stdClass Object ( [id] => 1169657 [title] => Banka ‘Credit Suisse‘ čuva kriminalni novac, cure tajni podaci: milijune su kod njih sakrili brojni korumpirani političari, ali i jedan srbijanski narkobos [alias] => banka-credit-suisse-cuva-kriminalni-novac-cure-tajni-podaci-milijune-su-kod-njih-sakrili-brojni-korumpirani-politicari-ali-i-jedan-srbijanski-narkobos [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Popis klijenata švicarskih banaka jedna je od najstrože čuvanih tajni na svijetu, koja krije identitete nekih od najbogatijih ljudi na planeti i tragove o tome kako su akumulirali svoje bogatstvo.

No, taj štit nije neprobojan. Curenje podataka iz "Credit Suissea", jedne od najpoznatijih svjetskih banaka, otkriva kako je ona čuvala stotine milijuna dolara za šefove država, obavještajne dužnosnike, poduzetnike pod istragama i kršitelje ljudskih prava. Anonimni zviždač je njemačkim novinama "Süddeutsche Zeitung" predočio podatke o više od 18.000 bankovnih računa na kojima je ukupno više od 100 milijardi dolara. Taj dnevnik podijelio je ove globalno relevantne podatke s neprofitnom novinarskom skupinom "Projekt informiranja o organiziranom kriminalu i korupciji" i 46 drugih novinskih organizacija diljem svijeta, tako da je ova velika tema upravo ekstenzivno prodrla u najvažnije svjetske medije.

Medijski konzorcij je najnovijem kontigentu podataka koji su procurili dao naslov "Suisse Secrets" ("Švicarske tajne"). Među najvećim otkrićima je i to da je "Credit Suisse" nastavio poslovati s određenim klijentima čak i nakon što su dužnosnici banke evidentirali sumnjive aktivnosti u vezi s njihovim financijama.

Moćnici i kriminalci

Podaci se odnose na račune koji su bili otvoreni od 1940-ih pa sve do 2010-ih, ali ne i na tekuće poslovanje banke. To ih ipak ne čini manje intrigantnima. Među njima su, primjerice, računi trgovca ljudima s Filipina, šefa burze u Hong Kongu koji je bio uhićen zbog podmićivanja, milijardera koji je naručio ubojstvo svoje djevojke, libanonske pop zvijezde, kao i računi raznih političara od Egipta do Ukrajine. Jedan račun u vlasništvu Vatikana korišten je za izvlačenje 350 milijuna eura kroz navodno lažno ulaganje u londonsku nekretninu, koja je u središtu aktualnog sudskog procesa.

Među ljudima za koje se navodi da drže milijune dolara na računima "Credit Suissea" bili su i jordanski kralj Abdullah II., kao i dva sina bivšeg egipatskog moćnika Hosnija Mubaraka. Tu su i sinovi šefa pakistanske obavještajne službe koji su 1980-ih godina pomogli prebaciti milijarde dolara iz SAD-a i drugih zemalja mudžahedinima u Afganistanu, kao i venecuelanski dužnosnici upleteni u veliki korupcijski skandal.

---

image
AFP
---

Među Europljanima koji su bili klijenti banke je i Talijan optužen za pranje novca za kalabrijsku mafijašku organizaciju 'Ndrangheta, kao i direktor "Siemensa" koji je podmićivao nigerijske dužnosnike radi sklapanja ugovora o telekomunikacijama. Eduard Seidel nadgledao je kampanju podmićivanja kako bi osigurao unosne ugovore za svog poslodavca usmjeravajući novac korumpiranim nigerijskim političarima.

Nakon što su njemačke vlasti izvršile raciju u sjedištu "Siemensa" u Münchenu 2006., Seidel je odmah priznao svoju ulogu u shemi podmićivanja, iako je rekao da nikad nije krao od tvrtke. Međutim, podaci iz "Švicarskih tajni" pokazuju da su njegovi računi u "Credit Suisseu" ostavljeni otvorenima do kraja prošlog desetljeća. U jednom trenutku, nakon što je napustio "Siemens", na jednom je imao 54 milijuna CHF (gotovo 28 milijuna eura). Seidelov odvjetnik odbio je reći jesu li računi njegovi i nije odgovorio na ponovljene pozive da objasni izvor novca na klijentovu računu. Iz "Siemensa" su poručili da ne znaju za taj novac i da njihov pregled vlastitih novčanih tokova ne upućuje na spomenuti račun.

Neuvjerljiva glasnogovornica

Curenje ovih podataka pokazuje da je "Credit Suisse" otvorio račune i nastavio služiti ne samo legalno ultrabogatima, već i ljudima čije bi problematično porijeklo imovine bilo očito svakome tko bi samo pretražio njihova imena na internetu.

Švicarske banke već dugo se suočavaju sa zakonskim zabranama pohranjivanja novca povezanog s kriminalnim aktivnostima, rekao je Daniel Thelesklaf, bivši čelnik švicarske agencije za borbu protiv pranja novca. No, napominje, zakon se uglavnom ne provodi.

Ovog mjeseca sama "Credit Suisse" postala je prva velika švicarska banka koja se suočila s kaznenim prijavama. Riječ je o optužbama – koje poriču – da su pomogli u pranju milijuna eura od trgovine kokainom u ime bugarske mafije. Međutim, posljedice aktualnog curenja informacija o njihovom poslovanju mogle bi "gađati" puno šire od jedne banke, prijeteći krizom za Švicarsku, koja ima jedan od najtajnovitijih zakona o bankama u svijetu.

Projekt "Suisse Secrets" baca svjetlo na jedno od najvećih svjetskih financijskih središta, koje je naviklo raditi u sjeni. Identificira osuđenike i perače novca koji su mogli otvoriti bankovne račune ili ih držati otvorenima godinama nakon što su njihovi zločini došli pod udar zakona. Otkriva kako su slavni švicarski zakoni o bankovnoj tajni pomogli pljačku zemalja u razvoju. "Credit Suisse" je možda i ranije poduzela neke hitne mjere nakon što su u javnosti podignute "crvene zastavice", ali ovaj najnoviji slučaj ipak pokazuje da su sumnjivi klijenti ostali privrženi ovoj banci. I ona njima.

Candice Sun, glasnogovornica banke, u službenoj izjavi navodi da "Credit Suisse snažno odbacuje optužbe o navodnim nezakonitim poslovnim praksama banke". Rekla je da mnogi navedeni računi datiraju desetljećima unatrag, u "vrijeme u kojem su zakoni, praksa i očekivanja financijskih institucija bili vrlo različiti od sadašnjih". Iako "Credit Suisse" ne može komentirati podatke o konkretnim klijentima, dodala je da su mnogi računi identificirani u bazi podataka koja je procurila već zatvoreni.

"Za one preostale, još aktivne račune, možemo potvrditi da su poduzeti odgovarajući 'due diligence' izvidi i drugi kontrolni postupci", rekla je. Glasnogovornica Sun dodala je kako se čini da je curenje dio "usklađenog napora da se diskreditira banka i švicarsko financijsko tržište, koje je doživjelo značajne promjene tijekom posljednjih nekoliko godina".

Prihvatili srbijanskog perača kokainskog novca

No, slučaj jednog njihovog klijenta iz Srbije ne daje povoda da te tvrdnje prihvatimo bez rezerve. Naime, srbijanskog narkobosa i prevaranta vrijednosnim papirima, Rodoljuba Radulovića, još je 2001. godine optužio američki SEC. Usprkos tome, jedan račun u "Credit Suisseu" Radulović je otvorio 2005. i na njemu se u ljeto 2006. nalazilo oko 105.000 eura. Drugi je otvorio dvije godine kasnije, a na njemu je u prosincu 2008. bilo gotovo 2,3 milijuna eura, otkrivaju podaci iz "Švicarskih tajni".

Dakle, banka "Credit Suisse" prihvatila je Radulovića kao klijenta uprkos tome što je prije toga bio uključen u niz otkrivenih financijskih malverzacija u Americi. Ogranak banke u Zürcihu očito nije vidio ništa problematično i Raduloviću je otvorio račune. A time se otvara pitanje koliko doista predano i zainteresirano ova banka provjerava s kakvim klijentima posluje. U to vrijeme Radulović je bio pod istragom američke Komisije za vrjednosnice (SEC), k tome u dugovima od 15 milijuna dolara, suočen s tužbama vjerovnika, kao i zapljenom imovine. Tužitelj u New Yorku čak je izdao nalog za njegovo uhićenje.

Svoje švicarske račune Radulović je potom koristio za pranje novca zarađenog trgovinom kokainom, tvrdi tužilaštvo u Srbiji, ali i kako bi spasio imovinu svoje tvrtke koja je bila pod istragom američkih vlasti.  Zbog međunarodnog krijumčarenja 1,8 tona kokaina Raduloviću je u Srbiji suđeno u odsustvu i dobio je 10 godina zatvora, ali je presuda ukinuta zbog prodeduralnih grešaka pa ponovljeno suđenje treba početi krajem mjeseca. On je u bijegu još od 2012., kada je protiv njega podignuta optužnica zbog uloge u trgovini kokainom iz Južne Amerike za šefa organiziranog kriminala Darka Šarića. Ne zna se gdje se Radulović nalazi, a njegov odvjetnik nije odgovorio na više zahtjeva za komentar koje su mu uputili srbijanski novinari.

---

image
AFP
---

Slijedi pojačani nadzor?

Već poznata otkrića tzv. "Panama Papersa" iz 2016. i 2017., kao i "Pandora Papers" prošle godine, također bacaju svjetlo na skriveno poslovanje banaka, odvjetničkih društava i off-shore pružatelja financijskih usluga koji dopuštaju bogatim ljudima i institucijama – uključujući i one optužene za zločine – da prebacuju ogromne svote novca izvan dosega poreznika ili organa zakona.

Ova nova objava vjerojatno će dodatno pojačati pravni i politički nadzor švicarske bankarske industrije, a posebno "Credit Suissea". Sa svojim čvrstim zakonima o čuvanju bankarske tajne Švicarska je dugo bila utočište za ljude koji žele sakriti nelegalni novac. U prošlom desetljeću to je najveće banke u zemlji – posebice divove "Credit Suisse" i UBS – učinilo metom vlasti u Sjedinjenim Državama, ali i drugih koje pokušavaju suzbiti utaju poreza, pranje novca i druge zločine. "Credit Suisse" je još 2014. priznao krivnju za urotu kako bi pomogao nekim Amerikancima u podnošenju lažnih poreznih prijava i pristali su platiti novčane kazne te izvršiti povrat u iznosu od 2,6 milijardi dolara.

Američko Ministarstvo pravosuđa i Senatski odbor za financije također istražuju da li građani SAD-a i dalje imaju neprijavljene račune u toj banci. Nekoliko bivših zaposlenika "Credit Suissea" reklo je krajem prošle godine da je banka nastavila skrivati ​​stotine milijuna dolara za klijente još dugo nakon priznanja krivnje 2014. godine.

Unosna politička korupcija

Jedan od vlasnika računa bio je bivši zamjenik ministra energetike Venezuele, Nervis Villalobos. "Credit Suisse" imala je razloga biti oprezna u poslovanju s njim. Banka je raspolagala izvješćem vanjske tvrtke za dubinsku analizu iz 2008., s detaljima optužbi za korupciju u koje su bili uključeni  Villalobos i venecuelska državna naftna tvrtka "Petróleos de Venezuela". No, "Credit Suisse" mu je ipak otvorila račun 2011., kako pokazuju bankovni podaci koji su procurili. Na računu koji je zatvoren 2013. bilo je čak 10 milijuna dolara. Odvjetnici Nervisa Villalobosa, protiv kojeg je Ministarstvo pravosuđa 2017. godine podnijelo kaznenu prijavu, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar koji su im uputili novinari.

Sve u svemu, postojalo je 25 računa "Credit Suissea" na kojima je bilo ukupno oko 270 milijuna dolara, a koji su pripadali osobama optuženima da su umiješane u široku zavjeru oko venecuelske naftne tvrtke. Računi su ostali otvoreni i nakon što je skandal izašao u javnost, ali su ipak zatvoreni prije podnošenja kaznene prijave.

Banka je također držala otvorene račune za poslovnog čovjeka iz Zimbabvea kojeg su američke i europske vlasti sankcionirale zbog njegovih veza s vladom dugogodišnjeg predsjednika te države, Roberta Mugabea. Računi su ostali otvoreni i nekoliko mjeseci nakon izricanja kazne.

---

image
Alaa i Gamal Mubarak, sinovi Hosnija Mubaraka
AFP
---

Bankovne informacije koje su procurile uključuju i mnoge račune povezane s državnim dužnosnicima diljem Bliskog istoka. Postavlja se pitanje  kako su oni i njihovi rođaci akumulirali golema bogatstva u regiji koja je prepuna korupcije. Alaai i Gamalu Mubaraku, sinovima bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka, suđeno je u Kairu 2020. godine pod optužbom za nezakonitu trgovinu dionicama. Njih dvojica  držali su ukupno šest računa na različitim mjestima, uključujući i jedan iz 2003. na kojem je bilo 196 milijuna dolara. U izjavi za "New York Times" odvjetnici Mubarakovih odbili su komentirati išta o tim računima, ali su rekli da će svaka sugestija kako je bilo koji dio imovine Mubarakovih "ukaljan ikakvom nezakonitošću" biti “neutemeljena i klevetnička”. Sva imovina koju su posjedovali, navodi se u priopćenju, proizlazi iz njihovih "uspješnih poslovnih aktivnosti".

Jordanski kralj Abdulah II., jedan od rijetkih spomenutih dužnosnika koji je ostao na vlasti, imao je šest računa, uključujući jedan čiji je saldo premašio 224 milijuna dolara. Jordanski kraljevski hašemitski sud rekao je u svom priopćenju da nije bilo "protupravnog ili neprikladnog ponašanja" u vezi s njegovim bankovnim računima. Na njima je bio dio kraljeva privatnog bogatstva koje je korišteno kako za osobne troškove, tako i za kraljevske projekte za pomoć Jordancima i održavanje islamskih svetih mjesta u Jeruzalemu.

Pomagali mudžahedinima i pritom krali

Visoki obavještajni dužnosnici i njihovi potomci iz nekoliko zemalja koje su surađivale sa SAD-om u ratu protiv terorizma također su imali novac skriven u "Credit Suisseu". Kao šef pakistanske obavještajne agencije, general Akhtar Abdur Rahman Khan pomagao je milijarde dolara u gotovini iz SAD-a i drugih zemalja proslijediti mudžahedinima u Afganistanu kako bi podržao njihovu borbu protiv Sovjetskog Saveza. Godine 1985., iste one kada je američki predsjednik Ronald Reagan pozvao na veći nadzor pomoći koja ide u Afganistan, otvoren je račun na ime trojice sinova generala Khana, no sam general se nikada nije suočio s optužbama za krađu novca od pomoći. Godinama kasnije, račun će narasti na 3,7 milijuna dolara, pokazuju podaci koji su upravo procurili.

Dvojica generalovih sinova, Akbar i Haroon Khan, nisu odgovorili na novinarske zahtjeve za komentar. Treći sin, Ghazi Khan, u tekstualnoj je poruci podatke o računima nazvao "netočnima", dodajući kako je riječ o pukim "nagađanjima".

---

image
Omar Suleiman
AFP
---

Obitelj dugogodišnjeg brutalnog Mubarakova šefa egipatske špijunaže, Omara Suleimana, također je imala račun. Sulejman je umro 2012., a napori "Projekta informiranja o organiziranom kriminalu i korupciji" da dođe do njegovih nasljednika bili su neuspješni.

Godine 2003., kada su Sjedinjene Američke Države izvršile invaziju na Irak kako bi svrgnule Sadama Husseina, čelnik jordanske obavještajne agencije Saad Kheir otvorio je račun na kojem je na kraju stajalo 21,6 milijuna dolara. Račun je zatvoren nakon Kheirove smrti 2009. godine.

Nemoralni švicarski zakoni

Bankovne tajne koje su procurile u "Suisse Secrets" njemačkom "Süddeutsche Zeitungu" dostavio je, kao što smo spomenuli, neidentificirani zviždač. Od desetaka novinarskih organizacija koje su potom surađivale na projektu "Švicarske tajne" nijedna nije imala sjedište u Švicarskoj, u kojoj zakon iz 2015. zabranjuje novinarima pisanje članaka na temelju internih podataka banaka. Zviždač je u izjavi za medijski konzorcij rekao da su švicarski zakoni o bankovnoj tajni "nemoralni":

"Izlika za zaštitu financijske privatnosti samo je smokvin list koji pokriva sramotnu ulogu švicarskih banaka kao suradnika utajivača poreza", rekao je zviždač.

---

Dubinska analiza mora se provoditi i za postojeće klijente, ne samo nove

Kao i svaka druga banka na svijetu, Credit Suisse tvrdi da ima stroge kontrolne mehanizme za provođenje opsežne dubinske analize svojih klijenata kako bi "osigurala da se poštuju najviši standardi postupaka provjere".

Izvješće iz 2017. koje je naručio švicarski financijski regulator bacilo je malo svjetla na interne procedure banke u to vrijeme. Klijenti bi se suočili s pojačanim nadzorom kada bi izvana bili označeni kao politički izložene osobe iz zemlje visokog rizika ili osobe uključena u visokorizične aktivnosti kao što su kockanje, trgovina oružjem, financijske usluge ili rudarstvo, navodi se u izvješću.

Bilo je za očekivati da će banka sama koristiti uobičajene vanjske izvore za provjeru klijenata i njihovih razina rizika, uključujući članke iz medija ili baze podataka kao što je platforma Thomson Reuters World-Check, koja se široko koristi u sektoru financijskih usluga za označavanje ljudi koji su uhićeni, optuženi, pod istragom ili osuđeni za teško kazneno djelo.

Dubinska analiza (due diligence) nije samo za nove klijente. Banke su dužne kontinuirano procjenjivati ​​i one postojeće. U izvješću za 2017. navodi se da je Credit Suisse provjeravao klijente najmanje svake tri godine, a one najrizičnije najviše jednom godišnje. Odvjetnici Credit Suissea rekli su za britanski "Guardian" da su ti periodični pregledi uvedeni "prije više od 15 godina", što znači da se "due diligence"  postojećih klijenata kontinuirano provodio od 2007. godine. Utoliko su slučajevi spomenuti i ovom tekstu teže razumljivi.

---

---

Pomogli oprati milijune koje su Ferdinand Marcos i supruga mu izvukli iz Filipina

Jedan od najozloglašenijih slučajeva u povijesti "Credit Suissea" odnosi se na filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa i njegovu suprugu Imeldu. Procjenjuje se da je par iz Filipina izvukao čak 10 milijardi dolara tijekom tri Marcosova predsjednička  mandata, koja su okončana 1986. godine.

"Credit Suisse" pomogao je Ferdinandu i Imeldi Marcos da otvore švicarske račune pod lažnim imenima “William Saunders” i “Jane Ryan”. Godine 1995. sud u Zürichu naložio je "Credit Suisseu" i jednoj drugoj banci da vrate 500 milijuna dolara ukradenih sredstava Filipinima.

Podaci koji su sada procurili sadrže i račun koji je pripadao Helen Rivilli, odvjetnici osuđenoj 1992. za pomaganje Marcosu u pranju novca. Unatoč tome, uspjela je otvoriti švicarski račun 2000. godine, kao i njezin suprug Antonio, koji se suočio sa sličnim optužbama, koje su naknadno odbačene.

Teško je znati kako je "Credit Suisse" mogao propustiti slučaj pranja novca koji povezuje ovaj par s korumpiranim filipinskim vođom, a o čemu je izvijestio Associated Press. Ovaj bračni par, koji nije bio dostupan za komentar, uspio je držati oko osam milijuna švicarskih franaka u banci prije nego što su njihovi računi zatvoreni 2006. godine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => švicarske tajne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => švicarske tajne 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-21 09:09:57 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-22 08:11:02 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-22 07:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024550.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024544.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024546.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024548.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024552.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024554.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024556.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024558.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024560.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Omar Suleiman","Alaa i Gamal Mubarak, sinovi Hosnija Mubaraka","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_21024550_1920.jpg":"1920x1080","k_21024550_1280.jpg":"1280x1280","k_21024550_1024.jpg":"1024x1024","k_21024550_640.jpg":"640x640","k_21024550_480.jpg":"480x480","k_21024550_340.jpg":"340x340","k_21024550_220.jpg":"220x220","o_21024550_1280.jpg":"1280x852","o_21024550_1024.jpg":"1024x682","o_21024550_640.jpg":"640x426","o_21024550_480.jpg":"480x319","o_21024550_340.jpg":"340x226","o_21024550_220.jpg":"220x146","h_21024550_1280.jpg":"1280x854","h_21024550_1024.jpg":"1024x683","h_21024550_640.jpg":"640x427","h_21024550_480.jpg":"480x320","h_21024550_340.jpg":"340x227","h_21024550_220.jpg":"220x147","pp_21024550_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024550_1024.jpg":"805x1024","pp_21024550_640.jpg":"503x640","pp_21024550_480.jpg":"377x480","pp_21024550_340.jpg":"267x340","pp_21024550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x686","hd_21024544_1920.jpg":"1920x1080","k_21024544_1280.jpg":"1280x1280","k_21024544_1024.jpg":"1024x1024","k_21024544_640.jpg":"640x640","k_21024544_480.jpg":"480x480","k_21024544_340.jpg":"340x340","k_21024544_220.jpg":"220x220","o_21024544_1280.jpg":"1280x857","o_21024544_1024.jpg":"1024x686","o_21024544_640.jpg":"640x428","o_21024544_480.jpg":"480x321","o_21024544_340.jpg":"340x227","o_21024544_220.jpg":"220x147","h_21024544_1280.jpg":"1280x854","h_21024544_1024.jpg":"1024x683","h_21024544_640.jpg":"640x427","h_21024544_480.jpg":"480x320","h_21024544_340.jpg":"340x227","h_21024544_220.jpg":"220x147","pp_21024544_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024544_1024.jpg":"805x1024","pp_21024544_640.jpg":"503x640","pp_21024544_480.jpg":"377x480","pp_21024544_340.jpg":"267x340","pp_21024544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x634","hd_21024546_1920.jpg":"1920x1080","k_21024546_1280.jpg":"1280x1280","k_21024546_1024.jpg":"1024x1024","k_21024546_640.jpg":"640x640","k_21024546_480.jpg":"480x480","k_21024546_340.jpg":"340x340","k_21024546_220.jpg":"220x220","o_21024546_1280.jpg":"1280x792","o_21024546_1024.jpg":"1024x634","o_21024546_640.jpg":"640x396","o_21024546_480.jpg":"480x297","o_21024546_340.jpg":"340x210","o_21024546_220.jpg":"220x136","h_21024546_1280.jpg":"1280x854","h_21024546_1024.jpg":"1024x683","h_21024546_640.jpg":"640x427","h_21024546_480.jpg":"480x320","h_21024546_340.jpg":"340x227","h_21024546_220.jpg":"220x147","pp_21024546_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024546_1024.jpg":"805x1024","pp_21024546_640.jpg":"503x640","pp_21024546_480.jpg":"377x480","pp_21024546_340.jpg":"267x340","pp_21024546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_21024548_1920.jpg":"1920x1080","k_21024548_1280.jpg":"1280x1280","k_21024548_1024.jpg":"1024x1024","k_21024548_640.jpg":"640x640","k_21024548_480.jpg":"480x480","k_21024548_340.jpg":"340x340","k_21024548_220.jpg":"220x220","o_21024548_1280.jpg":"1280x851","o_21024548_1024.jpg":"1024x681","o_21024548_640.jpg":"640x425","o_21024548_480.jpg":"480x319","o_21024548_340.jpg":"340x226","o_21024548_220.jpg":"220x146","h_21024548_1280.jpg":"1280x854","h_21024548_1024.jpg":"1024x683","h_21024548_640.jpg":"640x427","h_21024548_480.jpg":"480x320","h_21024548_340.jpg":"340x227","h_21024548_220.jpg":"220x147","pp_21024548_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024548_1024.jpg":"805x1024","pp_21024548_640.jpg":"503x640","pp_21024548_480.jpg":"377x480","pp_21024548_340.jpg":"267x340","pp_21024548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_21024552_1920.jpg":"1920x1080","k_21024552_1280.jpg":"1280x1280","k_21024552_1024.jpg":"1024x1024","k_21024552_640.jpg":"640x640","k_21024552_480.jpg":"480x480","k_21024552_340.jpg":"340x340","k_21024552_220.jpg":"220x220","o_21024552_1280.jpg":"1280x851","o_21024552_1024.jpg":"1024x681","o_21024552_640.jpg":"640x425","o_21024552_480.jpg":"480x319","o_21024552_340.jpg":"340x226","o_21024552_220.jpg":"220x146","h_21024552_1280.jpg":"1280x854","h_21024552_1024.jpg":"1024x683","h_21024552_640.jpg":"640x427","h_21024552_480.jpg":"480x320","h_21024552_340.jpg":"340x227","h_21024552_220.jpg":"220x147","pp_21024552_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024552_1024.jpg":"805x1024","pp_21024552_640.jpg":"503x640","pp_21024552_480.jpg":"377x480","pp_21024552_340.jpg":"267x340","pp_21024552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_21024554_1920.jpg":"1920x1080","k_21024554_1280.jpg":"1280x1280","k_21024554_1024.jpg":"1024x1024","k_21024554_640.jpg":"640x640","k_21024554_480.jpg":"480x480","k_21024554_340.jpg":"340x340","k_21024554_220.jpg":"220x220","o_21024554_1280.jpg":"1280x851","o_21024554_1024.jpg":"1024x681","o_21024554_640.jpg":"640x425","o_21024554_480.jpg":"480x319","o_21024554_340.jpg":"340x226","o_21024554_220.jpg":"220x146","h_21024554_1280.jpg":"1280x854","h_21024554_1024.jpg":"1024x683","h_21024554_640.jpg":"640x427","h_21024554_480.jpg":"480x320","h_21024554_340.jpg":"340x227","h_21024554_220.jpg":"220x147","pp_21024554_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024554_1024.jpg":"805x1024","pp_21024554_640.jpg":"503x640","pp_21024554_480.jpg":"377x480","pp_21024554_340.jpg":"267x340","pp_21024554_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_21024556_1920.jpg":"1920x1080","k_21024556_1280.jpg":"1280x1280","k_21024556_1024.jpg":"1024x1024","k_21024556_640.jpg":"640x640","k_21024556_480.jpg":"480x480","k_21024556_340.jpg":"340x340","k_21024556_220.jpg":"220x220","o_21024556_1280.jpg":"1280x851","o_21024556_1024.jpg":"1024x681","o_21024556_640.jpg":"640x425","o_21024556_480.jpg":"480x319","o_21024556_340.jpg":"340x226","o_21024556_220.jpg":"220x146","h_21024556_1280.jpg":"1280x854","h_21024556_1024.jpg":"1024x683","h_21024556_640.jpg":"640x427","h_21024556_480.jpg":"480x320","h_21024556_340.jpg":"340x227","h_21024556_220.jpg":"220x147","pp_21024556_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024556_1024.jpg":"805x1024","pp_21024556_640.jpg":"503x640","pp_21024556_480.jpg":"377x480","pp_21024556_340.jpg":"267x340","pp_21024556_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_21024558_1920.jpg":"1920x1080","k_21024558_1280.jpg":"1280x1280","k_21024558_1024.jpg":"1024x1024","k_21024558_640.jpg":"640x640","k_21024558_480.jpg":"480x480","k_21024558_340.jpg":"340x340","k_21024558_220.jpg":"220x220","o_21024558_1280.jpg":"1280x851","o_21024558_1024.jpg":"1024x681","o_21024558_640.jpg":"640x425","o_21024558_480.jpg":"480x319","o_21024558_340.jpg":"340x226","o_21024558_220.jpg":"220x146","h_21024558_1280.jpg":"1280x854","h_21024558_1024.jpg":"1024x683","h_21024558_640.jpg":"640x427","h_21024558_480.jpg":"480x320","h_21024558_340.jpg":"340x227","h_21024558_220.jpg":"220x147","pp_21024558_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024558_1024.jpg":"805x1024","pp_21024558_640.jpg":"503x640","pp_21024558_480.jpg":"377x480","pp_21024558_340.jpg":"267x340","pp_21024558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21024560_1920.jpg":"1920x1080","k_21024560_1280.jpg":"1280x1280","k_21024560_1024.jpg":"1024x1024","k_21024560_640.jpg":"640x640","k_21024560_480.jpg":"480x480","k_21024560_340.jpg":"340x340","k_21024560_220.jpg":"220x220","o_21024560_1280.jpg":"1280x853","o_21024560_1024.jpg":"1024x682","o_21024560_640.jpg":"640x426","o_21024560_480.jpg":"480x320","o_21024560_340.jpg":"340x226","o_21024560_220.jpg":"220x146","h_21024560_1280.jpg":"1280x854","h_21024560_1024.jpg":"1024x683","h_21024560_640.jpg":"640x427","h_21024560_480.jpg":"480x320","h_21024560_340.jpg":"340x227","h_21024560_220.jpg":"220x147","pp_21024560_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024560_1024.jpg":"805x1024","pp_21024560_640.jpg":"503x640","pp_21024560_480.jpg":"377x480","pp_21024560_340.jpg":"267x340","pp_21024560_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7462855 Threads: 7 Questions: 1535134083 Slow queries: 4668505 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110777347 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/banka-credit-suisse-cuva-kriminalni-novac-cure-tajni-podaci-milijune-su-kod-njih-sakrili-brojni-korumpirani-politicari-ali-i-jedan-srbijanski-narkobos-1169657 [printLink] => /vijesti/svijet/banka-credit-suisse-cuva-kriminalni-novac-cure-tajni-podaci-milijune-su-kod-njih-sakrili-brojni-korumpirani-politicari-ali-i-jedan-srbijanski-narkobos-1169657?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667768 [name] => credit suisse [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 14:15:21 [main_article_id] => 0 [alias] => credit-suisse [link] => /tag/credit-suisse ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668154 [name] => Suisse Secrets [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-22 08:03:12 [main_article_id] => 0 [alias] => suisse-secrets [link] => /tag/suisse-secrets ) [2] => stdClass Object ( [id] => 302771 [name] => pranje novca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pranje-novca [link] => /tag/pranje-novca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 523095 [name] => utaja poreza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => utaja-poreza [link] => /tag/utaja-poreza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => švicarske tajne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Banka ‘Credit Suisse‘ čuva kriminalni novac, cure tajni podaci: milijune su kod njih sakrili brojni korumpirani političari, ali i jedan srbijanski narkobos [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-16-16-29-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024550.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024550.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024544.jpg [title] => Omar Suleiman AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024546.jpg [title] => Alaa i Gamal Mubarak, sinovi Hosnija Mubaraka AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024548.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024552.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024554.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024556.jpg [title] => AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024558.jpg [title] => AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024560.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Popis klijenata švicarskih banaka jedna je od najstrože čuvanih tajni na svijetu, koja krije identitete nekih od najbogatijih ljudi na planeti i tragove o tome kako su akumulirali svoje bogatstvo.

No, taj štit nije neprobojan. Curenje podataka iz "Credit Suissea", jedne od najpoznatijih svjetskih banaka, otkriva kako je ona čuvala stotine milijuna dolara za šefove država, obavještajne dužnosnike, poduzetnike pod istragama i kršitelje ljudskih prava. Anonimni zviždač je njemačkim novinama "Süddeutsche Zeitung" predočio podatke o više od 18.000 bankovnih računa na kojima je ukupno više od 100 milijardi dolara. Taj dnevnik podijelio je ove globalno relevantne podatke s neprofitnom novinarskom skupinom "Projekt informiranja o organiziranom kriminalu i korupciji" i 46 drugih novinskih organizacija diljem svijeta, tako da je ova velika tema upravo ekstenzivno prodrla u najvažnije svjetske medije.

Medijski konzorcij je najnovijem kontigentu podataka koji su procurili dao naslov "Suisse Secrets" ("Švicarske tajne"). Među najvećim otkrićima je i to da je "Credit Suisse" nastavio poslovati s određenim klijentima čak i nakon što su dužnosnici banke evidentirali sumnjive aktivnosti u vezi s njihovim financijama.

Moćnici i kriminalci

Podaci se odnose na račune koji su bili otvoreni od 1940-ih pa sve do 2010-ih, ali ne i na tekuće poslovanje banke. To ih ipak ne čini manje intrigantnima. Među njima su, primjerice, računi trgovca ljudima s Filipina, šefa burze u Hong Kongu koji je bio uhićen zbog podmićivanja, milijardera koji je naručio ubojstvo svoje djevojke, libanonske pop zvijezde, kao i računi raznih političara od Egipta do Ukrajine. Jedan račun u vlasništvu Vatikana korišten je za izvlačenje 350 milijuna eura kroz navodno lažno ulaganje u londonsku nekretninu, koja je u središtu aktualnog sudskog procesa.

Među ljudima za koje se navodi da drže milijune dolara na računima "Credit Suissea" bili su i jordanski kralj Abdullah II., kao i dva sina bivšeg egipatskog moćnika Hosnija Mubaraka. Tu su i sinovi šefa pakistanske obavještajne službe koji su 1980-ih godina pomogli prebaciti milijarde dolara iz SAD-a i drugih zemalja mudžahedinima u Afganistanu, kao i venecuelanski dužnosnici upleteni u veliki korupcijski skandal.

---

image
AFP
---

Među Europljanima koji su bili klijenti banke je i Talijan optužen za pranje novca za kalabrijsku mafijašku organizaciju 'Ndrangheta, kao i direktor "Siemensa" koji je podmićivao nigerijske dužnosnike radi sklapanja ugovora o telekomunikacijama. Eduard Seidel nadgledao je kampanju podmićivanja kako bi osigurao unosne ugovore za svog poslodavca usmjeravajući novac korumpiranim nigerijskim političarima.

Nakon što su njemačke vlasti izvršile raciju u sjedištu "Siemensa" u Münchenu 2006., Seidel je odmah priznao svoju ulogu u shemi podmićivanja, iako je rekao da nikad nije krao od tvrtke. Međutim, podaci iz "Švicarskih tajni" pokazuju da su njegovi računi u "Credit Suisseu" ostavljeni otvorenima do kraja prošlog desetljeća. U jednom trenutku, nakon što je napustio "Siemens", na jednom je imao 54 milijuna CHF (gotovo 28 milijuna eura). Seidelov odvjetnik odbio je reći jesu li računi njegovi i nije odgovorio na ponovljene pozive da objasni izvor novca na klijentovu računu. Iz "Siemensa" su poručili da ne znaju za taj novac i da njihov pregled vlastitih novčanih tokova ne upućuje na spomenuti račun.

Neuvjerljiva glasnogovornica

Curenje ovih podataka pokazuje da je "Credit Suisse" otvorio račune i nastavio služiti ne samo legalno ultrabogatima, već i ljudima čije bi problematično porijeklo imovine bilo očito svakome tko bi samo pretražio njihova imena na internetu.

Švicarske banke već dugo se suočavaju sa zakonskim zabranama pohranjivanja novca povezanog s kriminalnim aktivnostima, rekao je Daniel Thelesklaf, bivši čelnik švicarske agencije za borbu protiv pranja novca. No, napominje, zakon se uglavnom ne provodi.

Ovog mjeseca sama "Credit Suisse" postala je prva velika švicarska banka koja se suočila s kaznenim prijavama. Riječ je o optužbama – koje poriču – da su pomogli u pranju milijuna eura od trgovine kokainom u ime bugarske mafije. Međutim, posljedice aktualnog curenja informacija o njihovom poslovanju mogle bi "gađati" puno šire od jedne banke, prijeteći krizom za Švicarsku, koja ima jedan od najtajnovitijih zakona o bankama u svijetu.

Projekt "Suisse Secrets" baca svjetlo na jedno od najvećih svjetskih financijskih središta, koje je naviklo raditi u sjeni. Identificira osuđenike i perače novca koji su mogli otvoriti bankovne račune ili ih držati otvorenima godinama nakon što su njihovi zločini došli pod udar zakona. Otkriva kako su slavni švicarski zakoni o bankovnoj tajni pomogli pljačku zemalja u razvoju. "Credit Suisse" je možda i ranije poduzela neke hitne mjere nakon što su u javnosti podignute "crvene zastavice", ali ovaj najnoviji slučaj ipak pokazuje da su sumnjivi klijenti ostali privrženi ovoj banci. I ona njima.

Candice Sun, glasnogovornica banke, u službenoj izjavi navodi da "Credit Suisse snažno odbacuje optužbe o navodnim nezakonitim poslovnim praksama banke". Rekla je da mnogi navedeni računi datiraju desetljećima unatrag, u "vrijeme u kojem su zakoni, praksa i očekivanja financijskih institucija bili vrlo različiti od sadašnjih". Iako "Credit Suisse" ne može komentirati podatke o konkretnim klijentima, dodala je da su mnogi računi identificirani u bazi podataka koja je procurila već zatvoreni.

"Za one preostale, još aktivne račune, možemo potvrditi da su poduzeti odgovarajući 'due diligence' izvidi i drugi kontrolni postupci", rekla je. Glasnogovornica Sun dodala je kako se čini da je curenje dio "usklađenog napora da se diskreditira banka i švicarsko financijsko tržište, koje je doživjelo značajne promjene tijekom posljednjih nekoliko godina".

Prihvatili srbijanskog perača kokainskog novca

No, slučaj jednog njihovog klijenta iz Srbije ne daje povoda da te tvrdnje prihvatimo bez rezerve. Naime, srbijanskog narkobosa i prevaranta vrijednosnim papirima, Rodoljuba Radulovića, još je 2001. godine optužio američki SEC. Usprkos tome, jedan račun u "Credit Suisseu" Radulović je otvorio 2005. i na njemu se u ljeto 2006. nalazilo oko 105.000 eura. Drugi je otvorio dvije godine kasnije, a na njemu je u prosincu 2008. bilo gotovo 2,3 milijuna eura, otkrivaju podaci iz "Švicarskih tajni".

Dakle, banka "Credit Suisse" prihvatila je Radulovića kao klijenta uprkos tome što je prije toga bio uključen u niz otkrivenih financijskih malverzacija u Americi. Ogranak banke u Zürcihu očito nije vidio ništa problematično i Raduloviću je otvorio račune. A time se otvara pitanje koliko doista predano i zainteresirano ova banka provjerava s kakvim klijentima posluje. U to vrijeme Radulović je bio pod istragom američke Komisije za vrjednosnice (SEC), k tome u dugovima od 15 milijuna dolara, suočen s tužbama vjerovnika, kao i zapljenom imovine. Tužitelj u New Yorku čak je izdao nalog za njegovo uhićenje.

Svoje švicarske račune Radulović je potom koristio za pranje novca zarađenog trgovinom kokainom, tvrdi tužilaštvo u Srbiji, ali i kako bi spasio imovinu svoje tvrtke koja je bila pod istragom američkih vlasti.  Zbog međunarodnog krijumčarenja 1,8 tona kokaina Raduloviću je u Srbiji suđeno u odsustvu i dobio je 10 godina zatvora, ali je presuda ukinuta zbog prodeduralnih grešaka pa ponovljeno suđenje treba početi krajem mjeseca. On je u bijegu još od 2012., kada je protiv njega podignuta optužnica zbog uloge u trgovini kokainom iz Južne Amerike za šefa organiziranog kriminala Darka Šarića. Ne zna se gdje se Radulović nalazi, a njegov odvjetnik nije odgovorio na više zahtjeva za komentar koje su mu uputili srbijanski novinari.

---

image
AFP
---

Slijedi pojačani nadzor?

Već poznata otkrića tzv. "Panama Papersa" iz 2016. i 2017., kao i "Pandora Papers" prošle godine, također bacaju svjetlo na skriveno poslovanje banaka, odvjetničkih društava i off-shore pružatelja financijskih usluga koji dopuštaju bogatim ljudima i institucijama – uključujući i one optužene za zločine – da prebacuju ogromne svote novca izvan dosega poreznika ili organa zakona.

Ova nova objava vjerojatno će dodatno pojačati pravni i politički nadzor švicarske bankarske industrije, a posebno "Credit Suissea". Sa svojim čvrstim zakonima o čuvanju bankarske tajne Švicarska je dugo bila utočište za ljude koji žele sakriti nelegalni novac. U prošlom desetljeću to je najveće banke u zemlji – posebice divove "Credit Suisse" i UBS – učinilo metom vlasti u Sjedinjenim Državama, ali i drugih koje pokušavaju suzbiti utaju poreza, pranje novca i druge zločine. "Credit Suisse" je još 2014. priznao krivnju za urotu kako bi pomogao nekim Amerikancima u podnošenju lažnih poreznih prijava i pristali su platiti novčane kazne te izvršiti povrat u iznosu od 2,6 milijardi dolara.

Američko Ministarstvo pravosuđa i Senatski odbor za financije također istražuju da li građani SAD-a i dalje imaju neprijavljene račune u toj banci. Nekoliko bivših zaposlenika "Credit Suissea" reklo je krajem prošle godine da je banka nastavila skrivati ​​stotine milijuna dolara za klijente još dugo nakon priznanja krivnje 2014. godine.

Unosna politička korupcija

Jedan od vlasnika računa bio je bivši zamjenik ministra energetike Venezuele, Nervis Villalobos. "Credit Suisse" imala je razloga biti oprezna u poslovanju s njim. Banka je raspolagala izvješćem vanjske tvrtke za dubinsku analizu iz 2008., s detaljima optužbi za korupciju u koje su bili uključeni  Villalobos i venecuelska državna naftna tvrtka "Petróleos de Venezuela". No, "Credit Suisse" mu je ipak otvorila račun 2011., kako pokazuju bankovni podaci koji su procurili. Na računu koji je zatvoren 2013. bilo je čak 10 milijuna dolara. Odvjetnici Nervisa Villalobosa, protiv kojeg je Ministarstvo pravosuđa 2017. godine podnijelo kaznenu prijavu, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar koji su im uputili novinari.

Sve u svemu, postojalo je 25 računa "Credit Suissea" na kojima je bilo ukupno oko 270 milijuna dolara, a koji su pripadali osobama optuženima da su umiješane u široku zavjeru oko venecuelske naftne tvrtke. Računi su ostali otvoreni i nakon što je skandal izašao u javnost, ali su ipak zatvoreni prije podnošenja kaznene prijave.

Banka je također držala otvorene račune za poslovnog čovjeka iz Zimbabvea kojeg su američke i europske vlasti sankcionirale zbog njegovih veza s vladom dugogodišnjeg predsjednika te države, Roberta Mugabea. Računi su ostali otvoreni i nekoliko mjeseci nakon izricanja kazne.

---

image
Alaa i Gamal Mubarak, sinovi Hosnija Mubaraka
AFP
---

Bankovne informacije koje su procurile uključuju i mnoge račune povezane s državnim dužnosnicima diljem Bliskog istoka. Postavlja se pitanje  kako su oni i njihovi rođaci akumulirali golema bogatstva u regiji koja je prepuna korupcije. Alaai i Gamalu Mubaraku, sinovima bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka, suđeno je u Kairu 2020. godine pod optužbom za nezakonitu trgovinu dionicama. Njih dvojica  držali su ukupno šest računa na različitim mjestima, uključujući i jedan iz 2003. na kojem je bilo 196 milijuna dolara. U izjavi za "New York Times" odvjetnici Mubarakovih odbili su komentirati išta o tim računima, ali su rekli da će svaka sugestija kako je bilo koji dio imovine Mubarakovih "ukaljan ikakvom nezakonitošću" biti “neutemeljena i klevetnička”. Sva imovina koju su posjedovali, navodi se u priopćenju, proizlazi iz njihovih "uspješnih poslovnih aktivnosti".

Jordanski kralj Abdulah II., jedan od rijetkih spomenutih dužnosnika koji je ostao na vlasti, imao je šest računa, uključujući jedan čiji je saldo premašio 224 milijuna dolara. Jordanski kraljevski hašemitski sud rekao je u svom priopćenju da nije bilo "protupravnog ili neprikladnog ponašanja" u vezi s njegovim bankovnim računima. Na njima je bio dio kraljeva privatnog bogatstva koje je korišteno kako za osobne troškove, tako i za kraljevske projekte za pomoć Jordancima i održavanje islamskih svetih mjesta u Jeruzalemu.

Pomagali mudžahedinima i pritom krali

Visoki obavještajni dužnosnici i njihovi potomci iz nekoliko zemalja koje su surađivale sa SAD-om u ratu protiv terorizma također su imali novac skriven u "Credit Suisseu". Kao šef pakistanske obavještajne agencije, general Akhtar Abdur Rahman Khan pomagao je milijarde dolara u gotovini iz SAD-a i drugih zemalja proslijediti mudžahedinima u Afganistanu kako bi podržao njihovu borbu protiv Sovjetskog Saveza. Godine 1985., iste one kada je američki predsjednik Ronald Reagan pozvao na veći nadzor pomoći koja ide u Afganistan, otvoren je račun na ime trojice sinova generala Khana, no sam general se nikada nije suočio s optužbama za krađu novca od pomoći. Godinama kasnije, račun će narasti na 3,7 milijuna dolara, pokazuju podaci koji su upravo procurili.

Dvojica generalovih sinova, Akbar i Haroon Khan, nisu odgovorili na novinarske zahtjeve za komentar. Treći sin, Ghazi Khan, u tekstualnoj je poruci podatke o računima nazvao "netočnima", dodajući kako je riječ o pukim "nagađanjima".

---

image
Omar Suleiman
AFP
---

Obitelj dugogodišnjeg brutalnog Mubarakova šefa egipatske špijunaže, Omara Suleimana, također je imala račun. Sulejman je umro 2012., a napori "Projekta informiranja o organiziranom kriminalu i korupciji" da dođe do njegovih nasljednika bili su neuspješni.

Godine 2003., kada su Sjedinjene Američke Države izvršile invaziju na Irak kako bi svrgnule Sadama Husseina, čelnik jordanske obavještajne agencije Saad Kheir otvorio je račun na kojem je na kraju stajalo 21,6 milijuna dolara. Račun je zatvoren nakon Kheirove smrti 2009. godine.

Nemoralni švicarski zakoni

Bankovne tajne koje su procurile u "Suisse Secrets" njemačkom "Süddeutsche Zeitungu" dostavio je, kao što smo spomenuli, neidentificirani zviždač. Od desetaka novinarskih organizacija koje su potom surađivale na projektu "Švicarske tajne" nijedna nije imala sjedište u Švicarskoj, u kojoj zakon iz 2015. zabranjuje novinarima pisanje članaka na temelju internih podataka banaka. Zviždač je u izjavi za medijski konzorcij rekao da su švicarski zakoni o bankovnoj tajni "nemoralni":

"Izlika za zaštitu financijske privatnosti samo je smokvin list koji pokriva sramotnu ulogu švicarskih banaka kao suradnika utajivača poreza", rekao je zviždač.

---

Dubinska analiza mora se provoditi i za postojeće klijente, ne samo nove

Kao i svaka druga banka na svijetu, Credit Suisse tvrdi da ima stroge kontrolne mehanizme za provođenje opsežne dubinske analize svojih klijenata kako bi "osigurala da se poštuju najviši standardi postupaka provjere".

Izvješće iz 2017. koje je naručio švicarski financijski regulator bacilo je malo svjetla na interne procedure banke u to vrijeme. Klijenti bi se suočili s pojačanim nadzorom kada bi izvana bili označeni kao politički izložene osobe iz zemlje visokog rizika ili osobe uključena u visokorizične aktivnosti kao što su kockanje, trgovina oružjem, financijske usluge ili rudarstvo, navodi se u izvješću.

Bilo je za očekivati da će banka sama koristiti uobičajene vanjske izvore za provjeru klijenata i njihovih razina rizika, uključujući članke iz medija ili baze podataka kao što je platforma Thomson Reuters World-Check, koja se široko koristi u sektoru financijskih usluga za označavanje ljudi koji su uhićeni, optuženi, pod istragom ili osuđeni za teško kazneno djelo.

Dubinska analiza (due diligence) nije samo za nove klijente. Banke su dužne kontinuirano procjenjivati ​​i one postojeće. U izvješću za 2017. navodi se da je Credit Suisse provjeravao klijente najmanje svake tri godine, a one najrizičnije najviše jednom godišnje. Odvjetnici Credit Suissea rekli su za britanski "Guardian" da su ti periodični pregledi uvedeni "prije više od 15 godina", što znači da se "due diligence"  postojećih klijenata kontinuirano provodio od 2007. godine. Utoliko su slučajevi spomenuti i ovom tekstu teže razumljivi.

---

---

Pomogli oprati milijune koje su Ferdinand Marcos i supruga mu izvukli iz Filipina

Jedan od najozloglašenijih slučajeva u povijesti "Credit Suissea" odnosi se na filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa i njegovu suprugu Imeldu. Procjenjuje se da je par iz Filipina izvukao čak 10 milijardi dolara tijekom tri Marcosova predsjednička  mandata, koja su okončana 1986. godine.

"Credit Suisse" pomogao je Ferdinandu i Imeldi Marcos da otvore švicarske račune pod lažnim imenima “William Saunders” i “Jane Ryan”. Godine 1995. sud u Zürichu naložio je "Credit Suisseu" i jednoj drugoj banci da vrate 500 milijuna dolara ukradenih sredstava Filipinima.

Podaci koji su sada procurili sadrže i račun koji je pripadao Helen Rivilli, odvjetnici osuđenoj 1992. za pomaganje Marcosu u pranju novca. Unatoč tome, uspjela je otvoriti švicarski račun 2000. godine, kao i njezin suprug Antonio, koji se suočio sa sličnim optužbama, koje su naknadno odbačene.

Teško je znati kako je "Credit Suisse" mogao propustiti slučaj pranja novca koji povezuje ovaj par s korumpiranim filipinskim vođom, a o čemu je izvijestio Associated Press. Ovaj bračni par, koji nije bio dostupan za komentar, uspio je držati oko osam milijuna švicarskih franaka u banci prije nego što su njihovi računi zatvoreni 2006. godine.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
Omar Suleiman
AFP
Alaa i Gamal Mubarak, sinovi Hosnija Mubaraka
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/banka-credit-suisse-cuva-kriminalni-novac-cure-tajni-podaci-milijune-su-kod-njih-sakrili-brojni-korumpirani-politicari-ali-i-jedan-srbijanski-narkobos-1169657 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f790438931e6816f9748aaf6877d9729356a5a7b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Banka+%E2%80%98Credit+Suisse%E2%80%98+%C4%8Duva+kriminalni+novac%2C+cure+tajni+podaci%3A+milijune+su+kod+njih+sakrili+brojni+korumpirani+politi%C4%8Dari%2C+ali+i+jedan+srbijanski+narkobos&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbanka-credit-suisse-cuva-kriminalni-novac-cure-tajni-podaci-milijune-su-kod-njih-sakrili-brojni-korumpirani-politicari-ali-i-jedan-srbijanski-narkobos-1169657 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbanka-credit-suisse-cuva-kriminalni-novac-cure-tajni-podaci-milijune-su-kod-njih-sakrili-brojni-korumpirani-politicari-ali-i-jedan-srbijanski-narkobos-1169657 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => švicarske tajne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetšvicarske tajne

Banka ‘Credit Suisse‘ čuva kriminalni novac, cure tajni podaci: milijune su kod njih sakrili brojni korumpirani političari, ali i jedan srbijanski narkobos

Piše S.Pg.
22. veljače 2022. - 08:02

Popis klijenata švicarskih banaka jedna je od najstrože čuvanih tajni na svijetu, koja krije identitete nekih od najbogatijih ljudi na planeti i tragove o tome kako su akumulirali svoje bogatstvo.

No, taj štit nije neprobojan. Curenje podataka iz "Credit Suissea", jedne od najpoznatijih svjetskih banaka, otkriva kako je ona čuvala stotine milijuna dolara za šefove država, obavještajne dužnosnike, poduzetnike pod istragama i kršitelje ljudskih prava. Anonimni zviždač je njemačkim novinama "Süddeutsche Zeitung" predočio podatke o više od 18.000 bankovnih računa na kojima je ukupno više od 100 milijardi dolara. Taj dnevnik podijelio je ove globalno relevantne podatke s neprofitnom novinarskom skupinom "Projekt informiranja o organiziranom kriminalu i korupciji" i 46 drugih novinskih orga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:16