stdClass Object ( [id] => 1207980 [title] => Stravično otkriće: više od tisuću djece u jednom gradu seksualno je iskorištavano najmanje 30 godina! Policija se nije htjela baviti tim slučajevima [alias] => stravicno-otkrice-vise-od-tisucu-djece-u-jednom-gradu-seksualno-je-iskoristavano-najmanje-30-godina-policija-se-nije-htjela-baviti-tim-slucajevima [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Više od tisuću djece, mahom tinejdžerica azijskog podrijetla, bilo je seksualno iskorištavano tijekom najmanje 30 godina u engleskom gradu Telfordu uslijed "šokantnih" propusta policije i gradskog vijeća, pokazala je istraga – javljaju britanski mediji.

Nepotrebna patnja i smrt mnogih od njih mogli su se izbjeći da je policija "odradila svoj najosnovniji posao", prema jučer objavljenim nalazima. Istraga je otkrila da je seksualno iskorištavanje djece desetljećima "cvjetalo", dijelom i zbog straha da će policijska istraga muškaraca azijskog podrijetla "razbuktati rasnu napetost", piše Times.

Svi ti zločini smatrali su se u lokalnoj azijskoj zajednici gotovo neizbježnima, "tradicijom", a stigma je umjesto na zločince padala na žrtve.

Tinejdžericama su godinama ispirali mozak muškarci koji su im kupovali alkohol i cigarete kako bi ih iskorištavali. Voditelj istrage Tom Crowther je rekao: "Dokazana je užasna patnja generacija djevojčica uzrokovana krajnjom okrutnošću onih koji su ih seksualno iskorištavali. Brojne preživjele žrtve su ispričale istražiteljima kako su odrasli muškarci, dok su bile djeca, radili na tome da zadobiju njihovo povjerenje prije nego što bi ga nemilosrdno iznevjerili, tretirajući ih kao seksualne objekte ili roblje.

---

---

"Bezbrojne mlade djevojke bile su seksualno zlostavljane i silovane. Namjerno su ponižene i degradirane. Dijelili su ih međusobno i trgovali njima. Ne samo da su djeca bila su izložena nečuvenom nasilju – prijetilo se i njihovim obiteljima. Živjeli su u strahu i životi su im se zauvijek promijenili."

Trogodišnja istraga o seksualnom zlostavljanju djece (IICSA) otkrila je da je više od tisuću djece iz Telforda bilo iskorištavano "tijekom desetljeća". Dokazi svjedoka upućuju na to da je policija "odbacivala slučaj kao vruć krumpir" ako su prijave bile protiv Azijata, jer bi njihovo ispitivanje bilo "politički nekorektno".

Ranjive djevojčice bile su meta muškaraca koje bi srele na ulici, a obično su to bili taksisti, dostavljači hrane... Počelo bi tako da bi ih ti muškarci odvezli, kupili im nekakvu brzu hranu, alkohol i cigarete i napunili im mobitele kako bi ih uvjerili da ih "vole".

Žrtvama je kasnije bilo teško pobjeći od zlostavljanja, a neke se nisu niti prepoznale kao žrtve, upravo iz običajnog "normaliziranja" takvih zločina. U istrazi se također saznalo da su se oni događali u raznim "rezerviranim" prostorima na tom području. Djecu su "podvodili" i odvodili na ta mjesta kako bi ih iskorištavali.

Crowther je rekao da se jedan od najšokantnijih dokaza odnosi na "ono što je opisano kao 'kuća za silovanje', za koju je očito da je radila godinama".

Djevojčice su u više slučajeva bile izložene prijetnjama smrću njima samima ili njihovim obiteljima ako se pokušaju oduprijeti na bilo koji način. U izvješću se kaže: "U nekim slučajevima prijetnje su pojačane pozivanjem na ubojstvo Lucy Lowe, koja je ubijena zajedno sa svojom majkom, sestrom i nerođenim djetetom u kolovozu 2000."

Godine 2001. taksist Azhar Ali Mehmood dobio je četiri doživotne robije zbog ubojstva Lucy Lowe (16), Sarah Lowe (17) i 49-godišnje Eileen Linde Lowe. Ovaj slučaj nije temeljito istražen u smislu da bi bio doveden u vezu s drugima, i to "zbog rasne osjetljivosti", pa informacije nisu pravilno razmijenjene među nadležnim institucijama, pokazala je istraga.

Učitelji i drugi profesionalci koji rade s mladima bili su "obeshrabreni da prijavljuju seksualno iskorištavanje djece", a počinitelji pak "ohrabreni" u svojim nedjelima. Policija i općina smanjili su istražiteljske timove kako bi "uštedjeli novac".

Istražitelj Crowther je rekao da se iskorištavanje "neometano" nastavilo unatoč tome što su agencije i policija bile "svjesne svega do u detalje". Opisao je "kulturu ignoriranja onog što se smatra 'dječjom prostitucijom'" i rekao da je policija "zažmirila i odlučila ne vidjeti očito".

Policija je ponudila "nedvosmislenu ispriku žrtvama i preživjelima u Telfordu" za propuste u prošlosti i rekla da sada ima timove koji se bave tim problemom.

I u školama je, stoji u izvješću, raširena "nespremnost" da se prijavljuje bez "konkretnog dokaza" što je "pretjerano oprezan pristup", dok je "očite" pokazatelje poput izostanaka s nastave i promjena u ponašanju školsko osoblje uglavnom ignoriralo.

U izvješću se navodi da je prema posljednjim podacima iz prvih šest mjeseci 2020. policija primila 172 prijave u vezi sa seksualnim iskorištavanjem djece. "Strašni zločini koji mijenjaju živote nisu nestali - u Telfordu ni drugdje", stoji u izvješću.

Također se iznose policijski dokazi o "neprihvatljivom i uvredljivom stavu" prema žrtvama zlostavljanja, uz "korištenje uvredljivog jezika".

U svojoj izjavi, voditelj istrage Crowther rekao je da se osvrnuo unatrag sve do 1989. kako bi došao do svojih zaključaka, ali postoje i izjave onih žrtava koje su iskorištavane još u 1970-ima.

"Ovi zločini protežu se kroz generacije, smatraju se 'normalnima' i neizbježnima od strane žrtava i njihovih roditelja koji su prošli kroz slična iskustva", rekao je.

Pozvao je institucije da prihvate preporuke iz izvješća koje će, nada se, "na neki način" dati glas i starijim preživjelim žrtvama.

Nakon objave rezultata istrage, žrtva Joanne Phillips, koja je svjedočila, rekla je: "Na žrtve se gledalo kao na dječje prostitutke. Nakon što ste tako kvalificirani, te etiketa teško se osloboditi."

"Danas sam jako ponosan na djevojke iz Telforda... Ne mogu dovoljno opisati koliko sam ponosan što sam ovo uspio dovesti do kraja zahvaljujući njihovoj otpornosti i hrabrost", rekao je glavni istražitelj.

Zastupnica Lucy Allan, koja se ovim slučajevima bavi od 2016., rekla je: "Jasni obrasci zločina postojali su mnogo prije nego što je ovo izvješće naručeno, imali smo u Telfordu na sudu više slučajeva i trebali smo iz njih nešto naučiti, a očito nismo. Najtužnije je što glas žrtava nije čuo, nisu shvaćene ozbiljno, a to se nije smjelo dogoditi", rekla je i dodala:

"Seksualno iskorištavanje djece je gnusan zločin koji se gadi nama i svim ljudima koji imaju ispravan stav prema njemu. Neovisna istraga potvrđuje da smo napravili značajna poboljšanja posljednjih godina." Kaže da rade na pružanju podrške žrtvama i da već provode mnoge preporuke iz istrage.

Policija je uz ispriku preživjelima napomenula da, "iako nije bilo nalaza o korupciji, naša su postupanja bila daleko ispod one razine pomoći i zaštite koju ste trebali imati od nas, što je neprihvatljivo, iznevjerili smo vas". Rečeno je da policija sada ima timove posvećene sprječavanju i borbi protiv seksualnog iskorištavanja djece i bolje surađuje s organizacijama koje rade na njihovoj zaštiti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šokantno IGNORIRANJE ZLOČINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => šokantno IGNORIRANJE ZLOČINA 0 6607 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-13 06:48:50 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-13 09:27:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-13 09:27:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5361 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/13\/22732650.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nepotrebna patnja i smrt mnogih od njih mogli su se izbje\u0107i da je policija odradila svoj najosnovniji posao<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22732650_1920.jpg":"1920x1080","k_22732650_1280.jpg":"1280x1280","k_22732650_1024.jpg":"1024x1024","k_22732650_640.jpg":"640x640","k_22732650_480.jpg":"480x480","k_22732650_340.jpg":"340x340","k_22732650_220.jpg":"220x220","o_22732650_1280.jpg":"1280x853","o_22732650_1024.jpg":"1024x682","o_22732650_640.jpg":"640x426","o_22732650_480.jpg":"480x320","o_22732650_340.jpg":"340x226","o_22732650_220.jpg":"220x146","h_22732650_1280.jpg":"1280x854","h_22732650_1024.jpg":"1024x683","h_22732650_640.jpg":"640x427","h_22732650_480.jpg":"480x320","h_22732650_340.jpg":"340x227","h_22732650_220.jpg":"220x147","pp_22732650_1280.jpg":"1280x1628","pp_22732650_1024.jpg":"1024x1303","pp_22732650_640.jpg":"640x814","pp_22732650_480.jpg":"480x611","pp_22732650_340.jpg":"340x432","pp_22732650_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4739393 Threads: 5 Questions: 162251018 Slow queries: 70478 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4788378 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/stravicno-otkrice-vise-od-tisucu-djece-u-jednom-gradu-seksualno-je-iskoristavano-najmanje-30-godina-policija-se-nije-htjela-baviti-tim-slucajevima-1207980 [printLink] => /vijesti/svijet/stravicno-otkrice-vise-od-tisucu-djece-u-jednom-gradu-seksualno-je-iskoristavano-najmanje-30-godina-policija-se-nije-htjela-baviti-tim-slucajevima-1207980?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 378526 [name] => Velika Britanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-britanija [link] => /tag/velika-britanija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 684258 [name] => telford [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-13 11:27:35 [main_article_id] => 0 [alias] => telford [link] => /tag/telford ) [2] => stdClass Object ( [id] => 431215 [name] => seksualno zlostavljanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seksualno-zlostavljanje [link] => /tag/seksualno-zlostavljanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 608368 [name] => seksualno zlostavljanje djece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-17 07:09:17 [main_article_id] => 0 [alias] => seksualno-zlostavljanje-djece [link] => /tag/seksualno-zlostavljanje-djece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šokantno IGNORIRANJE ZLOČINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stravično otkriće: više od tisuću djece u jednom gradu seksualno je iskorištavano najmanje 30 godina! Policija se nije htjela baviti tim slučajevima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-22-57-56-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/13/22732650.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Nepotrebna patnja i smrt mnogih od njih mogli su se izbjeći da je policija odradila svoj najosnovniji posao

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/13/22732650.jpg [title] =>

Nepotrebna patnja i smrt mnogih od njih mogli su se izbjeći da je policija odradila svoj najosnovniji posao

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Više od tisuću djece, mahom tinejdžerica azijskog podrijetla, bilo je seksualno iskorištavano tijekom najmanje 30 godina u engleskom gradu Telfordu uslijed "šokantnih" propusta policije i gradskog vijeća, pokazala je istraga – javljaju britanski mediji.

Nepotrebna patnja i smrt mnogih od njih mogli su se izbjeći da je policija "odradila svoj najosnovniji posao", prema jučer objavljenim nalazima. Istraga je otkrila da je seksualno iskorištavanje djece desetljećima "cvjetalo", dijelom i zbog straha da će policijska istraga muškaraca azijskog podrijetla "razbuktati rasnu napetost", piše Times.

Svi ti zločini smatrali su se u lokalnoj azijskoj zajednici gotovo neizbježnima, "tradicijom", a stigma je umjesto na zločince padala na žrtve.

Tinejdžericama su godinama ispirali mozak muškarci koji su im kupovali alkohol i cigarete kako bi ih iskorištavali. Voditelj istrage Tom Crowther je rekao: "Dokazana je užasna patnja generacija djevojčica uzrokovana krajnjom okrutnošću onih koji su ih seksualno iskorištavali. Brojne preživjele žrtve su ispričale istražiteljima kako su odrasli muškarci, dok su bile djeca, radili na tome da zadobiju njihovo povjerenje prije nego što bi ga nemilosrdno iznevjerili, tretirajući ih kao seksualne objekte ili roblje.

---

---

"Bezbrojne mlade djevojke bile su seksualno zlostavljane i silovane. Namjerno su ponižene i degradirane. Dijelili su ih međusobno i trgovali njima. Ne samo da su djeca bila su izložena nečuvenom nasilju – prijetilo se i njihovim obiteljima. Živjeli su u strahu i životi su im se zauvijek promijenili."

Trogodišnja istraga o seksualnom zlostavljanju djece (IICSA) otkrila je da je više od tisuću djece iz Telforda bilo iskorištavano "tijekom desetljeća". Dokazi svjedoka upućuju na to da je policija "odbacivala slučaj kao vruć krumpir" ako su prijave bile protiv Azijata, jer bi njihovo ispitivanje bilo "politički nekorektno".

Ranjive djevojčice bile su meta muškaraca koje bi srele na ulici, a obično su to bili taksisti, dostavljači hrane... Počelo bi tako da bi ih ti muškarci odvezli, kupili im nekakvu brzu hranu, alkohol i cigarete i napunili im mobitele kako bi ih uvjerili da ih "vole".

Žrtvama je kasnije bilo teško pobjeći od zlostavljanja, a neke se nisu niti prepoznale kao žrtve, upravo iz običajnog "normaliziranja" takvih zločina. U istrazi se također saznalo da su se oni događali u raznim "rezerviranim" prostorima na tom području. Djecu su "podvodili" i odvodili na ta mjesta kako bi ih iskorištavali.

Crowther je rekao da se jedan od najšokantnijih dokaza odnosi na "ono što je opisano kao 'kuća za silovanje', za koju je očito da je radila godinama".

Djevojčice su u više slučajeva bile izložene prijetnjama smrću njima samima ili njihovim obiteljima ako se pokušaju oduprijeti na bilo koji način. U izvješću se kaže: "U nekim slučajevima prijetnje su pojačane pozivanjem na ubojstvo Lucy Lowe, koja je ubijena zajedno sa svojom majkom, sestrom i nerođenim djetetom u kolovozu 2000."

Godine 2001. taksist Azhar Ali Mehmood dobio je četiri doživotne robije zbog ubojstva Lucy Lowe (16), Sarah Lowe (17) i 49-godišnje Eileen Linde Lowe. Ovaj slučaj nije temeljito istražen u smislu da bi bio doveden u vezu s drugima, i to "zbog rasne osjetljivosti", pa informacije nisu pravilno razmijenjene među nadležnim institucijama, pokazala je istraga.

Učitelji i drugi profesionalci koji rade s mladima bili su "obeshrabreni da prijavljuju seksualno iskorištavanje djece", a počinitelji pak "ohrabreni" u svojim nedjelima. Policija i općina smanjili su istražiteljske timove kako bi "uštedjeli novac".

Istražitelj Crowther je rekao da se iskorištavanje "neometano" nastavilo unatoč tome što su agencije i policija bile "svjesne svega do u detalje". Opisao je "kulturu ignoriranja onog što se smatra 'dječjom prostitucijom'" i rekao da je policija "zažmirila i odlučila ne vidjeti očito".

Policija je ponudila "nedvosmislenu ispriku žrtvama i preživjelima u Telfordu" za propuste u prošlosti i rekla da sada ima timove koji se bave tim problemom.

I u školama je, stoji u izvješću, raširena "nespremnost" da se prijavljuje bez "konkretnog dokaza" što je "pretjerano oprezan pristup", dok je "očite" pokazatelje poput izostanaka s nastave i promjena u ponašanju školsko osoblje uglavnom ignoriralo.

U izvješću se navodi da je prema posljednjim podacima iz prvih šest mjeseci 2020. policija primila 172 prijave u vezi sa seksualnim iskorištavanjem djece. "Strašni zločini koji mijenjaju živote nisu nestali - u Telfordu ni drugdje", stoji u izvješću.

Također se iznose policijski dokazi o "neprihvatljivom i uvredljivom stavu" prema žrtvama zlostavljanja, uz "korištenje uvredljivog jezika".

U svojoj izjavi, voditelj istrage Crowther rekao je da se osvrnuo unatrag sve do 1989. kako bi došao do svojih zaključaka, ali postoje i izjave onih žrtava koje su iskorištavane još u 1970-ima.

"Ovi zločini protežu se kroz generacije, smatraju se 'normalnima' i neizbježnima od strane žrtava i njihovih roditelja koji su prošli kroz slična iskustva", rekao je.

Pozvao je institucije da prihvate preporuke iz izvješća koje će, nada se, "na neki način" dati glas i starijim preživjelim žrtvama.

Nakon objave rezultata istrage, žrtva Joanne Phillips, koja je svjedočila, rekla je: "Na žrtve se gledalo kao na dječje prostitutke. Nakon što ste tako kvalificirani, te etiketa teško se osloboditi."

"Danas sam jako ponosan na djevojke iz Telforda... Ne mogu dovoljno opisati koliko sam ponosan što sam ovo uspio dovesti do kraja zahvaljujući njihovoj otpornosti i hrabrost", rekao je glavni istražitelj.

Zastupnica Lucy Allan, koja se ovim slučajevima bavi od 2016., rekla je: "Jasni obrasci zločina postojali su mnogo prije nego što je ovo izvješće naručeno, imali smo u Telfordu na sudu više slučajeva i trebali smo iz njih nešto naučiti, a očito nismo. Najtužnije je što glas žrtava nije čuo, nisu shvaćene ozbiljno, a to se nije smjelo dogoditi", rekla je i dodala:

"Seksualno iskorištavanje djece je gnusan zločin koji se gadi nama i svim ljudima koji imaju ispravan stav prema njemu. Neovisna istraga potvrđuje da smo napravili značajna poboljšanja posljednjih godina." Kaže da rade na pružanju podrške žrtvama i da već provode mnoge preporuke iz istrage.

Policija je uz ispriku preživjelima napomenula da, "iako nije bilo nalaza o korupciji, naša su postupanja bila daleko ispod one razine pomoći i zaštite koju ste trebali imati od nas, što je neprihvatljivo, iznevjerili smo vas". Rečeno je da policija sada ima timove posvećene sprječavanju i borbi protiv seksualnog iskorištavanja djece i bolje surađuje s organizacijama koje rade na njihovoj zaštiti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
Shutterstock

Nepotrebna patnja i smrt mnogih od njih mogli su se izbjeći da je policija odradila svoj najosnovniji posao

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/stravicno-otkrice-vise-od-tisucu-djece-u-jednom-gradu-seksualno-je-iskoristavano-najmanje-30-godina-policija-se-nije-htjela-baviti-tim-slucajevima-1207980 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c97c16a77e831bee53d6e1910b9037d02ee90b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stravi%C4%8Dno+otkri%C4%87e%3A+vi%C5%A1e+od+tisu%C4%87u+djece+u+jednom+gradu+seksualno+je+iskori%C5%A1tavano+najmanje+30+godina%21+Policija+se+nije+htjela+baviti+tim+slu%C4%8Dajevima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstravicno-otkrice-vise-od-tisucu-djece-u-jednom-gradu-seksualno-je-iskoristavano-najmanje-30-godina-policija-se-nije-htjela-baviti-tim-slucajevima-1207980 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstravicno-otkrice-vise-od-tisucu-djece-u-jednom-gradu-seksualno-je-iskoristavano-najmanje-30-godina-policija-se-nije-htjela-baviti-tim-slucajevima-1207980 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šokantno IGNORIRANJE ZLOČINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetšokantno IGNORIRANJE ZLOČINA

Stravično otkriće: više od tisuću djece u jednom gradu seksualno je iskorištavano najmanje 30 godina! Policija se nije htjela baviti tim slučajevima

Piše S.Pg.
13. srpnja 2022. - 11:27
Nepotrebna patnja i smrt mnogih od njih mogli su se izbjeći da je policija odradila svoj najosnovniji posaoShutterstock

Više od tisuću djece, mahom tinejdžerica azijskog podrijetla, bilo je seksualno iskorištavano tijekom najmanje 30 godina u engleskom gradu Telfordu uslijed "šokantnih" propusta policije i gradskog vijeća, pokazala je istraga – javljaju britanski mediji.

Nepotrebna patnja i smrt mnogih od njih mogli su se izbjeći da je policija "odradila svoj najosnovniji posao", prema jučer objavljenim nalazima. Istraga je otkrila da je seksualno iskorištavanje djece desetljećima "cvjetalo", dijelom i zbog straha da će policijska istraga muškaraca azijskog podrijetla "razbuktati rasnu napetost", piše Times.

Svi ti zločini smatrali su se u lokalnoj azijskoj zajednici gotovo neizbježnima, "tradicijom", a stigma je umjesto na zločince padala na žrtve.

Tinejdžericama su godinama ispirali moz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:57