StoryEditorOCM
Svijetrekordne vrijednosti

Vlasnici najvećih svjetskih kompanija masovno prodaju svoje dionice, Mark Zuckerberg utržio je 1,2 milijardu dolara

Piše Vijesti sd
29. veljače 2024. - 11:02

U trgovini na burzama prati se prodaja i kupnja dionica, iz koje se oščitavaju trendovi.

Tako u ovo vrijeme kada si dionice došle blizu rekordnih vrijednosti, nije moglo proći nezamijećeno da su osnovači velikih kompanija, nasljednici dionica, kao i izvršni direktori prodali veliku količinu dionica svojih kompanija.

U nekoliko transakcija u veljači Jeff Bezos prodao je dionice Amazona u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara. Jamie Dimon, izvršni direktor i predsjednik JPMorgan Chase, prodao je 150 milijuna dolara dionica prošlog tjedna, prvi put otkako je preuzeo najvišu poziciju u banci prije 18 godina. Približno u isto vrijeme, Leon Black, suosnivač i bivši izvršni direktor Apollo Global Managementa, riješio se 172,8 milijuna dolara dionica – također prva prodaja dionica ikad, piše Fortune, prenosi N1.

image

Izvršni direktor i predsjednik JPMorgan Chase, Jamie Dimon, prošlog tjedna prodao je 150 milijuna dolara dionica, prvi put otkako je preuzeo najvišu poziciju u banci prije 18 godina

Johannes Eisele/Afp

U desecima transakcija od početka veljače, Mark Zuckerberg prodao je oko 1,4 milijuna dionica Mete, vrijednih otprilike 638 milijuna dolara. Prethodno je u studenom prodao 588.200 dionica, u prosincu 688.400 te 447.200 u siječnju. Tijekom ta tri mjeseca prodao je gotovo 600 milijuna dolara dionica. Njegovi prihodi od kombiniranih prodaja tijekom posljednja četiri mjeseca dosegnuli su 1,2 milijarde dolara.

Obitelj Walton, nasljednici osnivača Walmarta, posjeduje otprilike 45 posto dionica te kompanije, prodala je dionice Walmarta u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara ovog mjeseca.

Analitičari tek trabaju objasniti razloge toga prodajnog trenda vlastitih dionica vlasnika na burzi, a vrlo brzo će se vidjeti je li to kraj trenda ili slijedi nastavak.

image

Jeff Bezos je u veljači prodaodionice Amazona u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara, mogao bi si opet priuštiti ljetovanje u Dubrovniku

Tonči Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:20