Rade li to isto i neki novinari ili samo ne vode dovoljno računa kome daju medijski prostor?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREĆE BITKA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => KREĆE BITKA... 2 0 7568 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-12 14:23:20 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-12 16:19:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-12 16:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko radi kampanju? Macan je s IDS-om; Hoće li Alex Braun opet skupo koštati SDP, a Kopal tražiti 'crnog labuda' HDZ-a? page_title=Tko radi kampanju? Macan je s IDS-om; Hoće li Alex Braun opet skupo koštati SDP, a Kopal tražiti 'crnog labuda' HDZ-a? [metakey] => predizborna kampanja, politički savjetnici, parlamentarni izbori, PR stručnjaci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26759991.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756736.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/25025540.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/21809024.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26517861.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/25639334.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/25925498.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0161uvar\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Josip Moler\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

A tko \u0107e njima voditi kampanju? Upravo su u utorak potpisali koalicijski sporazum iz nekoliko umirovljeni\u010dkih stranaka<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Kre\u0161imir Macan je uz IDS u Osmoj izbornoj jedinici<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ankica Mami\u0107 vi\u0161e ne radi za \u010ca\u010di\u0107eve Reformiste<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Jerko Trogrli\u0107 ne savjetuje nikoga na sljede\u0107im izborima, njegov je anga\u017eman rezerviran za lokalne izbore<\/p>\n\n


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Robert Kopal je postao poznat po fenomenu \u2018crnog labuda\u2018 s pro\u0161lih izbora za Europarlament<\/p>","

\u00a0Ratko Ma\u010dek - \u010dovjek iz Sanaderove ekipe, demantira da radi za Todori\u0107a<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26759991_1920.jpg":"1920x1080","k_26759991_1280.jpg":"1280x1280","k_26759991_1024.jpg":"1024x1024","k_26759991_640.jpg":"640x640","k_26759991_480.jpg":"480x480","k_26759991_340.jpg":"340x340","k_26759991_220.jpg":"220x220","o_26759991_1280.jpg":"1280x853","o_26759991_1024.jpg":"1024x682","o_26759991_640.jpg":"640x426","o_26759991_480.jpg":"480x320","o_26759991_340.jpg":"340x226","o_26759991_220.jpg":"220x146","h_26759991_1280.jpg":"1280x854","h_26759991_1024.jpg":"1024x683","h_26759991_640.jpg":"640x427","h_26759991_480.jpg":"480x320","h_26759991_340.jpg":"340x227","h_26759991_220.jpg":"220x147","pp_26759991_1280.jpg":"1280x1628","pp_26759991_1024.jpg":"1024x1303","pp_26759991_640.jpg":"640x814","pp_26759991_480.jpg":"480x611","pp_26759991_340.jpg":"340x432","pp_26759991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26756736_1920.jpg":"1920x1080","k_26756736_1280.jpg":"1280x1280","k_26756736_1024.jpg":"1024x1024","k_26756736_640.jpg":"640x640","k_26756736_480.jpg":"480x480","k_26756736_340.jpg":"340x340","k_26756736_220.jpg":"220x220","o_26756736_1280.jpg":"1280x851","o_26756736_1024.jpg":"1024x681","o_26756736_640.jpg":"640x425","o_26756736_480.jpg":"480x319","o_26756736_340.jpg":"340x226","o_26756736_220.jpg":"220x146","h_26756736_1280.jpg":"1280x854","h_26756736_1024.jpg":"1024x683","h_26756736_640.jpg":"640x427","h_26756736_480.jpg":"480x320","h_26756736_340.jpg":"340x227","h_26756736_220.jpg":"220x147","pp_26756736_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756736_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756736_640.jpg":"640x814","pp_26756736_480.jpg":"480x611","pp_26756736_340.jpg":"340x432","pp_26756736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1578","hd_25025540_1920.jpg":"1920x1080","k_25025540_1280.jpg":"1280x1280","k_25025540_1024.jpg":"1024x1024","k_25025540_640.jpg":"640x640","k_25025540_480.jpg":"480x480","k_25025540_340.jpg":"340x340","k_25025540_220.jpg":"220x220","o_25025540_1280.jpg":"1280x1052","o_25025540_1024.jpg":"1024x841","o_25025540_640.jpg":"640x526","o_25025540_480.jpg":"480x394","o_25025540_340.jpg":"340x279","o_25025540_220.jpg":"220x180","h_25025540_1280.jpg":"1280x854","h_25025540_1024.jpg":"1024x683","h_25025540_640.jpg":"640x427","h_25025540_480.jpg":"480x320","h_25025540_340.jpg":"340x227","h_25025540_220.jpg":"220x147","pp_25025540_1280.jpg":"1280x1628","pp_25025540_1024.jpg":"1024x1303","pp_25025540_640.jpg":"640x814","pp_25025540_480.jpg":"480x611","pp_25025540_340.jpg":"340x432","pp_25025540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1337","hd_21809024_1920.jpg":"1920x1080","k_21809024_1280.jpg":"1280x1280","k_21809024_1024.jpg":"1024x1024","k_21809024_640.jpg":"640x640","k_21809024_480.jpg":"480x480","k_21809024_340.jpg":"340x340","k_21809024_220.jpg":"220x220","o_21809024_1280.jpg":"1280x891","o_21809024_1024.jpg":"1024x713","o_21809024_640.jpg":"640x445","o_21809024_480.jpg":"480x334","o_21809024_340.jpg":"340x236","o_21809024_220.jpg":"220x153","h_21809024_1280.jpg":"1280x854","h_21809024_1024.jpg":"1024x683","h_21809024_640.jpg":"640x427","h_21809024_480.jpg":"480x320","h_21809024_340.jpg":"340x227","h_21809024_220.jpg":"220x147","pp_21809024_1280.jpg":"1280x1628","pp_21809024_1024.jpg":"1024x1303","pp_21809024_640.jpg":"640x814","pp_21809024_480.jpg":"480x611","pp_21809024_340.jpg":"340x432","pp_21809024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26517861_1920.jpg":"1920x1080","k_26517861_1280.jpg":"1280x1280","k_26517861_1024.jpg":"1024x1024","k_26517861_640.jpg":"640x640","k_26517861_480.jpg":"480x480","k_26517861_340.jpg":"340x340","k_26517861_220.jpg":"220x220","o_26517861_1280.jpg":"1280x853","o_26517861_1024.jpg":"1024x682","o_26517861_640.jpg":"640x426","o_26517861_480.jpg":"480x320","o_26517861_340.jpg":"340x226","o_26517861_220.jpg":"220x146","h_26517861_1280.jpg":"1280x854","h_26517861_1024.jpg":"1024x683","h_26517861_640.jpg":"640x427","h_26517861_480.jpg":"480x320","h_26517861_340.jpg":"340x227","h_26517861_220.jpg":"220x147","pp_26517861_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517861_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517861_640.jpg":"640x814","pp_26517861_480.jpg":"480x611","pp_26517861_340.jpg":"340x432","pp_26517861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25639334_1920.jpg":"1920x1080","k_25639334_1280.jpg":"1280x1280","k_25639334_1024.jpg":"1024x1024","k_25639334_640.jpg":"640x640","k_25639334_480.jpg":"480x480","k_25639334_340.jpg":"340x340","k_25639334_220.jpg":"220x220","o_25639334_1280.jpg":"1280x853","o_25639334_1024.jpg":"1024x682","o_25639334_640.jpg":"640x426","o_25639334_480.jpg":"480x320","o_25639334_340.jpg":"340x226","o_25639334_220.jpg":"220x146","h_25639334_1280.jpg":"1280x854","h_25639334_1024.jpg":"1024x683","h_25639334_640.jpg":"640x427","h_25639334_480.jpg":"480x320","h_25639334_340.jpg":"340x227","h_25639334_220.jpg":"220x147","pp_25639334_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639334_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639334_640.jpg":"640x814","pp_25639334_480.jpg":"480x611","pp_25639334_340.jpg":"340x432","pp_25639334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25925498_1920.jpg":"1920x1080","k_25925498_1280.jpg":"1280x1280","k_25925498_1024.jpg":"1024x1024","k_25925498_640.jpg":"640x640","k_25925498_480.jpg":"480x480","k_25925498_340.jpg":"340x340","k_25925498_220.jpg":"220x220","o_25925498_1280.jpg":"1280x853","o_25925498_1024.jpg":"1024x682","o_25925498_640.jpg":"640x426","o_25925498_480.jpg":"480x320","o_25925498_340.jpg":"340x226","o_25925498_220.jpg":"220x146","h_25925498_1280.jpg":"1280x854","h_25925498_1024.jpg":"1024x683","h_25925498_640.jpg":"640x427","h_25925498_480.jpg":"480x320","h_25925498_340.jpg":"340x227","h_25925498_220.jpg":"220x147","pp_25925498_1280.jpg":"1280x1628","pp_25925498_1024.jpg":"1024x1303","pp_25925498_640.jpg":"640x814","pp_25925498_480.jpg":"480x611","pp_25925498_340.jpg":"340x432","pp_25925498_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4456643 Threads: 4 Questions: 143436080 Slow queries: 61165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4278236 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/tko-radi-kampanju-macan-je-s-ids-om-hoce-li-alex-braun-opet-skupo-kostati-sdp-a-kopal-traziti-crnog-labuda-hdz-a-1371637 [printLink] => /vijesti/politika/tko-radi-kampanju-macan-je-s-ids-om-hoce-li-alex-braun-opet-skupo-kostati-sdp-a-kopal-traziti-crnog-labuda-hdz-a-1371637?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 308215 [name] => predizborna kampanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predizborna-kampanja [link] => /tag/predizborna-kampanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 751499 [name] => politički savjetnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-12 17:19:35 [main_article_id] => 0 [alias] => politicki-savjetnici [link] => /tag/politicki-savjetnici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 391575 [name] => parlamentarni izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori [link] => /tag/parlamentarni-izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 306277 [name] => PR stručnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pr-strucnjaci [link] => /tag/pr-strucnjaci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREĆE BITKA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko radi kampanju? Macan je s IDS-om; Hoće li Alex Braun opet skupo koštati SDP, a Kopal tražiti ‘crnog labuda‘ HDZ-a? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26759991.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

A tko će njima voditi kampanju? Upravo su u utorak potpisali koalicijski sporazum iz nekoliko umirovljeničkih stranaka

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26759991.jpg [title] =>

A tko će njima voditi kampanju? Upravo su u utorak potpisali koalicijski sporazum iz nekoliko umirovljeničkih stranaka

 

 

Ranko šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756736.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/25025540.jpg [title] =>

Krešimir Macan je uz IDS u Osmoj izbornoj jedinici

 

 

Josip Moler/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/21809024.jpg [title] =>

Ankica Mamić više ne radi za Čačićeve Reformiste

 

Boris Kovačev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26517861.jpg [title] =>

Jerko Trogrlić ne savjetuje nikoga na sljedećim izborima, njegov je angažman rezerviran za lokalne izbore












 

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/25639334.jpg [title] =>

Robert Kopal je postao poznat po fenomenu ‘crnog labuda‘ s prošlih izbora za Europarlament

Goran Mehkek/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/25925498.jpg [title] =>

 Ratko Maček - čovjek iz Sanaderove ekipe, demantira da radi za Todorića

 

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako bi izborna utakmica bila fer i poštena, Gong, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije da javno zatraže od svih komunikacijskih savjetnika i analitičara da deklariraju za koga rade. Građani i građanke imaju pravo znati za kojeg kandidata ili stranku rade analitičari i/ili komunikacijski savjetnici koji u medijima komentiraju političke, posebno izborne teme u pretkampanji i kampanji, navode u apelu.

Ovo, naime, nije prvi put da se upozorava javnost na (ne)pristranost komentatora pod egidom "nezavisni", a nedavno je Krešimir Macan među prvima u dva tv studija napomenuo da radi kampanju za IDS.

Gong, HND i SNH upozoravaju da se medijski prostor koristi za partikularne i prikrivene interese pa građani i građanke mogu biti dovedeni u zabludu vjerujući procjenama "nezavisnih" stručnjaka. Dok pod egidom nezavisnosti i stručnosti nastupaju u medijima, zapravo rade za određene kandidate ili imaju poslovne aranžmane s vladajućima.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

"Kada su agencije za odnose s javnošću u poslovnom odnosu s političkim strankama, ali i državnim tijelima i javnim tvrtkama, zavaravajuće je da njihovi vlasnici ili zaposlenici u medijima nastupaju kao neovisni analitičari bez da deklariraju svoj interes, odnosno poslovne aranžmane s vlašću ili strankama", dodali su u svom obraćanju javnosti.

Stalno im to govorimo

- Mi već u osam zadnjih izbornih ciklusa našim članovima šaljemo smjernice da prilikom javnog istupanja moraju deklarirati za koga rade. Stoga, možemo samo pozdraviti da su u Gongu prepoznali i našu inicijativu – komentirao je Mario Aunedi Medek, direktor agencije Val grupa i ujedno predsjednik Udruge za odnose s javnošću.

"Javno iskazivanje angažmana za vrijeme trajanja izborne promidžbe za parlamentarne i europske izbore dodatno dolazi do izražaja kada komunikacijski savjetnici nastupaju u medijima ili na društvenim mrežama kao analitičari političkih i komunikacijskih događanja i procesa. Medijski istupi kao i rasprave na društvenim mrežama u potpunosti su prihvatljivi, uz jasno navođenje političkih izbornih kampanja stranaka ili individualnih kandidata koje se komunikacijski savjetuje odnosno aktivno sudjeluje u njihovim kampanjama", dodali su u svom priopćenju za javnost.

---

image

Krešimir Macan je uz IDS u Osmoj izbornoj jedinici

 

 

Josip Moler/Cropix
---

- Baš smo u utorak imali sjednicu Upravnog odbora na tu temu. Mi pozivamo na transparentnost još od 2013. godine i zato smatramo da su Gong, HND i SNH uradili potpuno ispravnu stvar – dodao je Medek. Val grupa radi, inače, za stranku Fokus, ali Medek je naglasio da ne namjeravaju na bilo koji način istupati u javnosti.

Nedavno je voditelj emisije Otvoreno prilikom gostovanja komunikacijskih i političkih konzultanata Aleksandra Musića i Mate Mijića prije samog početka pitao da kažu za koga rade. Nije smatrao potrebnim to pitati i trećeg gosta, Peru Maldinija, politologa i profesora na Sveučilištu u Dubrovniku, premda je on u više navrata prozivan od strane oporbe kao "dvorski komentator u obrani vlade". Mijić je u jednom studiju rekao da, među ostalim, savjetuje neke ljude u Mostu.

Koga možemo zvati?

Splitski analitičar Jerko Trogrlić iz agencije VAJT, rekao nam je da ne sudjeluje u kampanji za ove parlamentarne izbore. Preferira, kaže, lokalne jer među kandidatima ima svih stranaka. Njega se, dakle, može kontaktirati radi neovisne analize predstojećih izbora.

Također, novinari mirne duše mogu kontaktirati komunikacijski stručnjakinju i analitičarku Ankicu Mamić jer već u više navrata je potvrdila da više ne radi za Reformiste Radimira Čačića, što mnogi još ne znaju i stalno je vezuju za tu stranku. Ona nam je pojasnila kako više ne radi ni za koju stranku jer je uvidjela da joj je to otegotna okolnost za privatni posao kojim se bavi.

---

image

Ankica Mamić više ne radi za Čačićeve Reformiste

 

Boris Kovačev/Cropix
---

- U potpunosti podržavam ovaj apel Gonga, HND i SNH, i mislim da je jako važno da javnost zna za koga tko radi. Možemo imati kredibilitet jedino ukoliko se zna radimo li ili ne u nečijem interesu. Mi smo još od prošlih lokalnih izbora prestali suradnju s Reformistima. Kad radite kampanje za izbore imate neku vrstu izloženosti, a s profesionalnog stanovišta je dosta frustrirajuće jer nekoga možete savjetovati, ali taj vas ne mora slušati i radi po svome – komentirala je Mamić.

Za Ratka Mačeka, bivšeg HRT-ovog dopisnika iz Varaždina koji je svojevremeno bio glasnogovornik HDZ-a i Vlade RH u mandatima Ive Sanadera, govori se da na ovim izborima radi kampanju za Ivicu Todorića s obzirom da je njegov sin svojevremeno izradio web stranicu za bivšeg tajkuna, ali on nam je to demantirao.

- Ne radim ni sa kim za parlamentarne izbore. Angažirani smo jedino na lokalnim izborima – kazao nam je Maček koji također pozdravlja igru otvorenih karata.

---

image

Jerko Trogrlić ne savjetuje nikoga na sljedećim izborima, njegov je angažman rezerviran za lokalne izbore












 

Nikola Vilić/Cropix
---

Stranka Centar nikada nije krila da surađuje s Ivicom Relkovićem, Juricom Galešićem i Anom Lučin pa će, potvrdila nam je Marijana Puljak, tako biti i u ovoj kampanji. Oni će ih savjetovati kao i do sada.

Krešimir Macan, vjerojatno najpoznatiji i najeksponiraniji PR stručnjak, upozorio nas je da je trasparentnost važna samo ukoliko netko javno istupa. U suprotnom, niti stranke niti oni koji za njih rade ne moraju to javno deklarirati.

- Ja sam uvijek javno govorio za koga radim. Ako se nisam pojavljivao u javnosti, to je značilo da radim nešto veće. Prvi put radim parlamentarne izbore i to u 8. izbornoj jedinici. Radio sam za IDS, ali samo u Puli, radio sam Ivu Josipovića, riječkog gradonačelnika Marka Filipovića... - kazao je Macan kojemu smo prenijeli i kako se šuška da tajno radi za SDP što je odmah oštro opovrgnuo.

---

image

Robert Kopal je postao poznat po fenomenu ‘crnog labuda‘ s prošlih izbora za Europarlament

Goran Mehkek/Cropix
---

- Tako su mi rekli da radim s Domovinskim pokretom, ali ja sa svima pričam osim s Mostom, a plaća me jedino IDS. Također, u ovom trenutku ne radimo ništa s državom, inače nešto povremeno dobijemo na javnim pozivima. Imamo nešto javnog sektora i par gradova i općina i to je to - dodao je.

‘Crni labud‘

SDP smo kontakirali da nam potvrde nastavljaju li suradnju s Alexom Braunom, američkim stručnjakom za strategiju i komunikaciju u izbornim kampanjama, koji s tom strankom surađuje još od 2015. godine, ali nismo dobili odgovor. "Braun je teška prevara. To što je on isporučio za te pare... Pa, za taj smo novac mogli angažirati sve macane, medeke i trogrliće i još bi nam ostalo za druženje s našim članovima", kazao je prošlo ljeto novinaru Jutarnjeg jedan frustrirani član Predsjedništva SDP-a.

Iz stranka Možemo! odgovorili su nam da većinu medijskih strategija rade interno, a kao podršku koriste agenciju Josipa Jagića. On je, inače, vlasnik Signal media i suvlasnik Melden komunikacija.

---

image

 Ratko Maček - čovjek iz Sanaderove ekipe, demantira da radi za Todorića

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Pitanje smo uputili i HDZ-u kako bismo provjerili hoće li se i ovoga puta osloniti na ekipu pod vodstvom Roberta Kopala koju su činili, među ostalim, Ines Kozina, Miljenko Manjkas i Zoltan Kabok. Kopal je, sjetite se, ostalo upamćen po teoriji "crni labud".

Također smo pokušali doznati s kim radi Most, odnosno koga točno savjetuje Mate Mijić i njegov Media Consulting, odnosno radi li itko i tko kampanju za Domovinski pokret...

Široj javnosti manje je poznato koliko je šarolik svijet famoznog PR-a (public relations ili odnosi s javnošću), mada smo se s tom kraticom i glasnogovornicima već odavno saživjeli jer izviru iz svake firme, firmice, javne institucije, čak lokalne udruge... Trebaju li nas ozbiljno zabrinuti apeli za transparentnost? Znači li to da neki "komunikacijski stručnjaci" rade jedan posao javno, a drugi tajno? Rade li to isto i neki novinari ili samo ne vode dovoljno računa kome daju medijski prostor?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko šuvar/Cropix Nikola Vilić/Cropix Josip Moler/Cropix Boris Kovačev/Cropix Nikola Vilić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Ranko šuvar/Cropix

A tko će njima voditi kampanju? Upravo su u utorak potpisali koalicijski sporazum iz nekoliko umirovljeničkih stranaka

 

 

Josip Moler/Cropix

Krešimir Macan je uz IDS u Osmoj izbornoj jedinici

 

 

Boris Kovačev/Cropix

Ankica Mamić više ne radi za Čačićeve Reformiste

 

Nikola Vilić/Cropix

Jerko Trogrlić ne savjetuje nikoga na sljedećim izborima, njegov je angažman rezerviran za lokalne izbore












 

Goran Mehkek/Cropix

Robert Kopal je postao poznat po fenomenu ‘crnog labuda‘ s prošlih izbora za Europarlament

Ranko Šuvar/Cropix

 Ratko Maček - čovjek iz Sanaderove ekipe, demantira da radi za Todorića

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/tko-radi-kampanju-macan-je-s-ids-om-hoce-li-alex-braun-opet-skupo-kostati-sdp-a-kopal-traziti-crnog-labuda-hdz-a-1371637 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9120d695a95d1f3bcd112a258f96ddd103470999 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+radi+kampanju%3F+Macan+je+s+IDS-om%3B+Ho%C4%87e+li+Alex+Braun+opet+skupo+ko%C5%A1tati+SDP%2C+a+Kopal+tra%C5%BEiti+%E2%80%98crnog+labuda%E2%80%98+HDZ-a%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftko-radi-kampanju-macan-je-s-ids-om-hoce-li-alex-braun-opet-skupo-kostati-sdp-a-kopal-traziti-crnog-labuda-hdz-a-1371637 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftko-radi-kampanju-macan-je-s-ids-om-hoce-li-alex-braun-opet-skupo-kostati-sdp-a-kopal-traziti-crnog-labuda-hdz-a-1371637 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREĆE BITKA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaKREĆE BITKA...

Tko radi kampanju? Macan je s IDS-om; Hoće li Alex Braun opet skupo koštati SDP, a Kopal tražiti ‘crnog labuda‘ HDZ-a?

Piše Silvana Uzinić
12. ožujka 2024. - 17:19
A tko će njima voditi kampanju? Upravo su u utorak potpisali koalicijski sporazum iz nekoliko umirovljeničkih stranaka    Ranko šuvar/Cropix

Kako bi izborna utakmica bila fer i poštena, Gong, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije da javno zatraže od svih komunikacijskih savjetnika i analitičara da deklariraju za koga rade. Građani i građanke imaju pravo znati za kojeg kandidata ili stranku rade analitičari i/ili komunikacijski savjetnici koji u medijima komentiraju političke, posebno izborne teme u pretkampanji i kampanji, navode u apelu.

Ovo, naime, nije prvi put da se upozorava javnost na (ne)pristranost komentatora pod egidom "nezavisni", a nedavno je Krešimir Macan među prvima u dva tv studija napomenuo da radi kampanju za IDS.

Gong, HND i SNH upozoravaju da se medijski prostor koristi za partikularne i prikrivene interese pa građani i građanke mogu biti dovedeni u zabludu vje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:25