stdClass Object ( [id] => 1239739 [title] => Najveći hit izbora u BiH zove se Haris Silajdžić. Ne, nije ‘onaj‘ Haris, a ‘neki zli glasovi‘ svašta pričaju... Pročitajte što je rekao u žestokom razgovoru za ‘Slobodnu‘ [alias] => najveci-hit-izbora-u-bih-zove-se-haris-silajdzic-ne-nije-onaj-haris-a-neki-zli-glasovi-svasta-pricaju-procitajte-sto-je-rekao-u-zestokom-razgovoru-za-slobodnu [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ime mu je Haris, prezime Silajdžić, stranačka pripadnost - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Koliko god se sve poklapalo i činilo vam se nekako poznatim, ipak nije riječ o bivšemu ministru vanjskih poslova i ratnom premijeru Vlade u Sarajevu.

Ovom Harisu Silajdžiću tek je 28 godina, rođen je na drugom kraju države (Goraždu, a ne Brezi), a po profesiji je inženjer elektrotehnike i radi u jednoj tvrtki za razvoj softvera.

Ono zbog čega se našao u fokusu javnosti jest da je, iako relativno nov na političkoj sceni, postao zastupnikom u federalnom Parlamentu nakon nedavnih izbora, kandidirajući se u sarajevskom predgrađu Ilidža. Neki zli glasovi, međutim, tvrde da se dobrano poslužio imenom i prezimenom osnivača stranke, pa čak svjesno tiskao materijale bez svoje slike i izbjegavao pojavljivati se uživo.

Haris Silajdžić mlađi posljednjih dana sve to uporno demantira i u medijima i po društvenim mrežama. Odmah je pristao i na naš poziv odgovorio na nekoliko pitanja.

Prvo smo ga upitali što je, po njemu, bilo ključno za prolaz i za to da iza sebe ostavi nositelja liste ili neka ipak poznatija politička imena...

- Ovdje me - kaže - tjerate da netko zaključi da omalovažavam i sebe i svoje kolege s liste. Neću to raditi, nego ću reći da vaše pitanje sadržava netočnu premisu. Točnije, otkriva vašu tendenciju. Zašto na listama ne bi bio i preteknut njezin nositelj? To je u demokraciji česta stvar.

Zašto to ne bi uspjela i moja malenkost? Koja su to vama "ipak poznatija politička imena" na listi gdje sam se ja nalazio? Neću reći da ta imena nemaju svoje značenje i kvalitetu u političkom smislu, ali ne možemo etablirati to da između nas postoji nepremostiva razlika, i to baš u njihovu korist.

Na kraju, radi se o relativno nevelikim razlikama u dobivenim glasovima među nama. Ja sam za dlaku bio bolji od nekih.

---

image
PRIVATNI ALBUM
---

Koliko je onda presudno bilo vaše ime i prezime, istovjetno onom osnivača stranke, bivšeg ministra i premijera. Jesu li možda birači dovedeni u zabludu da se kandidirao Haris Silajdžić stariji?

- Teško mi je izmjeriti koliko je bilo presudno moje ime i prezime. Točnije, mislim da nije bilo presudno. Uvjeren sam da pitanje o "biračima dovedenim u zabludu" sadrži direktnu uvredu glasačkom tijelu. To im ne treba priređivati.

Zar zaista mislite da su moji, glasači Stranke za Bosnu i Hercegovinu, općenito glasači u BiH, toliko neinformirani i nepismeni da ne znaju da osnivač SBiH nije više od desetljeća politički aktivan, a ni kandidat za ove izbore?

Ako je netko i minimalno zainteresiran za politiku pa odluči otići na biračko mjesto, teško je povjerovati da ne zna i tu notornu činjenicu da je senior izvan političke arene. Zatim, ako netko cijeni osnivača Harisa Silajdžića da želi glasati za njega, neupitno je da o njemu zna i to da nije ni u politici ni na listi. Molim vas, ali i ostale, da ne podcjenjujete narod, insinuirajući da među njima ima toliko nespretnih i neinteligentnih pa da njihov broj s njihovim glasovima može presuditi u nekoj političkoj utrci.

U nekim sarajevskim medijima pojavila su se pojašnjenja da ste se i vi svjesno poigravali biračima, odnosno da ste se manje pojavljivali uživo, a forsirali predizborne materijale samo s imenom i prezimenom, bez fotografije i slično. Kako na to odgovarate?

- Ne znam da je bilo tvrdnji o izbjegavanju mog pojavljivanja uživo. Jer čitavu kampanju sam neumorno radio, prilazio građanima, razgovarao s njima, bio na skupovima, obraćao se na skupovima, obraćao se na društvenim mrežama, obilazio mnoge mahale u mojoj izbornoj jedinici.

Druga vrsta pojavljivanja uživo, medijska, nije ovisila o meni, nego o odluci tih medija hoće li me pozvati i dati mi priliku da se posredstvom njih obratim publici. Nisam forsirao materijale samo s imenom i prezimenom. To je bit ove priče. U njezinu epicentru je vulgarna izmišljotina.

Materijala bez fotografije je stostruko bilo manje nego onih s mojim likom. Plus, materijale bez fotografije dijelio sam skoro pa isključivo osobno.

Mislite da oni koji su dobili te materijale iz moje ruke nisu shvatili da to nije "onaj" Haris Silajdžić? Moji materijali bez fotografije su u postotku bili jednako ili čak i manje zastupljeni nego kod drugih kandidata.

Je li unutar vaše stranke bilo propitivanja ove situacije i jeste li imali priliku nakon svega razgovarati s Harisom Silajdžićem starijim?

- Ne znam na koju situaciju mislite!? Na situaciju koju su napravili pojedini mediji? Nije bilo propitivanja unutar moje stranke zbog te medijske teme. Pogotovo nije bilo propitivanja u pravcu evidentiranja moje eventualne pogreške, jer svi vrlo dobro znaju da nisam zloupotrijebio svoje ime i prezime.

Je li istina da ste po njemu dobili ime i je li vam on politički uzor?

- Moji roditelji znali su da očekuju muško dijete, a u to doba dr. Haris Silajdžić isticao se svojim nastupima i lobiranjima za pomoć Goraždu, opkoljenom gradu u kojem sam rođen ratne 1994. godine, te su u njegovu čast meni dali to ime.

Dr. Haris Silajdžić već je ušao u historiju moderne Bosne i Hercegovine kao svijetao primjer i zaista mi je čast i privilegij da dijelim ime i prezime s osnivačem i prvim predsjednikom Stranke za Bosnu i Hercegovinu koji je obavljao sve najvažnije funkcije u našoj državi.

---

image

Haris na predizbornim plakatima

PRIVATNI ALBUM
---

Vidite li sebe jednog dana u ministarskoj fotelji, možda i onoj šefa vanjskih poslova?

- Od toliko mogućih angažmana u politici i društvu, vi me pitate upravo za ta dva. Čudno. Za sada sam u zastupničkoj stolici i vidim puno posla ispred sebe, vidim probleme koje treba riješiti i šanse koje FBiH treba iskoristiti.

Za sada, a i zadugo, ne baca mi se pogled prema foteljama. I još nešto, vama za informaciju: ministre ne treba poistovjećivati samo s foteljama, oni imaju i svoje odgovornosti i zaduženja, i obveze i zadatke. Zanimljivo je da, barem je tako u BiH, svi govore o nužnosti većeg uključivanja mladih u politiku.

A kada se odvaže krenuti tim putem, onda ih se pokušava destimulirati, evo čak i tako što im se za krivicu uzima ime i prezime.

---

image
PRIVATNI ALBUM
---

Koliko će vam ova situacija s imenom i prezimenom biti teret u političkoj karijeri, pratiti vas cijelo vrijeme? Kako ćete se dokazati, odgovoriti na ove špekulacije?

- Ne znam koliko će mi biti teret. Možete li mi vi reći jer vi ste iz novinarske branše? Pratit će me onoliko koliko to mediji budu apstrahirali.

Hoće li i ako hoće - kada, prestati s neutemeljenom pričom i prekinuti visokotiražne, a nekvalitetne sapunice? Dokazat ću se predanošću i radom. To će biti moj svojevrstan odgovor, kao i ovakvi medijski nastupi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA KAO PROGRAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IMA KAO PROGRAM 2 0 6565 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-10 12:08:05 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-10 15:35:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-10 15:35:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 95 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najveći hit izbora u BiH zove se Haris Silajdžić. Ne, nije 'onaj' Haris, a 'neki zli glasovi' svašta pričaju... Pročitajte što je rekao u žestokom razgovoru za 'Slobodnu' [metakey] => Haris Silajdžić, BiH izbori, Stranka za BiH [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768117.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768120.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768119.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768121.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Haris na predizbornim plakatima<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2880","hd_23768117_1920.jpg":"1920x1080","k_23768117_1280.jpg":"1280x1280","k_23768117_1024.jpg":"1024x1024","k_23768117_640.jpg":"640x640","k_23768117_480.jpg":"480x480","k_23768117_340.jpg":"340x340","k_23768117_220.jpg":"220x220","o_23768117_1280.jpg":"1280x1920","o_23768117_1024.jpg":"1024x1536","o_23768117_640.jpg":"640x960","o_23768117_480.jpg":"480x720","o_23768117_340.jpg":"340x510","o_23768117_220.jpg":"220x330","h_23768117_1280.jpg":"1280x854","h_23768117_1024.jpg":"1024x683","h_23768117_640.jpg":"640x427","h_23768117_480.jpg":"480x320","h_23768117_340.jpg":"340x227","h_23768117_220.jpg":"220x147","pp_23768117_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768117_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768117_640.jpg":"640x814","pp_23768117_480.jpg":"480x611","pp_23768117_340.jpg":"340x432","pp_23768117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"949x1920","hd_23768120_1920.jpg":"1920x1080","k_23768120_1280.jpg":"1280x1280","k_23768120_1024.jpg":"1024x1024","k_23768120_640.jpg":"640x640","k_23768120_480.jpg":"480x480","k_23768120_340.jpg":"340x340","k_23768120_220.jpg":"220x220","o_23768120_1280.jpg":"1280x2589","o_23768120_1024.jpg":"1024x2071","o_23768120_640.jpg":"640x1294","o_23768120_480.jpg":"480x971","o_23768120_340.jpg":"340x687","o_23768120_220.jpg":"220x445","h_23768120_1280.jpg":"1280x854","h_23768120_1024.jpg":"1024x683","h_23768120_640.jpg":"640x427","h_23768120_480.jpg":"480x320","h_23768120_340.jpg":"340x227","h_23768120_220.jpg":"220x147","pp_23768120_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768120_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768120_640.jpg":"640x814","pp_23768120_480.jpg":"480x611","pp_23768120_340.jpg":"340x432","pp_23768120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1143x1601","hd_23768119_1920.jpg":"1920x1080","k_23768119_1280.jpg":"1280x1280","k_23768119_1024.jpg":"1024x1024","k_23768119_640.jpg":"640x640","k_23768119_480.jpg":"480x480","k_23768119_340.jpg":"340x340","k_23768119_220.jpg":"220x220","o_23768119_1280.jpg":"1280x1792","o_23768119_1024.jpg":"1024x1434","o_23768119_640.jpg":"640x896","o_23768119_480.jpg":"480x672","o_23768119_340.jpg":"340x476","o_23768119_220.jpg":"220x308","h_23768119_1280.jpg":"1280x854","h_23768119_1024.jpg":"1024x683","h_23768119_640.jpg":"640x427","h_23768119_480.jpg":"480x320","h_23768119_340.jpg":"340x227","h_23768119_220.jpg":"220x147","pp_23768119_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768119_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768119_640.jpg":"640x814","pp_23768119_480.jpg":"480x611","pp_23768119_340.jpg":"340x432","pp_23768119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"976x2016","hd_23768121_1920.jpg":"1920x1080","k_23768121_1280.jpg":"1280x1280","k_23768121_1024.jpg":"1024x1024","k_23768121_640.jpg":"640x640","k_23768121_480.jpg":"480x480","k_23768121_340.jpg":"340x340","k_23768121_220.jpg":"220x220","o_23768121_1280.jpg":"1280x2643","o_23768121_1024.jpg":"1024x2115","o_23768121_640.jpg":"640x1321","o_23768121_480.jpg":"480x991","o_23768121_340.jpg":"340x702","o_23768121_220.jpg":"220x454","h_23768121_1280.jpg":"1280x854","h_23768121_1024.jpg":"1024x683","h_23768121_640.jpg":"640x427","h_23768121_480.jpg":"480x320","h_23768121_340.jpg":"340x227","h_23768121_220.jpg":"220x147","pp_23768121_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768121_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768121_640.jpg":"640x814","pp_23768121_480.jpg":"480x611","pp_23768121_340.jpg":"340x432","pp_23768121_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38286378 Threads: 5 Questions: 7090711221 Slow queries: 3298640 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608167668 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/najveci-hit-izbora-u-bih-zove-se-haris-silajdzic-ne-nije-onaj-haris-a-neki-zli-glasovi-svasta-pricaju-procitajte-sto-je-rekao-u-zestokom-razgovoru-za-slobodnu-1239739 [printLink] => /vijesti/regija/najveci-hit-izbora-u-bih-zove-se-haris-silajdzic-ne-nije-onaj-haris-a-neki-zli-glasovi-svasta-pricaju-procitajte-sto-je-rekao-u-zestokom-razgovoru-za-slobodnu-1239739?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 685327 [name] => Haris Silajdžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-22 11:41:23 [main_article_id] => 0 [alias] => haris-silajdzic [link] => /tag/haris-silajdzic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 415592 [name] => BiH izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih-izbori [link] => /tag/bih-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 696701 [name] => Stranka za BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-10 16:35:44 [main_article_id] => 0 [alias] => stranka-za-bih [link] => /tag/stranka-za-bih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA KAO PROGRAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najveći hit izbora u BiH zove se Haris Silajdžić. Ne, nije ‘onaj‘ Haris, a ‘neki zli glasovi‘ svašta pričaju... Pročitajte što je rekao u žestokom razgovoru za ‘Slobodnu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768117.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATNI ALBUM [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768117.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768120.jpg [title] =>

Haris na predizbornim plakatima

PRIVATNI ALBUM ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768119.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768121.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ime mu je Haris, prezime Silajdžić, stranačka pripadnost - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Koliko god se sve poklapalo i činilo vam se nekako poznatim, ipak nije riječ o bivšemu ministru vanjskih poslova i ratnom premijeru Vlade u Sarajevu.

Ovom Harisu Silajdžiću tek je 28 godina, rođen je na drugom kraju države (Goraždu, a ne Brezi), a po profesiji je inženjer elektrotehnike i radi u jednoj tvrtki za razvoj softvera.

Ono zbog čega se našao u fokusu javnosti jest da je, iako relativno nov na političkoj sceni, postao zastupnikom u federalnom Parlamentu nakon nedavnih izbora, kandidirajući se u sarajevskom predgrađu Ilidža. Neki zli glasovi, međutim, tvrde da se dobrano poslužio imenom i prezimenom osnivača stranke, pa čak svjesno tiskao materijale bez svoje slike i izbjegavao pojavljivati se uživo.

Haris Silajdžić mlađi posljednjih dana sve to uporno demantira i u medijima i po društvenim mrežama. Odmah je pristao i na naš poziv odgovorio na nekoliko pitanja.

Prvo smo ga upitali što je, po njemu, bilo ključno za prolaz i za to da iza sebe ostavi nositelja liste ili neka ipak poznatija politička imena...

- Ovdje me - kaže - tjerate da netko zaključi da omalovažavam i sebe i svoje kolege s liste. Neću to raditi, nego ću reći da vaše pitanje sadržava netočnu premisu. Točnije, otkriva vašu tendenciju. Zašto na listama ne bi bio i preteknut njezin nositelj? To je u demokraciji česta stvar.

Zašto to ne bi uspjela i moja malenkost? Koja su to vama "ipak poznatija politička imena" na listi gdje sam se ja nalazio? Neću reći da ta imena nemaju svoje značenje i kvalitetu u političkom smislu, ali ne možemo etablirati to da između nas postoji nepremostiva razlika, i to baš u njihovu korist.

Na kraju, radi se o relativno nevelikim razlikama u dobivenim glasovima među nama. Ja sam za dlaku bio bolji od nekih.

---

image
PRIVATNI ALBUM
---

Koliko je onda presudno bilo vaše ime i prezime, istovjetno onom osnivača stranke, bivšeg ministra i premijera. Jesu li možda birači dovedeni u zabludu da se kandidirao Haris Silajdžić stariji?

- Teško mi je izmjeriti koliko je bilo presudno moje ime i prezime. Točnije, mislim da nije bilo presudno. Uvjeren sam da pitanje o "biračima dovedenim u zabludu" sadrži direktnu uvredu glasačkom tijelu. To im ne treba priređivati.

Zar zaista mislite da su moji, glasači Stranke za Bosnu i Hercegovinu, općenito glasači u BiH, toliko neinformirani i nepismeni da ne znaju da osnivač SBiH nije više od desetljeća politički aktivan, a ni kandidat za ove izbore?

Ako je netko i minimalno zainteresiran za politiku pa odluči otići na biračko mjesto, teško je povjerovati da ne zna i tu notornu činjenicu da je senior izvan političke arene. Zatim, ako netko cijeni osnivača Harisa Silajdžića da želi glasati za njega, neupitno je da o njemu zna i to da nije ni u politici ni na listi. Molim vas, ali i ostale, da ne podcjenjujete narod, insinuirajući da među njima ima toliko nespretnih i neinteligentnih pa da njihov broj s njihovim glasovima može presuditi u nekoj političkoj utrci.

U nekim sarajevskim medijima pojavila su se pojašnjenja da ste se i vi svjesno poigravali biračima, odnosno da ste se manje pojavljivali uživo, a forsirali predizborne materijale samo s imenom i prezimenom, bez fotografije i slično. Kako na to odgovarate?

- Ne znam da je bilo tvrdnji o izbjegavanju mog pojavljivanja uživo. Jer čitavu kampanju sam neumorno radio, prilazio građanima, razgovarao s njima, bio na skupovima, obraćao se na skupovima, obraćao se na društvenim mrežama, obilazio mnoge mahale u mojoj izbornoj jedinici.

Druga vrsta pojavljivanja uživo, medijska, nije ovisila o meni, nego o odluci tih medija hoće li me pozvati i dati mi priliku da se posredstvom njih obratim publici. Nisam forsirao materijale samo s imenom i prezimenom. To je bit ove priče. U njezinu epicentru je vulgarna izmišljotina.

Materijala bez fotografije je stostruko bilo manje nego onih s mojim likom. Plus, materijale bez fotografije dijelio sam skoro pa isključivo osobno.

Mislite da oni koji su dobili te materijale iz moje ruke nisu shvatili da to nije "onaj" Haris Silajdžić? Moji materijali bez fotografije su u postotku bili jednako ili čak i manje zastupljeni nego kod drugih kandidata.

Je li unutar vaše stranke bilo propitivanja ove situacije i jeste li imali priliku nakon svega razgovarati s Harisom Silajdžićem starijim?

- Ne znam na koju situaciju mislite!? Na situaciju koju su napravili pojedini mediji? Nije bilo propitivanja unutar moje stranke zbog te medijske teme. Pogotovo nije bilo propitivanja u pravcu evidentiranja moje eventualne pogreške, jer svi vrlo dobro znaju da nisam zloupotrijebio svoje ime i prezime.

Je li istina da ste po njemu dobili ime i je li vam on politički uzor?

- Moji roditelji znali su da očekuju muško dijete, a u to doba dr. Haris Silajdžić isticao se svojim nastupima i lobiranjima za pomoć Goraždu, opkoljenom gradu u kojem sam rođen ratne 1994. godine, te su u njegovu čast meni dali to ime.

Dr. Haris Silajdžić već je ušao u historiju moderne Bosne i Hercegovine kao svijetao primjer i zaista mi je čast i privilegij da dijelim ime i prezime s osnivačem i prvim predsjednikom Stranke za Bosnu i Hercegovinu koji je obavljao sve najvažnije funkcije u našoj državi.

---

image

Haris na predizbornim plakatima

PRIVATNI ALBUM
---

Vidite li sebe jednog dana u ministarskoj fotelji, možda i onoj šefa vanjskih poslova?

- Od toliko mogućih angažmana u politici i društvu, vi me pitate upravo za ta dva. Čudno. Za sada sam u zastupničkoj stolici i vidim puno posla ispred sebe, vidim probleme koje treba riješiti i šanse koje FBiH treba iskoristiti.

Za sada, a i zadugo, ne baca mi se pogled prema foteljama. I još nešto, vama za informaciju: ministre ne treba poistovjećivati samo s foteljama, oni imaju i svoje odgovornosti i zaduženja, i obveze i zadatke. Zanimljivo je da, barem je tako u BiH, svi govore o nužnosti većeg uključivanja mladih u politiku.

A kada se odvaže krenuti tim putem, onda ih se pokušava destimulirati, evo čak i tako što im se za krivicu uzima ime i prezime.

---

image
PRIVATNI ALBUM
---

Koliko će vam ova situacija s imenom i prezimenom biti teret u političkoj karijeri, pratiti vas cijelo vrijeme? Kako ćete se dokazati, odgovoriti na ove špekulacije?

- Ne znam koliko će mi biti teret. Možete li mi vi reći jer vi ste iz novinarske branše? Pratit će me onoliko koliko to mediji budu apstrahirali.

Hoće li i ako hoće - kada, prestati s neutemeljenom pričom i prekinuti visokotiražne, a nekvalitetne sapunice? Dokazat ću se predanošću i radom. To će biti moj svojevrstan odgovor, kao i ovakvi medijski nastupi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM
PRIVATNI ALBUM

Haris na predizbornim plakatima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/najveci-hit-izbora-u-bih-zove-se-haris-silajdzic-ne-nije-onaj-haris-a-neki-zli-glasovi-svasta-pricaju-procitajte-sto-je-rekao-u-zestokom-razgovoru-za-slobodnu-1239739 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2f75191d1ff479711cf9c0a704d0c8233bc412f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najve%C4%87i+hit+izbora+u+BiH+zove+se+Haris+Silajd%C5%BEi%C4%87.+Ne%2C+nije+%E2%80%98onaj%E2%80%98+Haris%2C+a+%E2%80%98neki+zli+glasovi%E2%80%98+sva%C5%A1ta+pri%C4%8Daju...+Pro%C4%8Ditajte+%C5%A1to+je+rekao+u+%C5%BEestokom+razgovoru+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnajveci-hit-izbora-u-bih-zove-se-haris-silajdzic-ne-nije-onaj-haris-a-neki-zli-glasovi-svasta-pricaju-procitajte-sto-je-rekao-u-zestokom-razgovoru-za-slobodnu-1239739 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnajveci-hit-izbora-u-bih-zove-se-haris-silajdzic-ne-nije-onaj-haris-a-neki-zli-glasovi-svasta-pricaju-procitajte-sto-je-rekao-u-zestokom-razgovoru-za-slobodnu-1239739 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA KAO PROGRAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaIMA KAO PROGRAM

Najveći hit izbora u BiH zove se Haris Silajdžić. Ne, nije ‘onaj‘ Haris, a ‘neki zli glasovi‘ svašta pričaju... Pročitajte što je rekao u žestokom razgovoru za ‘Slobodnu‘

Piše Zoran Šagolj
10. studenog 2022. - 16:35

Ime mu je Haris, prezime Silajdžić, stranačka pripadnost - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Koliko god se sve poklapalo i činilo vam se nekako poznatim, ipak nije riječ o bivšemu ministru vanjskih poslova i ratnom premijeru Vlade u Sarajevu.

Ovom Harisu Silajdžiću tek je 28 godina, rođen je na drugom kraju države (Goraždu, a ne Brezi), a po profesiji je inženjer elektrotehnike i radi u jednoj tvrtki za razvoj softvera.

Ono zbog čega se našao u fokusu javnosti jest da je, iako relativno nov na političkoj sceni, postao zastupnikom u federalnom Parlamentu nakon nedavnih izbora, kandidirajući se u sarajevskom predgrađu Ilidža. Neki zli glasovi, međutim, tvrde da se dobrano poslužio imenom i prezimenom osnivača stranke, pa čak svjesno tiskao materijale bez svoje slike i izbje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:38