stdClass Object ( [id] => 1356542 [title] => Za ovog čovjeka možda niste nikada čuli. Nazivaju ga Putinovim ‘Darthom Vaderom‘ i ‘najstrašnijim čovjekom na svijetu‘ [alias] => za-ovog-covjeka-mozda-niste-nikada-culi-nazivaju-ga-putinovim-darthom-vaderom-i-najstrasnijim-covjekom-na-svijetu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana dosta se piše o srpskom plaćeniku Dejanu Beriću, koji se od 2014. bori na strani proruskih separatista u Donbasu. Njegova nedavna javna žalopojka da ruski zapovjednici zlostavljaju srpske dobrovoljce u Ukrajini skrenula je pažnju na frakcijske sukobe u Kremlju. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj je recentnoj analizi utvrdio da Berićeve javne pritužbe predstavljaju dokaz početka "rata klanova" unutar Rusije. Pozivajući se na ruske Telegram kanale, ISW ističe da se preko Berića i srpskih plaćenika u Ukrajini prelama sukob dviju moćnih frakcija u Kremlju.

"Izvor tvrdi da je Berićev apel bio dio osvetničkog napada koji je unutar Kremlja izveden u ime frakcija tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa i ministra obrane Sergeja Šojgua protiv frakcije Igora Sečina – Putinova de facto zamjenika i direktora ruske državne naftne kompanije Rosneft", piše ISW.

Institut dodaje da je Sečinova frakcija – u kojoj su i pojedini guverneri i generali ruskih Zračno-desantnih snaga (VDV) – ranije "bila uključena u sukobe s ruskim Ministarstvom obrane i povezivala se s grupom Wagner i oporbom Šojguu", dok je Patruševa potkopavala "napadajući njegova sina Dmitrija Patruševa, ruskog ministra poljoprivrede, zbog nedavne nestašice jaja u zemlji".

U tom smislu, u analizi se sugerira da je Berić pod kontrolom starijeg Patruševa, te da ga moćni tajnik ruskog Vijeća sigurnosti koristi za "uzvratni napad" na frakciju Igora Sečina. ISW zaključuje da sukobljene frakcije "pokušavaju diskreditirati jedna drugu pred Putinom kako bi osigurale nove pozicije u Kremlju nakon predsjedničkih izbora". I tako je ponovno iskrsnulo ime čovjeka koji se već godinama u zapadnim novinama smatra čovjekom od najvećeg Putinova povjerenja. Tko je, dakle, Igor Sečin?

‘Najstrašniji čovjek na svijetu‘

Sečina obično opisuju kao jednog od najkonzervativnijih Putinovih suradnika i vođu kremaljske frakcije "silovika", koju čine bivši pripadnici ruskih sigurnosnih službi. Kako navodi britanski Vox, ruski mediji prozvali su ga Putinovim "Darthom Vaderom" i "najstrašnijim čovjekom na svijetu", a procurjela depeša američkog veleposlanstva opisuje ga kao "sivog kardinala Kremlja".

U prosincu 2014. američka televizija CNBC javlja kako se za Sečina "široko vjeruje da je druga najmoćnija osoba u Rusiji" nakon Putina, dok ga britanski Guardian u prosincu 2017. portretira kao Putinova "de facto zamjenika". Prema američkoj analitičkoj tvrtki Stratfor, "Sečin djeluje kao šef ruske gigantske državne naftne kompanije Rosneft i ima lojalnost FSB-a", odnosno "on predstavlja ruku FSB-a u ruskom energetskom sektoru".

---

image

Sečin, čovjek koji drma Rusijom. Nakon Putina

Afp
---

Ruski novinar Mihail Zigar u svojoj knjizi "Svi ljudi Kremlja" opisuje Sečina kao "kiborga" koji može živjeti danima bez sna i terorizira podređene "svojim varljivo blagim glasom". Analitičar Gleb Pavlovski, nekadašnji savjetnik u Putinovoj administraciji, potvrđuje za Vox da je Sečin bio najmarljiviji dužnosnik u Kremlju i "čitao je sve novine", pa je tako jednom pronašao rupu u zakonu – koju nitko drugi nije uočio – u poreznom sporazumu s popularnom offshore poslovnom destinacijom Ciprom.

Radoholičar sa žarom jezuita

Vox citira i ruskog oporbenog aktivista Vladimira Milova, bivšeg zamjenika ministra energetike koji je radio sa Sečinom, za kojega Sečin nije dobar biznismen ili menadžer, nego prije "nadzornik u radnom logoru, netko tko može zastrašiti". Milov dodaje da je Sečin vođen "sveobuhvatnom željom" da poveća svoje naftno carstvo.

– To nije sveobuhvatna strategija, nego spontana akcija mesoždera, krokodila – rekao je Milov za britanski list.

"U ionako mutnom svijetu politike Kremlja, Sečin je posebno zagonetan lik", sumira Vox, te zaključuje: "Ipak, čak i njegovi kritičari moraju priznati da je Sečin ispunio svoj zadatak pretvaranja marginalne naftne kompanije u državnog prvaka, kombinirajući legendarnu radnu etiku sa žarom jezuitskog svećenika."

---

image

‘Amore Vero‘ - jahta koja se povezuje s Igorom Sečinom, zbog sankcija je blokirana u brodogradilištu La Ciotat, u blizini Marseillea

 

Afp
---

Ovom popisu definicija kojima su mediji pokušali oslikati osobu Igora Sečina možemo pridružiti obrazloženje Europske unije kada ga je 28. veljače 2022., u povodu ruske agresije na Ukrajinu, stavila na crnu listu i zamrznula mu svu imovinu na tlu EU-a. "On je jedan od najpouzdanijih i najbližih savjetnika Vladimira Putina, kao i njegov osobni prijatelj. Svakodnevno je u kontaktu s ruskim predsjednikom", navodi se u obavijesti EU-a o sankcijama.

Čini se da ranije spomenuti ruski analitičar Pavlovski nije bio u krivu kada je Sečina nazvao Putinovim "ljutim psom čuvarom".

Suradnja s KGB-om

Igor Ivanovič Sečin rođen je 1960. u Sankt Peterburgu, tadašnjem Lenjingradu. Odrastao je u obitelji "plavih ovratnika": roditelji su mu bili fizički radnici, zaposleni u metalurškoj tvornici, zbog čega Vox piše da se Sečin "izvukao iz tame i siromaštva u Lenjingradu kako bi dosegnuo političke i poslovne vrhove".

Put do uspjeha vodio je preko Lenjingradskog sveučilišta, gdje studira portugalski i španjolski (Sečin tečno govori i francuski jezik). Nakon što je 1984. diplomirao, odlazi služiti vojsku kao sovjetski prevoditelj i tumač u sukobima u Angoli i Mozambiku, a pojedini izvori navode da je tada počela i njegova suradnja sa sovjetskom obavještajnom službom KGB-om, koja se po nekima nastavila i s KGB-ovim nasljednikom FSB-om, a zbog čega, kako se tvrdi, Sečin danas i figurira kao vođa silovika.

No ključni događaj Sečinova života – koji će potpuno odrediti čitavu njegovu kasniju karijeru – zbio se početkom 90-ih godina u lenjingradskoj gradskoj vijećnici, gdje je došao raditi kao glavni tajnik voditelja Odbora za vanjske odnose Ureda gradonačelnika. Taj voditelj gradskog odbora bio je – Vladimir Putin.

---

image

Naftni div Rosneft već je 12 godina u Sečinovim rukama

 

 

Afp
---

Tako je počelo njihovo druženje: Sečin je postao Putinov glavni tajnik, "bilježeći kontakte posjetitelja u knjigu s crnim kožnim povezom", kako navodi Vox. Analitičari tvrde da još otada datira Sečinova apsolutna lojalnost Putinu, zbog koje ga je današnji predsjednik Rusije vodio sa sobom na svaku svoju novu funkciju: kad je Putin 1994. postao zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga – nakon što je ime Lenjingrad otišlo u povijest – Sečin je bio šef njegova kabineta.

"(Sečin) ima reputaciju nemilosrdnog insajdera koji samo tri stvari smatra svetima: svoju odanost Putinu, grabežljivu ekspanziju Rosnefta i svoju borbu bez ograničenja protiv političkih i poslovnih suparnika", ističe Vox.

Centralni čovjek režima

Tandem je na isti način nastavio funkcionirati i nakon što se Putin preselio u Moskvu: kada je u kolovozu 1999. imenovan za premijera, Sečin je postao šef njegova tajništva, a kada je 2000. postao predsjednik Rusije, Sečin je postao zamjenik šefa njegove administracije – "čekajući Putina u dizalu svako jutro i u zračnoj luci nakon svakog inozemnog putovanja" – nadzirući sigurnosne službe i energetska pitanja u Rusiji.

"Njegova kontrola nad Putinovim rasporedom, kao i nad time koji su dokumenti stigli na predsjednikov stol, povećali su njegov utjecaj – i njegovu spremnost da nemilosrdno napada svoje suparnike", ukazuje Vox.

---

image

U medijima je objavljeno da mu je 2015. godišnja plaća iznosila 11,8 milijuna dolara. A danas...

Afp
---

Godine 2004. Putin imenuje Sečina za predsjednika upravnog odbora Rosnefta, a od 2008. do 2012. godine – dok je Putin bio na mjestu premijera, a Dmitrij Medvedev služio kao predsjednik Rusije – Sečin je bio zamjenik premijera Putina. A kad se Putin 2012. vratio na predsjedničku funkciju, imenovao je Sečina za generalnog direktora Rosnefta: na toj se funkciji, dakle, Sečin nalazi već punih 12 godina. U medijima je objavljeno da mu je 2015. godišnja plaća iznosila 11,8 milijuna dolara.

Mnogi ističu da je upravo to imenovanje za šefa Rosnefta iz 2012. godine utvrdilo Sečinovu ključnu poziciju u Putinovu režimu, što je deset godina kasnije nagnalo Guardian da Sečina proglasi "oličenjem moći u Putinovoj Rusiji".

---

image

Sečin u društvu Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija 2019. godine

 

Afp
---

"Možda više nego itko drugi, Sečin je predstavnik miješanja političke i financijske moći koja karakterizira Rusiju od kaotičnog raspada Sovjetskog Saveza. Prosperirao je pod režimom koji je vidio ogromna privatna bogatstva izgrađena od imovine u javnom vlasništvu", piše Guardian u ožujku 2022., te zaključuje:

"Kao izvršni direktor Rosnefta, Sečin ima središnje mjesto u tom gospodarstvu. Nafta koju isporučuje svijetu jedan je od Putinovih ključnih geopolitičkih alata, a porezi na tvrtku samo 2020. donijeli su ruskoj vladi 1,8 milijardi rubalja. Taj bi novac bio dovoljan za financiranje oko 40 posto godišnjeg vojnog proračuna", piše preklani britanski list, tumačeći zašto je Sečin važan Putinu.

{infobox–gray_full}465846{/infobox–gray_full}

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘KARDINAL KREMLJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘KARDINAL KREMLJA‘ 2 0 8569 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-18 11:29:19 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-18 20:13:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-18 20:12:57 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za ovog čovjeka možda niste nikada čuli. Nazivaju ga Putinovim 'Darthom Vaderom' i 'najstrašnijim čovjekom na svijetu' page_title=Za ovog čovjeka možda niste nikada čuli. Nazivaju ga Putinovim 'Darthom Vaderom' i 'najstrašnijim čovjekom na svijetu' [metakey] => igor sečin, Kremlj, Rosnef, Putinov zamjenik, sankcije Rusiji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/18\/25616649.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/18\/24366732.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/18\/21144428.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/18\/21129128.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/18\/21212470.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/18\/25136912.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Putin i Se\u010din u obilasku tankera za prijevoz plina \u2018Aleksej Kosigin\u2018<\/p>","

\u2018Amore Vero\u2018 - jahta koja se povezuje s Igorom Se\u010dinom, zbog sankcija je blokirana u brodogradili\u0161tu La Ciotat, u blizini Marseillea<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Se\u010din, \u010dovjek koji drma Rusijom. Nakon Putina<\/p>","

Naftni div Rosneft ve\u0107 je 12 godina u Se\u010dinovim rukama<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Se\u010din u dru\u0161tvu Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija 2019. godine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

U medijima je objavljeno da mu je 2015. godi\u0161nja pla\u0107a iznosila 11,8 milijuna dolara. A danas...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25616649_1920.jpg":"1920x1080","k_25616649_1280.jpg":"1280x1280","k_25616649_1024.jpg":"1024x1024","k_25616649_640.jpg":"640x640","k_25616649_480.jpg":"480x480","k_25616649_340.jpg":"340x340","k_25616649_220.jpg":"220x220","o_25616649_1280.jpg":"1280x853","o_25616649_1024.jpg":"1024x682","o_25616649_640.jpg":"640x426","o_25616649_480.jpg":"480x320","o_25616649_340.jpg":"340x226","o_25616649_220.jpg":"220x146","h_25616649_1280.jpg":"1280x854","h_25616649_1024.jpg":"1024x683","h_25616649_640.jpg":"640x427","h_25616649_480.jpg":"480x320","h_25616649_340.jpg":"340x227","h_25616649_220.jpg":"220x147","pp_25616649_1280.jpg":"1280x1628","pp_25616649_1024.jpg":"1024x1303","pp_25616649_640.jpg":"640x814","pp_25616649_480.jpg":"480x611","pp_25616649_340.jpg":"340x432","pp_25616649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24366732_1920.jpg":"1920x1080","k_24366732_1280.jpg":"1280x1280","k_24366732_1024.jpg":"1024x1024","k_24366732_640.jpg":"640x640","k_24366732_480.jpg":"480x480","k_24366732_340.jpg":"340x340","k_24366732_220.jpg":"220x220","o_24366732_1280.jpg":"1280x853","o_24366732_1024.jpg":"1024x682","o_24366732_640.jpg":"640x426","o_24366732_480.jpg":"480x320","o_24366732_340.jpg":"340x226","o_24366732_220.jpg":"220x146","h_24366732_1280.jpg":"1280x854","h_24366732_1024.jpg":"1024x683","h_24366732_640.jpg":"640x427","h_24366732_480.jpg":"480x320","h_24366732_340.jpg":"340x227","h_24366732_220.jpg":"220x147","pp_24366732_1280.jpg":"1280x1628","pp_24366732_1024.jpg":"1024x1303","pp_24366732_640.jpg":"640x814","pp_24366732_480.jpg":"480x611","pp_24366732_340.jpg":"340x432","pp_24366732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x658","hd_21144428_1920.jpg":"1920x1080","k_21144428_1280.jpg":"1280x1280","k_21144428_1024.jpg":"1024x1024","k_21144428_640.jpg":"640x640","k_21144428_480.jpg":"480x480","k_21144428_340.jpg":"340x340","k_21144428_220.jpg":"220x220","o_21144428_1280.jpg":"1280x822","o_21144428_1024.jpg":"1024x658","o_21144428_640.jpg":"640x411","o_21144428_480.jpg":"480x308","o_21144428_340.jpg":"340x218","o_21144428_220.jpg":"220x141","h_21144428_1280.jpg":"1280x854","h_21144428_1024.jpg":"1024x683","h_21144428_640.jpg":"640x427","h_21144428_480.jpg":"480x320","h_21144428_340.jpg":"340x227","h_21144428_220.jpg":"220x147","pp_21144428_1280.jpg":"1280x1628","pp_21144428_1024.jpg":"1024x1303","pp_21144428_640.jpg":"640x814","pp_21144428_480.jpg":"480x611","pp_21144428_340.jpg":"340x432","pp_21144428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21129128_1920.jpg":"1920x1080","k_21129128_1280.jpg":"1280x1280","k_21129128_1024.jpg":"1024x1024","k_21129128_640.jpg":"640x640","k_21129128_480.jpg":"480x480","k_21129128_340.jpg":"340x340","k_21129128_220.jpg":"220x220","o_21129128_1280.jpg":"1280x853","o_21129128_1024.jpg":"1024x682","o_21129128_640.jpg":"640x426","o_21129128_480.jpg":"480x320","o_21129128_340.jpg":"340x226","o_21129128_220.jpg":"220x146","h_21129128_1280.jpg":"1280x854","h_21129128_1024.jpg":"1024x683","h_21129128_640.jpg":"640x427","h_21129128_480.jpg":"480x320","h_21129128_340.jpg":"340x227","h_21129128_220.jpg":"220x147","pp_21129128_1280.jpg":"1280x1628","pp_21129128_1024.jpg":"1024x1303","pp_21129128_640.jpg":"640x814","pp_21129128_480.jpg":"480x611","pp_21129128_340.jpg":"340x432","pp_21129128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x734","hd_21212470_1920.jpg":"1920x1080","k_21212470_1280.jpg":"1280x1280","k_21212470_1024.jpg":"1024x1024","k_21212470_640.jpg":"640x640","k_21212470_480.jpg":"480x480","k_21212470_340.jpg":"340x340","k_21212470_220.jpg":"220x220","o_21212470_1280.jpg":"1280x917","o_21212470_1024.jpg":"1024x734","o_21212470_640.jpg":"640x458","o_21212470_480.jpg":"480x344","o_21212470_340.jpg":"340x243","o_21212470_220.jpg":"220x157","h_21212470_1280.jpg":"1280x854","h_21212470_1024.jpg":"1024x683","h_21212470_640.jpg":"640x427","h_21212470_480.jpg":"480x320","h_21212470_340.jpg":"340x227","h_21212470_220.jpg":"220x147","pp_21212470_1280.jpg":"1280x1628","pp_21212470_1024.jpg":"1024x1303","pp_21212470_640.jpg":"640x814","pp_21212470_480.jpg":"480x611","pp_21212470_340.jpg":"340x432","pp_21212470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1369","hd_25136912_1920.jpg":"1920x1080","k_25136912_1280.jpg":"1280x1280","k_25136912_1024.jpg":"1024x1024","k_25136912_640.jpg":"640x640","k_25136912_480.jpg":"480x480","k_25136912_340.jpg":"340x340","k_25136912_220.jpg":"220x220","o_25136912_1280.jpg":"1280x912","o_25136912_1024.jpg":"1024x730","o_25136912_640.jpg":"640x456","o_25136912_480.jpg":"480x342","o_25136912_340.jpg":"340x242","o_25136912_220.jpg":"220x156","h_25136912_1280.jpg":"1280x854","h_25136912_1024.jpg":"1024x683","h_25136912_640.jpg":"640x427","h_25136912_480.jpg":"480x320","h_25136912_340.jpg":"340x227","h_25136912_220.jpg":"220x147","pp_25136912_1280.jpg":"1280x1628","pp_25136912_1024.jpg":"1024x1303","pp_25136912_640.jpg":"640x814","pp_25136912_480.jpg":"480x611","pp_25136912_340.jpg":"340x432","pp_25136912_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7378007 Threads: 2 Questions: 1593415386 Slow queries: 4727257 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110357218 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/za-ovog-covjeka-mozda-niste-nikada-culi-nazivaju-ga-putinovim-darthom-vaderom-i-najstrasnijim-covjekom-na-svijetu-1356542 [printLink] => /vijesti/svijet/za-ovog-covjeka-mozda-niste-nikada-culi-nazivaju-ga-putinovim-darthom-vaderom-i-najstrasnijim-covjekom-na-svijetu-1356542?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669411 [name] => igor sečin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-04 18:34:24 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-secin [link] => /tag/igor-secin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250127 [name] => Kremlj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kremlj [link] => /tag/kremlj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 744580 [name] => Rosnef [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-18 14:40:44 [main_article_id] => 0 [alias] => rosnef [link] => /tag/rosnef ) [3] => stdClass Object ( [id] => 744581 [name] => Putinov zamjenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-18 14:40:45 [main_article_id] => 0 [alias] => putinov-zamjenik [link] => /tag/putinov-zamjenik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 333203 [name] => sankcije Rusiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije-rusiji [link] => /tag/sankcije-rusiji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘KARDINAL KREMLJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za ovog čovjeka možda niste nikada čuli. Nazivaju ga Putinovim ‘Darthom Vaderom‘ i ‘najstrašnijim čovjekom na svijetu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/25616649.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Putin i Sečin u obilasku tankera za prijevoz plina ‘Aleksej Kosigin‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/25616649.jpg [title] =>

Putin i Sečin u obilasku tankera za prijevoz plina ‘Aleksej Kosigin‘

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/24366732.jpg [title] =>

‘Amore Vero‘ - jahta koja se povezuje s Igorom Sečinom, zbog sankcija je blokirana u brodogradilištu La Ciotat, u blizini Marseillea

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/21144428.jpg [title] =>

Sečin, čovjek koji drma Rusijom. Nakon Putina

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/21129128.jpg [title] =>

Naftni div Rosneft već je 12 godina u Sečinovim rukama

 

 

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/21212470.jpg [title] =>

Sečin u društvu Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija 2019. godine

 

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/18/25136912.jpg [title] =>

U medijima je objavljeno da mu je 2015. godišnja plaća iznosila 11,8 milijuna dolara. A danas...

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana dosta se piše o srpskom plaćeniku Dejanu Beriću, koji se od 2014. bori na strani proruskih separatista u Donbasu. Njegova nedavna javna žalopojka da ruski zapovjednici zlostavljaju srpske dobrovoljce u Ukrajini skrenula je pažnju na frakcijske sukobe u Kremlju. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj je recentnoj analizi utvrdio da Berićeve javne pritužbe predstavljaju dokaz početka "rata klanova" unutar Rusije. Pozivajući se na ruske Telegram kanale, ISW ističe da se preko Berića i srpskih plaćenika u Ukrajini prelama sukob dviju moćnih frakcija u Kremlju.

"Izvor tvrdi da je Berićev apel bio dio osvetničkog napada koji je unutar Kremlja izveden u ime frakcija tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa i ministra obrane Sergeja Šojgua protiv frakcije Igora Sečina – Putinova de facto zamjenika i direktora ruske državne naftne kompanije Rosneft", piše ISW.

Institut dodaje da je Sečinova frakcija – u kojoj su i pojedini guverneri i generali ruskih Zračno-desantnih snaga (VDV) – ranije "bila uključena u sukobe s ruskim Ministarstvom obrane i povezivala se s grupom Wagner i oporbom Šojguu", dok je Patruševa potkopavala "napadajući njegova sina Dmitrija Patruševa, ruskog ministra poljoprivrede, zbog nedavne nestašice jaja u zemlji".

U tom smislu, u analizi se sugerira da je Berić pod kontrolom starijeg Patruševa, te da ga moćni tajnik ruskog Vijeća sigurnosti koristi za "uzvratni napad" na frakciju Igora Sečina. ISW zaključuje da sukobljene frakcije "pokušavaju diskreditirati jedna drugu pred Putinom kako bi osigurale nove pozicije u Kremlju nakon predsjedničkih izbora". I tako je ponovno iskrsnulo ime čovjeka koji se već godinama u zapadnim novinama smatra čovjekom od najvećeg Putinova povjerenja. Tko je, dakle, Igor Sečin?

‘Najstrašniji čovjek na svijetu‘

Sečina obično opisuju kao jednog od najkonzervativnijih Putinovih suradnika i vođu kremaljske frakcije "silovika", koju čine bivši pripadnici ruskih sigurnosnih službi. Kako navodi britanski Vox, ruski mediji prozvali su ga Putinovim "Darthom Vaderom" i "najstrašnijim čovjekom na svijetu", a procurjela depeša američkog veleposlanstva opisuje ga kao "sivog kardinala Kremlja".

U prosincu 2014. američka televizija CNBC javlja kako se za Sečina "široko vjeruje da je druga najmoćnija osoba u Rusiji" nakon Putina, dok ga britanski Guardian u prosincu 2017. portretira kao Putinova "de facto zamjenika". Prema američkoj analitičkoj tvrtki Stratfor, "Sečin djeluje kao šef ruske gigantske državne naftne kompanije Rosneft i ima lojalnost FSB-a", odnosno "on predstavlja ruku FSB-a u ruskom energetskom sektoru".

---

image

Sečin, čovjek koji drma Rusijom. Nakon Putina

Afp
---

Ruski novinar Mihail Zigar u svojoj knjizi "Svi ljudi Kremlja" opisuje Sečina kao "kiborga" koji može živjeti danima bez sna i terorizira podređene "svojim varljivo blagim glasom". Analitičar Gleb Pavlovski, nekadašnji savjetnik u Putinovoj administraciji, potvrđuje za Vox da je Sečin bio najmarljiviji dužnosnik u Kremlju i "čitao je sve novine", pa je tako jednom pronašao rupu u zakonu – koju nitko drugi nije uočio – u poreznom sporazumu s popularnom offshore poslovnom destinacijom Ciprom.

Radoholičar sa žarom jezuita

Vox citira i ruskog oporbenog aktivista Vladimira Milova, bivšeg zamjenika ministra energetike koji je radio sa Sečinom, za kojega Sečin nije dobar biznismen ili menadžer, nego prije "nadzornik u radnom logoru, netko tko može zastrašiti". Milov dodaje da je Sečin vođen "sveobuhvatnom željom" da poveća svoje naftno carstvo.

– To nije sveobuhvatna strategija, nego spontana akcija mesoždera, krokodila – rekao je Milov za britanski list.

"U ionako mutnom svijetu politike Kremlja, Sečin je posebno zagonetan lik", sumira Vox, te zaključuje: "Ipak, čak i njegovi kritičari moraju priznati da je Sečin ispunio svoj zadatak pretvaranja marginalne naftne kompanije u državnog prvaka, kombinirajući legendarnu radnu etiku sa žarom jezuitskog svećenika."

---

image

‘Amore Vero‘ - jahta koja se povezuje s Igorom Sečinom, zbog sankcija je blokirana u brodogradilištu La Ciotat, u blizini Marseillea

 

Afp
---

Ovom popisu definicija kojima su mediji pokušali oslikati osobu Igora Sečina možemo pridružiti obrazloženje Europske unije kada ga je 28. veljače 2022., u povodu ruske agresije na Ukrajinu, stavila na crnu listu i zamrznula mu svu imovinu na tlu EU-a. "On je jedan od najpouzdanijih i najbližih savjetnika Vladimira Putina, kao i njegov osobni prijatelj. Svakodnevno je u kontaktu s ruskim predsjednikom", navodi se u obavijesti EU-a o sankcijama.

Čini se da ranije spomenuti ruski analitičar Pavlovski nije bio u krivu kada je Sečina nazvao Putinovim "ljutim psom čuvarom".

Suradnja s KGB-om

Igor Ivanovič Sečin rođen je 1960. u Sankt Peterburgu, tadašnjem Lenjingradu. Odrastao je u obitelji "plavih ovratnika": roditelji su mu bili fizički radnici, zaposleni u metalurškoj tvornici, zbog čega Vox piše da se Sečin "izvukao iz tame i siromaštva u Lenjingradu kako bi dosegnuo političke i poslovne vrhove".

Put do uspjeha vodio je preko Lenjingradskog sveučilišta, gdje studira portugalski i španjolski (Sečin tečno govori i francuski jezik). Nakon što je 1984. diplomirao, odlazi služiti vojsku kao sovjetski prevoditelj i tumač u sukobima u Angoli i Mozambiku, a pojedini izvori navode da je tada počela i njegova suradnja sa sovjetskom obavještajnom službom KGB-om, koja se po nekima nastavila i s KGB-ovim nasljednikom FSB-om, a zbog čega, kako se tvrdi, Sečin danas i figurira kao vođa silovika.

No ključni događaj Sečinova života – koji će potpuno odrediti čitavu njegovu kasniju karijeru – zbio se početkom 90-ih godina u lenjingradskoj gradskoj vijećnici, gdje je došao raditi kao glavni tajnik voditelja Odbora za vanjske odnose Ureda gradonačelnika. Taj voditelj gradskog odbora bio je – Vladimir Putin.

---

image

Naftni div Rosneft već je 12 godina u Sečinovim rukama

 

 

Afp
---

Tako je počelo njihovo druženje: Sečin je postao Putinov glavni tajnik, "bilježeći kontakte posjetitelja u knjigu s crnim kožnim povezom", kako navodi Vox. Analitičari tvrde da još otada datira Sečinova apsolutna lojalnost Putinu, zbog koje ga je današnji predsjednik Rusije vodio sa sobom na svaku svoju novu funkciju: kad je Putin 1994. postao zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga – nakon što je ime Lenjingrad otišlo u povijest – Sečin je bio šef njegova kabineta.

"(Sečin) ima reputaciju nemilosrdnog insajdera koji samo tri stvari smatra svetima: svoju odanost Putinu, grabežljivu ekspanziju Rosnefta i svoju borbu bez ograničenja protiv političkih i poslovnih suparnika", ističe Vox.

Centralni čovjek režima

Tandem je na isti način nastavio funkcionirati i nakon što se Putin preselio u Moskvu: kada je u kolovozu 1999. imenovan za premijera, Sečin je postao šef njegova tajništva, a kada je 2000. postao predsjednik Rusije, Sečin je postao zamjenik šefa njegove administracije – "čekajući Putina u dizalu svako jutro i u zračnoj luci nakon svakog inozemnog putovanja" – nadzirući sigurnosne službe i energetska pitanja u Rusiji.

"Njegova kontrola nad Putinovim rasporedom, kao i nad time koji su dokumenti stigli na predsjednikov stol, povećali su njegov utjecaj – i njegovu spremnost da nemilosrdno napada svoje suparnike", ukazuje Vox.

---

image

U medijima je objavljeno da mu je 2015. godišnja plaća iznosila 11,8 milijuna dolara. A danas...

Afp
---

Godine 2004. Putin imenuje Sečina za predsjednika upravnog odbora Rosnefta, a od 2008. do 2012. godine – dok je Putin bio na mjestu premijera, a Dmitrij Medvedev služio kao predsjednik Rusije – Sečin je bio zamjenik premijera Putina. A kad se Putin 2012. vratio na predsjedničku funkciju, imenovao je Sečina za generalnog direktora Rosnefta: na toj se funkciji, dakle, Sečin nalazi već punih 12 godina. U medijima je objavljeno da mu je 2015. godišnja plaća iznosila 11,8 milijuna dolara.

Mnogi ističu da je upravo to imenovanje za šefa Rosnefta iz 2012. godine utvrdilo Sečinovu ključnu poziciju u Putinovu režimu, što je deset godina kasnije nagnalo Guardian da Sečina proglasi "oličenjem moći u Putinovoj Rusiji".

---

image

Sečin u društvu Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija 2019. godine

 

Afp
---

"Možda više nego itko drugi, Sečin je predstavnik miješanja političke i financijske moći koja karakterizira Rusiju od kaotičnog raspada Sovjetskog Saveza. Prosperirao je pod režimom koji je vidio ogromna privatna bogatstva izgrađena od imovine u javnom vlasništvu", piše Guardian u ožujku 2022., te zaključuje:

"Kao izvršni direktor Rosnefta, Sečin ima središnje mjesto u tom gospodarstvu. Nafta koju isporučuje svijetu jedan je od Putinovih ključnih geopolitičkih alata, a porezi na tvrtku samo 2020. donijeli su ruskoj vladi 1,8 milijardi rubalja. Taj bi novac bio dovoljan za financiranje oko 40 posto godišnjeg vojnog proračuna", piše preklani britanski list, tumačeći zašto je Sečin važan Putinu.

{infobox–gray_full}465846{/infobox–gray_full}

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp Afp
Afp

Putin i Sečin u obilasku tankera za prijevoz plina ‘Aleksej Kosigin‘

Afp

‘Amore Vero‘ - jahta koja se povezuje s Igorom Sečinom, zbog sankcija je blokirana u brodogradilištu La Ciotat, u blizini Marseillea

 

Afp

Sečin, čovjek koji drma Rusijom. Nakon Putina

Afp

Naftni div Rosneft već je 12 godina u Sečinovim rukama

 

 

Afp

Sečin u društvu Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija 2019. godine

 

Afp

U medijima je objavljeno da mu je 2015. godišnja plaća iznosila 11,8 milijuna dolara. A danas...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/za-ovog-covjeka-mozda-niste-nikada-culi-nazivaju-ga-putinovim-darthom-vaderom-i-najstrasnijim-covjekom-na-svijetu-1356542 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1a12c6d4fe53cfee0a4068382294042b554d389 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+ovog+%C4%8Dovjeka+mo%C5%BEda+niste+nikada+%C4%8Duli.+Nazivaju+ga+Putinovim+%E2%80%98Darthom+Vaderom%E2%80%98+i+%E2%80%98najstra%C5%A1nijim+%C4%8Dovjekom+na+svijetu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fza-ovog-covjeka-mozda-niste-nikada-culi-nazivaju-ga-putinovim-darthom-vaderom-i-najstrasnijim-covjekom-na-svijetu-1356542 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fza-ovog-covjeka-mozda-niste-nikada-culi-nazivaju-ga-putinovim-darthom-vaderom-i-najstrasnijim-covjekom-na-svijetu-1356542 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘KARDINAL KREMLJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijet‘KARDINAL KREMLJA‘

Za ovog čovjeka možda niste nikada čuli. Nazivaju ga Putinovim ‘Darthom Vaderom‘ i ‘najstrašnijim čovjekom na svijetu‘

Piše Damir Pilić
18. siječnja 2024. - 21:12

Ovih dana dosta se piše o srpskom plaćeniku Dejanu Beriću, koji se od 2014. bori na strani proruskih separatista u Donbasu. Njegova nedavna javna žalopojka da ruski zapovjednici zlostavljaju srpske dobrovoljce u Ukrajini skrenula je pažnju na frakcijske sukobe u Kremlju. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj je recentnoj analizi utvrdio da Berićeve javne pritužbe predstavljaju dokaz početka "rata klanova" unutar Rusije. Pozivajući se na ruske Telegram kanale, ISW ističe da se preko Berića i srpskih plaćenika u Ukrajini prelama sukob dviju moćnih frakcija u Kremlju.

"Izvor tvrdi da je Berićev apel bio dio osvetničkog napada koji je unutar Kremlja izveden u ime frakcija tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa i ministra obrane Sergeja Šojgua protiv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:17