stdClass Object ( [id] => 1281217 [title] => Je li moguće da će BiH konačno dobiti novu vlast? Je li moguće da će Čović okrenuti leđa Dodiku i hoće li to biti danas? [alias] => je-li-moguce-da-ce-bih-konacno-dobiti-novu-vlast-je-li-moguce-da-ce-covic-okrenuti-leda-dodiku-i-hoce-li-to-biti-danas [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U bošnjačko-hrvatskoj Federaciji prošlog su tjedna istekli svi zakonski rokovi za formiranje Vlade, tako da postojeća nastavlja petu godinu u tehničkom mandatu s premijerom Fadilom Novalićem na čelu (SDA), nedavno osuđenim na četiri godine zatvora zbog muljanja u nabavi respiratora.

HDZ BiH došao je na korak do toga da formira vlast s novim bošnjačkim partnerima, tzv. osmorkom, gdje glavnu riječ vodi SDP. Unatoč većini u Zastupničkom domu, ipak nemaju dovoljnih 11 ruku da bi izabrali bošnjačkog potpredsjednika FBiH i dobili njegovu suglasnost za Vladu, koja već ima premijera u liku šefa socijaldemokrata Nernima Nikšića i podijeljene resore.

Ovako im kosu na glavi čupa Izetbegovićev čovjek Refik Lendo, koji je i zahvaljujući kupljenim glasovima po županijskim/kantonalnim skupštinama izabran u fotelju federalnog potpredsjednika (predsjednica je HDZ-ovka Lidija Bradara, a srpski potpredsjednik Igor Stojanović iz SDP-a) i ni za živu glavu ne želi dati svoj pristanak.

Nema tko nije lomio i njega i SDA, ali federalna Vlada jedina im je nada da će zadržati kakve-takve poluge moći i utjecati na to da spase dobar dio čelnika ove stranke, od prve dame Sebije Izetbegović pa nadolje, kako od sramote zbog lažnih diploma tako i sudskih progona.

Sve su oči bile i ostale uprte u visokog predstavnika međunarodne zajednice, njemačkog diplomata bliskog europskim pučanima, Christiana Schmidta. On jest u izbornoj noći nametnuo toliko tražene izmjene Izbornog zakona, na kojima su bratski jašila oba HDZ-a, ali koliko god je pomogao njima, toliko je i SDA. Sada bi novim dekretima i ustavnim promjenama, koje se zazivaju i najavljuju, Schmidt zapravo trebao korigirati Schmidta.

Da to baš neće ići glatko, pokazuju prijedlozi koji se iz njegova ureda na Vrbanji svako malo plasiraju neslužbenim kanalima, ali nakon što ih sarajevska javnost i čaršija dočekaju na nož, brže-bolje se ograđuju od njih.

Visoki je predstavnik prošlog tjedna, bogzna koji put, uputio zadnji poziv političarima da se urazume prije nego što on upotrijebi svoje nemale ovlasti.

Mnogima nije jasno zašto toliko čeka i kalkulira, jer očito je da ima podršku Amerike, kao najjačeg svjetskog igrača, i njezinih europskih suigrača, prije svega Londona i Pariza, dok neki kažu i da im je Njemačka sve bliže i da je odustala od lutanja s građanskim konceptom, čije je utjelovljenje Hrvatima ne baš omiljeni sunarodnjak Željko Komšić u kombinaciji sa SDA.

– SAD će zadržati BiH u fokusu svojeg interesa, a tražit ćemo od europskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ako se visoki predstavnik odluči predložiti nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati – bio je više nego jasan početkom ovog tjedna direktor Ureda za južne i srednjoeuropske poslove u State Departmentu Martinn McDowell, primajući u Washingtonu novog državnog ministra obrane Zukana Heleza, također čovjeka "osmorke".

Jedan od posljednjih, ponovno neslužbenih, prijedloga ustavnih promjena kaže da bi ubuduće za izbor Vlade trebala biti dovoljna dva glasa, predsjednika i potpredsjednika Federacije, ali koliko god to kratkoročno išlo naruku hrvatskom bloku stranaka, u nekom novom postizbornom ciklusu ostavlja se mogućnost da ih daleko brojčano nadmoćniji Bošnjaci ostave izvan svih kombinacija za vlast. Ono što treba zabrinuti Čovića i ekipu iz Hrvatskog narodnog sabora jest da bi SDA i dobar dio tzv. građanskih stranaka iz Sarajeva odmah pristao na to.

Iz SDA više ne taje da im je cilj razbiti "osmorku" i na svoju stranu privući samo SDP. Računaju i na HDZ, koji je ovaj put nezaobilazan u svim kombinacijama i zato su Lendi dali u zadatak da postojeće stanje maksimalno razvlači.

I on to radi s priličnom dozom demagogije, predlažući sada isto što je tražio i prije mjesec i pol, odnosno da za isti stol sjednu Čović, Izetbegović i Nikšić i sve riješe.

---

image

Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić

Antonio Balić/Cropix
---

– Možda ih i ove sugestije visokog predstavnika sada natjeraju da sjednu i konačno kažu jedni drugima što i kako dalje. Mislim da bi to bilo korektno i nužno. Ja sam razgovarao i pokušao objasniti da bi bilo najbolje rješenje da mi pokušamo doći do tog dijela kroz brze promjene Ustava. Mislim da je sad nerealno teško, ali dogovor na ovaj način možda jest. Promjena Ustava doći će prije ili kasnije, a ako ne, onda će visoki predstavnik nekim svojim rješenjima nametnuti promjene Ustava – rekao je Lendo nakon ovotjednog sastanka s predsjednicom i potpredsjednikom FBiH prije dva dana.

– Lendo je i prije 45 dana u svojem pismu pozvao predsjednike stranaka na sastanak i to se nije dogodilo. Bilo bi odgovorno da, ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja nitko nije vidio, nego da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti – uzvratio je Stojanović.

U četvrtak je Hrvatski medijski servis, news-portal iz Mostara koji se rijetko istrčava s neprovjerenim informacijama, objavio jednu novu mogućnost za izlazak iz pat-pozicije u kojoj se našla FBiH. Po njoj, "osmorka" je navodno osigurala jednog prebjega iz SDA, što bi značilo da bi s njegovim/njezinim glasom imali 11 ruku i mogli bi najprije smijeniti Lendu, a onda izabrati bošnjačkog potpredsjednika, koji bi podržao Nikšićevu Vladu. Do zaključenja ovog izdanja nema naznaka da bi se takvo što moglo i dogoditi.

U isto vrijeme Dragan Čović i dalje je nepopravljivi optimist da će Vlada koju je dogovorio s novim bošnjačkim partnerima ipak proći izglasavanje i da se više neće trebati natezati s Izetbegovićem, koji ga je u više navrata prevario oko reforme izbornog zakonodavstva. Novi njegov rok za Vladu je – 10 dana. Samo što nije.

– Neće trebati nikakvi novi pregovarački procesi. Mi smo pregovore završili, partnera imamo i trebamo realizirati to partnerstvo uspostavom Vlade Federacije – poručio je iz Mostara šef HDZ-a, te dodao:

– Visoki predstavnici mogu donositi odluke, ali one su kratkoročne. Jedino predstavnici triju konstitutivnih naroda mogu promijeniti izborno zakonodavstvo, eventualno ograničeno Ustav, i stvoriti ambijent da više nikada ne stavljamo ovu temu.

Očito je da se i sam Čović pribojava onoga što bi mogao predložiti Christian Schmidt, odnosno da ga iz djelomičnog pobjednika sada ne pretvori u dugoročnog gubitnika.

Da bi dobio i ovakve promjene Izbornog zakona, Čović je morao nešto i obećati međunarodnoj zajednici. Dobar dio upućenih u situaciju u susjednoj državi vjeruje kako je to distanciranje od sve usamljenijeg Milorada Dodika. Da je tomu tako, potvrđuje i njegova izjava o članstvu BiH u NATO-ovu savezu, nečemu od čega se predsjednik RS najviše ježi. Dodik je čak najavio prekid odnosa s ovim vojnim savezom.

– Svakim smo danom sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu ili pak oko regionalnih razigravanja – kontrirao je, i to ne slučajno, Čović Dodiku samo dan poslije.

Još do jučer njihovo partnerstvo smatralo se čvrstim i neraskidivim. Dio tog paketa bio je i Zoran Milanović, ali naznake da bi moglo doći do pucanja pojavile su se nakon što je hrvatski predsjednik u srcu Republike Srpske, Derventi, odlikovao 103. brigadu HVO-a. Dodiku je oporba to trenutačno počela nabijati na nos, a kako bi se spasio, svojim je podređenima naredio da izađu s prijedlogom o Milanoviću kao nepoželjnoj osobi u RS.

---

image

Fadil Novalić i dalje je premijer, iako je nedavno osuđen na četiri godine zatvora zbog muljanja u nabavi respiratora

Antonio Balić/Cropix
---

– Zamislite da je netko iz RS otišao u Knin i nagradio neku od brigada Srpske krajine. Ta ista Hrvatska ne dopušta Vučiću da položi cvijeće na jasenovačkom obilježju, a BiH pušta da se to tako radi ovdje. Bila je pratnja, bila je obavijest, znalo se da će doći. Kako bi inače bila pratnja? – zapitao se inače umjereni Dodikov oponent i nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Novinari su ga pitali kada bi konačno moglo do pucanja ovog saveza, koalicije Banje Luke s Mostarom i Pantovčakom.

– Kada Čović osjeti da bi mogao imati negativne posljedice zbog Dodika, i to će biti zanimljivo. Prvi tko je prekinuo odnose sa SDA bio je Čović i onda se dogodilo sve ovo. Budimo realni, Hrvatska je kao zemlja davno definirala kao jedan od strateških ciljeva popravljanje pozicije Hrvata u BiH. Evidentno je da imaju rezultata – kaže Ivanić.

On nije prvi koji se založio za to da se ide u kakvo-takvo zbližavanje Bošnjaka i Srba, i to po konceptu: neka RS pristane na više BiH, a Sarajevo ne dovodi u pitanje ono što je potpisano u Daytonu.

Problem je, međutim, to što je nepovjerenje dosegnulo razinu sličnu onoj prije i neposredno nakon rata i svaki bi uzmak bio protumačen kao neka vrsta izdaje.

Jasno je da će i Izetbegović i Dodik i dalje maksimalno zaoštravati situaciju, svjesni da im to donosi unutarnjopolitičke bodove, a Zapad usput strašiti zbližavanjem s islamskim svijetom, odnosno Rusijom. Za to im dobro dođu naručeni prosvjedi u džamijama i crkvama.

Izbore, uz Schmidta i prebjege kao moguće treće rješenje ove pat-situacije, za sada nitko ne spominje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PAT - POZICIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PAT - POZICIJA 2 0 9091 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-14 08:17:59 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-14 10:05:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-14 10:05:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 392 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li moguće da će BiH konačno dobiti novu vlast? Je li moguće da će Čović okrenuti leđa Dodiku i hoće li to biti danas? [metakey] => Dragan Čović, Fadil Novalić, Vlada BiH, Izborna koalicija u BiH [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24612033.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24319200.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24688159.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Bali\u0106\/Cropix","Antonio Bali\u0107\/Cropix","Antonio Bali\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Milorad Dodik i Dragan \u010covi\u0107 - je li do\u0161ao kraj idili\u010dnim odnosima dvojice politi\u010dara
\n\u00a0<\/p>","

Fadil Novali\u0107 i dalje je premijer, iako je nedavno osu\u0111en na \u010detiri godine zatvora zbog muljanja u nabavi respiratora<\/p>","

Milorad Dodik, Dragan \u010covi\u0107 i Nermin Nik\u0161i\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24612033_1920.jpg":"1920x1080","k_24612033_1280.jpg":"1280x1280","k_24612033_1024.jpg":"1024x1024","k_24612033_640.jpg":"640x640","k_24612033_480.jpg":"480x480","k_24612033_340.jpg":"340x340","k_24612033_220.jpg":"220x220","o_24612033_1280.jpg":"1280x853","o_24612033_1024.jpg":"1024x682","o_24612033_640.jpg":"640x426","o_24612033_480.jpg":"480x320","o_24612033_340.jpg":"340x226","o_24612033_220.jpg":"220x146","h_24612033_1280.jpg":"1280x854","h_24612033_1024.jpg":"1024x683","h_24612033_640.jpg":"640x427","h_24612033_480.jpg":"480x320","h_24612033_340.jpg":"340x227","h_24612033_220.jpg":"220x147","pp_24612033_1280.jpg":"1280x1628","pp_24612033_1024.jpg":"1024x1303","pp_24612033_640.jpg":"640x814","pp_24612033_480.jpg":"480x611","pp_24612033_340.jpg":"340x432","pp_24612033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24319200_1920.jpg":"1920x1080","k_24319200_1280.jpg":"1280x1280","k_24319200_1024.jpg":"1024x1024","k_24319200_640.jpg":"640x640","k_24319200_480.jpg":"480x480","k_24319200_340.jpg":"340x340","k_24319200_220.jpg":"220x220","o_24319200_1280.jpg":"1280x853","o_24319200_1024.jpg":"1024x682","o_24319200_640.jpg":"640x426","o_24319200_480.jpg":"480x320","o_24319200_340.jpg":"340x226","o_24319200_220.jpg":"220x146","h_24319200_1280.jpg":"1280x854","h_24319200_1024.jpg":"1024x683","h_24319200_640.jpg":"640x427","h_24319200_480.jpg":"480x320","h_24319200_340.jpg":"340x227","h_24319200_220.jpg":"220x147","pp_24319200_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319200_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319200_640.jpg":"640x814","pp_24319200_480.jpg":"480x611","pp_24319200_340.jpg":"340x432","pp_24319200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24688159_1920.jpg":"1920x1080","k_24688159_1280.jpg":"1280x1280","k_24688159_1024.jpg":"1024x1024","k_24688159_640.jpg":"640x640","k_24688159_480.jpg":"480x480","k_24688159_340.jpg":"340x340","k_24688159_220.jpg":"220x220","o_24688159_1280.jpg":"1280x853","o_24688159_1024.jpg":"1024x682","o_24688159_640.jpg":"640x426","o_24688159_480.jpg":"480x320","o_24688159_340.jpg":"340x226","o_24688159_220.jpg":"220x146","h_24688159_1280.jpg":"1280x854","h_24688159_1024.jpg":"1024x683","h_24688159_640.jpg":"640x427","h_24688159_480.jpg":"480x320","h_24688159_340.jpg":"340x227","h_24688159_220.jpg":"220x147","pp_24688159_1280.jpg":"1280x1628","pp_24688159_1024.jpg":"1024x1303","pp_24688159_640.jpg":"640x814","pp_24688159_480.jpg":"480x611","pp_24688159_340.jpg":"340x432","pp_24688159_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14855283 Threads: 4 Questions: 3136337752 Slow queries: 6987331 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234696984 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/je-li-moguce-da-ce-bih-konacno-dobiti-novu-vlast-je-li-moguce-da-ce-covic-okrenuti-leda-dodiku-i-hoce-li-to-biti-danas-1281217 [printLink] => /vijesti/regija/je-li-moguce-da-ce-bih-konacno-dobiti-novu-vlast-je-li-moguce-da-ce-covic-okrenuti-leda-dodiku-i-hoce-li-to-biti-danas-1281217?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 235717 [name] => Dragan Čović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-covic [link] => /tag/dragan-covic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 604445 [name] => Fadil Novalić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-24 08:35:16 [main_article_id] => 0 [alias] => fadil-novalic [link] => /tag/fadil-novalic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 712643 [name] => Vlada BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-14 12:05:32 [main_article_id] => 0 [alias] => vlada-bih [link] => /tag/vlada-bih ) [3] => stdClass Object ( [id] => 712644 [name] => Izborna koalicija u BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-14 12:05:32 [main_article_id] => 0 [alias] => izborna-koalicija-u-bih [link] => /tag/izborna-koalicija-u-bih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PAT - POZICIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li moguće da će BiH konačno dobiti novu vlast? Je li moguće da će Čović okrenuti leđa Dodiku i hoće li to biti danas? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24612033.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio BaliĆ/Cropix [mainImageDesc] =>

Milorad Dodik i Dragan Čović - je li došao kraj idiličnim odnosima dvojice političara
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24612033.jpg [title] =>

Milorad Dodik i Dragan Čović - je li došao kraj idiličnim odnosima dvojice političara
 

Antonio BaliĆ/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24319200.jpg [title] =>

Fadil Novalić i dalje je premijer, iako je nedavno osuđen na četiri godine zatvora zbog muljanja u nabavi respiratora

Antonio Balić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24688159.jpg [title] =>

Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić

Antonio Balić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U bošnjačko-hrvatskoj Federaciji prošlog su tjedna istekli svi zakonski rokovi za formiranje Vlade, tako da postojeća nastavlja petu godinu u tehničkom mandatu s premijerom Fadilom Novalićem na čelu (SDA), nedavno osuđenim na četiri godine zatvora zbog muljanja u nabavi respiratora.

HDZ BiH došao je na korak do toga da formira vlast s novim bošnjačkim partnerima, tzv. osmorkom, gdje glavnu riječ vodi SDP. Unatoč većini u Zastupničkom domu, ipak nemaju dovoljnih 11 ruku da bi izabrali bošnjačkog potpredsjednika FBiH i dobili njegovu suglasnost za Vladu, koja već ima premijera u liku šefa socijaldemokrata Nernima Nikšića i podijeljene resore.

Ovako im kosu na glavi čupa Izetbegovićev čovjek Refik Lendo, koji je i zahvaljujući kupljenim glasovima po županijskim/kantonalnim skupštinama izabran u fotelju federalnog potpredsjednika (predsjednica je HDZ-ovka Lidija Bradara, a srpski potpredsjednik Igor Stojanović iz SDP-a) i ni za živu glavu ne želi dati svoj pristanak.

Nema tko nije lomio i njega i SDA, ali federalna Vlada jedina im je nada da će zadržati kakve-takve poluge moći i utjecati na to da spase dobar dio čelnika ove stranke, od prve dame Sebije Izetbegović pa nadolje, kako od sramote zbog lažnih diploma tako i sudskih progona.

Sve su oči bile i ostale uprte u visokog predstavnika međunarodne zajednice, njemačkog diplomata bliskog europskim pučanima, Christiana Schmidta. On jest u izbornoj noći nametnuo toliko tražene izmjene Izbornog zakona, na kojima su bratski jašila oba HDZ-a, ali koliko god je pomogao njima, toliko je i SDA. Sada bi novim dekretima i ustavnim promjenama, koje se zazivaju i najavljuju, Schmidt zapravo trebao korigirati Schmidta.

Da to baš neće ići glatko, pokazuju prijedlozi koji se iz njegova ureda na Vrbanji svako malo plasiraju neslužbenim kanalima, ali nakon što ih sarajevska javnost i čaršija dočekaju na nož, brže-bolje se ograđuju od njih.

Visoki je predstavnik prošlog tjedna, bogzna koji put, uputio zadnji poziv političarima da se urazume prije nego što on upotrijebi svoje nemale ovlasti.

Mnogima nije jasno zašto toliko čeka i kalkulira, jer očito je da ima podršku Amerike, kao najjačeg svjetskog igrača, i njezinih europskih suigrača, prije svega Londona i Pariza, dok neki kažu i da im je Njemačka sve bliže i da je odustala od lutanja s građanskim konceptom, čije je utjelovljenje Hrvatima ne baš omiljeni sunarodnjak Željko Komšić u kombinaciji sa SDA.

– SAD će zadržati BiH u fokusu svojeg interesa, a tražit ćemo od europskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ako se visoki predstavnik odluči predložiti nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati – bio je više nego jasan početkom ovog tjedna direktor Ureda za južne i srednjoeuropske poslove u State Departmentu Martinn McDowell, primajući u Washingtonu novog državnog ministra obrane Zukana Heleza, također čovjeka "osmorke".

Jedan od posljednjih, ponovno neslužbenih, prijedloga ustavnih promjena kaže da bi ubuduće za izbor Vlade trebala biti dovoljna dva glasa, predsjednika i potpredsjednika Federacije, ali koliko god to kratkoročno išlo naruku hrvatskom bloku stranaka, u nekom novom postizbornom ciklusu ostavlja se mogućnost da ih daleko brojčano nadmoćniji Bošnjaci ostave izvan svih kombinacija za vlast. Ono što treba zabrinuti Čovića i ekipu iz Hrvatskog narodnog sabora jest da bi SDA i dobar dio tzv. građanskih stranaka iz Sarajeva odmah pristao na to.

Iz SDA više ne taje da im je cilj razbiti "osmorku" i na svoju stranu privući samo SDP. Računaju i na HDZ, koji je ovaj put nezaobilazan u svim kombinacijama i zato su Lendi dali u zadatak da postojeće stanje maksimalno razvlači.

I on to radi s priličnom dozom demagogije, predlažući sada isto što je tražio i prije mjesec i pol, odnosno da za isti stol sjednu Čović, Izetbegović i Nikšić i sve riješe.

---

image

Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić

Antonio Balić/Cropix
---

– Možda ih i ove sugestije visokog predstavnika sada natjeraju da sjednu i konačno kažu jedni drugima što i kako dalje. Mislim da bi to bilo korektno i nužno. Ja sam razgovarao i pokušao objasniti da bi bilo najbolje rješenje da mi pokušamo doći do tog dijela kroz brze promjene Ustava. Mislim da je sad nerealno teško, ali dogovor na ovaj način možda jest. Promjena Ustava doći će prije ili kasnije, a ako ne, onda će visoki predstavnik nekim svojim rješenjima nametnuti promjene Ustava – rekao je Lendo nakon ovotjednog sastanka s predsjednicom i potpredsjednikom FBiH prije dva dana.

– Lendo je i prije 45 dana u svojem pismu pozvao predsjednike stranaka na sastanak i to se nije dogodilo. Bilo bi odgovorno da, ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja nitko nije vidio, nego da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti – uzvratio je Stojanović.

U četvrtak je Hrvatski medijski servis, news-portal iz Mostara koji se rijetko istrčava s neprovjerenim informacijama, objavio jednu novu mogućnost za izlazak iz pat-pozicije u kojoj se našla FBiH. Po njoj, "osmorka" je navodno osigurala jednog prebjega iz SDA, što bi značilo da bi s njegovim/njezinim glasom imali 11 ruku i mogli bi najprije smijeniti Lendu, a onda izabrati bošnjačkog potpredsjednika, koji bi podržao Nikšićevu Vladu. Do zaključenja ovog izdanja nema naznaka da bi se takvo što moglo i dogoditi.

U isto vrijeme Dragan Čović i dalje je nepopravljivi optimist da će Vlada koju je dogovorio s novim bošnjačkim partnerima ipak proći izglasavanje i da se više neće trebati natezati s Izetbegovićem, koji ga je u više navrata prevario oko reforme izbornog zakonodavstva. Novi njegov rok za Vladu je – 10 dana. Samo što nije.

– Neće trebati nikakvi novi pregovarački procesi. Mi smo pregovore završili, partnera imamo i trebamo realizirati to partnerstvo uspostavom Vlade Federacije – poručio je iz Mostara šef HDZ-a, te dodao:

– Visoki predstavnici mogu donositi odluke, ali one su kratkoročne. Jedino predstavnici triju konstitutivnih naroda mogu promijeniti izborno zakonodavstvo, eventualno ograničeno Ustav, i stvoriti ambijent da više nikada ne stavljamo ovu temu.

Očito je da se i sam Čović pribojava onoga što bi mogao predložiti Christian Schmidt, odnosno da ga iz djelomičnog pobjednika sada ne pretvori u dugoročnog gubitnika.

Da bi dobio i ovakve promjene Izbornog zakona, Čović je morao nešto i obećati međunarodnoj zajednici. Dobar dio upućenih u situaciju u susjednoj državi vjeruje kako je to distanciranje od sve usamljenijeg Milorada Dodika. Da je tomu tako, potvrđuje i njegova izjava o članstvu BiH u NATO-ovu savezu, nečemu od čega se predsjednik RS najviše ježi. Dodik je čak najavio prekid odnosa s ovim vojnim savezom.

– Svakim smo danom sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu ili pak oko regionalnih razigravanja – kontrirao je, i to ne slučajno, Čović Dodiku samo dan poslije.

Još do jučer njihovo partnerstvo smatralo se čvrstim i neraskidivim. Dio tog paketa bio je i Zoran Milanović, ali naznake da bi moglo doći do pucanja pojavile su se nakon što je hrvatski predsjednik u srcu Republike Srpske, Derventi, odlikovao 103. brigadu HVO-a. Dodiku je oporba to trenutačno počela nabijati na nos, a kako bi se spasio, svojim je podređenima naredio da izađu s prijedlogom o Milanoviću kao nepoželjnoj osobi u RS.

---

image

Fadil Novalić i dalje je premijer, iako je nedavno osuđen na četiri godine zatvora zbog muljanja u nabavi respiratora

Antonio Balić/Cropix
---

– Zamislite da je netko iz RS otišao u Knin i nagradio neku od brigada Srpske krajine. Ta ista Hrvatska ne dopušta Vučiću da položi cvijeće na jasenovačkom obilježju, a BiH pušta da se to tako radi ovdje. Bila je pratnja, bila je obavijest, znalo se da će doći. Kako bi inače bila pratnja? – zapitao se inače umjereni Dodikov oponent i nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Novinari su ga pitali kada bi konačno moglo do pucanja ovog saveza, koalicije Banje Luke s Mostarom i Pantovčakom.

– Kada Čović osjeti da bi mogao imati negativne posljedice zbog Dodika, i to će biti zanimljivo. Prvi tko je prekinuo odnose sa SDA bio je Čović i onda se dogodilo sve ovo. Budimo realni, Hrvatska je kao zemlja davno definirala kao jedan od strateških ciljeva popravljanje pozicije Hrvata u BiH. Evidentno je da imaju rezultata – kaže Ivanić.

On nije prvi koji se založio za to da se ide u kakvo-takvo zbližavanje Bošnjaka i Srba, i to po konceptu: neka RS pristane na više BiH, a Sarajevo ne dovodi u pitanje ono što je potpisano u Daytonu.

Problem je, međutim, to što je nepovjerenje dosegnulo razinu sličnu onoj prije i neposredno nakon rata i svaki bi uzmak bio protumačen kao neka vrsta izdaje.

Jasno je da će i Izetbegović i Dodik i dalje maksimalno zaoštravati situaciju, svjesni da im to donosi unutarnjopolitičke bodove, a Zapad usput strašiti zbližavanjem s islamskim svijetom, odnosno Rusijom. Za to im dobro dođu naručeni prosvjedi u džamijama i crkvama.

Izbore, uz Schmidta i prebjege kao moguće treće rješenje ove pat-situacije, za sada nitko ne spominje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio BaliĆ/Cropix Antonio Balić/Cropix Antonio Balić/Cropix
Antonio BaliĆ/Cropix

Milorad Dodik i Dragan Čović - je li došao kraj idiličnim odnosima dvojice političara
 

Antonio Balić/Cropix

Fadil Novalić i dalje je premijer, iako je nedavno osuđen na četiri godine zatvora zbog muljanja u nabavi respiratora

Antonio Balić/Cropix

Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/je-li-moguce-da-ce-bih-konacno-dobiti-novu-vlast-je-li-moguce-da-ce-covic-okrenuti-leda-dodiku-i-hoce-li-to-biti-danas-1281217 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=92410358d09f2c6fe132f8d2e72655228b53723b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+mogu%C4%87e+da+%C4%87e+BiH+kona%C4%8Dno+dobiti+novu+vlast%3F+Je+li+mogu%C4%87e+da+%C4%87e+%C4%8Covi%C4%87+okrenuti+le%C4%91a+Dodiku+i+ho%C4%87e+li+to+biti+danas%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fje-li-moguce-da-ce-bih-konacno-dobiti-novu-vlast-je-li-moguce-da-ce-covic-okrenuti-leda-dodiku-i-hoce-li-to-biti-danas-1281217 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fje-li-moguce-da-ce-bih-konacno-dobiti-novu-vlast-je-li-moguce-da-ce-covic-okrenuti-leda-dodiku-i-hoce-li-to-biti-danas-1281217 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PAT - POZICIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaPAT - POZICIJA

Je li moguće da će BiH konačno dobiti novu vlast? Je li moguće da će Čović okrenuti leđa Dodiku i hoće li to biti danas?

Piše Zoran Šagolj
14. travnja 2023. - 12:05

U bošnjačko-hrvatskoj Federaciji prošlog su tjedna istekli svi zakonski rokovi za formiranje Vlade, tako da postojeća nastavlja petu godinu u tehničkom mandatu s premijerom Fadilom Novalićem na čelu (SDA), nedavno osuđenim na četiri godine zatvora zbog muljanja u nabavi respiratora.

HDZ BiH došao je na korak do toga da formira vlast s novim bošnjačkim partnerima, tzv. osmorkom, gdje glavnu riječ vodi SDP. Unatoč većini u Zastupničkom domu, ipak nemaju dovoljnih 11 ruku da bi izabrali bošnjačkog potpredsjednika FBiH i dobili njegovu suglasnost za Vladu, koja već ima premijera u liku šefa socijaldemokrata Nernima Nikšića i podijeljene resore.

Ovako im kosu na glavi čupa Izetbegovićev čovjek Refik Lendo, koji je i zahvaljujući kupljenim glasovima po županijskim/kanto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:38