StoryEditorOCM
Svijetkakva žena!

Bračanka Lenka je bila prva čileanska novinarka: po njoj se zove i prestižna nagrada, a Neruda joj je napisao epitaf

Piše Branka Bezić Filipović
22. srpnja 2023. - 23:20

Lenka Franulić rođena je u čileanskom gradu Antofagasti 22. 7. 1908. godine u obitelji Mate Franulića i Zorke, djevojački Zlatar, oboje s otoka Brača. Istakla se još kao gimnazijalka kada je osnovala reviju Između pijetlova i kokoši. Na studij je otišla u Santiago de Čile i postala je profesoricom engleskog jezika. Tridesetih godina prošlog stoljeća počela se baviti novinarstvom što je u to vrijeme bio isključivo muški posao. Zajedno s Carlosom Davilom pokrenula je časopis Hoy (Danas).

Napisala je knjige Cien autores contemporáneos i Antologia del cuento norteamericano. Uređivala je rubriku Knjiga i umjetnost, a radila je i kao reporter I prevoditelj. U inozemstvu je intervjuirala slavne ličnosti, a neki od njih su bili Jean Cocteau, Jean Paul Sartre, Josip Broz Tito, Juan Peron i Fidel Castro. U Čileu se često pretiskuje njezin razgovor s pjesnikinjom i nobelovkom Gabrielom Mistral.

image
privatna kolekcija

Lenka Franulić je bila gošća State Departmenta SAD-a 1945. godine, zajedno s još trojicom latinoameričkih novinara. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja kao što su nagrada Helena Rubinstein i nagrada Udruženja novinarki SAD-a. Bila je prva žena dobitnica čileanske Nacionalne nagrade za novinarstvo.

Uređivala je časopise Eva i Ercilla i bila je među prvim predavačicama Novinarske škole u Santiagu. Njoj u čast utemeljena je nagrada za novinarstvo koja nosi njeno ime, a dodjeljuje se samo jednom u karijeri.

U rodnoj Antofagasti joj je podignut spomenik, a u Santiagu novinarska škola nosi njeno ime.

image
privatna kolekcija
image
privatna kolekcija

Lenka Franulić je preminula 25. 5. 1961., u 53. godini života, od karcinoma pluća. Njena smrt odjeknula je bolno među kolegama, u hrvatskoj zajednici i cijelome Čileu.

Senator Hermes Ahumada tom prilikom je rekao: Bila je prva velika čileanska novinarka. Za naše vrijeme to je uzvišena smjelost.

Za novinara Alejandra Chelena ona je bila prva koja je dala vrijednost ženskom spolu u vršenju publicističkog posla.

U oproštajnom govoru političar Baltazar Castro je rekao: Vrijedila si mnogo više nego tona veleposlanika ili nekoliko vagona ministara…

U časopisu Eva s Lenkom se oprostila njezina kolegica ovim riječima: "Uživat ćemo u njezinom naslijeđu: mi žene danas hodamo poznatim putem, mekanim i toplim, jer nam ga je ona utrla."

Međutim, najemocionalnije se od Lenke Franulić oprostio njen prijatelj Pablo Neruda, koji je napisao i epitaf na njenom grobu, a on glasi: "Bila si oličenje žene i lekcija milijunima muškaraca."

Lenka Franulić je sahranjena u Santiagu de Chile, a nadgrobni spomenik joj je izradila Lily Garafulić (Antofagasta, 1914. – Santiago de Čile, 2012.), također nositeljica Nacionalne nagrade, ali za likovnu umjetnost.

Lenka Franulić, Cien autores contemporáneos (Sto suvremenih autora)

"Drugi svjetski rat i poremećaji koje je prouzrokovao u svim sferama razmišljanja i ljudskih aktivnosti prisilio nas je da totalno prepravimo svoje vrijednosti. Mnoga imena su nestala u toj lavini. Na Panteonu društva pobrkalo se one koji su pretrpjeli fizičku smrt s onima koji su pretrpjeli nestanak zaboravom ili jednostavno jer su se razlikovali od svojih suvremenika. Na tim ostacima stvorila se među njima neka nova svjetlost. Neki, koji su izgledali suvremeno, najednom su ostarjeli i počeli nalikovati muzejskim primjercima. Drugi, koji su ležali zaboravljeni, najednom su se umiješali u naše živote."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 04:39