StoryEditorOCM
Regijaunuk zlotvora

Sloba i Mira su ga dočekali uz rakiju i prasetinu, a sad je u Skupštini: Tko je Marko Milošević

Piše vijesti sd
5. veljače 2024. - 15:33

Sutra, u utorak 6. veljače održat će se konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije. U Skupštini će se pojaviti i neka nova lica, a medijski je svakako najzanimljiviji Marko Milošević mlađi iz Socijalističke partije Srbije, i to zato što je riječ o unuku zloglasnog diktatora i ratnog zločinca Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković, "srpske Lady Macbeth".

 

image

Marko Milošević mlađi, čim je postao punoljetan primio je stranačku iskaznicu od predsjednika SPS-a Ivice Dačića

Screenshot Socijalistička partija Srbije

Danas 26-godišnji Marko će, kako određuje skupštinski poslovnik, supredsjedati konstitutivnom sjednicom. On je sin je Marka Miloševića starijeg i njegove nevjenčane supruge Milice Gajić, s kojom je sin odrastao.

Tek što je postao punoljetan Marko je postao član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića. Dok je Slobodan Milošević sproveden u Haag, gdje je i umro, zloglasna Mirjana Marković i Marko Milošević stariji pred sudskim progonom 2008. godine pobjegli su u Rusiju. Mirjana Marković umrla je 2019. u Sočiju, a Marko stariji nastavio se baviti kriminalnim radnjama, kako se navodi, "kao svojevrsna spona ruske mafije i različitih europskih kriminalnih skupina".

image

Mirjana Marković, koja je s mužem sudjelovala u kreiranju ratnih zločina, ubojstava i kriminala, pobjegla je u Rusiju, gdje je i umrla

Andrej Isaković/Afp

Unatoč više međunarodnih tjeralica i poziva srpskih sudova, Mirjana i Marko nikad se nisu vratili u Srbiju da bi odgovarali za brojna kriminalna djela, uključujući pronevjeru državnih sredstava te šverc raznih vrsta roba, piše Bojan Stilin za Tportal.

Uz Marka Miloševića mlađeg konstitutivnom sjednicom će, među ostalim, supredsjedati i Nastasja Baković, mlada zastupnica oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja".

"Činjenica da ime Slobodana Miloševića još uvijek nešto znači u Srbiji, potvrđuje da ljudi koji vladaju ovom zemljom crpe snagu iz najmračnijih stranica srpske povijesti", komentirala je mlada zastupnica to što će sjednicu voditi uz bok diktatorovom unuku.

image

Marko Milošević stariji u bijegu od optužnica pobjegao je u Rusiju, gdje se, prema navodima, nastavio baviti kriminalom

Robin Utrecht/Afp

Marka Miloševića mlađeg, htio - ne htio, od rođenja progoni stigma javne osobe. List Danas prisjetio se zanimljivog detalja iz siječnja 1999., kad je njegov otac naoružan ušao u redakciju tadašnjeg dnevnog lista Glas javnosti kako bi porazgovarao s novinarom Draganom J. Vučićevićem. On je dan ranije objavio pohvalnu reportažu s proslave rođenja Marka mlađeg, u kojoj opisuje kako su djed i baka Sloba i Mira slavili rođenje unuka uz prasetinu i rakiju. Ipak, nije ga pronašao, a Dragan J. Vučićević nastavio je dugu i uspješnu karijeru kao glavni urednik tabloida Informer te najzloglasniji izvršitelj medijske lobotomije u režiji Aleksandra Vučića. Tko zna što bi danas bilo sa srpskom političkom i medijskom scenom da ga je Marko stariji tada pronašao.

Vrlo brzo će se vidjeti kako će se u Skupštini Srbije pozicionirati Marko Milošević mlađi, kakve će stavove zastupati i kakav će odnos imati prema političkoj ostavštini djeda Slobodana Miloševića, bake Mirjane Marković, i oca Marka Miloševića starijeg. I za puno iskusnije zastupnike to bi bio težak, ako ne i pretežak teret, baš kao i za dugovječnije i razvijenije demokracije od one srpske.

image

Srpska skupština ponovno je okupila stranke i zastupnike koji bi mogli šokirati

Peđa Milosavljević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:49