stdClass Object ( [id] => 1132022 [title] => Što stoji iza uspjeha ‘crvenih‘ koji je šokirao Austriju i dobar dio Europe? Premijer Kurz: Svi bismo se morali zamisliti što je pobjeda komunista uopće moguća na bilo kojim izborima [alias] => sto-stoji-iza-uspjeha-komunista-koji-je-sokirao-austriju-i-dobar-dio-europe-premijer-kurz-svi-bismo-se-morali-zamisliti-sto-je-uopce-moguce-da-komunisti-mogu-pobijediti-na-bilo-kojim-izborima [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna lasta ne čini proljeće. I dvije laste mogu biti slučajnost. Ali tri laste već se mogu doživjeti kao prethodnica dalekog proljetnog jata. Taj bi slučaj mogao biti i s komunistima, koji su u posljednja tri tjedna u više gradova i država Europe ostvarili zapažene izborne rezultate: jedna komunistička lasta viđena je u austrijskom Grazu, a druge dvije u Norveškoj i Rusiji.

Prošle nedjelje na lokalnim izborima u Grazu – glavnom gradu savezne države Štajerske i drugom najvećem austrijskom gradu – pobijedila je Komunistička partija Austrije (KPÖ), s osvojenih 29 posto glasova. Vikend prije toga na parlamentarnim izborima u Rusiji Komunistička partija Ruske Federacija (KPRF) dobila je 19 posto glasova, čime je za 50 posto popravila rezultat sa zadnjih izbora iz 2016. godine (tada su dobili 13 posto), čime su potvrdili status vodeće opozicijske partije u Rusiji.

A još vikend ranije na parlamentarnim izborima u Norveškoj čak osam komunista – članova Crvene partije – ušlo je u parlament, što je osam puta više od prethodnog saziva, gdje su imali samo jednog zastupnika.

Priču o iznenadnoj pojavi starog lastavičjeg jata, odnosno o usponu komunista u Europi, počinjemo s velikim iznenađenjem u Grazu, kojem ćemo i posvetiti najviše pažnje. Uvjerljiva pobjeda komunistkinje Elke Kahr nad gradonačelnikom Siegfriedom Naglom iz konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP) – koja je Grazom vladala punih 18 godina – u austrijskim je medijima opisana kao "politički potres", a javna televizija ORF taj je ishod ocijenila kao "senzaciju europskog dometa", odnosno kao "raritet ne samo u Austriji, nego i u Europi i šire".

Šokirani premijer

Komunistička pobjeda u Grazu šokirala je i austrijskog premijera Sebastiana Kurza, inače i čelnika poraženog ÖVP-a, koji je za TV stanicu Puls 24 priznao da je "vrlo iznenađen" trijumfom KPÖ-a. Kurz je dodao i da bi se svi morali zamisliti nad činjenicom da je "uopće moguće da komunisti mogu pobijediti na nekim izborima u Austriji, pa bili to i regionalni".

---

image
Shutterstock
---

Jedan od rijetkih austrijskih političara kojeg pobjeda komunista nije iznenadila bio je zastupnik austrijskih Zelenih u Europskom parlamentu Thomas Waltz, koji je ocijenio da su u Grazu pobijedili "bliskost s građanima, društvena povezanost i politika okrenuta budućnosti, a protiv desnice i nazadne politike fosilnih goriva". Na pitanje bi li podružnici Zelenih u Grazu (koji su osvojili 17 posto glasova) preporučio ulazak u koalicijsku vladu s KPÖ-om, Waltz je odgovorio:

"Apsolutno! Volja biračkog tijela mora se poštovati. Elke Kahr treba čestitati, osvojila je srca građana Graza. KPÖ je ono što je u boljim vremenima bio SPÖ."

Uz Zelene, upravo će SPÖ (Socijaldemokratska partija Austrije), koji je dobio nešto manje od 10 posto glasova, biti najizgledniji partner u koalicijskoj vladi koju Kahr sada mora dogovoriti.

"Tek predstoje dogovori oko koalicije, logično se nameću razgovori sa socijaldemokratima i Zelenima. Nisam baš planirala biti gradonačelnica u životu, ali spremna sam preuzeti odgovornost. Sad idem zapaliti jednu", izjavila je u izbornoj noći 59-godišnja Elke Kahr, koja se u Komunističku partiju Austrije učlanila 1983. godine.

Zar ovi još postoje?

Naravno, vijest o pobjedi komunista u Grazu munjevito je obigrala Europu, izazvavši šok i nevjericu. U glavi mnogih Europljanina javila se ista misao: "Zar ovi još postoje?"

Čuđenje je i veće ako se zna da Komunistička partija Austrije na nacionalnoj razini figurira kao potpuno marginalna stranka, za koju glasa oko jedan posto ili čak i manje austrijskih građana (u nekim austrijskim pokrajinama, npr. u Tirolu ili Vorarlbergu, ni nema je na glasačkim listićima).

S druge strane, čuđenje bi trebalo biti manje ako se zna da KPÖ u Grazu još od početka milenija dobiva oko 20 posto glasova, te je odavno najjača oporbena stranka u tom gradu. Diskrepancija između uspjeha komunista u Grazu i debakla u ostatku Austrije nije od jučer.

Tako je na parlamentarnim izborima 2013. godine KPÖ dobio svega 1,03 posto glasova, ali je godinu ranije na izborima za općinsko vijeće u Grazu osvojio čak 19,86 posto glasova.

Četiri godine kasnije, na parlamentarnim izborima 2017., KPÖ na nacionalnoj razini pada još niže i osvaja samo 0,78 posto glasova. Iste godine, međutim, na izborima za općinsko vijeće u Grazu osvaja 20,34 posto.

Konačno, na izvanrednim parlamentarnim izborima 2019. godine KPÖ nastavlja svoj nacionalni pad i osvaja tek 0,69 posto glasova. No u Grazu prošle nedjelje, s 29 posto glasova, biva pobjednik lokalnih izbora.

Kako to da jedna te ista politička partija u cijeloj zemlji kontinuirano propada, a u drugom najvećem gradu stalno raste?

Tako što to baš i nije jedna te ista politička partija. Taj misterij nemoguće je razumjeti ako se malo ne vratimo u prošlost.

Veleizdaja ideje i principa

Komunistička partija Austrije osnovana je još 1918., odmah nakon Oktobarske revolucije, te je jedna od najstarijih komunističkih partija na svijetu. Tijekom hladnog rata bila je politički bliža SSSR-u od većine drugih komunističkih partija Zapadne Europe, pa su je smatrali prosovjetskom partijom, zbog čega u toj epohi nije mogla dosegnuti izborne rezultate komunističkih partija Italije, Francuske ili Španjolske, koje su pod egidom "euroljevice" vodile bitno mekšu politiku od Moskve.

No baš ta ideološka dosljednost, koja ih je koštala popularnosti u tom razdoblju, omogućila im je da 1991., nakon raspada SSSR-a i sloma komunizma u Europi, povuku jedan dalekosežan politički potez, čiji su plodovi prošle nedjelje u Grazu postali vidljivi čitavoj Europi. U najkraćem – odbili su prestati biti komunisti. Odbili su se reformirati.

Preciznije, jedna frakcija se odbila reformirati. Upravo iz te frakcije dolazi Elke Kahr.

Konkretno, kad su nakon raspada SSSR-a komunističke partije širom Europe skidale ruho marksizma-lenjinizma i navlačile reformske socijaldemokratske obrazine, slično je odlučio i vrh Komunističke partije Austrije u Beču: zadržat će ime, ali će program i politiku prilagoditi novim socijaldemokratskim vjetrovima.

Međutim, jedan ogranak se pobunio – onaj štajerski. Komunisti iz Graza ocijenili su da odustajanje od klasne borbe znači veleizdaju ideje i principa. Da izbjegne partijski raskol, vodstvo u Beču moralo je pristati da štajerski ogranak bude praktički autonoman. Trideset godina poslije posljedice su očite: KPÖ u pogledu izborne podrške putuje od jedan posto naniže, a štajerski ogranak od 20 posto naviše.

---

image
AFP
---

Nazovi Elke radi stanodavca

Naravno, nisu komunisti u Grazu popularnost stekli ideološkim pravovjerjem. Birače je privuklo nešto drugo – njihova sposobnost da probleme radničke klase rješavaju ne teorijski, nego na terenu. Umjesto maštovitih vizija besklasnog društva, fokusirali su se na probleme koji se mogu realno riješiti ovdje i sada. Prije svega – na stambeno pitanje radnika.

Komunistička partija Austrije tim se pitanjem intenzivno bavi još od kraja 80-ih, tako da imaju razvijene mehanizme direktnog pomaganja građanima u borbi za stambena prava, uključujući, među ostalim, i hitnu telefonsku službu za besplatne pravne savjete podstanarima koji su u akutnom problemu sa stanodavcima. Upravo je Elke Kahr godinama bila gradska vijećnica za stambena pitanja.

Uz to, austrijski komunisti imaju pravilo da svi njihovi politički predstavnici veći dio plaće doniraju u socijalne fondove, o čemu izvještavaju jednom godišnje na "Danu otvorenih računa".

Taj običaj je inauguriran još 1998., čim su dobili prvog gradskog vijećnika: bio je to nekadašnji predsjednik Komunističke omladine Graza Ernest Kaltenegger, koji je nakon izbora objavio da će od vijećničke plaće, koja je iznosila 6000 eura, uzimati samo 2000 eura – prosjek plaće običnog radnika u Austriji – dok će ostatak donirati u fond za ljude koji ne mogu platiti stanarinu ili druge životne potrebe.

---

image
+
Ben Stansall/AFP
---

Kaltenegger je to činio svih sedam godina mandata, a slijedili su ga i drugi predstavnici partije. Kako je KPÖ dobivao sve više mandata, tako je rasla i svota u fondu. Ukupno se dosad skupilo više od 2,5 milijuna eura, te je više od 20.000 građana dobilo pomoć za rješavanje hitnih problema. Ponajveća donatorica upravo je Elke Kahr, koja je vijećnica već dvadeset godina, a bila je i dogradonačelnica: ona je dosad izdvojila oko 900.000 eura.

Kako piše austrijski list Heute (a prenosi Jutarnji list), Kahr je kao dogradonačelnica zarađivala 10.000 eura mjesečno: sebi bi zadržala između 1400 i 1900 eura, koliko joj treba za život, a ostalo bi podijelila ljudima u nevolji.

"Ponosna sam što sam u partiji koja je uvijek na strani radnika, a ne korporacija i financijskih savjetnika. Ponosna sam i zbog toga što su komunisti vodili najaktivniji otpor protiv nacista", rekla je Kahr uoči izbora na kojima će pobijediti.

Crvena partija se odriče nasilja

Za razliku od izbornog uspjeha komunista u Grazu, izborni uspjeh komunista u Norveškoj – gdje su parlamentarni izbori održani 13. rujna – izazvao je puno manje pozornosti, iako je norveška Crvena partija na velika vrata ušla u norveški parlament: dosad su imali jednog zastupnika, sad imaju osam.

Brojke nisu velike, ali trend je strmouzlazan: 2013. za ovu marksističku partiju glasalo je 30.000 Norvežana, četiri godine kasnije njih 70.000, a sada 150.000 (od ukupno 2,9 milijuna onih koji su izišli na izbore). Na svakim izborima se udvostručuju.

Na vrlo razmrvljenoj norveškoj političkoj sceni – gdje ni najveće partije ne prebacuju 25 posto glasova, a u parlamentu sjedi čak 10 stranaka – Crvena partija sada je postala šesta politička snaga u zemlji, a u glavnom gradu Oslu treća, odmah iza dviju najvećih norveških partija, Laburističke i Konzervativne.

Crvena partija osnovana je 2007. spajanjem maoističke Radničke komunističke partije (AKP) i Crvenog izbornog saveza, a programski je vrlo nalik AKP-u: krajnji cilj partije je stvaranje besklasnog društva, definiranog kao "ono što je Karl Marx nazvao komunizmom". Među ostalim ciljevima navode se zamjena kapitalizma socijalizmom, nacionalizacija velikih tvrtki i ekspanzija javnog sektora.

---

image
Yuri Kadobnov
---

Analitičari drže da stranka ima "revolucionarnu socijalističku ideologiju", u okviru koje se zalaže za nova zakonodavna tijela koja bi preuzela vlast u ime radnika. Jedina razlika u odnosu na AKP jest odricanje Crvene partije od nasilne "oružane revolucije".

Komunisti - liberali: 19:1

Za razliku od relativno nepoznatih norveških komunista, ruski komunisti su dobro poznati. Zato njihov dobar rezultat na nedavnim parlamentarnim izborima nije iznenađenje, ali ipak valja notirati da su s 19 posto glasova zabilježili skok od 50 posto u odnosu na izbore iz 2016. godine, kad su dobili 13 posto glasova.

Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF) sada će u Dumi imati 57 zastupnika (15 više nego dosad). Za njih je ovaj put glasalo gotovo 11 milijuna ruskih građana, što je značajan skok u odnosu na izbore iz 2016., kad im je glas dalo sedam milijuna Rusa.

Time se KPRF potvrdio kao dugogodišnja vodeća opozicijska snaga u Rusiji, suprotno zapadnom narativu koji najvećom oporbom Putinu proglašava liberalnog političara i trenutačnog uznika Alekseja Navaljnog. No liberalna opcija – osim donekle u Moskvi i Sankt Peterburgu – nema veliku prođu u Rusiji, što se očitovalo i na ovim izborima, jer je liberalna prozapadna stranka Jabloko dobila tek oko jedan posto glasova.

Tako su tri komunističke laste iz različitih europskih društava – jednog u Centralnoj Europi, drugog na sjeveru, trećeg na istoku kontinenta – proizvele dojam o određenom usponu komunizma u Europi, ili makar blagom revivalu.

Naravno, daleko je to od situacije iz 20. stoljeća, kada su komunističke partije polovinom Europe vladale, a u drugoj polovini bile više ili manje važni parlamentarni akteri. Da parafraziramo Marxa, a citiramo Gorana Bregovića, ovaj kroki komunističke Europe oslikava situaciju u kojoj "polubauk polukruži polueuropom".

---

Die Linke nije posve komunistička


U priču o komunističkim lastama u Europi naoko se ne uklapa njemački Die Linke (Ljevica), koji je prošlog vikenda na izborima u Njemačkoj značajno podbacio i s 4,9 posto glasova jedva ušao u Bundestag (na prošlim izborima imali su 9,2 posto). No, ta partija samo je djelomično komunistička, budući da je nastala spajanjem postkomunističke Partije demokratskog socijalizma Njemačke (PDS) i lijevog krila Socijaldemokratske partije (SPD).
Stoga politolozi Die Linke svrstavaju u tzv. novu ljevicu, u kojoj komunisti predstavljaju samo jednu kulturnu komponentu, odnosno jedno partijsko krilo (u tu skupinu ubrajaju se i Lijevi blok u Portugalu, Synaspismos u Grčkoj i Lijeva stranka u Švedskoj). Neki analitičari drže da je upravo potiskivanje komunističkog krila stranke stajalo Die Linke boljeg rezultata.

---

---

Zadnja pošta Češka i Moldavija


Samo su dvije komunističke partije u Europi nakon 1990. zadržale ili usvojile komunistički naslov u imenu, a pritom uspjele demokratskim izborima doći do vlasti: Komunistička partija Češke i Moravske (KSČM) i Partija komunista Moldavije.
Ova potonja je jedina nereformirana komunistička partija bivšeg SSSR-a koja je nakon sloma komunizma postala vladajuća stranka – bilo je to od 2001. do 2009., a u tom razdoblju njihov čelnik Vladimir Voronjin bio je i predsjednik države.
Komunistička partija Češke i Moravske osnovana je 1990., nakon sloma KP-a Čehoslovačke. Od 1996. na svim izborima ima parlamentarne zastupnike, a nakon zadnjih izbora 2017. okusila je i vlast (prvi put od "baršunaste revolucije" iz 1989.). Naime, opstanak vlade premijera Andreja Babiša ovisio je o njihovoj podršci.
KSČM nije formalno ušao u vladajuću koaliciju, ali je s Babiševom partijom Akcija nezadovoljnih građana (ANO) potpisao sporazum kojim je pristao "tolerirati" Babiševu manjinsku vladu u zamjenu za neke političke ustupke. Tako je 15 komunističkih zastupnika proteklih četiri godine osiguravalo opstanak češke vlade.

---

---

Komunističke partije danas u svijetu: Izrazito šaroliko društvo


Danas u svijetu ima više stotina komunističkih partija, a utjecaj im varira po zemljama i kontinentima. U Europi su mahom posve marginalizirane (a ponegdje nakon 1990. i zakonski zabranjene, kao u Rumunjskoj i nekim baltičkim državama), ili su napustile komunističku ideologiju i marksističko-lenjinističke principe, reformiravši se u partije socijaldemokratskog tipa.
Na bivšem komunističkom istoku Europe komunisti danas najbolje kotiraju u Češkoj, Rusiji i Moldaviji, gdje su stalno zastupljeni u parlamentima, dok u Zapadnoj Europi stalnu parlamentarnu zastupljenost imaju u Grčkoj i Portugalu (KP Grčke ima petnaest zastupnika, a KP Portugala deset; obje partije su četvrte po snazi među političkim strankama u svojoj zemlji), a odnedavno i u Norveškoj, gdje su se preimenovali u Crvenu partiju.
U mnogim zemljama Trećeg svijeta komunističke partije su zadržale nekadašnji utjecaj. U nekim zemljama su i na vlasti: u Kini, Vijetnamu, Laosu i na Kubi (u pogledu Sjeverne Koreje postoji teorijski spor o tome pripada li službena ideologija vladajuće Radničke partije Koreje, pod nazivom "juche", marksizmu), dok u indijskoj saveznoj državi Kerali već desetljećima vladaju – samostalno ili u koalicijama – čak dvije komunističke partije: KP Indije i KP Indije (marksistička).
Najveća komunistička partija na svijetu je KP Kine, koja je s oko 90 milijuna članova i najveća politička stranka na svijetu (uz Indijski nacionalni kongres).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK OTPISANIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POVRATAK OTPISANIH 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-29 13:15:30 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-03 14:04:36 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2021-10-03 13:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 569 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19499622.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19499600.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19442032.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19541880.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19499576.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Shutterstock","Yuri Kadobnov","Ben Stansall\/AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["
\n\u00a0","","","+",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19499622_1920.jpg":"1920x1080","k_19499622_1280.jpg":"1280x1280","k_19499622_1024.jpg":"1024x1024","k_19499622_640.jpg":"640x640","k_19499622_480.jpg":"480x480","k_19499622_340.jpg":"340x340","k_19499622_220.jpg":"220x220","o_19499622_1280.jpg":"1280x853","o_19499622_1024.jpg":"1024x682","o_19499622_640.jpg":"640x426","o_19499622_480.jpg":"480x320","o_19499622_340.jpg":"340x226","o_19499622_220.jpg":"220x146","h_19499622_1280.jpg":"1280x854","h_19499622_1024.jpg":"1024x683","h_19499622_640.jpg":"640x427","h_19499622_480.jpg":"480x320","h_19499622_340.jpg":"340x227","h_19499622_220.jpg":"220x147","pp_19499622_1280.jpg":"1006x1280","pp_19499622_1024.jpg":"805x1024","pp_19499622_640.jpg":"503x640","pp_19499622_480.jpg":"377x480","pp_19499622_340.jpg":"267x340","pp_19499622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19499600_1920.jpg":"1920x1080","k_19499600_1280.jpg":"1280x1280","k_19499600_1024.jpg":"1024x1024","k_19499600_640.jpg":"640x640","k_19499600_480.jpg":"480x480","k_19499600_340.jpg":"340x340","k_19499600_220.jpg":"220x220","o_19499600_1280.jpg":"1280x853","o_19499600_1024.jpg":"1024x682","o_19499600_640.jpg":"640x426","o_19499600_480.jpg":"480x320","o_19499600_340.jpg":"340x226","o_19499600_220.jpg":"220x146","h_19499600_1280.jpg":"1280x854","h_19499600_1024.jpg":"1024x683","h_19499600_640.jpg":"640x427","h_19499600_480.jpg":"480x320","h_19499600_340.jpg":"340x227","h_19499600_220.jpg":"220x147","pp_19499600_1280.jpg":"1006x1280","pp_19499600_1024.jpg":"805x1024","pp_19499600_640.jpg":"503x640","pp_19499600_480.jpg":"377x480","pp_19499600_340.jpg":"267x340","pp_19499600_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1426","hd_19442032_1920.jpg":"1920x1080","k_19442032_1280.jpg":"1280x1280","k_19442032_1024.jpg":"1024x1024","k_19442032_640.jpg":"640x640","k_19442032_480.jpg":"480x480","k_19442032_340.jpg":"340x340","k_19442032_220.jpg":"220x220","o_19442032_1280.jpg":"1280x950","o_19442032_1024.jpg":"1024x760","o_19442032_640.jpg":"640x475","o_19442032_480.jpg":"480x356","o_19442032_340.jpg":"340x252","o_19442032_220.jpg":"220x163","h_19442032_1280.jpg":"1280x854","h_19442032_1024.jpg":"1024x683","h_19442032_640.jpg":"640x427","h_19442032_480.jpg":"480x320","h_19442032_340.jpg":"340x227","h_19442032_220.jpg":"220x147","pp_19442032_1280.jpg":"1006x1280","pp_19442032_1024.jpg":"805x1024","pp_19442032_640.jpg":"503x640","pp_19442032_480.jpg":"377x480","pp_19442032_340.jpg":"267x340","pp_19442032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19541880_1920.jpg":"1920x1080","k_19541880_1280.jpg":"1280x1280","k_19541880_1024.jpg":"1024x1024","k_19541880_640.jpg":"640x640","k_19541880_480.jpg":"480x480","k_19541880_340.jpg":"340x340","k_19541880_220.jpg":"220x220","o_19541880_1280.jpg":"1280x853","o_19541880_1024.jpg":"1024x682","o_19541880_640.jpg":"640x426","o_19541880_480.jpg":"480x320","o_19541880_340.jpg":"340x226","o_19541880_220.jpg":"220x146","h_19541880_1280.jpg":"1280x854","h_19541880_1024.jpg":"1024x683","h_19541880_640.jpg":"640x427","h_19541880_480.jpg":"480x320","h_19541880_340.jpg":"340x227","h_19541880_220.jpg":"220x147","pp_19541880_1280.jpg":"1006x1280","pp_19541880_1024.jpg":"805x1024","pp_19541880_640.jpg":"503x640","pp_19541880_480.jpg":"377x480","pp_19541880_340.jpg":"267x340","pp_19541880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19499576_1920.jpg":"1920x1080","k_19499576_1280.jpg":"1280x1280","k_19499576_1024.jpg":"1024x1024","k_19499576_640.jpg":"640x640","k_19499576_480.jpg":"480x480","k_19499576_340.jpg":"340x340","k_19499576_220.jpg":"220x220","o_19499576_1280.jpg":"1280x853","o_19499576_1024.jpg":"1024x682","o_19499576_640.jpg":"640x426","o_19499576_480.jpg":"480x320","o_19499576_340.jpg":"340x226","o_19499576_220.jpg":"220x146","h_19499576_1280.jpg":"1280x854","h_19499576_1024.jpg":"1024x683","h_19499576_640.jpg":"640x427","h_19499576_480.jpg":"480x320","h_19499576_340.jpg":"340x227","h_19499576_220.jpg":"220x147","pp_19499576_1280.jpg":"1006x1280","pp_19499576_1024.jpg":"805x1024","pp_19499576_640.jpg":"503x640","pp_19499576_480.jpg":"377x480","pp_19499576_340.jpg":"267x340","pp_19499576_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38230383 Threads: 3 Questions: 7087734281 Slow queries: 3298013 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608093092 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-stoji-iza-uspjeha-komunista-koji-je-sokirao-austriju-i-dobar-dio-europe-premijer-kurz-svi-bismo-se-morali-zamisliti-sto-je-uopce-moguce-da-komunisti-mogu-pobijediti-na-bilo-kojim-izborima-1132022 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-stoji-iza-uspjeha-komunista-koji-je-sokirao-austriju-i-dobar-dio-europe-premijer-kurz-svi-bismo-se-morali-zamisliti-sto-je-uopce-moguce-da-komunisti-mogu-pobijediti-na-bilo-kojim-izborima-1132022?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651576 [name] => Austrijska komunistička partija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-03 15:53:54 [main_article_id] => 0 [alias] => austrijska-komunisticka-partija [link] => /tag/austrijska-komunisticka-partija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 356002 [name] => graz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => graz [link] => /tag/graz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651474 [name] => Elke Kahr [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-02 13:35:41 [main_article_id] => 0 [alias] => elke-kahr [link] => /tag/elke-kahr ) [3] => stdClass Object ( [id] => 347685 [name] => Sebastian Kurz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sebastian-kurz [link] => /tag/sebastian-kurz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK OTPISANIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što stoji iza uspjeha ‘crvenih‘ koji je šokirao Austriju i dobar dio Europe? Premijer Kurz: Svi bismo se morali zamisliti što je pobjeda komunista uopće moguća na bilo kojim izborima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19499622.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19499622.jpg [title] =>
 
AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19499600.jpg [title] => Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19442032.jpg [title] => Yuri Kadobnov ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19541880.jpg [title] => + Ben Stansall/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19499576.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedna lasta ne čini proljeće. I dvije laste mogu biti slučajnost. Ali tri laste već se mogu doživjeti kao prethodnica dalekog proljetnog jata. Taj bi slučaj mogao biti i s komunistima, koji su u posljednja tri tjedna u više gradova i država Europe ostvarili zapažene izborne rezultate: jedna komunistička lasta viđena je u austrijskom Grazu, a druge dvije u Norveškoj i Rusiji.

Prošle nedjelje na lokalnim izborima u Grazu – glavnom gradu savezne države Štajerske i drugom najvećem austrijskom gradu – pobijedila je Komunistička partija Austrije (KPÖ), s osvojenih 29 posto glasova. Vikend prije toga na parlamentarnim izborima u Rusiji Komunistička partija Ruske Federacija (KPRF) dobila je 19 posto glasova, čime je za 50 posto popravila rezultat sa zadnjih izbora iz 2016. godine (tada su dobili 13 posto), čime su potvrdili status vodeće opozicijske partije u Rusiji.

A još vikend ranije na parlamentarnim izborima u Norveškoj čak osam komunista – članova Crvene partije – ušlo je u parlament, što je osam puta više od prethodnog saziva, gdje su imali samo jednog zastupnika.

Priču o iznenadnoj pojavi starog lastavičjeg jata, odnosno o usponu komunista u Europi, počinjemo s velikim iznenađenjem u Grazu, kojem ćemo i posvetiti najviše pažnje. Uvjerljiva pobjeda komunistkinje Elke Kahr nad gradonačelnikom Siegfriedom Naglom iz konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP) – koja je Grazom vladala punih 18 godina – u austrijskim je medijima opisana kao "politički potres", a javna televizija ORF taj je ishod ocijenila kao "senzaciju europskog dometa", odnosno kao "raritet ne samo u Austriji, nego i u Europi i šire".

Šokirani premijer

Komunistička pobjeda u Grazu šokirala je i austrijskog premijera Sebastiana Kurza, inače i čelnika poraženog ÖVP-a, koji je za TV stanicu Puls 24 priznao da je "vrlo iznenađen" trijumfom KPÖ-a. Kurz je dodao i da bi se svi morali zamisliti nad činjenicom da je "uopće moguće da komunisti mogu pobijediti na nekim izborima u Austriji, pa bili to i regionalni".

---

image
Shutterstock
---

Jedan od rijetkih austrijskih političara kojeg pobjeda komunista nije iznenadila bio je zastupnik austrijskih Zelenih u Europskom parlamentu Thomas Waltz, koji je ocijenio da su u Grazu pobijedili "bliskost s građanima, društvena povezanost i politika okrenuta budućnosti, a protiv desnice i nazadne politike fosilnih goriva". Na pitanje bi li podružnici Zelenih u Grazu (koji su osvojili 17 posto glasova) preporučio ulazak u koalicijsku vladu s KPÖ-om, Waltz je odgovorio:

"Apsolutno! Volja biračkog tijela mora se poštovati. Elke Kahr treba čestitati, osvojila je srca građana Graza. KPÖ je ono što je u boljim vremenima bio SPÖ."

Uz Zelene, upravo će SPÖ (Socijaldemokratska partija Austrije), koji je dobio nešto manje od 10 posto glasova, biti najizgledniji partner u koalicijskoj vladi koju Kahr sada mora dogovoriti.

"Tek predstoje dogovori oko koalicije, logično se nameću razgovori sa socijaldemokratima i Zelenima. Nisam baš planirala biti gradonačelnica u životu, ali spremna sam preuzeti odgovornost. Sad idem zapaliti jednu", izjavila je u izbornoj noći 59-godišnja Elke Kahr, koja se u Komunističku partiju Austrije učlanila 1983. godine.

Zar ovi još postoje?

Naravno, vijest o pobjedi komunista u Grazu munjevito je obigrala Europu, izazvavši šok i nevjericu. U glavi mnogih Europljanina javila se ista misao: "Zar ovi još postoje?"

Čuđenje je i veće ako se zna da Komunistička partija Austrije na nacionalnoj razini figurira kao potpuno marginalna stranka, za koju glasa oko jedan posto ili čak i manje austrijskih građana (u nekim austrijskim pokrajinama, npr. u Tirolu ili Vorarlbergu, ni nema je na glasačkim listićima).

S druge strane, čuđenje bi trebalo biti manje ako se zna da KPÖ u Grazu još od početka milenija dobiva oko 20 posto glasova, te je odavno najjača oporbena stranka u tom gradu. Diskrepancija između uspjeha komunista u Grazu i debakla u ostatku Austrije nije od jučer.

Tako je na parlamentarnim izborima 2013. godine KPÖ dobio svega 1,03 posto glasova, ali je godinu ranije na izborima za općinsko vijeće u Grazu osvojio čak 19,86 posto glasova.

Četiri godine kasnije, na parlamentarnim izborima 2017., KPÖ na nacionalnoj razini pada još niže i osvaja samo 0,78 posto glasova. Iste godine, međutim, na izborima za općinsko vijeće u Grazu osvaja 20,34 posto.

Konačno, na izvanrednim parlamentarnim izborima 2019. godine KPÖ nastavlja svoj nacionalni pad i osvaja tek 0,69 posto glasova. No u Grazu prošle nedjelje, s 29 posto glasova, biva pobjednik lokalnih izbora.

Kako to da jedna te ista politička partija u cijeloj zemlji kontinuirano propada, a u drugom najvećem gradu stalno raste?

Tako što to baš i nije jedna te ista politička partija. Taj misterij nemoguće je razumjeti ako se malo ne vratimo u prošlost.

Veleizdaja ideje i principa

Komunistička partija Austrije osnovana je još 1918., odmah nakon Oktobarske revolucije, te je jedna od najstarijih komunističkih partija na svijetu. Tijekom hladnog rata bila je politički bliža SSSR-u od većine drugih komunističkih partija Zapadne Europe, pa su je smatrali prosovjetskom partijom, zbog čega u toj epohi nije mogla dosegnuti izborne rezultate komunističkih partija Italije, Francuske ili Španjolske, koje su pod egidom "euroljevice" vodile bitno mekšu politiku od Moskve.

No baš ta ideološka dosljednost, koja ih je koštala popularnosti u tom razdoblju, omogućila im je da 1991., nakon raspada SSSR-a i sloma komunizma u Europi, povuku jedan dalekosežan politički potez, čiji su plodovi prošle nedjelje u Grazu postali vidljivi čitavoj Europi. U najkraćem – odbili su prestati biti komunisti. Odbili su se reformirati.

Preciznije, jedna frakcija se odbila reformirati. Upravo iz te frakcije dolazi Elke Kahr.

Konkretno, kad su nakon raspada SSSR-a komunističke partije širom Europe skidale ruho marksizma-lenjinizma i navlačile reformske socijaldemokratske obrazine, slično je odlučio i vrh Komunističke partije Austrije u Beču: zadržat će ime, ali će program i politiku prilagoditi novim socijaldemokratskim vjetrovima.

Međutim, jedan ogranak se pobunio – onaj štajerski. Komunisti iz Graza ocijenili su da odustajanje od klasne borbe znači veleizdaju ideje i principa. Da izbjegne partijski raskol, vodstvo u Beču moralo je pristati da štajerski ogranak bude praktički autonoman. Trideset godina poslije posljedice su očite: KPÖ u pogledu izborne podrške putuje od jedan posto naniže, a štajerski ogranak od 20 posto naviše.

---

image
AFP
---

Nazovi Elke radi stanodavca

Naravno, nisu komunisti u Grazu popularnost stekli ideološkim pravovjerjem. Birače je privuklo nešto drugo – njihova sposobnost da probleme radničke klase rješavaju ne teorijski, nego na terenu. Umjesto maštovitih vizija besklasnog društva, fokusirali su se na probleme koji se mogu realno riješiti ovdje i sada. Prije svega – na stambeno pitanje radnika.

Komunistička partija Austrije tim se pitanjem intenzivno bavi još od kraja 80-ih, tako da imaju razvijene mehanizme direktnog pomaganja građanima u borbi za stambena prava, uključujući, među ostalim, i hitnu telefonsku službu za besplatne pravne savjete podstanarima koji su u akutnom problemu sa stanodavcima. Upravo je Elke Kahr godinama bila gradska vijećnica za stambena pitanja.

Uz to, austrijski komunisti imaju pravilo da svi njihovi politički predstavnici veći dio plaće doniraju u socijalne fondove, o čemu izvještavaju jednom godišnje na "Danu otvorenih računa".

Taj običaj je inauguriran još 1998., čim su dobili prvog gradskog vijećnika: bio je to nekadašnji predsjednik Komunističke omladine Graza Ernest Kaltenegger, koji je nakon izbora objavio da će od vijećničke plaće, koja je iznosila 6000 eura, uzimati samo 2000 eura – prosjek plaće običnog radnika u Austriji – dok će ostatak donirati u fond za ljude koji ne mogu platiti stanarinu ili druge životne potrebe.

---

image
+
Ben Stansall/AFP
---

Kaltenegger je to činio svih sedam godina mandata, a slijedili su ga i drugi predstavnici partije. Kako je KPÖ dobivao sve više mandata, tako je rasla i svota u fondu. Ukupno se dosad skupilo više od 2,5 milijuna eura, te je više od 20.000 građana dobilo pomoć za rješavanje hitnih problema. Ponajveća donatorica upravo je Elke Kahr, koja je vijećnica već dvadeset godina, a bila je i dogradonačelnica: ona je dosad izdvojila oko 900.000 eura.

Kako piše austrijski list Heute (a prenosi Jutarnji list), Kahr je kao dogradonačelnica zarađivala 10.000 eura mjesečno: sebi bi zadržala između 1400 i 1900 eura, koliko joj treba za život, a ostalo bi podijelila ljudima u nevolji.

"Ponosna sam što sam u partiji koja je uvijek na strani radnika, a ne korporacija i financijskih savjetnika. Ponosna sam i zbog toga što su komunisti vodili najaktivniji otpor protiv nacista", rekla je Kahr uoči izbora na kojima će pobijediti.

Crvena partija se odriče nasilja

Za razliku od izbornog uspjeha komunista u Grazu, izborni uspjeh komunista u Norveškoj – gdje su parlamentarni izbori održani 13. rujna – izazvao je puno manje pozornosti, iako je norveška Crvena partija na velika vrata ušla u norveški parlament: dosad su imali jednog zastupnika, sad imaju osam.

Brojke nisu velike, ali trend je strmouzlazan: 2013. za ovu marksističku partiju glasalo je 30.000 Norvežana, četiri godine kasnije njih 70.000, a sada 150.000 (od ukupno 2,9 milijuna onih koji su izišli na izbore). Na svakim izborima se udvostručuju.

Na vrlo razmrvljenoj norveškoj političkoj sceni – gdje ni najveće partije ne prebacuju 25 posto glasova, a u parlamentu sjedi čak 10 stranaka – Crvena partija sada je postala šesta politička snaga u zemlji, a u glavnom gradu Oslu treća, odmah iza dviju najvećih norveških partija, Laburističke i Konzervativne.

Crvena partija osnovana je 2007. spajanjem maoističke Radničke komunističke partije (AKP) i Crvenog izbornog saveza, a programski je vrlo nalik AKP-u: krajnji cilj partije je stvaranje besklasnog društva, definiranog kao "ono što je Karl Marx nazvao komunizmom". Među ostalim ciljevima navode se zamjena kapitalizma socijalizmom, nacionalizacija velikih tvrtki i ekspanzija javnog sektora.

---

image
Yuri Kadobnov
---

Analitičari drže da stranka ima "revolucionarnu socijalističku ideologiju", u okviru koje se zalaže za nova zakonodavna tijela koja bi preuzela vlast u ime radnika. Jedina razlika u odnosu na AKP jest odricanje Crvene partije od nasilne "oružane revolucije".

Komunisti - liberali: 19:1

Za razliku od relativno nepoznatih norveških komunista, ruski komunisti su dobro poznati. Zato njihov dobar rezultat na nedavnim parlamentarnim izborima nije iznenađenje, ali ipak valja notirati da su s 19 posto glasova zabilježili skok od 50 posto u odnosu na izbore iz 2016. godine, kad su dobili 13 posto glasova.

Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF) sada će u Dumi imati 57 zastupnika (15 više nego dosad). Za njih je ovaj put glasalo gotovo 11 milijuna ruskih građana, što je značajan skok u odnosu na izbore iz 2016., kad im je glas dalo sedam milijuna Rusa.

Time se KPRF potvrdio kao dugogodišnja vodeća opozicijska snaga u Rusiji, suprotno zapadnom narativu koji najvećom oporbom Putinu proglašava liberalnog političara i trenutačnog uznika Alekseja Navaljnog. No liberalna opcija – osim donekle u Moskvi i Sankt Peterburgu – nema veliku prođu u Rusiji, što se očitovalo i na ovim izborima, jer je liberalna prozapadna stranka Jabloko dobila tek oko jedan posto glasova.

Tako su tri komunističke laste iz različitih europskih društava – jednog u Centralnoj Europi, drugog na sjeveru, trećeg na istoku kontinenta – proizvele dojam o određenom usponu komunizma u Europi, ili makar blagom revivalu.

Naravno, daleko je to od situacije iz 20. stoljeća, kada su komunističke partije polovinom Europe vladale, a u drugoj polovini bile više ili manje važni parlamentarni akteri. Da parafraziramo Marxa, a citiramo Gorana Bregovića, ovaj kroki komunističke Europe oslikava situaciju u kojoj "polubauk polukruži polueuropom".

---

Die Linke nije posve komunistička


U priču o komunističkim lastama u Europi naoko se ne uklapa njemački Die Linke (Ljevica), koji je prošlog vikenda na izborima u Njemačkoj značajno podbacio i s 4,9 posto glasova jedva ušao u Bundestag (na prošlim izborima imali su 9,2 posto). No, ta partija samo je djelomično komunistička, budući da je nastala spajanjem postkomunističke Partije demokratskog socijalizma Njemačke (PDS) i lijevog krila Socijaldemokratske partije (SPD).
Stoga politolozi Die Linke svrstavaju u tzv. novu ljevicu, u kojoj komunisti predstavljaju samo jednu kulturnu komponentu, odnosno jedno partijsko krilo (u tu skupinu ubrajaju se i Lijevi blok u Portugalu, Synaspismos u Grčkoj i Lijeva stranka u Švedskoj). Neki analitičari drže da je upravo potiskivanje komunističkog krila stranke stajalo Die Linke boljeg rezultata.

---

---

Zadnja pošta Češka i Moldavija


Samo su dvije komunističke partije u Europi nakon 1990. zadržale ili usvojile komunistički naslov u imenu, a pritom uspjele demokratskim izborima doći do vlasti: Komunistička partija Češke i Moravske (KSČM) i Partija komunista Moldavije.
Ova potonja je jedina nereformirana komunistička partija bivšeg SSSR-a koja je nakon sloma komunizma postala vladajuća stranka – bilo je to od 2001. do 2009., a u tom razdoblju njihov čelnik Vladimir Voronjin bio je i predsjednik države.
Komunistička partija Češke i Moravske osnovana je 1990., nakon sloma KP-a Čehoslovačke. Od 1996. na svim izborima ima parlamentarne zastupnike, a nakon zadnjih izbora 2017. okusila je i vlast (prvi put od "baršunaste revolucije" iz 1989.). Naime, opstanak vlade premijera Andreja Babiša ovisio je o njihovoj podršci.
KSČM nije formalno ušao u vladajuću koaliciju, ali je s Babiševom partijom Akcija nezadovoljnih građana (ANO) potpisao sporazum kojim je pristao "tolerirati" Babiševu manjinsku vladu u zamjenu za neke političke ustupke. Tako je 15 komunističkih zastupnika proteklih četiri godine osiguravalo opstanak češke vlade.

---

---

Komunističke partije danas u svijetu: Izrazito šaroliko društvo


Danas u svijetu ima više stotina komunističkih partija, a utjecaj im varira po zemljama i kontinentima. U Europi su mahom posve marginalizirane (a ponegdje nakon 1990. i zakonski zabranjene, kao u Rumunjskoj i nekim baltičkim državama), ili su napustile komunističku ideologiju i marksističko-lenjinističke principe, reformiravši se u partije socijaldemokratskog tipa.
Na bivšem komunističkom istoku Europe komunisti danas najbolje kotiraju u Češkoj, Rusiji i Moldaviji, gdje su stalno zastupljeni u parlamentima, dok u Zapadnoj Europi stalnu parlamentarnu zastupljenost imaju u Grčkoj i Portugalu (KP Grčke ima petnaest zastupnika, a KP Portugala deset; obje partije su četvrte po snazi među političkim strankama u svojoj zemlji), a odnedavno i u Norveškoj, gdje su se preimenovali u Crvenu partiju.
U mnogim zemljama Trećeg svijeta komunističke partije su zadržale nekadašnji utjecaj. U nekim zemljama su i na vlasti: u Kini, Vijetnamu, Laosu i na Kubi (u pogledu Sjeverne Koreje postoji teorijski spor o tome pripada li službena ideologija vladajuće Radničke partije Koreje, pod nazivom "juche", marksizmu), dok u indijskoj saveznoj državi Kerali već desetljećima vladaju – samostalno ili u koalicijama – čak dvije komunističke partije: KP Indije i KP Indije (marksistička).
Najveća komunistička partija na svijetu je KP Kine, koja je s oko 90 milijuna članova i najveća politička stranka na svijetu (uz Indijski nacionalni kongres).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Shutterstock Yuri Kadobnov Ben Stansall/AFP AFP
AFP

 
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-stoji-iza-uspjeha-komunista-koji-je-sokirao-austriju-i-dobar-dio-europe-premijer-kurz-svi-bismo-se-morali-zamisliti-sto-je-uopce-moguce-da-komunisti-mogu-pobijediti-na-bilo-kojim-izborima-1132022 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bccce2a2a45f321d006258b706f38d86de8cd7c1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+stoji+iza+uspjeha+%E2%80%98crvenih%E2%80%98+koji+je+%C5%A1okirao+Austriju+i+dobar+dio+Europe%3F+Premijer+Kurz%3A+Svi+bismo+se+morali+zamisliti+%C5%A1to+je+pobjeda+komunista+uop%C4%87e+mogu%C4%87a+na+bilo+kojim+izborima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-stoji-iza-uspjeha-komunista-koji-je-sokirao-austriju-i-dobar-dio-europe-premijer-kurz-svi-bismo-se-morali-zamisliti-sto-je-uopce-moguce-da-komunisti-mogu-pobijediti-na-bilo-kojim-izborima-1132022 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-stoji-iza-uspjeha-komunista-koji-je-sokirao-austriju-i-dobar-dio-europe-premijer-kurz-svi-bismo-se-morali-zamisliti-sto-je-uopce-moguce-da-komunisti-mogu-pobijediti-na-bilo-kojim-izborima-1132022 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK OTPISANIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetPOVRATAK OTPISANIH

Što stoji iza uspjeha ‘crvenih‘ koji je šokirao Austriju i dobar dio Europe? Premijer Kurz: Svi bismo se morali zamisliti što je pobjeda komunista uopće moguća na bilo kojim izborima

Piše Damir Pilić
3. listopada 2021. - 15:53

Jedna lasta ne čini proljeće. I dvije laste mogu biti slučajnost. Ali tri laste već se mogu doživjeti kao prethodnica dalekog proljetnog jata. Taj bi slučaj mogao biti i s komunistima, koji su u posljednja tri tjedna u više gradova i država Europe ostvarili zapažene izborne rezultate: jedna komunistička lasta viđena je u austrijskom Grazu, a druge dvije u Norveškoj i Rusiji.

Prošle nedjelje na lokalnim izborima u Grazu – glavnom gradu savezne države Štajerske i drugom najvećem austrijskom gradu – pobijedila je Komunistička partija Austrije (KPÖ), s osvojenih 29 posto glasova. Vikend prije toga na parlamentarnim izborima u Rusiji Komunistička partija Ruske Federacija (KPRF) dobila je 19 posto glasova, čime je za 50 posto popravila rezultat sa zadnjih izbora iz 2016. godine (ta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:05