stdClass Object ( [id] => 1194368 [title] => U najmoćnijoj zemlji svijeta vlada nestašica dječje hrane! Nikome nije jasno kako im se to dogodilo, roditelji plaču: ‘Ne možemo nahraniti svoju djecu, satima vozimo tražeći mlijeko...‘ [alias] => u-najbogatijoj-zemlji-svijeta-vlada-nestasica-djecje-hrane-nikome-nije-jasno-kako-se-im-to-dogodilo-roditelji-placu-ne-mozemo-nahraniti-svoju-djecu-satima-vozimo-trazeci-mlijeko [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ekonomska kriza pogađa i najmoćniju zemlju svijeta – Sjedinjene Države. Uz najveću inflaciju u posljednjih 40 godina i povijesno rekordne cijene benzina, američke građane muče i napukli opskrbni lanci koji su prouzročili nestašice niza artikala: od hladnjaka do namještaja, od automobila do autodijelova, od računalnih čipova do testnih kompleta za COVID-19. Ali ništa nije dovelo do takve društvene uzbune kao aktualna nestašica adaptiranog mlijeka za bebe, popularne "formule".

Spomenute hrane – kako standardne, tako i specijalizirane "formule", napravljene za dojenčad s alergijama i metaboličkim poremećajima – već mjesecima nedostaje u mnogim trgovinama diljem SAD-a, što je od privremene neugodnosti eskaliralo u pravu nacionalnu krizu, o kojoj se raspravlja u Kongresu i o kojoj pišu svi američki mediji, varirajući jednu te istu nedoumicu: kako je moguće da 2022. u Americi nema dječje hrane? Kako jedan tako kritičan proizvod može nedostajati u jednom od najbogatijih društava na svijetu?

Jedan dio odgovora je očit: nestašica dječje hrane u najbogatijoj zemlji svijeta pokazuje ozbiljne poremećaje američke, ali i globalne ekonomije.

Dio odgovora, među ostalim, leži i u zatvaranju velike tvornice "formule" (u vlasništvu tvrtke "Abbott") u Michiganu u veljači, nakon što je u proizvodnim pogonima otkrivena bakterija Cronobacter sakazakii, na koju je bilo pozitivno dvoje preminule dojenčadi koje je prethodno koristilo "Abbottovu" formulu "Similac". Tvrtka "Abbott", glavni američki proizvođač "formule", potom je povukla s tržišta neke marke svog proizvoda, što je dovelo do nestašica "formule", očaja američkih roditelja i uzbune u Kongresu SAD-a.

---

image
AFP
---

Sovjetski stil

Prema podacima tvrtke "Datasembly", koja je analizirala više od 11.000 prodavača dječje "formule", u prvom tjednu svibnja u trgovinama širom SAD-a u prosjeku je bilo 43 posto manje "formule" od uobičajenih i nužnih količina, a u šest saveznih država – Iowi, Južnoj Dakoti, Sjevernoj Dakoti, Missouriju, Teksasu i Tennesseeju – bilo je rasprodano više od polovine zaliha. Trenutačno se čak 26 američkih država bori s nestašicom te ključne dječje hrane.

"Do ovog su problema doveli izazovi u lancu opskrbe, povlačenje pojedinih proizvoda i povijesna inflacija", naveo je u priopćenju izvršni direktor tvrtke "Datasembly" Ben Reich, uz pesimističnu prognozu: "Nažalost, s obzirom na neviđenu volatilnost ove kategorije, očekujemo da će 'formula' za bebe i dalje biti jedan od proizvoda koji su najviše pogođeni na tržištu."

Nestašice su potaknule nacionalne lance drogerija da ograniče količinu "formule" koju građani mogu kupiti. Tako "Walgreens" i CVS dopuštaju kupnju najviše tri pakiranja, dok lanac "Target" dopušta četiri pakiranja.

"Zbog povećane potražnje i različitih izazova s dobavljačima, 'formule' za dojenčad i malu djecu nailaze na ograničenja u cijeloj zemlji", izjavio je glasnogovornik "Walgreensa", tvrtke koja posjeduje više od devet tisuća drogerija diljem SAD-a.

"Nestašica svega nije novost. Ali racionirati osnovne stvari za očajne roditelje? To je zaokret u priči o američkoj oskudici", komentirao je tu odluku časopis Atlantic, usporedivši je sa "sovjetskim racioniranjem osnovnih namirnica".

Adaptirano mlijeko koristi čak tri četvrtine američke dojenčadi. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, samo 25 posto beba rođenih 2017. u prvih je šest mjeseci života hranjeno isključivo dojenjem – sve ostale bebe koristile su (i) "formulu".

---

image

Abbott je najveći američki proizvođač 'formule'

AFP
---

– To je stvarna kriza i u mnogim slučajevima potencijalno opasna za život – upozorio je u intervjuu za Nacionalni javni radio (NPR) pedijatar gastroenterolog iz Atlante dr. Benjamin Gold, čelnik Sjevernoameričkog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu.

'Muka je beskonačna'

U tim uvjetima američki roditelji snalaze se na razne načine kako bi došli do spasonosnog pakiranja "formule". Mnogi mole za pomoć na društvenim mrežama, a neki čak voze u susjedne države nadajući se da je tamo opskrba bolja. New York Times donosi priču o Carrie Fleming iz Birminghama u Alabami, čija tromjesečna kći Lennix podnosi samo jednu marku "formule", koju Fleming nije mogla pronaći nigdje u blizini. Konačno je pronašla četiri male limenke u New Yorku, za 245 dolara.

– Postaje stvarno zastrašujuće – rekla je Fleming za NYT.

I drugi američki mediji pišu o mukama koje prolaze tamošnji roditelji, a NPR ih svakodnevno ima u eteru, pa je tako i Sara Owens iz okruga Florence u Južnoj Karolini prepričala vlastita iskustva u potrazi za "formulom" za svoje šestomjesečno dijete.

– To je svaki tjedan lov bez zabave. Znate, na internetu će pisati da "formule" ima u "Walmartu". A kad stigneš tamo, više je nema. Ali nema je ni na zalihama online, tako da zapravo ne znate ni gdje tražiti. Kad pravim bočicu za dijete, dotaknem dno limenke i kao, znate, što da radim sada? – kazivala je Owens, prisjetivši se epizode kad je u "Walmartovoj" drogeriji naletjela na jednako očajnog muškarca koji je tražio "formulu" za svoje dijete:

– Bio je prilično pod stresom pokušavajući doći do "formule". I počeli smo tražiti i on se jadao: 'Vozio sam dva sata od mjesta gdje živim, i dođem ovdje, a onda ni tu nema.' I samo je plakao da ne može hraniti svoje dijete – ispričala je majka iz Južne Karoline.

---

image

Rekli bi cinici: manje ima proizvođača 'formule' u Americi nego što je bilo proizvođača jogurta u Jugoslaviji

AFP
---

Pogotovo je teško roditeljima čije dijete treba specijaliziranu "formulu", o čemu je za NPR govorila medicinska sestra Chloe Banks iz Bostona, čiji 11-mjesečni sin Teddy zbog alergije na mliječne i sojine proteine treba posebnu vrstu dječje hrane.

– Nevjerojatno je stresno. Muka je beskonačna, jer nikad ne znate gdje ćete naći sljedeću limenku "formule" – rekla je Banks.

Trump pogoršao situaciju

U tekstu pod naslovom "Što se krije iza šokantnog američkog nedostatka 'formule' za bebe?", analitičar Derek Thompson iz časopisa Atlantic ističe da, osim zatvaranja glavne tvornice u Michiganu i pandemijskih poremećaja opskrbnih lanaca – zbog čega proizvođači "formule" ne uspijevaju nabaviti ključne sastojke – uzrok nestašice leži i u pogrešnoj regulatornoj i trgovinskoj politici SAD-a i Federalne agencije za hranu i lijekove (FDA), što je Ameriku učinilo mnogo ranjivijom na probleme opskrbnih lanaca.

Thompson navodi da su propisi FDA-e o "formuli" toliko strogi da zabranjuju prodaju "formula" proizvedenih u Europi zbog banalnih tehničkih detalja poput označavanja, iako mnoge europske "formule" čak i premašuju nutritivne standarde FDA-e (jer EU zabranjuje određene šećere poput kukuruznog sirupa, te zahtijeva da "formule" imaju veći udio laktoze). K tome, prethodni američki predsjednik Donald Trump pogoršao je situaciju sklapanjem sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma koji je otežao uvoz "formule" iz Kanade.

"Ove politike koriste američkim proizvođačima 'formula', na račun američkih obitelji. Konzervativni populisti, pa čak i liberali koji su skeptični prema globalizaciji, ponekad tvrde da bi naše gospodarstvo bilo otpornije kad bi SAD sve proizvodio unutar naših granica. Ali nedostatak 'formule' za bebe sugerira da stvari ne idu uvijek na taj način. Umjesto toga, vidimo što se događa kad smanjimo trgovinu s drugim zemljama u važnim robama: ranjiviji smo na hitne slučajeve kao što je kontaminiranje tvornice u Michiganu", piše Thompson, te zaključuje:

"Američki razumni instinkt za zaštitom dojenčadi metastazirao je u nerazumno protekcionističku trgovinsku politiku koja američko tržište 'formule' čini iznimno osjetljivim na egzistencijalne šokove, poput pandemije, i domaće šokove, poput velikog povlačenja proizvoda."

Djeca na hitnoj pomoći

Nestašici "formule" pridonio je još jedan faktor kojeg obično ne povezujemo s američkim modelom kapitalizma koji u teoriji počiva na maksimalno slobodnom tržištu i velikoj konkurenciji. No u ovom slučaju do nestašice je i došlo zato što je američko tržište "formule" minijaturno: 90 posto proizvodnje otpada na samo četiri tvrtke – "Abbott", "Mead Johnson", "Gerber" i "Reckitt". Najveći je proizvođač upravo "Abbott", koji pokriva 40 posto tržišnih potreba, pa je jasnije zašto je zatvaranje jedne "Abbottove" tvornice izazvalo toliki poremećaj u opskrbi.

Taj fatalni manjak konkurencije prouzročen je činjenicom da je najveći kupac "formule" američka država, koja kroz savezni program WIC (Posebni program dopunske prehrane za žene, dojenčad i djecu) daje bespovratna sredstva za postporođajnu podršku ženama s niskim primanjima, dojenčadi i djeci do pet godina koja su u nutritivnom riziku. Administracija SAD-a dodjeljuje ugovore malom broju tvrtki koje proizvode "formulu", a upravo tvrtka "Abbott" ima najviše ugovora s "državama, teritorijama i plemenima", koji uključuju polovinu sve američke novorođenčadi u programu, kako je to ustvrdio ministar poljoprivrede SAD-a Tom Vilsack.

---

image

Tom Vilsack, ministrica poljopivrede

AFP
---

Rekli bi cinici: manje ima proizvođača "formule" u Americi nego što je bilo proizvođača jogurta u Jugoslaviji.

U međuvremenu, o nestašici "formule" počelo se ozbiljno razgovarati i u Kongresu. Pojedini zastupnici situaciju nazivaju "sve alarmantnijom", dok demokratska senatorica Kirsten Gillibrand iz New Yorka smatra da je nestašica "formule" "pitanje života ili smrti" za mnoge bebe u SAD-u, odnosno da je posrijedi "nacionalna hitna situacija".

---

image

Kirsten Gillibrand, senatorica

AFP
---

– Od svojih birača sam čula srceparajuće priče. Neki biraju odvesti svoju djecu u najbližu hitnu pomoć samo zbog očaja za adaptiranim mlijekom, ili ih staviti na cjevčice za hranjenje – rekla je Gillibrand za NPR.

Senatorica traži istragu

Demokratska senatorica upozorila je da prodavači "formule" napadaju ugrožene obitelji i dižu cijene, umjesto da povećaju proizvodnju, te je za nestašicu okrivila "korporativnu pohlepu".

– Trenutačni proizvođači nisu voljni proizvoditi dovoljno "formule" jer misle da ih to košta previše novca. Treba im reći da moraju odmah udvostručiti proizvodnju. Za mnoge od ovih beba ovo je pitanje života ili smrti – ustvrdila je senatorica, koja je zatražila i kongresnu istragu.

– Pozivam da se provede istraga o četiri velike tvrtke koje proizvode "formulu" u ovoj zemlji kako bi se utvrdilo dižu li cijene, ima li u igri korporativne pohlepe i malverzacija, te jesu li spremne odmah povećati svoju proizvodnju – poručila je Gillibrand, najavivši kako će zamoliti predsjednika Bidena da razmotri korištenje Zakona o obrambenoj proizvodnji, kako bi se više proizvođača angažiralo u rješavanje te teške situacije.

Suočena sa sve većim pritiskom Kongresa, 13. svibnja konačno se oglasila i Bijela kuća. Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da se njegova administracija "pokrenula čim je problem nestašice dječje 'formule' postao očigledan", te da "intenzivno radi na rješenju problema", pri čemu je spomenuo i mogućnost uvoza inozemne "formule", ne odbacivši ni moguće aktiviranje Zakona o obrambenoj proizvodnji. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u ponedjeljak je, pak, poručila da FDA radi na tome da "formula" bude dostupna potrošačima.

---

image

Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće

AFP
---

– Oni rade 24 sata dnevno kako bi riješili problem nestašice – rekla je Psaki, pojasnivši da FDA koordinira s proizvođačima "formule" načine i modele za povećanje proizvodnje.

Zemlja ravnodušnih

Problem je dodatno otežan činjenicom da prosječni porodiljni dopust u SAD-u traje samo oko tri mjeseca, pa se majke najčešće moraju vratiti na posao prije nego što prestanu dojiti. U tom smislu, nestašica "formule" u Americi ima i klasne implikacije: majke iz srednje i više klase mahom se mogu izdojiti na svojim radnim mjestima, u uredima i slično, što je najčešće nedostupno ženama koje rade, na primjer, u trgovinama na blagajni.

Drugim riječima, esencijalne radnice su u nepovoljnom položaju, što je uočio čak i liberalni i za radničku klasu poslovično nezainteresirani New York Times.

"Za mnoge obitelji dječja 'formula' je neophodna. Neke bebe ne mogu piti majčino mlijeko – ili im to nije dovoljno da ostanu zdrave – dok mnoge majke s nižim primanjima rade poslove po satu koji ne osiguravaju vrijeme za dojenje", piše NYT-ov autor David Leonhardt, koji smatra da nestašica "formule" potvrđuje da SAD stavlja veći prioritet na brigu o starijim osobama nego na brigu o mladim obiteljima.

"Amerikanci stariji od 65 godina primaju univerzalno zdravstveno osiguranje (Medicare), a većina prima redoviti državni ček (Social Security). Nasuprot tome, mnoga djeca žive u siromaštvu. U odnosu na druge bogate zemlje, SAD troši izrazito mali dio svog proračuna na djecu", piše Leonhardt, a slično tvrdi i kolumnistica Washington Posta Alyssa Rosenberg.

"Bebe i njihova dobrobit nikada nisu bili veliki prioritet u Sjedinjenim Državama. Ali alarmantna nestašica 'formule' za dojenčad – i nedostatak nacionalne mobilizacije za hranjenje beba – daje novu mjeru koliko duboko ta ravnodušnost seže", napisala je Rosenberg ovog tjedna, zaokružujući priču o čudnovatom paradoksu američkog društva: najjača sila svijeta, koja je u stanju održavati 800 vojnih baza u inozemstvu, nije u stanju osigurati dovoljno hrane za vlastitu dojenčad.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevjerojatna kriza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nevjerojatna kriza 2 0 13020 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-18 11:04:55 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-22 18:30:31 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2022-05-21 05:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5155 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/18\/22025736.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/21965094.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/21990988.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/21965090.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/22024184.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/20743726.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/22048258.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/21892538.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/22025746.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","Shutterstock","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

O nesta\u0161ici 'formule' po\u010delo se ozbiljno razgovarati i u Kongresu SAD-a, pojedini zastupnici situaciju nazivaju 'sve alarmantnijom'<\/p>","","

Abbott je najve\u0107i ameri\u010dki proizvo\u0111a\u010d 'formule'<\/p>","","

Tom Vilsack, ministrica poljopivrede<\/p>","

Jen Psaki, glasnogovornica Bijele ku\u0107e<\/p>","","

Kirsten Gillibrand, senatorica<\/p>","

Rekli bi cinici: manje ima proizvo\u0111a\u010da 'formule' u Americi nego \u0161to je bilo proizvo\u0111a\u010da jogurta u Jugoslaviji<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22025736_1920.jpg":"1920x1080","k_22025736_1280.jpg":"1280x1280","k_22025736_1024.jpg":"1024x1024","k_22025736_640.jpg":"640x640","k_22025736_480.jpg":"480x480","k_22025736_340.jpg":"340x340","k_22025736_220.jpg":"220x220","o_22025736_1280.jpg":"1280x853","o_22025736_1024.jpg":"1024x682","o_22025736_640.jpg":"640x426","o_22025736_480.jpg":"480x320","o_22025736_340.jpg":"340x226","o_22025736_220.jpg":"220x146","h_22025736_1280.jpg":"1280x854","h_22025736_1024.jpg":"1024x683","h_22025736_640.jpg":"640x427","h_22025736_480.jpg":"480x320","h_22025736_340.jpg":"340x227","h_22025736_220.jpg":"220x147","pp_22025736_1280.jpg":"1006x1280","pp_22025736_1024.jpg":"805x1024","pp_22025736_640.jpg":"503x640","pp_22025736_480.jpg":"377x480","pp_22025736_340.jpg":"267x340","pp_22025736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21965094_1920.jpg":"1920x1080","k_21965094_1280.jpg":"1280x1280","k_21965094_1024.jpg":"1024x1024","k_21965094_640.jpg":"640x640","k_21965094_480.jpg":"480x480","k_21965094_340.jpg":"340x340","k_21965094_220.jpg":"220x220","o_21965094_1280.jpg":"1280x853","o_21965094_1024.jpg":"1024x682","o_21965094_640.jpg":"640x426","o_21965094_480.jpg":"480x320","o_21965094_340.jpg":"340x226","o_21965094_220.jpg":"220x146","h_21965094_1280.jpg":"1280x854","h_21965094_1024.jpg":"1024x683","h_21965094_640.jpg":"640x427","h_21965094_480.jpg":"480x320","h_21965094_340.jpg":"340x227","h_21965094_220.jpg":"220x147","pp_21965094_1280.jpg":"1006x1280","pp_21965094_1024.jpg":"805x1024","pp_21965094_640.jpg":"503x640","pp_21965094_480.jpg":"377x480","pp_21965094_340.jpg":"267x340","pp_21965094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21990988_1920.jpg":"1920x1080","k_21990988_1280.jpg":"1280x1280","k_21990988_1024.jpg":"1024x1024","k_21990988_640.jpg":"640x640","k_21990988_480.jpg":"480x480","k_21990988_340.jpg":"340x340","k_21990988_220.jpg":"220x220","o_21990988_1280.jpg":"1280x853","o_21990988_1024.jpg":"1024x682","o_21990988_640.jpg":"640x426","o_21990988_480.jpg":"480x320","o_21990988_340.jpg":"340x226","o_21990988_220.jpg":"220x146","h_21990988_1280.jpg":"1280x854","h_21990988_1024.jpg":"1024x683","h_21990988_640.jpg":"640x427","h_21990988_480.jpg":"480x320","h_21990988_340.jpg":"340x227","h_21990988_220.jpg":"220x147","pp_21990988_1280.jpg":"1006x1280","pp_21990988_1024.jpg":"805x1024","pp_21990988_640.jpg":"503x640","pp_21990988_480.jpg":"377x480","pp_21990988_340.jpg":"267x340","pp_21990988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21965090_1920.jpg":"1920x1080","k_21965090_1280.jpg":"1280x1280","k_21965090_1024.jpg":"1024x1024","k_21965090_640.jpg":"640x640","k_21965090_480.jpg":"480x480","k_21965090_340.jpg":"340x340","k_21965090_220.jpg":"220x220","o_21965090_1280.jpg":"1280x853","o_21965090_1024.jpg":"1024x682","o_21965090_640.jpg":"640x426","o_21965090_480.jpg":"480x320","o_21965090_340.jpg":"340x226","o_21965090_220.jpg":"220x146","h_21965090_1280.jpg":"1280x854","h_21965090_1024.jpg":"1024x683","h_21965090_640.jpg":"640x427","h_21965090_480.jpg":"480x320","h_21965090_340.jpg":"340x227","h_21965090_220.jpg":"220x147","pp_21965090_1280.jpg":"1006x1280","pp_21965090_1024.jpg":"805x1024","pp_21965090_640.jpg":"503x640","pp_21965090_480.jpg":"377x480","pp_21965090_340.jpg":"267x340","pp_21965090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1340","hd_22024184_1920.jpg":"1920x1080","k_22024184_1280.jpg":"1280x1280","k_22024184_1024.jpg":"1024x1024","k_22024184_640.jpg":"640x640","k_22024184_480.jpg":"480x480","k_22024184_340.jpg":"340x340","k_22024184_220.jpg":"220x220","o_22024184_1280.jpg":"1280x893","o_22024184_1024.jpg":"1024x714","o_22024184_640.jpg":"640x446","o_22024184_480.jpg":"480x335","o_22024184_340.jpg":"340x237","o_22024184_220.jpg":"220x153","h_22024184_1280.jpg":"1280x854","h_22024184_1024.jpg":"1024x683","h_22024184_640.jpg":"640x427","h_22024184_480.jpg":"480x320","h_22024184_340.jpg":"340x227","h_22024184_220.jpg":"220x147","pp_22024184_1280.jpg":"1006x1280","pp_22024184_1024.jpg":"805x1024","pp_22024184_640.jpg":"503x640","pp_22024184_480.jpg":"377x480","pp_22024184_340.jpg":"267x340","pp_22024184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20743726_1920.jpg":"1920x1080","k_20743726_1280.jpg":"1280x1280","k_20743726_1024.jpg":"1024x1024","k_20743726_640.jpg":"640x640","k_20743726_480.jpg":"480x480","k_20743726_340.jpg":"340x340","k_20743726_220.jpg":"220x220","o_20743726_1280.jpg":"1280x853","o_20743726_1024.jpg":"1024x682","o_20743726_640.jpg":"640x426","o_20743726_480.jpg":"480x320","o_20743726_340.jpg":"340x226","o_20743726_220.jpg":"220x146","h_20743726_1280.jpg":"1280x854","h_20743726_1024.jpg":"1024x683","h_20743726_640.jpg":"640x427","h_20743726_480.jpg":"480x320","h_20743726_340.jpg":"340x227","h_20743726_220.jpg":"220x147","pp_20743726_1280.jpg":"1006x1280","pp_20743726_1024.jpg":"805x1024","pp_20743726_640.jpg":"503x640","pp_20743726_480.jpg":"377x480","pp_20743726_340.jpg":"267x340","pp_20743726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22048258_1920.jpg":"1920x1080","k_22048258_1280.jpg":"1280x1280","k_22048258_1024.jpg":"1024x1024","k_22048258_640.jpg":"640x640","k_22048258_480.jpg":"480x480","k_22048258_340.jpg":"340x340","k_22048258_220.jpg":"220x220","o_22048258_1280.jpg":"1280x853","o_22048258_1024.jpg":"1024x682","o_22048258_640.jpg":"640x426","o_22048258_480.jpg":"480x320","o_22048258_340.jpg":"340x226","o_22048258_220.jpg":"220x146","h_22048258_1280.jpg":"1280x854","h_22048258_1024.jpg":"1024x683","h_22048258_640.jpg":"640x427","h_22048258_480.jpg":"480x320","h_22048258_340.jpg":"340x227","h_22048258_220.jpg":"220x147","pp_22048258_1280.jpg":"1006x1280","pp_22048258_1024.jpg":"805x1024","pp_22048258_640.jpg":"503x640","pp_22048258_480.jpg":"377x480","pp_22048258_340.jpg":"267x340","pp_22048258_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21892538_1920.jpg":"1920x1080","k_21892538_1280.jpg":"1280x1280","k_21892538_1024.jpg":"1024x1024","k_21892538_640.jpg":"640x640","k_21892538_480.jpg":"480x480","k_21892538_340.jpg":"340x340","k_21892538_220.jpg":"220x220","o_21892538_1280.jpg":"1280x853","o_21892538_1024.jpg":"1024x682","o_21892538_640.jpg":"640x426","o_21892538_480.jpg":"480x320","o_21892538_340.jpg":"340x226","o_21892538_220.jpg":"220x146","h_21892538_1280.jpg":"1280x854","h_21892538_1024.jpg":"1024x683","h_21892538_640.jpg":"640x427","h_21892538_480.jpg":"480x320","h_21892538_340.jpg":"340x227","h_21892538_220.jpg":"220x147","pp_21892538_1280.jpg":"1006x1280","pp_21892538_1024.jpg":"805x1024","pp_21892538_640.jpg":"503x640","pp_21892538_480.jpg":"377x480","pp_21892538_340.jpg":"267x340","pp_21892538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_22025746_1920.jpg":"1920x1080","k_22025746_1280.jpg":"1280x1280","k_22025746_1024.jpg":"1024x1024","k_22025746_640.jpg":"640x640","k_22025746_480.jpg":"480x480","k_22025746_340.jpg":"340x340","k_22025746_220.jpg":"220x220","o_22025746_1280.jpg":"1280x851","o_22025746_1024.jpg":"1024x681","o_22025746_640.jpg":"640x425","o_22025746_480.jpg":"480x319","o_22025746_340.jpg":"340x226","o_22025746_220.jpg":"220x146","h_22025746_1280.jpg":"1280x854","h_22025746_1024.jpg":"1024x683","h_22025746_640.jpg":"640x427","h_22025746_480.jpg":"480x320","h_22025746_340.jpg":"340x227","h_22025746_220.jpg":"220x147","pp_22025746_1280.jpg":"1006x1280","pp_22025746_1024.jpg":"805x1024","pp_22025746_640.jpg":"503x640","pp_22025746_480.jpg":"377x480","pp_22025746_340.jpg":"267x340","pp_22025746_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4787236 Threads: 5 Questions: 165810884 Slow queries: 71912 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4875712 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/u-najbogatijoj-zemlji-svijeta-vlada-nestasica-djecje-hrane-nikome-nije-jasno-kako-se-im-to-dogodilo-roditelji-placu-ne-mozemo-nahraniti-svoju-djecu-satima-vozimo-trazeci-mlijeko-1194368 [printLink] => /vijesti/svijet/u-najbogatijoj-zemlji-svijeta-vlada-nestasica-djecje-hrane-nikome-nije-jasno-kako-se-im-to-dogodilo-roditelji-placu-ne-mozemo-nahraniti-svoju-djecu-satima-vozimo-trazeci-mlijeko-1194368?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 235523 [name] => dječja hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djecja-hrana [link] => /tag/djecja-hrana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 678208 [name] => nestašica dječje hrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-21 07:30:14 [main_article_id] => 0 [alias] => nestasica-djecje-hrane [link] => /tag/nestasica-djecje-hrane ) [2] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevjerojatna kriza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U najmoćnijoj zemlji svijeta vlada nestašica dječje hrane! Nikome nije jasno kako im se to dogodilo, roditelji plaču: ‘Ne možemo nahraniti svoju djecu, satima vozimo tražeći mlijeko...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22025736.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

O nestašici 'formule' počelo se ozbiljno razgovarati i u Kongresu SAD-a, pojedini zastupnici situaciju nazivaju 'sve alarmantnijom'

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22025736.jpg [title] =>

O nestašici 'formule' počelo se ozbiljno razgovarati i u Kongresu SAD-a, pojedini zastupnici situaciju nazivaju 'sve alarmantnijom'

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/21965094.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/21990988.jpg [title] =>

Abbott je najveći američki proizvođač 'formule'

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/21965090.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22024184.jpg [title] =>

Tom Vilsack, ministrica poljopivrede

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/20743726.jpg [title] =>

Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22048258.jpg [title] => Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/21892538.jpg [title] =>

Kirsten Gillibrand, senatorica

AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22025746.jpg [title] =>

Rekli bi cinici: manje ima proizvođača 'formule' u Americi nego što je bilo proizvođača jogurta u Jugoslaviji

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ekonomska kriza pogađa i najmoćniju zemlju svijeta – Sjedinjene Države. Uz najveću inflaciju u posljednjih 40 godina i povijesno rekordne cijene benzina, američke građane muče i napukli opskrbni lanci koji su prouzročili nestašice niza artikala: od hladnjaka do namještaja, od automobila do autodijelova, od računalnih čipova do testnih kompleta za COVID-19. Ali ništa nije dovelo do takve društvene uzbune kao aktualna nestašica adaptiranog mlijeka za bebe, popularne "formule".

Spomenute hrane – kako standardne, tako i specijalizirane "formule", napravljene za dojenčad s alergijama i metaboličkim poremećajima – već mjesecima nedostaje u mnogim trgovinama diljem SAD-a, što je od privremene neugodnosti eskaliralo u pravu nacionalnu krizu, o kojoj se raspravlja u Kongresu i o kojoj pišu svi američki mediji, varirajući jednu te istu nedoumicu: kako je moguće da 2022. u Americi nema dječje hrane? Kako jedan tako kritičan proizvod može nedostajati u jednom od najbogatijih društava na svijetu?

Jedan dio odgovora je očit: nestašica dječje hrane u najbogatijoj zemlji svijeta pokazuje ozbiljne poremećaje američke, ali i globalne ekonomije.

Dio odgovora, među ostalim, leži i u zatvaranju velike tvornice "formule" (u vlasništvu tvrtke "Abbott") u Michiganu u veljači, nakon što je u proizvodnim pogonima otkrivena bakterija Cronobacter sakazakii, na koju je bilo pozitivno dvoje preminule dojenčadi koje je prethodno koristilo "Abbottovu" formulu "Similac". Tvrtka "Abbott", glavni američki proizvođač "formule", potom je povukla s tržišta neke marke svog proizvoda, što je dovelo do nestašica "formule", očaja američkih roditelja i uzbune u Kongresu SAD-a.

---

image
AFP
---

Sovjetski stil

Prema podacima tvrtke "Datasembly", koja je analizirala više od 11.000 prodavača dječje "formule", u prvom tjednu svibnja u trgovinama širom SAD-a u prosjeku je bilo 43 posto manje "formule" od uobičajenih i nužnih količina, a u šest saveznih država – Iowi, Južnoj Dakoti, Sjevernoj Dakoti, Missouriju, Teksasu i Tennesseeju – bilo je rasprodano više od polovine zaliha. Trenutačno se čak 26 američkih država bori s nestašicom te ključne dječje hrane.

"Do ovog su problema doveli izazovi u lancu opskrbe, povlačenje pojedinih proizvoda i povijesna inflacija", naveo je u priopćenju izvršni direktor tvrtke "Datasembly" Ben Reich, uz pesimističnu prognozu: "Nažalost, s obzirom na neviđenu volatilnost ove kategorije, očekujemo da će 'formula' za bebe i dalje biti jedan od proizvoda koji su najviše pogođeni na tržištu."

Nestašice su potaknule nacionalne lance drogerija da ograniče količinu "formule" koju građani mogu kupiti. Tako "Walgreens" i CVS dopuštaju kupnju najviše tri pakiranja, dok lanac "Target" dopušta četiri pakiranja.

"Zbog povećane potražnje i različitih izazova s dobavljačima, 'formule' za dojenčad i malu djecu nailaze na ograničenja u cijeloj zemlji", izjavio je glasnogovornik "Walgreensa", tvrtke koja posjeduje više od devet tisuća drogerija diljem SAD-a.

"Nestašica svega nije novost. Ali racionirati osnovne stvari za očajne roditelje? To je zaokret u priči o američkoj oskudici", komentirao je tu odluku časopis Atlantic, usporedivši je sa "sovjetskim racioniranjem osnovnih namirnica".

Adaptirano mlijeko koristi čak tri četvrtine američke dojenčadi. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, samo 25 posto beba rođenih 2017. u prvih je šest mjeseci života hranjeno isključivo dojenjem – sve ostale bebe koristile su (i) "formulu".

---

image

Abbott je najveći američki proizvođač 'formule'

AFP
---

– To je stvarna kriza i u mnogim slučajevima potencijalno opasna za život – upozorio je u intervjuu za Nacionalni javni radio (NPR) pedijatar gastroenterolog iz Atlante dr. Benjamin Gold, čelnik Sjevernoameričkog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu.

'Muka je beskonačna'

U tim uvjetima američki roditelji snalaze se na razne načine kako bi došli do spasonosnog pakiranja "formule". Mnogi mole za pomoć na društvenim mrežama, a neki čak voze u susjedne države nadajući se da je tamo opskrba bolja. New York Times donosi priču o Carrie Fleming iz Birminghama u Alabami, čija tromjesečna kći Lennix podnosi samo jednu marku "formule", koju Fleming nije mogla pronaći nigdje u blizini. Konačno je pronašla četiri male limenke u New Yorku, za 245 dolara.

– Postaje stvarno zastrašujuće – rekla je Fleming za NYT.

I drugi američki mediji pišu o mukama koje prolaze tamošnji roditelji, a NPR ih svakodnevno ima u eteru, pa je tako i Sara Owens iz okruga Florence u Južnoj Karolini prepričala vlastita iskustva u potrazi za "formulom" za svoje šestomjesečno dijete.

– To je svaki tjedan lov bez zabave. Znate, na internetu će pisati da "formule" ima u "Walmartu". A kad stigneš tamo, više je nema. Ali nema je ni na zalihama online, tako da zapravo ne znate ni gdje tražiti. Kad pravim bočicu za dijete, dotaknem dno limenke i kao, znate, što da radim sada? – kazivala je Owens, prisjetivši se epizode kad je u "Walmartovoj" drogeriji naletjela na jednako očajnog muškarca koji je tražio "formulu" za svoje dijete:

– Bio je prilično pod stresom pokušavajući doći do "formule". I počeli smo tražiti i on se jadao: 'Vozio sam dva sata od mjesta gdje živim, i dođem ovdje, a onda ni tu nema.' I samo je plakao da ne može hraniti svoje dijete – ispričala je majka iz Južne Karoline.

---

image

Rekli bi cinici: manje ima proizvođača 'formule' u Americi nego što je bilo proizvođača jogurta u Jugoslaviji

AFP
---

Pogotovo je teško roditeljima čije dijete treba specijaliziranu "formulu", o čemu je za NPR govorila medicinska sestra Chloe Banks iz Bostona, čiji 11-mjesečni sin Teddy zbog alergije na mliječne i sojine proteine treba posebnu vrstu dječje hrane.

– Nevjerojatno je stresno. Muka je beskonačna, jer nikad ne znate gdje ćete naći sljedeću limenku "formule" – rekla je Banks.

Trump pogoršao situaciju

U tekstu pod naslovom "Što se krije iza šokantnog američkog nedostatka 'formule' za bebe?", analitičar Derek Thompson iz časopisa Atlantic ističe da, osim zatvaranja glavne tvornice u Michiganu i pandemijskih poremećaja opskrbnih lanaca – zbog čega proizvođači "formule" ne uspijevaju nabaviti ključne sastojke – uzrok nestašice leži i u pogrešnoj regulatornoj i trgovinskoj politici SAD-a i Federalne agencije za hranu i lijekove (FDA), što je Ameriku učinilo mnogo ranjivijom na probleme opskrbnih lanaca.

Thompson navodi da su propisi FDA-e o "formuli" toliko strogi da zabranjuju prodaju "formula" proizvedenih u Europi zbog banalnih tehničkih detalja poput označavanja, iako mnoge europske "formule" čak i premašuju nutritivne standarde FDA-e (jer EU zabranjuje određene šećere poput kukuruznog sirupa, te zahtijeva da "formule" imaju veći udio laktoze). K tome, prethodni američki predsjednik Donald Trump pogoršao je situaciju sklapanjem sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma koji je otežao uvoz "formule" iz Kanade.

"Ove politike koriste američkim proizvođačima 'formula', na račun američkih obitelji. Konzervativni populisti, pa čak i liberali koji su skeptični prema globalizaciji, ponekad tvrde da bi naše gospodarstvo bilo otpornije kad bi SAD sve proizvodio unutar naših granica. Ali nedostatak 'formule' za bebe sugerira da stvari ne idu uvijek na taj način. Umjesto toga, vidimo što se događa kad smanjimo trgovinu s drugim zemljama u važnim robama: ranjiviji smo na hitne slučajeve kao što je kontaminiranje tvornice u Michiganu", piše Thompson, te zaključuje:

"Američki razumni instinkt za zaštitom dojenčadi metastazirao je u nerazumno protekcionističku trgovinsku politiku koja američko tržište 'formule' čini iznimno osjetljivim na egzistencijalne šokove, poput pandemije, i domaće šokove, poput velikog povlačenja proizvoda."

Djeca na hitnoj pomoći

Nestašici "formule" pridonio je još jedan faktor kojeg obično ne povezujemo s američkim modelom kapitalizma koji u teoriji počiva na maksimalno slobodnom tržištu i velikoj konkurenciji. No u ovom slučaju do nestašice je i došlo zato što je američko tržište "formule" minijaturno: 90 posto proizvodnje otpada na samo četiri tvrtke – "Abbott", "Mead Johnson", "Gerber" i "Reckitt". Najveći je proizvođač upravo "Abbott", koji pokriva 40 posto tržišnih potreba, pa je jasnije zašto je zatvaranje jedne "Abbottove" tvornice izazvalo toliki poremećaj u opskrbi.

Taj fatalni manjak konkurencije prouzročen je činjenicom da je najveći kupac "formule" američka država, koja kroz savezni program WIC (Posebni program dopunske prehrane za žene, dojenčad i djecu) daje bespovratna sredstva za postporođajnu podršku ženama s niskim primanjima, dojenčadi i djeci do pet godina koja su u nutritivnom riziku. Administracija SAD-a dodjeljuje ugovore malom broju tvrtki koje proizvode "formulu", a upravo tvrtka "Abbott" ima najviše ugovora s "državama, teritorijama i plemenima", koji uključuju polovinu sve američke novorođenčadi u programu, kako je to ustvrdio ministar poljoprivrede SAD-a Tom Vilsack.

---

image

Tom Vilsack, ministrica poljopivrede

AFP
---

Rekli bi cinici: manje ima proizvođača "formule" u Americi nego što je bilo proizvođača jogurta u Jugoslaviji.

U međuvremenu, o nestašici "formule" počelo se ozbiljno razgovarati i u Kongresu. Pojedini zastupnici situaciju nazivaju "sve alarmantnijom", dok demokratska senatorica Kirsten Gillibrand iz New Yorka smatra da je nestašica "formule" "pitanje života ili smrti" za mnoge bebe u SAD-u, odnosno da je posrijedi "nacionalna hitna situacija".

---

image

Kirsten Gillibrand, senatorica

AFP
---

– Od svojih birača sam čula srceparajuće priče. Neki biraju odvesti svoju djecu u najbližu hitnu pomoć samo zbog očaja za adaptiranim mlijekom, ili ih staviti na cjevčice za hranjenje – rekla je Gillibrand za NPR.

Senatorica traži istragu

Demokratska senatorica upozorila je da prodavači "formule" napadaju ugrožene obitelji i dižu cijene, umjesto da povećaju proizvodnju, te je za nestašicu okrivila "korporativnu pohlepu".

– Trenutačni proizvođači nisu voljni proizvoditi dovoljno "formule" jer misle da ih to košta previše novca. Treba im reći da moraju odmah udvostručiti proizvodnju. Za mnoge od ovih beba ovo je pitanje života ili smrti – ustvrdila je senatorica, koja je zatražila i kongresnu istragu.

– Pozivam da se provede istraga o četiri velike tvrtke koje proizvode "formulu" u ovoj zemlji kako bi se utvrdilo dižu li cijene, ima li u igri korporativne pohlepe i malverzacija, te jesu li spremne odmah povećati svoju proizvodnju – poručila je Gillibrand, najavivši kako će zamoliti predsjednika Bidena da razmotri korištenje Zakona o obrambenoj proizvodnji, kako bi se više proizvođača angažiralo u rješavanje te teške situacije.

Suočena sa sve većim pritiskom Kongresa, 13. svibnja konačno se oglasila i Bijela kuća. Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da se njegova administracija "pokrenula čim je problem nestašice dječje 'formule' postao očigledan", te da "intenzivno radi na rješenju problema", pri čemu je spomenuo i mogućnost uvoza inozemne "formule", ne odbacivši ni moguće aktiviranje Zakona o obrambenoj proizvodnji. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u ponedjeljak je, pak, poručila da FDA radi na tome da "formula" bude dostupna potrošačima.

---

image

Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće

AFP
---

– Oni rade 24 sata dnevno kako bi riješili problem nestašice – rekla je Psaki, pojasnivši da FDA koordinira s proizvođačima "formule" načine i modele za povećanje proizvodnje.

Zemlja ravnodušnih

Problem je dodatno otežan činjenicom da prosječni porodiljni dopust u SAD-u traje samo oko tri mjeseca, pa se majke najčešće moraju vratiti na posao prije nego što prestanu dojiti. U tom smislu, nestašica "formule" u Americi ima i klasne implikacije: majke iz srednje i više klase mahom se mogu izdojiti na svojim radnim mjestima, u uredima i slično, što je najčešće nedostupno ženama koje rade, na primjer, u trgovinama na blagajni.

Drugim riječima, esencijalne radnice su u nepovoljnom položaju, što je uočio čak i liberalni i za radničku klasu poslovično nezainteresirani New York Times.

"Za mnoge obitelji dječja 'formula' je neophodna. Neke bebe ne mogu piti majčino mlijeko – ili im to nije dovoljno da ostanu zdrave – dok mnoge majke s nižim primanjima rade poslove po satu koji ne osiguravaju vrijeme za dojenje", piše NYT-ov autor David Leonhardt, koji smatra da nestašica "formule" potvrđuje da SAD stavlja veći prioritet na brigu o starijim osobama nego na brigu o mladim obiteljima.

"Amerikanci stariji od 65 godina primaju univerzalno zdravstveno osiguranje (Medicare), a većina prima redoviti državni ček (Social Security). Nasuprot tome, mnoga djeca žive u siromaštvu. U odnosu na druge bogate zemlje, SAD troši izrazito mali dio svog proračuna na djecu", piše Leonhardt, a slično tvrdi i kolumnistica Washington Posta Alyssa Rosenberg.

"Bebe i njihova dobrobit nikada nisu bili veliki prioritet u Sjedinjenim Državama. Ali alarmantna nestašica 'formule' za dojenčad – i nedostatak nacionalne mobilizacije za hranjenje beba – daje novu mjeru koliko duboko ta ravnodušnost seže", napisala je Rosenberg ovog tjedna, zaokružujući priču o čudnovatom paradoksu američkog društva: najjača sila svijeta, koja je u stanju održavati 800 vojnih baza u inozemstvu, nije u stanju osigurati dovoljno hrane za vlastitu dojenčad.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP Shutterstock AFP AFP
AFP

O nestašici 'formule' počelo se ozbiljno razgovarati i u Kongresu SAD-a, pojedini zastupnici situaciju nazivaju 'sve alarmantnijom'

AFP
AFP

Abbott je najveći američki proizvođač 'formule'

AFP
AFP

Tom Vilsack, ministrica poljopivrede

AFP

Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće

AFP

Kirsten Gillibrand, senatorica

AFP

Rekli bi cinici: manje ima proizvođača 'formule' u Americi nego što je bilo proizvođača jogurta u Jugoslaviji

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/u-najbogatijoj-zemlji-svijeta-vlada-nestasica-djecje-hrane-nikome-nije-jasno-kako-se-im-to-dogodilo-roditelji-placu-ne-mozemo-nahraniti-svoju-djecu-satima-vozimo-trazeci-mlijeko-1194368 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=874cc93dee2059765d397f86cae58554cc8ce050 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+najmo%C4%87nijoj+zemlji+svijeta+vlada+nesta%C5%A1ica+dje%C4%8Dje+hrane%21+Nikome+nije+jasno+kako+im+se+to+dogodilo%2C+roditelji+pla%C4%8Du%3A+%E2%80%98Ne+mo%C5%BEemo+nahraniti+svoju+djecu%2C+satima+vozimo+tra%C5%BEe%C4%87i+mlijeko...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-najbogatijoj-zemlji-svijeta-vlada-nestasica-djecje-hrane-nikome-nije-jasno-kako-se-im-to-dogodilo-roditelji-placu-ne-mozemo-nahraniti-svoju-djecu-satima-vozimo-trazeci-mlijeko-1194368 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-najbogatijoj-zemlji-svijeta-vlada-nestasica-djecje-hrane-nikome-nije-jasno-kako-se-im-to-dogodilo-roditelji-placu-ne-mozemo-nahraniti-svoju-djecu-satima-vozimo-trazeci-mlijeko-1194368 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevjerojatna kriza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetnevjerojatna kriza

U najmoćnijoj zemlji svijeta vlada nestašica dječje hrane! Nikome nije jasno kako im se to dogodilo, roditelji plaču: ‘Ne možemo nahraniti svoju djecu, satima vozimo tražeći mlijeko...‘

Piše Damir Pilić
21. svibnja 2022. - 07:29
O nestašici 'formule' počelo se ozbiljno razgovarati i u Kongresu SAD-a, pojedini zastupnici situaciju nazivaju 'sve alarmantnijom'AFP

Ekonomska kriza pogađa i najmoćniju zemlju svijeta – Sjedinjene Države. Uz najveću inflaciju u posljednjih 40 godina i povijesno rekordne cijene benzina, američke građane muče i napukli opskrbni lanci koji su prouzročili nestašice niza artikala: od hladnjaka do namještaja, od automobila do autodijelova, od računalnih čipova do testnih kompleta za COVID-19. Ali ništa nije dovelo do takve društvene uzbune kao aktualna nestašica adaptiranog mlijeka za bebe, popularne "formule".

Spomenute hrane – kako standardne, tako i specijalizirane "formule", napravljene za dojenčad s alergijama i metaboličkim poremećajima – već mjesecima nedostaje u mnogim trgovinama diljem SAD-a, što je od privremene neugodnosti eskaliralo u pravu nacionalnu krizu, o kojoj se raspravlja u Kongresu i o ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 14:15