stdClass Object ( [id] => 1308902 [title] => U Bijeloj kući su shvatili da gube rat s Kinom: ‘Neoliberalne politike su nam uništile proizvodnju, trebamo promjene‘ [alias] => u-bijeloj-kuci-su-shvatili-da-gube-rat-s-kinom-neoliberalne-politike-su-nam-unistile-proizvodnju-trebamo-promjene [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Washingtonu se prema Kini upravo implementiraju nova ograničenja izvoza čipova za umjetnu inteligenciju, nakon što su u listopadu 2022. Sjedinjene Države, Nizozemska i Japan uveli niz kontrola izvoza naprednih poluvodičkih čipova, kako bi onesposobili kineski gospodarski napredak.

Zbog toga, NY Times piše da je kontrola izvoza poluvodiča "objava ekonomskog rata Kini", čime se nastoji "aktivno preokrenuti" kineski tehnološki napredak. Dodaje se i kako će se ovakvim akcijama "prijetiti gospodarskom rastu i znanstvenom vodstvu" Kine. "Ako kontrole budu uspješne, mogle bi hendikepirati Kinu za jednu generaciju", objašnjava autor. Viša suradnica u Centru New American Security Emily Kilcrease je dodala i kako "postoje ključna tehnološka područja u kojima Kina ne bi trebala napredovati, a to su područja koja će pokretati budući gospodarski rast i razvoj.‘"

Ipak, ni u Pekingu više ne sjede skrštenih ruku. Naime, Komunistička partija (KPK) je najavila da će ograničiti izvoz rijetkih metala koji se koriste za proizvodnju poluvodiča, kako bi "očuvali sigurnost i nacionalne interese". Radi se o germaniju i galiju kojeg je EU označila kritičnom sirovinom. Kineski državni mediji opisali su ove restrikcije kao "upozorenje" SAD-u da Kina neće biti istisnuta iz globalnih opskrbnih lanaca.

Doduše, kao dodatno upozorenje dolazi vijest da je tehnološko poduzeće Wuhan Huagong Laser Engineering proizvelo prvu vrhunsku opremu za lasersko rezanje pločica s potpuno lokaliziranim osnovnim komponentama. Ovo se navodi kao ključno tehnološko otkriće u području opreme za proizvodnju poluvodiča, koje dokazuje da bi se - kao što su mnogi zapadni stručnjaci upozoravali - eskalirajući rat čipova SAD-u mogao obiti o glavu; izazivajući Kinu da osmišljava inovacije, istovremeno nanoseći štetu zapadnim tehnološkim tvrtkama.

---

image
/Shutterstock
---

U jeku ovih zbivanja se, nakon dosta vremena, odvio i susret kineske i američke diplomacije. Tako je državni tajnik SAD-a Tony Blinken posjetio Peking, odakle je poručio da njegova država ne pokušava "obuzdati" Kinu, već ih samo spriječiti da "dobiju tehnologiju koju bi mogli upotrijebiti protiv njih" ili koristiti "u represivne svrhe"; kao što je AI. Razlika između "obuzdavanja" i "sprječavanja tehnološkog razvoja" pritom ostaje nejasna.

Paralelno, izvršni direktor korporacije za proizvodnju oružja Raytheon, Greg Hayes, upozorio je kako zapadna poduzeća "mogu smanjiti rizik, ali ne i razdvojiti" se od poslovanja s Kinezima, pošto više od 95 posto rijetkih zemaljskih materijala ili metala dolazi ili se prerađuje u Kini. "Nema alternative", rekao je, dodajući da će biti potrebno "mnogo, mnogo godina" da se ponovno uspostavi proizvodna sposobnost neovisna o Pekingu, "bilo unutar SAD-a ili u drugim prijateljskim zemljama." Ukratko, Amerikancima je potrebna suradnja s Kinom da bi mogli nastaviti ratovati s Kinom.

Ali, ne misle baš svi građani SAD-a da je obuzdavanje Kine dobra ideja. Jeffrey Sachs, predsjednik UN-ove mreže rješenja za održivi razvoj, kaže: "Kina je prešla s 80 posto ekstremnog siromaštva 1980. na stanje bez ekstremnog siromaštva 40 godina kasnije. To je najuspješniji gospodarski razvoj u povijesti! Trebali bismo se radovati kineskim postignućima, a ne bojati ih se." 

---

---

Vjerojatno baš zbog pothvata koji opisuje Sachs - kao i zbog neprikosnovenog nastavka napretka Kine - na najnovijoj anketi Edelmana o ekonomskom optimizmu Kina je jedina od uključenih zemlja u kojoj je optimizam porastao u posljednjih godinu dana te sada 65 posto Kineza vjeruje da će za pet godina živjeti bolje nego trenutno. Među zapadnim zemljama najbolje kotira SAD sa 36 posto. Valjda napomenuti i kako je 24 od 28 zemalja na najnižoj razini ikad.

---

---

Kina se 2017. godine prometnula u najjače svjetsko gospodarstvo, gledano po paritetu kupovne moći (PPP), najrealnijeg indikatora komparativne ekonomske snage, izračunatog od strane Međunarodnog monetarnog fonda. Numerički, Kina čini 18,92 posto svjetske ekonomije, dok je SAD na 15,39. Dodatno, u Kini se događa 31 posto globalnih proizvodnih aktivnosti, što je duplo više nego u Americi.

Međutim, mnogi zaboravljaju da ovo Kinezima nije prvi put da se nalaze na tronu globalne proizvodne moći. Naime, 1820. godine Kina je predstavljala čitavu trećinu svjetskog gospodarstva, da bi u ostatku 19. stoljeća europski kolonijalizam promijenio ove omjere. Tako je 1950. Kina pala na svega pet posto ukupnog BDP-a, a još 1990. je BDP po stanovniku bio duplo manji nego u Hondurasu, najsiromašnijoj zemlji Latinske Amerike.

No, kako je jedna od tada najnerazvijenih zemlja svijeta, čije je gospodarstvo bilo bazirano na agrikulturi, uspjela ostvariti vjerojatno najrobusniji ekonomski napredak u povijesti? Pa, ključna riječ je svakako "industrijalizacija", koju su lideri KPK zacrtali kao glavni cilj. Ova politika se počela provoditi nakon revolucije 1949. i "stoljeća poniženja", u kojem su Europljani, Amerikanci i Japanci natjerali Peking da potpiše "Boksački protokol", po kojem su Kinezi 39 godina morali plaćati reparacije kolonizatorima; u iznosu višem od ukupnih nacionalnih poreznih prihoda.

---

---

U cilju etabliranja Marxovog "industrijskog proletarijata", KPK je obećao "postupno promijeniti nazadnu poljoprivrednu zemlju u civiliziranu, progresivnu i industrijaliziranu". Premda neki tvrde kako je, u moderno vrijeme, Kina u potpunosti prihvatila kapitalističke metode, to baš i nije istina. Sistem koji je Peking razvio nazivaju "tržišnim socijalizmom", pri čemu još uvijek glavnu riječ u ekonomskom djelovanju ima država. Zbog toga kineske tvrtke u državnom vlasništvu čine trećinu nacionalnog BDP-a, što uključuje bankarstvo, komunikacije i transport.

Nakon smrti Mao Zedonga 1976. godine je novi lider Deng Xiaoping promovirao reforme, u kojima je tržište (djelomično) uvedeno kao mehanizam koji će dokinuti državno određivanje cijena u privredi te omogućiti potentniju ekonomsku ekspanziju. Naravno, Kinezi su i dalje nastavili provoditi petogodišnje planove kako bi ipak mogli kontrolirati osmišljeni smjer razvoja svog društva. Otad je Partija eksperimentirala s nekoliko različitih modusa tržišnog socijalizma, pametno usklađujući tržišne sile i centralno upravljanje.

---

image
/Afp
---

Xiaoping je 1980. obznanio: "Revolucija znači vođenje klasne borbe, ali ne znači samo to. Razvoj proizvodnih snaga također je vrsta revolucije - vrlo važne. To je najtemeljnija revolucija sa stajališta povijesnog razvoja. Tijekom proteklih 30 godina, od osnutka Narodne Republike, postavili smo osnovne socijalističke temelje u poljoprivredi, industriji i drugim područjima. Ali imamo veliki problem, a to je da smo izgubili neko vrijeme i da su se naše proizvodne snage presporo razvijale."

Istaknuo je i kako su "marksisti uvijek smatrali socijalizam superiornim kapitalizmu te kako bi socijalističke zemlje trebale biti sposobne razviti proizvodne snage brže od kapitalističkih". Ovo je, zapravo, već ranije demonstrirao SSSR, čiji je godišnji BDP od 1928. do 1940. rastao po prosječnoj stopi od 14,9 posto, dok je onaj američki bio na 1,7 posto. Do 1975. se taj omjer nešto približio, na 9,1 prema 3,1 posto.

---

image
youtube screenshot
---

Međutim, u procesu instalacije tržišta, kao i uvijek, postoji jedna velika opasnost, a to je da će strani kapital navaliti na jeftinu radnu snagu i temeljito je eksploatirati za profit. Ali Kinezi su imali plan. Naime, KPK je svakoj inozemnoj investiciji nametnuo uvjete poslovanja, što je primarno podrazumijevalo stupanje u partnerski odnos s lokalnim firmama, ali i dopuštanje prijenosa tehnologije. Danas se oko ovog dobrovoljnog (!) stupanja u poslovni odnos u SAD-u kreirao mit "prisilnog transfera tehnologije", zbog čega se propagira mišljenje da Kina "krade" inovacije i "plagira" proizvode. Očito, ova politika je bila ključ transformacije Kine u industrijskog giganta.

Mada još od doba Trumpove administracije, kada se počelo žešće sankcionirati kinesku ekonomiju, postoji ideja o premještanju globalne proizvodnje iz Kine, američko-kineska trgovina je, pomalo ironično, dosegla rekordnu razinu 2022., bez znakova usporavanja u bliskoj budućnosti. Od 2001., kada se Kina pridružila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, velik dio svjetske proizvodne baze migrirao je u Kinu, privučen jeftinom radnom snagom i povoljnom politikom kineske vlade koja uključuje velika ulaganja u infrastrukturu i trgovinske kapacitete.

---

image
/Shutterstock
---

Unatoč značajnim financijskim i političkim pritiscima u proteklom desetljeću, većina tvrtka još uvijek ne seli znatan dio svoje proizvodnje iz Kine. Zašto? Pa, kako se pokazalo, Kina je kompletno ovladala zanatom proizvodnje. Iako su troškovi rada povezani s proizvodnjom znatno niži na drugim tržištima, poput Bangladeša, takva je i produktivnost. Kineski radnici su i skuplji i produktivniji od radne snage u drugim azijskim gospodarstvima u razvoju. 

Uzmimo primjer proizvodnje odjeće. Evidentno je kako je za izradu ovih artikala, osim tekstila, potrebno raspolagati i ukrasima, bojama, patentima, konopcima i drugim dijelovima. Kina je odlučila primijeniti strategiju koja osigurava da se cijeli proizvodni lanac opskrbe nalazi na domaćem tlu te je uskoro usavršila svaki korak procesa. Kina čak uvozi i prerađuje velik dio svjetske vune i pamuka, uključujući značajnu količinu pamuka uzgojenog u SAD-u, koji čini približno 35 posto ukupne svjetske proizvodnje. Gotovi proizvodi se tako, po obradi, ponovo vraćaju u američke robne kuće - po višestruko višoj cijeni.

---

image
/Shutterstock
---

Usput, valja napomenuti kako se u neoliberalnoj eri - od početka 80-ih - Amerika deindustrijalizirala, pa je njezina ekonomija postala financijalizirana. Još 1965. je 55 posto američkog BDP dolazilo iz proizvodnog sektora, da bi danas taj broj bio nešto manji od 40 posto. Također, u 60-ima je 27 posto Amerikanaca bilo zaposleno u proizvodnom sektoru, dok ih sada tamo radi svega devet posto. Rezultat ovih kretanja je da se SAD danas više nije sposoban natjecati s Kinom u tehnološkom napretku.

Još 70-ih, kad je počela deindustrijalizacija SAD-a i liberalizacija poslovanja, američke kompanije su selile proizvodnju u Aziju; zbog jeftine radne snage te kao alat gušenja i uništavanja nacionalne sindikalne baze. Otad su američke realne plaće počele opadati, a većina novaca se - umjesto u proizvodnju i infrastrukturu - ulagala u špekulativne vrijednosnice; što je konačno dovelo do kraha burze 2008. godine.

Paralelno, američke korporacije su postale toliko moćne da sada praktički kroje politike i kupuju političare. Čak je i prema presudi Vrhovnog suda deklarirano da su korporacije "kao ljudi" pa imaju ustavom garantiranu slobodu govora, u obliku beskonačnih donacija. Ova odluka je osigurala poslovnim subjektima mogućnost ulaganja u politički kapital, u svrhu ostvarivanja privatnih interesa. Tako se događa da preko 90 posto kandidata za Kongres, koji prikupe više donacija od ostalih, pobijede na izborima.

---

---

S obzirom na sve rečeno, nije teško zaključiti da je gospodarski primat SAD-a u velikim problemima. Ako ne žele postati nepovratno ekonomski podređeni Pekingu, Amerikanci trebaju plan; i trebaju ga hitno. A sada se čini da ga i imaju; otprilike. Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, krajem travnja održao je prilično nevjerojatan govor koji je, eto, prošao relativno neopaženo. Naime, iako je teško povjerovati, Sullivan je praktički izlanuo da se neoliberalni model pokazao kao potpuni promašaj te najavio značajnije intervencije vlade u gospodarstvo. 

Sullivan je kazao da je "novi Washingtonski konsenzus" - neoliberalna doktrina privatizacije, deregulacije, smanjenja poreza i rezanja socijalne potrošnje, provođena od strane MMF-a i Svjetske banke - potpuno pogrešan. "Američka industrijska baza je uništena... Postojala je jedna pretpostavka u središtu cijele ove politike: da tržišta uvijek produktivno i učinkovito alociraju kapital - bez obzira što učinili naši konkurenti, bez obzira na to koliko su naši zajednički izazovi narasli i bez obzira na to koliko smo prepreka srušili... Postulat da će duboka liberalizacija trgovine pomoći Americi da izvozi robu, a ne radna mjesta i kapacitete, bio je dano obećanje, ali nije održano", zaključio je savjetnik. 

---

image
Jim Watson/Afp
---

Prisjetio se i "još jedne ugrađene pretpostavke", a to je da "vrsta rasta nije važna". "Sav rast je bio dobar rast. Tako su se razne reforme kombinirale i spajale kako bi privilegirale neke sektore gospodarstva, poput financija, dok su drugi bitni sektori, poput poluvodiča i infrastrukture, atrofirali. Naš industrijski kapacitet — koji je ključan za sposobnost svake zemlje da nastavi s inovacijama — pretrpio je pravi udarac", priznao je Sullivan.

Zatim je nastavio da je "velika netržišna ekonomija" (Kina, op. a.) integrirana u međunarodni ekonomski poredak na način koji "predstavlja značajne izazove". Primjetio je da je Kina nastavila u velikim razmjerima subvencionirati tradicionalne industrijske sektore, poput čelika, kao i ključne industrije budućnosti, poput čiste energije, digitalne infrastrukture i napredne biotehnologije. A, dok se to odvijalo, "Amerika je izgubila proizvodnju" i "narušila svoju konkurentnost u kritičnim tehnologijama" te će daljnja "ignoriranja ekonomskih ovisnosti, koja su se nakupljala tijekom desetljeća liberalizacije" biti "opasna".

"Prevladavajuća pretpostavka bila je da će rast omogućen trgovinom biti inkluzivan rast - da će dobici od trgovine na kraju biti široko podijeljeni unutar nacija. Ali činjenica je da ti dobici nisu uspjeli doprijeti do velikog broja radnih ljudi. Američka srednja klasa izgubila je tlo pod nogama, dok je bogatima išlo bolje nego ikad... Ključni među pokretačima (ekonomske nejednakosti) su desetljeća trickle-down politika, poput regresivnih smanjivanja poreza, dubokih rezova javnih ulaganja, nekontrolirane koncentracije poduzeća i aktivnih mjera za potkopavanje radničkog pokreta, koji je u početku izgradio američku srednju klasu", istaknuo je savjetnik.

---

---

Da je podivljali kapitalizam uništio američku privredu slaže se i glavni ekonomski komentator Financial Timesa Martin Wolf; nekadašnji gorljivi zagovornik neoliberalne čikaške škole, poznate po gnušanju od državnih intervencija. On, u zazivanju povratka kejnezijanizma, piše: "Sviđalo nam se to ili ne, živimo u svijetu koji je skrojio SAD. Sada, pateći od grižnje savjesti kupljenim, odlučio ga je preraditi."

U 2023. godini, američki strah od "komunističke prijetnje" se konačno ostvario. Ali, umjesto da kineski tržišni socijalizam, kako je plašena javnost, porobljava ljude, on ih - upravo suprotno - oslobađa; za sobom ostavljajući kapitalističke ustroje u krhotinama. Baš zato - a kako nalaže filozofija slobodnog tržišta - nužno je maksimalno skučiti prostor slobode ekonomskog napretka svjetskog gospodarskog motora, Kine.  

Jasno, uslijed ekonomskog rata je uputno i prokazivati glavnog takmaca kao opaku i lažljivu "diktaturu". Pa tako voditelj Pierce Morgan prigovara Noamu Chomskom da je "jako povjerljiv prema Kini i njenim motivacijama", na što ovaj odgovara: "Ne, ni najmanje. Kina nipošto nije svetac. Postoje mnoge kritike koje možete uputiti u smjeru Kine. Ali volio bih opisati globalnu situaciju onakvom kakva jest, a ne na način na koji je predstavlja američka i britanska propaganda."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => carstvo u zalasku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => carstvo u zalasku 2 0 15386 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-17 07:45:08 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-22 21:25:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-22 21:25:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U Bijeloj kući su shvatili da gube rat s Kinom: 'Neoliberalne politike su nam uništile proizvodnju, trebamo promjene' [metakey] => Kina, Amerika, SAD, ekonomski rat, rat, socijalizam, kapitalizam, poluvodiči, čipovi, jake sullivan, ekonomija, Komunistička partija, galij, Jeffrey Sachs, Noam Chomsky, marx, Komunizam, industrija, proizvodnja, neoliberalizam, liberalizacija, opskrb [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25294562.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284802.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284803.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284804.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284810.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284812.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284824.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Jim Watson\/Afp","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Afp","\/Shutterstock","youtube screenshot"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x960","hd_25294562_1920.jpg":"1920x1080","k_25294562_1280.jpg":"1280x1280","k_25294562_1024.jpg":"1024x1024","k_25294562_640.jpg":"640x640","k_25294562_480.jpg":"480x480","k_25294562_340.jpg":"340x340","k_25294562_220.jpg":"220x220","o_25294562_1280.jpg":"1280x640","o_25294562_1024.jpg":"1024x512","o_25294562_640.jpg":"640x320","o_25294562_480.jpg":"480x240","o_25294562_340.jpg":"340x170","o_25294562_220.jpg":"220x110","h_25294562_1280.jpg":"1280x854","h_25294562_1024.jpg":"1024x683","h_25294562_640.jpg":"640x427","h_25294562_480.jpg":"480x320","h_25294562_340.jpg":"340x227","h_25294562_220.jpg":"220x147","pp_25294562_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294562_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294562_640.jpg":"640x814","pp_25294562_480.jpg":"480x611","pp_25294562_340.jpg":"340x432","pp_25294562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25284802_1920.jpg":"1920x1080","k_25284802_1280.jpg":"1280x1280","k_25284802_1024.jpg":"1024x1024","k_25284802_640.jpg":"640x640","k_25284802_480.jpg":"480x480","k_25284802_340.jpg":"340x340","k_25284802_220.jpg":"220x220","o_25284802_1280.jpg":"1280x852","o_25284802_1024.jpg":"1024x682","o_25284802_640.jpg":"640x426","o_25284802_480.jpg":"480x319","o_25284802_340.jpg":"340x226","o_25284802_220.jpg":"220x146","h_25284802_1280.jpg":"1280x854","h_25284802_1024.jpg":"1024x683","h_25284802_640.jpg":"640x427","h_25284802_480.jpg":"480x320","h_25284802_340.jpg":"340x227","h_25284802_220.jpg":"220x147","pp_25284802_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284802_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284802_640.jpg":"640x814","pp_25284802_480.jpg":"480x611","pp_25284802_340.jpg":"340x432","pp_25284802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25284803_1920.jpg":"1920x1080","k_25284803_1280.jpg":"1280x1280","k_25284803_1024.jpg":"1024x1024","k_25284803_640.jpg":"640x640","k_25284803_480.jpg":"480x480","k_25284803_340.jpg":"340x340","k_25284803_220.jpg":"220x220","o_25284803_1280.jpg":"1280x853","o_25284803_1024.jpg":"1024x682","o_25284803_640.jpg":"640x426","o_25284803_480.jpg":"480x320","o_25284803_340.jpg":"340x226","o_25284803_220.jpg":"220x146","h_25284803_1280.jpg":"1280x854","h_25284803_1024.jpg":"1024x683","h_25284803_640.jpg":"640x427","h_25284803_480.jpg":"480x320","h_25284803_340.jpg":"340x227","h_25284803_220.jpg":"220x147","pp_25284803_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284803_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284803_640.jpg":"640x814","pp_25284803_480.jpg":"480x611","pp_25284803_340.jpg":"340x432","pp_25284803_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1097","hd_25284804_1920.jpg":"1920x1080","k_25284804_1280.jpg":"1280x1280","k_25284804_1024.jpg":"1024x1024","k_25284804_640.jpg":"640x640","k_25284804_480.jpg":"480x480","k_25284804_340.jpg":"340x340","k_25284804_220.jpg":"220x220","o_25284804_1280.jpg":"1280x731","o_25284804_1024.jpg":"1024x585","o_25284804_640.jpg":"640x365","o_25284804_480.jpg":"480x274","o_25284804_340.jpg":"340x194","o_25284804_220.jpg":"220x125","h_25284804_1280.jpg":"1280x854","h_25284804_1024.jpg":"1024x683","h_25284804_640.jpg":"640x427","h_25284804_480.jpg":"480x320","h_25284804_340.jpg":"340x227","h_25284804_220.jpg":"220x147","pp_25284804_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284804_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284804_640.jpg":"640x814","pp_25284804_480.jpg":"480x611","pp_25284804_340.jpg":"340x432","pp_25284804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x694","hd_25284810_1920.jpg":"1920x1080","k_25284810_1280.jpg":"1280x1280","k_25284810_1024.jpg":"1024x1024","k_25284810_640.jpg":"640x640","k_25284810_480.jpg":"480x480","k_25284810_340.jpg":"340x340","k_25284810_220.jpg":"220x220","o_25284810_1280.jpg":"1280x867","o_25284810_1024.jpg":"1024x694","o_25284810_640.jpg":"640x433","o_25284810_480.jpg":"480x325","o_25284810_340.jpg":"340x230","o_25284810_220.jpg":"220x149","h_25284810_1280.jpg":"1280x854","h_25284810_1024.jpg":"1024x683","h_25284810_640.jpg":"640x427","h_25284810_480.jpg":"480x320","h_25284810_340.jpg":"340x227","h_25284810_220.jpg":"220x147","pp_25284810_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284810_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284810_640.jpg":"640x814","pp_25284810_480.jpg":"480x611","pp_25284810_340.jpg":"340x432","pp_25284810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25284812_1920.jpg":"1920x1080","k_25284812_1280.jpg":"1280x1280","k_25284812_1024.jpg":"1024x1024","k_25284812_640.jpg":"640x640","k_25284812_480.jpg":"480x480","k_25284812_340.jpg":"340x340","k_25284812_220.jpg":"220x220","o_25284812_1280.jpg":"1280x854","o_25284812_1024.jpg":"1024x683","o_25284812_640.jpg":"640x427","o_25284812_480.jpg":"480x320","o_25284812_340.jpg":"340x227","o_25284812_220.jpg":"220x146","h_25284812_1280.jpg":"1280x854","h_25284812_1024.jpg":"1024x683","h_25284812_640.jpg":"640x427","h_25284812_480.jpg":"480x320","h_25284812_340.jpg":"340x227","h_25284812_220.jpg":"220x147","pp_25284812_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284812_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284812_640.jpg":"640x814","pp_25284812_480.jpg":"480x611","pp_25284812_340.jpg":"340x432","pp_25284812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"488x373","hd_25284824_1920.png":"1920x1080","k_25284824_1280.png":"1280x1280","k_25284824_1024.png":"1024x1024","k_25284824_640.png":"640x640","k_25284824_480.png":"480x480","k_25284824_340.png":"340x340","k_25284824_220.png":"220x220","o_25284824_1280.png":"1280x978","o_25284824_1024.png":"1024x782","o_25284824_640.png":"640x489","o_25284824_480.png":"480x366","o_25284824_340.png":"340x259","o_25284824_220.png":"220x168","h_25284824_1280.png":"1280x854","h_25284824_1024.png":"1024x683","h_25284824_640.png":"640x427","h_25284824_480.png":"480x320","h_25284824_340.png":"340x227","h_25284824_220.png":"220x147","pp_25284824_1280.png":"1280x1628","pp_25284824_1024.png":"1024x1303","pp_25284824_640.png":"640x814","pp_25284824_480.png":"480x611","pp_25284824_340.png":"340x432","pp_25284824_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38126289 Threads: 3 Questions: 7081727249 Slow queries: 3296875 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607939494 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/u-bijeloj-kuci-su-shvatili-da-gube-rat-s-kinom-neoliberalne-politike-su-nam-unistile-proizvodnju-trebamo-promjene-1308902 [printLink] => /vijesti/svijet/u-bijeloj-kuci-su-shvatili-da-gube-rat-s-kinom-neoliberalne-politike-su-nam-unistile-proizvodnju-trebamo-promjene-1308902?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [3] => stdClass Object ( [id] => 660155 [name] => ekonomski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 08:08:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomski-rat [link] => /tag/ekonomski-rat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 344269 [name] => rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat [link] => /tag/rat ) [5] => stdClass Object ( [id] => 501551 [name] => socijalizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => socijalizam [link] => /tag/socijalizam ) [6] => stdClass Object ( [id] => 386983 [name] => kapitalizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kapitalizam [link] => /tag/kapitalizam ) [7] => stdClass Object ( [id] => 637111 [name] => poluvodiči [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-27 10:04:48 [main_article_id] => 0 [alias] => poluvodici [link] => /tag/poluvodici ) [8] => stdClass Object ( [id] => 608314 [name] => čipovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-16 08:05:27 [main_article_id] => 0 [alias] => cipovi [link] => /tag/cipovi ) [9] => stdClass Object ( [id] => 692082 [name] => jake sullivan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-26 22:42:28 [main_article_id] => 0 [alias] => jake-sullivan [link] => /tag/jake-sullivan ) [10] => stdClass Object ( [id] => 452907 [name] => ekonomija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomija [link] => /tag/ekonomija ) [11] => stdClass Object ( [id] => 259155 [name] => komunistička partija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komunisticka-partija [link] => /tag/komunisticka-partija ) [12] => stdClass Object ( [id] => 722652 [name] => galij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 18:29:07 [main_article_id] => 0 [alias] => galij [link] => /tag/galij ) [13] => stdClass Object ( [id] => 717829 [name] => Jeffrey Sachs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-27 21:51:56 [main_article_id] => 0 [alias] => jeffrey-sachs [link] => /tag/jeffrey-sachs ) [14] => stdClass Object ( [id] => 605742 [name] => Noam Chomsky [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 22:06:46 [main_article_id] => 0 [alias] => noam-chomsky [link] => /tag/noam-chomsky ) [15] => stdClass Object ( [id] => 672701 [name] => marx [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-02 22:41:46 [main_article_id] => 0 [alias] => marx [link] => /tag/marx ) [16] => stdClass Object ( [id] => 389524 [name] => komunizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komunizam [link] => /tag/komunizam ) [17] => stdClass Object ( [id] => 335185 [name] => industrija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => industrija [link] => /tag/industrija ) [18] => stdClass Object ( [id] => 426442 [name] => proizvodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => proizvodnja [link] => /tag/proizvodnja ) [19] => stdClass Object ( [id] => 512281 [name] => neoliberalizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neoliberalizam [link] => /tag/neoliberalizam ) [20] => stdClass Object ( [id] => 274607 [name] => liberalizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => liberalizacija [link] => /tag/liberalizacija ) [21] => stdClass Object ( [id] => 724116 [name] => opskrbni lanac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 18:31:37 [main_article_id] => 0 [alias] => opskrbni-lanac [link] => /tag/opskrbni-lanac ) [22] => stdClass Object ( [id] => 724117 [name] => Deng Xiaoping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 18:31:37 [main_article_id] => 0 [alias] => deng-xiaoping [link] => /tag/deng-xiaoping ) [23] => stdClass Object ( [id] => 724118 [name] => transfer tehnologije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 18:31:37 [main_article_id] => 0 [alias] => transfer-tehnologije [link] => /tag/transfer-tehnologije ) [24] => stdClass Object ( [id] => 724119 [name] => trickle-down [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 18:31:37 [main_article_id] => 0 [alias] => trickle-down-0 [link] => /tag/trickle-down-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => carstvo u zalasku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Bijeloj kući su shvatili da gube rat s Kinom: ‘Neoliberalne politike su nam uništile proizvodnju, trebamo promjene‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25294562.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25294562.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284802.jpg [title] => Jim Watson/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284803.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284804.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284810.jpg [title] => /Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284812.jpg [title] => /Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284824.png [title] => youtube screenshot ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Washingtonu se prema Kini upravo implementiraju nova ograničenja izvoza čipova za umjetnu inteligenciju, nakon što su u listopadu 2022. Sjedinjene Države, Nizozemska i Japan uveli niz kontrola izvoza naprednih poluvodičkih čipova, kako bi onesposobili kineski gospodarski napredak.

Zbog toga, NY Times piše da je kontrola izvoza poluvodiča "objava ekonomskog rata Kini", čime se nastoji "aktivno preokrenuti" kineski tehnološki napredak. Dodaje se i kako će se ovakvim akcijama "prijetiti gospodarskom rastu i znanstvenom vodstvu" Kine. "Ako kontrole budu uspješne, mogle bi hendikepirati Kinu za jednu generaciju", objašnjava autor. Viša suradnica u Centru New American Security Emily Kilcrease je dodala i kako "postoje ključna tehnološka područja u kojima Kina ne bi trebala napredovati, a to su područja koja će pokretati budući gospodarski rast i razvoj.‘"

Ipak, ni u Pekingu više ne sjede skrštenih ruku. Naime, Komunistička partija (KPK) je najavila da će ograničiti izvoz rijetkih metala koji se koriste za proizvodnju poluvodiča, kako bi "očuvali sigurnost i nacionalne interese". Radi se o germaniju i galiju kojeg je EU označila kritičnom sirovinom. Kineski državni mediji opisali su ove restrikcije kao "upozorenje" SAD-u da Kina neće biti istisnuta iz globalnih opskrbnih lanaca.

Doduše, kao dodatno upozorenje dolazi vijest da je tehnološko poduzeće Wuhan Huagong Laser Engineering proizvelo prvu vrhunsku opremu za lasersko rezanje pločica s potpuno lokaliziranim osnovnim komponentama. Ovo se navodi kao ključno tehnološko otkriće u području opreme za proizvodnju poluvodiča, koje dokazuje da bi se - kao što su mnogi zapadni stručnjaci upozoravali - eskalirajući rat čipova SAD-u mogao obiti o glavu; izazivajući Kinu da osmišljava inovacije, istovremeno nanoseći štetu zapadnim tehnološkim tvrtkama.

---

image
/Shutterstock
---

U jeku ovih zbivanja se, nakon dosta vremena, odvio i susret kineske i američke diplomacije. Tako je državni tajnik SAD-a Tony Blinken posjetio Peking, odakle je poručio da njegova država ne pokušava "obuzdati" Kinu, već ih samo spriječiti da "dobiju tehnologiju koju bi mogli upotrijebiti protiv njih" ili koristiti "u represivne svrhe"; kao što je AI. Razlika između "obuzdavanja" i "sprječavanja tehnološkog razvoja" pritom ostaje nejasna.

Paralelno, izvršni direktor korporacije za proizvodnju oružja Raytheon, Greg Hayes, upozorio je kako zapadna poduzeća "mogu smanjiti rizik, ali ne i razdvojiti" se od poslovanja s Kinezima, pošto više od 95 posto rijetkih zemaljskih materijala ili metala dolazi ili se prerađuje u Kini. "Nema alternative", rekao je, dodajući da će biti potrebno "mnogo, mnogo godina" da se ponovno uspostavi proizvodna sposobnost neovisna o Pekingu, "bilo unutar SAD-a ili u drugim prijateljskim zemljama." Ukratko, Amerikancima je potrebna suradnja s Kinom da bi mogli nastaviti ratovati s Kinom.

Ali, ne misle baš svi građani SAD-a da je obuzdavanje Kine dobra ideja. Jeffrey Sachs, predsjednik UN-ove mreže rješenja za održivi razvoj, kaže: "Kina je prešla s 80 posto ekstremnog siromaštva 1980. na stanje bez ekstremnog siromaštva 40 godina kasnije. To je najuspješniji gospodarski razvoj u povijesti! Trebali bismo se radovati kineskim postignućima, a ne bojati ih se." 

---

---

Vjerojatno baš zbog pothvata koji opisuje Sachs - kao i zbog neprikosnovenog nastavka napretka Kine - na najnovijoj anketi Edelmana o ekonomskom optimizmu Kina je jedina od uključenih zemlja u kojoj je optimizam porastao u posljednjih godinu dana te sada 65 posto Kineza vjeruje da će za pet godina živjeti bolje nego trenutno. Među zapadnim zemljama najbolje kotira SAD sa 36 posto. Valjda napomenuti i kako je 24 od 28 zemalja na najnižoj razini ikad.

---

---

Kina se 2017. godine prometnula u najjače svjetsko gospodarstvo, gledano po paritetu kupovne moći (PPP), najrealnijeg indikatora komparativne ekonomske snage, izračunatog od strane Međunarodnog monetarnog fonda. Numerički, Kina čini 18,92 posto svjetske ekonomije, dok je SAD na 15,39. Dodatno, u Kini se događa 31 posto globalnih proizvodnih aktivnosti, što je duplo više nego u Americi.

Međutim, mnogi zaboravljaju da ovo Kinezima nije prvi put da se nalaze na tronu globalne proizvodne moći. Naime, 1820. godine Kina je predstavljala čitavu trećinu svjetskog gospodarstva, da bi u ostatku 19. stoljeća europski kolonijalizam promijenio ove omjere. Tako je 1950. Kina pala na svega pet posto ukupnog BDP-a, a još 1990. je BDP po stanovniku bio duplo manji nego u Hondurasu, najsiromašnijoj zemlji Latinske Amerike.

No, kako je jedna od tada najnerazvijenih zemlja svijeta, čije je gospodarstvo bilo bazirano na agrikulturi, uspjela ostvariti vjerojatno najrobusniji ekonomski napredak u povijesti? Pa, ključna riječ je svakako "industrijalizacija", koju su lideri KPK zacrtali kao glavni cilj. Ova politika se počela provoditi nakon revolucije 1949. i "stoljeća poniženja", u kojem su Europljani, Amerikanci i Japanci natjerali Peking da potpiše "Boksački protokol", po kojem su Kinezi 39 godina morali plaćati reparacije kolonizatorima; u iznosu višem od ukupnih nacionalnih poreznih prihoda.

---

---

U cilju etabliranja Marxovog "industrijskog proletarijata", KPK je obećao "postupno promijeniti nazadnu poljoprivrednu zemlju u civiliziranu, progresivnu i industrijaliziranu". Premda neki tvrde kako je, u moderno vrijeme, Kina u potpunosti prihvatila kapitalističke metode, to baš i nije istina. Sistem koji je Peking razvio nazivaju "tržišnim socijalizmom", pri čemu još uvijek glavnu riječ u ekonomskom djelovanju ima država. Zbog toga kineske tvrtke u državnom vlasništvu čine trećinu nacionalnog BDP-a, što uključuje bankarstvo, komunikacije i transport.

Nakon smrti Mao Zedonga 1976. godine je novi lider Deng Xiaoping promovirao reforme, u kojima je tržište (djelomično) uvedeno kao mehanizam koji će dokinuti državno određivanje cijena u privredi te omogućiti potentniju ekonomsku ekspanziju. Naravno, Kinezi su i dalje nastavili provoditi petogodišnje planove kako bi ipak mogli kontrolirati osmišljeni smjer razvoja svog društva. Otad je Partija eksperimentirala s nekoliko različitih modusa tržišnog socijalizma, pametno usklađujući tržišne sile i centralno upravljanje.

---

image
/Afp
---

Xiaoping je 1980. obznanio: "Revolucija znači vođenje klasne borbe, ali ne znači samo to. Razvoj proizvodnih snaga također je vrsta revolucije - vrlo važne. To je najtemeljnija revolucija sa stajališta povijesnog razvoja. Tijekom proteklih 30 godina, od osnutka Narodne Republike, postavili smo osnovne socijalističke temelje u poljoprivredi, industriji i drugim područjima. Ali imamo veliki problem, a to je da smo izgubili neko vrijeme i da su se naše proizvodne snage presporo razvijale."

Istaknuo je i kako su "marksisti uvijek smatrali socijalizam superiornim kapitalizmu te kako bi socijalističke zemlje trebale biti sposobne razviti proizvodne snage brže od kapitalističkih". Ovo je, zapravo, već ranije demonstrirao SSSR, čiji je godišnji BDP od 1928. do 1940. rastao po prosječnoj stopi od 14,9 posto, dok je onaj američki bio na 1,7 posto. Do 1975. se taj omjer nešto približio, na 9,1 prema 3,1 posto.

---

image
youtube screenshot
---

Međutim, u procesu instalacije tržišta, kao i uvijek, postoji jedna velika opasnost, a to je da će strani kapital navaliti na jeftinu radnu snagu i temeljito je eksploatirati za profit. Ali Kinezi su imali plan. Naime, KPK je svakoj inozemnoj investiciji nametnuo uvjete poslovanja, što je primarno podrazumijevalo stupanje u partnerski odnos s lokalnim firmama, ali i dopuštanje prijenosa tehnologije. Danas se oko ovog dobrovoljnog (!) stupanja u poslovni odnos u SAD-u kreirao mit "prisilnog transfera tehnologije", zbog čega se propagira mišljenje da Kina "krade" inovacije i "plagira" proizvode. Očito, ova politika je bila ključ transformacije Kine u industrijskog giganta.

Mada još od doba Trumpove administracije, kada se počelo žešće sankcionirati kinesku ekonomiju, postoji ideja o premještanju globalne proizvodnje iz Kine, američko-kineska trgovina je, pomalo ironično, dosegla rekordnu razinu 2022., bez znakova usporavanja u bliskoj budućnosti. Od 2001., kada se Kina pridružila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, velik dio svjetske proizvodne baze migrirao je u Kinu, privučen jeftinom radnom snagom i povoljnom politikom kineske vlade koja uključuje velika ulaganja u infrastrukturu i trgovinske kapacitete.

---

image
/Shutterstock
---

Unatoč značajnim financijskim i političkim pritiscima u proteklom desetljeću, većina tvrtka još uvijek ne seli znatan dio svoje proizvodnje iz Kine. Zašto? Pa, kako se pokazalo, Kina je kompletno ovladala zanatom proizvodnje. Iako su troškovi rada povezani s proizvodnjom znatno niži na drugim tržištima, poput Bangladeša, takva je i produktivnost. Kineski radnici su i skuplji i produktivniji od radne snage u drugim azijskim gospodarstvima u razvoju. 

Uzmimo primjer proizvodnje odjeće. Evidentno je kako je za izradu ovih artikala, osim tekstila, potrebno raspolagati i ukrasima, bojama, patentima, konopcima i drugim dijelovima. Kina je odlučila primijeniti strategiju koja osigurava da se cijeli proizvodni lanac opskrbe nalazi na domaćem tlu te je uskoro usavršila svaki korak procesa. Kina čak uvozi i prerađuje velik dio svjetske vune i pamuka, uključujući značajnu količinu pamuka uzgojenog u SAD-u, koji čini približno 35 posto ukupne svjetske proizvodnje. Gotovi proizvodi se tako, po obradi, ponovo vraćaju u američke robne kuće - po višestruko višoj cijeni.

---

image
/Shutterstock
---

Usput, valja napomenuti kako se u neoliberalnoj eri - od početka 80-ih - Amerika deindustrijalizirala, pa je njezina ekonomija postala financijalizirana. Još 1965. je 55 posto američkog BDP dolazilo iz proizvodnog sektora, da bi danas taj broj bio nešto manji od 40 posto. Također, u 60-ima je 27 posto Amerikanaca bilo zaposleno u proizvodnom sektoru, dok ih sada tamo radi svega devet posto. Rezultat ovih kretanja je da se SAD danas više nije sposoban natjecati s Kinom u tehnološkom napretku.

Još 70-ih, kad je počela deindustrijalizacija SAD-a i liberalizacija poslovanja, američke kompanije su selile proizvodnju u Aziju; zbog jeftine radne snage te kao alat gušenja i uništavanja nacionalne sindikalne baze. Otad su američke realne plaće počele opadati, a većina novaca se - umjesto u proizvodnju i infrastrukturu - ulagala u špekulativne vrijednosnice; što je konačno dovelo do kraha burze 2008. godine.

Paralelno, američke korporacije su postale toliko moćne da sada praktički kroje politike i kupuju političare. Čak je i prema presudi Vrhovnog suda deklarirano da su korporacije "kao ljudi" pa imaju ustavom garantiranu slobodu govora, u obliku beskonačnih donacija. Ova odluka je osigurala poslovnim subjektima mogućnost ulaganja u politički kapital, u svrhu ostvarivanja privatnih interesa. Tako se događa da preko 90 posto kandidata za Kongres, koji prikupe više donacija od ostalih, pobijede na izborima.

---

---

S obzirom na sve rečeno, nije teško zaključiti da je gospodarski primat SAD-a u velikim problemima. Ako ne žele postati nepovratno ekonomski podređeni Pekingu, Amerikanci trebaju plan; i trebaju ga hitno. A sada se čini da ga i imaju; otprilike. Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, krajem travnja održao je prilično nevjerojatan govor koji je, eto, prošao relativno neopaženo. Naime, iako je teško povjerovati, Sullivan je praktički izlanuo da se neoliberalni model pokazao kao potpuni promašaj te najavio značajnije intervencije vlade u gospodarstvo. 

Sullivan je kazao da je "novi Washingtonski konsenzus" - neoliberalna doktrina privatizacije, deregulacije, smanjenja poreza i rezanja socijalne potrošnje, provođena od strane MMF-a i Svjetske banke - potpuno pogrešan. "Američka industrijska baza je uništena... Postojala je jedna pretpostavka u središtu cijele ove politike: da tržišta uvijek produktivno i učinkovito alociraju kapital - bez obzira što učinili naši konkurenti, bez obzira na to koliko su naši zajednički izazovi narasli i bez obzira na to koliko smo prepreka srušili... Postulat da će duboka liberalizacija trgovine pomoći Americi da izvozi robu, a ne radna mjesta i kapacitete, bio je dano obećanje, ali nije održano", zaključio je savjetnik. 

---

image
Jim Watson/Afp
---

Prisjetio se i "još jedne ugrađene pretpostavke", a to je da "vrsta rasta nije važna". "Sav rast je bio dobar rast. Tako su se razne reforme kombinirale i spajale kako bi privilegirale neke sektore gospodarstva, poput financija, dok su drugi bitni sektori, poput poluvodiča i infrastrukture, atrofirali. Naš industrijski kapacitet — koji je ključan za sposobnost svake zemlje da nastavi s inovacijama — pretrpio je pravi udarac", priznao je Sullivan.

Zatim je nastavio da je "velika netržišna ekonomija" (Kina, op. a.) integrirana u međunarodni ekonomski poredak na način koji "predstavlja značajne izazove". Primjetio je da je Kina nastavila u velikim razmjerima subvencionirati tradicionalne industrijske sektore, poput čelika, kao i ključne industrije budućnosti, poput čiste energije, digitalne infrastrukture i napredne biotehnologije. A, dok se to odvijalo, "Amerika je izgubila proizvodnju" i "narušila svoju konkurentnost u kritičnim tehnologijama" te će daljnja "ignoriranja ekonomskih ovisnosti, koja su se nakupljala tijekom desetljeća liberalizacije" biti "opasna".

"Prevladavajuća pretpostavka bila je da će rast omogućen trgovinom biti inkluzivan rast - da će dobici od trgovine na kraju biti široko podijeljeni unutar nacija. Ali činjenica je da ti dobici nisu uspjeli doprijeti do velikog broja radnih ljudi. Američka srednja klasa izgubila je tlo pod nogama, dok je bogatima išlo bolje nego ikad... Ključni među pokretačima (ekonomske nejednakosti) su desetljeća trickle-down politika, poput regresivnih smanjivanja poreza, dubokih rezova javnih ulaganja, nekontrolirane koncentracije poduzeća i aktivnih mjera za potkopavanje radničkog pokreta, koji je u početku izgradio američku srednju klasu", istaknuo je savjetnik.

---

---

Da je podivljali kapitalizam uništio američku privredu slaže se i glavni ekonomski komentator Financial Timesa Martin Wolf; nekadašnji gorljivi zagovornik neoliberalne čikaške škole, poznate po gnušanju od državnih intervencija. On, u zazivanju povratka kejnezijanizma, piše: "Sviđalo nam se to ili ne, živimo u svijetu koji je skrojio SAD. Sada, pateći od grižnje savjesti kupljenim, odlučio ga je preraditi."

U 2023. godini, američki strah od "komunističke prijetnje" se konačno ostvario. Ali, umjesto da kineski tržišni socijalizam, kako je plašena javnost, porobljava ljude, on ih - upravo suprotno - oslobađa; za sobom ostavljajući kapitalističke ustroje u krhotinama. Baš zato - a kako nalaže filozofija slobodnog tržišta - nužno je maksimalno skučiti prostor slobode ekonomskog napretka svjetskog gospodarskog motora, Kine.  

Jasno, uslijed ekonomskog rata je uputno i prokazivati glavnog takmaca kao opaku i lažljivu "diktaturu". Pa tako voditelj Pierce Morgan prigovara Noamu Chomskom da je "jako povjerljiv prema Kini i njenim motivacijama", na što ovaj odgovara: "Ne, ni najmanje. Kina nipošto nije svetac. Postoje mnoge kritike koje možete uputiti u smjeru Kine. Ali volio bih opisati globalnu situaciju onakvom kakva jest, a ne na način na koji je predstavlja američka i britanska propaganda."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Jim Watson/Afp /Shutterstock /Shutterstock /Afp /Shutterstock youtube screenshot
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/u-bijeloj-kuci-su-shvatili-da-gube-rat-s-kinom-neoliberalne-politike-su-nam-unistile-proizvodnju-trebamo-promjene-1308902 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cd6474a59f54ca3ff92e2e677e1b75886e11f96e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Bijeloj+ku%C4%87i+su+shvatili+da+gube+rat+s+Kinom%3A+%E2%80%98Neoliberalne+politike+su+nam+uni%C5%A1tile+proizvodnju%2C+trebamo+promjene%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-bijeloj-kuci-su-shvatili-da-gube-rat-s-kinom-neoliberalne-politike-su-nam-unistile-proizvodnju-trebamo-promjene-1308902 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-bijeloj-kuci-su-shvatili-da-gube-rat-s-kinom-neoliberalne-politike-su-nam-unistile-proizvodnju-trebamo-promjene-1308902 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => carstvo u zalasku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetcarstvo u zalasku

U Bijeloj kući su shvatili da gube rat s Kinom: ‘Neoliberalne politike su nam uništile proizvodnju, trebamo promjene‘

22. srpnja 2023. - 23:25

U Washingtonu se prema Kini upravo implementiraju nova ograničenja izvoza čipova za umjetnu inteligenciju, nakon što su u listopadu 2022. Sjedinjene Države, Nizozemska i Japan uveli niz kontrola izvoza naprednih poluvodičkih čipova, kako bi onesposobili kineski gospodarski napredak.

Zbog toga, NY Times piše da je kontrola izvoza poluvodiča "objava ekonomskog rata Kini", čime se nastoji "aktivno preokrenuti" kineski tehnološki napredak. Dodaje se i kako će se ovakvim akcijama "prijetiti gospodarskom rastu i znanstvenom vodstvu" Kine. "Ako kontrole budu uspješne, mogle bi hendikepirati Kinu za jednu generaciju", objašnjava autor. Viša suradnica u Centru New American Security Emily Kilcrease je dodala i kako "postoje ključna tehnološka područja u kojima Kina ne bi trebala n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:10