StoryEditorOCM
Svijetugrožen novi mandat

Potres u Bruxellesu: prijelomni trenutak u karijeri Ursule von der Leyen, u centru skandala i Viktor Orban

Piše T.F./JL
14. ožujka 2024. - 17:48

Europski parlament će tužiti Europsku komisiju zbog njezine prošlogodišnje odluke da deblokira 10 milijardi eura za Mađarsku u zamrznutim sredstvima u vrijeme dok je Bruxelles pokušavao nagovoriti Budimpeštu da povuče svoj veto na pomoć Ukrajini.

Čelnici stranaka u Europskom parlamentu danas su se složili da će pokrenuti slučaj na Europskom sudu pravde. To bi joj uvelike moglo zakomplicirati kandidaturu Ursule von der Leyen za drugi mandat predsjednice Komisije na ovogodišnjim izborima, piše Financial Times.

Von der Leyen je oslobodila trećinu od oko 30 milijardi eura sredstava EU-a koje je Bruxelles blokirao u sporu s Budimpeštom, i to nekoliko dana uoči summita na kojem je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na novi paket pomoći Ukrajini. Na kraju je on popustio u pokušaju da deblokira sav novac svoje zemlje u veljači i omogućio slanje pomoći od 50 milijardi eura Kijevu tijekom iduće četiri godine.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da će tužbu podnijeti do 25. ožujka.

Zeleni i druge političke skupine najavili su da će to pitanje pokrenuti u kampanji za izbore za Europski parlament u lipnju. Očekuje se da će Europska pučka stranka (EPP) biti prva, što Von der Leyen daje pravo na novu nominaciju za još pet godina, no treba joj podrška većine zastupnika u Europskom parlamentu. 2019. godine je prošla za samo devet glasova.

Ovaj su pravni slučaj podržale sve velike stranke, uključujući i EPP, koji je istaknuo da su povjerenici i iz drugih stranaka pristali osloboditi novac. Nicolas Schmit, vodeći kandidat socijalista za predsjednika Komisije, potpisao je pismo koje Orbana obavještava da će primiti novac, dok je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders iz Liberala ocijenio da je Budimpešta napravila dovoljno reformi u svojem pravosudnom sustavu da bi zaslužila taj novac.

- Želimo biti sigurni da se s novcem poreznih obveznika postupa u skladu s ugovorima. Ovo nije političko pitanje za EPP, ovo nije izborno pitanje, samo želimo imati pravnu jasnoću, rekao je glasnogovornik EPP-a u odboru za proračun, Petri Sarvamaa i dodao da je odluku o osiguranju sredstava donio cijeli kolegij povjerenika.

U veljači je Komisija upozorila Mađarsku da bi mogla pokrenuti novi pravni postupak zbog novog zakona za koji kažu da krši pravila EU-a. Zakon o obrani suvereniteta uspostavio je tijelo sa širokim ovlastima za istraživanje navodnog stranog utjecaja u politici i akademskoj zajednici, a medijski kritičari kažu da je napravljen po uzoru na Putinovu Rusiju.

Katalin Cseh, liberalna mađarska zastupnica, kaže da je ‘popuštanjem ucjenama Viktora Orbana Europska komisija podržala svakoga tko želi biti autokrat da korištenjem iznude postigne svoje ciljeve‘, piše Financial Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:41