stdClass Object ( [id] => 1385243 [title] => Crna Gora slavi poražene agresore. Otac šefa kabineta crnogorskog premijera, koji je poginuo u Ravnome, postao junak! [alias] => crna-gora-slavi-porazene-agresore-otac-sefa-kabineta-crnogorskog-premijera-koji-je-poginuo-u-ravnome-postao-junak [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije završili su. Tu i tamo neki se ne mogu pomiriti s njihovim ishodima, drugi ne žele priznati da su se našli na pogrešnoj strani povijesti pa je pokušavaju napisati malo drukčije. Općina Pljevlja u Crnoj Gori odlučila je imena dvije tamošnje ulice dati po svojim poginulim vojnicima, piše crnogorski Press. Jedna od njih ime će nositi po Vukomanu Tešoviću. Nastradao je kao mlad momak na odsluženju vojnog roka 1999. na granici s Albanijom tijekom "NATO-ove agresije", kako taj događaj nazivaju u Srbiji i mnogi u Crnoj Gori, smatrajući da je taj napad bio – ničim izazvan. U svakom slučaju, nesretni Tešović je stradao na području Crne Gore i s ratovima svojih nadređenih nije imao puno veze.

Međutim, slučaj Branka Krvavca već je sasvim druga priča, važna i za međunarodne odnose Hrvatske i Crne Gore. Taj je vojnik JNA naime poginuo, tvrde u ovoj crnogorskoj općini, na "dubrovačko-hercegovačkom ratištu 23. 10. 1991. godine. Pogodio ga je snajperski metak dok je pružao pomoć svom ranjenom komandiru".

Ulicu, kažu u općini Pljevlja, u kojoj se Krvavac rodio prezvat će njegovim imenom "zbog zasluga i časti". I za njih i za nas ovo su loše vijesti. Crna Gora bila je na dobrom putu da prizna svoje grijehe, na njima uči i donekle skine ljagu sa sebe, no novi vjetrovi koji odnedavno u našem susjedstvu pušu nažalost nisu donijeli osvježenje kojem smo se nadali.

‘To je njihova sramota‘

Da se neke stvari ipak ne mijenjaju dokazuje i ova odluka pljevaljske općine s oko 30 tisuća stanovnika kojima su i danas agresori na ponos, a herojstvo i čojstvo strani.

U blizini im se kočoperi mural ratnog zločinca Ratka Mladića, zloglasni bokokotorski logor Morinj u kojemu su Hrvati mučeni i zlostavljani na sramotu bi trebao biti svakom ljudskom biću, pa eto, ima ih tamo, a na vlasti su, koji ga ne daju takvim nazvati, a spomen-ploču smatraju prvoklasnim skandalom. Među dubrovačkim braniteljima ova je vijest prošla kao i svaka slična, uz slijeganje ramenima i tek pokoji komentar lišen iznenađenja.

---

image

Marko Mujan: Znamo da su pijani četnici tada topovima i minobacačima rušili kuće po Ravnome, ali u selu je ostala samo starčad. Mi smo bili predaleko da bismo na bilo koji način mogli tamo djelovati

TonČi Plazibat/Cropix
---

- To je njihova sramota, nije naša, da njihove poginule na dubrovačkom području, znači agresore, smatraju herojima. Ništa iznenađujuće, evo u Trebinju se 1. listopada obilježava kao dan napada na općinu Trebinje, što se tu više ima reći - rekao nam je Marko Mujan, dubrovački branitelj i jedan od zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu. Na ovu odluku općine Pljevlja gleda kao na logičan nastavak situacije u Crnoj Gori.

- Oni imaju prava donositi svoje odluke kako hoće, ali time dokazuju da ono što se dogodilo njima i ne znači puno. Taj neki vojnik JNA život je izgubio na dubrovačkom ratištu i za to mu daju zasluge. Ne znam, možda je on imao neke druge, osim agresorskih, zasluge u Pljevljima, ali to ne može eliminirati zlo u kojemu je sudjelovao i zlodjela koja su se nama dogodila. S obzirom na novu vlast, Crna Gora opet je pošla tamo odakle je morala odavno pobjeći, a taman su se bili malo počeli popravljati, barem politički. Izgleda da su opet pale maske i da se nije zatrlo ono zlo koje je ne tako davno nas pogodilo - dodao je Mujan.

---

image

Premijer Milojko Spajić - s majčine je strane rođak Mijajlu Backoviću, svećeniku SPC-a poznatom po tome što je građane u Crnoj Gori prije popisa stanovništva pozivao da se nacionalno izjasne kao Srbi

Afp
---

Mujan je imao pravo, Branko Krvavac nije bilo tko. Iz najmanje tri neovisna izvora potvrđeno nam je da je Branko Krvavac otac Branka Krvavca mlađeg, šefa kabineta aktualnog crnogorskog premijera Milojka Spajića. Branko Krvavac drugi je najmoćniji čovjek vladajućeg Pokreta Europa sad, osoba koja na premijera ima više utjecaja nego bilo koja druga osoba u stranci. No, istini za volju treba reći i to da Branko Krvavac mlađi nikada do sada nije pronosio srpsku političku agendu. Njegova ideologija do sada se zvala – ekonomija.

Otkud hrvatski vojnici u Ravnome

S ljudskog gledišta, smrt vojnika Krvavca doista jest velika obiteljska tragedija. Poginuo je 23. listopada 1991. i za sobom ostavio trudnu suprugu. Nekoliko mjeseci kasnije rodio se mu se sin koji je ime, eto, dobio po ocu.

Smrt vojnika Krvavca nije bila ni tako junačka kako je u Pljevljima nastoje opisati. Najprije, na cijeloj dubrovačkoj bojišnici možda su bila jedan ili dva snajpera, ali ne radi se o tome. Krvavac je poginuo u Ravnome, u vrijeme kad hrvatskog vojnika tamo nije bilo "ni na tir od puške".

Marko Mujan bio je dozapovjednik obrane Čepikuća. Baš on je organizator zasjede u koju je 1. listopada ‘91. upala postrojba JNA koja je iz Ravnoga preko Trebimlja krenula na Čepikuće. Za malobrojne branitelje ta je akcija bila uspjeh koji se i danas prepričava.

- U to vrijeme, 23. listopada, mi smo već bili stisnuti u Čepikućama. Znamo da su pijani četnici tada topovima i minobacačima rušili kuće po Ravnome, ali u selu je tada ostala samo starčad. Mi smo bili predaleko da bi na bilo koji način mogli tamo djelovati – kaže Mujan.

Iz vremena Krvavčeve smrti datira i četnički pjesmuljak "Sva se sela, sva se sela malo nakrivila /samo Ravno, samo Ravno leži vodoravno".

---

image

Vanda Babić Galić, uz ministra vanjskih poslova

 

 

Ivana Nobilo/Cropix
---

Sva je prilika da je Branko Krvavac 23. listopada stradao u pijanom divljanju svojih suboraca, da u njegovoj smrti, uz svu tragiku, nema ama baš ničeg junačkog pa ni ako je stradao uz svog zapovjednika, kao što se po Pljevljima priča. No, imenovanje ulice po ocu premijerova šefa kabineta jasna je i nedvosmislena politička poruka, bez obzira na to tko uistinu stoji iza tog čina.

Za mišljenje o tome pitali smo prof. dr. Vandu Babić Galić, savjetnicu ministra vanjskih poslova Grlića Radmana, veoma stručnu kad se radi o događajima u Crnoj Gori.

- Crnoj Gori je Republika Hrvatska iskreni prijatelj i zagovaratelj na njezinu europskom putu, što je i tijekom obnove crnogorske nezavisnosti te poslije toga Hrvatska nebrojeno puta i dokazala. Također, Hrvatska poštuje sve nevine žrtve pa i nasilno mobilizirane, koje su u zabludi uz provođenje velikosrpskog projekta izgubile živote na dubrovačkom ili bilo kojem ratom pogođenom području u Republici Hrvatskoj.

No, ako su Vaši navodi točni, nedopustivo je da član vrha vladajuće stranke i šef kabineta premijera Crne Gore, kojega zovu političkim vratom predsjednika PES-a, prihvaća da mu otac postane političko sredstvo najradikalnijih velikosrpskih snaga u Crnoj Gori.

Ovo bi se moglo razumjeti kao savezništvo s političkim strukturama koje u Crnoj Gori otvoreno provode i zalažu se za prorusku i velikosrpsku agendu.

Hrvatska ima odgovornost kao članica EU-a i NATO saveza budno pratiti i pomagati sve progresivne ideje i napore, ali i jasno ukazivati na destruktivnu velikosrpsku politiku koja se i ovim primjerom u Crnoj Gori nažalost revitalizira. Posebno pazimo na autohtonu hrvatsku manjinu, odnos vladajućih prema njima, odnosno poruke i djela koja dolaze i iz vrha vladajućih crnogorskih struktura, ali i iz Srpske crkve u Crnoj Gori, u ovom kontekstu konkretnog djelovanja popa Backovića u Tivtu – kaže Babić Galić i napominje: Sada je jasnije zašto je crnogorski ministar Milović izbačen iz PES-a nakon intervjua u hrvatskim medijima, koji je kod nas prepoznat kao snažan korak prema suočavanju s vlastitom prošlošću i guliverovski iskorak Crne Gore prema Europskoj uniji.

---

image

Maketa spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu od Lego kockica u Udruzi ‘Kockus‘. Da nisu djeca upucala Krvavca
 

Mihael Barišić/Cropix
---

Iako "politički vrat" premijera Spajića nije (javno) promicao velikosrpsku ideologiju, obiteljski je njome prilično povezan. S majčine strane rođak je Mijajlu Backoviću, svećeniku SPC-a poznatom po tome što je građane u Crnoj Gori prije popisa stanovništva pozivao da se nacionalno izjasne kao Srbi. Poznat je i po druženjima sa starletom Sorajom Vučelić. A najpoznatiji po svojoj crvenoj beretki, dijelu odore 63. niške padobranske brigade u kojoj je služio za vrijeme rata. Pop Backović nositelj je i odličja Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije, tvrdi publicist Vladimir Jovanović.

Uloga popa Backovića

Sve ovo zgraža i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, čiji predsjednik Zvonimir Deković kaže: Činjenica da je Branko Krvavac otac šefa kabineta premijera Crne Gore, kao i njegova bliska povezanost s političkim krugovima može se tumačiti kao politička gesta ili pokušaj stvaranja veza unutar političke elite, bez obzira na to što djeca ne mogu biti odgovorna za "djela" svojih roditelja. Pitanje je etičko, moralno i političko, a mora se promatrati i iz perspektive cilja koji se želi postići ovim činom. To može dodatno zakomplicirati odnose između Crne Gore i Hrvatske, posebno s obzirom na povijest i osjetljivu prirodu ratnih događaja.

Povezanost Branka Krvavca s osobama kao što su svećenik SPC-a Mijajlo Backović, koji ima veze s ruskom vojskom i političkim krugovima, a u javnom prostoru Crne Gore je demonstrirao svoje svjetonazore kada je predvodio demonstrante ispred zgrade Hrvatskog nacionalnog vijeća, može dodatno polarizirati situaciju. To će svakako utjecati na percepciju Crne Gore u kontekstu njezina europskog puta, s obzirom na to da EU veze s ruskim krugovima često gleda s oprezom.

Očit je val radikalizacije

Crnogorska politologinja i aktivistica, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević komentirala je situaciju u Crnoj Gori u svjetlu vijesti o "nagrađivanju heroja".

- Posljednjih godina u Crnoj Gori je, nažalost, zahvaljujući malignim utjecajima nedemokratskih režima, kroz različite medije (političke partije, SPC, mediji) izražen val radikalizacije i ekstremizacije našeg društva.

---

image

Daliborka Uljarević, direktorica crnogorskog CGO-a

Nikola Sćekić
---

To svoju manifestaciju ima kapilarno, a što uključuje i lokalni nivo, pa su sve češća djelovanje lokalnih vlasti u pravcu afirmacije naopakih politika i ideologija 90-ih godina. Važno je naglasiti da sve to ima zaštitu aktualne parlamentarne većine na nacionalnom nivou, bilo kroz prešućivanje ili direktno odobravanje, iako se ta većina pokušava predstaviti kao progresivna i proeuropska, dok u biti potiče nedemokratske prakse i vrijednosti.

Mi smo i ranije u Crnoj Gori imali nedovršen proces suočavanja s prošlošću, i samo zahvaljujući upornosti civilnog društva, ali i pregovorima s EU-om, neki su pomaci napravljeni. Međutim, sada imamo i dodatno opterećenje – dobro osmišljenu relativizaciju historijskih, a nekad i sudski utvrđenih činjenica uz priličnu kontrolu medija i sistema onih koji to provode. To nas ubrzano vodi unazad - ka učvršćivanju etnonacionalističkih narativa i politika - zaključuje Uljarević.

Istraživanje provedeno prošle godine, dodaje Uljarević, govori da 41 posto građanki i građana Crne Gore prepoznaje probleme rehabilitacije ratnih zločinaca, dok gotovo polovica stanovništva prepoznaje radikalizaciju. No ipak polovina građana ne bi sklopila brak s partnerom/partnericom različite vjeroispovijesti, dodaje Uljarević.

- Ukratko, svjedočimo ozbiljnom i podmuklom urušavanju koncepta građanskog društva u Crnoj Gori. Preimenovanje ulica i pokušaji "krečenja" tamnih strana naše skorije povijesti su samo jedna od akcija koja se provodi u tom okviru, ali dodala bih da se ovim pokušava dodatno dokazati vjernost tzv. srpskom svetu kroz namjernu iritaciju Hrvatske.

Mislim da više nema prostora za naivna tumačenja da je ovo samo iz glave kontroverznog gradonačelnika Pljevalja, koji kontinuirano u nacionalističkim provokacijama diže ljestvicu, ili neka lokalna posla. Očito je da on za ovo ima podršku svog partijskog lidera, sada predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, jednog od lidera nekadašnjeg Demokratskog fronta, a danas koalicije Za budućnost Crne Gore, koja je snažno naslonjena na Aleksandra Vučića, ali neki njeni dijelovi i na Vladimira Putina, tvrdi Uljarević.

Stiže veličanje i Pavla Bulatovića

I ni to nije sve, što bi rekli u TV prodaji, uskoro će se na sjednici podgoričkog parlamenta naći prijedlog odbornika Demokratske Crne Gore, čiji je lider Aleksa Bečić, potpredsjednik vlade, da se jedna ulica nazove po Pavlu Bulatoviću, ministru unutarnjih poslova Crne Gore i ministru obrane SRJ za vrijeme ratova 90-ih, koji stoji iza ratnog zločina deportacije. Civilni sektor će reagirati, dodaje Uljarević, kako bi ukazali na to da ima u Crnoj Gori onih koji ovo smatraju neprihvatljivim i da osjećaju nelagodu zbog toga što oni koji su sudjelovali u agresorskim pohodima bivaju rehabilitirani.

- No, nažalost, stid i sramotu nemaju aktualni donosioci odluka, uz otvoreno pitanje i u kojoj mjeri oni uopće autonomno donose odluke u Crnoj Gori kad ovako iznutra razaraju građanske vrijednosti, a izvana se svađaju sa svim susjedima osim sa Srbijom, prema kojoj postoji gotovo pa podanički odnos. Kroz primjer te jedne ulice hrvatski građani i građanke, koje to direktno i s pravom vrijeđa, mogu samo naslutiti dubinu živog blata u koje mi gazimo - zaključuje Uljarević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIRI SE SRPSKI SVET [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ŠIRI SE SRPSKI SVET 2 0 12487 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-01 09:20:45 [created_by] => 3255 [created_by_alias] => Pišu: Lorita Vierda, Jadran Kapor [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-01 17:39:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-01 17:39:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Crna Gora slavi poražene agresore. Otac šefa kabineta crnogorskog premijera, koji je poginuo u Ravnome, postao junak! page_title=Crna Gora slavi poražene agresore. Otac šefa kabineta crnogorskog premijera, koji je poginuo u Ravnome, postao junak! [metakey] => Branko Krvavac, Ravno, crna gora, aGRESORI, milojko spajić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018224.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/19897098.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/10327498.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/25962378.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/24641238.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018225.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ton\u010ci Plazibat\/Cropix","Afp","Nikola S\u0107eki\u0107","Mihael Bari\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Izbjeglica na dubrova\u010dkom podru\u010dju. Oni su bili meta Krvavca i njemu sli\u010dnih<\/p>","

Vanda Babi\u0107 Gali\u0107, uz ministra vanjskih poslova<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Marko Mujan: Znamo da su pijani \u010detnici tada topovima i minobaca\u010dima ru\u0161ili ku\u0107e po Ravnome, ali u selu je ostala samo star\u010dad. Mi smo bili predaleko da bismo na bilo koji na\u010din mogli tamo djelovati<\/p>","

Premijer Milojko Spaji\u0107 - s maj\u010dine je strane ro\u0111ak Mijajlu Backovi\u0107u, sve\u0107eniku SPC-a poznatom po tome \u0161to je gra\u0111ane u Crnoj Gori prije popisa stanovni\u0161tva pozivao da se nacionalno izjasne kao Srbi<\/p>","

Daliborka Uljarevi\u0107, direktorica crnogorskog CGO-a<\/p>","

Maketa spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu od Lego kockica u Udruzi \u2018Kockus\u2018. Da nisu djeca upucala Krvavca
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1392","hd_27018224_1920.jpg":"1920x1080","k_27018224_1280.jpg":"1280x1280","k_27018224_1024.jpg":"1024x1024","k_27018224_640.jpg":"640x640","k_27018224_480.jpg":"480x480","k_27018224_340.jpg":"340x340","k_27018224_220.jpg":"220x220","o_27018224_1280.jpg":"1280x928","o_27018224_1024.jpg":"1024x742","o_27018224_640.jpg":"640x464","o_27018224_480.jpg":"480x348","o_27018224_340.jpg":"340x246","o_27018224_220.jpg":"220x159","h_27018224_1280.jpg":"1280x854","h_27018224_1024.jpg":"1024x683","h_27018224_640.jpg":"640x427","h_27018224_480.jpg":"480x320","h_27018224_340.jpg":"340x227","h_27018224_220.jpg":"220x147","pp_27018224_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018224_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018224_640.jpg":"640x814","pp_27018224_480.jpg":"480x611","pp_27018224_340.jpg":"340x432","pp_27018224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19897098_1920.jpg":"1920x1080","k_19897098_1280.jpg":"1280x1280","k_19897098_1024.jpg":"1024x1024","k_19897098_640.jpg":"640x640","k_19897098_480.jpg":"480x480","k_19897098_340.jpg":"340x340","k_19897098_220.jpg":"220x220","o_19897098_1280.jpg":"1280x853","o_19897098_1024.jpg":"1024x682","o_19897098_640.jpg":"640x426","o_19897098_480.jpg":"480x320","o_19897098_340.jpg":"340x226","o_19897098_220.jpg":"220x146","h_19897098_1280.jpg":"1280x854","h_19897098_1024.jpg":"1024x683","h_19897098_640.jpg":"640x427","h_19897098_480.jpg":"480x320","h_19897098_340.jpg":"340x227","h_19897098_220.jpg":"220x147","pp_19897098_1280.jpg":"1280x1628","pp_19897098_1024.jpg":"1024x1303","pp_19897098_640.jpg":"640x814","pp_19897098_480.jpg":"480x611","pp_19897098_340.jpg":"340x432","pp_19897098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_10327498_1920.jpg":"1920x1080","k_10327498_1280.jpg":"1280x1280","k_10327498_1024.jpg":"1024x1024","k_10327498_640.jpg":"640x640","k_10327498_480.jpg":"480x480","k_10327498_340.jpg":"340x340","k_10327498_220.jpg":"220x220","o_10327498_1280.jpg":"1280x720","o_10327498_1024.jpg":"1024x576","o_10327498_640.jpg":"640x360","o_10327498_480.jpg":"480x270","o_10327498_340.jpg":"340x191","o_10327498_220.jpg":"220x123","h_10327498_1280.jpg":"1280x854","h_10327498_1024.jpg":"1024x683","h_10327498_640.jpg":"640x427","h_10327498_480.jpg":"480x320","h_10327498_340.jpg":"340x227","h_10327498_220.jpg":"220x147","pp_10327498_1280.jpg":"1280x1628","pp_10327498_1024.jpg":"1024x1303","pp_10327498_640.jpg":"640x814","pp_10327498_480.jpg":"480x611","pp_10327498_340.jpg":"340x432","pp_10327498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25962378_1920.jpg":"1920x1080","k_25962378_1280.jpg":"1280x1280","k_25962378_1024.jpg":"1024x1024","k_25962378_640.jpg":"640x640","k_25962378_480.jpg":"480x480","k_25962378_340.jpg":"340x340","k_25962378_220.jpg":"220x220","o_25962378_1280.jpg":"1280x853","o_25962378_1024.jpg":"1024x682","o_25962378_640.jpg":"640x426","o_25962378_480.jpg":"480x320","o_25962378_340.jpg":"340x226","o_25962378_220.jpg":"220x146","h_25962378_1280.jpg":"1280x854","h_25962378_1024.jpg":"1024x683","h_25962378_640.jpg":"640x427","h_25962378_480.jpg":"480x320","h_25962378_340.jpg":"340x227","h_25962378_220.jpg":"220x147","pp_25962378_1280.jpg":"1280x1628","pp_25962378_1024.jpg":"1024x1303","pp_25962378_640.jpg":"640x814","pp_25962378_480.jpg":"480x611","pp_25962378_340.jpg":"340x432","pp_25962378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_24641238_1920.jpg":"1920x1080","k_24641238_1280.jpg":"1280x1280","k_24641238_1024.jpg":"1024x1024","k_24641238_640.jpg":"640x640","k_24641238_480.jpg":"480x480","k_24641238_340.jpg":"340x340","k_24641238_220.jpg":"220x220","o_24641238_1280.jpg":"1280x852","o_24641238_1024.jpg":"1024x682","o_24641238_640.jpg":"640x426","o_24641238_480.jpg":"480x319","o_24641238_340.jpg":"340x226","o_24641238_220.jpg":"220x146","h_24641238_1280.jpg":"1280x854","h_24641238_1024.jpg":"1024x683","h_24641238_640.jpg":"640x427","h_24641238_480.jpg":"480x320","h_24641238_340.jpg":"340x227","h_24641238_220.jpg":"220x147","pp_24641238_1280.jpg":"1280x1628","pp_24641238_1024.jpg":"1024x1303","pp_24641238_640.jpg":"640x814","pp_24641238_480.jpg":"480x611","pp_24641238_340.jpg":"340x432","pp_24641238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_27018225_1920.jpg":"1920x1080","k_27018225_1280.jpg":"1280x1280","k_27018225_1024.jpg":"1024x1024","k_27018225_640.jpg":"640x640","k_27018225_480.jpg":"480x480","k_27018225_340.jpg":"340x340","k_27018225_220.jpg":"220x220","o_27018225_1280.jpg":"1280x854","o_27018225_1024.jpg":"1024x683","o_27018225_640.jpg":"640x427","o_27018225_480.jpg":"480x320","o_27018225_340.jpg":"340x227","o_27018225_220.jpg":"220x146","h_27018225_1280.jpg":"1280x854","h_27018225_1024.jpg":"1024x683","h_27018225_640.jpg":"640x427","h_27018225_480.jpg":"480x320","h_27018225_340.jpg":"340x227","h_27018225_220.jpg":"220x147","pp_27018225_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018225_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018225_640.jpg":"640x814","pp_27018225_480.jpg":"480x611","pp_27018225_340.jpg":"340x432","pp_27018225_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38410828 Threads: 5 Questions: 7098668017 Slow queries: 3300640 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608366573 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/crna-gora-slavi-porazene-agresore-otac-sefa-kabineta-crnogorskog-premijera-koji-je-poginuo-u-ravnome-postao-junak-1385243 [printLink] => /vijesti/regija/crna-gora-slavi-porazene-agresore-otac-sefa-kabineta-crnogorskog-premijera-koji-je-poginuo-u-ravnome-postao-junak-1385243?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757531 [name] => Branko Krvavac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-01 19:40:09 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-krvavac [link] => /tag/branko-krvavac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679371 [name] => Ravno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ravno [link] => /tag/ravno ) [2] => stdClass Object ( [id] => 488903 [name] => crna gora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crna-gora [link] => /tag/crna-gora ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757532 [name] => aGRESORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-01 19:40:09 [main_article_id] => 0 [alias] => agresori [link] => /tag/agresori ) [4] => stdClass Object ( [id] => 719630 [name] => milojko spajić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-13 18:18:07 [main_article_id] => 0 [alias] => milojko-spajic [link] => /tag/milojko-spajic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIRI SE SRPSKI SVET [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Crna Gora slavi poražene agresore. Otac šefa kabineta crnogorskog premijera, koji je poginuo u Ravnome, postao junak! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3255 [name] => Jadran Kapor [username] => jadran.kapor [email] => jadran.kapor@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$Mlh8gUgQztpUGvEw0H7uIO6G3ePeM4Nid9ZmjE/Jd/Xpu/uczoUO. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadran-kapor-3255 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1769 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c802d8a936b8ea8b351bd87f1aa4cea3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018224.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Izbjeglica na dubrovačkom području. Oni su bili meta Krvavca i njemu sličnih

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018224.jpg [title] =>

Izbjeglica na dubrovačkom području. Oni su bili meta Krvavca i njemu sličnih

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/19897098.jpg [title] =>

Vanda Babić Galić, uz ministra vanjskih poslova

 

 

Ivana Nobilo/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/10327498.jpg [title] =>

Marko Mujan: Znamo da su pijani četnici tada topovima i minobacačima rušili kuće po Ravnome, ali u selu je ostala samo starčad. Mi smo bili predaleko da bismo na bilo koji način mogli tamo djelovati

TonČi Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/25962378.jpg [title] =>

Premijer Milojko Spajić - s majčine je strane rođak Mijajlu Backoviću, svećeniku SPC-a poznatom po tome što je građane u Crnoj Gori prije popisa stanovništva pozivao da se nacionalno izjasne kao Srbi

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/24641238.jpg [title] =>

Daliborka Uljarević, direktorica crnogorskog CGO-a

Nikola Sćekić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018225.jpg [title] =>

Maketa spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu od Lego kockica u Udruzi ‘Kockus‘. Da nisu djeca upucala Krvavca
 

Mihael Barišić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije završili su. Tu i tamo neki se ne mogu pomiriti s njihovim ishodima, drugi ne žele priznati da su se našli na pogrešnoj strani povijesti pa je pokušavaju napisati malo drukčije. Općina Pljevlja u Crnoj Gori odlučila je imena dvije tamošnje ulice dati po svojim poginulim vojnicima, piše crnogorski Press. Jedna od njih ime će nositi po Vukomanu Tešoviću. Nastradao je kao mlad momak na odsluženju vojnog roka 1999. na granici s Albanijom tijekom "NATO-ove agresije", kako taj događaj nazivaju u Srbiji i mnogi u Crnoj Gori, smatrajući da je taj napad bio – ničim izazvan. U svakom slučaju, nesretni Tešović je stradao na području Crne Gore i s ratovima svojih nadređenih nije imao puno veze.

Međutim, slučaj Branka Krvavca već je sasvim druga priča, važna i za međunarodne odnose Hrvatske i Crne Gore. Taj je vojnik JNA naime poginuo, tvrde u ovoj crnogorskoj općini, na "dubrovačko-hercegovačkom ratištu 23. 10. 1991. godine. Pogodio ga je snajperski metak dok je pružao pomoć svom ranjenom komandiru".

Ulicu, kažu u općini Pljevlja, u kojoj se Krvavac rodio prezvat će njegovim imenom "zbog zasluga i časti". I za njih i za nas ovo su loše vijesti. Crna Gora bila je na dobrom putu da prizna svoje grijehe, na njima uči i donekle skine ljagu sa sebe, no novi vjetrovi koji odnedavno u našem susjedstvu pušu nažalost nisu donijeli osvježenje kojem smo se nadali.

‘To je njihova sramota‘

Da se neke stvari ipak ne mijenjaju dokazuje i ova odluka pljevaljske općine s oko 30 tisuća stanovnika kojima su i danas agresori na ponos, a herojstvo i čojstvo strani.

U blizini im se kočoperi mural ratnog zločinca Ratka Mladića, zloglasni bokokotorski logor Morinj u kojemu su Hrvati mučeni i zlostavljani na sramotu bi trebao biti svakom ljudskom biću, pa eto, ima ih tamo, a na vlasti su, koji ga ne daju takvim nazvati, a spomen-ploču smatraju prvoklasnim skandalom. Među dubrovačkim braniteljima ova je vijest prošla kao i svaka slična, uz slijeganje ramenima i tek pokoji komentar lišen iznenađenja.

---

image

Marko Mujan: Znamo da su pijani četnici tada topovima i minobacačima rušili kuće po Ravnome, ali u selu je ostala samo starčad. Mi smo bili predaleko da bismo na bilo koji način mogli tamo djelovati

TonČi Plazibat/Cropix
---

- To je njihova sramota, nije naša, da njihove poginule na dubrovačkom području, znači agresore, smatraju herojima. Ništa iznenađujuće, evo u Trebinju se 1. listopada obilježava kao dan napada na općinu Trebinje, što se tu više ima reći - rekao nam je Marko Mujan, dubrovački branitelj i jedan od zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu. Na ovu odluku općine Pljevlja gleda kao na logičan nastavak situacije u Crnoj Gori.

- Oni imaju prava donositi svoje odluke kako hoće, ali time dokazuju da ono što se dogodilo njima i ne znači puno. Taj neki vojnik JNA život je izgubio na dubrovačkom ratištu i za to mu daju zasluge. Ne znam, možda je on imao neke druge, osim agresorskih, zasluge u Pljevljima, ali to ne može eliminirati zlo u kojemu je sudjelovao i zlodjela koja su se nama dogodila. S obzirom na novu vlast, Crna Gora opet je pošla tamo odakle je morala odavno pobjeći, a taman su se bili malo počeli popravljati, barem politički. Izgleda da su opet pale maske i da se nije zatrlo ono zlo koje je ne tako davno nas pogodilo - dodao je Mujan.

---

image

Premijer Milojko Spajić - s majčine je strane rođak Mijajlu Backoviću, svećeniku SPC-a poznatom po tome što je građane u Crnoj Gori prije popisa stanovništva pozivao da se nacionalno izjasne kao Srbi

Afp
---

Mujan je imao pravo, Branko Krvavac nije bilo tko. Iz najmanje tri neovisna izvora potvrđeno nam je da je Branko Krvavac otac Branka Krvavca mlađeg, šefa kabineta aktualnog crnogorskog premijera Milojka Spajića. Branko Krvavac drugi je najmoćniji čovjek vladajućeg Pokreta Europa sad, osoba koja na premijera ima više utjecaja nego bilo koja druga osoba u stranci. No, istini za volju treba reći i to da Branko Krvavac mlađi nikada do sada nije pronosio srpsku političku agendu. Njegova ideologija do sada se zvala – ekonomija.

Otkud hrvatski vojnici u Ravnome

S ljudskog gledišta, smrt vojnika Krvavca doista jest velika obiteljska tragedija. Poginuo je 23. listopada 1991. i za sobom ostavio trudnu suprugu. Nekoliko mjeseci kasnije rodio se mu se sin koji je ime, eto, dobio po ocu.

Smrt vojnika Krvavca nije bila ni tako junačka kako je u Pljevljima nastoje opisati. Najprije, na cijeloj dubrovačkoj bojišnici možda su bila jedan ili dva snajpera, ali ne radi se o tome. Krvavac je poginuo u Ravnome, u vrijeme kad hrvatskog vojnika tamo nije bilo "ni na tir od puške".

Marko Mujan bio je dozapovjednik obrane Čepikuća. Baš on je organizator zasjede u koju je 1. listopada ‘91. upala postrojba JNA koja je iz Ravnoga preko Trebimlja krenula na Čepikuće. Za malobrojne branitelje ta je akcija bila uspjeh koji se i danas prepričava.

- U to vrijeme, 23. listopada, mi smo već bili stisnuti u Čepikućama. Znamo da su pijani četnici tada topovima i minobacačima rušili kuće po Ravnome, ali u selu je tada ostala samo starčad. Mi smo bili predaleko da bi na bilo koji način mogli tamo djelovati – kaže Mujan.

Iz vremena Krvavčeve smrti datira i četnički pjesmuljak "Sva se sela, sva se sela malo nakrivila /samo Ravno, samo Ravno leži vodoravno".

---

image

Vanda Babić Galić, uz ministra vanjskih poslova

 

 

Ivana Nobilo/Cropix
---

Sva je prilika da je Branko Krvavac 23. listopada stradao u pijanom divljanju svojih suboraca, da u njegovoj smrti, uz svu tragiku, nema ama baš ničeg junačkog pa ni ako je stradao uz svog zapovjednika, kao što se po Pljevljima priča. No, imenovanje ulice po ocu premijerova šefa kabineta jasna je i nedvosmislena politička poruka, bez obzira na to tko uistinu stoji iza tog čina.

Za mišljenje o tome pitali smo prof. dr. Vandu Babić Galić, savjetnicu ministra vanjskih poslova Grlića Radmana, veoma stručnu kad se radi o događajima u Crnoj Gori.

- Crnoj Gori je Republika Hrvatska iskreni prijatelj i zagovaratelj na njezinu europskom putu, što je i tijekom obnove crnogorske nezavisnosti te poslije toga Hrvatska nebrojeno puta i dokazala. Također, Hrvatska poštuje sve nevine žrtve pa i nasilno mobilizirane, koje su u zabludi uz provođenje velikosrpskog projekta izgubile živote na dubrovačkom ili bilo kojem ratom pogođenom području u Republici Hrvatskoj.

No, ako su Vaši navodi točni, nedopustivo je da član vrha vladajuće stranke i šef kabineta premijera Crne Gore, kojega zovu političkim vratom predsjednika PES-a, prihvaća da mu otac postane političko sredstvo najradikalnijih velikosrpskih snaga u Crnoj Gori.

Ovo bi se moglo razumjeti kao savezništvo s političkim strukturama koje u Crnoj Gori otvoreno provode i zalažu se za prorusku i velikosrpsku agendu.

Hrvatska ima odgovornost kao članica EU-a i NATO saveza budno pratiti i pomagati sve progresivne ideje i napore, ali i jasno ukazivati na destruktivnu velikosrpsku politiku koja se i ovim primjerom u Crnoj Gori nažalost revitalizira. Posebno pazimo na autohtonu hrvatsku manjinu, odnos vladajućih prema njima, odnosno poruke i djela koja dolaze i iz vrha vladajućih crnogorskih struktura, ali i iz Srpske crkve u Crnoj Gori, u ovom kontekstu konkretnog djelovanja popa Backovića u Tivtu – kaže Babić Galić i napominje: Sada je jasnije zašto je crnogorski ministar Milović izbačen iz PES-a nakon intervjua u hrvatskim medijima, koji je kod nas prepoznat kao snažan korak prema suočavanju s vlastitom prošlošću i guliverovski iskorak Crne Gore prema Europskoj uniji.

---

image

Maketa spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu od Lego kockica u Udruzi ‘Kockus‘. Da nisu djeca upucala Krvavca
 

Mihael Barišić/Cropix
---

Iako "politički vrat" premijera Spajića nije (javno) promicao velikosrpsku ideologiju, obiteljski je njome prilično povezan. S majčine strane rođak je Mijajlu Backoviću, svećeniku SPC-a poznatom po tome što je građane u Crnoj Gori prije popisa stanovništva pozivao da se nacionalno izjasne kao Srbi. Poznat je i po druženjima sa starletom Sorajom Vučelić. A najpoznatiji po svojoj crvenoj beretki, dijelu odore 63. niške padobranske brigade u kojoj je služio za vrijeme rata. Pop Backović nositelj je i odličja Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije, tvrdi publicist Vladimir Jovanović.

Uloga popa Backovića

Sve ovo zgraža i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, čiji predsjednik Zvonimir Deković kaže: Činjenica da je Branko Krvavac otac šefa kabineta premijera Crne Gore, kao i njegova bliska povezanost s političkim krugovima može se tumačiti kao politička gesta ili pokušaj stvaranja veza unutar političke elite, bez obzira na to što djeca ne mogu biti odgovorna za "djela" svojih roditelja. Pitanje je etičko, moralno i političko, a mora se promatrati i iz perspektive cilja koji se želi postići ovim činom. To može dodatno zakomplicirati odnose između Crne Gore i Hrvatske, posebno s obzirom na povijest i osjetljivu prirodu ratnih događaja.

Povezanost Branka Krvavca s osobama kao što su svećenik SPC-a Mijajlo Backović, koji ima veze s ruskom vojskom i političkim krugovima, a u javnom prostoru Crne Gore je demonstrirao svoje svjetonazore kada je predvodio demonstrante ispred zgrade Hrvatskog nacionalnog vijeća, može dodatno polarizirati situaciju. To će svakako utjecati na percepciju Crne Gore u kontekstu njezina europskog puta, s obzirom na to da EU veze s ruskim krugovima često gleda s oprezom.

Očit je val radikalizacije

Crnogorska politologinja i aktivistica, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević komentirala je situaciju u Crnoj Gori u svjetlu vijesti o "nagrađivanju heroja".

- Posljednjih godina u Crnoj Gori je, nažalost, zahvaljujući malignim utjecajima nedemokratskih režima, kroz različite medije (političke partije, SPC, mediji) izražen val radikalizacije i ekstremizacije našeg društva.

---

image

Daliborka Uljarević, direktorica crnogorskog CGO-a

Nikola Sćekić
---

To svoju manifestaciju ima kapilarno, a što uključuje i lokalni nivo, pa su sve češća djelovanje lokalnih vlasti u pravcu afirmacije naopakih politika i ideologija 90-ih godina. Važno je naglasiti da sve to ima zaštitu aktualne parlamentarne većine na nacionalnom nivou, bilo kroz prešućivanje ili direktno odobravanje, iako se ta većina pokušava predstaviti kao progresivna i proeuropska, dok u biti potiče nedemokratske prakse i vrijednosti.

Mi smo i ranije u Crnoj Gori imali nedovršen proces suočavanja s prošlošću, i samo zahvaljujući upornosti civilnog društva, ali i pregovorima s EU-om, neki su pomaci napravljeni. Međutim, sada imamo i dodatno opterećenje – dobro osmišljenu relativizaciju historijskih, a nekad i sudski utvrđenih činjenica uz priličnu kontrolu medija i sistema onih koji to provode. To nas ubrzano vodi unazad - ka učvršćivanju etnonacionalističkih narativa i politika - zaključuje Uljarević.

Istraživanje provedeno prošle godine, dodaje Uljarević, govori da 41 posto građanki i građana Crne Gore prepoznaje probleme rehabilitacije ratnih zločinaca, dok gotovo polovica stanovništva prepoznaje radikalizaciju. No ipak polovina građana ne bi sklopila brak s partnerom/partnericom različite vjeroispovijesti, dodaje Uljarević.

- Ukratko, svjedočimo ozbiljnom i podmuklom urušavanju koncepta građanskog društva u Crnoj Gori. Preimenovanje ulica i pokušaji "krečenja" tamnih strana naše skorije povijesti su samo jedna od akcija koja se provodi u tom okviru, ali dodala bih da se ovim pokušava dodatno dokazati vjernost tzv. srpskom svetu kroz namjernu iritaciju Hrvatske.

Mislim da više nema prostora za naivna tumačenja da je ovo samo iz glave kontroverznog gradonačelnika Pljevalja, koji kontinuirano u nacionalističkim provokacijama diže ljestvicu, ili neka lokalna posla. Očito je da on za ovo ima podršku svog partijskog lidera, sada predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, jednog od lidera nekadašnjeg Demokratskog fronta, a danas koalicije Za budućnost Crne Gore, koja je snažno naslonjena na Aleksandra Vučića, ali neki njeni dijelovi i na Vladimira Putina, tvrdi Uljarević.

Stiže veličanje i Pavla Bulatovića

I ni to nije sve, što bi rekli u TV prodaji, uskoro će se na sjednici podgoričkog parlamenta naći prijedlog odbornika Demokratske Crne Gore, čiji je lider Aleksa Bečić, potpredsjednik vlade, da se jedna ulica nazove po Pavlu Bulatoviću, ministru unutarnjih poslova Crne Gore i ministru obrane SRJ za vrijeme ratova 90-ih, koji stoji iza ratnog zločina deportacije. Civilni sektor će reagirati, dodaje Uljarević, kako bi ukazali na to da ima u Crnoj Gori onih koji ovo smatraju neprihvatljivim i da osjećaju nelagodu zbog toga što oni koji su sudjelovali u agresorskim pohodima bivaju rehabilitirani.

- No, nažalost, stid i sramotu nemaju aktualni donosioci odluka, uz otvoreno pitanje i u kojoj mjeri oni uopće autonomno donose odluke u Crnoj Gori kad ovako iznutra razaraju građanske vrijednosti, a izvana se svađaju sa svim susjedima osim sa Srbijom, prema kojoj postoji gotovo pa podanički odnos. Kroz primjer te jedne ulice hrvatski građani i građanke, koje to direktno i s pravom vrijeđa, mogu samo naslutiti dubinu živog blata u koje mi gazimo - zaključuje Uljarević.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Ivana Nobilo/Cropix TonČi Plazibat/Cropix Afp Nikola Sćekić Mihael Barišić/Cropix
Cropix

Izbjeglica na dubrovačkom području. Oni su bili meta Krvavca i njemu sličnih

Ivana Nobilo/Cropix

Vanda Babić Galić, uz ministra vanjskih poslova

 

 

TonČi Plazibat/Cropix

Marko Mujan: Znamo da su pijani četnici tada topovima i minobacačima rušili kuće po Ravnome, ali u selu je ostala samo starčad. Mi smo bili predaleko da bismo na bilo koji način mogli tamo djelovati

Afp

Premijer Milojko Spajić - s majčine je strane rođak Mijajlu Backoviću, svećeniku SPC-a poznatom po tome što je građane u Crnoj Gori prije popisa stanovništva pozivao da se nacionalno izjasne kao Srbi

Nikola Sćekić

Daliborka Uljarević, direktorica crnogorskog CGO-a

Mihael Barišić/Cropix

Maketa spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu od Lego kockica u Udruzi ‘Kockus‘. Da nisu djeca upucala Krvavca
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/crna-gora-slavi-porazene-agresore-otac-sefa-kabineta-crnogorskog-premijera-koji-je-poginuo-u-ravnome-postao-junak-1385243 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d5176ab0faa32000d0672ee86164c9953ad4ee12 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Crna+Gora+slavi+pora%C5%BEene+agresore.+Otac+%C5%A1efa+kabineta+crnogorskog+premijera%2C+koji+je+poginuo+u+Ravnome%2C+postao+junak%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fcrna-gora-slavi-porazene-agresore-otac-sefa-kabineta-crnogorskog-premijera-koji-je-poginuo-u-ravnome-postao-junak-1385243 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fcrna-gora-slavi-porazene-agresore-otac-sefa-kabineta-crnogorskog-premijera-koji-je-poginuo-u-ravnome-postao-junak-1385243 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIRI SE SRPSKI SVET [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaŠIRI SE SRPSKI SVET

Crna Gora slavi poražene agresore. Otac šefa kabineta crnogorskog premijera, koji je poginuo u Ravnome, postao junak!

Piše Pišu: Lorita Vierda, Jadran Kapor
1. svibnja 2024. - 19:39

Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije završili su. Tu i tamo neki se ne mogu pomiriti s njihovim ishodima, drugi ne žele priznati da su se našli na pogrešnoj strani povijesti pa je pokušavaju napisati malo drukčije. Općina Pljevlja u Crnoj Gori odlučila je imena dvije tamošnje ulice dati po svojim poginulim vojnicima, piše crnogorski Press. Jedna od njih ime će nositi po Vukomanu Tešoviću. Nastradao je kao mlad momak na odsluženju vojnog roka 1999. na granici s Albanijom tijekom "NATO-ove agresije", kako taj događaj nazivaju u Srbiji i mnogi u Crnoj Gori, smatrajući da je taj napad bio – ničim izazvan. U svakom slučaju, nesretni Tešović je stradao na području Crne Gore i s ratovima svojih nadređenih nije imao puno veze.

Međutim, slučaj Branka Krvavca već je sasv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:12