StoryEditorOCM
Regijaslučaj ‘Black Tie 2‘

Šokantno otkriće na suđenju u Sarajevu: ‘Aristotel, Lucky Luke i drugi kriminalci imali su za cilj preuzeti državu!‘

Piše vijesti sd
24. travnja 2024. - 23:33

Danas je u Sudu BiH održano i drugo ročište u okviru predmeta "Black Tie 2" na kojem su iznesene šokantne tvrdnje tužitelja, a u nastavku se očekuje i izlaganje obrane.

Mjere pritvora pred Sudom BiH, na ročištu koje vodi sutkinja Tatjana Kosović, traže se za Adnana Smajlovića, Sancheza Jukića, zaposlenicu zeničke bolnice Aidu Halać, zaposlenika zeničke bolnice ginekologa Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemčića, Elmira Sarića, Smajila Šikala, pripadnike FUP-a Mustafu Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Čatića i Emira Druškića te Seada Preljevića, Davora Curla, Gordana Memiju i Edina Kačara (OSA).

Spomenuti osumnjičeni se terete za organizirani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi, piše klix.ba. Prema navodima tužitelja Sanjina Kulenovića, u istrazi u ovom predmetu sudjeluju i američki FBI, DEA te Europol.

Prema navodima tužiteljstva, od 2016. do 2021. godine organizirana kriminalna grupa na čijem je čelu bio Adnan Smajlović pribavljala je i prala novac pribavljen trgovinom droge u okviru kartela "Tito i Dino". Riječ je o kriminalnoj grupi koja je djelovala na području više država, među kojima su BiH, UAE, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Južna Amerika, Južnoafrička Republika i druge zemlje.

Prema navodu Tužiteljstva BiH, riječ je osobama koje su se pridružile tj. organizirale preko Sky aplikacije. Sve osobe u Sky aplikaciji su komunicirale preko kriptiranih imena kao što su Aristotel, Lucky Luke itd.

image
Stringer/Afp

Prema navodima tužitelja, Edin Gačanin i Adnan Smajlović su donosili odluke o izvršenju kaznenih djela dok su ostali članovi grupe djelovali po njihovim uputama. Tužiteljstvo smatra da je to vidljivo i iz presuda suda u Rotterdamu protiv Gačanina. Također tvrde da je Edin Gačanin osiguravao logistička sredstva te da je "pranje novca stečenog trgovinom drogom obavljeno preko više pravnih lica".

Između ostaloga, naveden je primjer iz 2020. godine kada je Smajlović raspolagao novcem u iznosu od 500.000 KM koji mu je poslao Edin Gačanin. Ostali članovi kriminalne grupe su uzimali novac od Smajlovića te je on o tome obavještavao Gačanina.

Tužiteljstvo također navodi da su članovi grupe "nastojali ostvariti i politički utjecaj" te da su planski radili na tome i to sve u cilju "preuzimanja države". Kako bi ostvarili taj cilj, stupali su u kontakt s lokalnim političarima, nudeći im i financijsku podršku.

Članovi kriminalne grupe su savjetovali i formiranje udruženja građana, kako bi lakše ostvarili politički utjecaj te je iz njihove Sky komunikacije vidljivo da su se često zanimali za političku situaciju u državi.

U tom kontekstu je istaknuta uloga Haris Behrama koji je u Mostaru formirao udruženje građana "Brankovac". Obrazložena je i uloga pripadnika OSA-e Edina Kačara, pa tužiteljstvo tvrdi da je on bez ovlaštenja predao službene dokumente, pribavivši tako korist od 100.000 KM. Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o dokumentima koji se odnose na organizirani kriminal te da je time nanesena šteta BiH kao državi.

image
Elvis Barukcic/Afp

Tužiteljstvo je također objasnilo na koji način se "prao" novac - kroz nabavu uniformi za pripadnike FUP-a. Naime, uniforme su kupljene preko kompanije "Rhea Express" vlasnika Ermina Alamerovića koji je također osumnjičen u ovom slučaju. Riječ je o uniformama koje su kupljene od firme iz SAD-a, preko "Rhea Expressa". Upravo je Alamerović priznao kazneno djelo, a to je učinio i Nedžad Suljević. Pronađena je obimna dokumentacija koju analiziraju američki FBI i DEA...

U pretresima su pronađeni i skupocjeni satovi čija vrijednost premašuje više od 20.000 eura, zatim pištolji, luksuzni automobili i druge vrijednosti, piše klix.ba.

Isti portal podsjeća kako su prije dva dana u Bosni i Hercegovini uhićene 23 osobe zbog potencijalne povezanosti s Edinom Gačaninom, narkobosom iz Dubaija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:50