stdClass Object ( [id] => 1370783 [title] => Starost pape Frane pokrenula priče o nasljedniku, tri su imena već u ‘igri‘. Objavljen je i dokument o ‘Vatikanu sutra‘ [alias] => starost-pape-frane-pokrenula-price-o-nasljedniku-tri-su-imena-vec-u-igri-objavljen-je-i-dokument-o-vatikanu-sutra [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S obzirom na poodmaklu dob, brojne zdravstvene probleme, a i činjenicu da je papa Frane (rođen 1936. godine) nedavno obznanio kako je odlučio da nakon njegove smrti bude pokopan u bazilici svete Marije Velike, a ne u vatikanskoj bazilici svetog Petra gdje je uobičajeno mjesto na kojem počivaju rimski biskupi, sve je više glasova o tome kako bi se Crkva trebala pripremati za novog papu koji bi naslijedio sadašnjeg koji je podrijetlom iz Argentine.

Kolega Ivica Šola tako je ovih dana pisao kako je vidljivo da je "Putin već započeo svoju ‘specijalnu operaciju‘ za pokušaj utjecaja na izbor novog pape i to, piše Roberto de Mattei, ‘kampanjama na društvenim mrežama, financiranjem rusofilskih skupina u Crkvi, infiltracijom agenata u katolički svijet, korupcijom i ucjenama biskupa i kardinala‘."

No, osim političkih okolnosti i utjecaja, za izbor novog pape odlučujuće su crkvene relacije, odnosno ono što neki od 129 kandidata, koliko je trenutno kardinala izbornika, znači u određenom trenutku kad se ide u konklave, a nije nevažno ni koju poziciju ima u okviru Svete Stolice.

‘St. Gallen Mafia‘

Osobito su utjecajne pojedine skupine kao što je bila "polutajna" tzv. "St. Gallen Mafia" koja je još 2005. godine jednog argentinskog kardinala koji je dijelio njezine liberalne vrijednosti pokušala postaviti za papu. Pogađate, ime tadašnjeg argentinskog kandidata je Jorge Mario Bergoglio. Te je godine ipak izabran najbliži suradnik pape Ivana Pavla II., tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger koji je uzeo ime Benedikt XVI.

No, Benedikt je 11. veljače 2013., na blagdan Gospe Lurdske dragovoljno odstupio s Petrove stolice, i na njegovo mjesto je u konklavama koje su uslijedile zasjeo papa Frane. Rezultati njegova pontifikata već su poprilično vidljivi: počelo je s tko sam ja da sudim homoseksualcima, a sada je pred prošli Božić objavljen dokument o "spontanom" blagoslovu istospolnih parova. Govori se sve više o ukidanju celibata, ređenju žena i mnogim drugim temama.

---

image

Pravo glasa o novom papi ima 129 kardinala

Afp
---

Kardinal Godfried Danneels, koji je preminuo prije pet godina, bio je neformalni vođa "St. Gallen Mafie" koja je radila na promicanju liberalnije Katoličke crkve. Danneels je u jednom intervjuu prije nekoliko godina kazao da se naziv "St. Gallen Mafia" uvijek smatrao pomalo pompoznim, no zapravo su s vremenom sami sebe počeli nazivati ​​"mafijom".

Taj je krug bio, tako reći, "polutajni". To nije bila službena organizacija, već labava udruga koja je iza kulisa promovirala liberalne ideje. U prirodi je stvari da to nije činjeno uz veliku buku.

Danneels je svojedobno izazvao pomutnju kada se zalagao za homoseksualne brakove u Belgiji. U tradicionalno konzervativnoj crkvi on je bio autsajder s takvim pozicijama – ali, s vremenom se pokazalo da nije bio usamljen. Drugi kardinal koji je također bio liberalno orijentiran bio je Nijemac Karl Lehmann. I njega se pripisivalo krugu "St. Gallen Mafia".

---

image
Afp
---

St. Gallen nije bio slučajno središte aktivnosti. Tadašnji biskup St. Gallena Jakob Andreas Ivo Fürer navodno je zajedno s talijanskim kolegom 1996. pokrenuo grupu. Redovne susrete kasnije je čak potvrdila i biskupija St. Gallena. Kardinali i biskupi su bili uključeni i bio je to "prijateljski susret". Bilo je sasvim prirodno da se raspravljalo i o papinskom nasljeđu kad je to pitanje bilo aktualno.

Vatikan sutra

Daily Compass objavljuje ekskluzivni dokument na šest jezika, namijenjen kruženju među kardinalima s obzirom na nadolazeću konklavu i među vjernicima kao povod za razmišljanje o prioritetima Crkve. Tekst je uglavnom napisao kardinal nakon što je složio prijedloge drugih kardinala i biskupa. Odlučili su ostati anonimni iz razloga objašnjenih u pismu.

U ožujku 2022. pojavio se anonimni tekst – potpisan "Demos" i naslovljen "Vatikan danas " – koji je pokrenuo niz ozbiljnih pitanja i kritika u vezi s pontifikatom pape Frane. Prilike u Crkvi otkako se pojavio taj tekst nisu se bitno promijenile, a još manje poboljšale. Dakle, ovdje ponuđene misli imaju namjeru graditi na tim izvornim razmišljanjima u svjetlu potreba Vatikana sutra. Završne godine pontifikata, bilo kojeg Petrova nasljednika, vrijeme su za procjenu stanja Crkve u sadašnjosti i potreba Crkve i njezinih vjernika u budućnosti. Evo što stoji u tom dokumentu:

Jasno je da je snaga pontifikata pape Frane dodatni naglasak koji je dao suosjećanju prema slabima, približavanju siromašnima i marginaliziranima, brizi za dostojanstvo stvorenog i ekološkim pitanjima koja iz toga proizlaze, te naporima da se prate patnici i otuđeni u svojim poteškoćama.

---

image

TOPSHOT - Pope Francis arrives to lead his weekly general audience in St.Peter‘s square in the Vatican, on March 6, 2024. (Photo by Alberto PIZZOLI/AFP)

Afp
---

Njegovi su nedostaci jednako očiti: autokratski, ponekad naizgled osvetoljubiv stil upravljanja; neopreznost u pravnim stvarima; netrpeljivost čak i prema neslaganju punom poštovanja; i – što je najozbiljnije – obrazac dvosmislenosti u pitanjima vjere i morala koji uzrokuje zbunjenost među vjernicima. Zbunjenost rađa podjele i sukobe. To potkopava povjerenje u Božju riječ. To slabi evanđeosko svjedočanstvo. A rezultat je danas Crkva slomljenija nego ikad u svojoj nedavnoj povijesti.

Zadaća sljedećeg pontifikata stoga mora biti obnova i ponovna uspostava istina, koje su među mnogim kršćanima polako zamagljene ili izgubljene.

Oni uključuju, ali nisu ograničeni na takve osnove kao što su: (a) nitko nije spašen osim kroz, i samo kroz, Isusa Krista, kao što je on sam jasno rekao; (b) Bog je milosrdan, ali i pravedan, intimno mu je stalo do svakog ljudskog života, On oprašta, ali nas također drži odgovornima, On je i Spasitelj i Sudac; (c) čovjek je Božje stvorenje, a ne samoizum, stvorenje ne samo emocija i apetita, već također i intelekta, slobodne volje i vječne sudbine;

(d) nepromjenjive objektivne istine o svijetu i ljudskoj prirodi postoje i spoznatljive su putem božanske objave i primjene razuma;

(e) Božja riječ, zapisana u Svetom pismu, pouzdana je i ima trajnu snagu;

(f) grijeh je stvaran i njegovi su učinci smrtonosni; i

(g) njegova Crkva ima i ovlast i dužnost "činiti učenicima sve narode". Neuspjeh da se radosno prihvati to djelo misionarske, spasonosne ljubavi ima posljedice. Kao što je Pavao napisao u prvoj poslanici Korinćanima "jao meni ako ne propovijedam evanđelje".

Neka praktična opažanja proizlaze iz gornjeg zadatka i popisa.

---

image

Dva Argentica zaredom na Petrovoj stolici? Moguće, kao jaki kardinal spominje se Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, bivši nadbiskup La Plate

Afp
---

Papa ne smije biti autokrat

Prvo: Prava vlast je oštećena autoritarnim sredstvima u svojoj primjeni. Papa je Petrov nasljednik i jamac jedinstva Crkve. Ali on nije autokrat. On ne može mijenjati crkveni nauk i ne smije samovoljno izmišljati ili mijenjati crkvenu stegu. Crkvom upravlja kolegijalno sa svojom braćom biskupima u mjesnim biskupijama. I to uvijek čini u vjernom kontinuitetu s Božjom riječi i crkvenim naukom. "Nove paradigme" i "neistraženi novi putovi" koji odstupaju od bilo koje od njih nisu od Boga. Novi papa mora obnoviti hermeneutiku kontinuiteta u katoličkom životu i ponovno potvrditi razumijevanje Drugog vatikanskog sabora o pravoj ulozi papinstva.

Drugo: Kao što Crkva nije autokracija, nije ni demokracija. Crkva pripada Isusu Kristu. Ona je njegova Crkva. Ona je Kristovo otajstveno tijelo, sastavljeno od mnogih udova. Nemamo ovlasti preoblikovati njezina učenja kako bi udobnije odgovarala svijetu.

Štoviše, katolički sensus fidelium nije stvar istraživanja mišljenja niti gledište krštene većine. Proizlazi samo od onih koji istinski vjeruju i aktivno prakticiraju, ili barem iskreno žele prakticirati, vjeru i nauk Crkve.

---

image

Hoće li on biti novi papa? Kardinal Pietro Parolin je državni tajnik Svetog Oca, u neku ruku vatikanski premijer

Afp
---

Treće: Dvosmislenost nije ni evanđeoska ni dobrodošla. Umjesto toga, rađa sumnju i hrani raskolničke porive. Crkva nije zajednica samo riječi i sakramenta, nego i vjerovanja. Ono u što vjerujemo pomaže nam definirati i održati nas. Dakle, doktrinarna pitanja nisu teret koji nameću bezosjećajni "liječnici zakona". Niti su moždane sporedne stvari kršćanskog života. Naprotiv, oni su vitalni za autentično življenje kršćanskog života, jer se bave primjenom istine, a istina zahtijeva jasnoću, a ne ambivalentne nijanse. Sadašnji se pontifikat od samog početka opirao evanđeoskoj snazi ​​i intelektualnoj jasnoći svojih neposrednih prethodnika.

Demontaža i prenamjena rimskog Instituta za studije o braku i obitelji Ivana Pavla II. i marginaliziranje tekstova poput "Veritatis Splendor" sugeriraju uzdizanje "suosjećanja" i emocija nauštrb razuma, pravde i istine. Za vjersku zajednicu to je i nezdravo i duboko opasno.

Nepoštivanje kanonskog prava

Četvrto: Katolička crkva, osim Riječi, sakramenta i vjerovanja, također je i pravna zajednica. Kanonsko pravo uređuje život Crkve, usklađuje njezine ustanove i postupke te jamči prava vjernika. Među obilježjima sadašnjeg pontifikata je njegovo pretjerano oslanjanje na motu propriju kao oruđe upravljanja te opća nebriga i gađenje prema kanonskim detaljima. Opet, kao i kod dvosmislenosti doktrine, nepoštivanje kanonskog prava i ispravnog kanonskog postupka potkopava povjerenje u čistoću poslanja Crkve.

Peto: Crkva je, kako ju je tako lijepo opisao Ivan XXIII., mater et magistra, "majka i učiteljica" čovječanstva, a ne njegova poslušna sljedbenica; branitelj čovjeka kao subjekta povijesti, a ne njezina objekta.

Ona je Kristova zaručnica; njezina je priroda osobna, nadnaravna i intimna, a ne samo institucionalna. Ona se nikada ne može svesti na sustav fleksibilne etike ili sociološke analize i preoblikovanja kako bi odgovarala instinktima i apetitima (i seksualnim zbunjenostima) jednog doba.

---

image
Afp
---

Jedna od ključnih mana sadašnjeg pontifikata je njegovo povlačenje od uvjerljive "teologije tijela" i nedostatak uvjerljive kršćanske antropologije... upravo u vrijeme kada jačaju napadi na ljudsku prirodu i identitet, od transrodnosti do transhumanizma.

Šesto: Globalna putovanja tako su dobro poslužila pastiru poput pape Ivana Pavla II. zbog njegovih jedinstvenih osobnih darova i prirode vremena. Ali vremena i okolnosti su se promijenile. Crkva u Italiji i cijeloj Europi – povijesnom domu vjere – u krizi je. Sam Vatikan hitno treba obnovu svog morala, čišćenje svojih institucija, procedura i osoblja, te temeljitu reformu svojih financija kako bi se pripremio za izazovniju budućnost. Nisu to male stvari. Oni zahtijevaju prisutnost, izravnu pozornost i osobni angažman svakog novog pape.

Uski krug kardinala

Sedmo i konačno: Kardinalski zbor postoji kako bi davao više savjete papi i birao njegova nasljednika nakon njegove smrti. Ta služba zahtijeva ljude čistog karaktera, snažnu teološku formaciju, zrelo iskustvo vodstva i osobnu svetost. To također zahtijeva papu spremnog tražiti savjet, a potom i slušati. Nije jasno u kojoj se mjeri to odnosi na pontifikat pape Frane.

Trenutačni pontifikat stavio je naglasak na diverzifikaciju kolegija, ali nije uspio okupiti kardinale na redovitim konzistorijima koji su osmišljeni da njeguju istinsku kolegijalnost i povjerenje među braćom. Kao rezultat toga, mnogi elektori s pravom glasa u sljedećoj konklavi neće se zapravo međusobno poznavati i stoga mogu biti podložniji manipulaciji.

Papa Frane se ustvari koncentrirao na samo uski krug kardinala savjetnika, odnosno Vijeće kardinala, popularno zvanih C9, s kojima se sastaje nekoliko puta godišnje i razmatraju različita pitanja.

---

Drugi rimski biskup iz Azije?

Na današnji dan u Katoličkoj crkvi je ukupno, s pravom glasa na konklavama, 129 kardinala. Među njima su i dvojica hrvatskih kardinala, Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru, i Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup također u miru. Potonji dogodine 8. rujna puni 80 godina, i nakon toga, kao i ostali kardinali s navršenih osam desetljeća života, ne može više sudjelovati u konklavama. Oba naša kardinala kreirao je još sveti papa Ivan Pavao II., i nisu jedini među njima, tu je i dvadesetak kardinala iz vremena Benedikta XVI., a 94 crkvena princa su iz ovog, Franina pontifikata.

Iz Europe je 51 kardinal, od čega je iz Italije njih 15, ustvari jedan manje, jer je osuđeni kardinal Angelo Becciu razvlašten svega osim purpura, pa ga se i ne spominje na službenom vatikanskom popisu. Dodajmo ovima još 15 kardinala iz SAD-a i Kanade, što znači da je sa Zapada 66 kardinala, a iz ostatka svijeta njih 63. To ukazuje na činjenicu da bi budući papa mogao opet biti iz Latinske Amerike ili možda Azije i Afrike.

S obzirom na najjače pozicije u strukturi Svete Stolice, kao najizgledniji novi rimski biskup mogao bi biti netko od trojice kardinala. Prvi je kardinal Louis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Odjela za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve Dikasterija za evangelizaciju, veliki kancelar Papinskog sveučilišta Urbaniana, nekadašnji nadbiskup Manile na Filipinima, gdje je i rođen 21. lipnja 1957. Bude li izabran, bio bi drugi rimski biskup iz Azije. Prvi je bio, prvi papa, apostol Petar.

Potom, kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, bivši nadbiskup La Plate, rođen 18. srpnja 1962. u pokrajini Córdoba, Argentina. Konačno, kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svetoga Oca, u neku ruku vatikanski premijer. Rođen je u Schiavonu u Italiji 17. siječnja 1955. Od navedenih jedini je član Vijeća kardinala C9.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NOVO DOBA 2 0 11273 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-08 13:14:45 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-09 14:02:52 [modified_by] => 3240 [publish_up] => 2024-03-09 14:02:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Starost pape Frane pokrenula priče o nasljedniku, tri su imena već u 'igri'. Objavljen je i dokument o 'Vatikanu sutra' page_title=Starost pape Frane pokrenula priče o nasljedniku, tri su imena već u 'igri'. Objavljen je i dokument o 'Vatikanu sutra' [metakey] => papa frane, Vatikan, Jorge Mario Bergoglio [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26714144.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/25238332.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26714143.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26714513.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26670931.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26670302.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/25739732.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/24879947.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Osim poprili\u010dnih godina, Papa ima i zdravstvenih problema<\/p>","

Pravo glasa o novom papi ima 129 kardinala<\/p>","","

TOPSHOT - Pope Francis arrives to lead his weekly general audience in St.Peter\u2018s square in the Vatican, on March 6, 2024. (Photo by Alberto PIZZOLI\/AFP)<\/p>","","","

Dva Argentica zaredom na Petrovoj stolici? Mogu\u0107e, kao jaki kardinal spominje se V\u00edctor Manuel Fern\u00e1ndez, prefekt Dikasterija za nauk vjere, biv\u0161i nadbiskup La Plate<\/p>","

Ho\u0107e li on biti novi papa? Kardinal Pietro Parolin je dr\u017eavni tajnik Svetog Oca, u neku ruku vatikanski premijer<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26714144_1920.jpg":"1920x1080","k_26714144_1280.jpg":"1280x1280","k_26714144_1024.jpg":"1024x1024","k_26714144_640.jpg":"640x640","k_26714144_480.jpg":"480x480","k_26714144_340.jpg":"340x340","k_26714144_220.jpg":"220x220","o_26714144_1280.jpg":"1280x854","o_26714144_1024.jpg":"1024x683","o_26714144_640.jpg":"640x427","o_26714144_480.jpg":"480x320","o_26714144_340.jpg":"340x226","o_26714144_220.jpg":"220x146","h_26714144_1280.jpg":"1280x854","h_26714144_1024.jpg":"1024x683","h_26714144_640.jpg":"640x427","h_26714144_480.jpg":"480x320","h_26714144_340.jpg":"340x227","h_26714144_220.jpg":"220x147","pp_26714144_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714144_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714144_640.jpg":"640x814","pp_26714144_480.jpg":"480x611","pp_26714144_340.jpg":"340x432","pp_26714144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x693","hd_25238332_1920.jpg":"1920x1080","k_25238332_1280.jpg":"1280x1280","k_25238332_1024.jpg":"1024x1024","k_25238332_640.jpg":"640x640","k_25238332_480.jpg":"480x480","k_25238332_340.jpg":"340x340","k_25238332_220.jpg":"220x220","o_25238332_1280.jpg":"1280x866","o_25238332_1024.jpg":"1024x693","o_25238332_640.jpg":"640x433","o_25238332_480.jpg":"480x324","o_25238332_340.jpg":"340x230","o_25238332_220.jpg":"220x148","h_25238332_1280.jpg":"1280x854","h_25238332_1024.jpg":"1024x683","h_25238332_640.jpg":"640x427","h_25238332_480.jpg":"480x320","h_25238332_340.jpg":"340x227","h_25238332_220.jpg":"220x147","pp_25238332_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238332_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238332_640.jpg":"640x814","pp_25238332_480.jpg":"480x611","pp_25238332_340.jpg":"340x432","pp_25238332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26714143_1920.jpg":"1920x1080","k_26714143_1280.jpg":"1280x1280","k_26714143_1024.jpg":"1024x1024","k_26714143_640.jpg":"640x640","k_26714143_480.jpg":"480x480","k_26714143_340.jpg":"340x340","k_26714143_220.jpg":"220x220","o_26714143_1280.jpg":"1280x853","o_26714143_1024.jpg":"1024x682","o_26714143_640.jpg":"640x426","o_26714143_480.jpg":"480x320","o_26714143_340.jpg":"340x226","o_26714143_220.jpg":"220x146","h_26714143_1280.jpg":"1280x854","h_26714143_1024.jpg":"1024x683","h_26714143_640.jpg":"640x427","h_26714143_480.jpg":"480x320","h_26714143_340.jpg":"340x227","h_26714143_220.jpg":"220x147","pp_26714143_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714143_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714143_640.jpg":"640x814","pp_26714143_480.jpg":"480x611","pp_26714143_340.jpg":"340x432","pp_26714143_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26714513_1920.jpg":"1920x1080","k_26714513_1280.jpg":"1280x1280","k_26714513_1024.jpg":"1024x1024","k_26714513_640.jpg":"640x640","k_26714513_480.jpg":"480x480","k_26714513_340.jpg":"340x340","k_26714513_220.jpg":"220x220","o_26714513_1280.jpg":"1280x853","o_26714513_1024.jpg":"1024x682","o_26714513_640.jpg":"640x426","o_26714513_480.jpg":"480x320","o_26714513_340.jpg":"340x226","o_26714513_220.jpg":"220x146","h_26714513_1280.jpg":"1280x854","h_26714513_1024.jpg":"1024x683","h_26714513_640.jpg":"640x427","h_26714513_480.jpg":"480x320","h_26714513_340.jpg":"340x227","h_26714513_220.jpg":"220x147","pp_26714513_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714513_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714513_640.jpg":"640x814","pp_26714513_480.jpg":"480x611","pp_26714513_340.jpg":"340x432","pp_26714513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26670931_1920.jpg":"1920x1080","k_26670931_1280.jpg":"1280x1280","k_26670931_1024.jpg":"1024x1024","k_26670931_640.jpg":"640x640","k_26670931_480.jpg":"480x480","k_26670931_340.jpg":"340x340","k_26670931_220.jpg":"220x220","o_26670931_1280.jpg":"1280x853","o_26670931_1024.jpg":"1024x682","o_26670931_640.jpg":"640x426","o_26670931_480.jpg":"480x320","o_26670931_340.jpg":"340x226","o_26670931_220.jpg":"220x146","h_26670931_1280.jpg":"1280x854","h_26670931_1024.jpg":"1024x683","h_26670931_640.jpg":"640x427","h_26670931_480.jpg":"480x320","h_26670931_340.jpg":"340x227","h_26670931_220.jpg":"220x147","pp_26670931_1280.jpg":"1280x1628","pp_26670931_1024.jpg":"1024x1303","pp_26670931_640.jpg":"640x814","pp_26670931_480.jpg":"480x611","pp_26670931_340.jpg":"340x432","pp_26670931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26670302_1920.jpg":"1920x1080","k_26670302_1280.jpg":"1280x1280","k_26670302_1024.jpg":"1024x1024","k_26670302_640.jpg":"640x640","k_26670302_480.jpg":"480x480","k_26670302_340.jpg":"340x340","k_26670302_220.jpg":"220x220","o_26670302_1280.jpg":"1280x853","o_26670302_1024.jpg":"1024x682","o_26670302_640.jpg":"640x426","o_26670302_480.jpg":"480x320","o_26670302_340.jpg":"340x226","o_26670302_220.jpg":"220x146","h_26670302_1280.jpg":"1280x854","h_26670302_1024.jpg":"1024x683","h_26670302_640.jpg":"640x427","h_26670302_480.jpg":"480x320","h_26670302_340.jpg":"340x227","h_26670302_220.jpg":"220x147","pp_26670302_1280.jpg":"1280x1628","pp_26670302_1024.jpg":"1024x1303","pp_26670302_640.jpg":"640x814","pp_26670302_480.jpg":"480x611","pp_26670302_340.jpg":"340x432","pp_26670302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25739732_1920.jpg":"1920x1080","k_25739732_1280.jpg":"1280x1280","k_25739732_1024.jpg":"1024x1024","k_25739732_640.jpg":"640x640","k_25739732_480.jpg":"480x480","k_25739732_340.jpg":"340x340","k_25739732_220.jpg":"220x220","o_25739732_1280.jpg":"1280x853","o_25739732_1024.jpg":"1024x682","o_25739732_640.jpg":"640x426","o_25739732_480.jpg":"480x320","o_25739732_340.jpg":"340x226","o_25739732_220.jpg":"220x146","h_25739732_1280.jpg":"1280x854","h_25739732_1024.jpg":"1024x683","h_25739732_640.jpg":"640x427","h_25739732_480.jpg":"480x320","h_25739732_340.jpg":"340x227","h_25739732_220.jpg":"220x147","pp_25739732_1280.jpg":"1280x1628","pp_25739732_1024.jpg":"1024x1303","pp_25739732_640.jpg":"640x814","pp_25739732_480.jpg":"480x611","pp_25739732_340.jpg":"340x432","pp_25739732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24879947_1920.jpg":"1920x1080","k_24879947_1280.jpg":"1280x1280","k_24879947_1024.jpg":"1024x1024","k_24879947_640.jpg":"640x640","k_24879947_480.jpg":"480x480","k_24879947_340.jpg":"340x340","k_24879947_220.jpg":"220x220","o_24879947_1280.jpg":"1280x853","o_24879947_1024.jpg":"1024x682","o_24879947_640.jpg":"640x426","o_24879947_480.jpg":"480x320","o_24879947_340.jpg":"340x226","o_24879947_220.jpg":"220x146","h_24879947_1280.jpg":"1280x854","h_24879947_1024.jpg":"1024x683","h_24879947_640.jpg":"640x427","h_24879947_480.jpg":"480x320","h_24879947_340.jpg":"340x227","h_24879947_220.jpg":"220x147","pp_24879947_1280.jpg":"1280x1628","pp_24879947_1024.jpg":"1024x1303","pp_24879947_640.jpg":"640x814","pp_24879947_480.jpg":"480x611","pp_24879947_340.jpg":"340x432","pp_24879947_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7439298 Threads: 7 Questions: 1532868710 Slow queries: 4660707 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110711950 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/starost-pape-frane-pokrenula-price-o-nasljedniku-tri-su-imena-vec-u-igri-objavljen-je-i-dokument-o-vatikanu-sutra-1370783 [printLink] => /vijesti/svijet/starost-pape-frane-pokrenula-price-o-nasljedniku-tri-su-imena-vec-u-igri-objavljen-je-i-dokument-o-vatikanu-sutra-1370783?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 370771 [name] => papa frane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-frane [link] => /tag/papa-frane ) [1] => stdClass Object ( [id] => 327529 [name] => vatikan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatikan [link] => /tag/vatikan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 751076 [name] => Jorge Mario Bergoglio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-09 15:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => jorge-mario-bergoglio [link] => /tag/jorge-mario-bergoglio ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Starost pape Frane pokrenula priče o nasljedniku, tri su imena već u ‘igri‘. Objavljen je i dokument o ‘Vatikanu sutra‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26714144.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Osim popriličnih godina, Papa ima i zdravstvenih problema

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26714144.jpg [title] =>

Osim popriličnih godina, Papa ima i zdravstvenih problema

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/25238332.jpg [title] =>

Pravo glasa o novom papi ima 129 kardinala

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26714143.jpg [title] => Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26714513.jpg [title] =>

TOPSHOT - Pope Francis arrives to lead his weekly general audience in St.Peter‘s square in the Vatican, on March 6, 2024. (Photo by Alberto PIZZOLI/AFP)

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26670931.jpg [title] => Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26670302.jpg [title] => Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/25739732.jpg [title] =>

Dva Argentica zaredom na Petrovoj stolici? Moguće, kao jaki kardinal spominje se Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, bivši nadbiskup La Plate

Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/24879947.jpg [title] =>

Hoće li on biti novi papa? Kardinal Pietro Parolin je državni tajnik Svetog Oca, u neku ruku vatikanski premijer

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

S obzirom na poodmaklu dob, brojne zdravstvene probleme, a i činjenicu da je papa Frane (rođen 1936. godine) nedavno obznanio kako je odlučio da nakon njegove smrti bude pokopan u bazilici svete Marije Velike, a ne u vatikanskoj bazilici svetog Petra gdje je uobičajeno mjesto na kojem počivaju rimski biskupi, sve je više glasova o tome kako bi se Crkva trebala pripremati za novog papu koji bi naslijedio sadašnjeg koji je podrijetlom iz Argentine.

Kolega Ivica Šola tako je ovih dana pisao kako je vidljivo da je "Putin već započeo svoju ‘specijalnu operaciju‘ za pokušaj utjecaja na izbor novog pape i to, piše Roberto de Mattei, ‘kampanjama na društvenim mrežama, financiranjem rusofilskih skupina u Crkvi, infiltracijom agenata u katolički svijet, korupcijom i ucjenama biskupa i kardinala‘."

No, osim političkih okolnosti i utjecaja, za izbor novog pape odlučujuće su crkvene relacije, odnosno ono što neki od 129 kandidata, koliko je trenutno kardinala izbornika, znači u određenom trenutku kad se ide u konklave, a nije nevažno ni koju poziciju ima u okviru Svete Stolice.

‘St. Gallen Mafia‘

Osobito su utjecajne pojedine skupine kao što je bila "polutajna" tzv. "St. Gallen Mafia" koja je još 2005. godine jednog argentinskog kardinala koji je dijelio njezine liberalne vrijednosti pokušala postaviti za papu. Pogađate, ime tadašnjeg argentinskog kandidata je Jorge Mario Bergoglio. Te je godine ipak izabran najbliži suradnik pape Ivana Pavla II., tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger koji je uzeo ime Benedikt XVI.

No, Benedikt je 11. veljače 2013., na blagdan Gospe Lurdske dragovoljno odstupio s Petrove stolice, i na njegovo mjesto je u konklavama koje su uslijedile zasjeo papa Frane. Rezultati njegova pontifikata već su poprilično vidljivi: počelo je s tko sam ja da sudim homoseksualcima, a sada je pred prošli Božić objavljen dokument o "spontanom" blagoslovu istospolnih parova. Govori se sve više o ukidanju celibata, ređenju žena i mnogim drugim temama.

---

image

Pravo glasa o novom papi ima 129 kardinala

Afp
---

Kardinal Godfried Danneels, koji je preminuo prije pet godina, bio je neformalni vođa "St. Gallen Mafie" koja je radila na promicanju liberalnije Katoličke crkve. Danneels je u jednom intervjuu prije nekoliko godina kazao da se naziv "St. Gallen Mafia" uvijek smatrao pomalo pompoznim, no zapravo su s vremenom sami sebe počeli nazivati ​​"mafijom".

Taj je krug bio, tako reći, "polutajni". To nije bila službena organizacija, već labava udruga koja je iza kulisa promovirala liberalne ideje. U prirodi je stvari da to nije činjeno uz veliku buku.

Danneels je svojedobno izazvao pomutnju kada se zalagao za homoseksualne brakove u Belgiji. U tradicionalno konzervativnoj crkvi on je bio autsajder s takvim pozicijama – ali, s vremenom se pokazalo da nije bio usamljen. Drugi kardinal koji je također bio liberalno orijentiran bio je Nijemac Karl Lehmann. I njega se pripisivalo krugu "St. Gallen Mafia".

---

image
Afp
---

St. Gallen nije bio slučajno središte aktivnosti. Tadašnji biskup St. Gallena Jakob Andreas Ivo Fürer navodno je zajedno s talijanskim kolegom 1996. pokrenuo grupu. Redovne susrete kasnije je čak potvrdila i biskupija St. Gallena. Kardinali i biskupi su bili uključeni i bio je to "prijateljski susret". Bilo je sasvim prirodno da se raspravljalo i o papinskom nasljeđu kad je to pitanje bilo aktualno.

Vatikan sutra

Daily Compass objavljuje ekskluzivni dokument na šest jezika, namijenjen kruženju među kardinalima s obzirom na nadolazeću konklavu i među vjernicima kao povod za razmišljanje o prioritetima Crkve. Tekst je uglavnom napisao kardinal nakon što je složio prijedloge drugih kardinala i biskupa. Odlučili su ostati anonimni iz razloga objašnjenih u pismu.

U ožujku 2022. pojavio se anonimni tekst – potpisan "Demos" i naslovljen "Vatikan danas " – koji je pokrenuo niz ozbiljnih pitanja i kritika u vezi s pontifikatom pape Frane. Prilike u Crkvi otkako se pojavio taj tekst nisu se bitno promijenile, a još manje poboljšale. Dakle, ovdje ponuđene misli imaju namjeru graditi na tim izvornim razmišljanjima u svjetlu potreba Vatikana sutra. Završne godine pontifikata, bilo kojeg Petrova nasljednika, vrijeme su za procjenu stanja Crkve u sadašnjosti i potreba Crkve i njezinih vjernika u budućnosti. Evo što stoji u tom dokumentu:

Jasno je da je snaga pontifikata pape Frane dodatni naglasak koji je dao suosjećanju prema slabima, približavanju siromašnima i marginaliziranima, brizi za dostojanstvo stvorenog i ekološkim pitanjima koja iz toga proizlaze, te naporima da se prate patnici i otuđeni u svojim poteškoćama.

---

image

TOPSHOT - Pope Francis arrives to lead his weekly general audience in St.Peter‘s square in the Vatican, on March 6, 2024. (Photo by Alberto PIZZOLI/AFP)

Afp
---

Njegovi su nedostaci jednako očiti: autokratski, ponekad naizgled osvetoljubiv stil upravljanja; neopreznost u pravnim stvarima; netrpeljivost čak i prema neslaganju punom poštovanja; i – što je najozbiljnije – obrazac dvosmislenosti u pitanjima vjere i morala koji uzrokuje zbunjenost među vjernicima. Zbunjenost rađa podjele i sukobe. To potkopava povjerenje u Božju riječ. To slabi evanđeosko svjedočanstvo. A rezultat je danas Crkva slomljenija nego ikad u svojoj nedavnoj povijesti.

Zadaća sljedećeg pontifikata stoga mora biti obnova i ponovna uspostava istina, koje su među mnogim kršćanima polako zamagljene ili izgubljene.

Oni uključuju, ali nisu ograničeni na takve osnove kao što su: (a) nitko nije spašen osim kroz, i samo kroz, Isusa Krista, kao što je on sam jasno rekao; (b) Bog je milosrdan, ali i pravedan, intimno mu je stalo do svakog ljudskog života, On oprašta, ali nas također drži odgovornima, On je i Spasitelj i Sudac; (c) čovjek je Božje stvorenje, a ne samoizum, stvorenje ne samo emocija i apetita, već također i intelekta, slobodne volje i vječne sudbine;

(d) nepromjenjive objektivne istine o svijetu i ljudskoj prirodi postoje i spoznatljive su putem božanske objave i primjene razuma;

(e) Božja riječ, zapisana u Svetom pismu, pouzdana je i ima trajnu snagu;

(f) grijeh je stvaran i njegovi su učinci smrtonosni; i

(g) njegova Crkva ima i ovlast i dužnost "činiti učenicima sve narode". Neuspjeh da se radosno prihvati to djelo misionarske, spasonosne ljubavi ima posljedice. Kao što je Pavao napisao u prvoj poslanici Korinćanima "jao meni ako ne propovijedam evanđelje".

Neka praktična opažanja proizlaze iz gornjeg zadatka i popisa.

---

image

Dva Argentica zaredom na Petrovoj stolici? Moguće, kao jaki kardinal spominje se Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, bivši nadbiskup La Plate

Afp
---

Papa ne smije biti autokrat

Prvo: Prava vlast je oštećena autoritarnim sredstvima u svojoj primjeni. Papa je Petrov nasljednik i jamac jedinstva Crkve. Ali on nije autokrat. On ne može mijenjati crkveni nauk i ne smije samovoljno izmišljati ili mijenjati crkvenu stegu. Crkvom upravlja kolegijalno sa svojom braćom biskupima u mjesnim biskupijama. I to uvijek čini u vjernom kontinuitetu s Božjom riječi i crkvenim naukom. "Nove paradigme" i "neistraženi novi putovi" koji odstupaju od bilo koje od njih nisu od Boga. Novi papa mora obnoviti hermeneutiku kontinuiteta u katoličkom životu i ponovno potvrditi razumijevanje Drugog vatikanskog sabora o pravoj ulozi papinstva.

Drugo: Kao što Crkva nije autokracija, nije ni demokracija. Crkva pripada Isusu Kristu. Ona je njegova Crkva. Ona je Kristovo otajstveno tijelo, sastavljeno od mnogih udova. Nemamo ovlasti preoblikovati njezina učenja kako bi udobnije odgovarala svijetu.

Štoviše, katolički sensus fidelium nije stvar istraživanja mišljenja niti gledište krštene većine. Proizlazi samo od onih koji istinski vjeruju i aktivno prakticiraju, ili barem iskreno žele prakticirati, vjeru i nauk Crkve.

---

image

Hoće li on biti novi papa? Kardinal Pietro Parolin je državni tajnik Svetog Oca, u neku ruku vatikanski premijer

Afp
---

Treće: Dvosmislenost nije ni evanđeoska ni dobrodošla. Umjesto toga, rađa sumnju i hrani raskolničke porive. Crkva nije zajednica samo riječi i sakramenta, nego i vjerovanja. Ono u što vjerujemo pomaže nam definirati i održati nas. Dakle, doktrinarna pitanja nisu teret koji nameću bezosjećajni "liječnici zakona". Niti su moždane sporedne stvari kršćanskog života. Naprotiv, oni su vitalni za autentično življenje kršćanskog života, jer se bave primjenom istine, a istina zahtijeva jasnoću, a ne ambivalentne nijanse. Sadašnji se pontifikat od samog početka opirao evanđeoskoj snazi ​​i intelektualnoj jasnoći svojih neposrednih prethodnika.

Demontaža i prenamjena rimskog Instituta za studije o braku i obitelji Ivana Pavla II. i marginaliziranje tekstova poput "Veritatis Splendor" sugeriraju uzdizanje "suosjećanja" i emocija nauštrb razuma, pravde i istine. Za vjersku zajednicu to je i nezdravo i duboko opasno.

Nepoštivanje kanonskog prava

Četvrto: Katolička crkva, osim Riječi, sakramenta i vjerovanja, također je i pravna zajednica. Kanonsko pravo uređuje život Crkve, usklađuje njezine ustanove i postupke te jamči prava vjernika. Među obilježjima sadašnjeg pontifikata je njegovo pretjerano oslanjanje na motu propriju kao oruđe upravljanja te opća nebriga i gađenje prema kanonskim detaljima. Opet, kao i kod dvosmislenosti doktrine, nepoštivanje kanonskog prava i ispravnog kanonskog postupka potkopava povjerenje u čistoću poslanja Crkve.

Peto: Crkva je, kako ju je tako lijepo opisao Ivan XXIII., mater et magistra, "majka i učiteljica" čovječanstva, a ne njegova poslušna sljedbenica; branitelj čovjeka kao subjekta povijesti, a ne njezina objekta.

Ona je Kristova zaručnica; njezina je priroda osobna, nadnaravna i intimna, a ne samo institucionalna. Ona se nikada ne može svesti na sustav fleksibilne etike ili sociološke analize i preoblikovanja kako bi odgovarala instinktima i apetitima (i seksualnim zbunjenostima) jednog doba.

---

image
Afp
---

Jedna od ključnih mana sadašnjeg pontifikata je njegovo povlačenje od uvjerljive "teologije tijela" i nedostatak uvjerljive kršćanske antropologije... upravo u vrijeme kada jačaju napadi na ljudsku prirodu i identitet, od transrodnosti do transhumanizma.

Šesto: Globalna putovanja tako su dobro poslužila pastiru poput pape Ivana Pavla II. zbog njegovih jedinstvenih osobnih darova i prirode vremena. Ali vremena i okolnosti su se promijenile. Crkva u Italiji i cijeloj Europi – povijesnom domu vjere – u krizi je. Sam Vatikan hitno treba obnovu svog morala, čišćenje svojih institucija, procedura i osoblja, te temeljitu reformu svojih financija kako bi se pripremio za izazovniju budućnost. Nisu to male stvari. Oni zahtijevaju prisutnost, izravnu pozornost i osobni angažman svakog novog pape.

Uski krug kardinala

Sedmo i konačno: Kardinalski zbor postoji kako bi davao više savjete papi i birao njegova nasljednika nakon njegove smrti. Ta služba zahtijeva ljude čistog karaktera, snažnu teološku formaciju, zrelo iskustvo vodstva i osobnu svetost. To također zahtijeva papu spremnog tražiti savjet, a potom i slušati. Nije jasno u kojoj se mjeri to odnosi na pontifikat pape Frane.

Trenutačni pontifikat stavio je naglasak na diverzifikaciju kolegija, ali nije uspio okupiti kardinale na redovitim konzistorijima koji su osmišljeni da njeguju istinsku kolegijalnost i povjerenje među braćom. Kao rezultat toga, mnogi elektori s pravom glasa u sljedećoj konklavi neće se zapravo međusobno poznavati i stoga mogu biti podložniji manipulaciji.

Papa Frane se ustvari koncentrirao na samo uski krug kardinala savjetnika, odnosno Vijeće kardinala, popularno zvanih C9, s kojima se sastaje nekoliko puta godišnje i razmatraju različita pitanja.

---

Drugi rimski biskup iz Azije?

Na današnji dan u Katoličkoj crkvi je ukupno, s pravom glasa na konklavama, 129 kardinala. Među njima su i dvojica hrvatskih kardinala, Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru, i Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup također u miru. Potonji dogodine 8. rujna puni 80 godina, i nakon toga, kao i ostali kardinali s navršenih osam desetljeća života, ne može više sudjelovati u konklavama. Oba naša kardinala kreirao je još sveti papa Ivan Pavao II., i nisu jedini među njima, tu je i dvadesetak kardinala iz vremena Benedikta XVI., a 94 crkvena princa su iz ovog, Franina pontifikata.

Iz Europe je 51 kardinal, od čega je iz Italije njih 15, ustvari jedan manje, jer je osuđeni kardinal Angelo Becciu razvlašten svega osim purpura, pa ga se i ne spominje na službenom vatikanskom popisu. Dodajmo ovima još 15 kardinala iz SAD-a i Kanade, što znači da je sa Zapada 66 kardinala, a iz ostatka svijeta njih 63. To ukazuje na činjenicu da bi budući papa mogao opet biti iz Latinske Amerike ili možda Azije i Afrike.

S obzirom na najjače pozicije u strukturi Svete Stolice, kao najizgledniji novi rimski biskup mogao bi biti netko od trojice kardinala. Prvi je kardinal Louis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Odjela za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve Dikasterija za evangelizaciju, veliki kancelar Papinskog sveučilišta Urbaniana, nekadašnji nadbiskup Manile na Filipinima, gdje je i rođen 21. lipnja 1957. Bude li izabran, bio bi drugi rimski biskup iz Azije. Prvi je bio, prvi papa, apostol Petar.

Potom, kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, bivši nadbiskup La Plate, rođen 18. srpnja 1962. u pokrajini Córdoba, Argentina. Konačno, kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svetoga Oca, u neku ruku vatikanski premijer. Rođen je u Schiavonu u Italiji 17. siječnja 1955. Od navedenih jedini je član Vijeća kardinala C9.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp Afp Afp Afp
Afp

Osim popriličnih godina, Papa ima i zdravstvenih problema

Afp

Pravo glasa o novom papi ima 129 kardinala

Afp
Afp

TOPSHOT - Pope Francis arrives to lead his weekly general audience in St.Peter‘s square in the Vatican, on March 6, 2024. (Photo by Alberto PIZZOLI/AFP)

Afp
Afp
Afp

Dva Argentica zaredom na Petrovoj stolici? Moguće, kao jaki kardinal spominje se Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, bivši nadbiskup La Plate

Afp

Hoće li on biti novi papa? Kardinal Pietro Parolin je državni tajnik Svetog Oca, u neku ruku vatikanski premijer

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/starost-pape-frane-pokrenula-price-o-nasljedniku-tri-su-imena-vec-u-igri-objavljen-je-i-dokument-o-vatikanu-sutra-1370783 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea0bd2438091854fa08e80102069bb6d58fbe5aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Starost+pape+Frane+pokrenula+pri%C4%8De+o+nasljedniku%2C+tri+su+imena+ve%C4%87+u+%E2%80%98igri%E2%80%98.+Objavljen+je+i+dokument+o+%E2%80%98Vatikanu+sutra%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstarost-pape-frane-pokrenula-price-o-nasljedniku-tri-su-imena-vec-u-igri-objavljen-je-i-dokument-o-vatikanu-sutra-1370783 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstarost-pape-frane-pokrenula-price-o-nasljedniku-tri-su-imena-vec-u-igri-objavljen-je-i-dokument-o-vatikanu-sutra-1370783 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetNOVO DOBA

Starost pape Frane pokrenula priče o nasljedniku, tri su imena već u ‘igri‘. Objavljen je i dokument o ‘Vatikanu sutra‘

Piše Ivan Ugrin
9. ožujka 2024. - 15:02

S obzirom na poodmaklu dob, brojne zdravstvene probleme, a i činjenicu da je papa Frane (rođen 1936. godine) nedavno obznanio kako je odlučio da nakon njegove smrti bude pokopan u bazilici svete Marije Velike, a ne u vatikanskoj bazilici svetog Petra gdje je uobičajeno mjesto na kojem počivaju rimski biskupi, sve je više glasova o tome kako bi se Crkva trebala pripremati za novog papu koji bi naslijedio sadašnjeg koji je podrijetlom iz Argentine.

Kolega Ivica Šola tako je ovih dana pisao kako je vidljivo da je "Putin već započeo svoju ‘specijalnu operaciju‘ za pokušaj utjecaja na izbor novog pape i to, piše Roberto de Mattei, ‘kampanjama na društvenim mrežama, financiranjem rusofilskih skupina u Crkvi, infiltracijom agenata u katolički svijet, korupcijom i ucjenama biskup...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:43