stdClass Object ( [id] => 191522 [title] => Dragan Primorac: U Americi sam naučio lekciju - nacionalni interesi važniji su od stranačkih! [alias] => dragan-primorac-u-americi-sam-naucio-lekciju-nacionalni-interesi-vazniji-su-od-stranackih [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dana 20. siječnja 2009. godine, koji mnogi smatraju prekretnicom u modernoj američkoj politici, pod vodstvom Johna Robertsa, predsjednika Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama je prisegnuo za 44-tog američkog predsjednika. Događaj pun snažnog emotivnog naboja, ali i povijesnog nasljeđa, obilježila je i njegova supruga Michelle držeći Bibliju u rukama, istu onu koju 1861. koristio i Abraham Lincoln tijekom svoje inauguracije, a gotovo 2 milijuna prisutnih Amerikanaca učinilo je događaj najvećim okupljanjem u povijesti Washington D.C.-ja.

Slogan, “Yes We Can”, kojim je karizmatični predsjednički kandidat Obama, svega nekoliko mjeseci ranije motivirao svoje pristaše, postao je sintagma nade koja je ušla u sve američke obitelji.

Snaga zajedništva

Danas, četiri godine nakon najveće inauguracije u povijesti SAD-a, na nešto manje spektakularnoj ceremoniji Barack Obama će, tijekom 57. predsjedničke inauguracija od osnivanja SAD-a, ponovno prisegniti i postati 45. američki predsjednik. Tim činom nastavlja se njegov kontinuitet najmoćnijeg svjetskog političara, o čijim odlukama bitno ovisi američka, ali i svjetska budućnost. Stoga i ne čudi toliko zanimanje svjetske javnosti za ovaj događaj, koji još od 1901. godine u cijelosti kreira zajednički odbor Predstavničkog doma i Senata, pokazujući time svijetu snagu zajedništva američkog naroda.

Naravno, osim golemog političkog utjecaja američkog predsjednika na globalna kretanja, interes ostatka svijeta prema zbivanjima u SAD-u uvjetuje i drugi važan adut, a to je dolar. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, više od 61 posto ukupne globalne svjetske štednje je u dolarima. O sigurnosti i snazi dolara skrbi najmoćnija centralna banka ikada osnovana ili Sustav federalnih rezervi (Fed), koja u cijelosti regulira i kontrolira financijsko i monetarno tržište SAD-a.

Sve se glanca na US Captolu uoči današnje svečanosti,
za koju se predviđa da će ipak stvoriti manju ‘gužvu’ od one
prije četiri godine
Osim toga, Fed danas predstavlja i ključnu snagu američkog gospodarstva, čemu svjedoči i podatak da je Fed 2011. godine na raspolaganju imao oko 60 milijardi dolara u neto iznosu, te ukupnu imovinu u vrijednosti oko 3.000 milijardi dolara. Niti jedno gospodarstvo svijeta, pa čak niti ono najbrže rastuće kinesko, ne može djelovati neovisno o dolaru. Naime, od ukupnih kineskih rezervi, koje iznose oko 3.000 milijardi dolara, gotovo tisuću milijardi dolara je direktno ili indirektno vezano uz razne programe, obveznice ili investicije inicirane od strane Vlade SAD-a, te je time i kinesko gospodarstvo velikim dijelom vezano na američku gospodarsku politiku.

S karizmatskim i osebujnim stilom rada predsjednika Baracka Obame imao sam se prilike upoznati tijekom održavanja American Israeli Public Affairs Comittee u Washingtonu D.C.-ju tijekom ožujka 2012. godine, na kojem sam nazočio u svojstvu gosta, a gdje je, uz predsjednika Shimuna Peresa i premijera Benjamina Netanyahua, u radu sudjelovao i on osobno. Tada sam se iz prve ruke mogao uvjeriti zbog čega ga i republikanci i demokrati smatraju predsjednikom koji je, svojom mudrom i državničkom politikom, najviše od svih do sada doprinio približavanju dviju političkih opcija. P

omirljiv, odličan retoričar bez gotovo ikakve doze arogancije u svom nastupu, topao, susretljiv i nenametljiv postao je toliko prihvatljiv golemoj većini Amerikanaca. I tada je vrlo jasno svjedočio o vlastitim naporima u uspostavi trajnog mira između Izraela i Palestine, odlučnoj borbi protiv svjetskog terorizma, ali i o svojoj bliskosti s Izraelom.

Sačuvane glave na fiskalnoj litici

Nedvojbeno je da je karizma predsjednika Obame doprinosi uspješnoj suradnji republikanaca i demokrata, pogotovo kad su u pitanju značajni projekti za budućnost SAD-a. Naime, 31. prosinca 2012. godine trebale su prestati vrijediti višegodišnje zakonske regulative predsjednika Busha, koje su građanima SAD-a donijele niz poreznih olakšica, a 1. siječnja 2013. godine je trebao stupiti na snagu sigurnosni mehanizam tzv. “fiscal cliff” ili u prijevodu “fiskalna litica”, kojom bi se gotovo istodobno podigla porezna stopa, ali istodobno smanjila državna potrošnja na svim razinama.

Ekonomski stručnjaci bili su suglasni u jednom: rezanje budžetske potrošnje i povećavanje poreza automatizmom osiromašuje najveći dio populacije SAD-a, te posljedično smanjuje potražnju za robama i uslugama, što zajedno usporava ekonomski rast i povećava nezaposlenost. Godišnji deficit budžeta SAD-a već dulji vremenski period veći je od tisuču milijardi dolara godišnje, što je kumulativno do današnjeg dana dovelo do ukupnog duga SAD-a u iznosu od 16.400 milijardi dolara i bilo koji nepromišljen potez koji bi doveo do stagnacije američkog gospodarstva, lančano bi imao i značajan negativni utjecaj na svjetsko gospodarstvo.

Izglasavanje zakona od strane Predstavničkog doma SAD-a, koji će zaustaviti ulazak u recesiju, bilo je moguće jedino uz potporu republikanaca i Barack Obama je uspio napraviti za naše prilike gotovo nemoguće: u posljednjim danima 2012. godine uvjerio je republikance da u Predstavničkom domu izglasaju Zakon kojim je izbjegnuta.

Tih dana svi moji sugovornici, bili oni republikanci ili demokrati, nisu niti u jednom trenutku posumnjali u snagu argumenta i državničke mudrosti Baracka Obame. Da u kojem slučaju Predstavnički dom nije izglasao zakon kojim se izbeglo povećanje poreza i oštro smanjenje državnih troškova, više od 3 milijuna ljudi u SAD-u ostalo bi bez posla, a postotak nezaposlenih porastao bi na rekordnih 10 posto.

Otvoreno 150.000 novih radnih mjesta

Primorac sa Billom Clintonom
Nisam mogao ne upitati se kad će i da li će ikad u Hrvatskoj biti moguće nacionalni interes staviti iznad stranačkog?! Ova američka lekcija pouka je mnogima, prvenstveno političarima, i mora se upamtiti. Rezultati takve mudre politike bili su fascinantni već slijedećih dana. Strah od novih oporezivanja kod prosječnog Amerikanca je nestao, potrošnja se rasplamsala, toliko da je dovela do prave ofenzive, a samo tijekom posljednjih nekoliko tjedana u SAD-u je otvoreno oko 150.000 novih radnih mjesta, a ekonomski rast već danas je oko 2 posto.

Vrlo optimistički zvuči i podatak da je u sve računice ukalkuliran i rast plaća radnicima do konca godine za najmanje 2 posto. Barack Obama je napravio još jedan iznimno značajan iskorak, nije odlučio štedjeti na najugroženijima i najsiromašnijima. Naime, američka Vlada je odlučila zadržati postojeća prava nezaposlenima i svim osobama ovisnima o socijalnoj pomoći, tako da se SAD na kraju pokazala državom koja svojim građanima omogućuje socijalna prava, koja su danas u svijetu globalne krize ukinuta u nizu drugih, tzv. “socijalnih država”.

Nigdje nisam osjetio da se rad, odgovornost i rezultati toliko cijene i da određuju nečiju sudbinu kao u SAD-u. Nije nije lakše biti stranac i to vrlo uspješan stranac. Na žalost, niz takvih vrijednosti u našoj tzv. “mladoj demokraciji” nije razvijen i uglavnom je zamjenjeno neradom i neredom, kriterijima političke podobnosti i podaništva, raznim spletkama i kriminalom svih vrsta.

DRAGAN PRIMORAC

Hrvatska je prijatelj, ali dolar ide tamo gdje je siguran

•• Drugi Obamin mandat bit će obilježen golemim naporom za vraćanjem stare snage američkom gospodarstvu, boljoj regulaciji niza važnih međunarodnih ugovora, poput North American Free Trade Agreement, intenzivnijom suradnjom s Azijom, posebice s Kinom, Japanom, Južnom Korejom, investicijama na afrički kontinent, dinamičnijom suradnjom s državama Južne Amerike, EU-a. Nedvojbeno je da će značajni investicijski ciklus biti snažno pokrenut iz SAD-a prema novim tržištima. Jasno je da SAD Hrvatsku drže prijateljem, no bez obzira na sve, kapital u globaliziranom svijetu ide tamo gdje mu je bolje i Republika Hrvatska mora stvoriti atraktivne preduvjete kojima će privući američki novac, za kojeg je poznato da rijetko riskira i gotovo uvijek ide tamo gdje je dobrodošao i gdje je siguran.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Barack Obama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZ PRVE RUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-01-21 17:31:03 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-01-21 20:09:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-01-21 20:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4723 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/01/21/Panorama/Obama00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4834553 Threads: 3 Questions: 169381297 Slow queries: 73614 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4967685 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/dragan-primorac-u-americi-sam-naucio-lekciju-nacionalni-interesi-vazniji-su-od-stranackih-191522 [printLink] => /vijesti/svijet/dragan-primorac-u-americi-sam-naucio-lekciju-nacionalni-interesi-vazniji-su-od-stranackih-191522?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 211662 [name] => draganprimorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => draganprimorac [link] => /tag/draganprimorac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Barack Obama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZ PRVE RUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dragan Primorac: U Americi sam naučio lekciju - nacionalni interesi važniji su od stranačkih! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-01-23-56-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/21/Panorama/Obama00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/21/Panorama/Obama00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dana 20. siječnja 2009. godine, koji mnogi smatraju prekretnicom u modernoj američkoj politici, pod vodstvom Johna Robertsa, predsjednika Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama je prisegnuo za 44-tog američkog predsjednika. Događaj pun snažnog emotivnog naboja, ali i povijesnog nasljeđa, obilježila je i njegova supruga Michelle držeći Bibliju u rukama, istu onu koju 1861. koristio i Abraham Lincoln tijekom svoje inauguracije, a gotovo 2 milijuna prisutnih Amerikanaca učinilo je događaj najvećim okupljanjem u povijesti Washington D.C.-ja.

Slogan, “Yes We Can”, kojim je karizmatični predsjednički kandidat Obama, svega nekoliko mjeseci ranije motivirao svoje pristaše, postao je sintagma nade koja je ušla u sve američke obitelji.

Snaga zajedništva

Danas, četiri godine nakon najveće inauguracije u povijesti SAD-a, na nešto manje spektakularnoj ceremoniji Barack Obama će, tijekom 57. predsjedničke inauguracija od osnivanja SAD-a, ponovno prisegniti i postati 45. američki predsjednik. Tim činom nastavlja se njegov kontinuitet najmoćnijeg svjetskog političara, o čijim odlukama bitno ovisi američka, ali i svjetska budućnost. Stoga i ne čudi toliko zanimanje svjetske javnosti za ovaj događaj, koji još od 1901. godine u cijelosti kreira zajednički odbor Predstavničkog doma i Senata, pokazujući time svijetu snagu zajedništva američkog naroda.

Naravno, osim golemog političkog utjecaja američkog predsjednika na globalna kretanja, interes ostatka svijeta prema zbivanjima u SAD-u uvjetuje i drugi važan adut, a to je dolar. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, više od 61 posto ukupne globalne svjetske štednje je u dolarima. O sigurnosti i snazi dolara skrbi najmoćnija centralna banka ikada osnovana ili Sustav federalnih rezervi (Fed), koja u cijelosti regulira i kontrolira financijsko i monetarno tržište SAD-a.

Sve se glanca na US Captolu uoči današnje svečanosti,
za koju se predviđa da će ipak stvoriti manju ‘gužvu’ od one
prije četiri godine
Osim toga, Fed danas predstavlja i ključnu snagu američkog gospodarstva, čemu svjedoči i podatak da je Fed 2011. godine na raspolaganju imao oko 60 milijardi dolara u neto iznosu, te ukupnu imovinu u vrijednosti oko 3.000 milijardi dolara. Niti jedno gospodarstvo svijeta, pa čak niti ono najbrže rastuće kinesko, ne može djelovati neovisno o dolaru. Naime, od ukupnih kineskih rezervi, koje iznose oko 3.000 milijardi dolara, gotovo tisuću milijardi dolara je direktno ili indirektno vezano uz razne programe, obveznice ili investicije inicirane od strane Vlade SAD-a, te je time i kinesko gospodarstvo velikim dijelom vezano na američku gospodarsku politiku.

S karizmatskim i osebujnim stilom rada predsjednika Baracka Obame imao sam se prilike upoznati tijekom održavanja American Israeli Public Affairs Comittee u Washingtonu D.C.-ju tijekom ožujka 2012. godine, na kojem sam nazočio u svojstvu gosta, a gdje je, uz predsjednika Shimuna Peresa i premijera Benjamina Netanyahua, u radu sudjelovao i on osobno. Tada sam se iz prve ruke mogao uvjeriti zbog čega ga i republikanci i demokrati smatraju predsjednikom koji je, svojom mudrom i državničkom politikom, najviše od svih do sada doprinio približavanju dviju političkih opcija. P

omirljiv, odličan retoričar bez gotovo ikakve doze arogancije u svom nastupu, topao, susretljiv i nenametljiv postao je toliko prihvatljiv golemoj većini Amerikanaca. I tada je vrlo jasno svjedočio o vlastitim naporima u uspostavi trajnog mira između Izraela i Palestine, odlučnoj borbi protiv svjetskog terorizma, ali i o svojoj bliskosti s Izraelom.

Sačuvane glave na fiskalnoj litici

Nedvojbeno je da je karizma predsjednika Obame doprinosi uspješnoj suradnji republikanaca i demokrata, pogotovo kad su u pitanju značajni projekti za budućnost SAD-a. Naime, 31. prosinca 2012. godine trebale su prestati vrijediti višegodišnje zakonske regulative predsjednika Busha, koje su građanima SAD-a donijele niz poreznih olakšica, a 1. siječnja 2013. godine je trebao stupiti na snagu sigurnosni mehanizam tzv. “fiscal cliff” ili u prijevodu “fiskalna litica”, kojom bi se gotovo istodobno podigla porezna stopa, ali istodobno smanjila državna potrošnja na svim razinama.

Ekonomski stručnjaci bili su suglasni u jednom: rezanje budžetske potrošnje i povećavanje poreza automatizmom osiromašuje najveći dio populacije SAD-a, te posljedično smanjuje potražnju za robama i uslugama, što zajedno usporava ekonomski rast i povećava nezaposlenost. Godišnji deficit budžeta SAD-a već dulji vremenski period veći je od tisuču milijardi dolara godišnje, što je kumulativno do današnjeg dana dovelo do ukupnog duga SAD-a u iznosu od 16.400 milijardi dolara i bilo koji nepromišljen potez koji bi doveo do stagnacije američkog gospodarstva, lančano bi imao i značajan negativni utjecaj na svjetsko gospodarstvo.

Izglasavanje zakona od strane Predstavničkog doma SAD-a, koji će zaustaviti ulazak u recesiju, bilo je moguće jedino uz potporu republikanaca i Barack Obama je uspio napraviti za naše prilike gotovo nemoguće: u posljednjim danima 2012. godine uvjerio je republikance da u Predstavničkom domu izglasaju Zakon kojim je izbjegnuta.

Tih dana svi moji sugovornici, bili oni republikanci ili demokrati, nisu niti u jednom trenutku posumnjali u snagu argumenta i državničke mudrosti Baracka Obame. Da u kojem slučaju Predstavnički dom nije izglasao zakon kojim se izbeglo povećanje poreza i oštro smanjenje državnih troškova, više od 3 milijuna ljudi u SAD-u ostalo bi bez posla, a postotak nezaposlenih porastao bi na rekordnih 10 posto.

Otvoreno 150.000 novih radnih mjesta

Primorac sa Billom Clintonom
Nisam mogao ne upitati se kad će i da li će ikad u Hrvatskoj biti moguće nacionalni interes staviti iznad stranačkog?! Ova američka lekcija pouka je mnogima, prvenstveno političarima, i mora se upamtiti. Rezultati takve mudre politike bili su fascinantni već slijedećih dana. Strah od novih oporezivanja kod prosječnog Amerikanca je nestao, potrošnja se rasplamsala, toliko da je dovela do prave ofenzive, a samo tijekom posljednjih nekoliko tjedana u SAD-u je otvoreno oko 150.000 novih radnih mjesta, a ekonomski rast već danas je oko 2 posto.

Vrlo optimistički zvuči i podatak da je u sve računice ukalkuliran i rast plaća radnicima do konca godine za najmanje 2 posto. Barack Obama je napravio još jedan iznimno značajan iskorak, nije odlučio štedjeti na najugroženijima i najsiromašnijima. Naime, američka Vlada je odlučila zadržati postojeća prava nezaposlenima i svim osobama ovisnima o socijalnoj pomoći, tako da se SAD na kraju pokazala državom koja svojim građanima omogućuje socijalna prava, koja su danas u svijetu globalne krize ukinuta u nizu drugih, tzv. “socijalnih država”.

Nigdje nisam osjetio da se rad, odgovornost i rezultati toliko cijene i da određuju nečiju sudbinu kao u SAD-u. Nije nije lakše biti stranac i to vrlo uspješan stranac. Na žalost, niz takvih vrijednosti u našoj tzv. “mladoj demokraciji” nije razvijen i uglavnom je zamjenjeno neradom i neredom, kriterijima političke podobnosti i podaništva, raznim spletkama i kriminalom svih vrsta.

DRAGAN PRIMORAC

Hrvatska je prijatelj, ali dolar ide tamo gdje je siguran

•• Drugi Obamin mandat bit će obilježen golemim naporom za vraćanjem stare snage američkom gospodarstvu, boljoj regulaciji niza važnih međunarodnih ugovora, poput North American Free Trade Agreement, intenzivnijom suradnjom s Azijom, posebice s Kinom, Japanom, Južnom Korejom, investicijama na afrički kontinent, dinamičnijom suradnjom s državama Južne Amerike, EU-a. Nedvojbeno je da će značajni investicijski ciklus biti snažno pokrenut iz SAD-a prema novim tržištima. Jasno je da SAD Hrvatsku drže prijateljem, no bez obzira na sve, kapital u globaliziranom svijetu ide tamo gdje mu je bolje i Republika Hrvatska mora stvoriti atraktivne preduvjete kojima će privući američki novac, za kojeg je poznato da rijetko riskira i gotovo uvijek ide tamo gdje je dobrodošao i gdje je siguran.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/dragan-primorac-u-americi-sam-naucio-lekciju-nacionalni-interesi-vazniji-su-od-stranackih-191522 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0c7dab1d0c9a270b2a2ec125cb1ac4c9387f6263 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dragan+Primorac%3A+U+Americi+sam+nau%C4%8Dio+lekciju+-+nacionalni+interesi+va%C5%BEniji+su+od+strana%C4%8Dkih%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdragan-primorac-u-americi-sam-naucio-lekciju-nacionalni-interesi-vazniji-su-od-stranackih-191522 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdragan-primorac-u-americi-sam-naucio-lekciju-nacionalni-interesi-vazniji-su-od-stranackih-191522 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Barack Obama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZ PRVE RUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetIZ PRVE RUKE

Dragan Primorac: U Americi sam naučio lekciju - nacionalni interesi važniji su od stranačkih!

Piše PSD.
21. siječnja 2013. - 21:08

Dana 20. siječnja 2009. godine, koji mnogi smatraju prekretnicom u modernoj američkoj politici, pod vodstvom Johna Robertsa, predsjednika Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama je prisegnuo za 44-tog američkog predsjednika. Događaj pun snažnog emotivnog naboja, ali i povijesnog nasljeđa, obilježila je i njegova supruga Michelle držeći Bibliju u rukama, istu onu koju 1861. koristio i Abraham Lincoln tijekom svoje inauguracije, a gotovo 2 milijuna prisutnih Amerikanaca učinilo je događaj najvećim okupljanjem u povijesti Washington D.C.-ja.

Slogan, “Yes We Can”, kojim je karizmatični predsjednički kandidat Obama, svega nekoliko mjeseci ranije motivirao svoje pristaše, postao je sintagma nade koja je ušla u sve američke obitelji.

Snaga zajedništva

D...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:23