stdClass Object ( [id] => 6665 [title] => Tadić proglasio pobjedu, radikali potvrdili rezultate [alias] => tadic-proglasio-pobjedu-radikali-potvrdili-rezultate [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čelnik izbornog stožera srbijanske Demokratske stranke Marko Đurišić objavio je u nedjelju navečer izbornu pobjedu liste "Za europsku Srbiju - Boris Tadić", a šef izbornog stožera Srpske radikalne stranke Dragan Todorović potvrdio da je, prema podacima te stranke, Tadićeva lista osvojila najveći broj mandata u parlamentu, dok su radikali drugi.

Slavlje u Beogradu

Na beogradskim ulicama mladi su već započeli slavlje. Ulicama jure automobili sa zastavama Tadićeve Demokratske stranke (DS) i Europske unije, a pridružuju im se i motociklisti. Očekuje se da će se tijekom noći slavlje nastaviti te da će se brojni građani okupiti u centru Beograda na Terazijama, ispred sjedišta DS-a.

Po podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), na temelju referentnog uzorka s 85 posto obrađenih izbornih mjesta, pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima odnijela je lista "Za europsku Srbiju" predsjednika Srbije Borisa Tadića, koja je osvojila deset posto više glasova od Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja

Koalicija Borisa Tadića, koju uz Demokratsku stranku (DS) čine i G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Sandžačka demokratska partija (SDP) i Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića osvojila je 38,7 posto glasova od 4,1 milijuna izišlih birača od ukupno 6,7 milijuna upisanih birača (izišlo je 60,7 posto), osvojivši 103 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Slijedi Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja s oko 29,9 posto glasova, odnosno 77 mjesta u parlamentu, te potom koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića s 11,3 posto glasova, odnosno 30 mandata, te Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića sa 7,9 ili 20 mandata i Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića s 5,2 posto glasova ili 13 mandata.

Osim tih stranaka, mađarska koalicija dobila je oko 1,8 posto glasova i moći će računati na četiri mandata u parlamentu, Bošnjačka lista (Sandžaka) Sulejmana Ugljanina će dobiti dva predstavnika u parlamentu, dok će albanska manjina imati jednog predstavnika.

'Moramo raditi'

"Vama ću ostaviti da slavite, a mi moramo raditi, jer vladu treba formirati što prije", rekao je Tadić.

"Nakon nedavnih predsjedničkih izbora, građani Srbije su jasno rekli da žele Srbiju u Europskoj uniji (EU)", kazao je Tadić novinarima, dodajući da je potrebno što prije formirati novu vladu, koja će zemlju uvesti u EU i boriti se za integritet zemlje, odnosno očuvanje Kosova u Srbiji.

"To su dva cilja na kojima ćemo nova vlada i ja kao predsjednik raditi", kazao je Tadić, precizirajući da su osnovni ciljevi nove vlade očuvanje integriteta zemlje, integracija u EU, podizanje životnog standarda građana, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i privođenje svih optuženih za ratne zločine Haškom sudu. Tadić je tome dodao i ponavljanje procesa bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, kojega je nedavno Haški sud oslobodio optužbe za ratne zločine nad Srbima i nealbancima na Kosovu.

Koštunica: Ili vlast ili oprba

Nakon predsjednika Tadića, novinarima se obratio i dosadašnji premijer i predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, čija je koalicija s Novom Srbijom Velimira Ilića na parlamentarnim izborima osvojila 11,3 posto glasova ili 30 mandata u parlamentu, koji je kazao da su izbori pokazali da nije ugrožena stabilnost zemlje te dodao da se politika njegove stranke neće mijenjati.

"Mi ćemo biti u većini koja će zastupati naša načela, ili ćemo biti u oporbi", kazao je Koštunica, koji je, uz čestitke Tadiću za pobjedu na izborima, ponovio da ne zastupaju ista stajališta kada je riječ o cjelovitosti države i naglasio da je nedavni potpis potpredsjednika vlade Božidara Đelića na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU "dobio određeni broj glasova", ali je "određeni broj glasova" dobila i ona strana koja se protivila potpisivanju SSP-a.

No, još je rano reći tko je pravi pobjednik izbora u Srbiji jer nas očekuje postizborno koaliranje, ili bolje reći, trgovina. Shodno tomu, rano je reći jesu li naši istočni susjedi izabrali europski put.

Nikolić: Ili vlada radikala, Koštunice i socijalista, ili novi izbori

Srbija će imati vladu Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića ili će imati nove izbore, izjavio je u nedjelju navečer Šešeljev zamjenik i čelnik radikala na izborima Tomislav Nikolić.

"Prijetnja Borisa Tadića da neće dopustiti da se bez Demokratske stranke (DS) formira vlada nagovještava građanske nemire", kazao je Nikolić, precizirajući da se SPS ranije izjašnjavao da je naklonjen Koštuničinom DSS-u, te da će već u ponedjeljak o novoj vladi razgovarati s Vojislavom Koštunicom.

"Već sutra, u ponedjeljak, s Koštunicom ću obaviti razgovore, jer smo već pokazali da se ideološki slažemo i da možemo biti u koaliciji", izjavio je Nikolić, dodajući da Boris Tadić nema pravo formirati vladu mimo buduće koalicije SRS-DSS-SPS, koja će u pregovorima postići većinu od 126 zastupnika od ukupno 250 u budućem parlamentu.

(H)

Analitičari: Manji odaziv birača rezultat negativne predizborne kampanje

U prvim komentarima odaziva birača na nedjeljne izbore, srbijanski politički analitičari ocjenjuju da je odaziv manji od onoga na nedavnim predsjedničkim izborima u veljači ove godine, rezultat negativne predizborne kampanje koju su vodile stranke. Direktor agencije za istraživanje javnog mnijenja Medium Gallup, Srbobran Branković kazao je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da su na manji odaziv utjecale negativne stranačke kampanje koje su obeshrabrile birače da glasuju i da će manji odaziv ići u prilog Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) Vojislava Šešelja, koja ima "čvrste birače", koji disciplinirano izlaze na birališta.

Analitičar Dušan Pavlović ocijenio je da je zamor birača rezultat toga što je Srbija u izbornoj kampanji neprekidno više od godinu dana, a da su građani "vidjeli da se izborima malo toga rješava". "Servirana je priča da su ovo presudni izbori, no zašto bi birači u to povjerovali kad im se govori da su to treći presudni izbori za godinu dana", kazao je Pavlović RTS-u, podsjećajući da su prije nešto više od godinu dana održani prošli parlamentarni izbori i početkom godine predsjednički.

Prema procjeni CeSID-a, u Srbiji je do 19 sati glasovalo 54,2 posto birača, dok je na u drugom krugu predsjedničkih izborima 3. veljače, u kojem su građani birali između radikala Tomislava Nikolića i demokrata Borisa Tadića, na birališta izašlo 61,37 posto birača.

(h)

Izbori za srbijanski parlament i u Vukovaru

Na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije glasovalo se i u srbijanskom Konzulatu u Vukovaru. Na glasačkom mjestu broj 3 ukupno su bila upisana 182 birača koji su imali mogućnost glasovati za jednu od 22 stranačke, koalicijske ili nezavisne liste za srbijanski parlament. Glasovanje za lokalne izbore, koji se također održavaju u Srbiji, u tom konzularnom predstavništvu nije bilo moguće. Iako je službene rezultate o izlaznosti na biračka mjesta isključivo davala Republička izborna komisija u Beogradu, neslužbeno se moglo doznati kako je na glasačkom mjestu u Vukovaru odziv birača bio relativno zadovoljavajući. Pravo glasa imali su građani koje imaju srbijansko državljanstvo i koji su upisani u birački popis. Osim u Vukovaru, za poslanike u srbijanskoj Skupštini jučer se glasovalo i u Konzulatu u Rijeci, te u Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu.

M. O. /EPEHA

Subotica: Dvije stranke u izbornoj trci za glasove Hrvata

Hrvatska manjina je na nedjeljnim izborima u Srbiji, za koje drži da su ključni za njihov položaj i život, imala nekoliko desetina kandidata za vijećnike gradskih skupština, četiri kandidata za zastupnike u Skupštini Vojvodine i jednog za zastupnika u Skupštini Srbije. "Za Hrvate u Srbiji pitanje broj jedan je ulazak ove zemlje u EU. Time se podiže standard života na višu razinu, ali se podiže i razina ostvarenja naše kulturne autonomije", kaže govoreći o važnosti izbora predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i kandidat za zastupnika u Skupštini Srbije Petar Kuntić. Zastupanje hrvatske manjinske zajednice u svojemu izbornom programu imale su dvije stranke - stariji DSHV i novoutemeljena Demokratska zajednica Hrvata (DZH). Bez obzira na sličnost njihova programa DSHV je na izbore išla u koaliciji s Demokratskom strankom Borisa Tadića, dok DZH je nastupao samostalno. Hrvatska zajednica je do sada imala sedam vijećnika u tri sjeverno-bačka grada - Subotici, Somboru i Apatinu, jednog zastupnika u Skupštini Vojvodine i jednog u parlamentu Srbije. Svi su bili članovi DSHV-a i predstavljali su oko 70.000 Hrvata u Srbiji.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Građani Srbije, njih oko 6,7 milijuna, birali 250 zastupnika za sastav novog republičkog parlamenta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-05-11 11:47:37 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-05-12 10:46:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-05-11 22:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4018 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/05/11/Svijet/tadicmalaThumbnail.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x229" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4152261 Threads: 2 Questions: 125528225 Slow queries: 54509 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3806705 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/tadic-proglasio-pobjedu-radikali-potvrdili-rezultate-6665 [printLink] => /vijesti/svijet/tadic-proglasio-pobjedu-radikali-potvrdili-rezultate-6665?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232474 [name] => srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 202515 [name] => boristadić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boristadic [link] => /tag/boristadic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 105419 [name] => vojislavkoštunica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojislavkostunica [link] => /tag/vojislavkostunica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 226351 [name] => tomislavnikolić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavnikolic [link] => /tag/tomislavnikolic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Građani Srbije, njih oko 6,7 milijuna, birali 250 zastupnika za sastav novog republičkog parlamenta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tadić proglasio pobjedu, radikali potvrdili rezultate [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-52-24-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/05/11/Svijet/tadicmalaThumbnail.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/05/11/Svijet/tadicmalaThumbnail.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čelnik izbornog stožera srbijanske Demokratske stranke Marko Đurišić objavio je u nedjelju navečer izbornu pobjedu liste "Za europsku Srbiju - Boris Tadić", a šef izbornog stožera Srpske radikalne stranke Dragan Todorović potvrdio da je, prema podacima te stranke, Tadićeva lista osvojila najveći broj mandata u parlamentu, dok su radikali drugi.

Slavlje u Beogradu

Na beogradskim ulicama mladi su već započeli slavlje. Ulicama jure automobili sa zastavama Tadićeve Demokratske stranke (DS) i Europske unije, a pridružuju im se i motociklisti. Očekuje se da će se tijekom noći slavlje nastaviti te da će se brojni građani okupiti u centru Beograda na Terazijama, ispred sjedišta DS-a.

Po podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), na temelju referentnog uzorka s 85 posto obrađenih izbornih mjesta, pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima odnijela je lista "Za europsku Srbiju" predsjednika Srbije Borisa Tadića, koja je osvojila deset posto više glasova od Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja

Koalicija Borisa Tadića, koju uz Demokratsku stranku (DS) čine i G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Sandžačka demokratska partija (SDP) i Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića osvojila je 38,7 posto glasova od 4,1 milijuna izišlih birača od ukupno 6,7 milijuna upisanih birača (izišlo je 60,7 posto), osvojivši 103 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Slijedi Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja s oko 29,9 posto glasova, odnosno 77 mjesta u parlamentu, te potom koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića s 11,3 posto glasova, odnosno 30 mandata, te Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića sa 7,9 ili 20 mandata i Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića s 5,2 posto glasova ili 13 mandata.

Osim tih stranaka, mađarska koalicija dobila je oko 1,8 posto glasova i moći će računati na četiri mandata u parlamentu, Bošnjačka lista (Sandžaka) Sulejmana Ugljanina će dobiti dva predstavnika u parlamentu, dok će albanska manjina imati jednog predstavnika.

'Moramo raditi'

"Vama ću ostaviti da slavite, a mi moramo raditi, jer vladu treba formirati što prije", rekao je Tadić.

"Nakon nedavnih predsjedničkih izbora, građani Srbije su jasno rekli da žele Srbiju u Europskoj uniji (EU)", kazao je Tadić novinarima, dodajući da je potrebno što prije formirati novu vladu, koja će zemlju uvesti u EU i boriti se za integritet zemlje, odnosno očuvanje Kosova u Srbiji.

"To su dva cilja na kojima ćemo nova vlada i ja kao predsjednik raditi", kazao je Tadić, precizirajući da su osnovni ciljevi nove vlade očuvanje integriteta zemlje, integracija u EU, podizanje životnog standarda građana, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i privođenje svih optuženih za ratne zločine Haškom sudu. Tadić je tome dodao i ponavljanje procesa bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, kojega je nedavno Haški sud oslobodio optužbe za ratne zločine nad Srbima i nealbancima na Kosovu.

Koštunica: Ili vlast ili oprba

Nakon predsjednika Tadića, novinarima se obratio i dosadašnji premijer i predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, čija je koalicija s Novom Srbijom Velimira Ilića na parlamentarnim izborima osvojila 11,3 posto glasova ili 30 mandata u parlamentu, koji je kazao da su izbori pokazali da nije ugrožena stabilnost zemlje te dodao da se politika njegove stranke neće mijenjati.

"Mi ćemo biti u većini koja će zastupati naša načela, ili ćemo biti u oporbi", kazao je Koštunica, koji je, uz čestitke Tadiću za pobjedu na izborima, ponovio da ne zastupaju ista stajališta kada je riječ o cjelovitosti države i naglasio da je nedavni potpis potpredsjednika vlade Božidara Đelića na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU "dobio određeni broj glasova", ali je "određeni broj glasova" dobila i ona strana koja se protivila potpisivanju SSP-a.

No, još je rano reći tko je pravi pobjednik izbora u Srbiji jer nas očekuje postizborno koaliranje, ili bolje reći, trgovina. Shodno tomu, rano je reći jesu li naši istočni susjedi izabrali europski put.

Nikolić: Ili vlada radikala, Koštunice i socijalista, ili novi izbori

Srbija će imati vladu Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića ili će imati nove izbore, izjavio je u nedjelju navečer Šešeljev zamjenik i čelnik radikala na izborima Tomislav Nikolić.

"Prijetnja Borisa Tadića da neće dopustiti da se bez Demokratske stranke (DS) formira vlada nagovještava građanske nemire", kazao je Nikolić, precizirajući da se SPS ranije izjašnjavao da je naklonjen Koštuničinom DSS-u, te da će već u ponedjeljak o novoj vladi razgovarati s Vojislavom Koštunicom.

"Već sutra, u ponedjeljak, s Koštunicom ću obaviti razgovore, jer smo već pokazali da se ideološki slažemo i da možemo biti u koaliciji", izjavio je Nikolić, dodajući da Boris Tadić nema pravo formirati vladu mimo buduće koalicije SRS-DSS-SPS, koja će u pregovorima postići većinu od 126 zastupnika od ukupno 250 u budućem parlamentu.

(H)

Analitičari: Manji odaziv birača rezultat negativne predizborne kampanje

U prvim komentarima odaziva birača na nedjeljne izbore, srbijanski politički analitičari ocjenjuju da je odaziv manji od onoga na nedavnim predsjedničkim izborima u veljači ove godine, rezultat negativne predizborne kampanje koju su vodile stranke. Direktor agencije za istraživanje javnog mnijenja Medium Gallup, Srbobran Branković kazao je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da su na manji odaziv utjecale negativne stranačke kampanje koje su obeshrabrile birače da glasuju i da će manji odaziv ići u prilog Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) Vojislava Šešelja, koja ima "čvrste birače", koji disciplinirano izlaze na birališta.

Analitičar Dušan Pavlović ocijenio je da je zamor birača rezultat toga što je Srbija u izbornoj kampanji neprekidno više od godinu dana, a da su građani "vidjeli da se izborima malo toga rješava". "Servirana je priča da su ovo presudni izbori, no zašto bi birači u to povjerovali kad im se govori da su to treći presudni izbori za godinu dana", kazao je Pavlović RTS-u, podsjećajući da su prije nešto više od godinu dana održani prošli parlamentarni izbori i početkom godine predsjednički.

Prema procjeni CeSID-a, u Srbiji je do 19 sati glasovalo 54,2 posto birača, dok je na u drugom krugu predsjedničkih izborima 3. veljače, u kojem su građani birali između radikala Tomislava Nikolića i demokrata Borisa Tadića, na birališta izašlo 61,37 posto birača.

(h)

Izbori za srbijanski parlament i u Vukovaru

Na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije glasovalo se i u srbijanskom Konzulatu u Vukovaru. Na glasačkom mjestu broj 3 ukupno su bila upisana 182 birača koji su imali mogućnost glasovati za jednu od 22 stranačke, koalicijske ili nezavisne liste za srbijanski parlament. Glasovanje za lokalne izbore, koji se također održavaju u Srbiji, u tom konzularnom predstavništvu nije bilo moguće. Iako je službene rezultate o izlaznosti na biračka mjesta isključivo davala Republička izborna komisija u Beogradu, neslužbeno se moglo doznati kako je na glasačkom mjestu u Vukovaru odziv birača bio relativno zadovoljavajući. Pravo glasa imali su građani koje imaju srbijansko državljanstvo i koji su upisani u birački popis. Osim u Vukovaru, za poslanike u srbijanskoj Skupštini jučer se glasovalo i u Konzulatu u Rijeci, te u Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu.

M. O. /EPEHA

Subotica: Dvije stranke u izbornoj trci za glasove Hrvata

Hrvatska manjina je na nedjeljnim izborima u Srbiji, za koje drži da su ključni za njihov položaj i život, imala nekoliko desetina kandidata za vijećnike gradskih skupština, četiri kandidata za zastupnike u Skupštini Vojvodine i jednog za zastupnika u Skupštini Srbije. "Za Hrvate u Srbiji pitanje broj jedan je ulazak ove zemlje u EU. Time se podiže standard života na višu razinu, ali se podiže i razina ostvarenja naše kulturne autonomije", kaže govoreći o važnosti izbora predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i kandidat za zastupnika u Skupštini Srbije Petar Kuntić. Zastupanje hrvatske manjinske zajednice u svojemu izbornom programu imale su dvije stranke - stariji DSHV i novoutemeljena Demokratska zajednica Hrvata (DZH). Bez obzira na sličnost njihova programa DSHV je na izbore išla u koaliciji s Demokratskom strankom Borisa Tadića, dok DZH je nastupao samostalno. Hrvatska zajednica je do sada imala sedam vijećnika u tri sjeverno-bačka grada - Subotici, Somboru i Apatinu, jednog zastupnika u Skupštini Vojvodine i jednog u parlamentu Srbije. Svi su bili članovi DSHV-a i predstavljali su oko 70.000 Hrvata u Srbiji.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tadic-proglasio-pobjedu-radikali-potvrdili-rezultate-6665 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5210204eb309d940dcb09462f811e79eab04b0ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tadi%C4%87+proglasio+pobjedu%2C+radikali+potvrdili+rezultate&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftadic-proglasio-pobjedu-radikali-potvrdili-rezultate-6665 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftadic-proglasio-pobjedu-radikali-potvrdili-rezultate-6665 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Građani Srbije, njih oko 6,7 milijuna, birali 250 zastupnika za sastav novog republičkog parlamenta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetGrađani Srbije, njih oko 6,7 milijuna, birali 250 zastupnika za sastav novog republičkog parlamenta

Tadić proglasio pobjedu, radikali potvrdili rezultate

Piše PSD.
12. svibnja 2008. - 00:47

Čelnik izbornog stožera srbijanske Demokratske stranke Marko Đurišić objavio je u nedjelju navečer izbornu pobjedu liste "Za europsku Srbiju - Boris Tadić", a šef izbornog stožera Srpske radikalne stranke Dragan Todorović potvrdio da je, prema podacima te stranke, Tadićeva lista osvojila najveći broj mandata u parlamentu, dok su radikali drugi.

Slavlje u Beogradu

Na beogradskim ulicama mladi su već započeli slavlje. Ulicama jure automobili sa zastavama Tadićeve Demokratske stranke (DS) i Europske unije, a pridružuju im se i motociklisti. Očekuje se da će se tijekom noći slavlje nastaviti te da će se brojni građani okupiti u centru Beograda na Terazijama, ispred sjedišta DS-a.

Po podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), na temelju referentnog uzorka s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:52