stdClass Object ( [id] => 1229745 [title] => SAD poručuje da je sabotaža Sjevernog toka ‘izvanredna prilika‘, a njihovo izvješće iz 2019. o ‘debalansiranju Rusije‘ je navelo ‘zaustavljanje plinovoda‘ kao sada glavnu metu [alias] => sad-porucuje-da-je-sabotaza-sjevernog-toka-izvanredna-prilika-a-njihovo-izvijesce-iz-2019-o-debalansiranju-rusije-je-navelo-zaustavljanje-plinovoda-kao-sada-glavnu-metu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neaktivnost Sjevernog toka, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken, "izuzetna je prilika". Očito, to je toliko nevjerojatna prilika da je Blinken tu rečenicu morao ponoviti dvaput. S obzirom na to da ni Sjeverni tok 1 ni 2 ne mogu dugoročno isporučivati ​​rusku energiju izravno u Njemačku, Europa ima “ogromnu priliku da jednom zauvijek ukloni ovisnost o ruskoj energiji i tako oduzme od Vladimira Putina mogućnost naoružavanja energiju kao sredstva za promicanje njegovih imperijalnih planova,” rekao je Blinken. To "nudi ogromnu stratešku priliku za godine koje dolaze."

---

---

Dok Europa ulazi u zimu, sada bez tradicionalnog ruskog izvora jeftinog prirodnog plina, obični civili možda neće cijeniti "ogromnu stratešku priliku" koju njihova nevolja nudi birokratima iz Washingtona. Zapadne sankcije Rusiji već su dovele do gubitka radnih mjesta, vrtoglavog rasta računa i straha od racionalizacije energije usred prognoza iznimno niskih temperatura koje dolaze. Neposredno prije eksplozije Sjevernog toka, čelnik njemačke federacije čelika upozorio je da bez ruske energije "zima deindustrijalizacije prijeti Njemačkoj".

Uoči ove zastrašujuće zime deindustrijalizacije, Blinkenov optimističan odgovor na sada osigurano zatvaranje ruskog plina mogao bi se činiti čudnim za jednog visokog diplomata. Ipak, ono je savršeno u skladu s dugogodišnjim naporima SAD-a da zauvijek ukinu Sjeverni tok. Dodatno, možda je zgodno napomenuti da je Blinken 1987. napisao knjigu "Saveznik protiv saveznika; Amerika, Europa i kriza sibirskog plinovoda".

---

---

U vođenju višegodišnje kampanje protiv Sjevernog toka, SAD je nastojao oslabiti rusko gospodarstvo; potkopati integraciju Rusije s ostatkom Europe; sačuvati unosne tranzitne naknade za američku državu klijenta - Ukrajinu; i povećati europsku ovisnost o američkoj energiji, posebno o ukapljenom prirodnom plinu. Ukratko, "ogromna prilika" koju Blinken izvlači iz sabotaže Sjevernog toka proizlazi iz samih ciljeva koje je pripisao Putinu: "naoružavanja energije" za "imperijalne planove".

Kao što je jedna od Blinkenovih prethodnica, Condoleezza Rice, objasnila 2014. godine: "Dugoročno, jednostavno želimo promijeniti strukturu energetske ovisnosti. Želimo da više ovise o energetskoj platformi Sjeverne Amerike."

---

---

Nagon SAD-a za promicanjem ovisnosti o sjevernoameričkoj energiji eskalirao je predsjednik Donald Trump koji je uveo sankcije kako bi zaustavio izgradnju Sjevernog toka 2, istovremeno pozivajući njemačku vladu da umjesto toga kupi američki LNG. Sjeverni tok 2, izjavio je Trumpo u srpnju 2018., je "tragedija". Prema njegovom mišljenju, "to je užasna stvar koja se radi, gdje se milijarde i milijarde dolara ulijevaju...prvenstveno iz Njemačke u blagajnu Rusije".

---

---

Trumpove sankcije za Sjeverni tok 2 izazvale su toliki razdor s Njemačkom da ih je Biden, po preuzimanju dužnosti, ukinuo po hitnom postupku. Ali ukrajinska kriza dala je Bidenu drugu priliku da oživi Trumpovu namjeru. Dok su se ruske snage gomilale na granicama Ukrajine 2021., Biden je vršio pritisak na Njemačku da se obveže na otkazivanje Sjevernog toka 2 u slučaju invazije. Kad su Nijemci ipak to odbili, Bijela kuća je objavila da će postići svoj cilj s njima ili bez njih. "Ako Rusija izvrši invaziju...onda više neće biti Sjevernog toka 2", izjavio je Biden 7. veljače, s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u pozadini. "Mi ćemo tome stati na kraj."

Upitan kako bi SAD to mogao učiniti s obzirom na to da je "projekt pod kontrolom Njemačke", Biden je odgovorio: "Obećavam vam, mi ćemo to moći."

---

---

Budući da netko sada ispunjava to obećanje, Biden je ponudio mlak odgovor na sumnje u umiješanost SAD-a. Komentirajući ruske navode da su SAD i njegovi saveznici odgovorni, američki predsjednik nije ponudio izravni demanti. Umjesto toga je ustvrdio da “Rusi pumpaju dezinformacije i laži...samo ne slušajte što Putin govori. Ono što on govori, znamo da nije istina.”

---

---

Ali Rusija nije jedina koja ukazuje na umiješanost SAD-a. U tweetu koji je u međuvremenu izbrisan (!), Radek Sikorsky, bivši poljski ministar vanjskih poslova i sadašnji član Europskog parlamenta, podijelio je sliku curenja iz plinovoda zajedno s porukom: "Hvala, SAD". Njegova supruga, Anne Applebaum, vodeća je neokonzervativna zagovornica američkog posredničkog rata u Ukrajini i jedna od skupine povjesničara pozvanih da brifiraju predsjednika Bidena na sastanku u Bijeloj kući u kolovozu.

---

image
twitter screenshot
---

Studija iz 2019. koju je proveo think-tank RAND kojeg financira američka vlada, a čiji je zadatak identificirati optimalna sredstva za "pretjerano širenje i debalansiranje Rusije", navodi da je "najveća ranjivost Rusije, u bilo kakvom natjecanju sa Sjedinjenim Državama," "njeno gospodarstvo" koje je "jako ovisno o izvozu energije". Kad bi SAD mogao stvoriti "alternative opskrbe ruskom plinu", objašnjava izvješće, "glavna korist" bila bi "niži ruski prihod od izvoza". To bi zauzvrat "dodatno opteretilo ruski proračun."

Sukladno tome, RAND predlaže, kao "opciju" za "ekonomsko proširenje Rusije" da: "Prvi korak uključi zaustavljanje Sjevernog toka 2."

Zaustavljanje Sjevernog toka 2 ne bi samo oslabilo rusko gospodarstvo, već izvješće objašnjava, ali - kao dodatni bonus - koristi i američkom klijentu Ukrajini. Ako bude operativan, Sjeverni tok 2 će ruski plin isporučivati ​​izravno u Njemačku, umjesto da prolazi kroz Ukrajinu, kao što je trenutno slučaj. Ovaj gubitak Ukrajine kao prolaza značio bi "smanjenje tranzitnih naknada" za Kijev na iznos od "do 2 milijarde dolara godišnje", primjećuje RAND.

Iako RAND to nije naveo, financijski gubitak Ukrajine bio bi i hegemonijski gubitak Washingtona. “Kada bi Ukrajina, posrednik, bila isključena iz procesa, Amerika jednostavno ne bi imala isti utjecaj na opskrbu energijom u Europi”, primijetila je analitičarka Rusije Johanna Ross u veljači 2021.

---

---

Za Rusiju i ostatak Europe postoje i drugi nedostaci korištenja Ukrajine kao tranzitne točke, priznaje izvješće RAND-a. Dok neki zapadnjački glasovi tvrde da "Rusiju treba prisiliti da nastavi isporučivati ​​plin kroz Ukrajinu" - što je čudan argument, ako su SAD doista zabrinute zbog energetske prisile - drugi tvrde da su "ukrajinsko sifoniranje i povremeni sporovi oko cijene plina s Rusijom učinio ovu rutu manje nego pouzdanom i za Rusiju i za njezine europske kupce.” To "ukrajinsko sifoniranje" odnosi se na korupciju koja je pogodila ukrajinsku energetsku industriju, kojom dominiraju suparnički oligarsi i njihovi strani profiteri, s čime je obitelj Biden intimno upoznata. 

Naime, Hunter Biden, predsjednikov sin, je 2014. postao član upravnog odbora ukrajinske plinske tvrtke Burisma koja je, navodno, platila mito ukrajinskom dužnosniku kako bi pomogla u zaustavljanju zajedničke britansko-američke istrage o pranju novca protiv tvrtkinog najvišeg rukovoditelja Mykole Zlochevskog, prema e-poruci State Departmenta koja citira ukrajinskog tužitelja. Kada se to otkrilo, Hunter je izjavio: "Nisam istraživao kako bih utvrdio je li Zlochevsky pošteno stekao svoje bogatstvo tijekom desetljeća kleptokracije i korupcije koja je datirala iz vremena kada je Ukrajina bila bivša republika Sovjetskog Saveza.

"Iako bi Sjeverni tok 2 razdvojio Rusiju i Ukrajinu, imao bi suprotan učinak za Rusiju i ostatak Europe. Dok Rusija "zarađuje daleko više od izvoza nafte", navodi se u izvješću RAND-a, "čvršće je vezana za Europu izvozom prirodnog plina". Iako nije navedeno, ovo bi stvorilo očiti problem za američke planere: prisiliti Europljane da podrže sankcije ili otvoreni rat protiv Rusije daleko je teže ako su njihova gospodarstva, putem cjevovoda koji opskrbljuju vitalnu energiju, još "čvršće vezana".

---

image

Joe i Hunter Biden

Nicholas Kamm/Afp
---

Izvješće RAND-a također nudi trezvenu procjenu prepreka smanjenju uloge Rusije kao glavnog dobavljača plina. "Plin iz ruskih plinovoda jeftiniji je od alternativa", primjećuje RAND, dok američki LNG "obično košta najmanje 30 posto više". Sukladno tome, "najvažnija mana" u bilo kojoj kampanji protiv Sjevernog toka 2 je da bi "stvaranje novih, neruskih opskrba plinom za Europu bilo skuplje od nastavka kupnje ruskog plina iz plinovoda." Ova problematika je, međutim, (donekle) otklonjena tako što je - sigurno slučajno - samo dan prije bombardiranja Sjevernog toka pušten u funkciju plinovod koji spaja Norvešku i Poljsku.

No, osim bazne ekonomije, tu je uvijek postojala i sitnica državnog suvereniteta. Nakon što su SAD donijele sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok u lipnju 2017., Njemačka i Austrija objavile su zajedničku izjavu u kojoj se ističe da je "opskrba energijom u Europi stvar Europe, a ne Sjedinjenih Američkih Država". S obzirom na ovo inzistiranje na prepuštanju europske opskrbe energijom Europljanima, a ne washingtonskim birokratima, RAND zaključuje, "teško je vidjeti način da se zaustavi ili čak ograniči Sjeverni tok 2."

Ipak, ukoliko već ruska invazija na Ukrajinu nije riješila tu dilemu, onda onaj tko je napao plinovod sigurno jest, barem na duže vrijeme. S tim misterioznim dubokomorskim eksplozijama, američki strateški planeri konačno su ostvarili dugo traženu priliku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sigurno slučajno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sigurno slučajno 2 0 9194 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-04 01:01:33 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-05 04:52:59 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2022-10-04 21:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23518681.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23518679.png","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23518680.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Fanatic Studio\/gary Waters\/scien\/Science Photo Library Via Afp","twitter screenshot","Nicholas Kamm\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Joe i\u00a0Hunter Biden<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x670","hd_23518681_1920.jpg":"1920x1080","k_23518681_1280.jpg":"1280x1280","k_23518681_1024.jpg":"1024x1024","k_23518681_640.jpg":"640x640","k_23518681_480.jpg":"480x480","k_23518681_340.jpg":"340x340","k_23518681_220.jpg":"220x220","o_23518681_1280.jpg":"1280x837","o_23518681_1024.jpg":"1024x670","o_23518681_640.jpg":"640x418","o_23518681_480.jpg":"480x314","o_23518681_340.jpg":"340x222","o_23518681_220.jpg":"220x143","h_23518681_1280.jpg":"1280x854","h_23518681_1024.jpg":"1024x683","h_23518681_640.jpg":"640x427","h_23518681_480.jpg":"480x320","h_23518681_340.jpg":"340x227","h_23518681_220.jpg":"220x147","pp_23518681_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518681_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518681_640.jpg":"640x814","pp_23518681_480.jpg":"480x611","pp_23518681_340.jpg":"340x432","pp_23518681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"920x962","hd_23518679_1920.png":"1920x1080","k_23518679_1280.png":"1280x1280","k_23518679_1024.png":"1024x1024","k_23518679_640.png":"640x640","k_23518679_480.png":"480x480","k_23518679_340.png":"340x340","k_23518679_220.png":"220x220","o_23518679_1280.png":"1280x1338","o_23518679_1024.png":"1024x1070","o_23518679_640.png":"640x669","o_23518679_480.png":"480x501","o_23518679_340.png":"340x355","o_23518679_220.png":"220x230","h_23518679_1280.png":"1280x854","h_23518679_1024.png":"1024x683","h_23518679_640.png":"640x427","h_23518679_480.png":"480x320","h_23518679_340.png":"340x227","h_23518679_220.png":"220x147","pp_23518679_1280.png":"1280x1628","pp_23518679_1024.png":"1024x1303","pp_23518679_640.png":"640x814","pp_23518679_480.png":"480x611","pp_23518679_340.png":"340x432","pp_23518679_220.png":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23518680_1920.jpg":"1920x1080","k_23518680_1280.jpg":"1280x1280","k_23518680_1024.jpg":"1024x1024","k_23518680_640.jpg":"640x640","k_23518680_480.jpg":"480x480","k_23518680_340.jpg":"340x340","k_23518680_220.jpg":"220x220","o_23518680_1280.jpg":"1280x852","o_23518680_1024.jpg":"1024x682","o_23518680_640.jpg":"640x426","o_23518680_480.jpg":"480x319","o_23518680_340.jpg":"340x226","o_23518680_220.jpg":"220x146","h_23518680_1280.jpg":"1280x854","h_23518680_1024.jpg":"1024x683","h_23518680_640.jpg":"640x427","h_23518680_480.jpg":"480x320","h_23518680_340.jpg":"340x227","h_23518680_220.jpg":"220x147","pp_23518680_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518680_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518680_640.jpg":"640x814","pp_23518680_480.jpg":"480x611","pp_23518680_340.jpg":"340x432","pp_23518680_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38133241 Threads: 4 Questions: 7082152876 Slow queries: 3296981 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607950572 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sad-porucuje-da-je-sabotaza-sjevernog-toka-izvanredna-prilika-a-njihovo-izvijesce-iz-2019-o-debalansiranju-rusije-je-navelo-zaustavljanje-plinovoda-kao-sada-glavnu-metu-1229745 [printLink] => /vijesti/svijet/sad-porucuje-da-je-sabotaza-sjevernog-toka-izvanredna-prilika-a-njihovo-izvijesce-iz-2019-o-debalansiranju-rusije-je-navelo-zaustavljanje-plinovoda-kao-sada-glavnu-metu-1229745?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 674922 [name] => sjeverni tok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 15:46:38 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeverni-tok [link] => /tag/sjeverni-tok ) [1] => stdClass Object ( [id] => 218729 [name] => plinovod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plinovod [link] => /tag/plinovod ) [2] => stdClass Object ( [id] => 316083 [name] => sabotaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sabotaza [link] => /tag/sabotaza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [4] => stdClass Object ( [id] => 685888 [name] => blinken [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-28 07:53:48 [main_article_id] => 0 [alias] => blinken [link] => /tag/blinken ) [5] => stdClass Object ( [id] => 617858 [name] => biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-16 10:48:58 [main_article_id] => 0 [alias] => biden [link] => /tag/biden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sigurno slučajno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SAD poručuje da je sabotaža Sjevernog toka ‘izvanredna prilika‘, a njihovo izvješće iz 2019. o ‘debalansiranju Rusije‘ je navelo ‘zaustavljanje plinovoda‘ kao sada glavnu metu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23518681.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Fanatic Studio/gary Waters/scien/Science Photo Library Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23518681.jpg [title] => Fanatic Studio/gary Waters/scien/Science Photo Library Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23518679.png [title] => twitter screenshot ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23518680.jpg [title] =>

Joe i Hunter Biden

Nicholas Kamm/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Neaktivnost Sjevernog toka, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken, "izuzetna je prilika". Očito, to je toliko nevjerojatna prilika da je Blinken tu rečenicu morao ponoviti dvaput. S obzirom na to da ni Sjeverni tok 1 ni 2 ne mogu dugoročno isporučivati ​​rusku energiju izravno u Njemačku, Europa ima “ogromnu priliku da jednom zauvijek ukloni ovisnost o ruskoj energiji i tako oduzme od Vladimira Putina mogućnost naoružavanja energiju kao sredstva za promicanje njegovih imperijalnih planova,” rekao je Blinken. To "nudi ogromnu stratešku priliku za godine koje dolaze."

---

---

Dok Europa ulazi u zimu, sada bez tradicionalnog ruskog izvora jeftinog prirodnog plina, obični civili možda neće cijeniti "ogromnu stratešku priliku" koju njihova nevolja nudi birokratima iz Washingtona. Zapadne sankcije Rusiji već su dovele do gubitka radnih mjesta, vrtoglavog rasta računa i straha od racionalizacije energije usred prognoza iznimno niskih temperatura koje dolaze. Neposredno prije eksplozije Sjevernog toka, čelnik njemačke federacije čelika upozorio je da bez ruske energije "zima deindustrijalizacije prijeti Njemačkoj".

Uoči ove zastrašujuće zime deindustrijalizacije, Blinkenov optimističan odgovor na sada osigurano zatvaranje ruskog plina mogao bi se činiti čudnim za jednog visokog diplomata. Ipak, ono je savršeno u skladu s dugogodišnjim naporima SAD-a da zauvijek ukinu Sjeverni tok. Dodatno, možda je zgodno napomenuti da je Blinken 1987. napisao knjigu "Saveznik protiv saveznika; Amerika, Europa i kriza sibirskog plinovoda".

---

---

U vođenju višegodišnje kampanje protiv Sjevernog toka, SAD je nastojao oslabiti rusko gospodarstvo; potkopati integraciju Rusije s ostatkom Europe; sačuvati unosne tranzitne naknade za američku državu klijenta - Ukrajinu; i povećati europsku ovisnost o američkoj energiji, posebno o ukapljenom prirodnom plinu. Ukratko, "ogromna prilika" koju Blinken izvlači iz sabotaže Sjevernog toka proizlazi iz samih ciljeva koje je pripisao Putinu: "naoružavanja energije" za "imperijalne planove".

Kao što je jedna od Blinkenovih prethodnica, Condoleezza Rice, objasnila 2014. godine: "Dugoročno, jednostavno želimo promijeniti strukturu energetske ovisnosti. Želimo da više ovise o energetskoj platformi Sjeverne Amerike."

---

---

Nagon SAD-a za promicanjem ovisnosti o sjevernoameričkoj energiji eskalirao je predsjednik Donald Trump koji je uveo sankcije kako bi zaustavio izgradnju Sjevernog toka 2, istovremeno pozivajući njemačku vladu da umjesto toga kupi američki LNG. Sjeverni tok 2, izjavio je Trumpo u srpnju 2018., je "tragedija". Prema njegovom mišljenju, "to je užasna stvar koja se radi, gdje se milijarde i milijarde dolara ulijevaju...prvenstveno iz Njemačke u blagajnu Rusije".

---

---

Trumpove sankcije za Sjeverni tok 2 izazvale su toliki razdor s Njemačkom da ih je Biden, po preuzimanju dužnosti, ukinuo po hitnom postupku. Ali ukrajinska kriza dala je Bidenu drugu priliku da oživi Trumpovu namjeru. Dok su se ruske snage gomilale na granicama Ukrajine 2021., Biden je vršio pritisak na Njemačku da se obveže na otkazivanje Sjevernog toka 2 u slučaju invazije. Kad su Nijemci ipak to odbili, Bijela kuća je objavila da će postići svoj cilj s njima ili bez njih. "Ako Rusija izvrši invaziju...onda više neće biti Sjevernog toka 2", izjavio je Biden 7. veljače, s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u pozadini. "Mi ćemo tome stati na kraj."

Upitan kako bi SAD to mogao učiniti s obzirom na to da je "projekt pod kontrolom Njemačke", Biden je odgovorio: "Obećavam vam, mi ćemo to moći."

---

---

Budući da netko sada ispunjava to obećanje, Biden je ponudio mlak odgovor na sumnje u umiješanost SAD-a. Komentirajući ruske navode da su SAD i njegovi saveznici odgovorni, američki predsjednik nije ponudio izravni demanti. Umjesto toga je ustvrdio da “Rusi pumpaju dezinformacije i laži...samo ne slušajte što Putin govori. Ono što on govori, znamo da nije istina.”

---

---

Ali Rusija nije jedina koja ukazuje na umiješanost SAD-a. U tweetu koji je u međuvremenu izbrisan (!), Radek Sikorsky, bivši poljski ministar vanjskih poslova i sadašnji član Europskog parlamenta, podijelio je sliku curenja iz plinovoda zajedno s porukom: "Hvala, SAD". Njegova supruga, Anne Applebaum, vodeća je neokonzervativna zagovornica američkog posredničkog rata u Ukrajini i jedna od skupine povjesničara pozvanih da brifiraju predsjednika Bidena na sastanku u Bijeloj kući u kolovozu.

---

image
twitter screenshot
---

Studija iz 2019. koju je proveo think-tank RAND kojeg financira američka vlada, a čiji je zadatak identificirati optimalna sredstva za "pretjerano širenje i debalansiranje Rusije", navodi da je "najveća ranjivost Rusije, u bilo kakvom natjecanju sa Sjedinjenim Državama," "njeno gospodarstvo" koje je "jako ovisno o izvozu energije". Kad bi SAD mogao stvoriti "alternative opskrbe ruskom plinu", objašnjava izvješće, "glavna korist" bila bi "niži ruski prihod od izvoza". To bi zauzvrat "dodatno opteretilo ruski proračun."

Sukladno tome, RAND predlaže, kao "opciju" za "ekonomsko proširenje Rusije" da: "Prvi korak uključi zaustavljanje Sjevernog toka 2."

Zaustavljanje Sjevernog toka 2 ne bi samo oslabilo rusko gospodarstvo, već izvješće objašnjava, ali - kao dodatni bonus - koristi i američkom klijentu Ukrajini. Ako bude operativan, Sjeverni tok 2 će ruski plin isporučivati ​​izravno u Njemačku, umjesto da prolazi kroz Ukrajinu, kao što je trenutno slučaj. Ovaj gubitak Ukrajine kao prolaza značio bi "smanjenje tranzitnih naknada" za Kijev na iznos od "do 2 milijarde dolara godišnje", primjećuje RAND.

Iako RAND to nije naveo, financijski gubitak Ukrajine bio bi i hegemonijski gubitak Washingtona. “Kada bi Ukrajina, posrednik, bila isključena iz procesa, Amerika jednostavno ne bi imala isti utjecaj na opskrbu energijom u Europi”, primijetila je analitičarka Rusije Johanna Ross u veljači 2021.

---

---

Za Rusiju i ostatak Europe postoje i drugi nedostaci korištenja Ukrajine kao tranzitne točke, priznaje izvješće RAND-a. Dok neki zapadnjački glasovi tvrde da "Rusiju treba prisiliti da nastavi isporučivati ​​plin kroz Ukrajinu" - što je čudan argument, ako su SAD doista zabrinute zbog energetske prisile - drugi tvrde da su "ukrajinsko sifoniranje i povremeni sporovi oko cijene plina s Rusijom učinio ovu rutu manje nego pouzdanom i za Rusiju i za njezine europske kupce.” To "ukrajinsko sifoniranje" odnosi se na korupciju koja je pogodila ukrajinsku energetsku industriju, kojom dominiraju suparnički oligarsi i njihovi strani profiteri, s čime je obitelj Biden intimno upoznata. 

Naime, Hunter Biden, predsjednikov sin, je 2014. postao član upravnog odbora ukrajinske plinske tvrtke Burisma koja je, navodno, platila mito ukrajinskom dužnosniku kako bi pomogla u zaustavljanju zajedničke britansko-američke istrage o pranju novca protiv tvrtkinog najvišeg rukovoditelja Mykole Zlochevskog, prema e-poruci State Departmenta koja citira ukrajinskog tužitelja. Kada se to otkrilo, Hunter je izjavio: "Nisam istraživao kako bih utvrdio je li Zlochevsky pošteno stekao svoje bogatstvo tijekom desetljeća kleptokracije i korupcije koja je datirala iz vremena kada je Ukrajina bila bivša republika Sovjetskog Saveza.

"Iako bi Sjeverni tok 2 razdvojio Rusiju i Ukrajinu, imao bi suprotan učinak za Rusiju i ostatak Europe. Dok Rusija "zarađuje daleko više od izvoza nafte", navodi se u izvješću RAND-a, "čvršće je vezana za Europu izvozom prirodnog plina". Iako nije navedeno, ovo bi stvorilo očiti problem za američke planere: prisiliti Europljane da podrže sankcije ili otvoreni rat protiv Rusije daleko je teže ako su njihova gospodarstva, putem cjevovoda koji opskrbljuju vitalnu energiju, još "čvršće vezana".

---

image

Joe i Hunter Biden

Nicholas Kamm/Afp
---

Izvješće RAND-a također nudi trezvenu procjenu prepreka smanjenju uloge Rusije kao glavnog dobavljača plina. "Plin iz ruskih plinovoda jeftiniji je od alternativa", primjećuje RAND, dok američki LNG "obično košta najmanje 30 posto više". Sukladno tome, "najvažnija mana" u bilo kojoj kampanji protiv Sjevernog toka 2 je da bi "stvaranje novih, neruskih opskrba plinom za Europu bilo skuplje od nastavka kupnje ruskog plina iz plinovoda." Ova problematika je, međutim, (donekle) otklonjena tako što je - sigurno slučajno - samo dan prije bombardiranja Sjevernog toka pušten u funkciju plinovod koji spaja Norvešku i Poljsku.

No, osim bazne ekonomije, tu je uvijek postojala i sitnica državnog suvereniteta. Nakon što su SAD donijele sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok u lipnju 2017., Njemačka i Austrija objavile su zajedničku izjavu u kojoj se ističe da je "opskrba energijom u Europi stvar Europe, a ne Sjedinjenih Američkih Država". S obzirom na ovo inzistiranje na prepuštanju europske opskrbe energijom Europljanima, a ne washingtonskim birokratima, RAND zaključuje, "teško je vidjeti način da se zaustavi ili čak ograniči Sjeverni tok 2."

Ipak, ukoliko već ruska invazija na Ukrajinu nije riješila tu dilemu, onda onaj tko je napao plinovod sigurno jest, barem na duže vrijeme. S tim misterioznim dubokomorskim eksplozijama, američki strateški planeri konačno su ostvarili dugo traženu priliku.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Fanatic Studio/gary Waters/scien/Science Photo Library Via Afp twitter screenshot Nicholas Kamm/Afp
Nicholas Kamm/Afp

Joe i Hunter Biden

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sad-porucuje-da-je-sabotaza-sjevernog-toka-izvanredna-prilika-a-njihovo-izvijesce-iz-2019-o-debalansiranju-rusije-je-navelo-zaustavljanje-plinovoda-kao-sada-glavnu-metu-1229745 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8cc020fe822f931b9a75f01a758f7ee70de0b0be [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SAD+poru%C4%8Duje+da+je+sabota%C5%BEa+Sjevernog+toka+%E2%80%98izvanredna+prilika%E2%80%98%2C+a+njihovo+izvje%C5%A1%C4%87e+iz+2019.+o+%E2%80%98debalansiranju+Rusije%E2%80%98+je+navelo+%E2%80%98zaustavljanje+plinovoda%E2%80%98+kao+sada+glavnu+metu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsad-porucuje-da-je-sabotaza-sjevernog-toka-izvanredna-prilika-a-njihovo-izvijesce-iz-2019-o-debalansiranju-rusije-je-navelo-zaustavljanje-plinovoda-kao-sada-glavnu-metu-1229745 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsad-porucuje-da-je-sabotaza-sjevernog-toka-izvanredna-prilika-a-njihovo-izvijesce-iz-2019-o-debalansiranju-rusije-je-navelo-zaustavljanje-plinovoda-kao-sada-glavnu-metu-1229745 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sigurno slučajno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetsigurno slučajno

SAD poručuje da je sabotaža Sjevernog toka ‘izvanredna prilika‘, a njihovo izvješće iz 2019. o ‘debalansiranju Rusije‘ je navelo ‘zaustavljanje plinovoda‘ kao sada glavnu metu

Piše Marin Prvan
4. listopada 2022. - 23:12

Neaktivnost Sjevernog toka, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken, "izuzetna je prilika". Očito, to je toliko nevjerojatna prilika da je Blinken tu rečenicu morao ponoviti dvaput. S obzirom na to da ni Sjeverni tok 1 ni 2 ne mogu dugoročno isporučivati ​​rusku energiju izravno u Njemačku, Europa ima “ogromnu priliku da jednom zauvijek ukloni ovisnost o ruskoj energiji i tako oduzme od Vladimira Putina mogućnost naoružavanja energiju kao sredstva za promicanje njegovih imperijalnih planova,” rekao je Blinken. To "nudi ogromnu stratešku priliku za godine koje dolaze."

Dok Europa ulazi u zimu, sada bez tradicionalnog ruskog izvora jeftinog prirodnog plina, obični civili možda neće cijeniti "ogromnu stratešku priliku" koju njihova nevolja nudi birokratima i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:06