stdClass Object ( [id] => 1344590 [title] => Kakva biografija! Tko je George Santos, prvi republikanac u povijesti izbačen "nogom u guzicu" iz američkog Kongresa? [alias] => kakva-biografija-tko-je-george-santos-prvi-republikanac-u-povijesti-izbacen-nogom-u-guzicu-iz-americkog-kongresa [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi homoseksualni republikanac izabran u američki Kongres neslavno je, brzopotezno i prilično spektakularno završio svoju karijeru. U Zastupnički dom američkog parlamenta je izabran 2022., a prije dva dana iz njega je naglavačke i ritualno izbačen.

Glave su mu došle njegove stranačke kolege, premda su njegovom eliminacijom smanjili ionako tanku republikansku većinu. George Santos može se, doduše, tješiti da je i u tome izbacivanju kao republikanac ostao prvi u povijesti. Kao zastupnik je, pak, tek šesti po redu koji je dobio počasni vritnjak, brojeći od vremena njegova imenjaka Georgea Washingtona.

Zar se uopće može naknadno poništiti izborna volja i detronizirati narodne predstavnike? - upitat će se neupućeni birač domaći obični. I što je taj nesretnik morao strašnoga napraviti da mu se brutalno, uz medijski katran i perje, izmakne parlamentarna klupa ispod zadnjice? Odgovor je iz naše perspektive više nego banalan: George Santos je kao zastupnik lagao. Da se kod nas iz Sabora izbacuje zbog laganja, reći ćete, gledali bismo tamo još puno praznije redove.

No, njujorški republikanski deputat je ipak nešto kardinalniji slučaj od naših prosječnih političkih lažaca: on je razotkriven kao serijski lažac i prevarant svjetske kategorije, naprosto ‘talentirani Mr Santos‘. Izmislio je i profiterski frizirao apsolutno sve u svojoj biografiji, pa čak i činjenicu da je gay.

---

image

Malo je katolik, pa je malo Židov, pa je malo hetero, pa je malo gay...

Afp
---

Lagao je i kad zine i kad spava; godinama je obmanjivao, varao i krao donatore, birače i investitore, a bogatio se jednako uspješno i na lažnim diplomama i na fingiranju humanitarnog rada, kao i na financijskim i političkim mitovima. Nakon brutalnog izvješća Etičkog odbora Zastupničkog doma Kongresa i izbacivanja iz parlamenta, Santos se nedavno suočio i s cijelim nizom saveznih optužbi, od prijevare i pranja novca pa do krađe javnih sredstava i laganja.

New York Times je još prije godinu dana, u prosincu 2022., otkrio prve jasne naznake da Santos nije onakav kakvim se predstavljao biračima. Ništa se iz njegove životne priče nije dalo baš jasno razabrati: je li puki siromašak ili je zapravo bogat? Je li Židov ili katolik? Jesu li članovi njegove obitelji stradali u holokaustu ili, pak, u napadima 11. rujna? Sve je te podatke Santos, naime, pragmatično plasirao u javnost s vremena na vrijeme jednako uvjerljivo, birajući proizvoljno svoje identitetske značajke kako su već nalagale razne situacije i okolnosti.

Tvrdio je na izborima da je gay i da živi sa službenim partnerom i četiri psa, no supruga mu nitko nikad nije vidio. Onda je otkriveno da je Santos ranije bio oženjen za ženu u Queensu. To je rastumačio naknadnom promjenom svoje seksualnosti zbog koje se navodno rastao i oženio muškarcem, a potom su mediji objavili tvrdnju Santosova navodnog dečka da se nikakva zaručnička zabava među njima ‘nikad nije dogodila‘. Čak i bivšu ženu je svojedobno, čini se, oženio radi lakšeg stjecanja državljanstva.

---

image
Afp
---

U srpnju 2021. Santos je na Twitteru objavio kako su teroristički napadi 11. rujna odnijeli život njegove majke koja je navodno svojedobno radila u južnom tornju njujorških blizanaca. Tu verziju naknadno je preformulirao u priču da mu je majka preminula nakon dugogodišnje borbe s rakom kojega je dobila udisanjem otrovnih plinova tijekom terorističkog napada.

Naknadnim medijskim provjerama je utvrđeno da je njegova majka u rujnu 2001., u vrijeme napada, pouzdano bila u Brazilu, jer je tek 2003. zatražila vizu za ulazak u Ameriku. Djeda i baku predstavljao je kao preživjele židovske žrtve holokausta, porijeklom iz Ukrajine te je držao čak i govore povodom obilježavanja židovskih Dana sjećanja. Treba li reći da su njegovi preci naknadno detektirani kao neupitni brazilski katolici bez veza s istočnom Europom?

Savezni tužitelji optužili su Santosa i za prijevaru političkih pristaša u kampanji za Kongres prošle godine. Izborne donacije dvojice ljudi od po 25.000 dolara oprao je preko dva osobna računa, a novac zatim koristio za osobnu kupnju luksuzne dizajnerske odjeće, botoksiranje lica, wellness, plaćanje osobnih dugova, parkinga i taksija, te plaće svojih suradnika.

Prije toga je pokrao sredstva iz Fonda za ljude koji su ostali bez posla zbog pandemije: nakon što je izgubio izbore za Kongres 2020. godine prijavio se kao nezaposlen i uzimao te državne novce, premda je cijelo vrijeme radio kao regionalni direktor investicijske tvrtke sa sjedištem u Floridi. Počinio je i bezočnu krađu identiteta svojih donatora, te je barem jednome ukrao podatke s kreditne kartice, kao i s kartica članova njegove obitelji.

---

image

Santos pred novinarima nakon što je istjeran iz Kongresa

Afp
---

Na izborima za Kongres 2020. i 2022. se bogatio falsificirajući potvrde o svojim osobnim zajmovima odboru za političku kampanju, te isplaćujući naknadno sebi iz proračunskih sredstava ‘povrat pozajmica‘, u ukupnom iznosu većem od 800 tisuća dolara.

Što se tiče osobne biografije, moglo bi se reći da ni sam Santos pouzdano ne zna koje su mu obrazovne kvalifikacije i otkud dolazi. Roditelji su mu brazilski migranti, no pričao je da je pohađao srednju školu u Bronxu, a potom prestižnu privatnu akademiju Horace Mann.

Dokazi za ništa od toga nikad nisu pronađeni. U rubrici formalne naobrazbe naveo je i da je diplomirao ekonomiju i financije na Baruch Collegeu 2010.,no ni u ovoj ustanovi nije zabilježeno da je Santos bio u klasi 2010. U svojoj stranačkoj biografiji Santos je, pak, naveo da je neko vrijeme školovanja proveo na Sveučilištu New York. Nekim čudom, međutim, ni tamo za njega nisu čuli.

Premda je tvrdio da je prije političke karijere radio za Goldman Sachs i Citigroup, i iz ovih kompanija su javno objavili kako nemaju njegovo ime u evidenciji svojih zaposlenika. Nikad nije radio ni u jednoj ustanovi na Wall Streetu, a izdavao se za financijskog stručnjaka koji je spajao ulagače s upraviteljima hedge fondova.

---

image

Malo sam vam lagao, e pa što?

 

 

Afp
---

Kasnije je ustanovljeno da je Santos bio samo vanjski freelancer koji je povremeno prodavao sponzorstva za neke događaje i radio slične projekte po narudžbi. Ubrzo nakon prve neuspjele kandidature za Kongres, Santos je počeo raditi u investicijskoj tvrtki Harbour City Capital na Floridi.

Kad je ondje zaposlen 2020., hvalio se da upravlja fondom vrijednim 1,5 milijardu dolara koji je donosio rekordne prinose od 12 do 26 posto, ovisno o vrsti ulaganja. CNN je kasnije bankovnu garanciju za te investicije razotkrio kao laž, a u travnju 2021. Komisija za vrijednosne papire i burze optužila je Harbor City da je preko Ponzijeve sheme ukrala čak 17 milijuna dolara od investitora.

Vlasti tada ipak nisu optužile Santosa za ikakvo nedjelo, pa je sljedeći mjesec osnovao vlastitu tvrtku pod nazivom Devolder i nastavio s prevarama. Tumačio je kako preko nje zapravo pomaže bogatim ljudima da kupe skupe igračke koje su željeli: avion, helikopter, vilu, brod...

---

image

Prosvjedi protiv Santosa

 

 

Afp
---

Šarlatan je prije nego se domogao zastupničke klupe bio osnovao i zakladu za životinje, Friends of Pets United. Hvastao se navodnim spašavanjem preko 2500 pasa i mačaka, no Times je otkrio kako je zapravo uzimao čekove namijenjene ovoj dobrotvornoj organizaciji i unovčavao ih pod svojim pseudonimom Anthony Devolder. Uspio je prevariti čak i veterinara s invaliditetom čiji je pas bio smrtno bolestan i ukrasti mu novac za operaciju. FBI istražuje još cijeli niz Santosovih obmana i financijskih prevara koje ga neupitno kvalificiraju za titulu novodobnog državnika novog kova.

Premda je bio jedan od voditelja njujorškog Odbora za ponovni izbor Donalda Trumpa za predsjednika, mnogi republikanci ne žele ga više vidjeti ne samo u Kongresu, nego igdje u svojoj blizini ili ijednoj javnoj službi. ‘Talentirani Mr Santos‘ se, pak, od svih ‘laži objeda‘ brani posve u stilu svog političkog uzora: apsolutno sve optužbe na svoj račun naziva pukim ‘lovom na vještice‘.

---

image

Santos se skriva kao što je skrivao istinu o sebi pred američkom javnosti

Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO NEVIĐENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ČUDO NEVIĐENO 2 0 7877 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-03 11:21:26 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Davor krile [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-04 11:03:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-04 11:03:02 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kakva biografija! Tko je George Santos, prvi republikanac u povijesti izbačen "nogom u guzicu" iz američkog Kongresa? page_title=Kakva biografija! Tko je George Santos, prvi republikanac u povijesti izbačen "nogom u guzicu" iz američkog Kongresa? [metakey] => George Santos, isključenje, američki kongres, Republikanac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26155845.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26146640.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26146602.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26146689.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26146234.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26155846.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26148423.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp"," Afp","Afp","Afp"," Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bogme, lik za novu Netflixovu seriju, zar ne?<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Malo je katolik, pa je malo \u017didov, pa je malo hetero, pa je malo gay...<\/p>","

Santos pred novinarima nakon \u0161to je istjeran iz Kongresa<\/p>","

Malo sam vam lagao, e pa \u0161to?<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Prosvjedi protiv Santosa<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Santos se skriva kao \u0161to je skrivao istinu o sebi pred ameri\u010dkom javnosti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_26155845_1920.jpg":"1920x1080","k_26155845_1280.jpg":"1280x1280","k_26155845_1024.jpg":"1024x1024","k_26155845_640.jpg":"640x640","k_26155845_480.jpg":"480x480","k_26155845_340.jpg":"340x340","k_26155845_220.jpg":"220x220","o_26155845_1280.jpg":"1280x852","o_26155845_1024.jpg":"1024x682","o_26155845_640.jpg":"640x426","o_26155845_480.jpg":"480x319","o_26155845_340.jpg":"340x226","o_26155845_220.jpg":"220x146","h_26155845_1280.jpg":"1280x854","h_26155845_1024.jpg":"1024x683","h_26155845_640.jpg":"640x427","h_26155845_480.jpg":"480x320","h_26155845_340.jpg":"340x227","h_26155845_220.jpg":"220x147","pp_26155845_1280.jpg":"1280x1628","pp_26155845_1024.jpg":"1024x1303","pp_26155845_640.jpg":"640x814","pp_26155845_480.jpg":"480x611","pp_26155845_340.jpg":"340x432","pp_26155845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26146640_1920.jpg":"1920x1080","k_26146640_1280.jpg":"1280x1280","k_26146640_1024.jpg":"1024x1024","k_26146640_640.jpg":"640x640","k_26146640_480.jpg":"480x480","k_26146640_340.jpg":"340x340","k_26146640_220.jpg":"220x220","o_26146640_1280.jpg":"1280x853","o_26146640_1024.jpg":"1024x682","o_26146640_640.jpg":"640x426","o_26146640_480.jpg":"480x320","o_26146640_340.jpg":"340x226","o_26146640_220.jpg":"220x146","h_26146640_1280.jpg":"1280x854","h_26146640_1024.jpg":"1024x683","h_26146640_640.jpg":"640x427","h_26146640_480.jpg":"480x320","h_26146640_340.jpg":"340x227","h_26146640_220.jpg":"220x147","pp_26146640_1280.jpg":"1280x1628","pp_26146640_1024.jpg":"1024x1303","pp_26146640_640.jpg":"640x814","pp_26146640_480.jpg":"480x611","pp_26146640_340.jpg":"340x432","pp_26146640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26146602_1920.jpg":"1920x1080","k_26146602_1280.jpg":"1280x1280","k_26146602_1024.jpg":"1024x1024","k_26146602_640.jpg":"640x640","k_26146602_480.jpg":"480x480","k_26146602_340.jpg":"340x340","k_26146602_220.jpg":"220x220","o_26146602_1280.jpg":"1280x853","o_26146602_1024.jpg":"1024x682","o_26146602_640.jpg":"640x426","o_26146602_480.jpg":"480x320","o_26146602_340.jpg":"340x226","o_26146602_220.jpg":"220x146","h_26146602_1280.jpg":"1280x854","h_26146602_1024.jpg":"1024x683","h_26146602_640.jpg":"640x427","h_26146602_480.jpg":"480x320","h_26146602_340.jpg":"340x227","h_26146602_220.jpg":"220x147","pp_26146602_1280.jpg":"1280x1628","pp_26146602_1024.jpg":"1024x1303","pp_26146602_640.jpg":"640x814","pp_26146602_480.jpg":"480x611","pp_26146602_340.jpg":"340x432","pp_26146602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26146689_1920.jpg":"1920x1080","k_26146689_1280.jpg":"1280x1280","k_26146689_1024.jpg":"1024x1024","k_26146689_640.jpg":"640x640","k_26146689_480.jpg":"480x480","k_26146689_340.jpg":"340x340","k_26146689_220.jpg":"220x220","o_26146689_1280.jpg":"1280x853","o_26146689_1024.jpg":"1024x682","o_26146689_640.jpg":"640x426","o_26146689_480.jpg":"480x320","o_26146689_340.jpg":"340x226","o_26146689_220.jpg":"220x146","h_26146689_1280.jpg":"1280x854","h_26146689_1024.jpg":"1024x683","h_26146689_640.jpg":"640x427","h_26146689_480.jpg":"480x320","h_26146689_340.jpg":"340x227","h_26146689_220.jpg":"220x147","pp_26146689_1280.jpg":"1280x1628","pp_26146689_1024.jpg":"1024x1303","pp_26146689_640.jpg":"640x814","pp_26146689_480.jpg":"480x611","pp_26146689_340.jpg":"340x432","pp_26146689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26146234_1920.jpg":"1920x1080","k_26146234_1280.jpg":"1280x1280","k_26146234_1024.jpg":"1024x1024","k_26146234_640.jpg":"640x640","k_26146234_480.jpg":"480x480","k_26146234_340.jpg":"340x340","k_26146234_220.jpg":"220x220","o_26146234_1280.jpg":"1280x853","o_26146234_1024.jpg":"1024x682","o_26146234_640.jpg":"640x426","o_26146234_480.jpg":"480x320","o_26146234_340.jpg":"340x226","o_26146234_220.jpg":"220x146","h_26146234_1280.jpg":"1280x854","h_26146234_1024.jpg":"1024x683","h_26146234_640.jpg":"640x427","h_26146234_480.jpg":"480x320","h_26146234_340.jpg":"340x227","h_26146234_220.jpg":"220x147","pp_26146234_1280.jpg":"1280x1628","pp_26146234_1024.jpg":"1024x1303","pp_26146234_640.jpg":"640x814","pp_26146234_480.jpg":"480x611","pp_26146234_340.jpg":"340x432","pp_26146234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x659","hd_26155846_1920.jpg":"1920x1080","k_26155846_1280.jpg":"1280x1280","k_26155846_1024.jpg":"1024x1024","k_26155846_640.jpg":"640x640","k_26155846_480.jpg":"480x480","k_26155846_340.jpg":"340x340","k_26155846_220.jpg":"220x220","o_26155846_1280.jpg":"1280x823","o_26155846_1024.jpg":"1024x659","o_26155846_640.jpg":"640x411","o_26155846_480.jpg":"480x308","o_26155846_340.jpg":"340x218","o_26155846_220.jpg":"220x141","h_26155846_1280.jpg":"1280x854","h_26155846_1024.jpg":"1024x683","h_26155846_640.jpg":"640x427","h_26155846_480.jpg":"480x320","h_26155846_340.jpg":"340x227","h_26155846_220.jpg":"220x147","pp_26155846_1280.jpg":"1280x1628","pp_26155846_1024.jpg":"1024x1303","pp_26155846_640.jpg":"640x814","pp_26155846_480.jpg":"480x611","pp_26155846_340.jpg":"340x432","pp_26155846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1240","hd_26148423_1920.jpg":"1920x1080","k_26148423_1280.jpg":"1280x1280","k_26148423_1024.jpg":"1024x1024","k_26148423_640.jpg":"640x640","k_26148423_480.jpg":"480x480","k_26148423_340.jpg":"340x340","k_26148423_220.jpg":"220x220","o_26148423_1280.jpg":"1280x826","o_26148423_1024.jpg":"1024x661","o_26148423_640.jpg":"640x413","o_26148423_480.jpg":"480x310","o_26148423_340.jpg":"340x219","o_26148423_220.jpg":"220x142","h_26148423_1280.jpg":"1280x854","h_26148423_1024.jpg":"1024x683","h_26148423_640.jpg":"640x427","h_26148423_480.jpg":"480x320","h_26148423_340.jpg":"340x227","h_26148423_220.jpg":"220x147","pp_26148423_1280.jpg":"1280x1628","pp_26148423_1024.jpg":"1024x1303","pp_26148423_640.jpg":"640x814","pp_26148423_480.jpg":"480x611","pp_26148423_340.jpg":"340x432","pp_26148423_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8081816 Threads: 7 Questions: 1606555481 Slow queries: 4916259 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112698081 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/kakva-biografija-tko-je-george-santos-prvi-republikanac-u-povijesti-izbacen-nogom-u-guzicu-iz-americkog-kongresa-1344590 [printLink] => /vijesti/svijet/kakva-biografija-tko-je-george-santos-prvi-republikanac-u-povijesti-izbacen-nogom-u-guzicu-iz-americkog-kongresa-1344590?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 715565 [name] => George Santos [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-10 06:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => george-santos [link] => /tag/george-santos ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351554 [name] => isključenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iskljucenje [link] => /tag/iskljucenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 627294 [name] => američki kongres [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-05 08:14:12 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-kongres [link] => /tag/americki-kongres ) [3] => stdClass Object ( [id] => 739204 [name] => Republikanac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-04 12:03:21 [main_article_id] => 0 [alias] => republikanac [link] => /tag/republikanac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO NEVIĐENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kakva biografija! Tko je George Santos, prvi republikanac u povijesti izbačen "nogom u guzicu" iz američkog Kongresa? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26155845.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Bogme, lik za novu Netflixovu seriju, zar ne?

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26155845.jpg [title] =>

Bogme, lik za novu Netflixovu seriju, zar ne?

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26146640.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26146602.jpg [title] =>

Malo je katolik, pa je malo Židov, pa je malo hetero, pa je malo gay...

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26146689.jpg [title] =>

Santos pred novinarima nakon što je istjeran iz Kongresa

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26146234.jpg [title] =>

Malo sam vam lagao, e pa što?

 

 

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26155846.jpg [title] =>

Prosvjedi protiv Santosa

 

 

Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26148423.jpg [title] =>

Santos se skriva kao što je skrivao istinu o sebi pred američkom javnosti

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvi homoseksualni republikanac izabran u američki Kongres neslavno je, brzopotezno i prilično spektakularno završio svoju karijeru. U Zastupnički dom američkog parlamenta je izabran 2022., a prije dva dana iz njega je naglavačke i ritualno izbačen.

Glave su mu došle njegove stranačke kolege, premda su njegovom eliminacijom smanjili ionako tanku republikansku većinu. George Santos može se, doduše, tješiti da je i u tome izbacivanju kao republikanac ostao prvi u povijesti. Kao zastupnik je, pak, tek šesti po redu koji je dobio počasni vritnjak, brojeći od vremena njegova imenjaka Georgea Washingtona.

Zar se uopće može naknadno poništiti izborna volja i detronizirati narodne predstavnike? - upitat će se neupućeni birač domaći obični. I što je taj nesretnik morao strašnoga napraviti da mu se brutalno, uz medijski katran i perje, izmakne parlamentarna klupa ispod zadnjice? Odgovor je iz naše perspektive više nego banalan: George Santos je kao zastupnik lagao. Da se kod nas iz Sabora izbacuje zbog laganja, reći ćete, gledali bismo tamo još puno praznije redove.

No, njujorški republikanski deputat je ipak nešto kardinalniji slučaj od naših prosječnih političkih lažaca: on je razotkriven kao serijski lažac i prevarant svjetske kategorije, naprosto ‘talentirani Mr Santos‘. Izmislio je i profiterski frizirao apsolutno sve u svojoj biografiji, pa čak i činjenicu da je gay.

---

image

Malo je katolik, pa je malo Židov, pa je malo hetero, pa je malo gay...

Afp
---

Lagao je i kad zine i kad spava; godinama je obmanjivao, varao i krao donatore, birače i investitore, a bogatio se jednako uspješno i na lažnim diplomama i na fingiranju humanitarnog rada, kao i na financijskim i političkim mitovima. Nakon brutalnog izvješća Etičkog odbora Zastupničkog doma Kongresa i izbacivanja iz parlamenta, Santos se nedavno suočio i s cijelim nizom saveznih optužbi, od prijevare i pranja novca pa do krađe javnih sredstava i laganja.

New York Times je još prije godinu dana, u prosincu 2022., otkrio prve jasne naznake da Santos nije onakav kakvim se predstavljao biračima. Ništa se iz njegove životne priče nije dalo baš jasno razabrati: je li puki siromašak ili je zapravo bogat? Je li Židov ili katolik? Jesu li članovi njegove obitelji stradali u holokaustu ili, pak, u napadima 11. rujna? Sve je te podatke Santos, naime, pragmatično plasirao u javnost s vremena na vrijeme jednako uvjerljivo, birajući proizvoljno svoje identitetske značajke kako su već nalagale razne situacije i okolnosti.

Tvrdio je na izborima da je gay i da živi sa službenim partnerom i četiri psa, no supruga mu nitko nikad nije vidio. Onda je otkriveno da je Santos ranije bio oženjen za ženu u Queensu. To je rastumačio naknadnom promjenom svoje seksualnosti zbog koje se navodno rastao i oženio muškarcem, a potom su mediji objavili tvrdnju Santosova navodnog dečka da se nikakva zaručnička zabava među njima ‘nikad nije dogodila‘. Čak i bivšu ženu je svojedobno, čini se, oženio radi lakšeg stjecanja državljanstva.

---

image
Afp
---

U srpnju 2021. Santos je na Twitteru objavio kako su teroristički napadi 11. rujna odnijeli život njegove majke koja je navodno svojedobno radila u južnom tornju njujorških blizanaca. Tu verziju naknadno je preformulirao u priču da mu je majka preminula nakon dugogodišnje borbe s rakom kojega je dobila udisanjem otrovnih plinova tijekom terorističkog napada.

Naknadnim medijskim provjerama je utvrđeno da je njegova majka u rujnu 2001., u vrijeme napada, pouzdano bila u Brazilu, jer je tek 2003. zatražila vizu za ulazak u Ameriku. Djeda i baku predstavljao je kao preživjele židovske žrtve holokausta, porijeklom iz Ukrajine te je držao čak i govore povodom obilježavanja židovskih Dana sjećanja. Treba li reći da su njegovi preci naknadno detektirani kao neupitni brazilski katolici bez veza s istočnom Europom?

Savezni tužitelji optužili su Santosa i za prijevaru političkih pristaša u kampanji za Kongres prošle godine. Izborne donacije dvojice ljudi od po 25.000 dolara oprao je preko dva osobna računa, a novac zatim koristio za osobnu kupnju luksuzne dizajnerske odjeće, botoksiranje lica, wellness, plaćanje osobnih dugova, parkinga i taksija, te plaće svojih suradnika.

Prije toga je pokrao sredstva iz Fonda za ljude koji su ostali bez posla zbog pandemije: nakon što je izgubio izbore za Kongres 2020. godine prijavio se kao nezaposlen i uzimao te državne novce, premda je cijelo vrijeme radio kao regionalni direktor investicijske tvrtke sa sjedištem u Floridi. Počinio je i bezočnu krađu identiteta svojih donatora, te je barem jednome ukrao podatke s kreditne kartice, kao i s kartica članova njegove obitelji.

---

image

Santos pred novinarima nakon što je istjeran iz Kongresa

Afp
---

Na izborima za Kongres 2020. i 2022. se bogatio falsificirajući potvrde o svojim osobnim zajmovima odboru za političku kampanju, te isplaćujući naknadno sebi iz proračunskih sredstava ‘povrat pozajmica‘, u ukupnom iznosu većem od 800 tisuća dolara.

Što se tiče osobne biografije, moglo bi se reći da ni sam Santos pouzdano ne zna koje su mu obrazovne kvalifikacije i otkud dolazi. Roditelji su mu brazilski migranti, no pričao je da je pohađao srednju školu u Bronxu, a potom prestižnu privatnu akademiju Horace Mann.

Dokazi za ništa od toga nikad nisu pronađeni. U rubrici formalne naobrazbe naveo je i da je diplomirao ekonomiju i financije na Baruch Collegeu 2010.,no ni u ovoj ustanovi nije zabilježeno da je Santos bio u klasi 2010. U svojoj stranačkoj biografiji Santos je, pak, naveo da je neko vrijeme školovanja proveo na Sveučilištu New York. Nekim čudom, međutim, ni tamo za njega nisu čuli.

Premda je tvrdio da je prije političke karijere radio za Goldman Sachs i Citigroup, i iz ovih kompanija su javno objavili kako nemaju njegovo ime u evidenciji svojih zaposlenika. Nikad nije radio ni u jednoj ustanovi na Wall Streetu, a izdavao se za financijskog stručnjaka koji je spajao ulagače s upraviteljima hedge fondova.

---

image

Malo sam vam lagao, e pa što?

 

 

Afp
---

Kasnije je ustanovljeno da je Santos bio samo vanjski freelancer koji je povremeno prodavao sponzorstva za neke događaje i radio slične projekte po narudžbi. Ubrzo nakon prve neuspjele kandidature za Kongres, Santos je počeo raditi u investicijskoj tvrtki Harbour City Capital na Floridi.

Kad je ondje zaposlen 2020., hvalio se da upravlja fondom vrijednim 1,5 milijardu dolara koji je donosio rekordne prinose od 12 do 26 posto, ovisno o vrsti ulaganja. CNN je kasnije bankovnu garanciju za te investicije razotkrio kao laž, a u travnju 2021. Komisija za vrijednosne papire i burze optužila je Harbor City da je preko Ponzijeve sheme ukrala čak 17 milijuna dolara od investitora.

Vlasti tada ipak nisu optužile Santosa za ikakvo nedjelo, pa je sljedeći mjesec osnovao vlastitu tvrtku pod nazivom Devolder i nastavio s prevarama. Tumačio je kako preko nje zapravo pomaže bogatim ljudima da kupe skupe igračke koje su željeli: avion, helikopter, vilu, brod...

---

image

Prosvjedi protiv Santosa

 

 

Afp
---

Šarlatan je prije nego se domogao zastupničke klupe bio osnovao i zakladu za životinje, Friends of Pets United. Hvastao se navodnim spašavanjem preko 2500 pasa i mačaka, no Times je otkrio kako je zapravo uzimao čekove namijenjene ovoj dobrotvornoj organizaciji i unovčavao ih pod svojim pseudonimom Anthony Devolder. Uspio je prevariti čak i veterinara s invaliditetom čiji je pas bio smrtno bolestan i ukrasti mu novac za operaciju. FBI istražuje još cijeli niz Santosovih obmana i financijskih prevara koje ga neupitno kvalificiraju za titulu novodobnog državnika novog kova.

Premda je bio jedan od voditelja njujorškog Odbora za ponovni izbor Donalda Trumpa za predsjednika, mnogi republikanci ne žele ga više vidjeti ne samo u Kongresu, nego igdje u svojoj blizini ili ijednoj javnoj službi. ‘Talentirani Mr Santos‘ se, pak, od svih ‘laži objeda‘ brani posve u stilu svog političkog uzora: apsolutno sve optužbe na svoj račun naziva pukim ‘lovom na vještice‘.

---

image

Santos se skriva kao što je skrivao istinu o sebi pred američkom javnosti

Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp  Afp Afp Afp  Afp Afp Afp
Afp

Bogme, lik za novu Netflixovu seriju, zar ne?

 

Afp

Malo je katolik, pa je malo Židov, pa je malo hetero, pa je malo gay...

Afp

Santos pred novinarima nakon što je istjeran iz Kongresa

Afp

Malo sam vam lagao, e pa što?

 

 

Afp

Prosvjedi protiv Santosa

 

 

Afp

Santos se skriva kao što je skrivao istinu o sebi pred američkom javnosti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kakva-biografija-tko-je-george-santos-prvi-republikanac-u-povijesti-izbacen-nogom-u-guzicu-iz-americkog-kongresa-1344590 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c460bd73a2f4e405b3342e80146bbbb916a3ccd3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kakva+biografija%21+Tko+je+George+Santos%2C+prvi+republikanac+u+povijesti+izba%C4%8Den+%26quot%3Bnogom+u+guzicu%26quot%3B+iz+ameri%C4%8Dkog+Kongresa%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkakva-biografija-tko-je-george-santos-prvi-republikanac-u-povijesti-izbacen-nogom-u-guzicu-iz-americkog-kongresa-1344590 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkakva-biografija-tko-je-george-santos-prvi-republikanac-u-povijesti-izbacen-nogom-u-guzicu-iz-americkog-kongresa-1344590 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO NEVIĐENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetČUDO NEVIĐENO

Kakva biografija! Tko je George Santos, prvi republikanac u povijesti izbačen "nogom u guzicu" iz američkog Kongresa?

Piše Davor krile
4. prosinca 2023. - 12:03

Prvi homoseksualni republikanac izabran u američki Kongres neslavno je, brzopotezno i prilično spektakularno završio svoju karijeru. U Zastupnički dom američkog parlamenta je izabran 2022., a prije dva dana iz njega je naglavačke i ritualno izbačen.

Glave su mu došle njegove stranačke kolege, premda su njegovom eliminacijom smanjili ionako tanku republikansku većinu. George Santos može se, doduše, tješiti da je i u tome izbacivanju kao republikanac ostao prvi u povijesti. Kao zastupnik je, pak, tek šesti po redu koji je dobio počasni vritnjak, brojeći od vremena njegova imenjaka Georgea Washingtona.

Zar se uopće može naknadno poništiti izborna volja i detronizirati narodne predstavnike? - upitat će se neupućeni birač domaći obični. I što je taj nesretnik morao strašnoga na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:12