stdClass Object ( [id] => 183595 [title] => Francuska uvodi ‘dvorane za drogiranje’, a hrvatski je program među najboljima u Europi [alias] => francuska-uvodi-dvorane-za-drogiranje-a-hrvatski-je-program-medu-najboljima-u-europi [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Francuska socijalistička vlada planira do kraja ove godine otvoriti niz “dvorana za drogiranje”. Riječ je o dijelu eksperimentalnog projekta, a francuska ministrica zdravlja Marisol Touraine priopćila da će u tom posebnom prostoru narkomani sami sebi ubrizgavati drogu pod medicinskim nadzorom. Ministrica je dodala i da je više općina izrazilo spremnost da se krajem godine na njihovu području otvore takve dvorane.

Ubrzo su čelnici francuske desnice žestoko kritizirali ideju jer je, kako kažu, takav postupak “neodgovoran” i šalje pogrešan signal mladima u zemlji. Prof. dr. Slavko Sakoman, voditelj referentnog centra Ministarstva zdravlja za ovisnosti o drogama, kaže da treba razlučiti dvije stvari vezane uz “strategiju smanjenja štete” kad je riječ o zloporabi droga.

− Uz dvije temeljne grupe mjera, a to su smanjenje ponude i dostupnosti i, te smanjenje potražnje za drogama, u nacionalne strategije integrirano je i to da se u odnosu na populaciju bolesnika ovisnika ponude mjere koje će imati poželjan javnozdravstveni, ali i društveni učinak − objasnio je naš sugovornik.

Prva je Švicarska

Od dr. Sakomana čujemo da je Švicarska prva napravila zaokret u tom području.

− Da bi riješila zastrašujuće probleme narkoscene koji su se razvili 80-ih i 90-ih godina, Švicarska je prva država, koja je napravila veliki zaokret u brizi za svoje uglavnom teške heroinske ovisnike. Tada je, uz ponudu lako dostupnih supstitucijskih programa − a riječ je o liječenju uz uporabu opioida, u to vrijeme prije svega metadona, nešto kasnije buprenorfina i još nešto kasnije sporo opuštajućeg peroralnog morfina − da bi privukli s ulice i najtežu kategoriju “junkija”, švicarski stručnjak profesor Ambroz Uchthenhagen predložio i uvođenje u terapiju, u početku eksperimentalno, i legalnog medicinskog heroina (diamorfin).

I danas Švicarska ima u tom programu, uz vrlo stroge kriterije uključivanja, oko 1350 ovisnika. Od 17.000 do 18.000 ovisnika je u zamjenskoj terapiji prethodno spomenutim lijekovima − informirao nas je dr. Sakoman, koji je i voditelj Zavoda za bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju KBC-a “Sestre milosrdnice” u Zagrebu.

O postignućima se razgovaralo na skupu ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a u New Yorku, kojem je bio nazočan i hrvatski stručnjak.

− Dobili su medicinsko liječenje najtežih ovisnika i medicinsku kontrolu najteže kategorije, većinom ovisnike zaražene virusom hepatitisa i HIV-a koji su sudjelovali u kriminalu da bi za sebe nabavljali velike količine droge. Zatim su vidjeli da po svim parametrima javnozdravstvenog praćenja imaju odlične epidemiološke trendove, što znači sve manje zaraženih virusima, sve manje umrlih od predoziranja, sve manje novorođenčadi s komplikacijama ili neonatalnim apstinencijskim sindromom, i, što je posebno značajno, sve manje novooboljelih heroinskih ovisnika i manje kaznenih djela koje čine neliječeni ovisnici.

Dakako da je Švicarska u to vrijeme mudrom i izbalansiranom politikom suzbijanja zloporabe droga usmjerila represivne aktivnosti od ulične narkoscene prema nositeljima narkokriminala te je time smanjila i ponudu droge, što je pridonijelo smanjenju rizika za nove generacije mladih da nalete na tu “nagaznu minu” − naglašava psihijatar.

Dr. Sakoman kaže da je, nakon primjene ovog švicarskog modela, još nekoliko država EU-a odlučilo eksperimentalno u medicinsko liječenje integrirati i tu opciju tretmana heroinom. To su Nizozemska, Danska, jedna pokrajina u sjevernoj Njemačkoj, tu je eksperimentalni projekt u Španjolskoj, a trenutačno je u opciji nekoliko država koje to žele uvesti, među kojima je i Francuska.

− Tijelo europske komisije za monitoriranje problema s drogama u Uniji (EMCDDA) navodi u svojem zadnjem izvješću iz 2011. godine da je danas u ovih nekoliko spomenutih država u ove programe medicinskog tretmana medicinskim heroinom uključeno oko 1200 ovisnika o heroinu, što znači da je to vrlo mali broj osoba i da su kriteriji uključivanja vrlo strogi − kaže stručnjak.

Kuna štedi drugih deset

- Ovaj dodatni model i opcija s heroinom ne smije se brkati s jednom od mjera smanjenja štete, a riječ je o omogućavanju ovisnicima u nekim državama da ulaze u za njih posebno pripremljene prostore u kojima mogu bez straha od policije sterilno ubrizgati vlastiti ilegalno nabavljeni heroin.
Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

− Dok se u Europskoj uniji, tražilo rješenje za taj problem, u Hrvatskoj su stručnjaci, kojima sam bio na čelu, vodili i još uvijek vode određenu vrstu bitke za očuvanje hrvatskog medicinskog modela liječenja ovisnika. Europa ga smatra jednim od najboljih. Zahvaljujući tome modelu, Hrvatska je smanjila broj novooboljelih i liječenih heroinskih ovisnika s 1066 u 2001. godini na 340 u 2011.

Smanjili smo i zaraženost hepatitisom C sa 70 na 27 posto, hepatitisom B s 20 na 7 posto zaraženih, te smo održali zaraženost HIV-om ispod 0,5 posto među intravenoznim bolesnicima, što je višestruko manje nego u većini zemalja Europske unije. Na primjer, neke baltičke zemlje, slično Rusiji i Ukrajini, danas imaju više od 50 posto ovisnika zaraženih HIV-om.

Naš je model medicinski sustav koji je, zahvaljujući liječnicima opće medicine, osigurao laku dostupnost supstitucijskih lijekova medatona i buprenorfina, a istodobno programi imaju visoku stručnost zahvaljujući mreži specijaliziranih izvanbolničkih centara koji su smješteni u županijskim zavodima za javno zdravstvo i koji terapijskim odnosom, bez diskriminacije, ovisnicima osiguravaju psihoterapiju, obiteljsku terapiju, psihoedukaciju, kontrolu apstinencije, liječenje drugih bolesti, i psihijatrijskih i tjelesnih, te im pomažu u psihosocijalnoj rehabilitaciji. To karakterizira naš model koji je službeno integriran u nacionalnu strategiju od 1995. godine, a 1991. je neslužbeno startao u praksi − podsjeća Sakoman.

Naglašava kako je ovom nevjerojatno poželjnom epidemiološkom trendu u posljednje tri godine pridonio bolji rad represivnog sustava, što je rezultiralo značajnim smanjenjem dostupnosti heroina.

− Trebalo bi učiniti sve,da i ovaj politički sustav dade punu potporu hrvatskim stručnjacima. U tom smislu, dakako, kao liječnik najveću potporu očekujem od temeljnog ministarstva zaduženog za javno zdravlje, a to je Ministarstvo zdravlja − istaknuo je psihijatar.

Stručnjaci su izračunali da svaka kuna uložena u ovakav koncept štedi društvenoj zajednici više od 10 kuna.

− U odnosu na 2001. godinu, iznos za kupovanje dominantnog heroina 2011. godine u Hrvatskoj je smanjen za oko 100 milijuna eura − naglasio je dr. Sakoman.

LOLA WRIGHT

Politička odluka

− Spomenut ću još jednu posebnost vezanu uz Francusku, koja je prije 20-ak godina imala zastrašujuće stanje s epidemijom heroinske ovisnosti, pa je 1996. godine političkom odlukom omogućeno svim liječnicima opće medicine da sve osobe koje pregledaju i utvrde za njih, po svojem znanju, da su heroinski ovisnici, mogu liječiti lijekom buprenorfinom.

Oni nisu odredili nikakve smjernice ni kontrolu liječnika i danas je − dakle, nakon 17 godina − u Francuskoj oko 100.000 heroinskih ovisnika pod kontrolom medicinskog tretmana. Premda je bilo i postoji zloporaba toga lijeka na ilegalnom tržištu, javnozdravstvene i društvene koristi od te politike pokazale su se u Francuskoj nemjerljivima − doznali smo od dr. Sakomana.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Zahvaljujući našemu modelu, u 10 smo godina smanjili broj novooboljelih heroinskih ovisnika s 1066 na 340. Smanjili smo i zaraženost hepatitisom C sa 70 posto na 27 posto i održali smo zaraženost HIV-om ispod 0,5 posto među intravenoznim bolesnicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bitka protiv pakla droge [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-26 17:45:46 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-27 19:01:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-27 19:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7273 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/10/26/PSD/dro00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15471572 Threads: 2 Questions: 3199425076 Slow queries: 7199627 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235960827 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/francuska-uvodi-dvorane-za-drogiranje-a-hrvatski-je-program-medu-najboljima-u-europi-183595 [printLink] => /vijesti/svijet/francuska-uvodi-dvorane-za-drogiranje-a-hrvatski-je-program-medu-najboljima-u-europi-183595?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 199152 [name] => narkomanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => narkomanija [link] => /tag/narkomanija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 164015 [name] => drogiranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drogiranje [link] => /tag/drogiranje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 463502 [name] => ovisnosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ovisnosti [link] => /tag/ovisnosti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 361924 [name] => ovisnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ovisnost [link] => /tag/ovisnost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Zahvaljujući našemu modelu, u 10 smo godina smanjili broj novooboljelih heroinskih ovisnika s 1066 na 340. Smanjili smo i zaraženost hepatitisom C sa 70 posto na 27 posto i održali smo zaraženost HIV-om ispod 0,5 posto među intravenoznim bolesnicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bitka protiv pakla droge [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Francuska uvodi ‘dvorane za drogiranje’, a hrvatski je program među najboljima u Europi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-10-50-27-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/26/PSD/dro00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/26/PSD/dro00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Francuska socijalistička vlada planira do kraja ove godine otvoriti niz “dvorana za drogiranje”. Riječ je o dijelu eksperimentalnog projekta, a francuska ministrica zdravlja Marisol Touraine priopćila da će u tom posebnom prostoru narkomani sami sebi ubrizgavati drogu pod medicinskim nadzorom. Ministrica je dodala i da je više općina izrazilo spremnost da se krajem godine na njihovu području otvore takve dvorane.

Ubrzo su čelnici francuske desnice žestoko kritizirali ideju jer je, kako kažu, takav postupak “neodgovoran” i šalje pogrešan signal mladima u zemlji. Prof. dr. Slavko Sakoman, voditelj referentnog centra Ministarstva zdravlja za ovisnosti o drogama, kaže da treba razlučiti dvije stvari vezane uz “strategiju smanjenja štete” kad je riječ o zloporabi droga.

− Uz dvije temeljne grupe mjera, a to su smanjenje ponude i dostupnosti i, te smanjenje potražnje za drogama, u nacionalne strategije integrirano je i to da se u odnosu na populaciju bolesnika ovisnika ponude mjere koje će imati poželjan javnozdravstveni, ali i društveni učinak − objasnio je naš sugovornik.

Prva je Švicarska

Od dr. Sakomana čujemo da je Švicarska prva napravila zaokret u tom području.

− Da bi riješila zastrašujuće probleme narkoscene koji su se razvili 80-ih i 90-ih godina, Švicarska je prva država, koja je napravila veliki zaokret u brizi za svoje uglavnom teške heroinske ovisnike. Tada je, uz ponudu lako dostupnih supstitucijskih programa − a riječ je o liječenju uz uporabu opioida, u to vrijeme prije svega metadona, nešto kasnije buprenorfina i još nešto kasnije sporo opuštajućeg peroralnog morfina − da bi privukli s ulice i najtežu kategoriju “junkija”, švicarski stručnjak profesor Ambroz Uchthenhagen predložio i uvođenje u terapiju, u početku eksperimentalno, i legalnog medicinskog heroina (diamorfin).

I danas Švicarska ima u tom programu, uz vrlo stroge kriterije uključivanja, oko 1350 ovisnika. Od 17.000 do 18.000 ovisnika je u zamjenskoj terapiji prethodno spomenutim lijekovima − informirao nas je dr. Sakoman, koji je i voditelj Zavoda za bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju KBC-a “Sestre milosrdnice” u Zagrebu.

O postignućima se razgovaralo na skupu ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a u New Yorku, kojem je bio nazočan i hrvatski stručnjak.

− Dobili su medicinsko liječenje najtežih ovisnika i medicinsku kontrolu najteže kategorije, većinom ovisnike zaražene virusom hepatitisa i HIV-a koji su sudjelovali u kriminalu da bi za sebe nabavljali velike količine droge. Zatim su vidjeli da po svim parametrima javnozdravstvenog praćenja imaju odlične epidemiološke trendove, što znači sve manje zaraženih virusima, sve manje umrlih od predoziranja, sve manje novorođenčadi s komplikacijama ili neonatalnim apstinencijskim sindromom, i, što je posebno značajno, sve manje novooboljelih heroinskih ovisnika i manje kaznenih djela koje čine neliječeni ovisnici.

Dakako da je Švicarska u to vrijeme mudrom i izbalansiranom politikom suzbijanja zloporabe droga usmjerila represivne aktivnosti od ulične narkoscene prema nositeljima narkokriminala te je time smanjila i ponudu droge, što je pridonijelo smanjenju rizika za nove generacije mladih da nalete na tu “nagaznu minu” − naglašava psihijatar.

Dr. Sakoman kaže da je, nakon primjene ovog švicarskog modela, još nekoliko država EU-a odlučilo eksperimentalno u medicinsko liječenje integrirati i tu opciju tretmana heroinom. To su Nizozemska, Danska, jedna pokrajina u sjevernoj Njemačkoj, tu je eksperimentalni projekt u Španjolskoj, a trenutačno je u opciji nekoliko država koje to žele uvesti, među kojima je i Francuska.

− Tijelo europske komisije za monitoriranje problema s drogama u Uniji (EMCDDA) navodi u svojem zadnjem izvješću iz 2011. godine da je danas u ovih nekoliko spomenutih država u ove programe medicinskog tretmana medicinskim heroinom uključeno oko 1200 ovisnika o heroinu, što znači da je to vrlo mali broj osoba i da su kriteriji uključivanja vrlo strogi − kaže stručnjak.

Kuna štedi drugih deset

- Ovaj dodatni model i opcija s heroinom ne smije se brkati s jednom od mjera smanjenja štete, a riječ je o omogućavanju ovisnicima u nekim državama da ulaze u za njih posebno pripremljene prostore u kojima mogu bez straha od policije sterilno ubrizgati vlastiti ilegalno nabavljeni heroin.
Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

− Dok se u Europskoj uniji, tražilo rješenje za taj problem, u Hrvatskoj su stručnjaci, kojima sam bio na čelu, vodili i još uvijek vode određenu vrstu bitke za očuvanje hrvatskog medicinskog modela liječenja ovisnika. Europa ga smatra jednim od najboljih. Zahvaljujući tome modelu, Hrvatska je smanjila broj novooboljelih i liječenih heroinskih ovisnika s 1066 u 2001. godini na 340 u 2011.

Smanjili smo i zaraženost hepatitisom C sa 70 na 27 posto, hepatitisom B s 20 na 7 posto zaraženih, te smo održali zaraženost HIV-om ispod 0,5 posto među intravenoznim bolesnicima, što je višestruko manje nego u većini zemalja Europske unije. Na primjer, neke baltičke zemlje, slično Rusiji i Ukrajini, danas imaju više od 50 posto ovisnika zaraženih HIV-om.

Naš je model medicinski sustav koji je, zahvaljujući liječnicima opće medicine, osigurao laku dostupnost supstitucijskih lijekova medatona i buprenorfina, a istodobno programi imaju visoku stručnost zahvaljujući mreži specijaliziranih izvanbolničkih centara koji su smješteni u županijskim zavodima za javno zdravstvo i koji terapijskim odnosom, bez diskriminacije, ovisnicima osiguravaju psihoterapiju, obiteljsku terapiju, psihoedukaciju, kontrolu apstinencije, liječenje drugih bolesti, i psihijatrijskih i tjelesnih, te im pomažu u psihosocijalnoj rehabilitaciji. To karakterizira naš model koji je službeno integriran u nacionalnu strategiju od 1995. godine, a 1991. je neslužbeno startao u praksi − podsjeća Sakoman.

Naglašava kako je ovom nevjerojatno poželjnom epidemiološkom trendu u posljednje tri godine pridonio bolji rad represivnog sustava, što je rezultiralo značajnim smanjenjem dostupnosti heroina.

− Trebalo bi učiniti sve,da i ovaj politički sustav dade punu potporu hrvatskim stručnjacima. U tom smislu, dakako, kao liječnik najveću potporu očekujem od temeljnog ministarstva zaduženog za javno zdravlje, a to je Ministarstvo zdravlja − istaknuo je psihijatar.

Stručnjaci su izračunali da svaka kuna uložena u ovakav koncept štedi društvenoj zajednici više od 10 kuna.

− U odnosu na 2001. godinu, iznos za kupovanje dominantnog heroina 2011. godine u Hrvatskoj je smanjen za oko 100 milijuna eura − naglasio je dr. Sakoman.

LOLA WRIGHT

Politička odluka

− Spomenut ću još jednu posebnost vezanu uz Francusku, koja je prije 20-ak godina imala zastrašujuće stanje s epidemijom heroinske ovisnosti, pa je 1996. godine političkom odlukom omogućeno svim liječnicima opće medicine da sve osobe koje pregledaju i utvrde za njih, po svojem znanju, da su heroinski ovisnici, mogu liječiti lijekom buprenorfinom.

Oni nisu odredili nikakve smjernice ni kontrolu liječnika i danas je − dakle, nakon 17 godina − u Francuskoj oko 100.000 heroinskih ovisnika pod kontrolom medicinskog tretmana. Premda je bilo i postoji zloporaba toga lijeka na ilegalnom tržištu, javnozdravstvene i društvene koristi od te politike pokazale su se u Francuskoj nemjerljivima − doznali smo od dr. Sakomana.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/francuska-uvodi-dvorane-za-drogiranje-a-hrvatski-je-program-medu-najboljima-u-europi-183595 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e5ba96dc47a2bacef87beaa1dd20bf19c63392f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Francuska+uvodi+%E2%80%98dvorane+za+drogiranje%E2%80%99%2C+a+hrvatski+je+program+me%C4%91u+najboljima+u+Europi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ffrancuska-uvodi-dvorane-za-drogiranje-a-hrvatski-je-program-medu-najboljima-u-europi-183595 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ffrancuska-uvodi-dvorane-za-drogiranje-a-hrvatski-je-program-medu-najboljima-u-europi-183595 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Zahvaljujući našemu modelu, u 10 smo godina smanjili broj novooboljelih heroinskih ovisnika s 1066 na 340. Smanjili smo i zaraženost hepatitisom C sa 70 posto na 27 posto i održali smo zaraženost HIV-om ispod 0,5 posto među intravenoznim bolesnicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bitka protiv pakla droge [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetBitka protiv pakla droge

Francuska uvodi ‘dvorane za drogiranje’, a hrvatski je program među najboljima u Europi

Piše PSD.
27. listopada 2012. - 21:29
Francuska socijalistička vlada planira do kraja ove godine otvoriti niz “dvorana za drogiranje”. Riječ je o dijelu eksperimentalnog projekta, a francuska ministrica zdravlja Marisol Touraine priopćila da će u tom posebnom prostoru narkomani sami sebi ubrizgavati drogu pod medicinskim nadzorom. Ministrica je dodala i da je više općina izrazilo spremnost da se krajem godine na njihovu području otvore takve dvorane.

Ubrzo su čelnici francuske desnice žestoko kritizirali ideju jer je, kako kažu, takav postupak “neodgovoran” i šalje pogrešan signal mladima u zemlji. Prof. dr. Slavko Sakoman, voditelj referentnog centra Ministarstva zdravlja za ovisnosti o drogama, kaže da treba razlučiti dvije stvari vezane uz “strategiju smanjenja štete” kad je riječ o zloporabi droga. ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:50