stdClass Object ( [id] => 1365150 [title] => Dragan Čović se ne bori za prava svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, favorizira isključivo stranačke kadrove HDZ-a [alias] => dragan-covic-se-ne-bori-za-prava-svih-hrvata-u-bosni-i-hercegovini-favorizira-iskljucivo-stranacke-kadrove-hdz-a [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čelnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH najavili su ovih dana u Sarajevu da će do kraja veljače osigurati usvajanje zakona koje je Europska komisija postavila kao uvjet za otvaranje pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Ovo bi u najkraćem bila preporuka za punjenje “bosanskog lonca”, preciznije, ovim bi se moglo opisati kako će BiH krenuti europskim putem.

Ali.

Ali, riječ je o Bosni i Hercegovini, zemlji apsurda u kojoj stranački vođe predstavljaju ujedno i vođe nacionalnih torova pa se ne zna kad prestaje nacionalno, a kad počinje stranačko ideologiziranje i države i pojedinca.

Evo o čemu se radi:

Da bi Bosna i Hercegovina krenula stazom prema Bruxellesu i otvorila pristupne pregovore, trebala bi usvojiti tri sporna zakona: zakon o sprječavanju pranja novca, zakon o sprječavanju sukoba interesa i zakon o sudovima.

Prva dva zakona i njihovo usvajanje mogu se smatrati formalnošću, pogotovo što se u načelu svi u političkoj areni slažu oko njih, ali s druge strane oni predstavljaju ucjenjivačke adute, prije svega čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je jasno i glasno kazao nakon posljednjeg susreta političkih lidera BiH u Sarajevu i razmatranja zajedničkog dogovora da od toga neće biti ništa ako se na bilo koji način visoki predstavnik Christian Schmidt umiješa u političku dinamiku i svojim ovlastima nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, što je ovaj i namjeravao. Pa se tako u čitavoj priči pojavljuje Izborni zakon, o kojem se u načelu ne govori, ali koji je, vidi se to, najbitniji ne samo za EU put Bosne i Hercegovine, nego i za njezinu opstojnost makar u okvirima Daytonske mirovne košuljice.

---

image

Christian Schmidt

Vanesa Pandzic/Cropix
---

Dodikova vizura

A evo o čemu se radi; dakle, Milorad Dodik NE ŽELI dvije stvari: da visoki predstavnik nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, kojima bi izborni proces bio transparentniji i čime bi Dodikove makinacije na izborima bile minimizirane. Inače, američka ambasada u Sarajevu optužila je Dodika za direktni izborni inženjering na zadnjim izborima, zbog čega je (među ostalim) na američkoj crnoj listi. Ukratko, ako ostanu stara izborna pravila bez skeniranja listića ili elektroničkog glasovanja, to Dodiku omogućuje opstanak na političkoj sceni u ulozi lidera BiH Srba još najmanje dva izborna ciklusa.

Dodik NE ŽELI da strani suci ostanu u Ustavnom sudu, jer bi uvođenjem svojih sudaca koje već kontrolira faktički potvrdio odcjepljenje Republike Srpske kao neke vrste države u državi. Kako vidimo, ovaj drugi dio Dodikova odbijanja ujedno je i dio uvjeta za bruxelleske pregovore, a on ucjenjuje i svoje političke partnere i visokog predstavnika i građane BiH da će izići iz bilo kakvih pregovora ako se Schmidt umiješa i nametne izmjene Izbornog zakona. Ukratko, nema puta za Europsku uniju ako nema Dodikova pristanka, a on ne pristaje na uvođenje reforme izbornog procesa upravo kako bi ostao na vlasti. Začarani krug, koji se, bojim se, neće riješiti sve dok je Milorad Dodik na bilo kojoj poziciji moći u Bosni i Hercegovini. A on će ostati tamo sve dok njegovi politički roditelji – Amerikanci – ne odluče drukčije. Promatrajući EU totalitariste, poput njegova prijatelja Viktora Orbana i ostalih, Dodik ima njihovu punu podršku, jer suštinski Mađarska ne želi bilo kakvo proširenje, pogotovo prema jugu, pa im Dodik dođe kao korisni politički idiot.

---

image

Fotografija snimljena 28. rujna 2018. na periferiji Livna na sjeverozapadu Bosne prikazuje izbornu komisiju za HDZ (Hrvatsku demokratsku zajednicu) bosanskih Hrvata.

Elvis Barukčić/AFP
---

Čovićeva vizura

Ako mislite da su stvari komplicirane, čekajte samo da vidite “hrvatsku komponentu”, kako sam sebi tepa Dragan Čović, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine i samozvani šef svih Hrvata u ovoj zemlji. On se u načelu slaže s prijedlozima i odlukama i iz Laktaša i iz Sarajeva o pristupnom putu Bosne i Hercegovine, uz jedno veliko “ali”, zapravo uz dva velika “ali”:

Čović ide na sve ili ništa glede usvajanja tri spomenuta zakona ako se modificira Izborni zakon u skladu s njegovim (HDZ) željama.

Čović uvjetuje (ucjenjuje) ostatak zemlje glede EU puta time što želi preko svojih satelita na terenu i fiktivnih tvrtki održavati Južnu interkonekciju kojom bi se ovaj dio Europe oslobodio ovisnosti od ruskoga plina ili je neće biti. Južna interkonekcija i pripadajući plinovod izričita su američka želja, kako bi se energetska ruka Rusije isključila i kako bi se ovaj dio Europe povezao s drugim opskrbljivačima bioenergenata. Zbog svega navedenog on je i dobio “žuti karton” i od jednog od arhitekata Daytonskog mirovnog sporazuma Jamesa O’Briana, ali i od europskih dužnosnika.

Je li baš Željko Komšić hrvatski problem?

Ali vratimo se na stavku “jedan” Čovićevih želja i vizija glede Izbornog zakona koje se najdirektnije tiču budućnosti Bosne i Hercegovine: Dragan Čović je predložio na zadnja dva sastanka sa sarajevskom Trojkom i Dodikom da se Izborni zakon mijenja na način da se član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bira tako što će biti izabran onaj koji pobijedi u makar tri od pet kantona s većinskim hrvatskim stanovništvom. Ukupan broj glasača ovdje nije bitan po Čoviću, koliko je bitno da hrvatski narod predstavlja, kako on kaže, legitimni Hrvat. Preciznije, hajmo to ogoliti do kraja, namjera Čovića je da to nikako ne bude Željko Komšić ili neki novi Željko Komšić.

No je li to baš tako i je li Željko Komšić “hrvatski problem”? Pokušat ću pojasniti zašto nije i zašto je zapravo sva silina Čovićeve politike uperena ne u famozno “legitimno predstavljanje”, nego u stranačku dominaciju HDZ-a.

A za objašnjenje je ovo ključno:

Haris Imamović, pisac i bivši savjetnik u Predsjedništvu BiH, jedan od najboljih poznavatelja unutarnjih prilika u BiH, ali i ustavnopravnih okvira zemlje, kao uvodničar na sesiji Kruga 99 kazao je jednu jako, jako važnu stvar, pa ću ga citirati:

“U Daytonu je, dakle, ciljano utvrđeno da će jedan od članova Predsjedništva biti Hrvat, ali je ciljano utvrđeno i da ga ne moraju birati Hrvati.

Izbor Željka Komšića nije nikakva prevara, već prirodna mogućnost prema Daytonu, koju su prihvatile sve delegacije, uključujući i onu na čijem je čelu bio Tuđman.”

Čović hoće samo jedno – izjednačiti sve Hrvate u Bosni i Hercegovini s HDZ-om

Na koncu, navedeno O’Brienovo objašnjenje potvrdio je i Ustavni sud (u III. djelomičnoj odluci u slučaju br. U5/98) kazavši da Srbin u Predsjedništvu “ne predstavlja Republiku Srpsku kao entitet, niti srpski narod, već sve građane Republike Srpske kao izborne jedinice. Isto važi i za Bošnjaka i Hrvata kao članove koji su izabrani iz Federacije”.

Da pojasnim, jedan od članova Predsjedništva po Ustavu zemlje mora biti Hrvat, ali ga ne moraju birati (isključivo) Hrvati. Jednaka stvar je i s dvoje ostalih, s posebnim naglaskom da je član Predsjedništva iz entiteta Republika Srpska predstavnik svih, ali svih građana ovog entiteta, a ne samo i jedino Srba.

A što to znači na terenu u svjetlu Čovićevih prijedloga izmjene Izbornog zakona?

Ne smeta Draganu Čoviću čak ni Željko Komšić, koji, po njemu, “nije legitimni Hrvat”, nego mu smeta što na čelu države nije HDZ-ovac. Sutra bi Čović aplaudirao Komšiću kada bi ovaj bio u HDZ-u. Jednako kao što Čović ne podnosi bilo koga iz Sarajeva ili Tuzle tko glasa za Komšića, još više mrzi bilo koga iz zapadne Hercegovine tko nije u HDZ-u. I to je cijeli problem. Čović, dakle, doživljava Hrvate, kao i Dodik Srbe, kao neku vrstu stranačke vojske koja će njih i njihove falange držati na vlasti. Ništa više i ništa manje od toga. I ako su za Dodika “pravi Srbi” samo oni koji su u njegovu SNSD-u, tako su za Čovića jedini “legitimni Hrvati” oni iz HDZ-a.

A inzistiranjem na promjeni Izbornog zakona, koji je preduvjet, kako vidimo, za sve daljnje poteze i procese, Dragan Čović hoće samo jedno – da izjednači sve Hrvate u Bosni i Hercegovini s HDZ-om ili, preciznije, tko nije u HDZ-u, ne može kao Hrvat obnašati bilo koju državnu funkciju. Pa onda u praksi stradaju Hrvati, ne od Sarajeva ili Bosne i Hercegovine, nego ih unižavaju bukvalno Beograd i Zagreb preko svojih teritorijalno-partijskih emisara.

Na primjer, prema prijedlogu HNS-a (Hrvatskog narodnog sabora iza kojeg stoji Čović), da bi bio izabran član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, kandidat mora osvojiti najviše glasova od svih hrvatskih kandidata, ali uz uvjet koji je ključan, a to je da mora dobiti najviše glasova u tri od pet kantona s hrvatskom većinom. A što znači ako netko osvoji uvjerljivo najviše glasova iz reda hrvatskog naroda za Predsjedništvo, a nije pobijedio u makar jednom od tri kantona iz Hercegovine gdje je na vlasti HDZ, svoju pobjedu može okačiti mačku o rep.

Trojka u magli

I sad dolazimo do posljednjeg problema, to jest aktera u ovoj priči, a to je sarajevska koalicija Trojka, koja zaista ne zna je li pošla ili došla.

Oni se u načelu slažu i s Dodikom i s Čovićem, samo ih je nekako sramota pred građanima kazati da udovoljavaju srpsko-hrvatskim nacionalističkim strategijama. Pa onda kažu kako se ništa nisu dogovorili u Laktašima, gdje su ispoštovali i Dodika i Čovića i njihove secesionizme, e da bi posredno u Sarajevu potvrdili da su se dogovorili. Nezgodno je samo što ti dogovori vode u promjene zakona koje se ne mogu izvesti bez ustavnih promjena, a dovele bi do raspada zemlje ili stvaranja trećeg entiteta u najmanju ruku. Situacija po pitanju inercije Trojke je toliko eskalirala da su i neki međunarodni dužnosnici, predvođeni Jamesom O’Brianom, kazali kako se takve stvari ne mogu lomiti preko koljena, ne uz promjenu daytonskog (ustavnog) okvira, a što bi faktički bio kraj zemlje kakvu poznajemo.

Pa će se netko zapitati a zašto to Trojka sve radi, zbog čega pristaju na nacionalističke uvjete i što oni na kraju dobivaju.

E onda se treba vratiti na sam početak teksta. Naime, Trojka svoju političku budućnost gradi isključivo na obećanju Europske unije i njezinih činovnika da će biti pozvani na europski put ako se “modificiraju” tri zakona do sredine ožujka.

---

image

A najveći, ponavljam najveći, problem je ogromna partijsko-stranačka susjedsko-komšijska koalicija, velikosrpske i velikohrvatske politike, koje ne razmišljaju što s Bosnom i Hercegovinom, nego što bez nje

Antonio Balić/Cropix
---

Svojim postupcima sarajevska Trojka pokazuje surovi diletantizam, naivnost i fatalno neiskustvo

Dakle, Trojka je spremna isporučiti pravnu suverenost u ustavnom ustroju zemlje Čoviću i Dodiku zarad jednog obećanja, za koje nitko ne garantira da će biti ispunjeno, i na kraju i ako bude, sjetite se Crne Gore, koja je na tom putu desetljeće i pol i ništa joj se pozitivno nije dogodilo osim što je u međuvremenu pala pod vlast neočetnike vrhuške.

Tim svojim postupcima sarajevska Trojka pokazuje surovi diletantizam, naivnost i jednu vrstu fatalnog neiskustva, koje, naravno, Čović i Dodik kao stari politički vukovi obilato koriste.

Pa onda Plenković s jedne strane ili Vučić s druge strane mogu mirno sjediti i promatrati kako njihovi puleni na terenu razaraju BiH a da se direktno ne uključuju.

Na koncu pogledajte stvarnost, pogledajte izbore u Hrvatskoj i Srbiji, sjetite se autobusa iz Bosne koji idu u Beograd i iz Hercegovine koji idu u Split ili Zagreb da odlučuju sudbinu ovih dviju zemalja i sve će vam biti jasno.

HDZ vojska jest jedina poanta Zagreba, kao što je Dodikova vojska Vučićevih glasača cilj Beograda.

U tom ciklusu i u tom ključu uskraćuje se ljudsko pravo nekih Hrvata ili Srba koji žive u BiH, i to baš iz vizure Beograda ili Zagreba.

Da bih vam plastično oslikao stanje na terenu, dovoljno je kazati da je odluka u kantonu 10, gdje vlada baš Čovićev HDZ uz asistenciju Dodikova SNSD-a, bila, recimo, da se ćirilica izbaci iz škola po diktatu ove dvojice. Nitko se tada nije bunio na “nacionalnu ugroženost”, jer su stranački savezi jači od bilo kakve volje građana, naroda, a kako se čini i od budućnosti zemlje.

Budućnost u mraku

A što je to budućnost BiH u svjetlu najavljenih pregovora o pristupanju Europskoj uniji?

Ono što će se (najvjerojatnije) dogoditi jest da će BiH dobiti nekakve, ali teškim uvjetima uvjetovane pristupne pregovore, da će Trojka kazati kako je to opet “pobjeda BiH” i da će BiH zbog realnog pregovaračkog uspjeha Čovića i Dodika tonuti do svog nestanka. Pa onda djeluje potpuno apsurdno činjenica da će put k civiliziranom dijelu svijeta odvesti BiH još dalje od civiliziranosti.

A najveći, ponavljam najveći, problem je ogromna partijsko-stranačka susjedsko-komšijska koalicija, velikosrpske i velikohrvatske politike, koje ne razmišljaju što s Bosnom i Hercegovinom, nego što bez BiH.

I tu nam sad, na kraju, nema kraja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BiH i EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BiH i EU 2 0 12185 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-13 11:47:09 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dragan Bursać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-19 07:08:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-19 07:08:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dragan Čović se ne bori za prava svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, favorizira isključivo stranačke kadrove HDZ-a page_title=Dragan Čović se ne bori za prava svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, favorizira isključivo stranačke kadrove HDZ-a [metakey] => dragan bursać, Dragan Čović, Milirad Dodik, Christian Schmidt, pristupni pregovori, EU [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26570998.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/24612033.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/25780035.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26202298.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26571007.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Elvis Baruk\u010di\u0107\/Afp","Antonio Bali\u0107\/Cropix","Vanesa Pandzic\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Elvis Baruk\u010di\u0107\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

A najve\u0107i, ponavljam najve\u0107i, problem je ogromna partijsko-strana\u010dka susjedsko-kom\u0161ijska koalicija, velikosrpske i velikohrvatske politike, koje ne razmi\u0161ljaju \u0161to s Bosnom i Hercegovinom, nego \u0161to bez nje<\/p>","

Christian Schmidt<\/p>","


\nPanorama Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine.
\n\u00a0<\/p>","

Fotografija snimljena 28. rujna 2018. na periferiji Livna na sjeverozapadu Bosne prikazuje izbornu komisiju za HDZ (Hrvatsku demokratsku zajednicu) bosanskih Hrvata.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1183","hd_26570998_1920.jpg":"1920x1080","k_26570998_1280.jpg":"1280x1280","k_26570998_1024.jpg":"1024x1024","k_26570998_640.jpg":"640x640","k_26570998_480.jpg":"480x480","k_26570998_340.jpg":"340x340","k_26570998_220.jpg":"220x220","o_26570998_1280.jpg":"1280x788","o_26570998_1024.jpg":"1024x630","o_26570998_640.jpg":"640x394","o_26570998_480.jpg":"480x295","o_26570998_340.jpg":"340x209","o_26570998_220.jpg":"220x135","h_26570998_1280.jpg":"1280x854","h_26570998_1024.jpg":"1024x683","h_26570998_640.jpg":"640x427","h_26570998_480.jpg":"480x320","h_26570998_340.jpg":"340x227","h_26570998_220.jpg":"220x147","pp_26570998_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570998_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570998_640.jpg":"640x814","pp_26570998_480.jpg":"480x611","pp_26570998_340.jpg":"340x432","pp_26570998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24612033_1920.jpg":"1920x1080","k_24612033_1280.jpg":"1280x1280","k_24612033_1024.jpg":"1024x1024","k_24612033_640.jpg":"640x640","k_24612033_480.jpg":"480x480","k_24612033_340.jpg":"340x340","k_24612033_220.jpg":"220x220","o_24612033_1280.jpg":"1280x853","o_24612033_1024.jpg":"1024x682","o_24612033_640.jpg":"640x426","o_24612033_480.jpg":"480x320","o_24612033_340.jpg":"340x226","o_24612033_220.jpg":"220x146","h_24612033_1280.jpg":"1280x854","h_24612033_1024.jpg":"1024x683","h_24612033_640.jpg":"640x427","h_24612033_480.jpg":"480x320","h_24612033_340.jpg":"340x227","h_24612033_220.jpg":"220x147","pp_24612033_1280.jpg":"1280x1628","pp_24612033_1024.jpg":"1024x1303","pp_24612033_640.jpg":"640x814","pp_24612033_480.jpg":"480x611","pp_24612033_340.jpg":"340x432","pp_24612033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25780035_1920.jpg":"1920x1080","k_25780035_1280.jpg":"1280x1280","k_25780035_1024.jpg":"1024x1024","k_25780035_640.jpg":"640x640","k_25780035_480.jpg":"480x480","k_25780035_340.jpg":"340x340","k_25780035_220.jpg":"220x220","o_25780035_1280.jpg":"1280x853","o_25780035_1024.jpg":"1024x682","o_25780035_640.jpg":"640x426","o_25780035_480.jpg":"480x320","o_25780035_340.jpg":"340x226","o_25780035_220.jpg":"220x146","h_25780035_1280.jpg":"1280x854","h_25780035_1024.jpg":"1024x683","h_25780035_640.jpg":"640x427","h_25780035_480.jpg":"480x320","h_25780035_340.jpg":"340x227","h_25780035_220.jpg":"220x147","pp_25780035_1280.jpg":"1280x1628","pp_25780035_1024.jpg":"1024x1303","pp_25780035_640.jpg":"640x814","pp_25780035_480.jpg":"480x611","pp_25780035_340.jpg":"340x432","pp_25780035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1191","hd_26202298_1920.jpg":"1920x1080","k_26202298_1280.jpg":"1280x1280","k_26202298_1024.jpg":"1024x1024","k_26202298_640.jpg":"640x640","k_26202298_480.jpg":"480x480","k_26202298_340.jpg":"340x340","k_26202298_220.jpg":"220x220","o_26202298_1280.jpg":"1280x794","o_26202298_1024.jpg":"1024x635","o_26202298_640.jpg":"640x397","o_26202298_480.jpg":"480x297","o_26202298_340.jpg":"340x210","o_26202298_220.jpg":"220x136","h_26202298_1280.jpg":"1280x854","h_26202298_1024.jpg":"1024x683","h_26202298_640.jpg":"640x427","h_26202298_480.jpg":"480x320","h_26202298_340.jpg":"340x227","h_26202298_220.jpg":"220x147","pp_26202298_1280.jpg":"1280x1628","pp_26202298_1024.jpg":"1024x1303","pp_26202298_640.jpg":"640x814","pp_26202298_480.jpg":"480x611","pp_26202298_340.jpg":"340x432","pp_26202298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_26571007_1920.jpg":"1920x1080","k_26571007_1280.jpg":"1280x1280","k_26571007_1024.jpg":"1024x1024","k_26571007_640.jpg":"640x640","k_26571007_480.jpg":"480x480","k_26571007_340.jpg":"340x340","k_26571007_220.jpg":"220x220","o_26571007_1280.jpg":"1280x783","o_26571007_1024.jpg":"1024x626","o_26571007_640.jpg":"640x391","o_26571007_480.jpg":"480x293","o_26571007_340.jpg":"340x208","o_26571007_220.jpg":"220x134","h_26571007_1280.jpg":"1280x854","h_26571007_1024.jpg":"1024x683","h_26571007_640.jpg":"640x427","h_26571007_480.jpg":"480x320","h_26571007_340.jpg":"340x227","h_26571007_220.jpg":"220x147","pp_26571007_1280.jpg":"1280x1628","pp_26571007_1024.jpg":"1024x1303","pp_26571007_640.jpg":"640x814","pp_26571007_480.jpg":"480x611","pp_26571007_340.jpg":"340x432","pp_26571007_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4136993 Threads: 4 Questions: 124912782 Slow queries: 54395 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3790965 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/dragan-covic-se-ne-bori-za-prava-svih-hrvata-u-bosni-i-hercegovini-favorizira-iskljucivo-stranacke-kadrove-hdz-a-1365150 [printLink] => /vijesti/regija/dragan-covic-se-ne-bori-za-prava-svih-hrvata-u-bosni-i-hercegovini-favorizira-iskljucivo-stranacke-kadrove-hdz-a-1365150?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650009 [name] => dragan bursać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 12:01:04 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-bursac [link] => /tag/dragan-bursac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 235717 [name] => Dragan Čović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-covic [link] => /tag/dragan-covic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 748341 [name] => Milirad Dodik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 14:37:26 [main_article_id] => 0 [alias] => milirad-dodik [link] => /tag/milirad-dodik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 626551 [name] => Christian Schmidt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-25 12:45:10 [main_article_id] => 0 [alias] => christian-schmidt [link] => /tag/christian-schmidt ) [4] => stdClass Object ( [id] => 748342 [name] => pristupni pregovori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 14:37:27 [main_article_id] => 0 [alias] => pristupni-pregovori [link] => /tag/pristupni-pregovori ) [5] => stdClass Object ( [id] => 308037 [name] => EU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu [link] => /tag/eu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BiH i EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dragan Čović se ne bori za prava svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, favorizira isključivo stranačke kadrove HDZ-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-23-37-56-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26570998.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Elvis Barukčić/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26570998.jpg [title] => Elvis Barukčić/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/24612033.jpg [title] =>

A najveći, ponavljam najveći, problem je ogromna partijsko-stranačka susjedsko-komšijska koalicija, velikosrpske i velikohrvatske politike, koje ne razmišljaju što s Bosnom i Hercegovinom, nego što bez nje

Antonio Balić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/25780035.jpg [title] =>

Christian Schmidt

Vanesa Pandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26202298.jpg [title] =>


Panorama Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine.
 

Ivana Grgić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26571007.jpg [title] =>

Fotografija snimljena 28. rujna 2018. na periferiji Livna na sjeverozapadu Bosne prikazuje izbornu komisiju za HDZ (Hrvatsku demokratsku zajednicu) bosanskih Hrvata.

Elvis Barukčić/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čelnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH najavili su ovih dana u Sarajevu da će do kraja veljače osigurati usvajanje zakona koje je Europska komisija postavila kao uvjet za otvaranje pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Ovo bi u najkraćem bila preporuka za punjenje “bosanskog lonca”, preciznije, ovim bi se moglo opisati kako će BiH krenuti europskim putem.

Ali.

Ali, riječ je o Bosni i Hercegovini, zemlji apsurda u kojoj stranački vođe predstavljaju ujedno i vođe nacionalnih torova pa se ne zna kad prestaje nacionalno, a kad počinje stranačko ideologiziranje i države i pojedinca.

Evo o čemu se radi:

Da bi Bosna i Hercegovina krenula stazom prema Bruxellesu i otvorila pristupne pregovore, trebala bi usvojiti tri sporna zakona: zakon o sprječavanju pranja novca, zakon o sprječavanju sukoba interesa i zakon o sudovima.

Prva dva zakona i njihovo usvajanje mogu se smatrati formalnošću, pogotovo što se u načelu svi u političkoj areni slažu oko njih, ali s druge strane oni predstavljaju ucjenjivačke adute, prije svega čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je jasno i glasno kazao nakon posljednjeg susreta političkih lidera BiH u Sarajevu i razmatranja zajedničkog dogovora da od toga neće biti ništa ako se na bilo koji način visoki predstavnik Christian Schmidt umiješa u političku dinamiku i svojim ovlastima nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, što je ovaj i namjeravao. Pa se tako u čitavoj priči pojavljuje Izborni zakon, o kojem se u načelu ne govori, ali koji je, vidi se to, najbitniji ne samo za EU put Bosne i Hercegovine, nego i za njezinu opstojnost makar u okvirima Daytonske mirovne košuljice.

---

image

Christian Schmidt

Vanesa Pandzic/Cropix
---

Dodikova vizura

A evo o čemu se radi; dakle, Milorad Dodik NE ŽELI dvije stvari: da visoki predstavnik nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, kojima bi izborni proces bio transparentniji i čime bi Dodikove makinacije na izborima bile minimizirane. Inače, američka ambasada u Sarajevu optužila je Dodika za direktni izborni inženjering na zadnjim izborima, zbog čega je (među ostalim) na američkoj crnoj listi. Ukratko, ako ostanu stara izborna pravila bez skeniranja listića ili elektroničkog glasovanja, to Dodiku omogućuje opstanak na političkoj sceni u ulozi lidera BiH Srba još najmanje dva izborna ciklusa.

Dodik NE ŽELI da strani suci ostanu u Ustavnom sudu, jer bi uvođenjem svojih sudaca koje već kontrolira faktički potvrdio odcjepljenje Republike Srpske kao neke vrste države u državi. Kako vidimo, ovaj drugi dio Dodikova odbijanja ujedno je i dio uvjeta za bruxelleske pregovore, a on ucjenjuje i svoje političke partnere i visokog predstavnika i građane BiH da će izići iz bilo kakvih pregovora ako se Schmidt umiješa i nametne izmjene Izbornog zakona. Ukratko, nema puta za Europsku uniju ako nema Dodikova pristanka, a on ne pristaje na uvođenje reforme izbornog procesa upravo kako bi ostao na vlasti. Začarani krug, koji se, bojim se, neće riješiti sve dok je Milorad Dodik na bilo kojoj poziciji moći u Bosni i Hercegovini. A on će ostati tamo sve dok njegovi politički roditelji – Amerikanci – ne odluče drukčije. Promatrajući EU totalitariste, poput njegova prijatelja Viktora Orbana i ostalih, Dodik ima njihovu punu podršku, jer suštinski Mađarska ne želi bilo kakvo proširenje, pogotovo prema jugu, pa im Dodik dođe kao korisni politički idiot.

---

image

Fotografija snimljena 28. rujna 2018. na periferiji Livna na sjeverozapadu Bosne prikazuje izbornu komisiju za HDZ (Hrvatsku demokratsku zajednicu) bosanskih Hrvata.

Elvis Barukčić/AFP
---

Čovićeva vizura

Ako mislite da su stvari komplicirane, čekajte samo da vidite “hrvatsku komponentu”, kako sam sebi tepa Dragan Čović, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine i samozvani šef svih Hrvata u ovoj zemlji. On se u načelu slaže s prijedlozima i odlukama i iz Laktaša i iz Sarajeva o pristupnom putu Bosne i Hercegovine, uz jedno veliko “ali”, zapravo uz dva velika “ali”:

Čović ide na sve ili ništa glede usvajanja tri spomenuta zakona ako se modificira Izborni zakon u skladu s njegovim (HDZ) željama.

Čović uvjetuje (ucjenjuje) ostatak zemlje glede EU puta time što želi preko svojih satelita na terenu i fiktivnih tvrtki održavati Južnu interkonekciju kojom bi se ovaj dio Europe oslobodio ovisnosti od ruskoga plina ili je neće biti. Južna interkonekcija i pripadajući plinovod izričita su američka želja, kako bi se energetska ruka Rusije isključila i kako bi se ovaj dio Europe povezao s drugim opskrbljivačima bioenergenata. Zbog svega navedenog on je i dobio “žuti karton” i od jednog od arhitekata Daytonskog mirovnog sporazuma Jamesa O’Briana, ali i od europskih dužnosnika.

Je li baš Željko Komšić hrvatski problem?

Ali vratimo se na stavku “jedan” Čovićevih želja i vizija glede Izbornog zakona koje se najdirektnije tiču budućnosti Bosne i Hercegovine: Dragan Čović je predložio na zadnja dva sastanka sa sarajevskom Trojkom i Dodikom da se Izborni zakon mijenja na način da se član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bira tako što će biti izabran onaj koji pobijedi u makar tri od pet kantona s većinskim hrvatskim stanovništvom. Ukupan broj glasača ovdje nije bitan po Čoviću, koliko je bitno da hrvatski narod predstavlja, kako on kaže, legitimni Hrvat. Preciznije, hajmo to ogoliti do kraja, namjera Čovića je da to nikako ne bude Željko Komšić ili neki novi Željko Komšić.

No je li to baš tako i je li Željko Komšić “hrvatski problem”? Pokušat ću pojasniti zašto nije i zašto je zapravo sva silina Čovićeve politike uperena ne u famozno “legitimno predstavljanje”, nego u stranačku dominaciju HDZ-a.

A za objašnjenje je ovo ključno:

Haris Imamović, pisac i bivši savjetnik u Predsjedništvu BiH, jedan od najboljih poznavatelja unutarnjih prilika u BiH, ali i ustavnopravnih okvira zemlje, kao uvodničar na sesiji Kruga 99 kazao je jednu jako, jako važnu stvar, pa ću ga citirati:

“U Daytonu je, dakle, ciljano utvrđeno da će jedan od članova Predsjedništva biti Hrvat, ali je ciljano utvrđeno i da ga ne moraju birati Hrvati.

Izbor Željka Komšića nije nikakva prevara, već prirodna mogućnost prema Daytonu, koju su prihvatile sve delegacije, uključujući i onu na čijem je čelu bio Tuđman.”

Čović hoće samo jedno – izjednačiti sve Hrvate u Bosni i Hercegovini s HDZ-om

Na koncu, navedeno O’Brienovo objašnjenje potvrdio je i Ustavni sud (u III. djelomičnoj odluci u slučaju br. U5/98) kazavši da Srbin u Predsjedništvu “ne predstavlja Republiku Srpsku kao entitet, niti srpski narod, već sve građane Republike Srpske kao izborne jedinice. Isto važi i za Bošnjaka i Hrvata kao članove koji su izabrani iz Federacije”.

Da pojasnim, jedan od članova Predsjedništva po Ustavu zemlje mora biti Hrvat, ali ga ne moraju birati (isključivo) Hrvati. Jednaka stvar je i s dvoje ostalih, s posebnim naglaskom da je član Predsjedništva iz entiteta Republika Srpska predstavnik svih, ali svih građana ovog entiteta, a ne samo i jedino Srba.

A što to znači na terenu u svjetlu Čovićevih prijedloga izmjene Izbornog zakona?

Ne smeta Draganu Čoviću čak ni Željko Komšić, koji, po njemu, “nije legitimni Hrvat”, nego mu smeta što na čelu države nije HDZ-ovac. Sutra bi Čović aplaudirao Komšiću kada bi ovaj bio u HDZ-u. Jednako kao što Čović ne podnosi bilo koga iz Sarajeva ili Tuzle tko glasa za Komšića, još više mrzi bilo koga iz zapadne Hercegovine tko nije u HDZ-u. I to je cijeli problem. Čović, dakle, doživljava Hrvate, kao i Dodik Srbe, kao neku vrstu stranačke vojske koja će njih i njihove falange držati na vlasti. Ništa više i ništa manje od toga. I ako su za Dodika “pravi Srbi” samo oni koji su u njegovu SNSD-u, tako su za Čovića jedini “legitimni Hrvati” oni iz HDZ-a.

A inzistiranjem na promjeni Izbornog zakona, koji je preduvjet, kako vidimo, za sve daljnje poteze i procese, Dragan Čović hoće samo jedno – da izjednači sve Hrvate u Bosni i Hercegovini s HDZ-om ili, preciznije, tko nije u HDZ-u, ne može kao Hrvat obnašati bilo koju državnu funkciju. Pa onda u praksi stradaju Hrvati, ne od Sarajeva ili Bosne i Hercegovine, nego ih unižavaju bukvalno Beograd i Zagreb preko svojih teritorijalno-partijskih emisara.

Na primjer, prema prijedlogu HNS-a (Hrvatskog narodnog sabora iza kojeg stoji Čović), da bi bio izabran član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, kandidat mora osvojiti najviše glasova od svih hrvatskih kandidata, ali uz uvjet koji je ključan, a to je da mora dobiti najviše glasova u tri od pet kantona s hrvatskom većinom. A što znači ako netko osvoji uvjerljivo najviše glasova iz reda hrvatskog naroda za Predsjedništvo, a nije pobijedio u makar jednom od tri kantona iz Hercegovine gdje je na vlasti HDZ, svoju pobjedu može okačiti mačku o rep.

Trojka u magli

I sad dolazimo do posljednjeg problema, to jest aktera u ovoj priči, a to je sarajevska koalicija Trojka, koja zaista ne zna je li pošla ili došla.

Oni se u načelu slažu i s Dodikom i s Čovićem, samo ih je nekako sramota pred građanima kazati da udovoljavaju srpsko-hrvatskim nacionalističkim strategijama. Pa onda kažu kako se ništa nisu dogovorili u Laktašima, gdje su ispoštovali i Dodika i Čovića i njihove secesionizme, e da bi posredno u Sarajevu potvrdili da su se dogovorili. Nezgodno je samo što ti dogovori vode u promjene zakona koje se ne mogu izvesti bez ustavnih promjena, a dovele bi do raspada zemlje ili stvaranja trećeg entiteta u najmanju ruku. Situacija po pitanju inercije Trojke je toliko eskalirala da su i neki međunarodni dužnosnici, predvođeni Jamesom O’Brianom, kazali kako se takve stvari ne mogu lomiti preko koljena, ne uz promjenu daytonskog (ustavnog) okvira, a što bi faktički bio kraj zemlje kakvu poznajemo.

Pa će se netko zapitati a zašto to Trojka sve radi, zbog čega pristaju na nacionalističke uvjete i što oni na kraju dobivaju.

E onda se treba vratiti na sam početak teksta. Naime, Trojka svoju političku budućnost gradi isključivo na obećanju Europske unije i njezinih činovnika da će biti pozvani na europski put ako se “modificiraju” tri zakona do sredine ožujka.

---

image

A najveći, ponavljam najveći, problem je ogromna partijsko-stranačka susjedsko-komšijska koalicija, velikosrpske i velikohrvatske politike, koje ne razmišljaju što s Bosnom i Hercegovinom, nego što bez nje

Antonio Balić/Cropix
---

Svojim postupcima sarajevska Trojka pokazuje surovi diletantizam, naivnost i fatalno neiskustvo

Dakle, Trojka je spremna isporučiti pravnu suverenost u ustavnom ustroju zemlje Čoviću i Dodiku zarad jednog obećanja, za koje nitko ne garantira da će biti ispunjeno, i na kraju i ako bude, sjetite se Crne Gore, koja je na tom putu desetljeće i pol i ništa joj se pozitivno nije dogodilo osim što je u međuvremenu pala pod vlast neočetnike vrhuške.

Tim svojim postupcima sarajevska Trojka pokazuje surovi diletantizam, naivnost i jednu vrstu fatalnog neiskustva, koje, naravno, Čović i Dodik kao stari politički vukovi obilato koriste.

Pa onda Plenković s jedne strane ili Vučić s druge strane mogu mirno sjediti i promatrati kako njihovi puleni na terenu razaraju BiH a da se direktno ne uključuju.

Na koncu pogledajte stvarnost, pogledajte izbore u Hrvatskoj i Srbiji, sjetite se autobusa iz Bosne koji idu u Beograd i iz Hercegovine koji idu u Split ili Zagreb da odlučuju sudbinu ovih dviju zemalja i sve će vam biti jasno.

HDZ vojska jest jedina poanta Zagreba, kao što je Dodikova vojska Vučićevih glasača cilj Beograda.

U tom ciklusu i u tom ključu uskraćuje se ljudsko pravo nekih Hrvata ili Srba koji žive u BiH, i to baš iz vizure Beograda ili Zagreba.

Da bih vam plastično oslikao stanje na terenu, dovoljno je kazati da je odluka u kantonu 10, gdje vlada baš Čovićev HDZ uz asistenciju Dodikova SNSD-a, bila, recimo, da se ćirilica izbaci iz škola po diktatu ove dvojice. Nitko se tada nije bunio na “nacionalnu ugroženost”, jer su stranački savezi jači od bilo kakve volje građana, naroda, a kako se čini i od budućnosti zemlje.

Budućnost u mraku

A što je to budućnost BiH u svjetlu najavljenih pregovora o pristupanju Europskoj uniji?

Ono što će se (najvjerojatnije) dogoditi jest da će BiH dobiti nekakve, ali teškim uvjetima uvjetovane pristupne pregovore, da će Trojka kazati kako je to opet “pobjeda BiH” i da će BiH zbog realnog pregovaračkog uspjeha Čovića i Dodika tonuti do svog nestanka. Pa onda djeluje potpuno apsurdno činjenica da će put k civiliziranom dijelu svijeta odvesti BiH još dalje od civiliziranosti.

A najveći, ponavljam najveći, problem je ogromna partijsko-stranačka susjedsko-komšijska koalicija, velikosrpske i velikohrvatske politike, koje ne razmišljaju što s Bosnom i Hercegovinom, nego što bez BiH.

I tu nam sad, na kraju, nema kraja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Elvis Barukčić/Afp Antonio Balić/Cropix Vanesa Pandzic/Cropix Ivana Grgić/Cropix Elvis Barukčić/AFP
Antonio Balić/Cropix

A najveći, ponavljam najveći, problem je ogromna partijsko-stranačka susjedsko-komšijska koalicija, velikosrpske i velikohrvatske politike, koje ne razmišljaju što s Bosnom i Hercegovinom, nego što bez nje

Vanesa Pandzic/Cropix

Christian Schmidt

Ivana Grgić/Cropix


Panorama Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine.
 

Elvis Barukčić/AFP

Fotografija snimljena 28. rujna 2018. na periferiji Livna na sjeverozapadu Bosne prikazuje izbornu komisiju za HDZ (Hrvatsku demokratsku zajednicu) bosanskih Hrvata.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/dragan-covic-se-ne-bori-za-prava-svih-hrvata-u-bosni-i-hercegovini-favorizira-iskljucivo-stranacke-kadrove-hdz-a-1365150 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=331c2d15cfe519813213bba3196e193d0e74b111 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dragan+%C4%8Covi%C4%87+se+ne+bori+za+prava+svih+Hrvata+u+Bosni+i+Hercegovini%2C+favorizira+isklju%C4%8Divo+strana%C4%8Dke+kadrove+HDZ-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fdragan-covic-se-ne-bori-za-prava-svih-hrvata-u-bosni-i-hercegovini-favorizira-iskljucivo-stranacke-kadrove-hdz-a-1365150 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fdragan-covic-se-ne-bori-za-prava-svih-hrvata-u-bosni-i-hercegovini-favorizira-iskljucivo-stranacke-kadrove-hdz-a-1365150 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BiH i EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaBiH i EU

Dragan Čović se ne bori za prava svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, favorizira isključivo stranačke kadrove HDZ-a

Piše Dragan Bursać
19. veljače 2024. - 08:08

Čelnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH najavili su ovih dana u Sarajevu da će do kraja veljače osigurati usvajanje zakona koje je Europska komisija postavila kao uvjet za otvaranje pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Ovo bi u najkraćem bila preporuka za punjenje “bosanskog lonca”, preciznije, ovim bi se moglo opisati kako će BiH krenuti europskim putem.

Ali.

Ali, riječ je o Bosni i Hercegovini, zemlji apsurda u kojoj stranački vođe predstavljaju ujedno i vođe nacionalnih torova pa se ne zna kad prestaje nacionalno, a kad počinje stranačko ideologiziranje i države i pojedinca.

Evo o čemu se radi:

Da bi Bosna i Hercegovina krenula stazom prema Bruxellesu i otvorila pristupne pregovore, trebala bi usvojiti tri sporna zakona: zakon o sprj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:37