stdClass Object ( [id] => 1382389 [title] => Mračna američka priča: Rudari su tražili deset posto veću plaću, a doživjeli pokolj u kojemu su stradale cijele obitelji [alias] => mracna-americka-prica-rudari-su-trazili-deset-posto-vecu-placu-a-dozivjeli-pokolj-u-kojemu-su-stradale-cijele-obitelji [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mračna američka priča: Rudari su tražili deset posto veću plaću, a doživjeli pokolj u kojemu su stradale cijele obitelji

Povijest rudarstva prepletena je, kao rijetko koja druga, s političkom poviješću u širem značenju te riječi. Iz hrvatske povijesti mogu se pronaći brojni argumenti u prilog tome. Od istarskih rudara pod vodstvom Ivana Pipana koji su 1921. godine ustali protiv socijalnog (i nacionalnog, budući da se radilo o području koje je tri godine ranije prisvojila Italija) ugnjetavanja i krenuli u tridesetodnevni štrajk u kojem su uspostavili svoju samoupravu, takozvanu Labinsku republiku, do štrajka glađu rudara albanske nacionalnosti u rudniku Trepča u blizini Kosovske Mitrovice kojim su se suprotstavili ukidanju autonomije Kosova od strane režima Slobodana Miloševića.

Iako štrajk rudara na Kosovu ne spada po geografskom kriteriju u hrvatsku povijest, upravo je taj događaj najavio opću jugoslavensku krizu koja se presudno ticala i Hrvatske.

Što tek reći na činjenicu da su se prije Drugog svjetskog rata u belgijskim rudnicima među hrvatskim rudarima vrbovali članovi i ustaškog pokreta i komunističke partije. No, rudari kao buntovnici čiji protesti imaju dalekosežne reperkusije po cijelo društvo nipošto nisu specifičnost samo ovih prostora.

Kompanija Johna Rockefellera

Masakr u američkom gradiću Ludlowu od 20. travnja 1914. - upravo na današnji dan prije sto deset godina - poznat je kao najkrvaviji događaj nakon građanskog rata u dotadašnjoj američkoj povijesti koji je ostavio dubokog traga u svijesti američkog društva.

---

image

Okupljanje štrajkača

Wikipedia/
---
---
image

Pripadnici Nacionalne garde Colorada dolaze suzbiti štrajk

Wikipedia/
---

Ludlow je zapravo bilo naselje izgrađeno uglavnom od šatora u kojima su boravili radnici u rudnicima savezne države Colorado. Njihov poslodavac je bio Colorado Fuel and Iron (gorivo i čelik), od 1903. godine u vlasništvu jednog od najpoznatijih Amerikanaca iz svijeta biznisa, Johna Rockefellera.

On je bio ono što se u američkog žargonu nazivalo industrijski barun, čovjek koji je zahvaljujući razgranatom poslovnom carstvu i političkim vezama uspio postati monopolist na tržištu. Radnici zaposleni u njegovom poslovnom carstvu nisu imali pretjerane koristi od prosperiteta svog poslodavca, dapače, paradoksalno, što je uspješniji bio Rockefeller to su njegovi radnici bili nezadovoljniji. Nije slučajno korištena plemićka titula barun. Zbilja, tadašnji kapitalizam je imao neka obilježja feudalnog poretka i s njim povezane inherentne nepravde prema nižim slojevima društva.

To vrijeme u američkoj povijesti, početak 20 stoljeća, naziva se i progresivnim razdobljem zbog raznih reformi koje je provela savezna vlada: predsjednik Woodrow Wilson je osnovao Savezno povjerenstvo za trgovinu koje je nadziralo rast monopola, a brojne savezne države donijele su zakone kojima su regulirane nadnice i radno vrijeme, koji su predviđali sigurnosne inspekcije u tvornicama i odštete za ozlijeđene radnike.

No, kao što je dokazao slučaj u Coloradu, bile su to mjere koje su pokušavale umiriti ionako buntovne radničke mase, a ne uvesti fundamentalne promjene koje bi ispravile strukturne društvene nepravde.

---

image

Šatorska kolonija Ludlow izrešetana je mitraljezima koji su ispaljivali 400 metaka u minuti, potom spaljena

Wikipedia/
---
---
image

Supruge štrajkača i njihova djeca ispred šatora u kojima su živjeli

Wikipedia/
---

Što je napisao Upton Sinclair

Sa svoje strane radnici iz Ludlowa bili su okupljeni oko organizacije Ujedinjeni rudari Amerike, “United mine workers of America”. Sindikalno udruženje borilo se za bolje radničke uvjete i prava kod bešćutnih poslodavaca. Razlozi za pokretanja štrajka bili su neispunjeni uvjeti koji se iz današnje perspektive čine kao minimum minimuma. Uvjeti o kojima je bilo riječ ticali su se povećanja plaće od 10 posto, provođenja osmosatnog radnog dana, plaćanja za dodatno obavljeni posao, prava da radnici koriste bilo koje trgovine, a ne samo trgovine tvrtke te stroge provedbe zakona o sigurnosti rudnika.

Potresan opis stanja u rudnicima Colorada i statusa rudara opisao je danas gotovo zaboravljeni, američki pisac Upton Sinclair u svom romanu “Kralj ugljena” iz 1917. godine, koji je napisan kao reakcija na masakr u Ludlowu:

“Susreo je Olsona, koji je uspio pobjeći, jer je bio zaposlen u blizini dizalice. Sve je to bila stara priča organizatoru, koji je radio u rudnicima od svoje osme godine i vidio mnoge vrste katastrofa. Počeo je objašnjavati stvari Halu. Zakon je zahtijevao određeni broj otvora za svaki rudnik, također izlaz za bijeg s ljestvama kojima su ljudi mogli izaći; ali je kopanje rupa u zemlji koštalo mnogo novca.

U to vrijeme neposredni uzrok eksplozije nije bio poznat, ali su mogli reći da je to bila ‘eksplozija prašine’ od oblaka koksne prašine, i nitko tko je bio u rudniku i vidio njegovo suho stanje ne bi sumnjao u ono što bi oni pronašli kada bi sišli. Trebali su raditi redovita posipanja, ali u takvim stvarima šefovi su koristili vlastitu prosudbu.

Hal je samo napola slušao ta objašnjenja. Stvar mu je bila previše sirova i previše užasna. Kakve je razlike bilo tko je kriv? Nesreća se dogodila i sada se postavlja pitanje kako odgovoriti na hitnu situaciju! Ispod Olsonovih rečenica čuo je krik muškaraca i dječaka koji su se gušili u mračnim tamnicama - čuo je zapomaganje žena, poput surfanja na dalekoj obali, ili slabašnu, upornu pratnju prigušenih žica: O, moj čovjek!” - napisao je Sinclair.

Ako su američki političari mogli neko vrijeme kupovati socijalni mir površnim mjerama u korist radnika samo kako bi stabilizirali kapitalistički sustav ispravljanjem njegovih najgorih nedostataka, oštricu radničkog bunta nisu mogli na duge staze otupjeti.

---

image

Oklopni automobil Baldwin–Felts poznat kao "Death Special" s montiranom mitraljezom M1895

Wikipedia/
---

Destabilizacija je počela 1913. godine u Coloradu štrajkom rudara iz rudnika ugljena. Štrajk, u kojemu je sudjelovalo oko 11 tisuća radnika (mnogi od njih su bili grčkog i talijanskog podrijetla) svoj tragični vrhunac doživio je u travnju iduće godine. Potaknuti ubojstvom jednog od svojih sindikalnih organizatora, rudari su stupili u štrajk protiv gotovo pa feudalnog ustroja njihovog života kojeg im je nametnula kompanija Colorado Fuel and Iron.

Kada je štrajk započeo rudare se odmah istjeralo iz njihovih daščara u rudarskim gradićima. Uz pomoć Sindikata ujedinjenih rudarskih radnika postavljeni su šatori od kojih su nastali improvizirani gradići; jedan od njih bio je i Ludlow. Plaćenici iz Baldwin-Felts agencije, što su ih unajmili oni koji su branili interese kompanije Colorado Fuel and Iron, što hoće reći interese Rockefellera, naoružani puškama i strojnicama napali su šatorska naselja.

Gorko razočaranje

Popis mrtvih rudara bio je sve veći, no oni su ustrajali. Ovdje treba napomenuti da su mnogi od rudara imali vještine ratovanja; mnogi od njih su, naime, prethodno sudjelovali u ratovima u svojim domovinama, poput Grka u balkanskim ratovima, zato je i ovaj štrajk ostao upamćen kao događaj koji je odnio ne samo štrajkaške žrtve.

Budući da ugljenokopi nisu mogli raditi bez kooperativnih rudara, guverner Colorada, prijatelj Rockefellera, pozvao je Nacionalnu gardu čiji je angažman financijski potpomogao Rockefeller. Rudari su mislili da je garda poslana kako bi ih zaštitila pa su pozdravili njezin dolazak, ali uskoro je nastupilo gorko razočaranje kada su shvatili da je garda poslana kako bi prekinula štrajk.

Ujutro 20. travnja 1914. dvije čete Nacionalne garde započele su napad strojnicama na šatore u Ludlowu koji je tada udomljavao na tisuće radnika i pripadnika njihovih obitelji. Rudari su uzvratili vatru, žene i djeca su kopali rupe ispod šatora kako bi izbjegli puščanu vatru. U sumrak su se pripadnici garde s bakljama spustili u naselje i zapalili šatore. Sutradan je na zgarištu pronađeno dvanaestoro djece i dvije žene, što je ostalo upamćeno kao najsvirepija posljedica ludlowskog masakra. Ukupno je tog dana ubijen 21 pripadnik štrajkačkog tabora.

---

image

Ruševine kolonije Ludlow nakon masakra u kojemu su stradale i žene i djeca

/Shutterstock
---

Posljedice tog nemilog događaja bile su brojne. Diljem SAD-a održavale su se demonstracije. Solidarni štrajkači održali su demonstracije ispred Rockefellerovog ureda u New Yorku. Neki je propovjednik prosvjedovao ispred crkve u koju je Rockefeller povremeno zalazio. New York Times posvetio je uvodnik događajima u Coloradu. Guverner Colorada zatražio je jedinice savezne vojske kako bi se ponovo uspostavio red, i Woodrow Wilson je na taj zahtjev pristao. Kongresna povjerenstva su došla u Coloradu i zabilježila tisuće stranica svjedočanstava. Ipak, nitko nije optužen za zločin nad rudarima. Kao skretanja bijesa javnosti dobro je poslužio rat protiv Meksika, čije je gradova američka ratna mornarica bombardirala, nanoseći, objektivno govoreći, veće ljudske gubitke svom vanjskom neprijatelju, nego unutrašnjem – radnicima koji su dovodili u pitanje kapitalistički status quo.

Ako se hrvatskim čitateljima događaj od prije 110 godina u dalekom Ludlowu čini predalekim, trebali bi se prisjetiti fresaka poznatog slikara Maksa Vanke u crkvi svetog Nikole u Pittsburghu, u saveznoj državi Pennsylvaniji. Jedna od njih se zove i “Hrvatska smrt u Pennsylvaniji” koja na potresan način prikazuje sudbinu hrvatskih iseljenika koji su početkom 20 stoljeća, kao i radnici iz Ludlowa, radili u rudnicima i prečesto umirali od nehumanih uvjeta rada.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tražili su i provođenje osmosatnog radnog dana, plaćanja za dodatno obavljeni posao, prava da radnici koriste bilo koje trgovine, a ne samo trgovine tvrtke te stroge provedbe zakona o sigurnosti rudnika. Dvije čete Nacionalne garde strojnicama su gađali, potom zapalili šatore u kojima je bilo tisuće radnika i članova njihovih obitelji. Stradale su i žene i djeca - život nekih od njih brojao se tek mjesecima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Masakr u Ludlowu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Tražili su i provođenje osmosatnog radnog dana, plaćanja za dodatno obavljeni posao, prava da radnici koriste bilo koje trgovine, a ne samo trgovine tvrtke te stroge provedbe zakona o sigurnosti rudnika. Dvije čete Nacionalne garde strojnicama su gađali, potom zapalili šatore u kojima je bilo tisuće radnika i članova njihovih obitelji. Stradale su i žene i djeca - život nekih od njih brojao se tek mjesecima Masakr u Ludlowu 2 0 9084 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-16 14:15:36 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petar Čikeš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-20 18:57:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-20 18:56:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Tražili su i provođenje osmosatnog radnog dana, plaćanja za dodatno obavljeni posao, prava da radnici koriste bilo koje trgovine, a ne samo trgovine tvrtke te stroge provedbe zakona o sigurnosti rudnika. Dvije čete Nacionalne garde strojnicama su gađ [metadata] => robots= author= title=Mračna američka priča: Rudari su tražili deset posto veću plaću, a doživjeli pokolj u kojemu su stradale cijele obitelji page_title=Mračna američka priča: Rudari su tražili deset posto veću plaću, a doživjeli pokolj u kojemu su stradale cijele obitelji [metakey] => ludlow massacre, colorado, štrajk rudara, John Rockefeller [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26973216.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969723.png","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969725.png","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969726.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969727.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969747.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26973222.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Wikipedia\/","Wikipedia\/","Wikipedia\/","Wikipedia\/","Wikipedia\/","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Spomenik ubijenim rudarima, njihovim \u017eenama i djeci, podignut u Ludlowu u Coloradu<\/p>","

Pripadnici Nacionalne garde Colorada dolaze suzbiti \u0161trajk<\/p>","

Okupljanje \u0161trajka\u010da<\/p>","

Supruge \u0161trajka\u010da i njihova djeca ispred \u0161atora u kojima su \u017eivjeli<\/p>","

\u0160atorska kolonija Ludlow izre\u0161etana je mitraljezima koji su ispaljivali 400 metaka u minuti, potom spaljena<\/p>","

Oklopni automobil Baldwin\u2013Felts poznat kao \u201dDeath Special\u201d s montiranom mitraljezom M1895<\/p>","

Ru\u0161evine kolonije Ludlow nakon masakra u kojemu su stradale i \u017eene i djeca<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26973216_1920.jpg":"1920x1080","k_26973216_1280.jpg":"1280x1280","k_26973216_1024.jpg":"1024x1024","k_26973216_640.jpg":"640x640","k_26973216_480.jpg":"480x480","k_26973216_340.jpg":"340x340","k_26973216_220.jpg":"220x220","o_26973216_1280.jpg":"1280x853","o_26973216_1024.jpg":"1024x682","o_26973216_640.jpg":"640x426","o_26973216_480.jpg":"480x320","o_26973216_340.jpg":"340x226","o_26973216_220.jpg":"220x146","h_26973216_1280.jpg":"1280x854","h_26973216_1024.jpg":"1024x683","h_26973216_640.jpg":"640x427","h_26973216_480.jpg":"480x320","h_26973216_340.jpg":"340x227","h_26973216_220.jpg":"220x147","pp_26973216_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973216_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973216_640.jpg":"640x814","pp_26973216_480.jpg":"480x611","pp_26973216_340.jpg":"340x432","pp_26973216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1198x829","hd_26969723_1920.png":"1920x1080","k_26969723_1280.png":"1280x1280","k_26969723_1024.png":"1024x1024","k_26969723_640.png":"640x640","k_26969723_480.png":"480x480","k_26969723_340.png":"340x340","k_26969723_220.png":"220x220","o_26969723_1280.png":"1280x885","o_26969723_1024.png":"1024x708","o_26969723_640.png":"640x442","o_26969723_480.png":"480x332","o_26969723_340.png":"340x235","o_26969723_220.png":"220x152","h_26969723_1280.png":"1280x854","h_26969723_1024.png":"1024x683","h_26969723_640.png":"640x427","h_26969723_480.png":"480x320","h_26969723_340.png":"340x227","h_26969723_220.png":"220x147","pp_26969723_1280.png":"1280x1628","pp_26969723_1024.png":"1024x1303","pp_26969723_640.png":"640x814","pp_26969723_480.png":"480x611","pp_26969723_340.png":"340x432","pp_26969723_220.png":"220x280"},{"size0":"1284x817","hd_26969725_1920.png":"1920x1080","k_26969725_1280.png":"1280x1280","k_26969725_1024.png":"1024x1024","k_26969725_640.png":"640x640","k_26969725_480.png":"480x480","k_26969725_340.png":"340x340","k_26969725_220.png":"220x220","o_26969725_1280.png":"1280x814","o_26969725_1024.png":"1024x651","o_26969725_640.png":"640x407","o_26969725_480.png":"480x305","o_26969725_340.png":"340x216","o_26969725_220.png":"220x139","h_26969725_1280.png":"1280x854","h_26969725_1024.png":"1024x683","h_26969725_640.png":"640x427","h_26969725_480.png":"480x320","h_26969725_340.png":"340x227","h_26969725_220.png":"220x147","pp_26969725_1280.png":"1280x1628","pp_26969725_1024.png":"1024x1303","pp_26969725_640.png":"640x814","pp_26969725_480.png":"480x611","pp_26969725_340.png":"340x432","pp_26969725_220.png":"220x280"},{"size0":"455x597","hd_26969726_1920.jpg":"1920x1080","k_26969726_1280.jpg":"1280x1280","k_26969726_1024.jpg":"1024x1024","k_26969726_640.jpg":"640x640","k_26969726_480.jpg":"480x480","k_26969726_340.jpg":"340x340","k_26969726_220.jpg":"220x220","o_26969726_1280.jpg":"1280x1679","o_26969726_1024.jpg":"1024x1343","o_26969726_640.jpg":"640x839","o_26969726_480.jpg":"480x629","o_26969726_340.jpg":"340x446","o_26969726_220.jpg":"220x288","h_26969726_1280.jpg":"1280x854","h_26969726_1024.jpg":"1024x683","h_26969726_640.jpg":"640x427","h_26969726_480.jpg":"480x320","h_26969726_340.jpg":"340x227","h_26969726_220.jpg":"220x147","pp_26969726_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969726_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969726_640.jpg":"640x814","pp_26969726_480.jpg":"480x611","pp_26969726_340.jpg":"340x432","pp_26969726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x392","hd_26969727_1920.jpg":"1920x1080","k_26969727_1280.jpg":"1280x1280","k_26969727_1024.jpg":"1024x1024","k_26969727_640.jpg":"640x640","k_26969727_480.jpg":"480x480","k_26969727_340.jpg":"340x340","k_26969727_220.jpg":"220x220","o_26969727_1280.jpg":"1280x501","o_26969727_1024.jpg":"1024x401","o_26969727_640.jpg":"640x250","o_26969727_480.jpg":"480x188","o_26969727_340.jpg":"340x133","o_26969727_220.jpg":"220x86","h_26969727_1280.jpg":"1280x854","h_26969727_1024.jpg":"1024x683","h_26969727_640.jpg":"640x427","h_26969727_480.jpg":"480x320","h_26969727_340.jpg":"340x227","h_26969727_220.jpg":"220x147","pp_26969727_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969727_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969727_640.jpg":"640x814","pp_26969727_480.jpg":"480x611","pp_26969727_340.jpg":"340x432","pp_26969727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x390","hd_26969747_1920.jpg":"1920x1080","k_26969747_1280.jpg":"1280x1280","k_26969747_1024.jpg":"1024x1024","k_26969747_640.jpg":"640x640","k_26969747_480.jpg":"480x480","k_26969747_340.jpg":"340x340","k_26969747_220.jpg":"220x220","o_26969747_1280.jpg":"1280x780","o_26969747_1024.jpg":"1024x624","o_26969747_640.jpg":"640x390","o_26969747_480.jpg":"480x292","o_26969747_340.jpg":"340x207","o_26969747_220.jpg":"220x134","h_26969747_1280.jpg":"1280x854","h_26969747_1024.jpg":"1024x683","h_26969747_640.jpg":"640x427","h_26969747_480.jpg":"480x320","h_26969747_340.jpg":"340x227","h_26969747_220.jpg":"220x147","pp_26969747_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969747_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969747_640.jpg":"640x814","pp_26969747_480.jpg":"480x611","pp_26969747_340.jpg":"340x432","pp_26969747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_26973222_1920.jpg":"1920x1080","k_26973222_1280.jpg":"1280x1280","k_26973222_1024.jpg":"1024x1024","k_26973222_640.jpg":"640x640","k_26973222_480.jpg":"480x480","k_26973222_340.jpg":"340x340","k_26973222_220.jpg":"220x220","o_26973222_1280.jpg":"1280x855","o_26973222_1024.jpg":"1024x684","o_26973222_640.jpg":"640x427","o_26973222_480.jpg":"480x320","o_26973222_340.jpg":"340x227","o_26973222_220.jpg":"220x147","h_26973222_1280.jpg":"1280x854","h_26973222_1024.jpg":"1024x683","h_26973222_640.jpg":"640x427","h_26973222_480.jpg":"480x320","h_26973222_340.jpg":"340x227","h_26973222_220.jpg":"220x147","pp_26973222_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973222_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973222_640.jpg":"640x814","pp_26973222_480.jpg":"480x611","pp_26973222_340.jpg":"340x432","pp_26973222_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7594206 Threads: 1 Questions: 1614924966 Slow queries: 4793967 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110883965 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/mracna-americka-prica-rudari-su-trazili-deset-posto-vecu-placu-a-dozivjeli-pokolj-u-kojemu-su-stradale-cijele-obitelji-1382389 [printLink] => /vijesti/svijet/mracna-americka-prica-rudari-su-trazili-deset-posto-vecu-placu-a-dozivjeli-pokolj-u-kojemu-su-stradale-cijele-obitelji-1382389?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755991 [name] => ludlow massacre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-18 16:00:02 [main_article_id] => 0 [alias] => ludlow-massacre [link] => /tag/ludlow-massacre ) [1] => stdClass Object ( [id] => 191444 [name] => colorado [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => colorado [link] => /tag/colorado ) [2] => stdClass Object ( [id] => 657361 [name] => štrajk rudara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-23 14:09:31 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk-rudara [link] => /tag/strajk-rudara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 755992 [name] => John Rockefeller [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-18 16:00:02 [main_article_id] => 0 [alias] => john-rockefeller [link] => /tag/john-rockefeller ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tražili su i provođenje osmosatnog radnog dana, plaćanja za dodatno obavljeni posao, prava da radnici koriste bilo koje trgovine, a ne samo trgovine tvrtke te stroge provedbe zakona o sigurnosti rudnika. Dvije čete Nacionalne garde strojnicama su gađali, potom zapalili šatore u kojima je bilo tisuće radnika i članova njihovih obitelji. Stradale su i žene i djeca - život nekih od njih brojao se tek mjesecima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Masakr u Ludlowu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mračna američka priča: Rudari su tražili deset posto veću plaću, a doživjeli pokolj u kojemu su stradale cijele obitelji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-05-20-43-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26973216.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Spomenik ubijenim rudarima, njihovim ženama i djeci, podignut u Ludlowu u Coloradu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26973216.jpg [title] =>

Spomenik ubijenim rudarima, njihovim ženama i djeci, podignut u Ludlowu u Coloradu

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969723.png [title] =>

Pripadnici Nacionalne garde Colorada dolaze suzbiti štrajk

Wikipedia/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969725.png [title] =>

Okupljanje štrajkača

Wikipedia/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969726.jpg [title] =>

Supruge štrajkača i njihova djeca ispred šatora u kojima su živjeli

Wikipedia/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969727.jpg [title] =>

Šatorska kolonija Ludlow izrešetana je mitraljezima koji su ispaljivali 400 metaka u minuti, potom spaljena

Wikipedia/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969747.jpg [title] =>

Oklopni automobil Baldwin–Felts poznat kao ”Death Special” s montiranom mitraljezom M1895

Wikipedia/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26973222.jpg [title] =>

Ruševine kolonije Ludlow nakon masakra u kojemu su stradale i žene i djeca

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mračna američka priča: Rudari su tražili deset posto veću plaću, a doživjeli pokolj u kojemu su stradale cijele obitelji

Povijest rudarstva prepletena je, kao rijetko koja druga, s političkom poviješću u širem značenju te riječi. Iz hrvatske povijesti mogu se pronaći brojni argumenti u prilog tome. Od istarskih rudara pod vodstvom Ivana Pipana koji su 1921. godine ustali protiv socijalnog (i nacionalnog, budući da se radilo o području koje je tri godine ranije prisvojila Italija) ugnjetavanja i krenuli u tridesetodnevni štrajk u kojem su uspostavili svoju samoupravu, takozvanu Labinsku republiku, do štrajka glađu rudara albanske nacionalnosti u rudniku Trepča u blizini Kosovske Mitrovice kojim su se suprotstavili ukidanju autonomije Kosova od strane režima Slobodana Miloševića.

Iako štrajk rudara na Kosovu ne spada po geografskom kriteriju u hrvatsku povijest, upravo je taj događaj najavio opću jugoslavensku krizu koja se presudno ticala i Hrvatske.

Što tek reći na činjenicu da su se prije Drugog svjetskog rata u belgijskim rudnicima među hrvatskim rudarima vrbovali članovi i ustaškog pokreta i komunističke partije. No, rudari kao buntovnici čiji protesti imaju dalekosežne reperkusije po cijelo društvo nipošto nisu specifičnost samo ovih prostora.

Kompanija Johna Rockefellera

Masakr u američkom gradiću Ludlowu od 20. travnja 1914. - upravo na današnji dan prije sto deset godina - poznat je kao najkrvaviji događaj nakon građanskog rata u dotadašnjoj američkoj povijesti koji je ostavio dubokog traga u svijesti američkog društva.

---

image

Okupljanje štrajkača

Wikipedia/
---
---
image

Pripadnici Nacionalne garde Colorada dolaze suzbiti štrajk

Wikipedia/
---

Ludlow je zapravo bilo naselje izgrađeno uglavnom od šatora u kojima su boravili radnici u rudnicima savezne države Colorado. Njihov poslodavac je bio Colorado Fuel and Iron (gorivo i čelik), od 1903. godine u vlasništvu jednog od najpoznatijih Amerikanaca iz svijeta biznisa, Johna Rockefellera.

On je bio ono što se u američkog žargonu nazivalo industrijski barun, čovjek koji je zahvaljujući razgranatom poslovnom carstvu i političkim vezama uspio postati monopolist na tržištu. Radnici zaposleni u njegovom poslovnom carstvu nisu imali pretjerane koristi od prosperiteta svog poslodavca, dapače, paradoksalno, što je uspješniji bio Rockefeller to su njegovi radnici bili nezadovoljniji. Nije slučajno korištena plemićka titula barun. Zbilja, tadašnji kapitalizam je imao neka obilježja feudalnog poretka i s njim povezane inherentne nepravde prema nižim slojevima društva.

To vrijeme u američkoj povijesti, početak 20 stoljeća, naziva se i progresivnim razdobljem zbog raznih reformi koje je provela savezna vlada: predsjednik Woodrow Wilson je osnovao Savezno povjerenstvo za trgovinu koje je nadziralo rast monopola, a brojne savezne države donijele su zakone kojima su regulirane nadnice i radno vrijeme, koji su predviđali sigurnosne inspekcije u tvornicama i odštete za ozlijeđene radnike.

No, kao što je dokazao slučaj u Coloradu, bile su to mjere koje su pokušavale umiriti ionako buntovne radničke mase, a ne uvesti fundamentalne promjene koje bi ispravile strukturne društvene nepravde.

---

image

Šatorska kolonija Ludlow izrešetana je mitraljezima koji su ispaljivali 400 metaka u minuti, potom spaljena

Wikipedia/
---
---
image

Supruge štrajkača i njihova djeca ispred šatora u kojima su živjeli

Wikipedia/
---

Što je napisao Upton Sinclair

Sa svoje strane radnici iz Ludlowa bili su okupljeni oko organizacije Ujedinjeni rudari Amerike, “United mine workers of America”. Sindikalno udruženje borilo se za bolje radničke uvjete i prava kod bešćutnih poslodavaca. Razlozi za pokretanja štrajka bili su neispunjeni uvjeti koji se iz današnje perspektive čine kao minimum minimuma. Uvjeti o kojima je bilo riječ ticali su se povećanja plaće od 10 posto, provođenja osmosatnog radnog dana, plaćanja za dodatno obavljeni posao, prava da radnici koriste bilo koje trgovine, a ne samo trgovine tvrtke te stroge provedbe zakona o sigurnosti rudnika.

Potresan opis stanja u rudnicima Colorada i statusa rudara opisao je danas gotovo zaboravljeni, američki pisac Upton Sinclair u svom romanu “Kralj ugljena” iz 1917. godine, koji je napisan kao reakcija na masakr u Ludlowu:

“Susreo je Olsona, koji je uspio pobjeći, jer je bio zaposlen u blizini dizalice. Sve je to bila stara priča organizatoru, koji je radio u rudnicima od svoje osme godine i vidio mnoge vrste katastrofa. Počeo je objašnjavati stvari Halu. Zakon je zahtijevao određeni broj otvora za svaki rudnik, također izlaz za bijeg s ljestvama kojima su ljudi mogli izaći; ali je kopanje rupa u zemlji koštalo mnogo novca.

U to vrijeme neposredni uzrok eksplozije nije bio poznat, ali su mogli reći da je to bila ‘eksplozija prašine’ od oblaka koksne prašine, i nitko tko je bio u rudniku i vidio njegovo suho stanje ne bi sumnjao u ono što bi oni pronašli kada bi sišli. Trebali su raditi redovita posipanja, ali u takvim stvarima šefovi su koristili vlastitu prosudbu.

Hal je samo napola slušao ta objašnjenja. Stvar mu je bila previše sirova i previše užasna. Kakve je razlike bilo tko je kriv? Nesreća se dogodila i sada se postavlja pitanje kako odgovoriti na hitnu situaciju! Ispod Olsonovih rečenica čuo je krik muškaraca i dječaka koji su se gušili u mračnim tamnicama - čuo je zapomaganje žena, poput surfanja na dalekoj obali, ili slabašnu, upornu pratnju prigušenih žica: O, moj čovjek!” - napisao je Sinclair.

Ako su američki političari mogli neko vrijeme kupovati socijalni mir površnim mjerama u korist radnika samo kako bi stabilizirali kapitalistički sustav ispravljanjem njegovih najgorih nedostataka, oštricu radničkog bunta nisu mogli na duge staze otupjeti.

---

image

Oklopni automobil Baldwin–Felts poznat kao "Death Special" s montiranom mitraljezom M1895

Wikipedia/
---

Destabilizacija je počela 1913. godine u Coloradu štrajkom rudara iz rudnika ugljena. Štrajk, u kojemu je sudjelovalo oko 11 tisuća radnika (mnogi od njih su bili grčkog i talijanskog podrijetla) svoj tragični vrhunac doživio je u travnju iduće godine. Potaknuti ubojstvom jednog od svojih sindikalnih organizatora, rudari su stupili u štrajk protiv gotovo pa feudalnog ustroja njihovog života kojeg im je nametnula kompanija Colorado Fuel and Iron.

Kada je štrajk započeo rudare se odmah istjeralo iz njihovih daščara u rudarskim gradićima. Uz pomoć Sindikata ujedinjenih rudarskih radnika postavljeni su šatori od kojih su nastali improvizirani gradići; jedan od njih bio je i Ludlow. Plaćenici iz Baldwin-Felts agencije, što su ih unajmili oni koji su branili interese kompanije Colorado Fuel and Iron, što hoće reći interese Rockefellera, naoružani puškama i strojnicama napali su šatorska naselja.

Gorko razočaranje

Popis mrtvih rudara bio je sve veći, no oni su ustrajali. Ovdje treba napomenuti da su mnogi od rudara imali vještine ratovanja; mnogi od njih su, naime, prethodno sudjelovali u ratovima u svojim domovinama, poput Grka u balkanskim ratovima, zato je i ovaj štrajk ostao upamćen kao događaj koji je odnio ne samo štrajkaške žrtve.

Budući da ugljenokopi nisu mogli raditi bez kooperativnih rudara, guverner Colorada, prijatelj Rockefellera, pozvao je Nacionalnu gardu čiji je angažman financijski potpomogao Rockefeller. Rudari su mislili da je garda poslana kako bi ih zaštitila pa su pozdravili njezin dolazak, ali uskoro je nastupilo gorko razočaranje kada su shvatili da je garda poslana kako bi prekinula štrajk.

Ujutro 20. travnja 1914. dvije čete Nacionalne garde započele su napad strojnicama na šatore u Ludlowu koji je tada udomljavao na tisuće radnika i pripadnika njihovih obitelji. Rudari su uzvratili vatru, žene i djeca su kopali rupe ispod šatora kako bi izbjegli puščanu vatru. U sumrak su se pripadnici garde s bakljama spustili u naselje i zapalili šatore. Sutradan je na zgarištu pronađeno dvanaestoro djece i dvije žene, što je ostalo upamćeno kao najsvirepija posljedica ludlowskog masakra. Ukupno je tog dana ubijen 21 pripadnik štrajkačkog tabora.

---

image

Ruševine kolonije Ludlow nakon masakra u kojemu su stradale i žene i djeca

/Shutterstock
---

Posljedice tog nemilog događaja bile su brojne. Diljem SAD-a održavale su se demonstracije. Solidarni štrajkači održali su demonstracije ispred Rockefellerovog ureda u New Yorku. Neki je propovjednik prosvjedovao ispred crkve u koju je Rockefeller povremeno zalazio. New York Times posvetio je uvodnik događajima u Coloradu. Guverner Colorada zatražio je jedinice savezne vojske kako bi se ponovo uspostavio red, i Woodrow Wilson je na taj zahtjev pristao. Kongresna povjerenstva su došla u Coloradu i zabilježila tisuće stranica svjedočanstava. Ipak, nitko nije optužen za zločin nad rudarima. Kao skretanja bijesa javnosti dobro je poslužio rat protiv Meksika, čije je gradova američka ratna mornarica bombardirala, nanoseći, objektivno govoreći, veće ljudske gubitke svom vanjskom neprijatelju, nego unutrašnjem – radnicima koji su dovodili u pitanje kapitalistički status quo.

Ako se hrvatskim čitateljima događaj od prije 110 godina u dalekom Ludlowu čini predalekim, trebali bi se prisjetiti fresaka poznatog slikara Maksa Vanke u crkvi svetog Nikole u Pittsburghu, u saveznoj državi Pennsylvaniji. Jedna od njih se zove i “Hrvatska smrt u Pennsylvaniji” koja na potresan način prikazuje sudbinu hrvatskih iseljenika koji su početkom 20 stoljeća, kao i radnici iz Ludlowa, radili u rudnicima i prečesto umirali od nehumanih uvjeta rada.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Wikipedia/ Wikipedia/ Wikipedia/ Wikipedia/ Wikipedia/ /Shutterstock
/Shutterstock

Spomenik ubijenim rudarima, njihovim ženama i djeci, podignut u Ludlowu u Coloradu

Wikipedia/

Pripadnici Nacionalne garde Colorada dolaze suzbiti štrajk

Wikipedia/

Okupljanje štrajkača

Wikipedia/

Supruge štrajkača i njihova djeca ispred šatora u kojima su živjeli

Wikipedia/

Šatorska kolonija Ludlow izrešetana je mitraljezima koji su ispaljivali 400 metaka u minuti, potom spaljena

Wikipedia/

Oklopni automobil Baldwin–Felts poznat kao ”Death Special” s montiranom mitraljezom M1895

/Shutterstock

Ruševine kolonije Ludlow nakon masakra u kojemu su stradale i žene i djeca

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/mracna-americka-prica-rudari-su-trazili-deset-posto-vecu-placu-a-dozivjeli-pokolj-u-kojemu-su-stradale-cijele-obitelji-1382389 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa1c8abe6b2c18b31fc4e1cf25a53d0cdb44fe43 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mra%C4%8Dna+ameri%C4%8Dka+pri%C4%8Da%3A+Rudari+su+tra%C5%BEili+deset+posto+ve%C4%87u+pla%C4%87u%2C+a+do%C5%BEivjeli+pokolj+u+kojemu+su+stradale+cijele+obitelji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmracna-americka-prica-rudari-su-trazili-deset-posto-vecu-placu-a-dozivjeli-pokolj-u-kojemu-su-stradale-cijele-obitelji-1382389 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmracna-americka-prica-rudari-su-trazili-deset-posto-vecu-placu-a-dozivjeli-pokolj-u-kojemu-su-stradale-cijele-obitelji-1382389 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tražili su i provođenje osmosatnog radnog dana, plaćanja za dodatno obavljeni posao, prava da radnici koriste bilo koje trgovine, a ne samo trgovine tvrtke te stroge provedbe zakona o sigurnosti rudnika. Dvije čete Nacionalne garde strojnicama su gađali, potom zapalili šatore u kojima je bilo tisuće radnika i članova njihovih obitelji. Stradale su i žene i djeca - život nekih od njih brojao se tek mjesecima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Masakr u Ludlowu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetMasakr u Ludlowu

Mračna američka priča: Rudari su tražili deset posto veću plaću, a doživjeli pokolj u kojemu su stradale cijele obitelji

Piše Petar Čikeš
20. travnja 2024. - 20:56

Mračna američka priča: Rudari su tražili deset posto veću plaću, a doživjeli pokolj u kojemu su stradale cijele obitelji

Povijest rudarstva prepletena je, kao rijetko koja druga, s političkom poviješću u širem značenju te riječi. Iz hrvatske povijesti mogu se pronaći brojni argumenti u prilog tome. Od istarskih rudara pod vodstvom Ivana Pipana koji su 1921. godine ustali protiv socijalnog (i nacionalnog, budući da se radilo o području koje je tri godine ranije prisvojila Italija) ugnjetavanja i krenuli u tridesetodnevni štrajk u kojem su uspostavili svoju samoupravu, takozvanu Labinsku republiku, do štrajka glađu rudara albanske nacionalnosti u rudniku Trepča u blizini Kosovske Mitrovice kojim su se suprotstavili ukidanju autonomije Kosova od strane režima Slobodana ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:20