stdClass Object ( [id] => 1175663 [title] => Samo s Ukrajinom Putin je mogao Rusiju ponovo učiniti velikom. Kad ga je odbila, razvod od ovog macho muškarca morao je postati ružan. Ne žali on zapravo za Sovjetskim Savezom... [alias] => samo-s-ukrajinom-putin-je-mogao-rusiju-ponovo-uciniti-velikom-kad-ga-je-odbila-razvod-od-ovog-macho-muskarca-morao-je-postati-ruzan-ne-zali-on-za-zapravo-za-sovjetskim-savezom [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vladimir Putin će vas navesti da mislite kako on nije želio ovaj rat; kako mu je on nametnut. On je učinio nemoguće da izbjegne invaziju na svoju voljenu Ukrajinu, ali postoje stvari koje ni supersnažni, superstrpljivi lider ne može izdržati. Ruski predsjednik odavno upozorava da Ukrajina pripada Rusiji; ako je ona ne može imati, onda ne može ni niko drugi – piše Marwan Bishara, politički analitičar Al Jazeere, koji je bio profesor međunarodnih odnosa na Američkom sveučilištu u Parizu.

Avaj, nitko nije slušao! Niti on, niti Rusija nisu dobili poštovanje koje su zaslužili, a to je bilo naprosto neprihvatljivo i krajnje razljučujuće za ovog macho modernog cara. Kad kažem macho, ne aludiram na Putinovo plivanje u ledenoj vodi, džudo borbe i jahanje golog torza, već na njegovu prirodnu asertivnost, spremnost i riješenost da koristi rusku vojnu moć da promiče ruski interes.

Zapadnjačka odskočna daska protiv Rusije

Putin je tijekom godina jasno stavio do znanja koji su mu stavovi, upozoravajući Zapad da okonča svoj geopolitički avanturizam i da se drži podalje od ruske sfere utjecaja; da prestane s Ukrajinom, ali bez uspjeha. Nekarakteristično za bivšeg agenta KGB-a, Putinov zloglasni govor uoči invazije na Ukrajinu bio je posebno emotivan, ogorčen i ljutit. Zapad ga je prisilio na to i on nije imao drugog izbora nego da djeluje prije nego što bude prekasno.

---

image

Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron i Vladimir Putin, 2019. u Parizu

Alexey Nikolsky
---

Putin je mogao podnijeti razočaranje i ljubomoru, ali ne i izdaju; Rusija naprosto nije mogla živjeti sa sramotnim nevjerstvom Kijeva. Ne nakon 300-godišnjeg partnerstva, ne nakon svega što je Moskva uradila za Ukrajinu, zaduživši je teritorijom, novcem i prestižom. Još gore, Ukrajina se pretvorila u zapadnjačku “odskočnu dasku protiv Rusije". Za Putina ukrajinska dvoličnost, prisnost između ruske srodne duše i njenog zakletog neprijatelja nije samo vulgarna, već i opasna po rusku nacionalnu sigurnost.

Iako se 2014. godine pomirio s ukrajinskom željom za odvajanjem i uz negodovanje prihvatio zajedničko starateljstvo nad blizancima, Luganskom i Donjeckom, on je vjerovao da je Kijev nastavio zlostavljati istočne pokrajine u narednih osam godina, pružajući mu izgovor da intervenira. Najnovija ruska doktrina kojoj je kumovao posvećena je zaštiti svih Rusa, uključujući 25 milijuna koji su ostavljeni izvan ruskih granica nakon raspada Sovjetskog Saveza, a posebno 12 milijuna Rusa u Ukrajini.

---

image
Anna Margueritat/AFP
---

Ništa od ovog nas ne bi trebalo iznenaditi

S tim ciljem, i kako ne bi ostavio prostora za sumnju, Putin je naredio da se po žurnom postupku izda 720.000 putovnica za ruske separatiste u istočnoj Ukrajini, dajući sebi moralno i nacionalno opravdanje da intervenira, kao što je uradio i na Krimu 2014. godine. I tako je i uradio. Ponovno. Ali, ništa od ovog nas ne bi trebalo iznenaditi.

Nakon što je završio Hladni rat i prije nego što je Putin došao na vlast, Rusija je predvidjela dva tipa geopolitičkih izazova: strateške prijetnje, prvenstveno sa Zapada, i neposredne opasnosti od međudržavnih i unutardržavnih sukoba među nedavno otcijepljenim državama koje su sačinjavale Sovjetski Savez. Veći dio 1990-ih Moskva je uključivala Washington u upravljanje novim izazovima, koordinirala demokratske reforme, čak je razmatrala i pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u.

Ali, nijedna od te dvije strane nije bila srdačna ni doista zainteresirana. NATO je želio da Rusija bude slaba i suzbijena i nastavio je širiti svoje članstvo prema istoku na njezin račun. To nije bio prvi put. Prema Putinu, NATO je odbio rusku ponudu da se pridruži ovoj organizaciji nakon Drugog svjetskog rata, prisilivši SSSR da oformi svoj, Varšavski pakt. Zanimljivo, Putin je priznao da su napadi Varšavskog pakta na Mađarsku 1956. i Čehoslovačku 1968. godine bile velike greške, koje su proizvele rusofobiju kojoj svjedočimo danas u istočnoj Evropi.

---

image
AFP
---

Obećao da će ‘poštovati’ ukrajinske želje

Dakle, kada se Putin brinuo zbog raspada Sovjetskog Saveza, držeći to “velikom katastrofom 20. stoljeća", nije želio njegov preporod. Prije je, kao i brojni Rusi, žalio je zbog ruskih isplata i pada. Čak je i na Zapadu omiljeni ruski disident Aleksej Navaljni podržao rusko pripajanje Krima. Od tada je Putin obećao da će potpuno obnoviti rusku povijesnu slavu u bivšim republikama SSSR-a, a zapravo je napravio velike prodore u većini, uključujući najnoviji u Kazahstanu.

Ali, bez Ukrajine, “rodnog mjesta ruske nacije“, ruska čast nikada ne bi mogla biti obnovljena. S Ukrajinom bi Putin mogao učiniti Rusiju ponovo velikom. Sve je ovisilo o Ukrajini. Pokušao je s blagim, diplomatskim pristupom i čak obećao da će “poštovati" ukrajinske želje, ali prisila i prijetnja silom su uvijek vrebale u pozadini. Kada se Ukrajina odbila pridružiti ruskoj sferi utjecaja kao Bjelorusija, Putin je inzistirao dosta odlučno da mora postati neutralna tampon država, čak i demilitarizirana. Kao i u svim razvodima, ovo neslaganje o uvjetima službene separacije moralo je imati negativne posljedice u domovini i šire, a u slučaju ovog macho muškarca, razvod je morao je postati ružan.

Kada je Ukrajina ponovo potvrdila svoje suvereno pravo da pozove koga hoće na ruski prag, Putin je reagirao osvetnički, uskrativši joj suverenitet. Ruski lider je iskoristio svaki trik iz washingtonskog priručnika da opravda invaziju, optuživši Kijev da je počinio genocid i da želi razviti nuklearno oružje. Ali, propagandu na stranu, naprosto je želio držati Rusiju unutar, a SAD izvan Ukrajine.

---

image
Delphine Lefebvre/AFP
---

Ruska Federacija nije Sovjetski Savez

Putin vjeruje da je Rusija rođena da bude velika sila; s obzirom da je bila imperij prije nego što je postala nacija. Ali, danas je takva veličina moguća tek nakon vraćanja “Male Rusije” (moderne Ukrajine) i “Bijele Rusije“ (Bjelorusije). On, također, vjeruje da povijesno moćne nacije poput Rusije, Kine i SAD-a imaju pravo, ako ne i dužnost, vladati nad regijama i zajedno vladati svijetom.

S tim ciljem “Putinova doktrina" je posvećena širenju ruske vojne moći i njezinom korištenju u odbrani ruskih i interesa njenih saveznika kako bi potaknuli Zapad, još jednom, da prepozna status Moskve kao supersile, kako riječima, tako i djelima.

Ali, opet, Ruska Federacija nije Sovjetski Savez; nedostaju joj vojna snaga, ideološka misija i geopolitički utjecaj svog prethodnika. Ruska ekonomija je manja od čak srednje zapadne ekonomije poput Italije. I, da Putin ne zaboravi, moćni Sovjetski Savez izgubio je od Zapada ne zbog manjka nuklearnog oružja, već prije zbog svog mračnog modela i slabe ekonomije, koja je učinila nemogućim da se natječe ili ostane u igri. Zato bi se Putinova ukrajinska avantura mogla pokazati razornom za Rusiju, uzimajući u obzir ogromne sankcije i skupu okupaciju. Za razliku od njegovih prethodnih malih ratova u Čečeniji, Gruziji i Siriji, ovaj bi se mogao pokazati nesmotrenim.

Prestati prijetiti i početi smisleno govoriti

Ruski lider je možda potcijenio moć Zapada i njegovu sposobnost da uzrokuje veliki bol kroz financijska, diplomatska i druga sredstva. Zapadno raspoređivanje ogromnog korporativnog arsenala protiv svih sfera ruskog života je zapanjujuće – bilo u bankarstvu, tehnologiji, proizvodnji, komunikaciji, transportu ili čak i zabavi. Putin je možda potcijenio ukrajinsku strast za nezavisnošću i spremnost da se odupru ruskoj hegemoniji. Od početka invazije predsjednik Volodimir Zelenski usavršio je taktiku "David protiv Golijata", vješto odašiljući sliku ranjivosti i heroizma.

---

image
AFP
---

Ako Washington i Kijev uspiju u pretvaranju Ukrajine u drugi ruski Afganistan, Putinova macho doktrina bi mogla postati sadistička prije nego što se pretvori u krajnju katastrofu za sve uključene.

Nikada nije kasno da se prestane s borbama i počne ozbiljnije i iskrenije pričati o budućim odnosima. Sada, kada je Putin konačno privukao pažnju svijeta, treba prestati prijetiti i početi smisleno govoriti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krajnja katastrofa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Krajnja katastrofa 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-14 14:28:57 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-15 11:15:18 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-15 08:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21275446.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21255182.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21275440.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21275442.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21275444.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21251432.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sergii Kharchenko\/AFP","AFP","Anna Margueritat\/AFP","Delphine Lefebvre\/AFP","Alexey Nikolsky","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron i Vladimir Putin, 2019. u Parizu<\/p>\n",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_21275446_1920.jpg":"1920x1080","k_21275446_1280.jpg":"1280x1280","k_21275446_1024.jpg":"1024x1024","k_21275446_640.jpg":"640x640","k_21275446_480.jpg":"480x480","k_21275446_340.jpg":"340x340","k_21275446_220.jpg":"220x220","o_21275446_1280.jpg":"1280x852","o_21275446_1024.jpg":"1024x682","o_21275446_640.jpg":"640x426","o_21275446_480.jpg":"480x319","o_21275446_340.jpg":"340x226","o_21275446_220.jpg":"220x146","h_21275446_1280.jpg":"1280x854","h_21275446_1024.jpg":"1024x683","h_21275446_640.jpg":"640x427","h_21275446_480.jpg":"480x320","h_21275446_340.jpg":"340x227","h_21275446_220.jpg":"220x147","pp_21275446_1280.jpg":"1006x1280","pp_21275446_1024.jpg":"805x1024","pp_21275446_640.jpg":"503x640","pp_21275446_480.jpg":"377x480","pp_21275446_340.jpg":"267x340","pp_21275446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1256","hd_21255182_1920.jpg":"1920x1080","k_21255182_1280.jpg":"1280x1280","k_21255182_1024.jpg":"1024x1024","k_21255182_640.jpg":"640x640","k_21255182_480.jpg":"480x480","k_21255182_340.jpg":"340x340","k_21255182_220.jpg":"220x220","o_21255182_1280.jpg":"1280x837","o_21255182_1024.jpg":"1024x669","o_21255182_640.jpg":"640x418","o_21255182_480.jpg":"480x314","o_21255182_340.jpg":"340x222","o_21255182_220.jpg":"220x143","h_21255182_1280.jpg":"1280x854","h_21255182_1024.jpg":"1024x683","h_21255182_640.jpg":"640x427","h_21255182_480.jpg":"480x320","h_21255182_340.jpg":"340x227","h_21255182_220.jpg":"220x147","pp_21255182_1280.jpg":"1006x1280","pp_21255182_1024.jpg":"805x1024","pp_21255182_640.jpg":"503x640","pp_21255182_480.jpg":"377x480","pp_21255182_340.jpg":"267x340","pp_21255182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21275440_1920.jpg":"1920x1080","k_21275440_1280.jpg":"1280x1280","k_21275440_1024.jpg":"1024x1024","k_21275440_640.jpg":"640x640","k_21275440_480.jpg":"480x480","k_21275440_340.jpg":"340x340","k_21275440_220.jpg":"220x220","o_21275440_1280.jpg":"1280x852","o_21275440_1024.jpg":"1024x682","o_21275440_640.jpg":"640x426","o_21275440_480.jpg":"480x319","o_21275440_340.jpg":"340x226","o_21275440_220.jpg":"220x146","h_21275440_1280.jpg":"1280x854","h_21275440_1024.jpg":"1024x683","h_21275440_640.jpg":"640x427","h_21275440_480.jpg":"480x320","h_21275440_340.jpg":"340x227","h_21275440_220.jpg":"220x147","pp_21275440_1280.jpg":"1006x1280","pp_21275440_1024.jpg":"805x1024","pp_21275440_640.jpg":"503x640","pp_21275440_480.jpg":"377x480","pp_21275440_340.jpg":"267x340","pp_21275440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x683","hd_21275442_1920.jpg":"1920x1080","k_21275442_1280.jpg":"1280x1280","k_21275442_1024.jpg":"1024x1024","k_21275442_640.jpg":"640x640","k_21275442_480.jpg":"480x480","k_21275442_340.jpg":"340x340","k_21275442_220.jpg":"220x220","o_21275442_1280.jpg":"1280x853","o_21275442_1024.jpg":"1024x683","o_21275442_640.jpg":"640x426","o_21275442_480.jpg":"480x320","o_21275442_340.jpg":"340x226","o_21275442_220.jpg":"220x146","h_21275442_1280.jpg":"1280x854","h_21275442_1024.jpg":"1024x683","h_21275442_640.jpg":"640x427","h_21275442_480.jpg":"480x320","h_21275442_340.jpg":"340x227","h_21275442_220.jpg":"220x147","pp_21275442_1280.jpg":"1006x1280","pp_21275442_1024.jpg":"805x1024","pp_21275442_640.jpg":"503x640","pp_21275442_480.jpg":"377x480","pp_21275442_340.jpg":"267x340","pp_21275442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x722","hd_21275444_1920.jpg":"1920x1080","k_21275444_1280.jpg":"1280x1280","k_21275444_1024.jpg":"1024x1024","k_21275444_640.jpg":"640x640","k_21275444_480.jpg":"480x480","k_21275444_340.jpg":"340x340","k_21275444_220.jpg":"220x220","o_21275444_1280.jpg":"1280x902","o_21275444_1024.jpg":"1024x722","o_21275444_640.jpg":"640x451","o_21275444_480.jpg":"480x338","o_21275444_340.jpg":"340x239","o_21275444_220.jpg":"220x155","h_21275444_1280.jpg":"1280x854","h_21275444_1024.jpg":"1024x683","h_21275444_640.jpg":"640x427","h_21275444_480.jpg":"480x320","h_21275444_340.jpg":"340x227","h_21275444_220.jpg":"220x147","pp_21275444_1280.jpg":"1006x1280","pp_21275444_1024.jpg":"805x1024","pp_21275444_640.jpg":"503x640","pp_21275444_480.jpg":"377x480","pp_21275444_340.jpg":"267x340","pp_21275444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x726","hd_21251432_1920.jpg":"1920x1080","k_21251432_1280.jpg":"1280x1280","k_21251432_1024.jpg":"1024x1024","k_21251432_640.jpg":"640x640","k_21251432_480.jpg":"480x480","k_21251432_340.jpg":"340x340","k_21251432_220.jpg":"220x220","o_21251432_1280.jpg":"1280x907","o_21251432_1024.jpg":"1024x726","o_21251432_640.jpg":"640x453","o_21251432_480.jpg":"480x340","o_21251432_340.jpg":"340x241","o_21251432_220.jpg":"220x155","h_21251432_1280.jpg":"1280x854","h_21251432_1024.jpg":"1024x683","h_21251432_640.jpg":"640x427","h_21251432_480.jpg":"480x320","h_21251432_340.jpg":"340x227","h_21251432_220.jpg":"220x147","pp_21251432_1280.jpg":"1006x1280","pp_21251432_1024.jpg":"805x1024","pp_21251432_640.jpg":"503x640","pp_21251432_480.jpg":"377x480","pp_21251432_340.jpg":"267x340","pp_21251432_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7369425 Threads: 1 Questions: 1592568747 Slow queries: 4724627 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110336011 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/samo-s-ukrajinom-putin-je-mogao-rusiju-ponovo-uciniti-velikom-kad-ga-je-odbila-razvod-od-ovog-macho-muskarca-morao-je-postati-ruzan-ne-zali-on-za-zapravo-za-sovjetskim-savezom-1175663 [printLink] => /vijesti/svijet/samo-s-ukrajinom-putin-je-mogao-rusiju-ponovo-uciniti-velikom-kad-ga-je-odbila-razvod-od-ovog-macho-muskarca-morao-je-postati-ruzan-ne-zali-on-za-zapravo-za-sovjetskim-savezom-1175663?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [2] => stdClass Object ( [id] => 626813 [name] => Al Jazeera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-29 16:00:25 [main_article_id] => 0 [alias] => al-jazeera [link] => /tag/al-jazeera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krajnja katastrofa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Samo s Ukrajinom Putin je mogao Rusiju ponovo učiniti velikom. Kad ga je odbila, razvod od ovog macho muškarca morao je postati ružan. Ne žali on zapravo za Sovjetskim Savezom... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-14-54-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21275446.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sergii Kharchenko/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21275446.jpg [title] => Sergii Kharchenko/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21255182.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21275440.jpg [title] => Anna Margueritat/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21275442.jpg [title] => Delphine Lefebvre/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21275444.jpg [title] =>

Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron i Vladimir Putin, 2019. u Parizu

Alexey Nikolsky ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21251432.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vladimir Putin će vas navesti da mislite kako on nije želio ovaj rat; kako mu je on nametnut. On je učinio nemoguće da izbjegne invaziju na svoju voljenu Ukrajinu, ali postoje stvari koje ni supersnažni, superstrpljivi lider ne može izdržati. Ruski predsjednik odavno upozorava da Ukrajina pripada Rusiji; ako je ona ne može imati, onda ne može ni niko drugi – piše Marwan Bishara, politički analitičar Al Jazeere, koji je bio profesor međunarodnih odnosa na Američkom sveučilištu u Parizu.

Avaj, nitko nije slušao! Niti on, niti Rusija nisu dobili poštovanje koje su zaslužili, a to je bilo naprosto neprihvatljivo i krajnje razljučujuće za ovog macho modernog cara. Kad kažem macho, ne aludiram na Putinovo plivanje u ledenoj vodi, džudo borbe i jahanje golog torza, već na njegovu prirodnu asertivnost, spremnost i riješenost da koristi rusku vojnu moć da promiče ruski interes.

Zapadnjačka odskočna daska protiv Rusije

Putin je tijekom godina jasno stavio do znanja koji su mu stavovi, upozoravajući Zapad da okonča svoj geopolitički avanturizam i da se drži podalje od ruske sfere utjecaja; da prestane s Ukrajinom, ali bez uspjeha. Nekarakteristično za bivšeg agenta KGB-a, Putinov zloglasni govor uoči invazije na Ukrajinu bio je posebno emotivan, ogorčen i ljutit. Zapad ga je prisilio na to i on nije imao drugog izbora nego da djeluje prije nego što bude prekasno.

---

image

Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron i Vladimir Putin, 2019. u Parizu

Alexey Nikolsky
---

Putin je mogao podnijeti razočaranje i ljubomoru, ali ne i izdaju; Rusija naprosto nije mogla živjeti sa sramotnim nevjerstvom Kijeva. Ne nakon 300-godišnjeg partnerstva, ne nakon svega što je Moskva uradila za Ukrajinu, zaduživši je teritorijom, novcem i prestižom. Još gore, Ukrajina se pretvorila u zapadnjačku “odskočnu dasku protiv Rusije". Za Putina ukrajinska dvoličnost, prisnost između ruske srodne duše i njenog zakletog neprijatelja nije samo vulgarna, već i opasna po rusku nacionalnu sigurnost.

Iako se 2014. godine pomirio s ukrajinskom željom za odvajanjem i uz negodovanje prihvatio zajedničko starateljstvo nad blizancima, Luganskom i Donjeckom, on je vjerovao da je Kijev nastavio zlostavljati istočne pokrajine u narednih osam godina, pružajući mu izgovor da intervenira. Najnovija ruska doktrina kojoj je kumovao posvećena je zaštiti svih Rusa, uključujući 25 milijuna koji su ostavljeni izvan ruskih granica nakon raspada Sovjetskog Saveza, a posebno 12 milijuna Rusa u Ukrajini.

---

image
Anna Margueritat/AFP
---

Ništa od ovog nas ne bi trebalo iznenaditi

S tim ciljem, i kako ne bi ostavio prostora za sumnju, Putin je naredio da se po žurnom postupku izda 720.000 putovnica za ruske separatiste u istočnoj Ukrajini, dajući sebi moralno i nacionalno opravdanje da intervenira, kao što je uradio i na Krimu 2014. godine. I tako je i uradio. Ponovno. Ali, ništa od ovog nas ne bi trebalo iznenaditi.

Nakon što je završio Hladni rat i prije nego što je Putin došao na vlast, Rusija je predvidjela dva tipa geopolitičkih izazova: strateške prijetnje, prvenstveno sa Zapada, i neposredne opasnosti od međudržavnih i unutardržavnih sukoba među nedavno otcijepljenim državama koje su sačinjavale Sovjetski Savez. Veći dio 1990-ih Moskva je uključivala Washington u upravljanje novim izazovima, koordinirala demokratske reforme, čak je razmatrala i pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u.

Ali, nijedna od te dvije strane nije bila srdačna ni doista zainteresirana. NATO je želio da Rusija bude slaba i suzbijena i nastavio je širiti svoje članstvo prema istoku na njezin račun. To nije bio prvi put. Prema Putinu, NATO je odbio rusku ponudu da se pridruži ovoj organizaciji nakon Drugog svjetskog rata, prisilivši SSSR da oformi svoj, Varšavski pakt. Zanimljivo, Putin je priznao da su napadi Varšavskog pakta na Mađarsku 1956. i Čehoslovačku 1968. godine bile velike greške, koje su proizvele rusofobiju kojoj svjedočimo danas u istočnoj Evropi.

---

image
AFP
---

Obećao da će ‘poštovati’ ukrajinske želje

Dakle, kada se Putin brinuo zbog raspada Sovjetskog Saveza, držeći to “velikom katastrofom 20. stoljeća", nije želio njegov preporod. Prije je, kao i brojni Rusi, žalio je zbog ruskih isplata i pada. Čak je i na Zapadu omiljeni ruski disident Aleksej Navaljni podržao rusko pripajanje Krima. Od tada je Putin obećao da će potpuno obnoviti rusku povijesnu slavu u bivšim republikama SSSR-a, a zapravo je napravio velike prodore u većini, uključujući najnoviji u Kazahstanu.

Ali, bez Ukrajine, “rodnog mjesta ruske nacije“, ruska čast nikada ne bi mogla biti obnovljena. S Ukrajinom bi Putin mogao učiniti Rusiju ponovo velikom. Sve je ovisilo o Ukrajini. Pokušao je s blagim, diplomatskim pristupom i čak obećao da će “poštovati" ukrajinske želje, ali prisila i prijetnja silom su uvijek vrebale u pozadini. Kada se Ukrajina odbila pridružiti ruskoj sferi utjecaja kao Bjelorusija, Putin je inzistirao dosta odlučno da mora postati neutralna tampon država, čak i demilitarizirana. Kao i u svim razvodima, ovo neslaganje o uvjetima službene separacije moralo je imati negativne posljedice u domovini i šire, a u slučaju ovog macho muškarca, razvod je morao je postati ružan.

Kada je Ukrajina ponovo potvrdila svoje suvereno pravo da pozove koga hoće na ruski prag, Putin je reagirao osvetnički, uskrativši joj suverenitet. Ruski lider je iskoristio svaki trik iz washingtonskog priručnika da opravda invaziju, optuživši Kijev da je počinio genocid i da želi razviti nuklearno oružje. Ali, propagandu na stranu, naprosto je želio držati Rusiju unutar, a SAD izvan Ukrajine.

---

image
Delphine Lefebvre/AFP
---

Ruska Federacija nije Sovjetski Savez

Putin vjeruje da je Rusija rođena da bude velika sila; s obzirom da je bila imperij prije nego što je postala nacija. Ali, danas je takva veličina moguća tek nakon vraćanja “Male Rusije” (moderne Ukrajine) i “Bijele Rusije“ (Bjelorusije). On, također, vjeruje da povijesno moćne nacije poput Rusije, Kine i SAD-a imaju pravo, ako ne i dužnost, vladati nad regijama i zajedno vladati svijetom.

S tim ciljem “Putinova doktrina" je posvećena širenju ruske vojne moći i njezinom korištenju u odbrani ruskih i interesa njenih saveznika kako bi potaknuli Zapad, još jednom, da prepozna status Moskve kao supersile, kako riječima, tako i djelima.

Ali, opet, Ruska Federacija nije Sovjetski Savez; nedostaju joj vojna snaga, ideološka misija i geopolitički utjecaj svog prethodnika. Ruska ekonomija je manja od čak srednje zapadne ekonomije poput Italije. I, da Putin ne zaboravi, moćni Sovjetski Savez izgubio je od Zapada ne zbog manjka nuklearnog oružja, već prije zbog svog mračnog modela i slabe ekonomije, koja je učinila nemogućim da se natječe ili ostane u igri. Zato bi se Putinova ukrajinska avantura mogla pokazati razornom za Rusiju, uzimajući u obzir ogromne sankcije i skupu okupaciju. Za razliku od njegovih prethodnih malih ratova u Čečeniji, Gruziji i Siriji, ovaj bi se mogao pokazati nesmotrenim.

Prestati prijetiti i početi smisleno govoriti

Ruski lider je možda potcijenio moć Zapada i njegovu sposobnost da uzrokuje veliki bol kroz financijska, diplomatska i druga sredstva. Zapadno raspoređivanje ogromnog korporativnog arsenala protiv svih sfera ruskog života je zapanjujuće – bilo u bankarstvu, tehnologiji, proizvodnji, komunikaciji, transportu ili čak i zabavi. Putin je možda potcijenio ukrajinsku strast za nezavisnošću i spremnost da se odupru ruskoj hegemoniji. Od početka invazije predsjednik Volodimir Zelenski usavršio je taktiku "David protiv Golijata", vješto odašiljući sliku ranjivosti i heroizma.

---

image
AFP
---

Ako Washington i Kijev uspiju u pretvaranju Ukrajine u drugi ruski Afganistan, Putinova macho doktrina bi mogla postati sadistička prije nego što se pretvori u krajnju katastrofu za sve uključene.

Nikada nije kasno da se prestane s borbama i počne ozbiljnije i iskrenije pričati o budućim odnosima. Sada, kada je Putin konačno privukao pažnju svijeta, treba prestati prijetiti i početi smisleno govoriti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sergii Kharchenko/AFP AFP Anna Margueritat/AFP Delphine Lefebvre/AFP Alexey Nikolsky AFP
AFP
Alexey Nikolsky

Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron i Vladimir Putin, 2019. u Parizu

AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/samo-s-ukrajinom-putin-je-mogao-rusiju-ponovo-uciniti-velikom-kad-ga-je-odbila-razvod-od-ovog-macho-muskarca-morao-je-postati-ruzan-ne-zali-on-za-zapravo-za-sovjetskim-savezom-1175663 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=be0a6021ca09d116c8ae2d8e403ebfb90dce1f5b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Samo+s+Ukrajinom+Putin+je+mogao+Rusiju+ponovo+u%C4%8Diniti+velikom.+Kad+ga+je+odbila%2C+razvod+od+ovog+macho+mu%C5%A1karca+morao+je+postati+ru%C5%BEan.+Ne+%C5%BEali+on+zapravo+za+Sovjetskim+Savezom...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsamo-s-ukrajinom-putin-je-mogao-rusiju-ponovo-uciniti-velikom-kad-ga-je-odbila-razvod-od-ovog-macho-muskarca-morao-je-postati-ruzan-ne-zali-on-za-zapravo-za-sovjetskim-savezom-1175663 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsamo-s-ukrajinom-putin-je-mogao-rusiju-ponovo-uciniti-velikom-kad-ga-je-odbila-razvod-od-ovog-macho-muskarca-morao-je-postati-ruzan-ne-zali-on-za-zapravo-za-sovjetskim-savezom-1175663 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krajnja katastrofa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetKrajnja katastrofa

Samo s Ukrajinom Putin je mogao Rusiju ponovo učiniti velikom. Kad ga je odbila, razvod od ovog macho muškarca morao je postati ružan. Ne žali on zapravo za Sovjetskim Savezom...

Piše PSD
15. ožujka 2022. - 09:45

Vladimir Putin će vas navesti da mislite kako on nije želio ovaj rat; kako mu je on nametnut. On je učinio nemoguće da izbjegne invaziju na svoju voljenu Ukrajinu, ali postoje stvari koje ni supersnažni, superstrpljivi lider ne može izdržati. Ruski predsjednik odavno upozorava da Ukrajina pripada Rusiji; ako je ona ne može imati, onda ne može ni niko drugi – piše Marwan Bishara, politički analitičar Al Jazeere, koji je bio profesor međunarodnih odnosa na Američkom sveučilištu u Parizu.

Avaj, nitko nije slušao! Niti on, niti Rusija nisu dobili poštovanje koje su zaslužili, a to je bilo naprosto neprihvatljivo i krajnje razljučujuće za ovog macho modernog cara. Kad kažem macho, ne aludiram na Putinovo plivanje u ledenoj vodi, džudo borbe i jahanje golog torza, već na njeg...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 16:54