StoryEditorOCM
Regijapotraga za dankom

Vatrogasci će pretraživati kanalizaciju i jezero! Uhićen policajac iz Bora, odavao tajne iz istrage

Piše vijesti sd
29. ožujka 2024. - 15:58

NOVIJE: Četvrti je dan potrage za malenom Dankom, dvogodišnjom djevojčicom koja je nestala kod Bora u Srbiji.

Najnovije informacije do kojih je došao Blic od izvora bliskog istrazi ukazuju da su vatrogasci spremni pretražiti u Banjskom polju sve vodovodne i kanalizacijske sustave, kao i kanale koji vode čak do jezera u blizini mjesta gdje je prijavljeno da je nestala Danka Ilić.

Izvor iz istrage za Blic je rekao da će tijekom nastavka potrage možda biti potrebno da se pretraži i cijelo jezero.

Tijekom dana uhićen je policajac iz Bora, pao je poligraf, odavao je informacije iz istrage.

STARIJE:

Budući da nestala djevojčica i dalje nije pronađena, opsežnom potragom terena u kojoj je sudjelovalo više od 1000 ljudi, fokus istrage je, kako je inače policijska praksa, prebačen na obiteljske kontakte oca i majke Danke Ilić. Posebno važan dio istrage je majka Ivana Ilić, jer je ona jedina bila s djecom u kobnim trenucima i praktički je posljednja koja je vidjela svoju kćer prije nestanka.

Inače, Ivana i Miloš Ilić, majka i otac nestale Danke Ilić jučer su proveli u policijskoj postaji više od osam sati gdje su bili na informativnom razgovoru. Prema informacijama Informera, otac je danas prošao poligraf, a majka se danas po četvrti put nalazi u policijskoj postaji u Boru gdje se saslušava vezano uz okolnosti nestale kćeri, saznaje Blic.

- Prvi dio potrage ukazao je na to da nije bilo ad hoc nestanka djevojčice. Drugi dio potrage sada je fokusiran i mnogo je ozbiljniji, u smislu prikupljanja podataka o tome što bi mogao biti motiv nestanka - rekao je za Blic Bratislav Timotijević, umirovljeni inspektor kriminalističke policije u Nišu.

image
Cropix/Cropix

Pretraženi tuneli, nema traga curici

Specijalistički timovi za spašavanje iz ruševina Sektora za izvanredne situacije iz Beograda i Novog Sada, zajedno s ostalim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, od ranih jutarnjih sati temeljito su pretraživali tunel, podzemne kanale i okna ukupne dužine oko 4.5 kilometara, na području Banjskog polja do grada Bora, a tom prilikom nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali na to da se tu nalazila dvogodišnja Danka, prenose srpski mediji.

Prema neslužbenim informacijama nekih beogradskih medija vještačenje mobitela Ivane Ilić, majke nestale djevojčice, pokazalo je da su mnoge poruke i podaci o pozivima izbrisani.

"Ono što posebno čudi, je što je dan uoči nestanka i na sam dan nestanka male Danke obrisano mnogo poruka i poziva iz telefona. To su utvrdili inspektori za visokotehnološki kriminal. Poruke i pozivi mogu se obrisati iz telefona, ali ostaju u bazi - rekao je izvor Informera. Kako se doznaje, prije nestanka Danke, majka je tri puta slikala dijete iz različitih kuteva.

Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije kaže kako je ključ istrage u roditeljima.

"Roditelji su ti koji moraju mnogo toga objasniti. Prvo, zašto su čekali da prijave nestanak? Koliko sam upućen, čekali su dva sata. Zna se kada nestane dijete, da se odmah prijavljuje kako bi se brzo reagiralo, rekao je Nicović. Prema njegovima riječima policija ide u dobrom smjeru, jer pretražuje svaki pedalj zemlje u mjestu gdje je curica nestala, ali se nada i da su granični prijelazi detaljno provjereni, jer ne isključuje mogućnost otmice.

Analiza majčina mobitela

Policija sada detaljno provjerava sve okolnosti majčine prijave nestanka tog kobnog dana, sve što se događalo od Dankina nestanka do dolaska dolaska prvih patrola policije, ali i sve što su te patrole zatekle po dolasku u Banjsko Polje.

image
Cropix/Cropix

Policija provjerava majčin iskaz, njen mobitel je poslan na analizu, a sa suprugom je već dvaput bila na višesatnim razgovorima u policiji. To ne znači da je bilo tko od njih ili uže obitelji osumnjičen za bilo što. Detaljne provjere članova uže obitelji su uobičajene u ovakvim slučajevima i mogu dovesti i do toga da se pojedine osobe u potpunosti isključe iz daljnjeg tijeka istrage.

- Mora se sve još jednom provjeriti da doista nema tragova da je djevojčica negdje nestala i da se eventualno ne nalazi na tom području. Sva su pitanja otvorena, sve su mogućnosti u fokusu, korak po korak, svaki detalj treba istražiti. Ništa se ne smije ostaviti po strani niti olako prihvatiti - kaže Timotijević.

Specijalistički timovi detaljno su pretražili tunel, podzemne kanale i šahtove ukupne dužine oko 4,5 kilometara od Banjskog Polja do Bora i tom prilikom nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazali na to da se dvogodišnja Danka Ilić tu nalazila.

No, zanimljivo je kako je podzemni tunel koji se nalazi na 10 metara od kuće gdje je djevojčica nestala čist, a u njemu ima i vode. Također, ono što se primjećuje je to da je i lako prohodan. Van tunela je puno smeća i nereda, dok je unutrašnjost tunela sređena, kao da ga je netko redovno posjećivao, pišu srpski mediji, prenosi Jutarnji list.

image

Majka, istražitelji i nestala Danka

Društvene mreže/MUP Srbije
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:53