StoryEditorOCM
Svijetrat u ukrajini

Brutalna Putinova odmazda; Kijev i Harkiv doživjeli najjači udar od početka invazije; Poljska digla borbene zrakoplove

Piše vijesti sd
2. siječnja 2024. - 11:26

Prijetnje ruskog predsjednika Vladimir Putina da udari Ukrajine na Belgorod - u kojem su, prema ruskim izvorima, poginule 24 osobe - neće proći nekažnjeno, ostvarile su se već u utorak ujutro.

Rusija je u utorak ujutro raketama napala ukrajinske gradove Kijev i Harkiv, objavile su uprave tih dvaju gradova.

Više od 10 glasnih eksplozija odjeknulo je u ukrajinskom glavnom gradu, potresajući zgrade u središtu. Gradska vojna uprava izvijestila je da su dijelovi oborenih raketa pali u nekoliko okruga, uključujući i na stambene zgrade, piše Jutarnji list.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je u nekoliko dijelova glavnoga grada nestalo struje.

image

Gašenje požara u jednoj od pogođenih zgrada u Kijevu

Anatolii Stepanov/Afp

- Kijevljani, ostanite u skloništima. Mnogo projektila ide u vašem smjeru - objavile su zračne snage na kanalu Telegram.

Raketni napad na Kijev uslijedio je nakon napada dronom nekoliko sati ranije. Rusi su navodno lansirali projektile Kindžal, a osim Kijeva, napadnut je i sjeveroistočni grad Harkiv, rekao je šef vojne uprave Oleg Sinehubov.

Grad Harkiv također je bio pod "masivnim raketnim napadom", izjavio je gradonačelnik Ihor Terehov.

Mrtvi, deseci ozlijeđenih, srušene zgrade

Ukrajinske zračne snage priopćile su ranije u utorak da su uništile svih 35 bespilotnih letjelica koje je Rusija lansirala nakon ponoći ciljajući nekoliko gradova u Ukrajini, uključujući Kijev. Puni razmjeri ruskog raketnog napada u utorak zasad nisu poznati.

Poljska je objavila da su dva para njihovih borbenih zrakoplova F-16 i saveznički zračni tanker na nebu usred najnovijeg vala ruskih napada na Ukrajinu. Ruski projektil prošlog je petka ušao u poljski zračni prostor na tri minute, prije nego što je ponovno prešao u ukrajinski teritorij. Poljske vlasti nisu objavile dodatne informacije.

image

Poljska je objavila da su dva para njihovih borbenih zrakoplova F-16 i saveznički zračni tanker na nebu

Wojtek Radwanski/Afp

Nakon raketnog napada u kijevskom su se okrugu Solomjanskij zapalile dvije višekatnice, pri čemu je ozlijeđeno 10 osoba. U okrugu Podilskij izbio je požar na tržnici, plinska cijev je oštećena, a krhotine su pale na nestambenu zgradu.

Požari su izbili i u drugim okruzima zbog pada krhotina. Raketni napad je u nekim područjima poremetio opskrbu strujom i vodom.

Prema prvim podacima, 41 osoba ozlijeđena je u Harkivu nakon velikog ruskog raketnog napada jutros, objavile su regionalne vlasti. Jedna žena je poginula.

‘vjerojatno najveći napad od početka invazije‘

Ivana Klimpuš-Cintsadze, predsjednica odbora za europske integracije ukrajinskog parlamenta, upozorila je na društvenim mrežama da je "ovo vjerojatno najveći napad" na Kijev i Ukrajinu "u cjelini od početka invazije".

"Potrebna je hitna akcija u osiguravanju dodatnih sposobnosti protuzračne obrane. Međutim, ovaj rat neće biti gotov sve dok Rusija ne bude poražena. Vrijeme je da se dogovorimo oko zajedničkog cilja – zlo mora biti uništeno", dodala je.

image

I Harkiv je pod udarima. Hotel Palace devastiran je 30. prosinca

Sergey Bobok/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su četiri osobe poginule, a najmanje 92 ozlijeđene u ruskom napadu raketama i dronovima na Ukrajinu.

On je rekao da je Rusija od 31. prosinca lansirala oko 170 jurišnih dronova Shahed i desetke različitih projektila na Ukrajinu.

"Već treći dan naši PZO-i (protuzračna obrana) rade nevjerojatan posao. Zahvaljujem svim partnerima koji pomažu u jačanju našeg zračnog štita. Očito je da pomaže spasiti stotine života svaki dan i svaku noć, koje bi odnio ruski teror da nije bilo Patriota i drugih obrambenih sustava", napisao je Zelenski na Telegramu, prenosi Jutarnji list.

image

Vladimir Putin ostvario je prijetnje da udari Ukrajine na Belgorod neće proći nekažnjeno

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:24