StoryEditorOCM
Svijetmodificirane rakete

Kako su Ukrajinci od sovjetske starudije napravili moćne projektile za duboke udare u Rusiju. I danas su ih gađali

21. kolovoza 2023. - 23:03

Ukrajinci su i danas nastavili napade bespilotnim letjelicama na ruske gradove, a sve je više izvještaja i o projektilima dugog dometa pretpotopnog sovjetskog sustava S-200 kojima gađaju ruski teritorij. Ruski kanali i danas su tako izvijestili da je modificiranom ukrajinskom raketom S-200 gađan Rostov na Donu.

Iako Ukrajinci o tome šute, nije tajna da su ukrajinske zračne snage pretvorile neke od svojih golemih raketnih sustava zemlja-zrak S-200 iz 1960-ih godina, u oružje za napad na kopnu. Ono što je tajna jest na koji su način transformirali prastaru raketu S-200 tešku osam tona, koju su Sovjeti dizajnirali za obaranje američkih nuklearnih bombardera, u najmoćnije ukrajinsko oružje dubokog udara. Svaka baterija S-200 sastoji se od radara za praćenje i navođenje raketa na ciljeve te šest lansirnih rampi u kojima se nalazi po jedna raketa.

Analitičar Trent Telenko, bivši revizor kvalitete pri američkoj Agenciji za upravljanje obrambenim ugovorima, dobro je upoznat sa sustavom S-200 i njegovim projektilom 5Vs8. U zanimljivoj objavi na Twitteru, odnosno sadašnjoj platformi X, Telenko navodi kako su vjerojatno ukrajinski tehničari zamijenili nosni radar projektila 5Vs8 novim i to onim rakete zemlja-zemlja Grom-2.

Grom-2, ukrajinska tvrtka KB Pivdenne razvija kao zamjenu za postojeće ukrajinske balističke rakete Točka-U, a može se usporediti s ruskom raketom Iskander ili američkim ”MGM-140” ATACMS. Domet joj je 500 km.

Telenko podsjeća kako je u dosadašnjim napadima projektil 5V28 ispaljen iz lansera S-200, imao dovoljan domet da dosegne Kerčki most na Krimu.

Također je 7. i 28. srpnja, projektil za dlaku promašio bazu ruskih bombardera u Tagarongu, 30-tak kilometara od granice s Ukrajinom. Tri tjedna ranije, 5V28 digao je u zrak industrijsko mjesto u Brjansku oko 180 kilometara od ukrajinske granice.  

I dok je Kremlj tvrdio da je 12. kolovoza oborio 5V28 projektile iznad okupiranog Krima oko toga vlada skepsa.

 "Rusi stalno tvrde da su oborili ove projektile, ali ne postoje snimke presretanja koje bi pokazale očigledne dokaze poput velikih smeđe-crnih oblaka izgorjelog pogonskog goriva AK27F/TG02 na nebu", objasnio je Telenko.

Kaže da se tu ne radi samo o nesposobnosti Rusa jer bi se većina protuzračnih sustava mučila pogoditi nadolazeći 5V28, koji pri brzini od četiri macha može prevaliti svoj maksimalni domet u samo pet minuta. I najbolji američki protuzračni sustavi moraju imati malo sreće da bi pogodili projektil koji putuje tako brzo. Doduše, nakon što su na proljeće dobili američki sustav Patriot, ukrajinska protuzračna obrana  pohvalila se da je uspjela presresti, kako se dotad smatralo, nezaustavljive moćne supersonične rakete Kinžal, odnosno Bodež. Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluzni u svibnju je izvijestio kako su njegove snage srušile šest aerobalističnih projektila Kinžal Kh-47M2 lansiranih iz šest aviona MiG-31K na Kijev.

Rusija je prije toga tvrdila kako Bodež može letjeti brzinom deset puta većom od brzine zvuka te da ga je nemoguće presresti današnjim modernim zapadnim protuzračnim i proturaketnim obrambenim sustavima. Ostaci tog prvog Kinžala, srušenog 5. svibnja, pali su na prazni nogometni stadion u Kijevu, a prema fotografijama koje su tada objavljene na društvenim mrežama ostvaren je izravan pogodak tako da je došlo do detonacije bojeve glave u zraku. Riječ je o projektilu, koji se ispaljuje iz posebno prilagođenih borbenih zrakoplova Mig-31 te može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a ima domet oko 3000 kilometara.

image
Stringer/Afp
image
screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:31