StoryEditorOCM
RegijaBESMISLENA TRAGEDIJA

Marija podnijela kaznenu prijavu za smrt svoje bebe: rođena je zdrava, pa se ugušila dok su je - hranili u bolnici!

Piše VIJESTI SD
21. veljače 2024. - 15:20

Marija Perić iz Niša, čije je novorođenče umrlo 24. siječnja ove godine na Ginekološko-akušerskoj klinici u ovom gradu u južnoj Srbiji, preko svog odvjetnika podnijela je kaznenu prijavu protiv zdravstvenih ustanova koje smatra odgovornima za njenu obiteljsku tragediju.

Ključni dokaz na kojem se temelji prijava protiv niških zdravstvenih radnika je obdukcijski nalaz preminule bebe u kojem je navedeno da je uzrok smrti bronhopneumonija izazvana aspiracijom stranog sadržaja - piše Telegraf.

- Moj odvjetnik je tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Ginekološko-akušerske i dječje klinike u Nišu i neka se oni "dogovore" tko je hranio moju bebu kada se ugušila. Pokrenula sam pravnu bitku, dijete mi nitko ne može vratiti, ali želim pravdu za nju i za našu obitelj. Moja preminula beba zaslužuje najmanje toliko, a ja želim spriječiti da se drugom djetetu dogodi ovo što se na ovaj način dogodilo mom djetetu - rekla je ova Nišlijka.

Istaknula je kako smatra da ima dovoljno dokaza da se pred lice pravde privedu oni koji su, kako kaže, krivi što se s porodiljnog vratila bez djeteta.

- Obdukcijski nalaz je jasan, dijete se zagrcnulo dok su ga hranili jer netko nije pazio dok joj je davao "formulu". Rodila sam zdravu bebu, dok je bila kod mene s njom je bilo sve u redu. Živjela je samo pet dana. Oni koji su za to krivi dobro znaju što se dogodilo, a veliko je pitanje hoćemo li mi, njezina obitelj, ikada saznati. Na nama je da pokušamo, barem joj to dugujemo - zaključila je Marija.

Marija se porodila 19. siječnja u KBC-u Niš, a kako je ranije kazala, beba je na porodu dobila ocjenu 9. Preminula je samo pet dana kasnije od teške infekcije pluća, a majci je rečeno da se dijete zagrcnulo tijekom dohranjivanja.

Kazala je da je bila šokirana kobnim ishodom inače normalne trudnoće, tim više što je porod prošao bez problema.

image

ILUSTRACIJA

Shutterstock

- Sve je bilo u najboljem redu, trudnoća je prošla odlično, jedino sam malo više ležala jer sam imala skraćeni grlić maternice. I porod je prošao dobro pa su mi donijeli bebu koja je cijeli dan provela sa mnom. Dijete je ubrzo malo požutjelo, nisam se brinula zbog toga, mislila sam da je to nešto što se može riješiti i da je bolje da se to dogodilo u bolnici nego kod kuće - rekla je Marija.

Kako je dalje navela, nakon dvanaestosatne terapije rečeno joj je da se ona mora nastaviti i da se beba bila zagrcnula i pomodrila, ali da to nije razlog za brigu.

- Rekli su mi to u 11 ujutro, vjerojatno su je prije toga nahranili. Navečer je dobila temperaturu i prebačena je na Kliniku za dječje bolesti gdje je nakon 24 sata umrla. Rečeno mi je da je mlijeko dospjelo u bebina pluća, što je dovelo do infekcije koja je uzrokovala smrt - ispričala je očajna žena.

Obdukcija tijela bebe obavljena je na Klinici za patologiju KBC-a Niš i potvrdila je sumnje majke da se novorođenče ugušilo tijekom dohrane.

Iz UKC-a Niš priopćeno je da je formirana Komisija za unutarnji nadzor koja je trebala detaljno ispitati slijed događaja i utvrditi sve činjenice, nakon čega će obitelj biti obaviještena o svemu. No, kako je rekla Marija, nisu joj dostavili rezultate rada povjerenstva - piše Telegraf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:06