stdClass Object ( [id] => 1361335 [title] => Verbalni delikt u posrbljenoj Crnoj Gori: sudi se profesoru koji osuđuje četnike, a tuže ga oni koji ih podržavaju [alias] => verbalni-delikt-u-posrbljenoj-crnoj-gori-sudi-se-profesoru-koji-osuduje-cetnike-a-tuze-ga-oni-koji-ih-podrzavaju [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da situacija u Crnoj Gori može biti još crnja i još gora, svjedoče najnoviji događaji. Naime, pred crnogorskim sudom je završio univerzitetski profesor Boban Batrićević, zato što je u jednom lokalnom podgoričkom glasilu (Antena M) u svojoj kolumni iznio vrijednosni stav u kojemu između ostalog kaže da se svećenici Crkve Srbije (SPC) ne bave širenjem vjere, “već srpskog nacionalizma, mržnje i ksenofobije”.

Netko će kazati kako je Batrićević kazao suštu i jezgrovitu istinu koja je svima na Balkanu jasna, ali je upravo ovaj vrijednosni sud bio povod zbog kojeg ga crnogorsko Tužilaštvo tereti za, kako se to navodi, “vrijeđanje po vjerskoj pripadnosti”, zbog čega profesoru Batrićeviću prijeti novčana kazna ili kazna zatvora do 60 dana.

Inače, za one koji ne znaju, Batrićević je kritizirao stavove mitropolita SPC-a Joanikija i episkopa Metodija, jer su njih dvojica veličali ratnog zločinca i četničkog vođu Dražu Mihailovića.

Pa tako imamo potpuno apsurdnu situaciju da se pred sudom kao optuženi nalazi čovjek koji osuđuje podršku fašističkim četničkim kolaboracionistima, a oni koji podržavaju te kolaboracioniste su pod zaštitom države dok traže kaznu za antifašista.

I ovdje je riječ o dvojakom problemu, koji ponajbolje opisuje stanje stvari u državi Crnoj Gori nakon četničko-litijaške kontrarevolucije iz kolovoza 2020. godine.

Crkva hoće da sekularna država osudi nevinog čovjeka

Naime, s jedne strane Crkva Srbije ili Srpska pravoslavna crkva, kako sebe voli nazivati, namjerno se ogradila od interne tužbe i prepustila je sve Tužilaštvu i državi Crnoj Gori.

Kako reče pisac i kolumnist Andrej Nikolaidis:

“SPC je htjela da Batrićevića tuži i osudi – država. A da oni s tim, kao, nemaju ništa. Crkva je, dakle, pribjegla, kako bih vam rekao – vrlo pilatovskom rješenju. Željeli su pokazati da su pod zaštitom države, jer su oni državna crkva. Željeli su, još, pokazati kako je kritika SPC-a – ‘narušavanje javnog reda i mira’. Željeli su zorno pokazati kako u Crnoj Gori na snazi nije nikakva europska odvojenost crkve i države, nego bizantijska simfonija.”

---

image

Boban Batrićević, sveučilišni profesor
 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
---

Dakle stvar je jasna, ovim suđenjem uglednom univerzitetskom profesoru povijesti koji se drznuo da kaže kako je car gol, zapravo upravlja SPC koja se krije iza države Crne Gore, a država Crna Gora ovim pokazuje da je Crkva Srbije njena oficijelna – državna crkva. Pa tako imamo asimilaciju i segregaciju Crnogoraca u “srpski svet in vivo” u jednom jedinom sudskom slučaju.

Što nas dovodi do drugog, još većeg problema u ovako četnički “osvježenoj” Crnoj Gori. Naime, suđenje pokazuje jasnu namjeru pročetničkih vlasti u Podgorici da se (ponovno) legalizira verbalni delikt. I suštinski, to nije ništa novo ako znamo da se “srpski svet” zapravo oslanja na Putinov “ruski svet”.

Verbalni delikt – kamen temeljac ‘srpskog sveta’

Nizom zakonskih izmjena verbalni delikt je već legaliziran u entitetu Republika Srpska pod ingerencijom i vlasništvom Milorada Dodika, a konkretno Zakon o kleveti faktički amenuje verbalni delikt, ukidajući slobodu govora. U Srbiji Aleksandar Vučić sa svojim gaulajterima odavno drži kompletno javno mnijenje pod svojom šapom, a ono malo slobodnomislećih intelektualaca ili nemaju gdje da puste svoj glas ili su ionako sluđeni silnim SLAPP tužbama koje država sa svojim satelitima vodi protiv njih.

---

image

Mitropolit Joanikije afp

Savo Prelević/Afp
---

Najjednostavnije kazano, na redu je Crna Gora koja se od države pred vratima Europske unije (ponovno) pretvara u jedan teritorij srpskih dominiona u regiji.

Pa je uvođenje ovakve cenzure i verbalnog delikta zapravo mnogo šira i strašnija priča od suđenja jednom univerzitetskom profesoru, koji, uzgred budi kazano, govori istinu. Cilj suđenja, a i vrlo vjerojatne presude, jest pokazni primjer kako će proći svatko onaj tko se drzne kazati nešto i protiv Crkve Srbije, ali i protiv četničkih šefova nekad i sad.

Zašto kažem – i sad?

Buduća Crna Gora – zemlja Srba i (eventualno) ostalih

Pa zato što je na čelu crnogorskog parlamenta odnedavno, nemojte to nikako zaboraviti, četnički vojvoda Andrija Mandić. Ako neočetnici i mantijaši Crkve Srbije budu i zakonski zaštićena vrsta, a što mogu postati nakon ovog suđenja, onda je put potpune srbizacije ionako srbizirane i nejake Crne Gore utrt do kraja.

A tome svjedoči i navrat-nanos sklepan popis koji nikada i nije imao zadatak da se bavi istinskom naučnom demografijom, nego mu je cilj da srpsku manjinu predstavi kao potentan političko-demografski faktor sa Crkvom Srbije; toliko dominantan da može mijenjati čak i Ustav same zemlje.

Nemojte zaboraviti, Crna Gora je od osamostaljenja, od 2006. godine bila ustavno građanska, multietnička, nadnacionalna i antifašistička zemlja. Znači zemlja građana, a ne naroda. Izmjenama ustava bi se išlo ka nečemu što je najsličnije Daytonskom mirovnom sporazumu u BiH i Crna Gora bi postala zemlja naroda, a ne građana, među kojima bi Srbi, pogađate, bili najglasniji i “najugroženiji”.

---

image

Crna Gora

Shutterstock/
---

Što će kazati da bi se u tom scenariju cijela država pod pritiskom i Srbije, ali i unutrašnjih neočetničkih struja koje su na vlasti, vratila pod okrilje “srpskog sveta”. I još paklenije, ne želi Vučić pripojiti Crnu Goru Srbiji, a ne – to bi bilo i kažnjivo i providno. Njegova želja jest da se stvori još jedna srpska država u kojoj bi on, dabome, imao posredno najjači utjecaj preko svojih emisara na terenu. Jer, kako kaže velikosrpska poslovica, bolje je imati dvije ili tri srpske države od jedne.

I to je krucijalna razlika između propalog četničkog projekta “Velike Srbije” i novonastalog koji se zove “srpski svet”. “Srpski svet” ne samo da je modificirana i “upgrade” varijanta nego je mnogo adaptivniji i žilaviji konstrukt od jedne “Velike Srbije” koja se srušila kao kula od karata. Ovako se prave čitavi hubovi velikosrpskog utjecaja.

Crna Gora između Turaka, ‘bula’ i kokošiju

Nažalost, ni mnogi EU zvaničnici poput Ursule von der Leyen ne shvaćaju zamke i opasnosti “srpskog sveta” koji se zna kriti i iza termina “Otvoreni Balkan”. Pa onda u svojoj naivnosti ili tek gluposti, ti briselski čelnici silom guraju i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru pod okrilje tog “srpskog sveta”.

I onda kad se ovako postave stvari, zapravo ne treba čuditi zašto je ovo suđenje privuklo pažnju ne samo Crne Gore nego i regiona. Jedni priželjkuju da pobijedi sloboda govora i izražavanja, što je zapravo fundament EU-a i osnovni smjer kretanja Crne Gore ka Bruxellesu, dok drugi (a nije ih malo) očekuju da će Crna Gora uvođenjem verbalnog delikta i pravno ući pod okrilje “srpskog sveta”.

A dokle je Crna Gora došla, ili, bolje kazano, gdje je pala, dok čekamo što će biti s profesorom Batrićevićem, najbolje svjedoče dva događaja koja su se dogodila ovih dana:

U Nikšiću je prije par dana održan “Svetosavski bal” pod okriljem grada i države što je samo po sebi nonsens ako je Crna Gora (još uvijek) sekularna država.

---

image

Andrija Mandić, predsjednik crnogorskog parlamenta i četnički vojvoda

Savo Prelević/Afp
---

E na tom bizarnom velikosrpskom balu kojemu su prisustvovali i brojni funkcionari vladajuće koalicije “Za budućnost Crne Gore” pjevale su se, pogađate, četničke pjesme.

Tako se dvoranom zaorila i sramotna četnička pojalica “Leleču Turci, kukaju bule”, i svi su bili u transu.

A kad kažem “svi”, bili su tu i oni iz Skupštine Crne Gore, iz Elektroprivrede Crne Gore, iz Općine Nikšić, ali i iz drugih institucija u kojima kadrira ova stranka. Okupljanju je prisustvovao, pogađate, i čelnik parlamenta i četnički vojvoda Andrija Mandić.

Među konzumentima ovog sadržaja bio je i sekretar Skupštine glavnoga grada Podgorice Miloš Giljen, kojeg je prošle godine na tu funkciju predložila čelnica podgoričkog parlamenta Jelena Borovinić-Bojović.

Zašto vam sada nabrajam sva ova (vama nepoznata) imena?

Pa zato što su svi ovi ljudi aktualna vlast, svi su na poziciji moći u ovoj, najnovijoj Crnoj Gori koja se pretvara u četničku provinciju-prčvarnicu.

Da se ne lažemo, u takvom okrilju će biti teško ili nemoguće sačuvati sve one kritičke snage, sve one pojedince iz svih oblasti koji znaju što se dešava i kuda sve ovo vodi. E (između ostalog) i zato suđenje profesoru Bobanu Batrićeviću!

Južna Republika Srpska s izlazom na more?

Primjer drugi: prije koji dan je proslavljena crnogorska skakačica u vis i olimpijka Marija Vuković konstatirala da se na crnogorskoj zastavi nalazi grb na kojemu je, umjesto orla, pazite sad – kokoš.

Zlobnici bi rekli, kokoška je vidjela kokošku, ali zaista jest činjenica da se u diskursu današnje Crne Gore o srbijanskom grbu govori s ponosom kao o “dvoglavom orlu”. Dapače, svatko tko na bilo koji način uvrijedi tanano srBstvo poput BiH pjevačice Selme Bajrami koja je na jednom nastupu pokazala znak albanskog orla, biva mu zabranjen ulazak u Srbiju. S druge strane, eto, državljanka Crne Gore, i to proslavljena sportašica za grb svoje zemlje kaže da je kokoška. I to je izgleda u redu?!

I s tim se, nema sumnje, slaže ogromni srbizirani dio javnosti koji što radi, kad već ne može dočekati “ruske oslobodilačke tenkove”, čeka Srbe da ih “oslobode”. Pa se onda nemamo što čuditi jednoj atletičarki kojoj je grb na dresu kokošji simbol, kad primjerice gradonačelnik gore spomenutog Nikšića, također ljubitelj četnika, Marko Kovačević, pokazuje srednji prst tijekom intoniranja crnogorske himne.

Ovako kronološki poredani događaji vode nas u samo jednom pravcu:

Ako država Crna Gora sama ne nađe unutarnje snage da se odupre, ma što odupre, da pobijedi velikosrpski nacionalizam koji kao kancer izjeda zemlju, vrlo vjerojatno će se njeni stanovnici za koji mjesec ili dva probuditi u “južnoj Republici Srpskoj s izlazom na more”, kako neočetnici iz regiona odavno “tepaju” Crnoj Gori.

Pa prema tome kazna, kakva god da bude, i ako je bude profesoru Bobanu Batrićeviću zbog izgovorene ISTINE, bit će jasan dokaz da je Crna Gora konačno uplovila u luku “srpskog sveta”.

A bilo je mnogih iz regiona koji su u svom sljepilu 2020. podržali iste ove neočetnike smatrajući ih “borcima protiv korupcije”.

A vidite kakav sam ja, kad god mi netko kaže da je “borac protiv korupcije”, ja se jače uhvatim za svoj novčanik i provjerim jesu li kartice i sitniš još u njemu.

---

image

Crna Gora

Shutterstock/
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Batrićević je kritizirao stavove mitropolita SPC-a Joanikija i episkopa Metodija zbog veličanja ratnog zločinca i četničkog vođe Draže Mihailovića; u svojoj kolumni napisao je da se svećenici Crkve Srbije bave širenjem srpskog nacionalizma, mržnje i ksenofobije. Pa tako imamo apsurdnu situaciju da se pred sudom našao čovjek koji osuđuje podršku fašističkim četničkim kolaboracionistima, a oni koji podržavaju te kolaboracioniste su pod zaštitom države dok traže kaznu za antifašista i uvođenje verbalnog delikta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => država i crkva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Batrićević je kritizirao stavove mitropolita SPC-a Joanikija i episkopa Metodija zbog veličanja ratnog zločinca i četničkog vođe Draže Mihailovića; u svojoj kolumni napisao je da se svećenici Crkve Srbije bave širenjem srpskog nacionalizma, mržnje i ksenofobije. Pa tako imamo apsurdnu situaciju da se pred sudom našao čovjek koji osuđuje podršku fašističkim četničkim kolaboracionistima, a oni koji podržavaju te kolaboracioniste su pod zaštitom države dok traže kaznu za antifašista i uvođenje verbalnog delikta država i crkva 2 0 10113 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-29 14:37:33 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dragan Bursać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-05 15:57:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-05 15:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Batrićević je kritizirao stavove mitropolita SPC-a Joanikija i episkopa Metodija zbog veličanja ratnog zločinca i četničkog vođe Draže Mihailovića; u svojoj kolumni napisao je da se svećenici Crkve Srbije bave širenjem srpskog nacionalizma, mržnje i ksenofobije. Pa tako imamo apsurdnu situaciju da se pred sudom našao čovjek koji osuđuje podršku fašističkim četničkim kolaboracionistima, a oni koji podržavaju te kolaboracioniste su pod zaštitom države dok traže kaznu za antifašista i uvođenje verbalnog delikta [metadata] => robots= author= title=Verbalni delikt u posrbljenoj Crnoj Gori: sudi se profesoru koji osuđuje četnike, a tuže ga oni koji ih podržavaju page_title=Verbalni delikt u posrbljenoj Crnoj Gori: sudi se profesoru koji osuđuje četnike, a tuže ga oni koji ih podržavaju [metakey] => crna gora, Srbija, SPC, srpski svet, Boban Batrićević, sveučilišni profesor, tužba, četništvo, Draža Mihailović, mitropolit SPC Joanikije, episkop SPC Metodije, olimpijka marija vuković, dragan bursać [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26477374.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26477375.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/25960292.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26477528.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26477529.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tonci Plazibat\/Cropix\/Cropix","Savo Prelevi\u0107\/Afp","Savo Prelevi\u0107\/Afp","Shutterstock\/","Shutterstock\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Boban Batri\u0107evi\u0107, sveu\u010dili\u0161ni profesor
\n\u00a0<\/p>","

Mitropolit Joanikije afp<\/p>","

Andrija Mandi\u0107, predsjednik crnogorskog parlamenta i \u010detni\u010dki vojvoda<\/p>","

Crna Gora<\/p>","

Crna Gora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26477374_1920.jpg":"1920x1080","k_26477374_1280.jpg":"1280x1280","k_26477374_1024.jpg":"1024x1024","k_26477374_640.jpg":"640x640","k_26477374_480.jpg":"480x480","k_26477374_340.jpg":"340x340","k_26477374_220.jpg":"220x220","o_26477374_1280.jpg":"1280x853","o_26477374_1024.jpg":"1024x682","o_26477374_640.jpg":"640x426","o_26477374_480.jpg":"480x320","o_26477374_340.jpg":"340x226","o_26477374_220.jpg":"220x146","h_26477374_1280.jpg":"1280x854","h_26477374_1024.jpg":"1024x683","h_26477374_640.jpg":"640x427","h_26477374_480.jpg":"480x320","h_26477374_340.jpg":"340x227","h_26477374_220.jpg":"220x147","pp_26477374_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477374_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477374_640.jpg":"640x814","pp_26477374_480.jpg":"480x611","pp_26477374_340.jpg":"340x432","pp_26477374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_26477375_1920.jpg":"1920x1080","k_26477375_1280.jpg":"1280x1280","k_26477375_1024.jpg":"1024x1024","k_26477375_640.jpg":"640x640","k_26477375_480.jpg":"480x480","k_26477375_340.jpg":"340x340","k_26477375_220.jpg":"220x220","o_26477375_1280.jpg":"1280x850","o_26477375_1024.jpg":"1024x680","o_26477375_640.jpg":"640x425","o_26477375_480.jpg":"480x319","o_26477375_340.jpg":"340x225","o_26477375_220.jpg":"220x146","h_26477375_1280.jpg":"1280x854","h_26477375_1024.jpg":"1024x683","h_26477375_640.jpg":"640x427","h_26477375_480.jpg":"480x320","h_26477375_340.jpg":"340x227","h_26477375_220.jpg":"220x147","pp_26477375_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477375_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477375_640.jpg":"640x814","pp_26477375_480.jpg":"480x611","pp_26477375_340.jpg":"340x432","pp_26477375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25960292_1920.jpg":"1920x1080","k_25960292_1280.jpg":"1280x1280","k_25960292_1024.jpg":"1024x1024","k_25960292_640.jpg":"640x640","k_25960292_480.jpg":"480x480","k_25960292_340.jpg":"340x340","k_25960292_220.jpg":"220x220","o_25960292_1280.jpg":"1280x1920","o_25960292_1024.jpg":"1024x1536","o_25960292_640.jpg":"640x960","o_25960292_480.jpg":"480x720","o_25960292_340.jpg":"340x510","o_25960292_220.jpg":"220x330","h_25960292_1280.jpg":"1280x854","h_25960292_1024.jpg":"1024x683","h_25960292_640.jpg":"640x427","h_25960292_480.jpg":"480x320","h_25960292_340.jpg":"340x227","h_25960292_220.jpg":"220x147","pp_25960292_1280.jpg":"1280x1628","pp_25960292_1024.jpg":"1024x1303","pp_25960292_640.jpg":"640x814","pp_25960292_480.jpg":"480x611","pp_25960292_340.jpg":"340x432","pp_25960292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477528_1920.jpg":"1920x1080","k_26477528_1280.jpg":"1280x1280","k_26477528_1024.jpg":"1024x1024","k_26477528_640.jpg":"640x640","k_26477528_480.jpg":"480x480","k_26477528_340.jpg":"340x340","k_26477528_220.jpg":"220x220","o_26477528_1280.jpg":"1280x853","o_26477528_1024.jpg":"1024x682","o_26477528_640.jpg":"640x426","o_26477528_480.jpg":"480x320","o_26477528_340.jpg":"340x226","o_26477528_220.jpg":"220x146","h_26477528_1280.jpg":"1280x854","h_26477528_1024.jpg":"1024x683","h_26477528_640.jpg":"640x427","h_26477528_480.jpg":"480x320","h_26477528_340.jpg":"340x227","h_26477528_220.jpg":"220x147","pp_26477528_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477528_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477528_640.jpg":"640x814","pp_26477528_480.jpg":"480x611","pp_26477528_340.jpg":"340x432","pp_26477528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2916","hd_26477529_1920.jpg":"1920x1080","k_26477529_1280.jpg":"1280x1280","k_26477529_1024.jpg":"1024x1024","k_26477529_640.jpg":"640x640","k_26477529_480.jpg":"480x480","k_26477529_340.jpg":"340x340","k_26477529_220.jpg":"220x220","o_26477529_1280.jpg":"1280x1944","o_26477529_1024.jpg":"1024x1555","o_26477529_640.jpg":"640x972","o_26477529_480.jpg":"480x729","o_26477529_340.jpg":"340x516","o_26477529_220.jpg":"220x334","h_26477529_1280.jpg":"1280x854","h_26477529_1024.jpg":"1024x683","h_26477529_640.jpg":"640x427","h_26477529_480.jpg":"480x320","h_26477529_340.jpg":"340x227","h_26477529_220.jpg":"220x147","pp_26477529_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477529_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477529_640.jpg":"640x814","pp_26477529_480.jpg":"480x611","pp_26477529_340.jpg":"340x432","pp_26477529_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7528570 Threads: 2 Questions: 1608403024 Slow queries: 4773160 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110716994 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/verbalni-delikt-u-posrbljenoj-crnoj-gori-sudi-se-profesoru-koji-osuduje-cetnike-a-tuze-ga-oni-koji-ih-podrzavaju-1361335 [printLink] => /vijesti/regija/verbalni-delikt-u-posrbljenoj-crnoj-gori-sudi-se-profesoru-koji-osuduje-cetnike-a-tuze-ga-oni-koji-ih-podrzavaju-1361335?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 488903 [name] => crna gora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crna-gora [link] => /tag/crna-gora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 231829 [name] => spc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spc [link] => /tag/spc ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648837 [name] => srpski svet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-08 18:42:58 [main_article_id] => 0 [alias] => srpski-svet [link] => /tag/srpski-svet ) [4] => stdClass Object ( [id] => 746836 [name] => Boban Batrićević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-05 16:57:25 [main_article_id] => 0 [alias] => boban-batricevic [link] => /tag/boban-batricevic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 746837 [name] => sveučilišni profesor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-05 16:57:26 [main_article_id] => 0 [alias] => sveucilisni-profesor [link] => /tag/sveucilisni-profesor ) [6] => stdClass Object ( [id] => 394341 [name] => tužba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tuzba [link] => /tag/tuzba ) [7] => stdClass Object ( [id] => 726644 [name] => četništvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-16 12:39:10 [main_article_id] => 0 [alias] => cetnistvo [link] => /tag/cetnistvo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 442860 [name] => Draža Mihailović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => draza-mihailovic [link] => /tag/draza-mihailovic ) [9] => stdClass Object ( [id] => 746838 [name] => mitropolit SPC Joanikije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-05 16:57:26 [main_article_id] => 0 [alias] => mitropolit-spc-joanikije [link] => /tag/mitropolit-spc-joanikije ) [10] => stdClass Object ( [id] => 746839 [name] => episkop SPC Metodije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-05 16:57:26 [main_article_id] => 0 [alias] => episkop-spc-metodije [link] => /tag/episkop-spc-metodije ) [11] => stdClass Object ( [id] => 746840 [name] => olimpijka marija vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-05 16:57:26 [main_article_id] => 0 [alias] => olimpijka-marija-vukovic [link] => /tag/olimpijka-marija-vukovic ) [12] => stdClass Object ( [id] => 650009 [name] => dragan bursać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 12:01:04 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-bursac [link] => /tag/dragan-bursac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Batrićević je kritizirao stavove mitropolita SPC-a Joanikija i episkopa Metodija zbog veličanja ratnog zločinca i četničkog vođe Draže Mihailovića; u svojoj kolumni napisao je da se svećenici Crkve Srbije bave širenjem srpskog nacionalizma, mržnje i ksenofobije. Pa tako imamo apsurdnu situaciju da se pred sudom našao čovjek koji osuđuje podršku fašističkim četničkim kolaboracionistima, a oni koji podržavaju te kolaboracioniste su pod zaštitom države dok traže kaznu za antifašista i uvođenje verbalnog delikta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => država i crkva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Verbalni delikt u posrbljenoj Crnoj Gori: sudi se profesoru koji osuđuje četnike, a tuže ga oni koji ih podržavaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-11-06-47-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26477374.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonci Plazibat/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Boban Batrićević, sveučilišni profesor
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26477374.jpg [title] =>

Boban Batrićević, sveučilišni profesor
 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26477375.jpg [title] =>

Mitropolit Joanikije afp

Savo Prelević/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/25960292.jpg [title] =>

Andrija Mandić, predsjednik crnogorskog parlamenta i četnički vojvoda

Savo Prelević/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26477528.jpg [title] =>

Crna Gora

Shutterstock/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26477529.jpg [title] =>

Crna Gora

Shutterstock/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da situacija u Crnoj Gori može biti još crnja i još gora, svjedoče najnoviji događaji. Naime, pred crnogorskim sudom je završio univerzitetski profesor Boban Batrićević, zato što je u jednom lokalnom podgoričkom glasilu (Antena M) u svojoj kolumni iznio vrijednosni stav u kojemu između ostalog kaže da se svećenici Crkve Srbije (SPC) ne bave širenjem vjere, “već srpskog nacionalizma, mržnje i ksenofobije”.

Netko će kazati kako je Batrićević kazao suštu i jezgrovitu istinu koja je svima na Balkanu jasna, ali je upravo ovaj vrijednosni sud bio povod zbog kojeg ga crnogorsko Tužilaštvo tereti za, kako se to navodi, “vrijeđanje po vjerskoj pripadnosti”, zbog čega profesoru Batrićeviću prijeti novčana kazna ili kazna zatvora do 60 dana.

Inače, za one koji ne znaju, Batrićević je kritizirao stavove mitropolita SPC-a Joanikija i episkopa Metodija, jer su njih dvojica veličali ratnog zločinca i četničkog vođu Dražu Mihailovića.

Pa tako imamo potpuno apsurdnu situaciju da se pred sudom kao optuženi nalazi čovjek koji osuđuje podršku fašističkim četničkim kolaboracionistima, a oni koji podržavaju te kolaboracioniste su pod zaštitom države dok traže kaznu za antifašista.

I ovdje je riječ o dvojakom problemu, koji ponajbolje opisuje stanje stvari u državi Crnoj Gori nakon četničko-litijaške kontrarevolucije iz kolovoza 2020. godine.

Crkva hoće da sekularna država osudi nevinog čovjeka

Naime, s jedne strane Crkva Srbije ili Srpska pravoslavna crkva, kako sebe voli nazivati, namjerno se ogradila od interne tužbe i prepustila je sve Tužilaštvu i državi Crnoj Gori.

Kako reče pisac i kolumnist Andrej Nikolaidis:

“SPC je htjela da Batrićevića tuži i osudi – država. A da oni s tim, kao, nemaju ništa. Crkva je, dakle, pribjegla, kako bih vam rekao – vrlo pilatovskom rješenju. Željeli su pokazati da su pod zaštitom države, jer su oni državna crkva. Željeli su, još, pokazati kako je kritika SPC-a – ‘narušavanje javnog reda i mira’. Željeli su zorno pokazati kako u Crnoj Gori na snazi nije nikakva europska odvojenost crkve i države, nego bizantijska simfonija.”

---

image

Boban Batrićević, sveučilišni profesor
 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
---

Dakle stvar je jasna, ovim suđenjem uglednom univerzitetskom profesoru povijesti koji se drznuo da kaže kako je car gol, zapravo upravlja SPC koja se krije iza države Crne Gore, a država Crna Gora ovim pokazuje da je Crkva Srbije njena oficijelna – državna crkva. Pa tako imamo asimilaciju i segregaciju Crnogoraca u “srpski svet in vivo” u jednom jedinom sudskom slučaju.

Što nas dovodi do drugog, još većeg problema u ovako četnički “osvježenoj” Crnoj Gori. Naime, suđenje pokazuje jasnu namjeru pročetničkih vlasti u Podgorici da se (ponovno) legalizira verbalni delikt. I suštinski, to nije ništa novo ako znamo da se “srpski svet” zapravo oslanja na Putinov “ruski svet”.

Verbalni delikt – kamen temeljac ‘srpskog sveta’

Nizom zakonskih izmjena verbalni delikt je već legaliziran u entitetu Republika Srpska pod ingerencijom i vlasništvom Milorada Dodika, a konkretno Zakon o kleveti faktički amenuje verbalni delikt, ukidajući slobodu govora. U Srbiji Aleksandar Vučić sa svojim gaulajterima odavno drži kompletno javno mnijenje pod svojom šapom, a ono malo slobodnomislećih intelektualaca ili nemaju gdje da puste svoj glas ili su ionako sluđeni silnim SLAPP tužbama koje država sa svojim satelitima vodi protiv njih.

---

image

Mitropolit Joanikije afp

Savo Prelević/Afp
---

Najjednostavnije kazano, na redu je Crna Gora koja se od države pred vratima Europske unije (ponovno) pretvara u jedan teritorij srpskih dominiona u regiji.

Pa je uvođenje ovakve cenzure i verbalnog delikta zapravo mnogo šira i strašnija priča od suđenja jednom univerzitetskom profesoru, koji, uzgred budi kazano, govori istinu. Cilj suđenja, a i vrlo vjerojatne presude, jest pokazni primjer kako će proći svatko onaj tko se drzne kazati nešto i protiv Crkve Srbije, ali i protiv četničkih šefova nekad i sad.

Zašto kažem – i sad?

Buduća Crna Gora – zemlja Srba i (eventualno) ostalih

Pa zato što je na čelu crnogorskog parlamenta odnedavno, nemojte to nikako zaboraviti, četnički vojvoda Andrija Mandić. Ako neočetnici i mantijaši Crkve Srbije budu i zakonski zaštićena vrsta, a što mogu postati nakon ovog suđenja, onda je put potpune srbizacije ionako srbizirane i nejake Crne Gore utrt do kraja.

A tome svjedoči i navrat-nanos sklepan popis koji nikada i nije imao zadatak da se bavi istinskom naučnom demografijom, nego mu je cilj da srpsku manjinu predstavi kao potentan političko-demografski faktor sa Crkvom Srbije; toliko dominantan da može mijenjati čak i Ustav same zemlje.

Nemojte zaboraviti, Crna Gora je od osamostaljenja, od 2006. godine bila ustavno građanska, multietnička, nadnacionalna i antifašistička zemlja. Znači zemlja građana, a ne naroda. Izmjenama ustava bi se išlo ka nečemu što je najsličnije Daytonskom mirovnom sporazumu u BiH i Crna Gora bi postala zemlja naroda, a ne građana, među kojima bi Srbi, pogađate, bili najglasniji i “najugroženiji”.

---

image

Crna Gora

Shutterstock/
---

Što će kazati da bi se u tom scenariju cijela država pod pritiskom i Srbije, ali i unutrašnjih neočetničkih struja koje su na vlasti, vratila pod okrilje “srpskog sveta”. I još paklenije, ne želi Vučić pripojiti Crnu Goru Srbiji, a ne – to bi bilo i kažnjivo i providno. Njegova želja jest da se stvori još jedna srpska država u kojoj bi on, dabome, imao posredno najjači utjecaj preko svojih emisara na terenu. Jer, kako kaže velikosrpska poslovica, bolje je imati dvije ili tri srpske države od jedne.

I to je krucijalna razlika između propalog četničkog projekta “Velike Srbije” i novonastalog koji se zove “srpski svet”. “Srpski svet” ne samo da je modificirana i “upgrade” varijanta nego je mnogo adaptivniji i žilaviji konstrukt od jedne “Velike Srbije” koja se srušila kao kula od karata. Ovako se prave čitavi hubovi velikosrpskog utjecaja.

Crna Gora između Turaka, ‘bula’ i kokošiju

Nažalost, ni mnogi EU zvaničnici poput Ursule von der Leyen ne shvaćaju zamke i opasnosti “srpskog sveta” koji se zna kriti i iza termina “Otvoreni Balkan”. Pa onda u svojoj naivnosti ili tek gluposti, ti briselski čelnici silom guraju i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru pod okrilje tog “srpskog sveta”.

I onda kad se ovako postave stvari, zapravo ne treba čuditi zašto je ovo suđenje privuklo pažnju ne samo Crne Gore nego i regiona. Jedni priželjkuju da pobijedi sloboda govora i izražavanja, što je zapravo fundament EU-a i osnovni smjer kretanja Crne Gore ka Bruxellesu, dok drugi (a nije ih malo) očekuju da će Crna Gora uvođenjem verbalnog delikta i pravno ući pod okrilje “srpskog sveta”.

A dokle je Crna Gora došla, ili, bolje kazano, gdje je pala, dok čekamo što će biti s profesorom Batrićevićem, najbolje svjedoče dva događaja koja su se dogodila ovih dana:

U Nikšiću je prije par dana održan “Svetosavski bal” pod okriljem grada i države što je samo po sebi nonsens ako je Crna Gora (još uvijek) sekularna država.

---

image

Andrija Mandić, predsjednik crnogorskog parlamenta i četnički vojvoda

Savo Prelević/Afp
---

E na tom bizarnom velikosrpskom balu kojemu su prisustvovali i brojni funkcionari vladajuće koalicije “Za budućnost Crne Gore” pjevale su se, pogađate, četničke pjesme.

Tako se dvoranom zaorila i sramotna četnička pojalica “Leleču Turci, kukaju bule”, i svi su bili u transu.

A kad kažem “svi”, bili su tu i oni iz Skupštine Crne Gore, iz Elektroprivrede Crne Gore, iz Općine Nikšić, ali i iz drugih institucija u kojima kadrira ova stranka. Okupljanju je prisustvovao, pogađate, i čelnik parlamenta i četnički vojvoda Andrija Mandić.

Među konzumentima ovog sadržaja bio je i sekretar Skupštine glavnoga grada Podgorice Miloš Giljen, kojeg je prošle godine na tu funkciju predložila čelnica podgoričkog parlamenta Jelena Borovinić-Bojović.

Zašto vam sada nabrajam sva ova (vama nepoznata) imena?

Pa zato što su svi ovi ljudi aktualna vlast, svi su na poziciji moći u ovoj, najnovijoj Crnoj Gori koja se pretvara u četničku provinciju-prčvarnicu.

Da se ne lažemo, u takvom okrilju će biti teško ili nemoguće sačuvati sve one kritičke snage, sve one pojedince iz svih oblasti koji znaju što se dešava i kuda sve ovo vodi. E (između ostalog) i zato suđenje profesoru Bobanu Batrićeviću!

Južna Republika Srpska s izlazom na more?

Primjer drugi: prije koji dan je proslavljena crnogorska skakačica u vis i olimpijka Marija Vuković konstatirala da se na crnogorskoj zastavi nalazi grb na kojemu je, umjesto orla, pazite sad – kokoš.

Zlobnici bi rekli, kokoška je vidjela kokošku, ali zaista jest činjenica da se u diskursu današnje Crne Gore o srbijanskom grbu govori s ponosom kao o “dvoglavom orlu”. Dapače, svatko tko na bilo koji način uvrijedi tanano srBstvo poput BiH pjevačice Selme Bajrami koja je na jednom nastupu pokazala znak albanskog orla, biva mu zabranjen ulazak u Srbiju. S druge strane, eto, državljanka Crne Gore, i to proslavljena sportašica za grb svoje zemlje kaže da je kokoška. I to je izgleda u redu?!

I s tim se, nema sumnje, slaže ogromni srbizirani dio javnosti koji što radi, kad već ne može dočekati “ruske oslobodilačke tenkove”, čeka Srbe da ih “oslobode”. Pa se onda nemamo što čuditi jednoj atletičarki kojoj je grb na dresu kokošji simbol, kad primjerice gradonačelnik gore spomenutog Nikšića, također ljubitelj četnika, Marko Kovačević, pokazuje srednji prst tijekom intoniranja crnogorske himne.

Ovako kronološki poredani događaji vode nas u samo jednom pravcu:

Ako država Crna Gora sama ne nađe unutarnje snage da se odupre, ma što odupre, da pobijedi velikosrpski nacionalizam koji kao kancer izjeda zemlju, vrlo vjerojatno će se njeni stanovnici za koji mjesec ili dva probuditi u “južnoj Republici Srpskoj s izlazom na more”, kako neočetnici iz regiona odavno “tepaju” Crnoj Gori.

Pa prema tome kazna, kakva god da bude, i ako je bude profesoru Bobanu Batrićeviću zbog izgovorene ISTINE, bit će jasan dokaz da je Crna Gora konačno uplovila u luku “srpskog sveta”.

A bilo je mnogih iz regiona koji su u svom sljepilu 2020. podržali iste ove neočetnike smatrajući ih “borcima protiv korupcije”.

A vidite kakav sam ja, kad god mi netko kaže da je “borac protiv korupcije”, ja se jače uhvatim za svoj novčanik i provjerim jesu li kartice i sitniš još u njemu.

---

image

Crna Gora

Shutterstock/
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix Savo Prelević/Afp Savo Prelević/Afp Shutterstock/ Shutterstock/
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Boban Batrićević, sveučilišni profesor
 

Savo Prelević/Afp

Mitropolit Joanikije afp

Savo Prelević/Afp

Andrija Mandić, predsjednik crnogorskog parlamenta i četnički vojvoda

Shutterstock/

Crna Gora

Shutterstock/

Crna Gora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/verbalni-delikt-u-posrbljenoj-crnoj-gori-sudi-se-profesoru-koji-osuduje-cetnike-a-tuze-ga-oni-koji-ih-podrzavaju-1361335 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d926c465f91d3ff0cf656787067d5e7e04dc638 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Verbalni+delikt+u+posrbljenoj+Crnoj+Gori%3A+sudi+se+profesoru+koji+osu%C4%91uje+%C4%8Detnike%2C+a+tu%C5%BEe+ga+oni+koji+ih+podr%C5%BEavaju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fverbalni-delikt-u-posrbljenoj-crnoj-gori-sudi-se-profesoru-koji-osuduje-cetnike-a-tuze-ga-oni-koji-ih-podrzavaju-1361335 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fverbalni-delikt-u-posrbljenoj-crnoj-gori-sudi-se-profesoru-koji-osuduje-cetnike-a-tuze-ga-oni-koji-ih-podrzavaju-1361335 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Batrićević je kritizirao stavove mitropolita SPC-a Joanikija i episkopa Metodija zbog veličanja ratnog zločinca i četničkog vođe Draže Mihailovića; u svojoj kolumni napisao je da se svećenici Crkve Srbije bave širenjem srpskog nacionalizma, mržnje i ksenofobije. Pa tako imamo apsurdnu situaciju da se pred sudom našao čovjek koji osuđuje podršku fašističkim četničkim kolaboracionistima, a oni koji podržavaju te kolaboracioniste su pod zaštitom države dok traže kaznu za antifašista i uvođenje verbalnog delikta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => država i crkva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Regijadržava i crkva

Verbalni delikt u posrbljenoj Crnoj Gori: sudi se profesoru koji osuđuje četnike, a tuže ga oni koji ih podržavaju

Piše Dragan Bursać
5. veljače 2024. - 16:57

Da situacija u Crnoj Gori može biti još crnja i još gora, svjedoče najnoviji događaji. Naime, pred crnogorskim sudom je završio univerzitetski profesor Boban Batrićević, zato što je u jednom lokalnom podgoričkom glasilu (Antena M) u svojoj kolumni iznio vrijednosni stav u kojemu između ostalog kaže da se svećenici Crkve Srbije (SPC) ne bave širenjem vjere, “već srpskog nacionalizma, mržnje i ksenofobije”.

Netko će kazati kako je Batrićević kazao suštu i jezgrovitu istinu koja je svima na Balkanu jasna, ali je upravo ovaj vrijednosni sud bio povod zbog kojeg ga crnogorsko Tužilaštvo tereti za, kako se to navodi, “vrijeđanje po vjerskoj pripadnosti”, zbog čega profesoru Batrićeviću prijeti novčana kazna ili kazna zatvora do 60 dana.

Inače, za one koji ne z...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:06