stdClass Object ( [id] => 234902 [title] => U dijelovima BiH vodostaji u opadanju, vodeni val sada prijeti sjevernim dijelovima zemlje [alias] => u-dijelovima-bih-vodostaji-u-opadanju-vodeni-val-sada-prijeti-sjevernim-dijelovima-zemlje [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => JUTROS IZA 9 SATI

Vodostaji rijeka u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su u protekla dva dana bili najviše ugroženi poplavama u blagom su opadanju no vodeni val sada prijeti sjevernim dijelovima zemlje, izvjestile su u petak ujutro službe civilne zaštite.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez izjavio je kako je razina rijeke Bosne na području Doboja koji je potpuno pod vodom počela opadati a protekle su noći u tom gradu nastavljene akcije spašavanja stanovništva zarobljenog u stambenim zgradama te dostava hrane i vode.



Prema informacijama iz službe civilne zaštite Federacije BiH u Maglaju koji je također u cijelosti poplavljen razina Bosne je manja za tridesetak centimetara no grad, uključujući i samo središte, i dalje je pod vodom a iz njega su na sigurno evakuirane na stotine civila.

Nešto bolje stanje u odnosu na četvrtak je i u Srebrenici i Bratuncu u istočnoj Bosni no i dalje je iznimno teško u sjevernim gradovima poput Bijeljine i Tuzle gdje se broj poplavljenih kuća mjeri u tisućama.

Rijeka Vrbas na području Banja Luke je u noći između četvrtka i petka dosegnula razinu od gotovo sedam metara pa se tamo poduzimaju dodatne mjere zaštite od poplava.

Najveću prijetnju na već poplavljenim područjima trenutačno predstavljaju brojna klizišta.

Jedno od njih je na rubnim područjima Sarajeva u četvrtak navečer uništilo osam kuća pa je stanovništvu na padinskim dijelovima grada upućeno upozorenje na pojačani oprez jer se očekuje pojava novih klizišta.

Klizišta i poplave blokirale su i neke od ključnih magistralnih prometnica koje vode od Sarajeva prema sjeveru Bosne.

Teški građevinski strojevi od četvrtka poslije podne rade na uklanjanju naslaga zemlje koja se sručila na prometnicu M-17 između Zenice i Maglaja a blokirana je i cesta od Viteza prema Travniku i Jajcu pa se prometuje zabilaznim pravcem preko planine Rostovo.

Zbog teškog stanja u zemlji prekinuta je nastava na cijelom teritoriju Republike Srpske te u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji u Federaciji BiH.

ČETVRTAK KASNO NAVEČER
I u Banja Luci kritično

Stanje je u večernjim satima četvrtka u Banjoj Luci postalo kritično. U mnogim gradskim naseljima ima problema u prometu, s obzirom da su ceste zbog vode na kolniku često blokirane.

Pored mosta u Trapistima pored rijeke Vrbas iz minute u minutu okuplja se sve veći broj građana koji nadgledaju vodostaj rijeke. Sa strahom komentiraju da ne pamte dugo vremena ovakve poplave, piše Klix.ba.

Vodostaj Vrbasa porastao je skoro do mosta i ne zna se, ako bude još rastao, hoće li most moći to izdržati.




Srušeno osam kuća


Prema posljednjim informacijama, u mjestu Podgaj u općini Vogošći su uslijed aktiviranja klizišta ozlijeđene tri osobe, ali nijedna teže. Osam kuća je srušeno. Tijekom noći se očekuju nova klizišta. Dežurne službe evakuirale su 50-ak kuća, dok su iz nekih doslovce morali tjerati ljude.

"Naše ekipe su već tamo i rade na raščišćavanju zemljišta, onoliko koliko se to u ovom trenutku može. Najvažnije je da nije bilo teže ozlijeđenih u ovoj nesreći", rekao je za Klix.ba v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

On dodaje kako se trenutno nalazi u Zenici gdje njegove ekipe rade na raščišćavanju zemljišta koje se obrušilo na magistralni pravac M-17 danas nakon pokretanja tla. "Problem je što očistimo pet metara, a vrate nam se tri. Međutim, očekujem da ćemo se za koji sat uspjeti probiti i krenuti prema Maglaju jer ovdje čekam s deset timova specijalne namjene, osposobljenih za spašavanje", istaknuo je.

Solak kaže kako će u pomoć ugroženim gradovima u BiH krenuti i pripadnici Civilne zaštite iz Hrvatske. "Oni će večeras krenuti iz Zagreba i preko Slavonskog Broda ući u našu zemlju i krenuti prema Maglaju. Donijet će i čamce, a već u ranim jutarnjim satima bi trebali biti na granici Bosanski Brod", ističe Solak.

Samohrana majka s blizancima iz Maglaja na sigurnom

Samohrana majka Nadina Softić, koja je u kući u Maglaju bez hrane, struje i vode zaglavila sa svojih dvoje tek rođenih blizanaca, spašena je i na sigurnom je.

'Naša forumašica i njeni blizanci spašeni!', objavljeno je na Facebook profilu internetskog portala namijenjenog trudnicama Ringeraja.ba, na čijem je forumu mlada majka Nadina aktivna članica.

'Majka s dvije male bebe iz Maglaja čiji smo apel objavili, evakuirana je na sigurno. Hvala svima', stoji još u statusu na Facebooku.

JL

Hrvatska šalje u pomoć BiH dva helikoptera HRZ-a

Hrvatska će za pomoć Bosni i Hercegovini, gdje su se zbog obilnih kiša izlile rijeke, poslati dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.

Kako je večeras priopćeno iz Ureda hrvatskog predsjednika, "predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović suglasio se s odlukom Vlade RH da se na zamolbu Bosne i Hercegovine pošalje pomoć građanima BIH na poplavama ugroženom području u BiH.

Temeljem odluke, predsjednik Josipović odobrio je slanje dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi".

(H)


Nova drama: samohrana majka s bebama bez pomoći

U Maglaju se odvija još jedna drama s malom djecom. Dnevni avaz piše da je samohranoj majci Nadini Softić, koja ima blizance stare svega 15 dana, hitno potrebna bilo kakva pomoć jer je sama u kući, bez struje i vode, a ostala je i bez hrane za bebe.

"Naša članica Nadina zadnji put se javila poznanici oko 15 sati. Žena je u panici jer nema nikoga da joj pomogne. Ona živi u ulici Jelovac bb u Maglaju i molimo sve koji su u mogućnosti da joj pomognu", kazali su Dnevnom avazu na portalu Ringeraja, na čijem je forumu Nadina registrirana. Spomenuti se portal bavi pitanjima trudnoće i djece.

JL

Obitelj s bebom na krovu kuće napokon spašena

Nakon što su gotovo cijeli dan proveli bespomoćno iščekujući spasioce na krovu svoje kuće u Maglaju, u kasnim poslijepodnevnim satima konačno je spašena Mirsada Karabegović, koja je ondje zaglavila sa suprugom i bebom starom tek nekoliko mjeseci. Da je njihova evakuacija bila uspješna, portalu Klix.ba potvrdila je Mirsadina rođakinja iz Sarajeva.

"Beba, Mirsada i njezin muž su dobro i zdravo. Oni su helikopterom Oružanih snaga BiH prevezeni na sigurno, u naselje Misurići kod Maglaja", kazala je Elma Kosović.

U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće, izvanredno stanje u dijelu RS

Vlada Federacije BiH u četvrtak je u poslijepodnevnim satima proglasila stanje prirodne nesreće zbog obilnih kiša koja su u proteklih 48 sati prouzročile izlijevanje rijeka i poplave diljem BiH te je naložila civilnoj zaštiti poduzimanje svih potrebnih mjera za pomoć ugroženom stanovništvu. Izvanredno stanje proglašeno je u šest općina na teritoriju Republike Srpske, dok je u Brčkom na snazi stanje elementarne nepogode.

U poslijepodnevnim satima najteže stanje bilo je u Doboju te u Maglaju u središnjoj Bosni, a oba ta grada praktično su odsječena od svijeta jer je voda poplavila sve pristupne prometnice, a komunikacija je moguća jedino čamcima.

Rijeka Bosna izlila se doslovno u središta gradova Zavidovića i Maglaja koji su potpuno paralizirani, stanovnici na višim katovima i krovovima kuća i zgrada u neizvjesnosti su iščekivali pomoć. Građani su ostali bez struje i telefona, odsječeni od svijeta, a neke obitelji kao i 70 radnika u maglajskoj tvrtki Natron Hayata ostalo je odsječeno. Slično je bilo i u Zavidovićima, gdje je nabujala Bosna potpuno odnijela pješački most, a brojni su stambeni i gospodarski objekti poplavljeni.

U Maglaju obitelj s malim djetetom i dalje na krovu kuće u neposrednoj blizini rijeke Bosne čeka spasioce. Beba je stara tek nekoliko mjeseci, a majka Mirsada Karabegović za Klix.ba kaže da se sa suprugom cijeloga dana bori s poplavom, da se nalaze na krovu kuće u centru grada, kod Doma zdravlja i očekuju pomoć koja ne dolazi.

"Čekamo helikopter, ali on nikako da dođe. Mašemo im krpama, odjećom, ali ništa. Helikopter naiđe i prođe, kao da nas ne vide. Muž je i dalje na krovu... Pomozite nam molim vas, kažite da smo ovdje. Beba više ne može izdržati", rekla je Mirsada.




Rijeka Bosna počela se izlijevati iz korita i na području Zenice gdje je počela plaviti kuće u prigradskim naseljima. Izvješća o poplavama stižu i iz Lašvanske doline, iznimno teško je stanje i u Tuzlanskoj županiji gdje su poplavljene gotovo sve općine, a na području Bijeljine voda je, prema tvrdnjama iz izvora civilne zaštite, ugrozila više od tri tisuće kuća.

U Sarajevu je tijekom dana došlo do djelomičnog prekida tramvajskog prometa jer je nabujala Miljacka oštetila dio potpornog zida riječnog korita u središnjem dijelu grada zaprijetivši urušavanjem, nakon što je dosegla razinu veću od dva i pol metra, no stanje je još kritičnije u vodotocima Bosne i Drine gdje je voda premašila razinu od pet metara. Voda je na nekoliko mjesta nanosima presjekla ključnu magistralnu prometnicu koja od granice s Hrvatskom preko Doboja povezuje Zenicu i Sarajevo. Zbog izlijevanja vode u prekidu je i željeznički promet sjeverno od Sarajeva pa je zbog toga otkazan i redoviti međunarodni vlak za Zagreb.




U četvrtak ujutro odlukom državnog vrha u spašavanje ugroženog stanovništva uključila se i vojska, a iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđeno je kako je tijekom dana helikopterima oružanih snaga evakuirano najmanje 13 civila čije je kuće okružila voda. Uporabu svih raspoloživih vojnih resursa za pomoć u spašavanju od posljedica poplava u jutarnjim je satima odobrilo Predsjedništvo BiH uz procjenu kako je stanje dosegnulo kritične razmjere.

U brojnim mjestima diljem BiH nema električne energije, a djelomice je u prekidu i mobilni telefonski promet.

Zbog sve težeg stanja zatražena je i pomoć mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR).

Izetbegović: Depresivna slika poplavljene BiH

Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak kako se ta zemlja suočava s depresivnom slikom nakon poplava bez presedana koje su je zadesile u protekla dva dana.

"Depresivna je slika. Nadletjeli smo dio rijeke Bosne sve od iza (planine) Vranduka, nakon čega se nismo mogli probiti krov vjetar i maglu", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon što je helikopterom zajedno s ministrom obrane Zekerijahom Osmićem preletio iznad dijela teritorija pogođenog poplavama kako bi se uvjerio u stanje na terenu.

"Vode su se izlile, gradovi su odsječeni ali radit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli građanima", kazao je Izetbegovi.

Na temelju odluke predsjedništva BiH donešene u jutarnjim satima angažirano je pet vojnih helikoptera kako bi pomogli u evakuaciji civilnog stanovništva koje je u nekom dijelovima zemlje ostalo potpuno odsječeno od svijeta.

Ministarstvo obrane BiH najavilo je kako će helikopteri letjeti sve do sumraka, a nakon toga će pomoć nastaviti pružati vojnici na terenu.

Slike prave katastrofe mogle su se vidjeti u brojnim gradovima, a posebice onima u donjem dijelu slijeva rijeke Bosne.

U Maglaju u središnjoj Bosni voda je dosegnula gotovo tri metra. Na onome što su do poplava bile ulice i gradski trg u četvrtak se moglo vidjeti samo jezero koje je preplavilo na desetke automobila i potopilo zgrade općine, doma zdravlja i vatrogasnog doma.

Stotine ljudi bez struje i vode praktično su zatočene na višim katovima stambenih zgrada, a pomoć im se pokušava dostaviti malobrojnim čamcima koje civilna zaštita ima na raspolaganju.

Slične su se scene mogle vidjeti u Doboju i Žepču ali i u Tuzli, Bijeljini, Srebrenici i Brčkom.

Izlila se i rijeka Lašva, ugrožavajući prostor između Travnika i Turbeta.

U sarajevu je pod vodom najveći dio općine Ilidža, gdje se rijeka Miljacka ulijeva u Željeznicu.

Ondje je potopljeno na desetke kuća, a više od stotinu ljudi je iz njih moralo biti evakuirano.

U samom središtu Sarajeva razina Miljacke se stabilizirala na oko dva i pol metra, što je rekordna razina u proteklih petnaestak godina.

Poplavljeni su međutim brojni dućani na Baščaršiji jer je velika količina kišnih oborina dovela do kolapsa odvodnog sustava.

Promet na cestama u većem dijelu BiH se zbog kiša i poplava odvija otežano, a stanje je dodatno pogršao snijeg koji pada na planinskim prijevojima iznenadivši tako vozače s ljetnim gumama.

I dalje je u prekidu i željeznički promet od Sarajeva prema sjevernom dijelu zemlje.


RANIJE

Vojni helikopteri angažirani su tijekom dana u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli evakuaciju stanovništva ugroženog poplavama diljem te zemlje, potvrdilo je u četvrtak Ministarstvo obrane BiH.

Helikopteri su tijekom prijepodneva iz poplavljenih kuća u istočnoj Bosni avakuirali šest osoba, a dalje će biti angažirani ovisno o procjeni stanja na terenu.

Uporabu svih raspoloživih vojnih resursa za pomoć u spašavanju od posljedica poplava u jutarnjim je satima odobrilo Predsjedništvo BiH uz procjenu kako je stanje dosegnulo kritične razmjere.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u Doboju, koji je potpuno odsječen nakon što je voda poplavila sve cestovne komunikacije koje vode ka tom gradu.

Poplavljeni je i Maglaj te dijelovi Brčkog, a voda je ugrozila i brojna naselja na području Tuzle i Bijeljine gdje je prekinuta nastava.

U Sarajevu je tijekom dana došlo do djelomičnog prekida tramvajskog prometa jer je nabujala Miljacka oštetila dio potpornog zida riječnog korita u središnjem dijelu grada pa prijeti njegovo urušavanje.

Miljacka je dosegnula razinu veću od dva i pol metra što je rekord u proteklih petnaest godina, no stanje je još kritičnije u vodotocima Bosne i Drine gdje je voda premašila razinu od pet metara.

U brojnim mjestima diljem BiH nema električne energije, a djelomice je u prijekidu i mobilni telefonski promet.

PRVA VIJEST

Rijeka Bosna izlila se u četvrtak doslovno u središta gradova Zavidovića i Maglaja koji su potpuno paralizirani, stanovnici na višim katovima i krovovima kuća i zgrada u neizvjesnosti iščekuju pomoć, a nepoznata je sudbina više radnika, izvješćuju mediji u BiH.

Voda ulazi u domove mještana na području Maglaja koji očekuju helikoptere Oružanih snaga BiH koji bi ih izvukli iz poplavljenih područja. Načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić u dramatičnom razgovoru je rekao da rijeka Bosna teče gradom. Po njegovim riječima, razina vode koja se izlila po cijelom Maglaju i okolici doseže dva metra te je iznad prometnih znakova, dok se automobili uopće ne vide.

"Nemamo struje, telefoni ne rade, odsječeni smo od svijeta. Stanje je alarmantno. Apeliramo na sve koji mogu da nam pomognu. Zasad niko nije ozlijeđen, ali mnogo je ljudi na krovovima koji očekuju pomoć", rekao je načelnik Maglaja.

Nekoliko obitelji je posve zarobljeno pred vodenom stihijom. Maglaj je od sinoć ostao bez struje. Oko 70 radnika u maglajskoj tvrtki Natron Hayata je zarobljeno te mole da ih se evakuira.



U Zavidovićima je stanje također alarmantno. Nabujala Bosna je potpuno odnijela pješački most. I u tome gradu su poplavljeni brojni stambeni i gospodarski objekti, kao i poljoprivredne površine. Više obitelji je evakuirano iz ugroženih područja. Struje nema u većem dijelu grada.

Vlasti u BiH odobrile su hitno angažiranje Oružanih snaga BiH kako bi pomogli ljudima u poplavljenim područjima. Veći dio Bosne je ugrožen poplavama.

(H)
Foto: AFP
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stanje i dalje teško [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-05-15 13:11:46 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-05-16 10:12:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-05-16 09:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15695 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2014\/05\/15\/Zupanija\/bih\/7.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/15\/Zupanija\/bih\/1.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/15\/Zupanija\/bih\/2.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/15\/Zupanija\/bih\/3.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/15\/Zupanija\/bih\/4.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/15\/Zupanija\/bih\/5.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/15\/Zupanija\/bih\/6.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"768x498"},{"size0":"488x629"},{"size0":"768x454"},{"size0":"768x509"},{"size0":"427x629"},{"size0":"768x510"},{"size0":"768x500"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38594908 Threads: 4 Questions: 7110870921 Slow queries: 3304666 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608694169 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/u-dijelovima-bih-vodostaji-u-opadanju-vodeni-val-sada-prijeti-sjevernim-dijelovima-zemlje-234902 [printLink] => /vijesti/regija/u-dijelovima-bih-vodostaji-u-opadanju-vodeni-val-sada-prijeti-sjevernim-dijelovima-zemlje-234902?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 198392 [name] => poplavebih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poplavebih [link] => /tag/poplavebih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stanje i dalje teško [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U dijelovima BiH vodostaji u opadanju, vodeni val sada prijeti sjevernim dijelovima zemlje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-04-20-27-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/15/Zupanija/bih/7.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/15/Zupanija/bih/7.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/15/Zupanija/bih/1.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/15/Zupanija/bih/2.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/15/Zupanija/bih/3.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/15/Zupanija/bih/4.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/15/Zupanija/bih/5.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/15/Zupanija/bih/6.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}JUTROS IZA 9 SATI

Vodostaji rijeka u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su u protekla dva dana bili najviše ugroženi poplavama u blagom su opadanju no vodeni val sada prijeti sjevernim dijelovima zemlje, izvjestile su u petak ujutro službe civilne zaštite.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez izjavio je kako je razina rijeke Bosne na području Doboja koji je potpuno pod vodom počela opadati a protekle su noći u tom gradu nastavljene akcije spašavanja stanovništva zarobljenog u stambenim zgradama te dostava hrane i vode.



Prema informacijama iz službe civilne zaštite Federacije BiH u Maglaju koji je također u cijelosti poplavljen razina Bosne je manja za tridesetak centimetara no grad, uključujući i samo središte, i dalje je pod vodom a iz njega su na sigurno evakuirane na stotine civila.

Nešto bolje stanje u odnosu na četvrtak je i u Srebrenici i Bratuncu u istočnoj Bosni no i dalje je iznimno teško u sjevernim gradovima poput Bijeljine i Tuzle gdje se broj poplavljenih kuća mjeri u tisućama.

Rijeka Vrbas na području Banja Luke je u noći između četvrtka i petka dosegnula razinu od gotovo sedam metara pa se tamo poduzimaju dodatne mjere zaštite od poplava.

Najveću prijetnju na već poplavljenim područjima trenutačno predstavljaju brojna klizišta.

Jedno od njih je na rubnim područjima Sarajeva u četvrtak navečer uništilo osam kuća pa je stanovništvu na padinskim dijelovima grada upućeno upozorenje na pojačani oprez jer se očekuje pojava novih klizišta.

Klizišta i poplave blokirale su i neke od ključnih magistralnih prometnica koje vode od Sarajeva prema sjeveru Bosne.

Teški građevinski strojevi od četvrtka poslije podne rade na uklanjanju naslaga zemlje koja se sručila na prometnicu M-17 između Zenice i Maglaja a blokirana je i cesta od Viteza prema Travniku i Jajcu pa se prometuje zabilaznim pravcem preko planine Rostovo.

Zbog teškog stanja u zemlji prekinuta je nastava na cijelom teritoriju Republike Srpske te u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji u Federaciji BiH.

ČETVRTAK KASNO NAVEČER
I u Banja Luci kritično

Stanje je u večernjim satima četvrtka u Banjoj Luci postalo kritično. U mnogim gradskim naseljima ima problema u prometu, s obzirom da su ceste zbog vode na kolniku često blokirane.

Pored mosta u Trapistima pored rijeke Vrbas iz minute u minutu okuplja se sve veći broj građana koji nadgledaju vodostaj rijeke. Sa strahom komentiraju da ne pamte dugo vremena ovakve poplave, piše Klix.ba.

Vodostaj Vrbasa porastao je skoro do mosta i ne zna se, ako bude još rastao, hoće li most moći to izdržati.




Srušeno osam kuća


Prema posljednjim informacijama, u mjestu Podgaj u općini Vogošći su uslijed aktiviranja klizišta ozlijeđene tri osobe, ali nijedna teže. Osam kuća je srušeno. Tijekom noći se očekuju nova klizišta. Dežurne službe evakuirale su 50-ak kuća, dok su iz nekih doslovce morali tjerati ljude.

"Naše ekipe su već tamo i rade na raščišćavanju zemljišta, onoliko koliko se to u ovom trenutku može. Najvažnije je da nije bilo teže ozlijeđenih u ovoj nesreći", rekao je za Klix.ba v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

On dodaje kako se trenutno nalazi u Zenici gdje njegove ekipe rade na raščišćavanju zemljišta koje se obrušilo na magistralni pravac M-17 danas nakon pokretanja tla. "Problem je što očistimo pet metara, a vrate nam se tri. Međutim, očekujem da ćemo se za koji sat uspjeti probiti i krenuti prema Maglaju jer ovdje čekam s deset timova specijalne namjene, osposobljenih za spašavanje", istaknuo je.

Solak kaže kako će u pomoć ugroženim gradovima u BiH krenuti i pripadnici Civilne zaštite iz Hrvatske. "Oni će večeras krenuti iz Zagreba i preko Slavonskog Broda ući u našu zemlju i krenuti prema Maglaju. Donijet će i čamce, a već u ranim jutarnjim satima bi trebali biti na granici Bosanski Brod", ističe Solak.

Samohrana majka s blizancima iz Maglaja na sigurnom

Samohrana majka Nadina Softić, koja je u kući u Maglaju bez hrane, struje i vode zaglavila sa svojih dvoje tek rođenih blizanaca, spašena je i na sigurnom je.

'Naša forumašica i njeni blizanci spašeni!', objavljeno je na Facebook profilu internetskog portala namijenjenog trudnicama Ringeraja.ba, na čijem je forumu mlada majka Nadina aktivna članica.

'Majka s dvije male bebe iz Maglaja čiji smo apel objavili, evakuirana je na sigurno. Hvala svima', stoji još u statusu na Facebooku.

JL

Hrvatska šalje u pomoć BiH dva helikoptera HRZ-a

Hrvatska će za pomoć Bosni i Hercegovini, gdje su se zbog obilnih kiša izlile rijeke, poslati dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.

Kako je večeras priopćeno iz Ureda hrvatskog predsjednika, "predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović suglasio se s odlukom Vlade RH da se na zamolbu Bosne i Hercegovine pošalje pomoć građanima BIH na poplavama ugroženom području u BiH.

Temeljem odluke, predsjednik Josipović odobrio je slanje dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi".

(H)


Nova drama: samohrana majka s bebama bez pomoći

U Maglaju se odvija još jedna drama s malom djecom. Dnevni avaz piše da je samohranoj majci Nadini Softić, koja ima blizance stare svega 15 dana, hitno potrebna bilo kakva pomoć jer je sama u kući, bez struje i vode, a ostala je i bez hrane za bebe.

"Naša članica Nadina zadnji put se javila poznanici oko 15 sati. Žena je u panici jer nema nikoga da joj pomogne. Ona živi u ulici Jelovac bb u Maglaju i molimo sve koji su u mogućnosti da joj pomognu", kazali su Dnevnom avazu na portalu Ringeraja, na čijem je forumu Nadina registrirana. Spomenuti se portal bavi pitanjima trudnoće i djece.

JL

Obitelj s bebom na krovu kuće napokon spašena

Nakon što su gotovo cijeli dan proveli bespomoćno iščekujući spasioce na krovu svoje kuće u Maglaju, u kasnim poslijepodnevnim satima konačno je spašena Mirsada Karabegović, koja je ondje zaglavila sa suprugom i bebom starom tek nekoliko mjeseci. Da je njihova evakuacija bila uspješna, portalu Klix.ba potvrdila je Mirsadina rođakinja iz Sarajeva.

"Beba, Mirsada i njezin muž su dobro i zdravo. Oni su helikopterom Oružanih snaga BiH prevezeni na sigurno, u naselje Misurići kod Maglaja", kazala je Elma Kosović.

U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće, izvanredno stanje u dijelu RS

Vlada Federacije BiH u četvrtak je u poslijepodnevnim satima proglasila stanje prirodne nesreće zbog obilnih kiša koja su u proteklih 48 sati prouzročile izlijevanje rijeka i poplave diljem BiH te je naložila civilnoj zaštiti poduzimanje svih potrebnih mjera za pomoć ugroženom stanovništvu. Izvanredno stanje proglašeno je u šest općina na teritoriju Republike Srpske, dok je u Brčkom na snazi stanje elementarne nepogode.

U poslijepodnevnim satima najteže stanje bilo je u Doboju te u Maglaju u središnjoj Bosni, a oba ta grada praktično su odsječena od svijeta jer je voda poplavila sve pristupne prometnice, a komunikacija je moguća jedino čamcima.

Rijeka Bosna izlila se doslovno u središta gradova Zavidovića i Maglaja koji su potpuno paralizirani, stanovnici na višim katovima i krovovima kuća i zgrada u neizvjesnosti su iščekivali pomoć. Građani su ostali bez struje i telefona, odsječeni od svijeta, a neke obitelji kao i 70 radnika u maglajskoj tvrtki Natron Hayata ostalo je odsječeno. Slično je bilo i u Zavidovićima, gdje je nabujala Bosna potpuno odnijela pješački most, a brojni su stambeni i gospodarski objekti poplavljeni.

U Maglaju obitelj s malim djetetom i dalje na krovu kuće u neposrednoj blizini rijeke Bosne čeka spasioce. Beba je stara tek nekoliko mjeseci, a majka Mirsada Karabegović za Klix.ba kaže da se sa suprugom cijeloga dana bori s poplavom, da se nalaze na krovu kuće u centru grada, kod Doma zdravlja i očekuju pomoć koja ne dolazi.

"Čekamo helikopter, ali on nikako da dođe. Mašemo im krpama, odjećom, ali ništa. Helikopter naiđe i prođe, kao da nas ne vide. Muž je i dalje na krovu... Pomozite nam molim vas, kažite da smo ovdje. Beba više ne može izdržati", rekla je Mirsada.




Rijeka Bosna počela se izlijevati iz korita i na području Zenice gdje je počela plaviti kuće u prigradskim naseljima. Izvješća o poplavama stižu i iz Lašvanske doline, iznimno teško je stanje i u Tuzlanskoj županiji gdje su poplavljene gotovo sve općine, a na području Bijeljine voda je, prema tvrdnjama iz izvora civilne zaštite, ugrozila više od tri tisuće kuća.

U Sarajevu je tijekom dana došlo do djelomičnog prekida tramvajskog prometa jer je nabujala Miljacka oštetila dio potpornog zida riječnog korita u središnjem dijelu grada zaprijetivši urušavanjem, nakon što je dosegla razinu veću od dva i pol metra, no stanje je još kritičnije u vodotocima Bosne i Drine gdje je voda premašila razinu od pet metara. Voda je na nekoliko mjesta nanosima presjekla ključnu magistralnu prometnicu koja od granice s Hrvatskom preko Doboja povezuje Zenicu i Sarajevo. Zbog izlijevanja vode u prekidu je i željeznički promet sjeverno od Sarajeva pa je zbog toga otkazan i redoviti međunarodni vlak za Zagreb.




U četvrtak ujutro odlukom državnog vrha u spašavanje ugroženog stanovništva uključila se i vojska, a iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđeno je kako je tijekom dana helikopterima oružanih snaga evakuirano najmanje 13 civila čije je kuće okružila voda. Uporabu svih raspoloživih vojnih resursa za pomoć u spašavanju od posljedica poplava u jutarnjim je satima odobrilo Predsjedništvo BiH uz procjenu kako je stanje dosegnulo kritične razmjere.

U brojnim mjestima diljem BiH nema električne energije, a djelomice je u prekidu i mobilni telefonski promet.

Zbog sve težeg stanja zatražena je i pomoć mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR).

Izetbegović: Depresivna slika poplavljene BiH

Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak kako se ta zemlja suočava s depresivnom slikom nakon poplava bez presedana koje su je zadesile u protekla dva dana.

"Depresivna je slika. Nadletjeli smo dio rijeke Bosne sve od iza (planine) Vranduka, nakon čega se nismo mogli probiti krov vjetar i maglu", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon što je helikopterom zajedno s ministrom obrane Zekerijahom Osmićem preletio iznad dijela teritorija pogođenog poplavama kako bi se uvjerio u stanje na terenu.

"Vode su se izlile, gradovi su odsječeni ali radit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli građanima", kazao je Izetbegovi.

Na temelju odluke predsjedništva BiH donešene u jutarnjim satima angažirano je pet vojnih helikoptera kako bi pomogli u evakuaciji civilnog stanovništva koje je u nekom dijelovima zemlje ostalo potpuno odsječeno od svijeta.

Ministarstvo obrane BiH najavilo je kako će helikopteri letjeti sve do sumraka, a nakon toga će pomoć nastaviti pružati vojnici na terenu.

Slike prave katastrofe mogle su se vidjeti u brojnim gradovima, a posebice onima u donjem dijelu slijeva rijeke Bosne.

U Maglaju u središnjoj Bosni voda je dosegnula gotovo tri metra. Na onome što su do poplava bile ulice i gradski trg u četvrtak se moglo vidjeti samo jezero koje je preplavilo na desetke automobila i potopilo zgrade općine, doma zdravlja i vatrogasnog doma.

Stotine ljudi bez struje i vode praktično su zatočene na višim katovima stambenih zgrada, a pomoć im se pokušava dostaviti malobrojnim čamcima koje civilna zaštita ima na raspolaganju.

Slične su se scene mogle vidjeti u Doboju i Žepču ali i u Tuzli, Bijeljini, Srebrenici i Brčkom.

Izlila se i rijeka Lašva, ugrožavajući prostor između Travnika i Turbeta.

U sarajevu je pod vodom najveći dio općine Ilidža, gdje se rijeka Miljacka ulijeva u Željeznicu.

Ondje je potopljeno na desetke kuća, a više od stotinu ljudi je iz njih moralo biti evakuirano.

U samom središtu Sarajeva razina Miljacke se stabilizirala na oko dva i pol metra, što je rekordna razina u proteklih petnaestak godina.

Poplavljeni su međutim brojni dućani na Baščaršiji jer je velika količina kišnih oborina dovela do kolapsa odvodnog sustava.

Promet na cestama u većem dijelu BiH se zbog kiša i poplava odvija otežano, a stanje je dodatno pogršao snijeg koji pada na planinskim prijevojima iznenadivši tako vozače s ljetnim gumama.

I dalje je u prekidu i željeznički promet od Sarajeva prema sjevernom dijelu zemlje.


RANIJE

Vojni helikopteri angažirani su tijekom dana u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli evakuaciju stanovništva ugroženog poplavama diljem te zemlje, potvrdilo je u četvrtak Ministarstvo obrane BiH.

Helikopteri su tijekom prijepodneva iz poplavljenih kuća u istočnoj Bosni avakuirali šest osoba, a dalje će biti angažirani ovisno o procjeni stanja na terenu.

Uporabu svih raspoloživih vojnih resursa za pomoć u spašavanju od posljedica poplava u jutarnjim je satima odobrilo Predsjedništvo BiH uz procjenu kako je stanje dosegnulo kritične razmjere.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u Doboju, koji je potpuno odsječen nakon što je voda poplavila sve cestovne komunikacije koje vode ka tom gradu.

Poplavljeni je i Maglaj te dijelovi Brčkog, a voda je ugrozila i brojna naselja na području Tuzle i Bijeljine gdje je prekinuta nastava.

U Sarajevu je tijekom dana došlo do djelomičnog prekida tramvajskog prometa jer je nabujala Miljacka oštetila dio potpornog zida riječnog korita u središnjem dijelu grada pa prijeti njegovo urušavanje.

Miljacka je dosegnula razinu veću od dva i pol metra što je rekord u proteklih petnaest godina, no stanje je još kritičnije u vodotocima Bosne i Drine gdje je voda premašila razinu od pet metara.

U brojnim mjestima diljem BiH nema električne energije, a djelomice je u prijekidu i mobilni telefonski promet.

PRVA VIJEST

Rijeka Bosna izlila se u četvrtak doslovno u središta gradova Zavidovića i Maglaja koji su potpuno paralizirani, stanovnici na višim katovima i krovovima kuća i zgrada u neizvjesnosti iščekuju pomoć, a nepoznata je sudbina više radnika, izvješćuju mediji u BiH.

Voda ulazi u domove mještana na području Maglaja koji očekuju helikoptere Oružanih snaga BiH koji bi ih izvukli iz poplavljenih područja. Načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić u dramatičnom razgovoru je rekao da rijeka Bosna teče gradom. Po njegovim riječima, razina vode koja se izlila po cijelom Maglaju i okolici doseže dva metra te je iznad prometnih znakova, dok se automobili uopće ne vide.

"Nemamo struje, telefoni ne rade, odsječeni smo od svijeta. Stanje je alarmantno. Apeliramo na sve koji mogu da nam pomognu. Zasad niko nije ozlijeđen, ali mnogo je ljudi na krovovima koji očekuju pomoć", rekao je načelnik Maglaja.

Nekoliko obitelji je posve zarobljeno pred vodenom stihijom. Maglaj je od sinoć ostao bez struje. Oko 70 radnika u maglajskoj tvrtki Natron Hayata je zarobljeno te mole da ih se evakuira.



U Zavidovićima je stanje također alarmantno. Nabujala Bosna je potpuno odnijela pješački most. I u tome gradu su poplavljeni brojni stambeni i gospodarski objekti, kao i poljoprivredne površine. Više obitelji je evakuirano iz ugroženih područja. Struje nema u većem dijelu grada.

Vlasti u BiH odobrile su hitno angažiranje Oružanih snaga BiH kako bi pomogli ljudima u poplavljenim područjima. Veći dio Bosne je ugrožen poplavama.

(H)
Foto: AFP
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/u-dijelovima-bih-vodostaji-u-opadanju-vodeni-val-sada-prijeti-sjevernim-dijelovima-zemlje-234902 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5bef78f89b53c862b572b1f2a9b606b32c10b5c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+dijelovima+BiH+vodostaji+u+opadanju%2C+vodeni+val+sada+prijeti+sjevernim+dijelovima+zemlje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fu-dijelovima-bih-vodostaji-u-opadanju-vodeni-val-sada-prijeti-sjevernim-dijelovima-zemlje-234902 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fu-dijelovima-bih-vodostaji-u-opadanju-vodeni-val-sada-prijeti-sjevernim-dijelovima-zemlje-234902 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stanje i dalje teško [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Regijastanje i dalje teško

U dijelovima BiH vodostaji u opadanju, vodeni val sada prijeti sjevernim dijelovima zemlje

Piše PSD.
16. svibnja 2014. - 11:37
JUTROS IZA 9 SATI

Vodostaji rijeka u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su u protekla dva dana bili najviše ugroženi poplavama u blagom su opadanju no vodeni val sada prijeti sjevernim dijelovima zemlje, izvjestile su u petak ujutro službe civilne zaštite.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez izjavio je kako je razina rijeke Bosne na području Doboja koji je potpuno pod vodom počela opadati a protekle su noći u tom gradu nastavljene akcije spašavanja stanovništva zarobljenog u stambenim zgradama te dostava hrane i vode.



Prema informacijama iz službe civilne zaštite Federacije BiH u Maglaju koji je također u cijelosti poplavljen razina Bosne je manja za tridesetak centimetara no grad, uključujući i samo središte, i dal...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:20