stdClass Object ( [id] => 1360017 [title] => Što je s antisemitizmom u svijetu, zašto je jugoistok Europe bio s najvećom koncentracijom kolaboracionističkih režima? [alias] => sto-je-s-antisemitizmom-u-svijetu-zasto-je-jugoistok-europe-bio-s-najvecom-koncentracijom-kolaboracionistickih-rezima [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska je ovog tjedna dobila svoj prvi Centar za istraživanje holokausta i genocida.

Otvoren je pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a usredotočit će se na područje jugoistoka Europe. Iza njegova pokretanja stoji Lovro Kralj, jedan od hrvatskih povjesničara mlađe generacije, koji se kroz svoje obrazovanje i rad specijalizirao za pitanja fašizma, holokausta i antisemitizma. U doktoratu koji radi na Central European Universityju u Budimpešti analizira implementaciju antisemitskih zakona i holokausta na području Križevaca, Osijeka i Sarajeva.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Kralj najprije objašnjava koji su razlozi za osnivanje jednog ovakvog znanstvenog centra i zašto baš u ovom trenutku.

– Republika Hrvatska – kaže Kralj – često je kritizirana zbog toleriranja distorzije i negiranje holokausta, kao i zločina genocida nad Srbima i Romima u NDH. To je djelomično rezultat nedostatka institucija koje bi se trebale baviti istraživanjem i edukacijom o ovim temama.

Iako postoje spomenici i muzeji posvećeni pojedinačnim mjestima stradanja, poput Jasenovca, Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja Europske unije koja do sada nije imala nijedan istraživački ili sveučilišni centar, kao ni nacionalni muzej posvećen povijesti holokausta.

Osnivanje Centra stoga ima za cilj započeti istraživačke i akademske infrastrukture povezane s istraživanjem holokausta i drugih genocida na akademskoj razini u Republici Hrvatskoj.

Što nam se događa

Budući da se specijalizirani kolegiji o povijesti holokausta trenutno nude isključivo na sveučilištima u Rijeci i Zagrebu, cilj nam je osnažiti mrežu nastavnika, profesora i istraživača koji se bave ovim temama, s konačnim ciljem osnaživanja obrazovanja o povijesti holokausta, drugih genocida i srodnih tema u Hrvatskoj te na širem području jugoistoka Europe.

Međunarodna historiografija fašizma, holokausta i drugih genocida tijekom Drugog svjetskog rata često promatra slučaj NDH, ali i drugih zemalja na jugoistoku Europe kao periferne slučajeve. Imajući na umu da je područje jugoistoka Europe imalo jednu od najvećih koncentracija kolaboracionističkih, autonomnih i satelitskih režima u čitavoj Europi, cilj je Centra promicati komparativna i transnacionalna istraživanja na tom području.

Integracija povijesti holokausta, genocida, masovnog političkog nasilja, antisemitizma, fašizma na području jugoistočne Europe u globalnu historiografiju ima važnu ulogu u “decentralizaciji” ovih područja istraživanja, koja su se najčešće fokusirala na studije slučaja Njemačke i Italije.

---

image

Lovro Kralj: Dok neki istraživači holokausta smatraju da Izrael provodi genocid u Gazi, velik dio akademske zajednice smatra da još uvijek ne postoji dovoljno dokaza da Izrael ima za cilj potpuno uništenje palestinske zajednice kroz genocid

Biljana Blivajs /Cropix
---

Nadalje, na regionalnoj razini, smatramo da je analiza spomenutih fenomena i procesa od velikog značenja za otvaranje novih istraživačkih pitanja, poput komparativne povijesti procesa odlučivanja tijekom holokausta, transnacionalnih veza i interakcija fašističkih pokreta i režima, diseminacije ksenofobije, šovinizma i antisemitizma.

Trenutno smo suočeni s eksplozijom antisemitizma na globalnoj razini, koja je također popraćena političkom polarizacijom u različitim društvima, porastom radikalnih i ekstremnih političkih pokreta. Ruska invazija na Ukrajinu, eskalacija sukoba u Izraelu i Gazi, kao i sukobi i tenzije na drugim mjestima dokaz su da kontinuirano istraživanje i obrazovanje o ekstremnim ideologijama te masovnom političkom nasilju nikako nisu stvar prošlosti.

Otvaranje Centra za istraživanje holokausta i drugih genocida stoga je naš doprinos u smjeru dubljeg razumijevanja kompleksnosti ovih fenomena, bez kojih ne samo da nije moguće razumjeti povijest, nego ni sadašnjost.

Tko stoji iza projekta, na koji se način financira i koja će imena okupiti?

– Ovaj je Centar na neki način inicijativa odozdo, jer okuplja uglavnom mlađe znanstvenike koji se specijaliziraju u području istraživanja genocida, holokausta, masovnog političkog nasilja, fašizma, antisemitizma, govora mržnje i politike sjećanja.

Članovi Centra educirali su se uglavnom u inozemstvu, pa tako imamo kolege koji su doktorirali ili završavaju doktorate u Kanadi, Americi, Mađarskoj, Austriji i Estoniji. Članovi Centra najbolji su dokaz naše želje za intenzivnijim povezivanjem međunarodne i nacionalne znanstvene zajednice.

Cilj je Centra osnažiti integraciju između različitih historiografija, koje su prečesto zatvorene u nacionalne okvire. Centar za istraživanje holokausta i genocida na jugoistoku Europe funkcionira pod okriljem Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nema stalno institucionalno financiranje, nego je fokusiran na privlačenje kompetitivnih međunarodnih istraživačkih projekata. U tom se svjetlu pokazao iznimno uspješnim jer trenutno ima tri aktivna međunarodna projekta koji se odnose na uvođenje obrazovanja o holokaustu na sveučilišnoj razini, digitalno mapiranje holokausta na području NDH, te projekt EU-a kojem je za cilj borba protiv distorzije i negiranja holokausta.

---

image

Lovro Kralj: Područje jugoistoka Europe imalo je jednu od najvećih koncentracija kolaboracionističkih, autonomnih i satelitskih režima u čitavoj Europi

Biljana Blivajs /Cropix
---

Budući da se velik broj znanstvenika s jugoistoka Europe suočava sa zajedničkim izazovima, poput političkih pritisaka, nedostatkom stalnog zaposlenja itd., smatramo da postoji nužnost povezivanja znanstvenika, studenata, ali i edukatora koji se bave spomenutim temama na području jugoistoka Europe u svrhu razmjene znanja, iskustava, efikasnih praksi, metoda istraživanja i poučavanja.

Povijest zemalja jugoistočne Europe suočava se s nizom zajedničkih izazova, ali i prilika za suradnju u područjima isprepletene povijesti, politike sjećanja, borbe protiv politizacije povijesti, distorzije i negacije holokausta i drugih genocida. Istraživači i edukatori na jugoistoku Europe također se često susreću s izazovima u financiranju različitih projekata povezanih s poviješću holokausta na nacionalnoj razini, a često su podzastupljeni u prijavama na međunarodne projekte, što je često povezano s nedostatkom istraživačke i edukacijske infrastrukture na lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini.

Slučaj Gaze

Namjera vam je istraživati i druge genocide na jugoistoku Europe. Koliko su te teme zatrovane politikom i određene nekim sudskim odlukama, poput Srebrenice?

– Ne radi se nužno o zatrovanosti koliko o različitim interpretacijama. Znanstvenici, institucije i aktivisti bave se temama genocida i političkog nasilja iz različitih perspektiva, imaju različite ciljeve i metode.

Dok su sudovi uglavnom zainteresirani za uspostavu krivnje u pojedinačnim slučajevima, znanstvenici veći fokus stavljaju na kontekstualizaciju, duži proces radikalizacije, analizu različitih motiva počinitelja te kompleksnost različitih strukturalnih razloga koji dovode do eskalacije masovnog nasilja.

Iz toliko različitih pristupa i primjene različitih metoda istraživanja, naravno, dolazi do različitih interpretacija, koje su često sukobljene. Različite interpretacije povijesnih događaja, međutim, nisu nužno problematične ako su bazirane na činjenicama i legitimnim metodama.

Uloga je akademske zajednice da kontinuirano revidira znanstvene pristupe i kreira okvir za diskusiju u kojima postoji pluralnost mišljenja i interpretacija kako o različitim povijesnim događajima generalno, tako i o povijesti masovnih zločina i genocida.

Kad sam vas pitao za trenutak osnivanja, mislio sam i na to koliko je pitanje holokausta trenutačno određeno zbivanjima u Gazi?

– Znanstvenici i institucije koje se bave istraživanjem holokausta svakako su pod utjecajem različitih političkih, kako lokalnih zbivanja u kontekstu različitih nacionalnih politika, tako i globalnih događaja poput trenutnih zbivanja u Gazi.

Na primjer, The Wiener Library, jedna od ključnih institucija za istraživanje holokausta u Velikoj Britaniji, bio je poprište vandalizma u studenom 2023. godine. To je dokaz da postoji rašireno mišljenje da su istraživačke institucije koje se bave holokaustom na neki način povezane s Izraelom, te da je holokaust isključivo povezan sa židovskom poviješću...

Međutim, to nije točno jer je povijest holokausta fundamentalni dio europske povijesti, a također je i esencijalni dio povijesti nacionalnih država. Osim žrtava, istraživanja holokausta u svoju analizu uključuju i počinitelje i svjedoke, ideologije, motive, institucije, sjećanje itd.

Iako se istraživači koji se bave ovom temom nalaze pod određenim pritiskom zbog trenutnih političkih događaja, odgovornost znanosti je da ne bude zaslijepljena dnevnopolitičkim događajima i da ostane vjerna političkoj neutralnosti koliko god je to moguće.

---

image

Lovro Kralj: Prema definiciji UN-a, akti poput ubijanja, nanošenja teških fizičkih i mentalnih ozljeda, kreiranja nepodnošljivih uvjeta za život, prevencija reprodukcije ili otimanje djece imaju karakter genocida

Biljana Blivajs /Cropix
---

Slažete li se s nekim ocjenama da je ono što Izrael radi Palestincima također genocid?

– O ovom pitanju postoje izrazito podijeljena mišljenja, ne samo u sferi politike i javnosti, nego i u znanstvenoj zajednici. Znanstvenici koji se bave ovom temom koriste različite definicije i različito interpretiraju postojeću definiciju UN-a o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida.

Prema definiciji UN-a, akti poput ubijanja, nanošenja teških fizičkih i mentalnih ozljeda, kreiranja nepodnošljivih uvjeta za život, prevencija reprodukcije ili otimanje djece imaju karakter genocida. Međutim, važno je imati na umu da takve radnje imaju karakter genocida isključivo ako se poduzimaju u svrhu uništenja čitave zajednice (ili značajnog dijela) koja je definirana po nacionalnom, etničkom, rasnom ili religijskom ključu.

Dok neki istraživači holokausta, poput Raza Segala, smatraju da Izrael provodi genocid u Gazi, velik dio akademske zajednice smatra da još uvijek ne postoji dovoljno dokaza da Izrael ima za cilj potpuno uništenje palestinske zajednice kroz genocid.

Uloga Hrvatske

Mislite li da je Hrvatska konačno spremna suočiti se sa svojom ulogom u holokaustu ili će to pitanje i dalje biti pod utjecajem ideologija i politike?

– Povijest je uvijek podložna politizaciji, a teme poput ratova, masovnog političkog nasilja, zločina protiv čovječnosti i genocida uvijek će izazivati kontroverzije i diskusije.

Međutim, zbog toga je iznimno važno imati aktivnu akademsku zajednicu koja će u takvim diskusijama sudjelovati iz znanstvene pozicije, koja nije podložna trenutnim političkim i emotivnim odgovorima na ove teme.

Da bismo se suočili s poviješću holokausta i drugih genocida, također je važno nastaviti istraživanja i osvijetliti povijest brojnih lokacija, počinitelja i procesa koji su još uvijek zaboravljeni i nevidljivi. Centar za istraživanje holokausta i genocida na jugoistoku Europe ima za cilj preuzeti ulogu facilitatora takvih istraživanja i pridonijeti razumijevanju ovih tragičnih događaja kako u Hrvatskoj, tako i na široj regionalnoj razini jugoistoka Europe.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOVRO KRALJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LOVRO KRALJ 2 0 10469 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-27 14:37:47 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-31 16:59:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-31 16:59:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što je s antisemitizmom u svijetu, zašto je jugoistok Europe bio s najvećom koncentracijom kolaboracionističkih režima? page_title=Što je s antisemitizmom u svijetu, zašto je jugoistok Europe bio s najvećom koncentracijom kolaboracionističkih režima? [metakey] => Lovro Kralj, pojas gaze, genocid, Palestina, holokaust, antisemitizam [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/27\/26458657.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/27\/26459262.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/27\/26459256.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/27\/26459269.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Biljana Blivajs \/Cropix","Biljana Blivajs \/Cropix","Biljana Blivajs \/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prizor iz Rafaha nakon izraelskog bombardiranja<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Lovro Kralj: Dok neki istra\u017eiva\u010di holokausta smatraju da Izrael provodi genocid u Gazi, velik dio akademske zajednice smatra da jo\u0161 uvijek ne postoji dovoljno dokaza da Izrael ima za cilj potpuno uni\u0161tenje palestinske zajednice kroz genocid<\/p>","

Lovro Kralj: Podru\u010dje jugoistoka Europe imalo je jednu od najve\u0107ih koncentracija kolaboracionisti\u010dkih, autonomnih i satelitskih re\u017eima u \u010ditavoj Europi<\/p>","

Lovro Kralj: Prema definiciji UN-a, akti poput ubijanja, nano\u0161enja te\u0161kih fizi\u010dkih i mentalnih ozljeda, kreiranja nepodno\u0161ljivih uvjeta za \u017eivot, prevencija reprodukcije ili otimanje djece imaju karakter genocida<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26458657_1920.jpg":"1920x1080","k_26458657_1280.jpg":"1280x1280","k_26458657_1024.jpg":"1024x1024","k_26458657_640.jpg":"640x640","k_26458657_480.jpg":"480x480","k_26458657_340.jpg":"340x340","k_26458657_220.jpg":"220x220","o_26458657_1280.jpg":"1280x853","o_26458657_1024.jpg":"1024x682","o_26458657_640.jpg":"640x426","o_26458657_480.jpg":"480x320","o_26458657_340.jpg":"340x226","o_26458657_220.jpg":"220x146","h_26458657_1280.jpg":"1280x854","h_26458657_1024.jpg":"1024x683","h_26458657_640.jpg":"640x427","h_26458657_480.jpg":"480x320","h_26458657_340.jpg":"340x227","h_26458657_220.jpg":"220x147","pp_26458657_1280.jpg":"1280x1628","pp_26458657_1024.jpg":"1024x1303","pp_26458657_640.jpg":"640x814","pp_26458657_480.jpg":"480x611","pp_26458657_340.jpg":"340x432","pp_26458657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26459262_1920.jpg":"1920x1080","k_26459262_1280.jpg":"1280x1280","k_26459262_1024.jpg":"1024x1024","k_26459262_640.jpg":"640x640","k_26459262_480.jpg":"480x480","k_26459262_340.jpg":"340x340","k_26459262_220.jpg":"220x220","o_26459262_1280.jpg":"1280x853","o_26459262_1024.jpg":"1024x682","o_26459262_640.jpg":"640x426","o_26459262_480.jpg":"480x320","o_26459262_340.jpg":"340x226","o_26459262_220.jpg":"220x146","h_26459262_1280.jpg":"1280x854","h_26459262_1024.jpg":"1024x683","h_26459262_640.jpg":"640x427","h_26459262_480.jpg":"480x320","h_26459262_340.jpg":"340x227","h_26459262_220.jpg":"220x147","pp_26459262_1280.jpg":"1280x1628","pp_26459262_1024.jpg":"1024x1303","pp_26459262_640.jpg":"640x814","pp_26459262_480.jpg":"480x611","pp_26459262_340.jpg":"340x432","pp_26459262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26459256_1920.jpg":"1920x1080","k_26459256_1280.jpg":"1280x1280","k_26459256_1024.jpg":"1024x1024","k_26459256_640.jpg":"640x640","k_26459256_480.jpg":"480x480","k_26459256_340.jpg":"340x340","k_26459256_220.jpg":"220x220","o_26459256_1280.jpg":"1280x853","o_26459256_1024.jpg":"1024x682","o_26459256_640.jpg":"640x426","o_26459256_480.jpg":"480x320","o_26459256_340.jpg":"340x226","o_26459256_220.jpg":"220x146","h_26459256_1280.jpg":"1280x854","h_26459256_1024.jpg":"1024x683","h_26459256_640.jpg":"640x427","h_26459256_480.jpg":"480x320","h_26459256_340.jpg":"340x227","h_26459256_220.jpg":"220x147","pp_26459256_1280.jpg":"1280x1628","pp_26459256_1024.jpg":"1024x1303","pp_26459256_640.jpg":"640x814","pp_26459256_480.jpg":"480x611","pp_26459256_340.jpg":"340x432","pp_26459256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26459269_1920.jpg":"1920x1080","k_26459269_1280.jpg":"1280x1280","k_26459269_1024.jpg":"1024x1024","k_26459269_640.jpg":"640x640","k_26459269_480.jpg":"480x480","k_26459269_340.jpg":"340x340","k_26459269_220.jpg":"220x220","o_26459269_1280.jpg":"1280x853","o_26459269_1024.jpg":"1024x682","o_26459269_640.jpg":"640x426","o_26459269_480.jpg":"480x320","o_26459269_340.jpg":"340x226","o_26459269_220.jpg":"220x146","h_26459269_1280.jpg":"1280x854","h_26459269_1024.jpg":"1024x683","h_26459269_640.jpg":"640x427","h_26459269_480.jpg":"480x320","h_26459269_340.jpg":"340x227","h_26459269_220.jpg":"220x147","pp_26459269_1280.jpg":"1280x1628","pp_26459269_1024.jpg":"1024x1303","pp_26459269_640.jpg":"640x814","pp_26459269_480.jpg":"480x611","pp_26459269_340.jpg":"340x432","pp_26459269_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7278731 Threads: 3 Questions: 1518177014 Slow queries: 4614332 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110314590 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-je-s-antisemitizmom-u-svijetu-zasto-je-jugoistok-europe-bio-s-najvecom-koncentracijom-kolaboracionistickih-rezima-1360017 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-je-s-antisemitizmom-u-svijetu-zasto-je-jugoistok-europe-bio-s-najvecom-koncentracijom-kolaboracionistickih-rezima-1360017?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 746208 [name] => Lovro Kralj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-31 18:00:32 [main_article_id] => 0 [alias] => lovro-kralj [link] => /tag/lovro-kralj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 334644 [name] => pojas gaze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pojas-gaze [link] => /tag/pojas-gaze ) [2] => stdClass Object ( [id] => 211122 [name] => genocid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => genocid [link] => /tag/genocid ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679334 [name] => Palestina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestina [link] => /tag/palestina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 600998 [name] => Holokaust [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => holokaust [link] => /tag/holokaust ) [5] => stdClass Object ( [id] => 193770 [name] => antisemitizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antisemitizam [link] => /tag/antisemitizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOVRO KRALJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je s antisemitizmom u svijetu, zašto je jugoistok Europe bio s najvećom koncentracijom kolaboracionističkih režima? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/26458657.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Prizor iz Rafaha nakon izraelskog bombardiranja

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/26458657.jpg [title] =>

Prizor iz Rafaha nakon izraelskog bombardiranja

 

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/26459262.jpg [title] =>

Lovro Kralj: Dok neki istraživači holokausta smatraju da Izrael provodi genocid u Gazi, velik dio akademske zajednice smatra da još uvijek ne postoji dovoljno dokaza da Izrael ima za cilj potpuno uništenje palestinske zajednice kroz genocid

Biljana Blivajs /Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/26459256.jpg [title] =>

Lovro Kralj: Područje jugoistoka Europe imalo je jednu od najvećih koncentracija kolaboracionističkih, autonomnih i satelitskih režima u čitavoj Europi

Biljana Blivajs /Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/26459269.jpg [title] =>

Lovro Kralj: Prema definiciji UN-a, akti poput ubijanja, nanošenja teških fizičkih i mentalnih ozljeda, kreiranja nepodnošljivih uvjeta za život, prevencija reprodukcije ili otimanje djece imaju karakter genocida

Biljana Blivajs /Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska je ovog tjedna dobila svoj prvi Centar za istraživanje holokausta i genocida.

Otvoren je pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a usredotočit će se na područje jugoistoka Europe. Iza njegova pokretanja stoji Lovro Kralj, jedan od hrvatskih povjesničara mlađe generacije, koji se kroz svoje obrazovanje i rad specijalizirao za pitanja fašizma, holokausta i antisemitizma. U doktoratu koji radi na Central European Universityju u Budimpešti analizira implementaciju antisemitskih zakona i holokausta na području Križevaca, Osijeka i Sarajeva.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Kralj najprije objašnjava koji su razlozi za osnivanje jednog ovakvog znanstvenog centra i zašto baš u ovom trenutku.

– Republika Hrvatska – kaže Kralj – često je kritizirana zbog toleriranja distorzije i negiranje holokausta, kao i zločina genocida nad Srbima i Romima u NDH. To je djelomično rezultat nedostatka institucija koje bi se trebale baviti istraživanjem i edukacijom o ovim temama.

Iako postoje spomenici i muzeji posvećeni pojedinačnim mjestima stradanja, poput Jasenovca, Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja Europske unije koja do sada nije imala nijedan istraživački ili sveučilišni centar, kao ni nacionalni muzej posvećen povijesti holokausta.

Osnivanje Centra stoga ima za cilj započeti istraživačke i akademske infrastrukture povezane s istraživanjem holokausta i drugih genocida na akademskoj razini u Republici Hrvatskoj.

Što nam se događa

Budući da se specijalizirani kolegiji o povijesti holokausta trenutno nude isključivo na sveučilištima u Rijeci i Zagrebu, cilj nam je osnažiti mrežu nastavnika, profesora i istraživača koji se bave ovim temama, s konačnim ciljem osnaživanja obrazovanja o povijesti holokausta, drugih genocida i srodnih tema u Hrvatskoj te na širem području jugoistoka Europe.

Međunarodna historiografija fašizma, holokausta i drugih genocida tijekom Drugog svjetskog rata često promatra slučaj NDH, ali i drugih zemalja na jugoistoku Europe kao periferne slučajeve. Imajući na umu da je područje jugoistoka Europe imalo jednu od najvećih koncentracija kolaboracionističkih, autonomnih i satelitskih režima u čitavoj Europi, cilj je Centra promicati komparativna i transnacionalna istraživanja na tom području.

Integracija povijesti holokausta, genocida, masovnog političkog nasilja, antisemitizma, fašizma na području jugoistočne Europe u globalnu historiografiju ima važnu ulogu u “decentralizaciji” ovih područja istraživanja, koja su se najčešće fokusirala na studije slučaja Njemačke i Italije.

---

image

Lovro Kralj: Dok neki istraživači holokausta smatraju da Izrael provodi genocid u Gazi, velik dio akademske zajednice smatra da još uvijek ne postoji dovoljno dokaza da Izrael ima za cilj potpuno uništenje palestinske zajednice kroz genocid

Biljana Blivajs /Cropix
---

Nadalje, na regionalnoj razini, smatramo da je analiza spomenutih fenomena i procesa od velikog značenja za otvaranje novih istraživačkih pitanja, poput komparativne povijesti procesa odlučivanja tijekom holokausta, transnacionalnih veza i interakcija fašističkih pokreta i režima, diseminacije ksenofobije, šovinizma i antisemitizma.

Trenutno smo suočeni s eksplozijom antisemitizma na globalnoj razini, koja je također popraćena političkom polarizacijom u različitim društvima, porastom radikalnih i ekstremnih političkih pokreta. Ruska invazija na Ukrajinu, eskalacija sukoba u Izraelu i Gazi, kao i sukobi i tenzije na drugim mjestima dokaz su da kontinuirano istraživanje i obrazovanje o ekstremnim ideologijama te masovnom političkom nasilju nikako nisu stvar prošlosti.

Otvaranje Centra za istraživanje holokausta i drugih genocida stoga je naš doprinos u smjeru dubljeg razumijevanja kompleksnosti ovih fenomena, bez kojih ne samo da nije moguće razumjeti povijest, nego ni sadašnjost.

Tko stoji iza projekta, na koji se način financira i koja će imena okupiti?

– Ovaj je Centar na neki način inicijativa odozdo, jer okuplja uglavnom mlađe znanstvenike koji se specijaliziraju u području istraživanja genocida, holokausta, masovnog političkog nasilja, fašizma, antisemitizma, govora mržnje i politike sjećanja.

Članovi Centra educirali su se uglavnom u inozemstvu, pa tako imamo kolege koji su doktorirali ili završavaju doktorate u Kanadi, Americi, Mađarskoj, Austriji i Estoniji. Članovi Centra najbolji su dokaz naše želje za intenzivnijim povezivanjem međunarodne i nacionalne znanstvene zajednice.

Cilj je Centra osnažiti integraciju između različitih historiografija, koje su prečesto zatvorene u nacionalne okvire. Centar za istraživanje holokausta i genocida na jugoistoku Europe funkcionira pod okriljem Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nema stalno institucionalno financiranje, nego je fokusiran na privlačenje kompetitivnih međunarodnih istraživačkih projekata. U tom se svjetlu pokazao iznimno uspješnim jer trenutno ima tri aktivna međunarodna projekta koji se odnose na uvođenje obrazovanja o holokaustu na sveučilišnoj razini, digitalno mapiranje holokausta na području NDH, te projekt EU-a kojem je za cilj borba protiv distorzije i negiranja holokausta.

---

image

Lovro Kralj: Područje jugoistoka Europe imalo je jednu od najvećih koncentracija kolaboracionističkih, autonomnih i satelitskih režima u čitavoj Europi

Biljana Blivajs /Cropix
---

Budući da se velik broj znanstvenika s jugoistoka Europe suočava sa zajedničkim izazovima, poput političkih pritisaka, nedostatkom stalnog zaposlenja itd., smatramo da postoji nužnost povezivanja znanstvenika, studenata, ali i edukatora koji se bave spomenutim temama na području jugoistoka Europe u svrhu razmjene znanja, iskustava, efikasnih praksi, metoda istraživanja i poučavanja.

Povijest zemalja jugoistočne Europe suočava se s nizom zajedničkih izazova, ali i prilika za suradnju u područjima isprepletene povijesti, politike sjećanja, borbe protiv politizacije povijesti, distorzije i negacije holokausta i drugih genocida. Istraživači i edukatori na jugoistoku Europe također se često susreću s izazovima u financiranju različitih projekata povezanih s poviješću holokausta na nacionalnoj razini, a često su podzastupljeni u prijavama na međunarodne projekte, što je često povezano s nedostatkom istraživačke i edukacijske infrastrukture na lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini.

Slučaj Gaze

Namjera vam je istraživati i druge genocide na jugoistoku Europe. Koliko su te teme zatrovane politikom i određene nekim sudskim odlukama, poput Srebrenice?

– Ne radi se nužno o zatrovanosti koliko o različitim interpretacijama. Znanstvenici, institucije i aktivisti bave se temama genocida i političkog nasilja iz različitih perspektiva, imaju različite ciljeve i metode.

Dok su sudovi uglavnom zainteresirani za uspostavu krivnje u pojedinačnim slučajevima, znanstvenici veći fokus stavljaju na kontekstualizaciju, duži proces radikalizacije, analizu različitih motiva počinitelja te kompleksnost različitih strukturalnih razloga koji dovode do eskalacije masovnog nasilja.

Iz toliko različitih pristupa i primjene različitih metoda istraživanja, naravno, dolazi do različitih interpretacija, koje su često sukobljene. Različite interpretacije povijesnih događaja, međutim, nisu nužno problematične ako su bazirane na činjenicama i legitimnim metodama.

Uloga je akademske zajednice da kontinuirano revidira znanstvene pristupe i kreira okvir za diskusiju u kojima postoji pluralnost mišljenja i interpretacija kako o različitim povijesnim događajima generalno, tako i o povijesti masovnih zločina i genocida.

Kad sam vas pitao za trenutak osnivanja, mislio sam i na to koliko je pitanje holokausta trenutačno određeno zbivanjima u Gazi?

– Znanstvenici i institucije koje se bave istraživanjem holokausta svakako su pod utjecajem različitih političkih, kako lokalnih zbivanja u kontekstu različitih nacionalnih politika, tako i globalnih događaja poput trenutnih zbivanja u Gazi.

Na primjer, The Wiener Library, jedna od ključnih institucija za istraživanje holokausta u Velikoj Britaniji, bio je poprište vandalizma u studenom 2023. godine. To je dokaz da postoji rašireno mišljenje da su istraživačke institucije koje se bave holokaustom na neki način povezane s Izraelom, te da je holokaust isključivo povezan sa židovskom poviješću...

Međutim, to nije točno jer je povijest holokausta fundamentalni dio europske povijesti, a također je i esencijalni dio povijesti nacionalnih država. Osim žrtava, istraživanja holokausta u svoju analizu uključuju i počinitelje i svjedoke, ideologije, motive, institucije, sjećanje itd.

Iako se istraživači koji se bave ovom temom nalaze pod određenim pritiskom zbog trenutnih političkih događaja, odgovornost znanosti je da ne bude zaslijepljena dnevnopolitičkim događajima i da ostane vjerna političkoj neutralnosti koliko god je to moguće.

---

image

Lovro Kralj: Prema definiciji UN-a, akti poput ubijanja, nanošenja teških fizičkih i mentalnih ozljeda, kreiranja nepodnošljivih uvjeta za život, prevencija reprodukcije ili otimanje djece imaju karakter genocida

Biljana Blivajs /Cropix
---

Slažete li se s nekim ocjenama da je ono što Izrael radi Palestincima također genocid?

– O ovom pitanju postoje izrazito podijeljena mišljenja, ne samo u sferi politike i javnosti, nego i u znanstvenoj zajednici. Znanstvenici koji se bave ovom temom koriste različite definicije i različito interpretiraju postojeću definiciju UN-a o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida.

Prema definiciji UN-a, akti poput ubijanja, nanošenja teških fizičkih i mentalnih ozljeda, kreiranja nepodnošljivih uvjeta za život, prevencija reprodukcije ili otimanje djece imaju karakter genocida. Međutim, važno je imati na umu da takve radnje imaju karakter genocida isključivo ako se poduzimaju u svrhu uništenja čitave zajednice (ili značajnog dijela) koja je definirana po nacionalnom, etničkom, rasnom ili religijskom ključu.

Dok neki istraživači holokausta, poput Raza Segala, smatraju da Izrael provodi genocid u Gazi, velik dio akademske zajednice smatra da još uvijek ne postoji dovoljno dokaza da Izrael ima za cilj potpuno uništenje palestinske zajednice kroz genocid.

Uloga Hrvatske

Mislite li da je Hrvatska konačno spremna suočiti se sa svojom ulogom u holokaustu ili će to pitanje i dalje biti pod utjecajem ideologija i politike?

– Povijest je uvijek podložna politizaciji, a teme poput ratova, masovnog političkog nasilja, zločina protiv čovječnosti i genocida uvijek će izazivati kontroverzije i diskusije.

Međutim, zbog toga je iznimno važno imati aktivnu akademsku zajednicu koja će u takvim diskusijama sudjelovati iz znanstvene pozicije, koja nije podložna trenutnim političkim i emotivnim odgovorima na ove teme.

Da bismo se suočili s poviješću holokausta i drugih genocida, također je važno nastaviti istraživanja i osvijetliti povijest brojnih lokacija, počinitelja i procesa koji su još uvijek zaboravljeni i nevidljivi. Centar za istraživanje holokausta i genocida na jugoistoku Europe ima za cilj preuzeti ulogu facilitatora takvih istraživanja i pridonijeti razumijevanju ovih tragičnih događaja kako u Hrvatskoj, tako i na široj regionalnoj razini jugoistoka Europe.•

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Biljana Blivajs /Cropix Biljana Blivajs /Cropix Biljana Blivajs /Cropix
Afp

Prizor iz Rafaha nakon izraelskog bombardiranja

 

 

Biljana Blivajs /Cropix

Lovro Kralj: Dok neki istraživači holokausta smatraju da Izrael provodi genocid u Gazi, velik dio akademske zajednice smatra da još uvijek ne postoji dovoljno dokaza da Izrael ima za cilj potpuno uništenje palestinske zajednice kroz genocid

Biljana Blivajs /Cropix

Lovro Kralj: Područje jugoistoka Europe imalo je jednu od najvećih koncentracija kolaboracionističkih, autonomnih i satelitskih režima u čitavoj Europi

Biljana Blivajs /Cropix

Lovro Kralj: Prema definiciji UN-a, akti poput ubijanja, nanošenja teških fizičkih i mentalnih ozljeda, kreiranja nepodnošljivih uvjeta za život, prevencija reprodukcije ili otimanje djece imaju karakter genocida

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-je-s-antisemitizmom-u-svijetu-zasto-je-jugoistok-europe-bio-s-najvecom-koncentracijom-kolaboracionistickih-rezima-1360017 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a9afd3f6b3b943519b166a2cae9e8225377da3b4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+s+antisemitizmom+u+svijetu%2C+za%C5%A1to+je+jugoistok+Europe+bio+s+najve%C4%87om+koncentracijom+kolaboracionisti%C4%8Dkih+re%C5%BEima%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-je-s-antisemitizmom-u-svijetu-zasto-je-jugoistok-europe-bio-s-najvecom-koncentracijom-kolaboracionistickih-rezima-1360017 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-je-s-antisemitizmom-u-svijetu-zasto-je-jugoistok-europe-bio-s-najvecom-koncentracijom-kolaboracionistickih-rezima-1360017 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOVRO KRALJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetLOVRO KRALJ

Što je s antisemitizmom u svijetu, zašto je jugoistok Europe bio s najvećom koncentracijom kolaboracionističkih režima?

Piše Zoran Šagolj
31. siječnja 2024. - 17:59

Hrvatska je ovog tjedna dobila svoj prvi Centar za istraživanje holokausta i genocida.

Otvoren je pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a usredotočit će se na područje jugoistoka Europe. Iza njegova pokretanja stoji Lovro Kralj, jedan od hrvatskih povjesničara mlađe generacije, koji se kroz svoje obrazovanje i rad specijalizirao za pitanja fašizma, holokausta i antisemitizma. U doktoratu koji radi na Central European Universityju u Budimpešti analizira implementaciju antisemitskih zakona i holokausta na području Križevaca, Osijeka i Sarajeva.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Kralj najprije objašnjava koji su razlozi za osnivanje jednog ovakvog znanstvenog centra i zašto baš u ovom trenutku.

– Republika Hrvatska – kaže Kralj – često je kritizirana zbog toleriranja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:07