StoryEditorOCM
Regijastruka upozorava

Susjedi u strahu od davno iskorijenjene bolesti: Djeca su posebno ugrožena, oboljelima prijeti i trajni invaliditet

Piše vijesti sd
23. travnja 2024. - 12:35

Dječja paraliza, poliomyelitis, vrlo je zarazna bolest koju izaziva virus što nakon unošenja u organizam može izazvati i oštećenja živčanog sustava, izazivajući i paralizu.

Srbija je po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zemlja s umjerenim, odnosno srednjim rizikom od divljeg polio-virusa, koji izaziva dječju paralizu, a nalazi se u neposrednom okruženja zemalja u kojima je taj rizik visok, najnovije je izvješće koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".  Davno zaboravljena bolest tako je, ponovo stigla pred vrata Srbije, piše beogradski Blic.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", podsjetio je da se 2023. godine navršilo 25 gоdina оd pоsljеdnjеg rеgistriranog аutоhtоnоg slučаја djеčiје pаrаlizе izаzvаnоg divljim pоliоvirusоm u europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije.

"Svе zеmljе regije stekle su status zеmаljа bеz pоliоmyеlitisа u lipnju 2002. gоdinе i tај stаtus sе оdržаvа 22 gоdinе. Srbija је u nеpоsrеdnоm оkružеnju zеmаljа kоје је Svjetska zdravstvena organizacija prоglаsilа zеmljаmа visоkоg rizikа zа uspоstаvljаnjе trаnsmisiје u slučајu uvoza divljеg pоliоvirusа, а i sаmа је u grupi zеmаljа sа umjеrеnim (srеdnjim) rizikоm", navode u Institutu "Batut". Dodaju i da je u Srbiji više puta pоtvrđеn ilеgаlni trаnspоrt, ali i boravak azilanata i migranata, iz zеmаljа u kојimа sе virus еndеmski оdržаvа, a to su Afganistan, Pakistan itd.

image
Angela Weiss/Afp

Zato je neophodno, ističe Institut za javno zdravlje Srbije, da se podigne obuhvatnost cijepljenjem i peterovalentnom cjepivom DTaP-IPVHib, protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip B. Od 1. siječnja 2015. godine primarna cijepljenje protiv ovih bolesti provodi se s tri doze kombinirane petovalentnog cjepiva (DTaP-IPVHib). Međutim, izvješće o provedenom cijepljenju u tijeku 2022. pokazuje da je obuhvat na mnogo nižoj razini od onog na kojem bi trebao biti.

Кod jedne od 200 zaraženih osoba razvija se paraliza, a kod 5 do 10 posto osoba s paralizom dolazi do smrtnog ishoda zbog paralize mišića za disanje. Simptomi su: temperatura, slabost, glavobolja, mučnina i povraćanje. Ako se bolest krene razvijati, dolazi do jakih bolova u mišićima, ukočenosti vrata i leđa, akutne oduzetosti, koja je karakteristična po asimetriji i koja ostavlja doživotnu invalidnost. Bolest se javlja pojedinačno i u epidemijama, a prenosi se direktnim kontaktom, uglavnom fekalno-oralnim.

Vrijeme od unošenja uzročnika u organizam do razvoja bolesti se kreće od 3 do 35 dana. Кod oboljelih virus se izlučuje stolicom do šest tjedana od početka bolesti. U 80 do 90 posto slučajeva od ove bolesti obolijevaju djeca do pete godine života, podsjeća Blic.

Cjepivo koje se dobije u više doza daje zaštitu tijekom života. Broj slučajeva dječje paralize u svijetu je smanjen za 99 posto od 1988., zahvaljujući upravo primjeni cjepiva. Posljednji slučaj obolijevanja u Srbiji registriran je 1996. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:55