stdClass Object ( [id] => 306569 [title] => Identificiran treći bombaš samoubojica; Teroristi su aerodrom planirali napasti na uskrsni ponedjeljak [alias] => identificiran-treci-bombas-samoubojica-teroristi-su-aerodrom-planirali-napasti-na-uskrsni-ponedjeljak [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

22.31 - Belgijski VTM donosi ekskluzivnu vijest kako je uhićenje Salaha Abdeslama potpuno promijenilo planove terorista i da napad uopće nije trebao biti izveden u utorak.

Naime, teroristi su planirali belgijsku metropolu napasti na uskrsni ponedjeljak.

VTM-ov novinar Farouk Özgünes obrazložio je zašto su se teroristi predomisli u posljednji trenutak.

- Uskrsni ponedjeljak je veliki kršćanski blagdan, simboličan dan. Sve je bilo planirano za ponedjeljak, ali uhićenje Abdeslama ih je potpuno poremetilo. Kada je izašla u javnost da je on u zatvoru 'propjevao', odmah su morali ubrzati planove.

Istražitelji su, tvrdi Özgünes, znali da se sprema napad, između ostalog i na aerodrom.

20.30 - Treći bombaš samoubojica koji je aktivirao eksploziv zajedno s Ibrahimom El Bakraouijem u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem navodno je Najim Laachraoui, objavio je belgijski list na flamanskom De Stanaard.

Tužiteljstvo nije potvrdilo tu informacije, a ranije tijekom dana savezni javni tužitelj Frederic Van Leeuw je rekao da neće objavljivati informacije koje bi mogle naštetiti istrazi te da će u javnost ići samo s provjerenim informacijama.

Pokaže li se ova informacija točnom, dvojica od trojice muškaraca snimljenih sigurnosnim kamerama u zračnoj luci bit će identificirana. Tužiteljstvo je ranije potvrdilo da je identificiran Ibrahim El Bakraoui, kao jedan od napadača u zračnoj luci, a njegov brat Khalid Bakraoui aktivirao je ekploziv u postaji podzemne željeznice Maelbeek. Na snimci iz zračne luke Laachraoui ima bijelu jaknu i crni šešir.

Treći muškarac sa snimke iz zračne luke još nije identificiran i u bijegu je.

DNK Laachraouija pronađen je na eksplozivnom materijalu korištenom za napade u Parizu, 13. studenoga prošle godine u kojima je poginulo 130 ljudi.

On je u veljači 2013. otišao u Siriju, a policija za njim traga od 4. prosinca. Početkom rujna prošao je kontrolu na granici Austrije i Mađarske pod lažnim imenom Sufian Kajal, u društvo Mohammeda Belkaida i Salaha Abdeslama, koji je prošli petak uhićen u Molenbeeku.

13.10 - Policija je nakon napada pronašla poruku Ibrahima el-Bakraouija na laptopu u njegovom stavu u Schaerbeeku, prenosi Večernji list.

- Ne znam što da radim. U bijegu sam, policija me svugdje traži. Ako se predam, završit ću u ćeliji - stoji u poruci.

13.26 - Belgijski tužitelj Frederic Van Leeuw potvrdio je da je Najim Laachraoui, glavni osumnjičenik za napad u Bruxellesu, i dalje u bijegu. On je bio na aerodromu s još dvojicom bombaša (od kojih je jedan identificiran kao Brahim El Bakraoui), ali njegova bomba, koja je sadržavala najjači eksploziv, zakazala te je pobjegao iz zračne luke.

Leeuw je također rekao da je broj potvrđenih žrtava napada 31, dok je ozlijeđenih oko 260. Budući da su neki od ozlijeđenih u kritičnom stanju, očekuje se da će broj mrtvih rasti.

12.34 - BBC i Guardian prenose neke belgijske medije koji sada tvrde da glavni osumnjičenik za napade u Bruxellesu nije Najim Laachraoui, već je riječ o drugoj osobi. Tužiteljstvo bi uskoro trebalo rasvijetliti konfuziju u izvještavanju belgijskih medija.

11.11 - Dan nakon terorističkog napada u Bruxellesu uhićen je Najim Laachraoui, treći osumnjičenik, javljaju tamošnji mediji.

10.55 - Najim Laachraoui je glavni osumnjičeni za napade koji su pogodili Bruxelles u utorak rano ujutro. On je bio treći muškarac kojeg je u zračnoj luci snimila kamera, pokraj braće Khalida i Ibrahima el-Bakraoui, za koje se sumnja da su počinili samoubilački napad.

Laachraoui je belgijski državljanin, ima samo 24 godine, te se u 2015. vratio u Europu iz Sirije. Samo dan ranije prije napada u Bruxellesu osumnjičen je da je napravio eksplozive koji su korišteni tijekom terorističkog napada u Parizu. Kako je rečeno, njegov DNA je pronađen u dva skrovišta koja su koristili napadači iz Pariza.

Biografija sada najtraženijeg čovjeka u Europi kaže da je riječ o bivšem učeniku katoličke škole i student elektromehanike. Odrastao je i živio u briselskoj četvrti Schaerbeeku, u kojoj su jučer provedene protuterorističke racije, te tamo proizvodio eksplozive u kućnoj radinosti.

Službe sigurnosti smatraju da se radi o osobi koja je napravila eksploziv "Sotonina majka", vrlo vjerojatno korišten u napadu na Bruxelles jutros. Naime, samo nekoliko sati nakon napada policija je prilikom pretresa u Schaerbeeku pronašla eksploziv punjen čavlima, kemikalije te zastavu Islamske države.

U Siriju je Laachraoui otputovao 2013. godine, a godinu potom za njim je izdana međunarodna tjeralica.

Prošle godine Laachraouija je na putu iz Sirije prema Europi zaustavila policija tek nekoliko tjedana prije masakra u Parizu. Automobil je dijelio sa Salahom Abdeslamom, koji je sudjelovao u tim napadima te je uhićen prošli petak. Njih dvojica zaustavljeni su na putu iz Budimpešte u Bruxelles, a policija ih je pustila uvjerena da je riječ o turistima, budući da su putovali pod lažnim identitetom.

10.47 - Belgijska frankofonska televizija RTBF objavila je u srijedu ujutro da joj je iz policijskih izvora potvrđeno da je jedan od braće El Bakravi aktivirao bombu u zračnoj luci Zaventem, a drugi u stanici metroa Maelbeek.

RTBF je ranije objavio da su braća Kalid i Ibrahim EL Bakravi bombaši samoubojice, koji se vide na snimci sigurnosnih kamera u bruxelleskoj zračnoj luci prije eksplozija. Prema novoj informaciji, to bi značilo da je na snimci samo jedan od braće El Bakravi, a ne obojica.

Te informacije nisu službeno potvrđene, a ministar unutarnjih poslova Jan Jambon je rekao da policija ne žele otkrivati pojedinosti kako ne ugrozila istragu.

Braća Kalid i Brahim El Bakravi otprije su poznati policiji, ali zbog kriminala, a ne terorizma.

Jedan od njih, Kalid, unajmio je pod lažnim imenom stan u općini Forest, iz kojeg je prije nekoliko dana pucano na policiju kada je došla obaviti pretres. Kalid je navodno unajmio i skrovište u gradu Charleroi, u kojem su pripremani teroristički napadi u Parizu, 13. studenoga prošle godine.

Ovo otkriće, ako bude potvrđeno, govori o izravnoj vezi pariških atentata s napadima u Bruxellesu, kao i s pucnjavom u Forestu koja je prethodila uhićenju Salaha Abdeslama, jednog od sudionika napada u Parizu.

10.26 - Vlasti nastoje uspostaviti normalan život u gradu

Iako je stupanj uzbune podignut na najveću moguću razinu, u Bruxellesu su u srijedu ujutro otvorene škole, javni prijevoz je djelomično uspostavljen, sve kako bi se život što prije vratio u normalu nakon užasnih terorističkih napada koji su u utorak ujutro pogodili belgijsku prijestolnicu.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon izjavio je u srijedu ujutro da je vlada odlučila da se stvari što prije vrate u normalu.

"Sinoć se postavljalo pitanje što učiniti sa školama, kolodvorima, treba li ići na posao kao i obično ili treba promijeniti navike. Odlučili smo da se treba pokušati što je prije moguće vratiti prema normalnom životu. Mislim da se moramo vratiti u normalu najbrže što možemo i u okolnostima koje imamo. Mogu zamisliti da je to za puno naših građana vrlo teško, ali ne možemo dopustiti da prevlada terorizam", rekao je ministar Jambon.

Prema informacijama Stiba, bruxelleskog poduzeća za javni prijevoz, tramvaji i autobusi voze, dok podzemna željeznica vozi djelomično i vlakovi staju samo na nekim postajama.

Belgijske vlasti se ovaj put postavljaju suprotno od načina na koji su postavili nakon terorističkih napada u Parizu, 13. studenoga, kada je otkriveno da su na belgijskom teritoriju pripremani ti napadi. Tada je uveden najveći stupanja uzbune, razina 4 na ljestvici od 4, a škole i sva mjesta na kojem se okuplja veći broj ljudi bili su tri dana zatvoreni.

Ministar Jambon nije želio otkrivati pojedinosti o istragama koje se provode.

"Važno je da se istrage vode u najboljim okolnostima. Stoga vam neću reći pojedinosti istrage", rekao je. Na upit jesu li jučerašnji napadi odgovor na uhićenje Salaha Abdeslama, Jambon je rekao da "postoje razne pretpostavke, ali da je na istražiteljima da utvrde istinu".

Ipak, izrazio je sumnju u izravnu povezanost tih događaja. "Mislim da nije moguće u tri dana pripremiti takvu akciju poput jučerašnje", rekao je ministar Jambon.

Članice NATO-a odlučne u borbi protiv terorizma

Sjeveroatlantsko vijeće, koje čine veleposlanici zemalja članica NATO-a, u izjavi usvojenoj u srijedu najoštrije je osudilo terorističke napade u Bruxellesu i potvrdilo odlučnost u borbi protiv terorizma.

"Osuđujemo najoštrije terorističke napade u Bruxellesu. Izražavamo sućut obiteljima žrtava, ranjenima i svima koji su ovime pogođeni. Bruxelles je domaćin sjedištu NATO-a i glavni grad Belgije i Europe. On je također simbol cijele Europe, slobode i mira", kaže se u izjavi.

"Branit ćemo naše vrijednosti protiv bezobzirnih djela onih koji pokušavaju opet udariti. Odlučni smo da ćemo raditi na sprečavanju i porazu terorizma. To ćemo učiniti tako što ćemo ostati zajedno, kao otvorena društva i demokracije. Solidarni smo s Belgijom", kaže se u izjavi veleposlanika zemalja članica NATO-a.

Valls: Moramo pojačati kontrolu vanjske granice EU-a

Francuski premijer Manuel Valls pozvao je u srijedu na "jaču kontrolu na vanjskoj granici" Europske unije i ocijenio da je Europa "zažmirila" na "ekstremističke ideje salafista", dan nakon bruxelleskih napada.

"Moramo što prije donijeti PNR (projekt o europskoj bazi osobnih podataka putnika u zračnom prometu) i pojačati kontrolu na vanjskim granicama EU-a. Francuska je te prijedloge iznijela prije nekoliko mjeseci", rekao je za radio Europe 1.

"Napokon, moramo što prije osigurati i da nitko ne može proći s lažnim dokumentima jer znamo da je DAESH (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) ukrala u Siriji velik broj putovnica. U tu svrhu, baze podataka moraju biti temeljito provjerene", dodao je premijer.

Valls je istaknuo da je nužno unaprijediti "sva sredstva u borbi s terorizmom" jer je u Bruxellesu "napadnuta Europa. Dakle, i odgovor mora biti europski".

Usto je ocijenio da se "nigdje u Europi" nije vodilo računa o širenju "ekstremističkih salafističkih ideja".

"Zažmirili smo posvuda u Europi, pa tako i u Francuskoj, na širenje ekstremističkih salafističkih ideja, na četvrti koje su spojem krijumčarenja droge i radikalnog islamizma pokvarile (...) dio mladeži", istaknuo je Valls, odgovarajući na pitanje da komentira izjavu francuskog ministra financija Michela Sapina o "naivnosti" belgijskih vlasti pred islamističkom radikalizacijom.

Francuski premijer u srijedu dolazi u posjet Bruxellesu koji je bio planiran prije više tjedana i od kojega nije htio odustati nakon napada. U toj prigodi će se sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i s belgijskim kolegom Charlesom Michelom.

8.16 - Belgijska policija imenovala je dvojicu osumnjičenih za samoubilački napad na areodromu kao braću Khalida i Brahima el-Bakraouija. Obojica su bila poznata policiji.

Policija i dalje traga za Najimom Laachraouijem koji je gurao kolica s prtljagom. Pretpostavlja se da su Khalid i Brahim el-Bakraoui pored njega ubijeni kada su aktivirali bombe u svojoj prtljazi, a Laachraoui je preživio jer njegova bomba nije eksplodirala.

Policija je tražila braću i prije napada zbog sumnje da su unajmili stanove/kuće u kojima se skrivala ekipa terorista koji su počinili napad u Parizu. Braća su osim toga imala i kriminalni dosje.

NA RTBF-u su precizirali da je Khalid el-Bakraoui pod lažnim imenom unajmio stan u Bruxellesu u kojem je policija prošli tjedan tijekom racije ubila naoružanog muškarca.Tijekom te racije policija je pronašla otisak prista Salaha Abdeslama, osumnjičenog terorista iz Pariza koji je uhićen prošli petak.

8.11 - Aerodrom u francuskom gradu Toulouseu, Blagnac - evakuiran je rano ujutro u srijedu zbog sigurnosnih razloga.

8.03 - Belgijska policija nastoji identificirati trojicu muškaraca osumnjičenih za bombaški napad u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem, koji su tamo stigli taksijem što je istražiteljima omogućilo da otkriju adresu s koje su krenuli, javljaju u srijedu ujutro belgijski mediji.

Prema zadnjim podacima objavljenim u srijedu ujutro, koji su još uvijek privremeni, u dva teroristička napada, u zračnoj luci Zaventem i postaji podzemne željeznice Maelbeek, poginula je 31 osoba, a ranjenih je oko 250. To su podaci iz ureda belgijske ministrice zdravlja Maggie De Block.

Na snimci sa sigurnosnih kamera u bruxelleskoj zračnoj luci vide se trojica muškaraca kako guraju kolica za prtljagu. Dvojica od njih odjevena su u crno i na lijevoj ruci imaju rukavicu, u kojoj je vjerojatno detonator za eksploziv koji se nalazio u koferima ispred njih. Pretpostavlja se da su ta dvojica bombaši samoubojice. Treći muškarac u bijeloj jakni i sa šeširom na glavi je u bijegu i za njim se aktivno traga.

Trojica osumnjičenih stigla su taksijem na aerodrom s bombama u koferu. "Stigli su taksijem s koferima u kojima su bile bombe. Kofere su stavili na kolica. Prve dvije bombe su eksplodirale", izjavio je gradonačelnik Zaventema Francis Vermeiren. "Treći je također stavio kofer na kolica, ali mora da se uspaničio, bomba nije eksplodirala", dodao je Vermeiren.

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako se jedan od osumnjičenih udaljio od kolica i dao u bijeg.

Policija je uspjela pronaći taksista koji ih je dovezao u zračnu luku, što im je omogućilo da saznaju adresu odakle su krenuli.

Policija je odmah krenula u pretrese u četvrti oko željezničkog kolodvora u bruxelleskoj općini Schaerbeek i pronašla eksplozivnu napravu, napunjenu, između ostaloga, čavlima, te kemijske proizvode za izradu bombe kao i zastavu Islamske države.

FBI ide na mjesto događaja

Izaslanstvo američkog FBI-ja i njujorške policije otputovat će u Bruxelles, najavio je u utorak navečer dužnosnik njujorške policije zadužen za borbu protiv terorizma John Miller, navodeći da među žrtvama današnjih terorističkih napada u belgijskom glavnom gradu ima i Amerikanaca.   

"S obzirom da ima i američkih žrtava i ljudi iz SAD-a u atentatima u Bruxellesu, istragu će provoditi i FBI, zajedno s antiterorističkim snagama iz New Yorka", najavio je Miller dodajući da izaslanstvo odlazi u Belgiju već navečer ili sutradan.

U atentatima za koje je odgovornost preuzela teroristička Islamska država četiri mormonska misionara ranjena su, od kojih trojica ozbiljno, priopćila je ta crkva, a ranjen je i jedan pripadnik američke vojske.

U stalnom smo kontaktu s našim partnerima s druge strane Atlantika, kazao je Miller.

U New Yorku je vidljivo ojačana sigurnost, posebice u javnom prijevozu i u zračnim lukama.

U atentatima izvedenim u utorak ujutro na belgijsku zračnu luku i na metro poginulo je oko 30 ljudi, a blizu 200 njih je ranjeno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napad na bruxelles [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-03-23 08:12:53 [created_by] => 3126 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-03-24 08:45:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-03-23 22:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17952 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/bris4.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/bris.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/1_bris2.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/1_bris3.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T103803Z_1785385882_LR2EC3N0TJ4YZ_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST(8).jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T094638Z_841094600_LR2EC3N0R5FW3_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T095003Z_964361223_LR2EC3N0RB4W9_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T095604Z_707360277_LR2EC3N0RL5WR_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T100809Z_1111567997_LR2EC3N0S59X8_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T102542Z_1060400837_LR2EC3N0SYFXW_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T102833Z_1535878212_LR2EC3N0T3AY5_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T103211Z_1537976183_LR2EC3N0T9CYM_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/03\/23\/2016-03-23T103536Z_482806216_LR2EC3N0TF1YV_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["bris4","bris","bris2","bris3","2016-03-23T103803Z_1785385882_LR2EC3N0TJ4YZ_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST(8)","2016-03-23T094638Z_841094600_LR2EC3N0R5FW3_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE","2016-03-23T095003Z_964361223_LR2EC3N0RB4W9_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE","2016-03-23T095604Z_707360277_LR2EC3N0RL5WR_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST","2016-03-23T100809Z_1111567997_LR2EC3N0S59X8_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE","2016-03-23T102542Z_1060400837_LR2EC3N0SYFXW_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST","2016-03-23T102833Z_1535878212_LR2EC3N0T3AY5_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST","2016-03-23T103211Z_1537976183_LR2EC3N0T9CYM_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.JPG","2016-03-23T103536Z_482806216_LR2EC3N0TF1YV_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x393"},{"size0":"900x687"},{"size0":"900x642"},{"size0":"900x605"},{"size0":"900x566"},{"size0":"900x602"},{"size0":"900x602"},{"size0":"900x663"},{"size0":"900x601"},{"size0":"900x679"},{"size0":"900x658"},{"size0":"1242x840"},{"size0":"900x603"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4729016 Threads: 2 Questions: 161441082 Slow queries: 70172 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4765508 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/identificiran-treci-bombas-samoubojica-teroristi-su-aerodrom-planirali-napasti-na-uskrsni-ponedjeljak-306569 [printLink] => /vijesti/svijet/identificiran-treci-bombas-samoubojica-teroristi-su-aerodrom-planirali-napasti-na-uskrsni-ponedjeljak-306569?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 239245 [name] => Napad Bruxelles [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => napad-bruxelles [link] => /tag/napad-bruxelles ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napad na bruxelles [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Identificiran treći bombaš samoubojica; Teroristi su aerodrom planirali napasti na uskrsni ponedjeljak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3126 [name] => Hina [username] => hina [email] => hina@sd.hr [password] => $2y$10$P7lYw6PCgzwz42YfCkI7ROEdPBrtMrSzCBlQHrbuDVWbduDdUz96y [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hina-3126 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1644 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e903af0c78b05bd682a4e75b05422a06?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/bris4.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => bris4 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/bris4.jpg [title] => bris4 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/bris.jpg [title] => bris ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/1_bris2.jpg [title] => bris2 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/1_bris3.jpg [title] => bris3 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T103803Z_1785385882_LR2EC3N0TJ4YZ_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST(8).jpg [title] => 2016-03-23T103803Z_1785385882_LR2EC3N0TJ4YZ_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST(8) ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T094638Z_841094600_LR2EC3N0R5FW3_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE.jpg [title] => 2016-03-23T094638Z_841094600_LR2EC3N0R5FW3_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T095003Z_964361223_LR2EC3N0RB4W9_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE.jpg [title] => 2016-03-23T095003Z_964361223_LR2EC3N0RB4W9_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T095604Z_707360277_LR2EC3N0RL5WR_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.jpg [title] => 2016-03-23T095604Z_707360277_LR2EC3N0RL5WR_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T100809Z_1111567997_LR2EC3N0S59X8_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE.jpg [title] => 2016-03-23T100809Z_1111567997_LR2EC3N0S59X8_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T102542Z_1060400837_LR2EC3N0SYFXW_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.jpg [title] => 2016-03-23T102542Z_1060400837_LR2EC3N0SYFXW_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T102833Z_1535878212_LR2EC3N0T3AY5_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.jpg [title] => 2016-03-23T102833Z_1535878212_LR2EC3N0T3AY5_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T103211Z_1537976183_LR2EC3N0T9CYM_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.JPG [title] => 2016-03-23T103211Z_1537976183_LR2EC3N0T9CYM_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.JPG ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/23/2016-03-23T103536Z_482806216_LR2EC3N0TF1YV_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.jpg [title] => 2016-03-23T103536Z_482806216_LR2EC3N0TF1YV_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

22.31 - Belgijski VTM donosi ekskluzivnu vijest kako je uhićenje Salaha Abdeslama potpuno promijenilo planove terorista i da napad uopće nije trebao biti izveden u utorak.

Naime, teroristi su planirali belgijsku metropolu napasti na uskrsni ponedjeljak.

VTM-ov novinar Farouk Özgünes obrazložio je zašto su se teroristi predomisli u posljednji trenutak.

- Uskrsni ponedjeljak je veliki kršćanski blagdan, simboličan dan. Sve je bilo planirano za ponedjeljak, ali uhićenje Abdeslama ih je potpuno poremetilo. Kada je izašla u javnost da je on u zatvoru 'propjevao', odmah su morali ubrzati planove.

Istražitelji su, tvrdi Özgünes, znali da se sprema napad, između ostalog i na aerodrom.

20.30 - Treći bombaš samoubojica koji je aktivirao eksploziv zajedno s Ibrahimom El Bakraouijem u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem navodno je Najim Laachraoui, objavio je belgijski list na flamanskom De Stanaard.

Tužiteljstvo nije potvrdilo tu informacije, a ranije tijekom dana savezni javni tužitelj Frederic Van Leeuw je rekao da neće objavljivati informacije koje bi mogle naštetiti istrazi te da će u javnost ići samo s provjerenim informacijama.

Pokaže li se ova informacija točnom, dvojica od trojice muškaraca snimljenih sigurnosnim kamerama u zračnoj luci bit će identificirana. Tužiteljstvo je ranije potvrdilo da je identificiran Ibrahim El Bakraoui, kao jedan od napadača u zračnoj luci, a njegov brat Khalid Bakraoui aktivirao je ekploziv u postaji podzemne željeznice Maelbeek. Na snimci iz zračne luke Laachraoui ima bijelu jaknu i crni šešir.

Treći muškarac sa snimke iz zračne luke još nije identificiran i u bijegu je.

DNK Laachraouija pronađen je na eksplozivnom materijalu korištenom za napade u Parizu, 13. studenoga prošle godine u kojima je poginulo 130 ljudi.

On je u veljači 2013. otišao u Siriju, a policija za njim traga od 4. prosinca. Početkom rujna prošao je kontrolu na granici Austrije i Mađarske pod lažnim imenom Sufian Kajal, u društvo Mohammeda Belkaida i Salaha Abdeslama, koji je prošli petak uhićen u Molenbeeku.

13.10 - Policija je nakon napada pronašla poruku Ibrahima el-Bakraouija na laptopu u njegovom stavu u Schaerbeeku, prenosi Večernji list.

- Ne znam što da radim. U bijegu sam, policija me svugdje traži. Ako se predam, završit ću u ćeliji - stoji u poruci.

13.26 - Belgijski tužitelj Frederic Van Leeuw potvrdio je da je Najim Laachraoui, glavni osumnjičenik za napad u Bruxellesu, i dalje u bijegu. On je bio na aerodromu s još dvojicom bombaša (od kojih je jedan identificiran kao Brahim El Bakraoui), ali njegova bomba, koja je sadržavala najjači eksploziv, zakazala te je pobjegao iz zračne luke.

Leeuw je također rekao da je broj potvrđenih žrtava napada 31, dok je ozlijeđenih oko 260. Budući da su neki od ozlijeđenih u kritičnom stanju, očekuje se da će broj mrtvih rasti.

12.34 - BBC i Guardian prenose neke belgijske medije koji sada tvrde da glavni osumnjičenik za napade u Bruxellesu nije Najim Laachraoui, već je riječ o drugoj osobi. Tužiteljstvo bi uskoro trebalo rasvijetliti konfuziju u izvještavanju belgijskih medija.

11.11 - Dan nakon terorističkog napada u Bruxellesu uhićen je Najim Laachraoui, treći osumnjičenik, javljaju tamošnji mediji.

10.55 - Najim Laachraoui je glavni osumnjičeni za napade koji su pogodili Bruxelles u utorak rano ujutro. On je bio treći muškarac kojeg je u zračnoj luci snimila kamera, pokraj braće Khalida i Ibrahima el-Bakraoui, za koje se sumnja da su počinili samoubilački napad.

Laachraoui je belgijski državljanin, ima samo 24 godine, te se u 2015. vratio u Europu iz Sirije. Samo dan ranije prije napada u Bruxellesu osumnjičen je da je napravio eksplozive koji su korišteni tijekom terorističkog napada u Parizu. Kako je rečeno, njegov DNA je pronađen u dva skrovišta koja su koristili napadači iz Pariza.

Biografija sada najtraženijeg čovjeka u Europi kaže da je riječ o bivšem učeniku katoličke škole i student elektromehanike. Odrastao je i živio u briselskoj četvrti Schaerbeeku, u kojoj su jučer provedene protuterorističke racije, te tamo proizvodio eksplozive u kućnoj radinosti.

Službe sigurnosti smatraju da se radi o osobi koja je napravila eksploziv "Sotonina majka", vrlo vjerojatno korišten u napadu na Bruxelles jutros. Naime, samo nekoliko sati nakon napada policija je prilikom pretresa u Schaerbeeku pronašla eksploziv punjen čavlima, kemikalije te zastavu Islamske države.

U Siriju je Laachraoui otputovao 2013. godine, a godinu potom za njim je izdana međunarodna tjeralica.

Prošle godine Laachraouija je na putu iz Sirije prema Europi zaustavila policija tek nekoliko tjedana prije masakra u Parizu. Automobil je dijelio sa Salahom Abdeslamom, koji je sudjelovao u tim napadima te je uhićen prošli petak. Njih dvojica zaustavljeni su na putu iz Budimpešte u Bruxelles, a policija ih je pustila uvjerena da je riječ o turistima, budući da su putovali pod lažnim identitetom.

10.47 - Belgijska frankofonska televizija RTBF objavila je u srijedu ujutro da joj je iz policijskih izvora potvrđeno da je jedan od braće El Bakravi aktivirao bombu u zračnoj luci Zaventem, a drugi u stanici metroa Maelbeek.

RTBF je ranije objavio da su braća Kalid i Ibrahim EL Bakravi bombaši samoubojice, koji se vide na snimci sigurnosnih kamera u bruxelleskoj zračnoj luci prije eksplozija. Prema novoj informaciji, to bi značilo da je na snimci samo jedan od braće El Bakravi, a ne obojica.

Te informacije nisu službeno potvrđene, a ministar unutarnjih poslova Jan Jambon je rekao da policija ne žele otkrivati pojedinosti kako ne ugrozila istragu.

Braća Kalid i Brahim El Bakravi otprije su poznati policiji, ali zbog kriminala, a ne terorizma.

Jedan od njih, Kalid, unajmio je pod lažnim imenom stan u općini Forest, iz kojeg je prije nekoliko dana pucano na policiju kada je došla obaviti pretres. Kalid je navodno unajmio i skrovište u gradu Charleroi, u kojem su pripremani teroristički napadi u Parizu, 13. studenoga prošle godine.

Ovo otkriće, ako bude potvrđeno, govori o izravnoj vezi pariških atentata s napadima u Bruxellesu, kao i s pucnjavom u Forestu koja je prethodila uhićenju Salaha Abdeslama, jednog od sudionika napada u Parizu.

10.26 - Vlasti nastoje uspostaviti normalan život u gradu

Iako je stupanj uzbune podignut na najveću moguću razinu, u Bruxellesu su u srijedu ujutro otvorene škole, javni prijevoz je djelomično uspostavljen, sve kako bi se život što prije vratio u normalu nakon užasnih terorističkih napada koji su u utorak ujutro pogodili belgijsku prijestolnicu.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon izjavio je u srijedu ujutro da je vlada odlučila da se stvari što prije vrate u normalu.

"Sinoć se postavljalo pitanje što učiniti sa školama, kolodvorima, treba li ići na posao kao i obično ili treba promijeniti navike. Odlučili smo da se treba pokušati što je prije moguće vratiti prema normalnom životu. Mislim da se moramo vratiti u normalu najbrže što možemo i u okolnostima koje imamo. Mogu zamisliti da je to za puno naših građana vrlo teško, ali ne možemo dopustiti da prevlada terorizam", rekao je ministar Jambon.

Prema informacijama Stiba, bruxelleskog poduzeća za javni prijevoz, tramvaji i autobusi voze, dok podzemna željeznica vozi djelomično i vlakovi staju samo na nekim postajama.

Belgijske vlasti se ovaj put postavljaju suprotno od načina na koji su postavili nakon terorističkih napada u Parizu, 13. studenoga, kada je otkriveno da su na belgijskom teritoriju pripremani ti napadi. Tada je uveden najveći stupanja uzbune, razina 4 na ljestvici od 4, a škole i sva mjesta na kojem se okuplja veći broj ljudi bili su tri dana zatvoreni.

Ministar Jambon nije želio otkrivati pojedinosti o istragama koje se provode.

"Važno je da se istrage vode u najboljim okolnostima. Stoga vam neću reći pojedinosti istrage", rekao je. Na upit jesu li jučerašnji napadi odgovor na uhićenje Salaha Abdeslama, Jambon je rekao da "postoje razne pretpostavke, ali da je na istražiteljima da utvrde istinu".

Ipak, izrazio je sumnju u izravnu povezanost tih događaja. "Mislim da nije moguće u tri dana pripremiti takvu akciju poput jučerašnje", rekao je ministar Jambon.

Članice NATO-a odlučne u borbi protiv terorizma

Sjeveroatlantsko vijeće, koje čine veleposlanici zemalja članica NATO-a, u izjavi usvojenoj u srijedu najoštrije je osudilo terorističke napade u Bruxellesu i potvrdilo odlučnost u borbi protiv terorizma.

"Osuđujemo najoštrije terorističke napade u Bruxellesu. Izražavamo sućut obiteljima žrtava, ranjenima i svima koji su ovime pogođeni. Bruxelles je domaćin sjedištu NATO-a i glavni grad Belgije i Europe. On je također simbol cijele Europe, slobode i mira", kaže se u izjavi.

"Branit ćemo naše vrijednosti protiv bezobzirnih djela onih koji pokušavaju opet udariti. Odlučni smo da ćemo raditi na sprečavanju i porazu terorizma. To ćemo učiniti tako što ćemo ostati zajedno, kao otvorena društva i demokracije. Solidarni smo s Belgijom", kaže se u izjavi veleposlanika zemalja članica NATO-a.

Valls: Moramo pojačati kontrolu vanjske granice EU-a

Francuski premijer Manuel Valls pozvao je u srijedu na "jaču kontrolu na vanjskoj granici" Europske unije i ocijenio da je Europa "zažmirila" na "ekstremističke ideje salafista", dan nakon bruxelleskih napada.

"Moramo što prije donijeti PNR (projekt o europskoj bazi osobnih podataka putnika u zračnom prometu) i pojačati kontrolu na vanjskim granicama EU-a. Francuska je te prijedloge iznijela prije nekoliko mjeseci", rekao je za radio Europe 1.

"Napokon, moramo što prije osigurati i da nitko ne može proći s lažnim dokumentima jer znamo da je DAESH (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) ukrala u Siriji velik broj putovnica. U tu svrhu, baze podataka moraju biti temeljito provjerene", dodao je premijer.

Valls je istaknuo da je nužno unaprijediti "sva sredstva u borbi s terorizmom" jer je u Bruxellesu "napadnuta Europa. Dakle, i odgovor mora biti europski".

Usto je ocijenio da se "nigdje u Europi" nije vodilo računa o širenju "ekstremističkih salafističkih ideja".

"Zažmirili smo posvuda u Europi, pa tako i u Francuskoj, na širenje ekstremističkih salafističkih ideja, na četvrti koje su spojem krijumčarenja droge i radikalnog islamizma pokvarile (...) dio mladeži", istaknuo je Valls, odgovarajući na pitanje da komentira izjavu francuskog ministra financija Michela Sapina o "naivnosti" belgijskih vlasti pred islamističkom radikalizacijom.

Francuski premijer u srijedu dolazi u posjet Bruxellesu koji je bio planiran prije više tjedana i od kojega nije htio odustati nakon napada. U toj prigodi će se sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i s belgijskim kolegom Charlesom Michelom.

8.16 - Belgijska policija imenovala je dvojicu osumnjičenih za samoubilački napad na areodromu kao braću Khalida i Brahima el-Bakraouija. Obojica su bila poznata policiji.

Policija i dalje traga za Najimom Laachraouijem koji je gurao kolica s prtljagom. Pretpostavlja se da su Khalid i Brahim el-Bakraoui pored njega ubijeni kada su aktivirali bombe u svojoj prtljazi, a Laachraoui je preživio jer njegova bomba nije eksplodirala.

Policija je tražila braću i prije napada zbog sumnje da su unajmili stanove/kuće u kojima se skrivala ekipa terorista koji su počinili napad u Parizu. Braća su osim toga imala i kriminalni dosje.

NA RTBF-u su precizirali da je Khalid el-Bakraoui pod lažnim imenom unajmio stan u Bruxellesu u kojem je policija prošli tjedan tijekom racije ubila naoružanog muškarca.Tijekom te racije policija je pronašla otisak prista Salaha Abdeslama, osumnjičenog terorista iz Pariza koji je uhićen prošli petak.

8.11 - Aerodrom u francuskom gradu Toulouseu, Blagnac - evakuiran je rano ujutro u srijedu zbog sigurnosnih razloga.

8.03 - Belgijska policija nastoji identificirati trojicu muškaraca osumnjičenih za bombaški napad u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem, koji su tamo stigli taksijem što je istražiteljima omogućilo da otkriju adresu s koje su krenuli, javljaju u srijedu ujutro belgijski mediji.

Prema zadnjim podacima objavljenim u srijedu ujutro, koji su još uvijek privremeni, u dva teroristička napada, u zračnoj luci Zaventem i postaji podzemne željeznice Maelbeek, poginula je 31 osoba, a ranjenih je oko 250. To su podaci iz ureda belgijske ministrice zdravlja Maggie De Block.

Na snimci sa sigurnosnih kamera u bruxelleskoj zračnoj luci vide se trojica muškaraca kako guraju kolica za prtljagu. Dvojica od njih odjevena su u crno i na lijevoj ruci imaju rukavicu, u kojoj je vjerojatno detonator za eksploziv koji se nalazio u koferima ispred njih. Pretpostavlja se da su ta dvojica bombaši samoubojice. Treći muškarac u bijeloj jakni i sa šeširom na glavi je u bijegu i za njim se aktivno traga.

Trojica osumnjičenih stigla su taksijem na aerodrom s bombama u koferu. "Stigli su taksijem s koferima u kojima su bile bombe. Kofere su stavili na kolica. Prve dvije bombe su eksplodirale", izjavio je gradonačelnik Zaventema Francis Vermeiren. "Treći je također stavio kofer na kolica, ali mora da se uspaničio, bomba nije eksplodirala", dodao je Vermeiren.

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako se jedan od osumnjičenih udaljio od kolica i dao u bijeg.

Policija je uspjela pronaći taksista koji ih je dovezao u zračnu luku, što im je omogućilo da saznaju adresu odakle su krenuli.

Policija je odmah krenula u pretrese u četvrti oko željezničkog kolodvora u bruxelleskoj općini Schaerbeek i pronašla eksplozivnu napravu, napunjenu, između ostaloga, čavlima, te kemijske proizvode za izradu bombe kao i zastavu Islamske države.

FBI ide na mjesto događaja

Izaslanstvo američkog FBI-ja i njujorške policije otputovat će u Bruxelles, najavio je u utorak navečer dužnosnik njujorške policije zadužen za borbu protiv terorizma John Miller, navodeći da među žrtvama današnjih terorističkih napada u belgijskom glavnom gradu ima i Amerikanaca.   

"S obzirom da ima i američkih žrtava i ljudi iz SAD-a u atentatima u Bruxellesu, istragu će provoditi i FBI, zajedno s antiterorističkim snagama iz New Yorka", najavio je Miller dodajući da izaslanstvo odlazi u Belgiju već navečer ili sutradan.

U atentatima za koje je odgovornost preuzela teroristička Islamska država četiri mormonska misionara ranjena su, od kojih trojica ozbiljno, priopćila je ta crkva, a ranjen je i jedan pripadnik američke vojske.

U stalnom smo kontaktu s našim partnerima s druge strane Atlantika, kazao je Miller.

U New Yorku je vidljivo ojačana sigurnost, posebice u javnom prijevozu i u zračnim lukama.

U atentatima izvedenim u utorak ujutro na belgijsku zračnu luku i na metro poginulo je oko 30 ljudi, a blizu 200 njih je ranjeno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
bris4 bris bris2 bris3 2016-03-23T103803Z_1785385882_LR2EC3N0TJ4YZ_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST(8) 2016-03-23T094638Z_841094600_LR2EC3N0R5FW3_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE 2016-03-23T095003Z_964361223_LR2EC3N0RB4W9_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE 2016-03-23T095604Z_707360277_LR2EC3N0RL5WR_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST 2016-03-23T100809Z_1111567997_LR2EC3N0S59X8_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST-FRANCE 2016-03-23T102542Z_1060400837_LR2EC3N0SYFXW_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST 2016-03-23T102833Z_1535878212_LR2EC3N0T3AY5_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST 2016-03-23T103211Z_1537976183_LR2EC3N0T9CYM_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST.JPG 2016-03-23T103536Z_482806216_LR2EC3N0TF1YV_RTRMADP_3_BELGIUM-BLAST
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/identificiran-treci-bombas-samoubojica-teroristi-su-aerodrom-planirali-napasti-na-uskrsni-ponedjeljak-306569 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8ec9f75cf3bbe0e647604e7f5615ce6e1455a0b8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Identificiran+tre%C4%87i+bomba%C5%A1+samoubojica%3B+Teroristi+su+aerodrom+planirali+napasti+na+uskrsni+ponedjeljak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fidentificiran-treci-bombas-samoubojica-teroristi-su-aerodrom-planirali-napasti-na-uskrsni-ponedjeljak-306569 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fidentificiran-treci-bombas-samoubojica-teroristi-su-aerodrom-planirali-napasti-na-uskrsni-ponedjeljak-306569 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napad na bruxelles [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetnapad na bruxelles

Identificiran treći bombaš samoubojica; Teroristi su aerodrom planirali napasti na uskrsni ponedjeljak

23. ožujka 2016. - 23:31

22.31 - Belgijski VTM donosi ekskluzivnu vijest kako je uhićenje Salaha Abdeslama potpuno promijenilo planove terorista i da napad uopće nije trebao biti izveden u utorak.

Naime, teroristi su planirali belgijsku metropolu napasti na uskrsni ponedjeljak.

VTM-ov novinar Farouk Özgünes obrazložio je zašto su se teroristi predomisli u posljednji trenutak.

- Uskrsni ponedjeljak je veliki kršćanski blagdan, simboličan dan. Sve je bilo planirano za ponedjeljak, ali uhićenje Abdeslama ih je potpuno poremetilo. Kada je izašla u javnost da je on u zatvoru 'propjevao', odmah su morali ubrzati planove.

Istražitelji su, tvrdi Özgünes, znali da se sprema napad, između ostalog i na aerodrom.

20.30 - Treći bombaš samoubojica koji je aktivirao eksploziv zajedno s Ibrahimom El Bakraouijem u bru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:05